Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Πως λέγεται...:Ιάπωνας

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΑΜΠΕΛΑΣ


«Η Μαρία είναι χοντρή…», «ο Κωστάκης είναι αυτιστικός…», «ο Γιώργος είναι κουτσός….», «ο γιος της διπλανής είναι σχιζοφρενής…» είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που ακούμε καθημερινά γύρω μας.
Παρατηρούμε λοιπόν, πως έχουμε την τάση να ονομάζουμε κάποια άτομα ανάλογα με κάποιο στοιχείο της προσωπικότητάς τους ή της εξωτερικής τους εμφάνισης, δείχνοντας έτσι πως δεν βλέπουμε το άτομο αλλά την διαφορετικότητα.
Όταν βάζουμε στα άτομα ταμπέλες με αρνητικούς χαρακτηρισμούς, τις περισσότερες φορές νιώθουν ότι δεν περιμένουμε από αυτά να αλλάξουν ή να βελτιωθούν. Νιώθουν ότι θα πρέπει να ζήσουν τη ζωή τους με αυτούς τους αρνητικούς χαρακτηρισμούς, και μάλιστα επιβεβαιώνοντάς τους.
Επίσης, βάζοντας ταμπέλες στα άτομα, τους αναγκάζουμε και τους ίδιους να στρέφουν την προσοχή τους στο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, αφήνοντας ανεκμετάλλευτους τους τομείς της προσωπικότητάς τους.
Έτσι λοιπόν τους στερούμε ένα λαμπρό μέλλον που πολύ πιθανόν θα είχαν, αν η αντιμετώπιση των υπολοίπων προς αυτά τα άτομα ήταν διαφορετική.
Η ταμπέλα που «κολλάμε» στους ανθρώπους συνοδεύεται πολλές φορές από οίκτο και περιθωριοποίηση. Στην εκπαίδευση μπορεί να συνοδεύεται από μειωμένες προσδοκίες και ελαχιστοποίηση της πρόσβαση στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
dont-feed-kids-to-crocodile
Πιο συγκεκριμένα, εξαιτίας της «ταμπέλας» τα παιδιά βιώνουν τον αποκλεισμό από το σύνολο της κοινωνίας: «κανονικά» παιδιά έναντι «προβληματικών» παιδιών που χρειάζονται στην βοήθειά μας σε οποιαδήποτε κίνησή τους, μια βοήθεια που οι περισσότεροι την θεωρούν ελεημοσύνη, σε κάτι που δεν μπορεί να βελτιωθεί. Αυτό γίνεται από το μεγαλύτερο μέρος της «υγιούς» κοινωνίας, το σχολείο ή την γειτονιά, τους εκπαιδευτικούς, τους γνωστούς και άγνωστους ανθρώπους που συναναστρέφεται το άτομο (τον περιπτερά, την πωλήτρια κτλ).
Τέλος, μεγάλη σημασία έχει να αντιληφθούμε πως τα άτομα δεν «είναι» κοντά, χοντρά, υπερκινητικά, δυσλεκτικά, διπολικά αλλά «έχουν» μικρότερο ύψος από κάποιους άλλους, περισσότερα κιλά από κάποιους άλλους, περισσότερη καταπιεσμένη ενέργεια από κάποιους άλλους, δυσκολία στην ανάγνωση και την γραφή από κάποιους άλλους, κάποια ψυχικά προβλήματα σε σχέση με τους υπόλοιπους.
Καλό θα ήταν την επόμενη φορά που θα θέλαμε να χαρακτηρίσουμε κάποιον ας…. τον αποκαλέσουμε απλά με το όνομά του. Οι ταμπέλες φτιάχτηκαν για τους δρόμους, και όχι για τους ανθρώπους. Χαρακτηρίζοντας κάποιον με μια συγκεκριμένη λέξη-ταμπέλα, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να στρέψουμε όλο μας το ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο μειονέκτημα του ατόμου. Είναι άδικο για το σύνολο αυτών των ανθρώπων να τους προσδιορίζουμε με κάτι στο οποίο υστερούν και εξαιρετικά αντιπαραγωγικό για το σύνολο της κοινωνίας μας να παραβλέπουμε τα θετικά κομμάτια τους και τους τομείς στους οποίους μπορούν να διαπρέψουν αυτοί οι «φακελωμένοι» συνάνθρωποί μας.
 ~ Χρήστος Κωνσταντινίδης, ψυχολόγος
  Πηγή: xronos.gr

ΤΡΙΑ ΕΠΙΣΤΥΛΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

Τρία επιστύλια τα νέα ευρήματα στον τάφο της Αμφίπολης

Ειδικές δυνάμεις της ΕΛΑΣ έσπευσαν μετά τις 12:00 στον τύμβο της Αμφίπολης σύμφωνα με πληροφορίες, αφού εντοπίστηκαν τρία κομμάτια επιστυλίου ιωνικού ρυθμού, με ίχνη μπλε και κόκκινου χρώματος σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Πολιτισμού.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο θάλαμος πίσω από Καρυάτιδες που βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο είναι με ορθομαρμάρωση, ντυμένος δηλαδή με λευκό μάρμαρο Θάσου, το οποίο και είναι δείγμα μεγάλου πλούτου.
Νωρίτερα είχε προκληθεί σύγχυση καθώς μεταδόθηκαν πληροφορίες πως κατά την διάρκεια των ανασκαφών εντοπίστηκαν δυο πλάκες με επιγραφές που μαρτυρούν την ταυτότητα του προσώπου ή των προσώπων που βρίσκονται μέσα στον τύμβο.
Πηγές του υπουργείου Πολιτισμού ανέφεραν στο iefimerida.gr πως όσα δημοσιεύθηκαν νωρίτερα στο ΣΚΑΪ και από άλλα Μέσα περί εντοπισμού επιγραφών δεν ισχύουν. Παράλληλα οι ίδιες πηγές αναφορικά με την έντονη αστυνομική παρουσία στο σημείο υποστηρίζουν πως δεν υπήρξαν έκτακτα μέτρα από την ΕΛ.ΑΣ, ενώ στο σημείο των ανασκαφών δεν υπήρχαν αστυνομικοί με τα όπλα στα χέρια. Απλώς τα επιστύλια που εντοπίστηκαν είχαν ίχνη μπλε και κόκκινου χρώματος και έπρεπε να μεταφερθούν άμεσα στο μουσείο.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ που επικαλείται πηγές του υπουργείου Πολιτισμού, στον προθάλαμο υπάρχουν και άλλα επιστύλια που διασώζονται χωρίς φθορές.
Στο σημείο πάντως βρίσκεται η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μαζί με το επιτελείο της μελετάνε το εύρημα. Σε λίγη ώρα αναμένονται και οι σχετικές δηλώσεις.
Πηγή φωτό: seleo.gr


ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΚΩΤΙΑΣ

Ολα όσα πρέπει να ξέρουμε για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Σκωτίας

Στις 18 Σεπτεμβρίου οι πολίτες της Σκωτίας θα ψηφίσουν για το μέλλον της χώρας τους. Έπειτα από 307 χρόνια ένωσης της χώρας με την Αγγλία και τη δημιουργία του Ηνωμένου Βασιλείου, οι Σκώτοι θα ψηφίσουν αν η χώρα τους των 5,3 εκατομμυρίων κατοίκων θα γίνει ανεξάρτητη.

Οταν άρχισε η καμπάνια υπέρ της ανεξαρτητοποίησης, έμοιαζε σαν χοντρό αστείο. Αλλά οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτό που πολλοί πίστευαν ότι είναι αδύνατο, μπορεί να συμβεί, και το Ηνωμένο Βασίλειο όπως το ξέραμε να μην συνεχίσει να υπάρχει.

Το δημοψήφισμα καλεί τους πολίτες σε ένα απλό ερώτημα: Πρέπει η Σκωτία να είναι ανεξάρτητη;


Η κυβέρνηση της Σκωτίας, επικεφαλής της οποίας είναι το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα, δηλώνει ότι πρόκειται για την ευκαιρία μιας γενιάς να δώσει στους πολίτες την ευκαιρία να ελέγξουν τις αποφάσεις που τους αφορούν. «Ενα "ναι" στο δημοψήφισμα σημαίνει ότι το μέλλον της Σκωτίας εναποτίθεται στα δικά μας χέρια», αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη και προσθέτουν ότι στο εξής η ζωή θα είναι καλύτερη και δικαιότερη για τους πολίτες.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επιθυμεί η Σκωτία να παραμείνει μέρος ενός αδιαίρετου Ηνωμένου Βασιλείου, με την Βόρεια Ιρλανδία. Δηλώνει ότι πρόκειται για μια παράλογη απόφαση των Σκωτσέζων και ότι η παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο θα τους προσφέρει ασφάλεια και ανάπτυξη. «Δεν υπάρχει επιστροφή» τονίζει.

Οι αγορές πιέζουν τη λίρα

Επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει γραπτό Σύνταγμα, δεν υπάρχει νόμος για την σχετική διαδικασία απόσχισης και αυτό κάνει τα νερά ακόμη πιο θολά. Τι σημαίνει τυχόν απόσχιση της Σκωτίας για τον υπόλοιπο κόσμο; Ηδη οι τοπικές και διεθνείς αγορές έκαναν αισθητή την αντίδρασή τους και εκτιμούν ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το Λονδίνο θα πάψει να είναι διεθνής οικονομική πρωτεύουσα.
Τον περασμένο μήνα, 130 μεγάλοι επιχειρηματίες δημοσιοποίησαν μια ανοιχτή επιστολή στην οποία προειδοποιούσαν για τις συνέπειες αβεβαιότητες που θα έχει ένα «ναι» στο δημοψήφισμα, ειδικά για τη ρευστότητα, τις ισοτιμίες, τους φόρους, τα επιδόματα, την σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη στήριξη των εξαγωγών της Σκωτίας. Την επομένη, 200 άλλοι κορυφαίοι επιχειρηματίες υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή στην οποία επιχειρηματολογούσαν υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας.

Η βρετανική λίρα δέχεται ήδη τις πρώτες πιέσεις μετά τη δημοσίευση της δημοσκόπησης που δείχνει ότι το «ναι» στην ανεξαρτητοποίηση κερδίζει έδαφος.

Τι θα γίνει με το ΝΑΤΟ, τα πυρηνικά και την ΕΕ

Αλλά ακόμη και η άμυνα του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να προσβληθεί, τονίζει σε δημοσίευμά του το CNN Money. Η κυβέρνηση της Σκωτίας δηλώνει ότι θέλει να διώξει τα πυρηνικά όπλα που βρίσκονται στο έδαφός της, καθώς και την υποβρύχια πυρηνική αρμάδα που βρίσκεται στα ύδατά της. «Είναι η σταθερή μας θέση ότι μια ανεξάρτητη Σκωτία δεν μπορεί να έχει πυρηνικά όπλα στο έδαφός της και μόνο υπό αυτή την οπτική μπορούμε να προσεγγίσουμε το ΝΑΤΟ» αναφέρει η κυβέρνηση της χώρας.

Η Σκωτία θα πρέπει να επαναδιαπραγματευθεί την είσοδό της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ αν ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτησίας.
Επίσης, αν η Σκωτία αποσχιθεί αυτό θα μπορούσε να βάλει ιδέες και σε άλλες περιοχές, όπως η Καταλωνία, το Κεμπέκ στον Καναδά και η Κορσική στη Γαλλία




ΕΔΕΣΕ ΠΡΟΒΑΤΟ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΣΕΡΝΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Έδεσε πρόβατο στο αυτοκίνητό του και το έσερνε στους δρόμους των Φαρσάλων -Συνελήφθη από αστυνομικούς

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι κάτοικοι στα Φάρσαλα καθώς έβλεπαν έναν νεαρό να έχει δεμένο στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου του ένα πρόβατο και να το σέρνει στους δρόμους της πόλης.

Αμέσως, όπως γράφει το onlarissa.gr, ειδοποίησαν τους αστυνομικούς οι οποίοι αργά χθες το βράδυ τον συνέλαβαν και αναμένεται να τον οδηγήσουν στον εισαγγελέα με την κατηγορία της κακοποίησης ζώου.




Ο ΙΟΣ ΕΜΠΟΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙ ΤΗ ΛΙΒΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

Ο ιός Εμπολα μπορεί να εξαφανίσει την Λιβερία από τον χάρτη [εικόνες]

Ο υπουργός Αμυνας της χώρας έκανε χθες μια σπαρακτική δήλωση λέγοντας ότι η Λιβερία δεν έχει τις υποδομές, την επαγγελματική επάρκεια και τις οικονομικές δυνατότητες για να αντιμετωπίσει την επιδημία του ιού Εμπολα με αποτελεσματικό τρόπο.

Οι νεκροί ανέρχονται στους 2.300 και η επιδημία Εμπολα βρίσκεται εκτός ελέγχου στην Δυτική Αφρική, ειδικά στην Λιβερία, η οποία δηλώνει «σοβαρά απειλούμενη» στην ύπαρξή της ως χώρα. Ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο υπουργός Αμυνας της Λιβερίας Brownie Samukai περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση στη χώρα του. Είπε ότι η επιδημία εξαπλώνεται «σαν φωτιά στο δάσος, κατατρώγοντας ό,τι βρίσκεται στο πέρασμά της» και τόνισε ότι «η ύπαρξη της Λιβερίας απειλείται». Την Δευτέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προέβλεψε ότι θα υπάρξουν πολλές χιλιάδες νέες περιπτώσεις ασθενών ως το τέλος του μήνα Σεπτεμβρίου.

Ο Οργανισμός αναγνώρισε ότι είναι εξωπραγματικό να θέλει κάποιος να περιορίσει την εξάπλωση της επιδημίας μόνο στις ζώνες όπου εμφανίζεται.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα δώσουν 10 εκατομμύρια επιπλέον δολάρια για τη μάχη κατά της επιδημίας φτάνοντας τη συνολική τους βοήθεια στα 100 εκατ δολάρια. Ο πρόεδρος της Γουινέας  Alpha Condé, όπου ήδη έχουν σημειωθεί 555 θάνατο από τον ιό του Εμπολα κήρυξε «τον πόλεμο εναντίον της επιδημίας».




ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΣΠΑΝΙΕΣ ΓΑΙΕΣ: ΕΝΑΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ 40 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ.

Σπάνιες γαίες: Ενας θησαυρός 40 δισ. ευρώ στο ελληνικό υπέδαφος

Μετά τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε αρκετές περιοχές της χώρας, φαίνεται πως μια ακόμη κατηγορία ορυκτού πλούτου ίσως αποτελέσει σημαντική πηγή εσόδων για την χώρα, όπως, τουλάχιστον, μαρτυρούν ενδείξεις που παρουσιάστηκαν σε σχετικό διεθνές συνέδριο στη Μήλο.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, έπειτα από συνάντηση με τα μέλη κινεζικής αντιπροσωπείας, έκανε λόγο για ενθαρρυντικές ενδείξεις ύπαρξης κοιτασμάτων σπάνιων γαιών στην Ελλάδα, με τις σχετικές εκτιμήσεις να μιλούν για συνολική αξία 40 δισ. ευρώ.

Ο κ. Μανιάτης τόνισε σε δηλώσεις του ότι η Ελλάδα είναι μια από τις πέντε ευρωπαϊκές χώρες όπου υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις, επισημαίνοντας ότι ο ορυκτός πλούτος αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας και ότι η Ελλάδα είναι προικισμένη και στον τομέα των σπάνιων γαιών, ιδιαίτερα, κατά τις πληροφορίες, στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.

Τι είναι οι σπάνιες γαίες

Οι σπάνιες γαίες είναι 17 μεταλλικά στοιχεία που είναι απαραίτητα, μεταξύ άλλων, στην παραγωγή ηλεκτρονικών υπολογιστών, αυτοκινήτων, δορυφόρων, ανεμογεννητριών, κ.ά.. Πάνω από το 90% των παγκόσμιων αποθεμάτων στα μεταλλεύματα αυτά βρίσκονται στην Κίνα που έχει αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία στην έρευνα και εξόρυξή τους. Στην Ελλάδα είναι σε εξέλιξη δύο ερευνητικά προγράμματα για σπάνιες γαίες, σε χερσαίες αλλά και θαλάσσιες περιοχές.

Ενδιαφέρον Κινέζων για μπίζνες

Το γεγονός ότι η Κίνα είναι η χώρα που κυριαρχεί στον συγκεκριμένο τομέα είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να απευθυνθεί σε ειδικούς από τη χώρα για περαιτέρω πληροφόρηση και συνεργασία.

Στόχος των ελληνο- κινεζικών διαπραγματεύσεων είναι, σε πρώτη φάση, η συνεργασία σε τεχνικό- επιστημονικό επίπεδο και, ενδεχομένως στο μέλλον, στην έρευνα και αξιοποίηση των κοιτασμάτων.

Ο πρεσβευτής της Κίνας στην Αθήνα, Z. Xiaoli επισήμανε το ενδιαφέρον της χώρας του για συνεργασία με την Ελλάδα στον τομέα του ορυκτού πλούτου και σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που έρχονται στη χώρα Κινέζοι ειδικοί από τον συγκεκριμένο τομέα. Στην κινεζική αποστολή μετείχαν επίσης κυβερνητικοί αξιωματούχοι και στελέχη εταιρειών.

Ο κ. Μανιάτης σημείωσε, πάντως, ότι η συνεργασία στον τομέα αυτόν εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η κινέζικη αντιπροσωπεία εξέφρασε ενδιαφέρον για συνεργασία και στον τομέα του μαρμάρου.

Επίσης, η κινεζική αποστολή επισκέφθηκε την Αλουμίνιον της Ελλάδος του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ,  η οποία βρίσκεται ήδη στο προπύργιο της έρευνας στον τομέα των σπάνιων γαιών.

Μάλιστα η Εταιρεία συμμετέχει ήδη στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα Eurare με στόχο τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων σπάνιων γαιών στη Γροιλανδία, την Σουηδία την Φινλανδία και την Ελλάδα. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν μεταλλευτικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Αλουμίνιον της Ελλάδος, βιομηχανίες προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, στις οποίες συγκαταλέγονται η NOKIA, η Γερμανική MEAB Chemie Technik GmbH, η Φινλανδική Neorem Magnets Oy (NEOREM), επιχειρήσεις τεχνολογικών εφαρμογών και πανεπιστήμια από 11 χώρες της Ευρώπης.

Στους τρεις Έλληνες εταίρους περιλαμβάνονται το ΙΓΜΕ, το ΕΜΠ και το Αλουμίνιο της Ελλάδος.






ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΕΝΩ ΗΤΑΝ ΞΥΠΝΙΑ ΚΙ ΕΠΑΙΖΕ ΒΙΟΛΙ

Μουσικός χειρουργήθηκε στον εγκέφαλο ενώ ήταν ξύπνια και έπαιζε βιολί -Γιατί έγι

Η Ναόμι Ελίσουβ ήταν βιολίστρια στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Λιθουανίας και την Ορχήστρα Δωματίου του Ισραήλ. Πριν από 20 χρόνια όμως αναγκάστηκε να σταματήσει την καριέρα της και να αφοσιωθεί στη διδασκαλία, καθώς το τρέμουλο από το οποίο έπασχε δεν της επέτρεπε να παίζει το αγαπημένο της μουσικό όργανο.

Η 60χρονη σήμερα Ισραηλινή μουσικός υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο για να αντιμετωπίσει το τρέμουλο. Η είδηση όμως είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της λεπτής επέμβασης ήταν ξύπνια και έπαιζε βιολί.

Ο χειρουργός Γιτζάκ Φριντ, ο διευθυντής του τμήματος λειτουργικής νευροχειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Σουράσκι του Τελ Αβίβ, είπε ότι η επέμβαση έγινε την Τρίτη ενώ η ασθενής ήταν ξύπνια ώστε να καθοριστεί με ακρίβεια το σημείο όπου θα έπρεπε να τοποθετηθεί ένα ηλεκτρόδιο στον εγκέφαλό της, χωρίς φυσικά να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες.

«Πρέπει να τοποθετούνται με ακρίβεια χιλιοστού. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που χειρούργησα ασθενή ο οποίος έπαιζε μουσικό όργανο κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Είμαι ενθουσιασμένος που είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μια ιδιωτική συναυλία από μια ταλαντούχα και αξιόλογη μουσικό» δήλωσε ο γιατρός.

Η Ναόμι Ελίσουβ δήλωσε: «Είναι κρίμα που έμαθα τόσο αργά για αυτήν την επέμβαση. Όμως τώρα, επιτέλους, επιστρέφω στη ζωή. Το μεγαλύτερο πάθος μου ήταν το βιολί. Το τρέμουλο με εμπόδιζε να παίζω επαγγελματικά και αυτό ήταν πολύ δύσκολο για μένα, αφού έπαιζα βιολί όλη μου τη ζωή. Ανυπομονώ να επιστρέψω σε μια φυσιολογική ζωή. Θέλω να παίξω βιολί, να υπογράψω το όνομά μου και να πιω τσάι χωρίς να το χύνω».

Η επέμβαση έγινε μέσω μιας μικροσκοπικής τομής στο κρανίο, από την οποία εισήχθη στον εγκέφαλο της γυναίκας ένα ηλεκτρόδιο 1,3 χιλιοστών. Ο χειρουργός ενεργοποιούσε τα κέντρα κίνησης σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται θάλαμος και ζητούσε από την Ελίσουβ να του περιγράψει τα αποτελέσματα. Όταν ενεργοποιήθηκε το σωστό σημείο, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι το τρέμουλο εξαφανίστηκε και η ασθενής συνέχισε να παίζει Μότσαρτ με μεγάλο πάθος, αλλά χωρίς να τρέμει.






ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΛΙ ΤΗΣ ΦΥΛΑΚΗΣ ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ - ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΡΟΦΙΜΟΙ ΤΗΣ ΑΥΛΩΝΑΣ ΠΕΡΑΣΑΝ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Από το κελί της φυλακής, στο αμφιθέατρο -Τέσσερις τρόφιμοι της Αυλώνας πέρασαν σ

Κάθε νέος που διεκδικεί την είσοδό του στο Πανεπιστήμιο, φιλοδοξεί μέσα από αυτό να βάλει τις βάσεις για το μέλλον του. Για κάποιους από αυτούς όμως, το εγχείρημα είναι ακόμη πιο σημαντικό και δύσκολο. Είναι οι τρόφιμοι των φυλακών, που ελπίζουν να αλλάξουν τη ζωή τους σπουδάζοντας. 

Αυτό το πέτυχαν τέσσερις ανήλικοι, τρόφιμοι των φυλακών ανηλίκων της Αυλώνας. Πριν από λίγες ημέρες άκουσαν το ευχάριστο νέο που τόσο περίμεναν. Από τις 15 Σεπτεμβρίου θα είναι πρωτοετείς φοιτητές σε πανεπιστημιακά τμήματα όπου πέρασαν μετά από πολύ κόπο. 

Στους τέσσερις νέους θα δοθεί ειδική άδεια, προκειμένου να βρίσκονται στο αμφιθέατρο όσες φορές απαιτεί η φοιτητική τους ιδιότητα, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, σύμφωνα με το «Βήμα». 

Φέτος, μετά από πρόταση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Αθανάσιου Κυριαζή, λειτούργησε ειδικό εξεταστικό κέντρο που αφορούσε και τους προερχόμενους από τα Επαγγελματικά Λύκεια και έτσι δόθηκε η ευκαιρία στους τρόφιμους των φυλακών Αυλώνας να κυνηγήσουν το όνειρό τους. 

Οι τέσσερις το κατάφεραν ύστερα από πολύ διάβασμα και βοήθεια από τους καθηγητές τους, στο σχολείο που λειτουργεί στο χώρο των φυλακών και έτσι εισήχθησαν σε Ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας. Μάλιστα, ένας από αυτούς, έστειλε μία συγκινητική επιστολή στο υπουργείο Παιδείας, ευχαριστώντας προσωπικά τον κ. Κυριαζή για την πρωτοβουλία του, ενώ υπόσχεται ότι θα βάλει τα δυνατά του για να τελειώσει γρήγορα και με επιτυχία τις σπουδές του. 

Φωτογραφία: Eurokinissi

Πηγή:  iefimerida.gr

ΕΜΕΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΠΡΟΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΕΣ - ΤΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ "ΚΟΙΛΑΡΑΔΕΣ"

Εμετική επίθεση Πάγκαλου στους Αγιορείτες! Τους χαρακτήρισε "κοιλαράδες"!
Πυρά κατά του Αλέξη Τσίπρα και του Γιώργου Παπανδρέου εξαπέλυσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στο ραδιόφωνο του "Βήμα FM", ενώ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον ΕΝΦΙΑ ως "δίκαιο φόρο". Ο κ. Πάγκαλος με το γνωστό πληθωρικό του ύφος έστρεψε τα βέλη του αρχικά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και την επίσκεψη του στο Άγιον Όρος.
Ο κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε ως "κοτσάνες" τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Άγιον Όρος και ειδικότερα τα περί φορολογιας των μοναχών.
"Είπε ότι είναι υπέρ της φορολογικής απαλλαγής των μοναχών, τη στιγμή που υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι. Είναι με τους ηγουμένους και τους υπόλοιπους κοιλαράδες του Αγίου Όρους!, υπογράμμισε ο κ. Πάγκαλος.



ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΒΟΣΚΟΤΟΠΩΝ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ



Σύσκεψη για τη διαχείριση των βοσκοτόπων στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας

Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Απαιτείται ενεργοποίηση όλων των συναρμόδιων φορέων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της κτηνοτροφίας 

Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη πραγματοποιήθηκε σήμερα (10/9) σύσκεψη στο Διοικητήριο για την εξέταση των επιπτώσεων στην κτηνοτροφία της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας,  μετά  από τη ψήφιση του νέου νόμου για τους βοσκότοπους και τη ρύθμιση της βοσκής. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι κτηνοτρόφοι και οι οργανώσεις τους, στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, των Δασαρχείων Έδεσσας και Αλμωπίας, των Δήμων κ.ά.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναδείχθηκαν τα θέματα που εγείρει η εφαρμογή του Νόμου με κυριότερο τα ζητήματα των επιλέξιμων βοσκήσιμων εκτάσεων, το καθεστώς ελεύθερων και σταβλισμένων ζώων και η συντήρηση και ανάπτυξη υποδομών των οριοθετημένων βοσκοτόπων στην περιοχή μας (αρμοδιότητα που ανήκει πλέον στους Δήμους). 


Λόγω της κρισιμότητας του θέματος και της ανάγκης για παροχή διευκρινήσεων ή και άμεσων ενεργειών από τις συναρμόδιες υπηρεσίες σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο για τον καταμερισμό των βοσκοτόπων με ορθολογικά κριτήρια, αποφασίστηκε η επανάληψη της Σύσκεψης για το θεσμικό πλαίσιο και τη διαχείριση των βοσκοτόπων την προσεχή Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 11.00π.μ. Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι φορείς και φυσικά πρόσωπα να παραβρεθούν στη διευρυμένη σύσκεψη προκειμένου να συμβάλλουν με την παρουσία και εμπειρία τους στη δρομολόγηση των κατάλληλων ενεργειών. 

ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΡΙΔΑΙΑΣ


Ντριν ντριν….τα κουδούνια των σχολείων ξεκινούν
Ας αφυπνιστούμε και εμείς για να βοηθήσουμε τις οικογένειες που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της νέας σχολικής χρονιάς.
Γι’ αυτό το λόγο ο Δήμος Αλμωπίας σε συνεργασία με το τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, τη ΔΗ.Κ.Ε.Α και τα προγράμματα Βοήθεια στο σπίτι Αλμωπίας ξεκινούν προσπάθεια συλλογής σχολικών ειδών. Μαζεύουμε σχολικές τσάντες&κασετίνες καινούριες και παλαιές(σε καλή κατάσταση)και σχολικά είδη, την Πέμπτη 11/9 ,την Παρασκευή 12/9, το Σάββατο 13/9 και την Κυριακή 14/9 από τις 8:00 μέχρι τις 15:00 στα γραφεία της ΔΗ.Κ.Ε.Α (υπόγειο Δημαρχείου Αλμωπίας), στα γραφεία των προγραμμάτων Βοήθεια στο Σπίτι Αριδαίας (κεντρική πλατεία Αριδαίας-παλαιό Δημαρχείο), στα γραφεία των προγραμμάτων Βοήθεια στο Σπίτι Εξαπλατάνου (Δημαρχείο Εξαπλατάνου)και από την Παρασκευή θα υπάρχει και περίπτερο για τον σκοπό αυτό στην Κεντρική Πλατεία Αριδαίας.

Η συμβολή σας μας είναι απαραίτητη στη προσπάθεια μας αυτή. 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 14ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ



Πρόγραμμα επίσημων εκδηλώσεων
Ημέρας Μνήμης 14ης Σεπτεμβρίου


Ακολουθεί το Πρόγραμμα εκδηλώσεων μνήμης της 14ης Σεπτεμβρίου, ημέρας εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος. Οι εκδηλώσεις, σε συνδιοργάνωση της Π.Ε. Πέλλας και των Προσφυγικών Συλλόγων και Σωματείων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 13 και την Κυριακή  14 Σεπτεμβρίου 2014, στην πόλη της Έδεσσας, έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης προσκαλεί τους πολίτες και τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών και φορέων να τιμήσουν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις μνήμης. 


Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014 (απόγευμα)

Ώρα 19.00 (απόγευμα), στην Πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης (1ος συνοικισμός Έδεσσας), εκδήλωση μνήμης για την Μικρασιατική Καταστροφή με ειδικότερη θεματική «100 χρόνια από την έναρξη των διωγμών». Περιλαμβάνει ομιλία, προβολή βίντεο και χορευτικά δρώμενα. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με το Σύλλογο Μικρασιατών Π.Ε. Πέλλας «Η Μπίγα». 

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Ώρα 10.00 π.μ.:           Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας, με την χοροστασία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κκ. Ιωήλ και εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την Δρ. Ιωάννα Διαμαντή, Πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών Π.Ε. Πέλλας «Η Μπίγα». 

Ώρα 10.45 π.μ.: Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού (Πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου) και κατάθεση στεφανιών.

Σιγή ενός λεπτού & Εθνικός ύμνος

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΣΕ ΥΗΣ ΑΓΡΑ ΚΑΙ ΕΔΕΣΣΑΙΟΥ



ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ
ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΗ
Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 09.09.2014 η επίσκεψη των κοινοβουλευτικών υπεύθυνων ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτών Θανάση Πετράκου και Ευγενίας Ουζουνίδου και της βουλευτού και Περιφερειακής Συμβούλου Κ.Μ. Δέσποινας Χαραλαμπίδου στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια Άγρα και Εδεσσαίου στα πλαίσια της πολιτικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στην διάλυση και στο ξεπούλημα της ΔΕΗ με την καταστροφική πολιτική της συγκυβέρνησης για το ξεπούλημα του Δημόσιου πλούτου.
Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ συνόδευαν ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας Γιάννης Σηφάκης, ο συντονιστής Οργάνωσης μελών ΣΥΡΙΖΑ Έδεσσας Πέτρος Γάγγλιου, ο υποψήφιος Δήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος Έδεσσας Βασίλης Δημητριάδης και πολλά στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας.
Στην συνάντηση παρευρέθηκαν το σωματείο εργαζομένων της ΔΕΗ εκπροσωπούμενο από τον πρόεδρο του Κώστα Τζερεμέ, ο Τομεάρχης της ΔΕΗ Αλέξανδρος Καραγιαννίδης και πολλοί εργαζόμενοι στα υδροηλεκτρικά Άγρα και Εδεσσαίου.
Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στα καταστροφικά αποτελέσματα της πολιτικής διάλυσης και ξεπουλήματος της ΔΕΗ τόσο στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στον καταναλωτή όσο και στην απώλεια εργαλείων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Ανέδειξαν τον εμπαιγμό της συγκυβέρνησης και την εξυπηρέτηση από αυτή συγκεκριμένων συμφερόντων. Ακόμη ανέπτυξαν εκτενώς τους μεγάλους κινδύνους για την πόλη της Έδεσσας και τους αγρότες από την διαχείριση του νερού της Έδεσσας από τον τυχόν ιδιώτη ιδιοκτήτη των ΥΗΣ Άγρα και Εδεσσαίου τόσο όσον αφορά τον τουρισμό με τα νερά των καταρρακτών όσο και για την άρδευση των αγροκτημάτων. Είναι πολύ πιθανόν να αναγκαστούν οι αγρότες να πληρώνουν το νερό της άρδευσης ( όσο είναι πάνω από την  συμφωνία που υπήρχε για τις ποσότητες που απολαμβάνονται για τις διάφορες χρήσεις και τόσα χρόνια καταστρατηγούνται προς όφελος της άρδευσης από την δημόσια ΔΕΗ).
Δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει την ΔΕΗ υπό δημόσια ιδιοκτησία λόγω του ότι το νερό και η ενέργεια είναι κοινωνικά αγαθά και πρέπει να διαχειρίζονται από δημόσιο φορέα.
Ακόμη σε συνέντευξη τύπου που ακολούθησε οι βουλευτές απάντησαν σε πολλά ερωτήματα των παριστάμενων δημοσιογράφων.
Ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας Γιάννης Σηφάκης αναφέρθηκε στις δράσεις του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο καλοκαίρι για τα μεγάλα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής τόσο με τα χρόνια προβλήματα κυρίως του ροδάκινου ( λόγω της ανυπαρξίας σχεδιασμού και αγροτικής πολιτικής) όσο και με το Ρωσικό εμπάργκο ( που ήταν το κερασάκι στην τούρτα, εξέλιξη για την οποία έχει τεράστια ευθύνη η συγκυβέρνηση), στην μονίλια που έπληξε τα ροδάκινα, τα προβλήματα με την χαλαζόπτωση στην κερασοπαραγωγή ( που φέτος δεν προστατεύτηκε ούτε στοιχειωδώς με την παντελή έλλειψη μέτρων αντιχαλαζικής προστασίας), την επίθεση στην μικρή κτηνοτροφική παραγωγή με τον εμπαιγμό στις εξισωτικές αποζημιώσεις και το πρόβλημα με τα βοσκοτόπια κλπ διαπιστώνοντας ότι όλα αυτά έχουν δημιουργήσει απόγνωση στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο του Νομού και όλη την Πέλλα που κατά συντριπτικό ποσοστό εξαρτάται από την οικονομία του πρωτογενούς τομέα. Επισήμανε τις καλοκαιρινές επισκέψεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για το ροδάκινο, του Βαγγ. Αποστόλου βουλευτού υπεύθυνου για τα αγροτικά, των βουλευτών Δέσποινας Χαραλαμπίδου και Λίτσας Αμανατίδου, του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Βίτσα και του ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου και την ανάπτυξη συγκεκριμένων προτάσεων για ανακούφιση και επίλυση του προβλήματος με το Ρωσικό εμπάργκο.

Ακόμη προανήγγειλε και άλλες παρόμοιες δράσεις ενάντια στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου στην Πέλλα για το τουριστικό φιλέτο του Καϊμακτσαλάν, τις πηγές Αραβησσού και τα στρατόπεδα σε Σκύδρα και Γιαννιτσά.  


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...