Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

ΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΗΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΖΑΚΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΑΣΑΡΧΗ ΑΡΙΔΑΙΑΣ


ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΗΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ  ΤΖΑΚΟ
Στην σύσκεψη των εκπροσώπων των Δασικών Συν/σμών Αλμωπίας με τον Δασάρχη Αριδαίας στις 14-8-2014,  αποφασίστηκε η έκδοση του παρακάτω δελτίου τύπου για τον θάνατο του Δημητρίου Τζάκου κατά την ώρα της υλοτομικής εργασίας του:
H δασική οικογένεια της Αλμωπίας θρήνησε πρόσφατα ένα νέο θύμα στον βωμό των υλοτομικών εργασιών.  Το επάγγελμα του υλοτόμου, δυστυχώς, αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά πόσο επικίνδυνο είναι και ότι ο υλοτόμος εκτός του ότι εργάζεται στις πλέον αντίξοες συνθήκες, κινδυνεύει καθημερινά ακόμα και για την ζωή του. 
Ο Δημήτρης ασχολήθηκε από παλιά με τον τομέα δάση Αλμωπίας εργαζόμενος στο Δασαρχείο και τελευταία ως υλοτόμος, δουλειά που έμελε να είναι  η μοιραία και τελευταία του.  Ήταν εργατικός, ευχάριστος, πρόσχαρος,  κοινωνικός και όποιος τον γνώριζε έχει μόνο καλά λόγια να πει για το πρόσωπό του.
Οι εκπρόσωποι και ο δασάρχης  εκ μέρους όλων των υλοτόμων Αλμωπίας και των δασικών υπαλλήλων,  δηλώνουμε την θλίψη μας για τον άδικο θάνατο του Δημήτρη και εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος με την ελπίδα ότι δεν θα ξαναθρηνήσουμε άλλο θύμα.


Εκ μέρους των παρευρισκομένων

Ο Δασάρχης Αριδαίας


Νικόλαος Μέντης

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΕΛΕΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ ARIDEA CUP 2014

Aridea Cup
2014
Ευρωπαικό Πρωτάθλημα Αντισφαίρισης
Junior U16


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΤΕΛΕΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΑΓΩΝΩΝ

 

Σας προσκαλούμε να παραβρεθείτε

στην τελετή έναρξης του Aridea Cup 2014
Η τελετή έναρξης των αγώνων θα γίνει την Κυριακή 24 Αυγούστου, στις 18.30,
στο Κέντρο Αντισφαίρισης Αριδαίας, 3ο χλμ ΕΟ Αριδαίας - Λουτρακίου.
Θα ακολουθήσει γιορτή, διαγωνισμοί των αθλητών και μουσική.
Η παρουσία σας θα είναι τιμή και χαρά για εμάς και στήριξη στην προσπάθεια που κάνουμε.
Σας περιμένουμε.

Το διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου Αντισφαίρισης Αριδαίας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κυριακή 24 Αυγούστου 2014
Απόγευμα 18.30
Τελετή έναρξης - Γιορτή.

Ενδεικτικό πρόγραμμα αγώνων

Σάββατο 23/08/2014
Ώρα 10.30 – 18.00
Προκριματικοί αγώνες μονού
Κυριακή 24/08/2013
Ώρα 10.30 – 18.00
Προκριματικοί αγώνες μονού
Δευτέρα 25/08/2013
Ώρα 10.00 – 20.00
1ος Γύρος πρωταθλήματος μονού

Τρίτη 26/08/2013
Ώρα 10.00 – 20.00
2ος Γύρος πρωταθλήματος μονού
1ος Γύρος πρωταθλήματος διπλού
Τετάρτη 27/08/2013
Ώρα 10.00 – 20.00
3ος Γύρος πρωταθλήματος μονού
2ος Γύρος πρωταθλήματος διπλού
Πέμπτη 28/08/2013
Ώρα 10.00 – 20.00
Ημιτελικοί πρωταθλήματος μονού
Ημιτελικοί πρωταθλήματος διπλού
Παρασκευή 29/08/2013
Ώρα 16.00 – 20.00
Τελικοί πρωταθλήματος μονού
Τελικοί πρωταθλήματος διπλού

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΑΑΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΕΞΙΣΩΤΙΚΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



Ταχ. Δ/νση    : Πλ.Αγγ.Γάτσου
Ταχ. Κώδικας: 584 00 Αριδαία
Πληροφορίες : Γραφείο Δημάρχου
Τηλ. :2384350212     
FAX: 2384350213
e-mail: social@0598.syzefxis.gov.gr
     
Προς:
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Υπόψη κ. Υπουργού


ΘΕΜΑ:" Πληρωμή Εξισωτικής Αποζημίωσης".


Κύριε  Υπουργέ,

    Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι Υπηρεσίες του Δήμου, γίνονται αποδέκτες των παραπόνων των δημοτών για την απόρριψή τους από το Πρόγραμμα της Εξισωτικής Αποζημίωσης, καθώς επίσης και για την τοποθέτησή τους σε μη επιλέξιμο βοσκότοπο από το Φορέα Διαχείρισης του Προγράμματος.
   Δεδομένου ότι η φετινή χρονιά είναι από τις χειρότερες σε ότι αφορά το ροδάκινο και το κεράσι (καλλιέργειες που συνδέονται άρρηκτα με το οικογενειακό εισόδημα  των δημοτών μας), θεωρούμε δεδομένη ότι η όποια οικονομική δυσπραγία των πολιτών θα επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα τόσο στην τοπική αγορά, όσο και στις παρεχόμενες ανταποδοτικές υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (άρδευση, βοσκή, καθαριότητα κλπ), από την αδυναμία καταβολής των αντίστοιχων τελών.
    Για όλους τους παραπάνω λόγους, θα θέλαμε να μεριμνήσετε για την εξεύρεση λύσης, αναφορικά με το θέμα της εξισωτικής αποζημίωσης, μιας και γνωρίζετε πολύ καλά τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και κατανοείτε τα δίκαια αιτήματά τους.



Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ  ΑΛΜΩΠΙΑΣ



ΠΑΣΟΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

"ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ" - ΤΟΥ Π. ΣΑΒΒΙΔΗ


Το 2008 γνώρισα στο Πρίλεπ των Σκοπίων την Κατερίνα Βίδα. Ελληνίδα δασκάλα, με πάθος για τα ελληνικά γράμματα, την ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό. Τότε είχα γράψει ένα κείμενο στο zougla.gr (το οποίο σήμερα έχει αφαιρεθεί). Το αναζήτησα στο αρχείο μου και το δημοσιοποιώ εκ νέου, ελάχιστος φόρος τιμής στην Κατερίνα που μας "άφησε" χθες ξαφνικά. Αιωνία της η μνήμη. Θα την αγαπάμε και θα την θυμόμαστε ...

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΒΒΙΔΗ

------
"Γεννήθηκα Ελληνίδα"
Η Ελλάδα αδιαφορεί για τους πολιτικούς πρόσφυγες του καταστροφικού εμφυλίου, που μετά το 1949 βρέθηκαν στο έδαφος της σημερινής ΠΓΔΜ.
Πολλοί από αυτούς προσχώρησαν στην προπαγάνδα των γειτόνων ως … «αλύτρωτοι Μακεδόνες του Αιγαίου» (Егејска Македонија), αλλά υπάρχουν και αυτοί που αρνούνται να "βαφτιστούν" Σλάβοι, μένοντας πιστοί στην ελληνική καταγωγή τους.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Κατερίνας Βίδα, με καταγωγή από το Βαρικό νομού Φλώρινας.
Η οικογένειά της μετά τη δίνη του εμφυλίου, βρέθηκε στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν και στη συνέχεια στο Πρίλεπ της σημερινής ΠΓΔΜ.
Οι αρχές της τότε Γιουγκοσλαβίας, άλλαξαν το επίθετο της οικογένειας του Νικολάου και της Σουλτάνα Βίδα και των παιδιών τους, χωρίς να το ζητήσουν. Έτσι η Κατερίνα Βίδα, έγινε … «Τινα Βίδοβα».
Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 η οικογένεια έκανε κρούση στην ελληνική πρεσβεία στο Βελιγράδι, να λάβει την ελληνική ιθαγένεια, που τους είχε αφαιρεθεί με τη λήξη του εμφυλίου, λόγω συμμετοχής του Ιωάννη Βίδα στις τάξεις του Δ.Σ.
Καμία απάντηση από την ελληνική πρεσβεία, αν και τα μέλη της οικογένειας Βίδα, δήλωναν ξεκάθαρα πως είναι ελληνικής καταγωγής και έχουν ελληνική συνείδηση και όχι … «μακεδονική».
Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, τα τρία αδέλφια της Κατερίνας Βίδα, μετανάστευσαν στη Σουηδία. Η ίδια επέλεξε να παραμείνει στο Πρίλεπ, αφού είχε δημιουργήσει τη δική της οικογένεια. Τα τρία της αδέλφια, καθώς και η μητέρα της, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα έλαβαν αρχικά την Σουηδική υπηκοότητα και στη συνέχεια την ελληνική.
Έτσι μόνο η Κατερίνα και ο γιος της, καρπός με Σέρβο, παραμένουν χωρίς ελληνική ιθαγένεια, παρόλο που το θέλουν και το έχουν ζητήσει επανειλημμένα, με αιτήσεις προς τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, που τις απορρίπτουν, βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι του πολιτικούς πρόσφυγες της ΠΓΔΜ, που δηλώνουν Έλληνες με αυτούς που δηλώνουν «Μακεδόνες».
Μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, το 1993, η Κατερίνα Βίδα κατάφερε και πέτυχε την επιστροφή του ελληνικού της επιθέτου. Έτσι από "Βίδοβα" έγινε και πάλι Βίδα. Ήταν μια μικρή νίκη για την ίδια.
Εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια, η Κατερίνα Βίδα, διδάσκει την ελληνική γλώσσα σε παιδιά πολιτικών προσφύγων από την Ελλάδα, γηγενών ελληνόβλαχων, καθώς και σε νέους Σκοπιανούς, που θέλουν να μάθουν την ελληνική γλώσσα. Μόνη της χωρίς καμία απολύτως βοήθεια από την Ελλάδα, την πρεσβεία στα Σκόπια και το προξενείο στο Μοναστήρι. Το 2006 δίδασκε την ελληνική γλώσσα σε ένα φροντιστήριο του δήμου Πρίλεπ, απ΄ όπου απολύθηκε από τη διεύθυνση, επειδή μίλησε στους μαθητές, για την «Θεσσαλονίκη, την αδελφή του Μέγα Αλέξανδρου».
Η Κατερίνα Βίδα, ζει με το όνειρο να αποκτήσει και πάλι την ελληνική ιθαγένεια, να γίνει και επίσημα «Ελληνίδα», έτσι όπως την αποκαλούν οι Σκοπιανοί «Грци».
Όταν τη συνάντησα, το μόνο που μου ζήτησε ήταν να της στείλω ένα λεξικό της ελληνικής γλώσσας και να μιλήσω σε κάποιον για την περίπτωσή της. Υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις σαν της Κατερίνας Βίδα. Μικρά παιδιά που βρέθηκαν εκτός Ελλάδας λόγω του εμφυλίου και σήμερα αντιμετωπίζονται από την επίσημη Ελλάδα, ως «Μακεδόνες» και όχι ως Έλληνες.
Χαρίζουμε ουσιαστικά τους ανθρώπους αυτούς στην σκοπιανή προπαγάνδα, όπως τους ελληνοβλάχους της Πελαγονίας στη Ρουμανική.
Πιστεύω πως κάποιος αρμόδιος θα διαβάσει το κείμενο αυτό και θα σταθεί με ενδιαφέρον στην περίπτωση της Κατερίνας Βίδα και κάθε Κατερίνας στην ΠΓΔΜ.


Θα χρειαζόταν σελίδες ολόκληρες για να περιγράψω την Κατερίνα Βίδα και όσα μόνη της κατάφερε τα τελευταία χρόνια στα Σκόπια, προωθώντας τα ελληνικά γράμματα και δημιουργώντας νέους φιλέλληνες, σ' ένα ιδιαίτερα εχθρικό περιβάλλον. Απέναντί της δεν είχε μονάχα τους φανατικούς Σκοπιανούς, αλλά δυστυχώς και διπλωματικούς εκπροσώπους της Ελλάδας, που δεν αισθανόντουσαν ιδιαίτερα άνετα για τα όσα έκανε στο Πρίλεπ όπου ζούσε και κρατούσε ψηλά την ελληνική σημαία. Αν μου επέτρεπε να δημοσιοποίησω τα όσα κατ' ιδίαν συζητήσαμε στην τελευταία μας πρόσφατη συνάντηση , τότε κάποιοι διπλωμάτες καριέρας θα έπρεπε να κρυφτούν. Μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, η Κατερίνα κατάφερε το 2011 να λάβει και πάλι ελληνική ιθαγένεια, μαζί με τη μητέρα της. Παιδί πολιτικών προσφύγων του καταστροφικού εμφυλίου, ήταν η μεγαλύτερη δικαίωση για εκείνη. " Α ρε Παναγιώτη. Αργήσαμε αλλά τα καταφέραμε" μου είπε στο τηλέφωνο, όταν πήρε στα χέρια της το ελληνικό διαβατήριο και το επιδείκνυε με καμάρι όπως στη φωτογραφία. Στους συγγενείς της καλή δύναμη. Στους δεκάδες μαθητές και τις μαθήτριές της, που τους έμαθε ελληνικά και να αγαπούν την Ελλάδα και τον πολιτισμό της, να τη θυμούνται πάντα και να προσεύχονται για αυτήν. Για όλους τους φίλους και τις φίλες από την Ελλάδα, που σταθήκαμε στο πλευρό της και την προσπάθειά της, να την έχουμε πάντα στην καρδιά μας. Η Κατερίνα ήταν, άλλη μια αφανής ηρωίδα ... Καλό ταξίδι Κατερινάκι. Θα σε θυμάμαι με αγάπη και νοσταλγία. Καλή αντάμωση ..

Παναγιώτης Σαββίδης
Panagiotis Savvidis

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...