Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΣΚΑΛΑ ΧΟΡΟΥ ΤΟΥ Μ.Σ. "ΟΙ ΠΡΟΜΑΧΟΙ" ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΝΑΝΟΥ



"Κλείνοντας μια ακόμη χορευτική περίοδο θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους χορευτές και τις χορεύτριες, για την συμμετοχή τους στις συνεχείς εκδήλωσεις, εκπροσωπώντας επάξια τον σύλλογο και το χωριό των Προμαχων.
 Το Δ.Σ. του συλλόγου, την υπεύθυνη φορεσιων Άννα Νεμτση για την πολύτιμη προσφορά της καθώς επίσης και όλους τους γονείς των χορευτών για την εμπιστοσύνη, την υπομονή και την καλοσύνη προς το πρόσωπο μου.
 Τέλος ενα μεγάλο ευχαριστώ σε όλο τον κόσμο, που στηρίζει τον σύλλογο σε κάθε του βήμα.
 Εύχομαι και ελπίζω σε μια νέα δημιουργική χορευτική χρόνια με γνώμονα τον πολιτισμό και την παράδοση."

Πολυξένη Νάνου

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΠΣ ΠΕΛΛΑΣ: ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΙΔΑΣ 9 - 2



Σε αγώνα για τον θεσμό του κυπέλλου της ΕΠΣ Πέλλας, ο ΑΣ Πρόμαχοι κέρδισε τον Μακεδονικό Ίδας με το ευρύ σκορ 9-2, δίνοντας μια αποστομωτική απάντηση σε όσους βιάστηκαν να μιλήσουν για κακή πορεία της ομάδας, ύστερα από την ήττα από τον Αλμωπό.
Ο προπονητής των γηπεδούχων Β. Σαμαράς, δοκίμασε διάφορα σχήματα από τα οποία εξήγαγε χρήσιμα συμπεράσματα για τον τρόπο που θα στήσει την ομάδα, εν όψη του επερχόμενου πρωταθλήματος.
Το παιχνίδι ήταν έργο για έναν ρόλο, όπως υποδηλώνει και το σκορ, αφού η ανωτερότητα των Προμαχιωτών ήταν εμφανής.
Η ομάδα του Μακεδονικού προσπάθησε φιλότιμα, αλλά υπέκυψε στην αδιαμφισβήτητη ανωτερότητα των γηπεδούχων, που ήταν σαν ορμητικός χείμαρρος.
Η διακύμανση του σκορ:

Α' ΗΜΙΧΡΟΝΟ
1 - 0 Νάνος Ν. (24')
2 - 0 Νάνος Γ. (27')
3 - 0 Μούγιος (30')
4 - 0 Νάνος Γ. (34')

Β' ΗΜΙΧΡΟΝΟ
4 - 1 Μποζίνης (65')
5 - 1 Νάνος Γ. (70')
6 - 1 Νάνος Γ. (74')
6 - 2 Νιβουρλής Β. (76')
7 - 2 Μούγιος (80')
8 - 2 Νάνος Γ. (82')
9 - 2 Νάνος Γ. (84')

Ρεπορτάζ: Άλεξ Αμπάρης
Παρακάμερα: Βασίλης Δήμπαλας





































Ο ΓΑΛΑΞΙΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΑΣΗΜΑΝΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ



Μια μικρή κουκκίδα ολόκληρος ο γαλαξίας μας! Ο νέος τρισδιάστατος κοσμικός «χάρτης» δείχνει ότι ο Γαλαξίας μας, μαζί με περίπου 100.000 άλλους γαλαξίες, ανήκει στο ίδιο γιγάντιο σμήνος γαλαξιών, που ονομάστηκε Λιανακέα. Το τελευταίο έχει διάμετρο περίπου 520 εκατ. ετών φωτός ή σχεδόν 9,5 τρισεκατομμυρίων χιλιομέτρων.
Μέχρι σήμερα οι αστρονόμοι πίστευαν ότι ο Γαλαξίας μας ανήκε στο μικρότερο υπερ-σμήνος γαλαξιών της Παρθένου, με διάμετρο 100 εκατ. ετών φωτός, το οποίο όμως, σύμφωνα με τους νέους υπολογισμούς, δεν είναι παρά ένα ‘παράρτημα' της Λιανακέα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο Γαλαξίας μας στην πραγματικότητα ανήκει σε ένα υπερ-σμήνος γαλαξιών 100 φορές μεγαλύτερο σε όγκο και μάζα από ότι πίστευαν έως τώρα.
Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν ότι και η ίδια η Λιανακέα αποτελεί μέρος μιας ακόμη μεγαλύτερης γαλαξιακής δομής, που ακόμη δεν έχει ανακαλυφθεί !
Ο γαλαξίας μας είναι η μαύρη κουκίδα που δείχνει η κόκκινη γραμμή.
Ο γαλαξίας μας είναι η μαύρη κουκκίδα που δείχνει η κόκκινη γραμμή.
 Η μαύρη κουκίδα υποδεικνύει τη θέση του Γαλαξία μας. Κάθε λευκή κηλίδα είναι ένας γαλαξίας.
Η μαύρη κουκκίδα υποδεικνύει τη θέση του Γαλαξία μας. Κάθε λευκή κηλίδα είναι ένας γαλαξίας.
----------
Το βίντεο της μελέτης:




Πηγή:  nature.com

ΨΗΦΙΣΤΕ ΤΟ "ΠΡΟΜΑΧΟΙ SCHOOL NET" ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΡΟΜΑΧΩΝ

ΠΡΟΜΑΧΟΙ School Net

Το ηλεκτρονικό περιοδικό ΠΡΟΜΑΧΟΙ School Net συμμετέχει στο διαγωνισμό μαθητικής εφημερίδας για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Κεντρικής Μακεδονίας, που οργανώνει η εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Θεσσαλονίκης. Το περιοδικό μας διεκδικεί το βραβείο στην κατηγορία του καλύτερου ηλεκτρονικού εντύπου, όπου έχουν υποβληθεί συνολικά 5 συμμετοχές.
Η βράβευση θα προέλθει κατά 50% από μία κριτική επιτροπή και κατά 50% από την ψήφο του κοινού. Η διαδικασία της ψηφοφορίας γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του Facebook και όσοι συμμετάσχουν θα διεκδικήσουν με κλήρωση ένα Laptop.
Καλούμε όλους τους φίλους του περιοδικού μας να συμμετάσχουν στη σχετική ψηφοφορία και να βοηθήσουν το περιοδικό του Γυμνασίου Προμάχων να αποσπάσει μία διάκριση, η οποία θα είναι τιμητική για όλη τη σχολική μας κοινότητα.

ΕΠΕΙΓΟΝ!

ΨΗΦΙΣΤΕ το ηλεκτρονικό περιοδικό του Γυμνασίου Προμάχων μέσω Facebook στην παρακάτω διεύθυνση:                                                     https://www.facebook.com/EpilogesMagazine/app_205521576149308  


ΠΡΟΣΟΧΗ! ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΥΡΗ Η ΨΗΦΟΣ ΣΑΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΣΤΗ ΦΟΡΜΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΚΑΙ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ




ΠΗΓΗ...http://schoolpress.sch.gr/

Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΙΑΣΗΜΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ

Ο χρόνος απειλεί περίφημα έργα τέχνης: Προσπαθούν να προστατεύσουν τους διάσημους πίνακες

Τα διάσημα «ηλιοτρόπια» του Βίνσεντ βαν Γκογκ χάνουν το εντυπωσιακό τους κίτρινο και ο πορτοκαλί ορίζοντας στην «Κραυγή» του Εντβαρντ Μουνχ ξεθωριάζει. Μερικά από τα πιο πολύτιμα έργα τέχνης παγκοσμίως, κινδυνεύουν από τη φθορά του χρόνου και οι επιστήμονες κάνουν έκκληση για την συντήρηση τους.
«Η πολιτιστική μας κληρονομιά πάσχει από μια ασθένεια» αναφέρει ο Ρόμπερτ Βαν Λάνγκ, διευθυντής συντήρησης και αποκατάστασης στο μουσείο Rijksmuseum του Αμστερνταμ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο στο Παρίσι.
«Αυτοί οι πίνακες ανεκτίμητης αξίας του πολιτισμού μας καταστρέφονται και το ποσό που δαπανάται για τη συντήρηση τους θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί επί δέκα.»
Ο Βαν Λανγκ μίλησε στα πλαίσια ενός συνεδρίου σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας ακτινοβολίας Synchrotron που συμβάλλει στη συντήρηση έργων τέχνης σε μοριακό επίπεδο.
Τα Synchrotrons, μηχανές σε μέγεθος γηπέδου που παράγουν δέσμες έντονου φωτός με ακτίνες Χ, χρησιμοποιούνται για την ανάλυση της χημικής υποβάθμισης των διάσημων έργων τέχνης που κοσμούν τα μουσεία του κόσμου.
Είναι απαραίτητες για την κατανόηση των χημικών αντιδράσεων που προκαλούν αλλαγές χρώματος σε καμβάδες, προκειμένου να τους σταματήσουν, εξηγεί η Τζένιφερ Μας, συντηρήτρια έργων τέχνης από το μουσείο Γουίντερθορ στο Ντέλαγουερ, που συμμετείχε επίσης στο συνέδριο.
«Υπάρχουν αμέτρητοι ερευνητές διατεθειμένοι να κάνουν αυτή τη δουλειά, αλλά πολύ λίγα χρήματα»
Κατανοώντας την διαδικασία αλλοίωσης, θα επιτρέψει στα μουσεία να φροντίσουν ώστε τα πολύτιμα έργα να είναι εκτεθειμένα στο κατάλληλο περιβάλλον.
Η τεχνολογία θα επιτρέψει επίσης την «ψηφιακή ανασυγκρότηση» των έργων, όπως είχαν κατασκευαστεί από τους δημιουργούς τους, για τις επόμενες γενιές.
«Ο στόχος είναι η διατήρηση από την αποκατάσταση» δήλωσε ο Μας, προσθέτοντας ότι οι συντηρητές μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις έρχονται σε επαφή με το πρωτότυπο έργο ενός καλλιτέχνη.
Οι ειδικοί γνωρίζουν ήδη ότι η εικονική νεκρή φύση «Ηλιοτρόπια» είναι σήμερα πιο σκουρόχρωμη από ότι όταν τη ζωγράφισε ο Βαν Γκογκ το 1888.
Οπως αποδείχθηκε, ο Ολλανδός ιμπρεσσιονιστής, είχε επιλέξει βιομηχανικές χρωστικές ουσίες, που ήταν τότε νέες στην αγορά, για τα κίτρινα του, σύμφωνα με τον Βέλγο χημικό Κοέν Τζάνσεν του Πανεπιστημίου της Αμβέρσας.
Οταν εκτίθενται στον αέρα, το κίτρινο του καδμίου, που χρησιμοποιείται επίσης από τον Μουνχ για το έργο του «Η Κραυγή» του 1910, χάνει τη φωτεινότητα του, ενώ το υπεριώδες φως μετατρέπεται σε καφέ από τον Ηλιο.
Ο Τζάνσεν έχει επίσης εργαστεί για το περίφημο έργο του Βαν Γκογκ «Λουλούδια σε μπλε βάζο», το οποίο έχει υποστεί μια παρόμοια μοίρα, αλλά για διαφορετικό λόγο.
Σε αυτή την περίπτωση, ήταν ένα βερνίκι που εφαρμόστηκε μετά το θάνατο του καλλιτέχνη και έσπασε και ξεθώριασε με την πάροδο του χρόνου, αποκρύπτοντας την εικόνα από κάτω.
Συνθετικές χρωστικές ουσίες όπως το κίτρινο του καδμίου, το πράσινο σμαραγδί και το κίτρινο του ψευδάργυρου, αρχίζουν να χάνουν το βάθος των χρωμάτων σε μόλις 20 χρόνια. Ωστόσο ήταν τα πιο δημοφιλή χρώματα μεταξύ των ιμπρεσιονιστών του 19ου και του 20ου αιώνα όπως ο Ανρί Ματίς και ο Πάμπλο Πικάσο.
Τα έργα αυτής της περιόδου βρίσκονται ως εκ τούτου, σε μεγαλύτερο κίνδυνο ξεθωριάσματος, από τα παλαιότερα.
«Εάν δεν δράσουμε, οι μελλοντικές γενιές δεν θα δουν αυτά τα έργα με τον ίδιο τρόπο που τα βλέπουμε εμείς» προειδοποίησε ο Βαν Λανγκ.

Η επιστήμη στην υπηρεσία της Τέχνης: Προσπαθούν να προστατεύσουν τους διάσημους

ΣΤΑ 500 ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟ ΑΠΘ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Κορυφαία επιτυχία: Στα 500 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου το Αριστοτέλειο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Το να βλέπεις το ΜΙΤ στην πρώτη θέση των κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου, είναι κάτι προφανές και δεδομένο. Όπως και να ακολουθούν στη δεύτερη θέση το Χάρβαρντ και στην τρίτη το Κέμπριτζ.

Όλα αυτά είναι λογικά και επόμενα. Το να βλέπεις, όμως, στη λίστα με τα 500 πιο σημαντικά πανεπιστήμιο του κόσμου, δύο ελληνικά, αυτό σημαίνει πως η πανεπιστημιακή κοινότητα παρά τα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, καταφέρνει να έχει φωτισμένες εξαιρέσεις που αντιστέκονται στη γενικότερη φθορά.

Τα δύο ελληνικά πανεπιστήμιο είναι το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης (στις θέσεις 471-480) και το Πανεπιστήμιο Κρήτης (491-500). Λίγο πιο κάτω είναι και το Καποδιστριακό.

Η λίστα καταρτίζεται από το QS Top Universities.



ΨΑΧΝΟΥΝ ΛΙΡΕΣ ΚΑΙ ΤΙΜΑΛΦΗ ΣΤΙΣ ΦΕΡΕΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Κυνήγι θησαυρού στον Εβρο -Ψάχνουν λίρες και τιμαλφή στις Φέρες

Σε κυνήγι χαμένου θησαυρού επιδίδονται τέσσερα άτομα στην Ξάνθη, που πήραν άδεια για να κάνουν έρευνες στις Φέρες, ελπίζοντας ότι οι πληροφορίες που έχουν θα αποδειχθούν αληθινές. 

Οι «χρυσοθήρες» πήραν άδεια από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, προκειμένου να αναζητήσουν λίρες και άλλα τιμαλφή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες τους, ο θησαυρός βρίσκεται σε ακίνητο στο οποίο στο παρελθόν στεγάζονταν το Αστυνομικό Τμήμα Φερών. Τη δράση τους θα παρακολουθούν πέντε δημόσιοι υπάλληλοι, που θα εποπτεύουν τις εργασίες ανασκαφής, σύμφωνα με το thrakitoday.com. 

Σε τέτοιες περιπτώσεις προβλέπεται ότι οι ανασκαφές θα γίνουν για δύο ημέρες, σε ημερομηνίες που θα καθοριστούν από την Κτηματική Υπηρεσία Ν. Εβρου και θα έχουν αυστηρό ωράριο (8:00-15:30), το οποίο μπορεί να παραταθεί μόνο αν βρεθεί ο θησαυρός. 

Αν κατά τις έρευνες εντοπιστούν αντικείμενα αρχαιολογικής αξίας, αυτά θα παραδοθούν στην αρχαιολογική Υπηρεσία και η ανασκαφή θα διακοπεί αμέσως. Αν τελικά εντοπιστεί ο πολυπόθητος θησαυρός, τότε αυτός θα καταμετρηθεί από την επιτροπή που έχει οριστεί και θα κατατεθεί στο πλησιέστερο υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος. 

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιοι ζητούν και παίρνουν άδεια για ανεύρεση κρυμμένου θησαυρού, μιας και τα τελευταία χρόνια μόνο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας και Θράκης έχει εκδώσει αναρίθμητες αντίστοιχες άδειες για εκτάσεις στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας αλλά και της Κομοτηνής και Ξάνθης. Φυσικά δεν είναι λίγοι κι εκείνοι που προχωρούν σε τέτοιες ενέργειες χωρίς άδεια.

Πηγή: http://www.iefimerida.gr/

ΕΤΣΙ ΗΤΑΝ Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΝΩΕ

Ετσι ήταν η Κιβωτός του Νώε -Ειδικός του Βρετανικού Μουσείου κατασκεύασε πιστό αντίγραφό της [εικόνες&βίντεο]

Επειτα από μελέτη χρόνων ένας ειδικός ερευνητής του Τμήματος Αρχαιοτήτων του Βρετανικού Μουσείου κατάφερε να κατασκευάσει ένα πιστό αντίγραφο της Κιβωτού του Νώε.
Ο Δρ. Ιρβινγκ Φρίνκελ βάσισε το σχέδιο του σε ένα αντίστοιχο από την αρχαία Βαβυλώνα και έδωσε τις απαραίτητες οδηγίες στην ομάδα του για την κατασκευή του αντίγραφου, το οποίο διαφέρει σε μόνο ένα πράγμα σε σχέση με το πραγματικό. Στο μέγεθος.
Εξήγησε πως το έργο του είναι στο 1/5 του μεγέθους της Κιβωτού και αυτό γιατί αν την έφτιαχνε τόσο μεγάλη όσο περιγράφεται στα θρησκευτικά κείμενα, με τις σημερινές συνθήκες δεν θα μπορούσε να επιπλεύσει στη θάλασσα.
Το κατασκεύασμα του Φρίνκελ, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, είναι ικανό να χωρέσει μόνο μερικά ζευγάρια ζώων και είναι φτιαγμένο από καλάμια.
Οι εργασίες διήρκεσαν περισσότερο από τέσσερις μήνες και έλαβαν χώρα στην Κεράλα της νοτιοδυτικής Ινδίας. Η κατασκευή θα προβληθεί σε ντοκιμαντέρ του Channel 4.


ΟΙ "ΑΓΓΕΛΟΙ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ" ΚΡΥΒΟΥΝ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Οι άγγελοι της ερήμου -Κρύβουν νερό στην άμμο, για να γλιτώσουν από το θάνατο οι

Αυτά τα σύνορα είναι ο προορισμός χιλιάδων ανθρώπων κάθε χρόνο. Παράνομων μεταναστών, που ελπίζουν να περάσουν από το Μεξικό στις ΗΠΑ, ελπίζοντας ότι εκεί θα βρουν μία καλύτερη ζωή. Πολλοί από αυτούς όμως δεν τα καταφέρνουν. Αφήνουν την τελευταία τους πνοή στην έρημο.

Μία ομάδα ακτιβιστών αποφάσισε να κάνει κάτι για να τους βοηθήσει. Αποκαλούνται «Αγγελοι της Ερήμου» και κάνουν την πιο απλή κίνηση, που μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για χιλιάδες ανθρώπους. Κρύβουν μπουκάλια νερού στην έρημο, κατά μήκος των συνόρων, εκεί όπου η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει ακόμη και στους 45 βαθμούς κελσίου.

«Πολλοί από αυτούς πεθαίνουν από δίψα ενώ διασχίζουν τα σύνορα», λέει ο Ενρίκες Μορόνες, ένας από τους «Αγγέλους», με τα χέρια του γεμάτα μπουκάλια με νερό. «Είναι η νο1 αιτία θανάτου για τους 10.000 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν παράνομα τα σύνορα σε αυτές τις περιοχές», συμπληρώνει ο άνθρωπος που ίδρυσε την ομάδα.

Μαζί με τους υπόλοιπους, ψάχνουν κάποιο φυτό ή δέντρο, για να αφήσουν από κάτω το μπουκάλι με το νερό. Ενας θησαυρός για τους μετανάστες, ανάμεσά τους χιλιάδες παιδιά που ακολουθούν αυτή τη διαδρομή, με μοιραίες συνέπειες πολλές φορές.

Τα μπουκάλια όμως δεν καταλήγουν πάντα στα χέρια εκείνων που τα έχουν ανάγκη. Κάποιες φορές, φταίνε τα κογιότ που τα διαλύουν. Αλλες, είναι άνθρωποι, ντόπιοι, που δεν συνειδητοποιούν τη βαρύτητα της κίνησής τους και απλά είναι αντίθετοι με την παρουσία των μεταναστών στην περιοχή τους.

Πολλές φορές οι ακτιβιστές βρίσκουν πτώματα στην έρημο. Μετανάστες που δεν άντεξαν τη ζέστη, την εξάντληση ή την αφυδάτωση. Πάνω από 600 από αυτούς βρίσκονται σε ένα νεκροταφείο, τραγικά κοντά στα σύνορα που δεν κατάφεραν να φτάσουν εκεί. Είναι γνωστό ως «το νεκροταφείο για εκείνους που δεν θα ξεχαστούν». Οι ακτιβιστές φροντίζουν και για αυτό. Τοποθετούν αυτοσχέδιους σταυρούς στους τάφους και συνεχίζουν το έργο τους, προσπαθώντας να σώσουν όσους περισσότερους μπορούν.





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...