Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

ΓΥΜΝΟΦΟΒΙΑ: Ο ΦΟΒΟΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΟΥ

Magnify Image

Η φοβία με το γυμνό μπορεί να εξελιχθεί σε ακραίο, παράλογο φόβο τέτοιο που να εμποδίζει την ικανότητα του ατόμου να ζήσει φυσιολογική ζωή, σε όλα τα επίπεδα μάλιστα. 

Υπάρχουν αρκετοί που δεν άντεξαν ποτέ - στη ζωή τους (!)- να κοιτάξουν «ωμά» τον εαυτό τους γυμνό στον καθρέφτη, ή εκτός. Ούτε και πιο ερωτικά.Ούτε κουβέντα δε για πιο ναρκισσιστικά. Πολλοί μισούν την σχέση τους με το δικό τους γυμνό, καταγράφουν ολοένα και πιο συχνά τα ιατρεία των ψυχιάτρων, και οι ειδικοί επιστήμονες κατέληξαν να το χαρακτηρίσουν πλέον φοβία. «Gymno- phobia» μάλιστα, με σύνθεση, ακριβώς, ελληνικών λέξεων,είναι η επίσημη διεθνής επιστημονική ονομασία.

   Το γυμνό στον σύγχρονο εγκέφαλο δείχνει να λειτουργεί ως ένας πολύ ειδικός, ευαίσθητος κωδικός. Μπορεί να καθορίσει συμπεριφορές ή να αναστείλει άλλες, να χαλάσει σχέσεις, να τις φτιάξει, έως και να τις αποθεώσει. Με τη βούλα των γιατρών, το γυμνό σήμερα είναι τόσο ταμπού όσο είναι και τέχνη.   «Υπάρχουν εκείνοι που δεν νιώθουν καθόλου άνετα γυμνοί μπροστά σε άλλους - και υπάρχουν και εκείνοι που δεν θέλουν να κοιτάζουν τον εαυτό τους γυμνό,» σύμφωνα με τον Martin Antony καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Ryerson του Τορόντο.   Η φοβία με το γυμνό, όπως προσθέτει, μπορεί να εξελιχθεί σε ακραίο, παράλογο φόβο τέτοιο που να εμποδίζει την ικανότητα του ατόμου να ζήσει φυσιολογική ζωή, σε όλα τα επίπεδα μάλιστα.

   Συνήθως οι Φοβίες αναπτύσσονται μετά από κάποια αρνητική εμπειρία. Ο γυμνο-φοβικός μπορεί να κουβαλάει τραύμα, π.χ. από κάποια εμπειρία των σχολικών του χρόνων στα αποδυτήρια. Συγκεκριμένα, επισημαίνουν οι επιστήμονες, η φοβία συνδέεται και εγείρεται από κάποιο σχετικό ή παράλληλο σύνδρομο με το «body-image» στην πλειονότητα των περιπτώσεων, και όχι πρωτίστως με σεξουαλικά ταμπού.

     Συχνά οι γυμνο-φοβικοί πάσχουν και από άλλες αγχώδεις διαταραχές, από διατροφικές διαταραχές, ή και από την Διαταραχή Δυσμορφίας Σώματος. Η τελευταία, είναι μια ψυχική κατάσταση που κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι είναι άσχημοι ή πολύ χοντροί ή ατελείς, όταν έστω και ένα μικρό μόνον ελαττωματάκι μπορεί να υπάρχει, το οποίο μεγιστοποιεί ο πάσχων μόνος του, ψυχαναγκαστικά.

   Όσοι πάσχουν από αυτή την διαταραχή, εξηγούν οι θεράποντες, συχνά βασανίζονται τόσο από την εμφάνισή τους ώστε κρύβουν τα σώματά τους από τον εαυτό τους και τους άλλους.

   Οι σημερινές μοντέρνες Φοβίες είναι τόσες και τόσες… 
Κλειστοφοβία, Αγοραφοβία είναι οι πιο γνωστές.
 Η Αραχνοφοβία (arachnophobia) είναι από τις πιο χαρακτηριστικές.
 Αλλά συνέχεια γεννιούνται και τόσες καινούργιες Η νέα μοντέρνα coulrophobia είναι ο φόβος για τους κλόουν

.  Η γνωστή σε όλους μας κρίση της Nomophobia, (που δεν ξέραμε πώς την λένε, αλλά όλοι μας τη νιώθουμε), είναι ο φόβος του να μην λειτουργεί η σύνδεση του κινητού μας, και όποτε συμβάινει… Και μια άλλη καινούργια, η sesquipedalophobia, που είναι ο φόβος, -του να πούμε-, τις πολύ μεγάλες λέξεις.

     Η Γυμνοφοβία κατά τους ειδικούς, αντιμετωπίζεται με αντίστοιχη επιστημονική προσέγγιση με τις άλλες φοβίες. Και αυτή είναι η έκθεση του πάσχοντα στο Φόβο του, σταδιακά, υπό ασφαλείς όμως και ελεγχόμενες συνθήκες. Αν κάποιος αποφεύγει το να είναι γυμνός με τον ερωτικό του σύντροφο για παράδειγμα, συστήνεται να το τολμά… με ασφαλή εξοικείωση, σε στάδια.   Άλλωστε, πάταγο κάνει σε δημοτικότητα ο trend maker του «never nude» Tobias Funke, στην κοσμαγάπητη αμερικανική σειρά Arrested Development, που λανσάρει τα cut-offs… για να ξεπεράσει το σύνδρομό του. Το σουξέ είναι τέτοιο που κατηγορείται ήδη ο Τοbias ότι λανσάρει ολόκληρη βιομηχανία με cut-offs εσώρουχα πίσω από τον ρόλο.





. Πηγή: www.lifo.gr

ΤΟ ΣΚΛΗΡΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ



Άνθρωποι στήνονται μπροστά από μια κάμερα για να δουν το πρόσωπό τους στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Σε όλους αρέσει το καλοκαιρινό μαύρισμα και το πόσο πιο γοητευτικό μπορεί να κάνει το πρόσωπο η ηλιοκαμένη επιδερμίδα. Αυτό που πρέπει κανείς να θυμάται είναι το σκληρό τίμημα για αυτό.
   Ο Thomas Leveritt, μια κάμερά και μερικοί περαστικοί άνθρωποι, αποκαλύπτουν στο βίντεο" Πώς σε βλέπει ο ήλιος" το πραγματικό καλοκαιρινό πρόσωπο χωρίς αντηλιακό.






ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr/

ΑΡΓΥΡΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟ ΕΠΙ ΚΟΝΤΩ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ

Δεύτερη στην Ευρώπη η Κατερίνα Στεφανίδη -Πήρε το αργυρό μετάλλιο στο επί κοντώ

«Πέταξε» στη Ζυρίχη η Κατερίνα Στεφανίδη, που εξασφάλισε την παρουσία της στο βάθρο του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στίβου. Η 24χρονη άλτρια με 4,60 μ. κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο επί κοντώ. 

Σε έναν πολύ δυνατό τελικό, η Στεφανίδη διεκδίκησε μέχρι την ύστατη στιγμή τον ευρωπαϊκό τίτλο, τον οποίο έχασε στο τελευταίο άλμα του αγώνα, όταν η Ρωσίδα Αντζέλικα Σιντόροβα κατάφερε να περάσει τα 4,65 μ. στην τρίτη της προσπάθεια. Η Στεφανίδη δεν μπόρεσε να περάσει αυτό το ύψος και έτσι με 4,60 μ. πήρε τη δεύτερη θέση, μπροστά από την επίσης Ρωσίδα Αντζελίνα Κράσνοβα, που πέρασε τα 4,60 μ. αλλά με περισσότερες προσπάθειες. 

Αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη φορά που στο βάθρο του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του στίβου θα ανέβει μία Ελληνίδα επικοντίστρια, καθώς το 2012 η Νικόλ Κυριακοπούλου είχε πάρει το χάλκινο μετάλλιο. Η Κυριακοπούλου ήταν επίσης παρούσα στον τελικό και πήρε την έβδομη θέση με 4,35 μέτρα.


ΟΙ ΜΟΥΜΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΡΧΑΙΕΣ ΑΠΟ ΟΣΟ ΠΙΣΤΕΥΟΤΑΝ

Ερευνα ανατρέπει τις θεωρίες γύρω από την τέχνη της ταρίχευσης -Οι μούμιες είναι

Επειτα από πολυετείς έρευνες, οι οποίες διήρκησαν 11 χρόνια, ερευνητές από τρία πανεπιστήμια κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πρώτες μούμιες εμφανίστηκαν στην αρχαία Αίγυπτο 1.500 χρόνια νωρίτερα από ό,τι αρχικά πιστευόταν.
Τα αποτελέσματα των ερευνών, που έγιναν από τα πανεπιστήμια Γιορκ, Μακουάρι και Οξφόρδης, αναγάγουν τις απαρχές αυτής της τόσο σημαντικής πλευράς στον πολιτισμό των αρχαίων Αιγυπτίων πολύ πιο πίσω, περισσότερο από μία χιλιετία.
Όπως αναφέρει άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.phys.org (με στοιχεία από τη διαδικτυακή επιστημονική εφημερίδα www.plosone.org ), οι παραδοσιακές θεωρίες γύρω από τη μουμιοποίηση υποδεικνύουν ότι στην αιγυπτιακή προϊστορία- Ύστερη Νεολιθική και προ-δυναστικές περιόδους, δηλαδή μεταξύ 4500 και 3100 π.Χ.- τα σώματα «αποξεραίνονταν» φυσικά μέσα από τη δράση της ζεστής, στεγνής άμμου της ερήμου.
Τα επιστημονικά δεδομένα για την αρχαιότερη χρήση ρητινών στην τεχνική μουμιοποίηση περιορίζονταν, μέχρι σήμερα, σε απομονωμένα περιστατικά κατά τη διάρκεια του Αρχαίου Βασιλείου (2200 π.Χ.), η δε χρήση τους γινόταν ακόμα πιο συχνή και εμφανής κατά τη διάρκεια του Μέσου Βασιλείου (2000-1600 π.Χ.).
Η ερευνητική ομάδα προσδιόρισε την παρουσία σύνθετων παραγόντων ταρίχευσης σε λινά περιτυλίγματα, που χρησιμοποιήθηκαν σε τάφους που ανήκουν σε ένα από τα πρωιμότερα νεκροταφεία της αρχαίας Αιγύπτου στη Mostagedda, στην περιοχή της Άνω Αιγύπτου. «Το 2002 εξέτασα δείγματα ταφικών υφασμάτων από τα νεολιθικά νεκροταφεία Badari και Mostagedda της Αιγύπτου, τα οποία βρίσκονταν σε διάφορα μουσεία στη Βρετανία από τη δεκαετία του '30. Η μικροσκοπική ανάλυσή τους έδειξε την πιθανή χρήση ρητινών, κάτι που δεν μπορούσα να αποδείξω, ή να καταδείξω την πλήρη σημασία τους, χωρίς τη βοήθεια των συναδέλφων μου στο Γιορκ, που διαθέτουν μοναδικές γνώσεις ως προς τις αρχαίες οργανικές ενώσεις» δήλωσε στον ξένο Τύπο ο Δρ. Τζάνα Τζόουνς από το πανεπιστήμιο Μακουάρι του Σίδνεϊ, επικεφαλής της έρευνας μαζί με τον Δρ. Στέφεν Μπάκλεϊ από το Πανεπιστήμιο Γιορκ.
Ο Δρ. Μπάκλεϊ χρησιμοποίησε έναν συνδυασμό σύγχρονων μεθόδων, όπως η αέρια χρωματογραφία- φασματογραφία μάζας και η θερμική εκρόφηση/πυρόλυση, για τον προσδιορισμό ουσιών, όπως η ρητίνη πεύκου, το εκχύλισμα ενός αρωματικού φυτού, ενός φυτικού ελαίου κ.α., που χρησιμοποιήθηκαν στο ταφικό περιτύλιγμα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ. «Οι αντιβακτηριακές ιδιότητες ορισμένων από αυτά τα συστατικά και η εντοπισμένη διατήρηση κάποιων μαλακών ιστών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τις απαρχές ενός πειραματισμού που θα εξελισσόταν στην πρακτική της μουμιοποίησης της φαραωνικής περιόδου» αναφέρει ο Δρ. Μπάκλεϊ, ο οποίος που σχεδίασε την πειραματική έρευνα και διεξήγαγε τις χημικές αναλύσεις.
Τέλος, ο καθηγητής Τόμας Χάιαμ από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, υπεύθυνος για τη χρονολόγηση των ταφών, επεσήμανε τα πλεονεκτήματα του αρχαιολογικού υλικού που κρύβουν τα μουσεία. «Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν τις τεράστιες δυνατότητες που κρύβει το αρχαιολογικό υλικό στις μουσειακές συλλογές, το οποίο επιτρέπει στους ερευνητές να "ξεθάψουν" νέες πληροφορίες σχετικά με το παρελθόν. Τα σύγχρονα επιστημονικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν βοήθησαν το έργο μας να "φωτίσει" μία βασική πτυχή της πρώιμης ιστορίας της Αρχαίας Αιγύπτου» σημείωσε.

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

Τα παιδιά της Συρίας λένε «όχι» στον πόλεμο -Το βίντεο που μπορεί να τα βοηθήσει

Το γύρο του Διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ημέρες ένα βίντεο, στο οποίο απεικονίζονται ανήλικα παιδιά από τη Συρία να παίζουν με «βόμβες» χρώματος.

Το βίντεο αποτελεί ένα από τα τελευταία πρότζεκτ της ομάδας GoBoka Play, η οποία μέσω του καναλιού της στο Youtube διαδίδει θετικές ιστορίες ανθρώπων σε μία προσπάθεια να κάνει τον κόσμο κάπως καλύτερο.

Οπως έγινε γνωστό, εάν το βίντεο των παιδιών καταφέρει να συγκεντρώσει περισσότερα από 250.000 views μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, τότε οι σπόνσορες του καναλιού θα προσφέρουν χρήματα για να χτιστεί ένα γήπεδο ποδοσφαίρου με χλοοτάπητα, όπου θα μπορούν να παίζουν με ασφάλεια τα παιδιά των Σύρων προσφύγων.

«Πιστεύουμε πως όλα τα παιδιά δικαιούνται να ζήσουν ανέμελα παιδικά χρόνια, χωρίς βία και πολέμους. Χρόνια γεμάτα παιχνίδι» αναφέρεται στο βίντεο σχετικά με αυτήν την πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με τη Unicef, 6,5 εκατομμύρια παιδιά από τη Συρία έχουν επηρεαστεί από όσα συμβαίνουν στην πατρίδα τους, ενώ αρκετά είναι αυτά που έχουν γίνει πρόσφυγες μαζί με τις οικογένειές τους σε χώρες που συνορεύουν με τη Συρία.

Η ομάδα GoBoka Play έχει πλέον εναποθέσει τις ελπίδες της στη δύναμη του Διαδικτύου και πιστεύει πως τα αποτελέσματα αυτής της πρωτοβουλίας θα είναι θετικά.






ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ ΤΟΥ 2014



Αγνή Παρθένε Δέσποινα
Άχραντε Θεοτόκε
Χαίρε Νυμφή Ανύμφευτε
Παρθένε Μήτηρ Άνασσα
Πανένδροσε τε πόκε
Χαίρε Νυμφή Ανύμφευτε

Υψηλοτέρα ουρανών
ακτίνων λαμπροτέρα
Χαίρε Νυμφή Ανύμφευτε
Χαρά Παρθενικών Χορών
αγγέλων υπερτέρα
Χαίρε Νυμφή Ανύμφευτε

Εκλαμπροτέρα ουρανών
φωτός καθαρωτέρα
Χαίρε Νυμφή Ανύμφευτε
των ουρανίων στρατιών πασών αγιωτέρα
Χαίρε Νυμφή Ανύμφευτε

(από Ωδή ε΄)
Μαρία Αειπάρθενε
Κόσμου παντός Κυρία
Χαίρε Νυμφή Ανύμφευτε
Άχραντε Νύμφη πάναγνε
Δέσποινα Παναγία
Χαίρε Νυμφή Ανύμφευτε

Μαρία Νύμφη Άνασσα
χαράς ημών αιτία
Χαίρε Νυμφή Ανύμφευτε
Κορή σεμνή Βασίλισσα
Μήτηρ υπεραγία
Χαίρε Νυμφή Ανύμφευτε

Τιμιώτερα Χερουβείμ
υπερενδοξοτέρα.
Χαίρε Νυμφή Ανύμφευτε
των ασωμάτων Σεραφείμ
των θρόνων υπερτέρα
Χαίρε Νυμφή Ανύμφευτε

(από Ωδή δ’)
Χαίρε το άσμα Χερουβείμ
χαίρε ύμνος Αγγέλων
Χαίρε Νύμφη Ανύμφευτε
Χαίρε ωδή των Σεραφείμ
χαρά των Αρχαγγέλων
Χαίρε Νυμφή Ανύμφευτε

Χαίρε ειρήνη και χαρά
λιμήν της σωτηρίας
Χαίρε Νυμφή Ανύμφευτε
Παστάς του Λόγου ιερά
άνθος της αφθασίας
Χαίρε Νυμφή Ανύμφευτε

Χαίρε Παράδεισε τρυφής
ζωής τε αιωνίας
Χαίρε Νυμφή Ανύμφευτε
Χαίρε το ξύλον της ζωής
Πηγή αθανασίας
Χαίρε Νυμφή Ανύμφευτε

(Από Ωδή ε’)
Σε ικετεύω Δέσποινα
Σε νυν επικαλούμαι
Χαίρε Νυμφή Ανύμφευτε
Σε δυσωπώ,Παντάνασσα
Σην χάριν εξαιτούμε
Χαίρε Νυμφή Ανύμφευτε

(Από Ωδή β΄)
Κορή σεμνή και άσπιλε
Δεσποίνα Παναγία
Χαίρε Νυμφή Ανύμφευτε
Θερμώς επικαλούμε Σε
Ναέ ηγιασμένε
Χαίρε Νυμφή Ανύμφευτε

(Από Ωδή ε΄)
Αντιλαβού μου, ρύσαι με
από τού πολεμίου
Χαίρε Νυμφή Ανύμφευτε
Και κλήρονομον δείξον με
ζωής της αιωνίου
Χαίρε Νυμφή Ανύμφευτε


[Μελοποίησις και ψαλμωδία από πατέρες Ι.Μ. Σίμωνας Πέτρας Άγ. Όρος]




Γιορτάστηκε με θρησκευτική κατάνυξη, η κοίμηση της Θεοτόκου στους Προμάχους, με παρουσία σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας.

Χθες, παραμονή της εορτής, τελέστηκε αρτοκλασία και στολισμός του επιταφίου της Πλατυτέρας, και σήμερα μετά την Θεία Λειτουργία, ακολούθησε περιφορά του επιταφίου, περιφερειακά του Ιερού ναού Αγίου Δημητρίου, προεξάρχοντος του πατρός Γεωργίου, με παρουσία των τοπικών φορέων και πλήθους πιστών, επιβεβαιώνοντας την άρρηκτη σχέση λαού και Ορθοδοξίας.























ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...