Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


Την Τετάρτη 20 Αυγούστου, έφυγε από κοντά μας ο φίλος και συνάδελφος Γιάννης Τσοκόπουλος.
Ως σύλλογος μηχανικών Αλμωπίας εκφράζουμε τη βαθύτατη οδύνη μας για τον πρόωρο χαμό του.
Ο Γιάννης ήταν ένας πραγματικός αγωνιστής και αυτό το απέδειξε σε όλες τις πτυχές της ζωής του, ένας συνάδελφος που με αξιοπρέπεια αντιμετώπιζε τόσο τα καλά, όσο και τα άσχημα. Έτσι θα τον θυμόμαστε και έτσι θα κληροδοτούμε τη μνήμη του…

Καλό ταξίδι Γιάννη…

504.000,00 € ΓΙΑ ΔΥΟ ΝΕΑ ΕΡΓΑ LEADER - ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ & ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΑΝ.ΠΕ. ΘΕΟΔΩΡΟ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ



504.000,00 € για δύο νέα έργα LEADER
Υπογράφηκαν από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας & Πρόεδρο της ΑΝ.ΠΕ. κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη

Δύο νέα έργα που αφορούν την τοπική αγροτική οικονομία και την επιχειρηματική ανάπτυξη υπογράφηκαν σήμερα (22/8) από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας & Πρόεδρο της Αναπτυξιακής Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη και τους εκπροσώπους των δικαιούχων φορέων, στο πλαίσιο της 3ης Προκήρυξης του Προγράμματος Leader (Άξονας 4).

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα έργα:

1. Αγροτικός Συνεταιρισμός Κοινότητας Φλαμουριάς, Εκσυγχρονισμός Μονάδας Διαλογής - Τυποποίησης Συσκευασίας και Συντήρησης Οπωροκηπευτικών, προϋπολογισμού 250.000,00 ευρώ και
2. Βελκόπουλος Ιωάννης και Σία Ο.Ε., Εκσυγχρονισμός Μονάδας Κατασκευής Μεταλλικών Κατασκευών στα Άθυρα Πέλλας, προϋπολογισμού 254.000,00 ευρώ.


Σε σύντομη δήλωσή του, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεοδωρίδης αναφέρει: «Οι μικροί αγροτικοί συνεταιρισμοί και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ελληνική Περιφέρεια μπορούν, με την υποστήριξη της ελληνικής πολιτείας, των Οργανισμών της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Κοινοτικών Πρωτοβουλιών, να «ανοίξουν τα φτερά τους» και να υλοποιήσουν «τολμηρά» επιχειρηματικά σχέδια. Η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει πολλές δυσκολίες, αλλά η διεθνής αγορά και η εξωστρεφής επιχειρηματικότητα κρύβουν ευκαιρίες που μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος της τοπικής επιχειρηματικότητας και αγοράς. Μέσω του Προγράμματος LEADER δίνουμε τη δυνατότητα σε μικρές επιχειρήσεις και άλλους φορείς, όπως οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, να υλοποιήσουν μέρος του επιχειρηματικού τους οράματος που απαιτεί οικονομικούς πόρους στους οποίους δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να συγχαρώ το επιτελείο της Αναπτυξιακής Πέλλας για την υλοποίηση του Προγράμματος και να ευχηθώ στους δικαιούχους καλή επιτυχία στην υλοποίηση των σχεδίων τους».   


Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΛΛΑΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ Δ. ΒΙΤΣΑ ΚΑΙ ΚΩΝ. ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ



 Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ – ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΔΗΜ. ΒΙΤΣΑ – ΚΩΝ. ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΥ ΚΑΙ ΔΕΣΠ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΊΔΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ
 ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ 

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Αυγούστου επίσκεψη στην Πέλλα και Ημαθία αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ  Δημήτρη Βίτσα  και με συμμετοχή του Ευρωβουλευτή Κων. Χρυσόγονου καθώς και της βουλευτού Δέσποινας Χαραλαμπίδου. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με αγροτικούς συνεταιρισμούς και άλλους παραγωγικούς φορείς για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το ροδάκινο φέτος και ιδιαίτερα μετά το εμπάργκο της ΕΕ απέναντι στην Ρωσία και τα αντίποινα της Ρωσικής πλευράς.
 Στην Πέλλα συναντήθηκαν με την διοίκηση του Α.Σ. Πέλλας στο εργοστάσιο στον Μυλότοπο και με τον Α.Σ. Μυλοτόπου στον Παλαιό Μυλότοπο. Στις συναντήσεις παρευρέθηκαν ακόμη εκλεγμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και η Νομαρχιακή Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ.
   Ο Δ. Βίτσας ανέπτυξε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κατάστασης αφού, βέβαια, ανέδειξε τις τεράστιες ευθύνες της συγκυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου.
   Από μέρους των παραγωγών εκφράστηκε η απόγνωση του αγροτικού κόσμου της Πέλλας και υπήρξε σημαντικό ενδιαφέρον για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.    

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΙΤΣΑΣ – ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ ΚΑΙ ΗΜΑΘΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΙΣ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Α. ΡΟΔΑΚΙΝΟ ΚΑΙ ΕΜΠΑΡΓΚΟ-  ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

1.     Ισχύς ρωσικών αντιμέτρων (εμπάργκο) στα αγροτικά προϊόντα της ΕΕ (Ελλάδα) από 10/8/2014 και για 1 χρόνο.
2.     Πρώτο και περισσότερο πληττόμενο προϊόν (και λόγω υπερπαραγωγής) τα επιτραπέζια ροδάκινα. Η έναρξη του εμπάργκο σημειώθηκε όταν περίπου είχαν ολοκληρωθεί (παραγωγή-εμπορία-εξαγωγή) τα 2/3 της συνολικής ποσότητας.
Στη ρώσικη αγορά απευθύνεται περίπου το 30% της συνολικής παραγωγής. Για κάποιους συνεταιρισμούς στη ρώσικη αγορά απευθύνεται το 75-80% της συνολικής τους παραγωγής. (Επίσης και άλλα αγροτικά προϊόντα εποχής, καρπούζια, βερίκοκα, σταφύλια δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις τόσο στη διάθεση όσο και στις τιμές όλη την περίοδο και αναμένεται το ίδιο πρόβλημα να αντιμετωπίσει το ακτινίδιο)
3.     Το συνολικό μέγεθος της ζημιάς  που προκύπτει από το ρώσικο εμπάργκο δεν μπορεί να προσδιορισθεί. Οι άμεσες ζημιές που προκύπτουν είναι οι εξής:
Α) Απώλεια εξαγωγικής δυνατότητας στην αγορά της Ρωσίας, πιθανόν και με στοιχεία μονιμότητας
Β) πίεση της αγοράς με εντονότερο τρόπο (διάθεση-τιμή) λόγω υπερπροσφοράς (λόγω του εμπάργκο τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία έριξαν τεράστιες ποσότητες σε πολύ χαμηλές τιμές στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη)
Γ) Σημαντική  στα όρια της καταστροφής μείωση εισοδήματος παραγωγού, ιδίως στους μικρομεσαίους
Δ) Δημιουργία κλίματος αβεβαιότητας στους παραγωγούς με σοβαρό κίνδυνο πλημμελούς καλλιέργειας των οπωρώνων την επόμενη περίοδο ή και οριστικής εγκατάλειψης τους
Ε) Δημιουργία τεράστιων προβλημάτων σε επιχειρήσεις, ιδίως ΜΜΕ άμεσα συνδεδεμένες με την αγροτική παραγωγή-τυποποίηση-μεταφορά (φάρμακα-λιπάσματα-σύμβουλοι πιστοποίησης-υλικά συσκευασίας) που θα επηρεάσει αποφασιστικά όλη την οικονομική δραστηριότητα των αγροτικών περιοχών.

Β. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΕΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ
Κύριοι υπεύθυνοι της καταστροφικής για τα ελληνικά συμφέροντα κρίσης στις εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία, που σήμερα βυθίζει σε απόγνωση χιλιάδες παραγωγούς, είναι ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος.
Οι κυρώσεις της ΕΕ αποφασίστηκαν με τη σύμφωνη γνώμη  της  Ελλάδας.
Δίχως την ελληνική συναίνεση, δεν θα μπορούσε να ληφθεί απόφαση στην ΕΕ για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα το εμπάργκο και στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.  
Η ελληνική πλευρά όχι μόνο δεν άσκησε τα δικαιώματά της, προκειμένου να προστατέψει τα ελληνικά συμφέροντα, αλλά συνέβαλε ενεργά στην προετοιμασία και επεξεργασία των κυρώσεων, αφού αυτή ξεκίνησε ενόσω είχαμε την Προεδρία της Ε.Ε.
Αλήθεια όταν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος συντελούσαν σε αυτή την ανόητη επιλογή, δεν αντιλαμβάνονταν το πιθανό στρατηγικό πλήγμα στις ελληνικές εξαγωγές;
Η στάση τους αποδεικνύει ότι δεν αντιλαμβάνεται τη συμμετοχή μας στην Ε.Ε. ως ισότιμης χώρας με αναφαίρετο το δικαίωμα υπεράσπισης των εθνικών μας συμφερόντων, αλλά ως  φερέφωνο στις επιδιώξεις τρίτων.
Αποδεικνύει, όμως, πρωτίστως, ότι δεν είναι απλά ανίκανοι να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της χώρας, αλλά και επικίνδυνοι να τα παραχωρήσουν, χωρίς καν να αναλογιστούν τις συνέπειες.
Συμπαραστεκόμαστε απόλυτα στην αγωνία και στον αγώνα των παραγωγών να εξασφαλίσουν ότι περισσότερο είναι εφικτό – εδώ που φτάσαμε- ως αποζημίωση, έστω και από αυτά τα ψίχουλα που προβλέπονται από τον Ευρωπαϊκό κανονισμό.
Επιμένουμε ωστόσο ότι το μείζον είναι  έστω και εκ των υστέρων η Ελλάδα να διαχωρίσει τη θέση της από την ανόητη και αδιέξοδη λογική των κυρώσεων.
Ο οικονομικός πόλεμος με τη Ρωσία δεν είναι η λύση στην κρίση της Ουκρανίας. Αντιθέτως, θα έχει πολλαπλά αρνητικές επιπτώσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καταστροφικές δε για τις χώρες του Νότου και ιδιαίτερα για την Ελλάδα.

Γ. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

1.     Διεκδίκηση αύξησης των κοινοτικών πόρων για αποζημιώσεις στους πληττόμενους παραγωγούς, (οι οποίοι φαίνεται ότι θα φθάσουν μόλις τα 20-30 εκατ. € για τους ροδακινοπαραγωγούς πανευρωπαϊκά).Άμεση αναπλήρωση απωλειών εισοδήματος των παραγωγών.
2.     Εξασφάλιση χρηματοδότησης για να μπορέσουν οι παραγωγοί ροδακίνου και των υπόλοιπων αγροτικών προϊόντων να ασκήσουν απρόσκοπτα τις καλλιέργεις τους για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. (πάγωμα οφειλών,  χαμηλότοκα δάνεια σε παραγωγούς )
3.     Κρατική στήριξη και σχεδιασμός για διεύρυνση των αγορών που απευθύνονται τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα
4.     Δωρεάν διανομή αδιάθετων ποσοτήτων σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες και σε κρατικούς φορείς (νοσοκομεία, στρατός, ιδρύματα)
5.     Στήριξη άμεσα συνδεδεμένων επιχειρήσεων που κινδυνεύουν με χρεωκοπία λόγω του εμπάργκο (πάγωμα υποχρεώσεων προς το κράτος για 1 χρόνο, επιχορήγηση τόκων δανείων για το παραπάνω διάστημα, άμεση ενεργοποίηση Ο.Α.Ε.Π (Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων) για πιστώσεις που υπάρχουν σε εξαγωγείς στη Ρωσία και υπάρχει δυσκολία αποπληρωμής )
6.     Αποζημίωση για φορτία που αναχώρησαν για Ρωσία από 4-Αυγ έως 10-Αυγ και, Λευκορωσία) είτε επέστρεψαν στην Ελλάδα είτε όχι.
7.     Στήριξη των μόνιμων θέσεων εργασίας μέσα από προγράμματα και έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους εποχιακά εργαζόμενους που αποδεδειγμένα δούλευαν σε συσκευαστήρια και μειώθηκε ή διακόπηκε ο χρόνος εποχικής απασχόλησης τους.

8.     Ενεργοποίηση κρατικών φορέων και περιφερειών για άμεσο επανασχεδιασμό διάθεσης αγροτικών προϊόντων που μέχρι τώρα απευθύνονταν στη Ρώσικη αγορά.




ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...