Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Κ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ: "ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ 5 ΛΕΠΤΑ ΤΗΛΕΘΕΑΣΗΣ"

Κατερίνα Περιστέρη: Αγανάκτησα -Συνάδελφοι βγαίνουν και μιλάνε για την Αμφίπολη

Για την πορεία των ανασκαφικών εργασιών στην Αμφίπολη και για όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες στην περιοχή μίλησε η επικεφαλής των ερευνών, Κατερίνα Περιστέρη, η οποία εξέφρασε την αγανάκτησή της για τη στάση ορισμένων συναδέλφων της.
Η αρχαιολόγος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ευχαρίστησε τους συνεργάτες της, το υπουργείο Πολιτισμού, την πολιτική ηγεσία και προσωπικά τον πρωθυπουργό για τη στήριξη που της παρέχουν και τη δύναμη που της δίνουν, όχι μόνο χρηματική, αλλά και ψυχική.
«Είναι χαρά μου που βρίσκεστε σήμερα εδώ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω με όλη μου την καρδιά πρώτα πρώτα τους συνεργάτες μου που δουλεύουμε σε καθημερινή βάση με όλες τις δύσκολες συνθήκες» σημείωσε η κα Περιστέρη.
Στη συνέχεια, πάντως, άσκησε αυστηρή κριτική σε συναδέλφους της για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τις ανασκαφές και τα ευρήματα στην Αμφίπολη.
«Θα ήθελα να πω ότι νιώθω αγανάκτηση για συναδέλφους οι οποίοι χωρίς να ξέρουν ούτε την ανασκαφή, ούτε τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, βγαίνουν και μιλάνε στις τηλεοράσεις, προσπαθώντας να έχουν 5 λεπτά τηλεθέασης, πέντε λεπτά για να φανούν και να δείξουν κάποια πράγματα. Αυτό για μένα δεν είναι καλό,  προσβάλει όχι μόνο την ανασκαφή, όχι μόνο την έρευνά μας αλλά και τον τόπο. Γιατί αυτή η ανασκαφή γίνεται όχι μόνο για το καλό της αρχαιολογίας, αλλά και για το καλό του τόπου σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο και την παρακολουθεί όλος ο κόσμος. Και χαίρομαι που συνάδελφοι, από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο, από Αμερική, Ευρώπη κτλ με παίρνουν για να μου πουν τα καλά τους λόγια. Αυτό μου δίνει δύναμη και μας κάνει να πιστεύουμε ότι αξίζει η δουλειά που κάνουμε και μας δικαιώνει ακόμα πιο πολύ» είπε με νόημα η Κατερίνα Περιστέρη.
Μεταξύ άλλων η επικεφαλής της αρχαιολογικής σκαπάνης σημείωσε: «Εγώ πιστεύω ότι η επιμονή και το κουράγιο είναι απαραίτητα για να προχωρήσουμε και πιστεύω ότι αυτό το μνημείο είναι ακράδαντα του τελευταίου τετάρτου του 4ου αιώνα π.Χ. και έχουμε όλες τις αποδείξεις για αυτό. Για αυτό είναι μάταιο να βγαίνουν συνάδελφοι και να λένε για ρωμαϊκά χρόνια ή οτιδήποτε άλλο. Μιλάνε χωρίς να έχουν δει την ανασκαφή ποτέ, ούτε την Αμφίπολη, ούτε χωρίς να έχω κάποια επαφή μαζί τους. Και κάτι ακόμα. Προσπαθούμε να ενημερώσουμε όχι μόνο τους αρχαιολόγους αλλά να ενημερώσουμε όλο τον κόσμο και τον πιο απλό άνθρωπο και τον αγρότη και τον μαθητή και όλους με τα δελτία τύπου, τα οποία βγάζουμε σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ, την κ. Λίνα Μενδώνη, την κ. Άννα Παναγιωταρέα και από εκεί και πέρα τον υπουργό και όλους τους άλλους σχετικούς. Αυτό βοηθάει για να ξέρει τι γίνεται ο κόσμος κάθε στιγμή.
Μέχρι τώρα ξέραμε ότι οι ανασκαφές ήταν στα κρυφά, οι αποθήκες είναι γεμάτες ευρήματα και μετρά από κάποιες δεκαετίες θα αναδειχθούν, χάνοντας έτσι την αξία τους. Για μας είναι καλό η επιστήμη και πολιτισμός να κυκλοφορεί γιατί είναι για το καλό όχι μόνο της ανασκαφής αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.
Η έρευνα πρέπει να προχωράει, αυτά που ξέρουμε να τα δίνουμε στους άλλους όχι μόνο στους δημοσιογράφους, αλλά και σε όλο τον κόσμο».
Συνθήκες σπηλαίου στον τάφο -Θα αποκαλυφθούν ολόκληρες οι Καρυάτιδες
Σύμφωνα με την ενημέρωση των δημοσιογράφων από την επικεφαλής της ανασκαφής, κυρία Περιστέρη, επικρατούν «συνθήκες σπηλαίου» ενώ εντός του Σαββατοκύριακου πιθανότατα θα αποκαλυφθούν ολόκληρες οι Καρυάτιδες.
Οι συνθήκες που επικρατούν στον τρίτο θάλαμο έχουν κάνει τους αρχαιολόγους να αναθεωρήσουν τον τρόπο εισόδου σε αυτόν τον χώρο. Όπως είχε ανακοινωθεί εδώ και μία εβδομάδα μέσα στον τρίτο θάλαμο βρίσκονται ένας αρχιτέκτονας και ένας μηχανικός οι οποίοι προσπαθούν να καταστρώσουν ένα σχέδιο υποστήλωσης και αντιστήριξης γιατί οι συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολες και υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης.
«Βρισκόμαστε» όπως δήλωσε η κυρία Περιστέρη «μπροστά σε νέα δεδομένα, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ασφάλεια για να μπορέσουν να μπουν οι εργάτες αλλά και να αποφευχθεί η κατάρρευση, οπότε αναθεωρείται ο τρόπος εισόδου».
Αυτό σημαίνει ότι θα επιχειρήσουν να μπουν πλέον από την είσοδο που υπάρχει κάτω από τον τρίτο διαφραγματικό τοίχο και όχι από το άνοιγμα του. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει πρώτα να αφαιρεθεί το χώμα, το οποίο είναι αρκετό. Είναι πάρα πολύ δύσκολη η αποχωμάτωση, μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να αφαιρέσουν χώμα σε βάθος 30- 40 πόντων. Οι συνθήκες «είναι συνθήκες σπηλαίου» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Περιστέρη.
Ταυτόχρονα γίνονται εργασίες υποστήλωσης και αντιστήριξης και στον πρώτο και δεύτερο θάλαμο και μάλιστα αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε ολόκληρες τις δύο Καρυάτιδες καθώς κρίνεται απαραίτητο να αφαιρεθούν ακόμη δύο σειρές πέτρες από τον τοίχο σφράγισης που υπάρχει μπροστά από τις Καρυάτιδες.
Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο υπάρχει περίπτωση να αποκαλυφθούν ολόκληρες οι εντυπωσιακές Καρυάτιδες.
Επίσης, από το πρωί σήμερα έχει αρχίσει και η απελευθέρωση των φορτίων χώματος επάνω από τον τάφο. Επειδή υπάρχει μεγάλος όγκος χώματος που φτάνει τα 14 μέτρα σε ύψος επάνω από τον τύμβο, έχει ξεκινήσει η αφαίρεση σταδιακά ανατολικά και δυτικά από την είσοδο του αρχαίου μνημείου.





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΠΩΣ ΘΩΡΑΚΙΣΑΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ "ΦΡΟΥΡΙΟ" ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΥΜΒΩΡΥΧΟΥΣ

Φρούριο για τους τυμβωρύχους η Αμφίπολη -Πώς τον θωράκισαν οι αρχαίοι από τους ε

Οσο προχωρούν οι ανασκαφές στην Αμφίπολη, ακόμη και με πιο αργούς ρυθμούς τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι αρχαιολόγοι, δύο είναι τα βασικά ερωτήματα. Ποιος είναι ο «ένοικος» του μεγαλοπρεπούς τάφου στο λόφο Καστά, αλλά και το αν αυτός έχει συληθεί, κάτι που θα μπορούσε να δυσκολέψει σημαντικά το έργο των ειδικών στην ανεύρεση της απάντησης στο πρώτο ερώτημα. 

Η Κατερίνα Περιστέρη δείχνει πεπεισμένη ότι πιθανότατα στο δεύτερο ζήτημα ισχύει το αισιόδοξο σενάριο, ότι δηλαδή ο τάφος δεν έχει συληθεί, καθώς είχε γίνει τεράστιος αγώνας κατά την αρχαιότητα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα μπουν σε αυτόν τυμβωρύχοι, σύμφωνα με την Προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορίας προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. 

«Οι θάλαμοι είναι γεμισμένοι και έχουμε τα σφραγίσματα. Ολα αυτά δηλώνουν ότι έγινε ένας τεράστιος αγώνας για να μην μπορέσει να μπει άνθρωπος μέσα», είπε η κ. Περιστέρη σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης. 

«Ακόμη και να μπήκαν οι τυμβωρύχοι στα αρχαία χρόνια, στα ρωμαϊκά χρόνια, κάπου θα βρω τα κοκαλάκια τους, δεν περνάει τίποτα. Στα ρωμαϊκά χρόνια που έγιναν οι καταστροφές, δεν ξέρουμε», πρόσθεσε η αρχαιολόγος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι με την ομάδα της κοσκινίζουν προσεκτικά κάθε χούφτα χώμα που βγαίνει από τον τύμβο Καστά.

Οι δυσκολίες της ανασκαφής 

Με δεδομένες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ανασκαφείς σε ό,τι αφορά στην είσοδο στον τρίτο θάλαμο, πλέον αναζητούν έναν εναλλακτικό τρόπο να μπουν σε αυτό. Μετά από τη σχολαστική αυτοψία που ξεκίνησε την Δευτέρα, οι τεχνικοί έκριναν ότι είναι επιβεβλημένο, σύμφωνα με τις μετρήσεις που διεξάγονται με ειδικά όργανα, να αναθεωρηθεί ο τρόπος της εισόδου στον τρίτο θάλαμο. Αυτό κρίθηκε αναγκαίο καθώς η πρόσβαση είναι αδύνατη, καθώς δεν αναλαμβάνει κανείς την αποχωμάτωση του θυρώματος. 

Ετσι πλέον οι ανασκαφείς θα στραφούν στον τοίχο απέναντι από τις Καρυάτιδες με την αφαίρεση δύο ακόμη δόμων από τον τοίχο σφράγισης. Ταυτόχρονα θα αφαιρεθεί και η άμμος από τις εξαιρετικής τέχνης Καρυάτιδες, οι οποίες τις επόμενες ημέρες θα αποκαλυφθούν πλήρως, ενώ παράλληλα θα ενισχυθεί η υποστύλωση στον πρώτο και τον δεύτερο θάλαμο, με ισοδύναμα μέτρα αποχωμάτωσης και υποστύλωσης.

Επίσης ξεκίνησαν οι διεργασίες αποχωμάτωσης ανατολικά και δυτικά των επιμέρους αρχαιολογικών ανασκαφών προκειμένου να απομακρυνθούν τα χώματα που καλύπτουν 14 περίπου μέτρα πάνω από τον τύμβο. Στην ομάδα πλέον εντάχθηκε, από την Πέμπτη και γεωολόγος- σπηλαιολόγος του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ την Παρασκευή αναμένεται να προσέλθει και ο Διευθυντής αναστήλωσης της αρχαιολογικής υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού.

Περιστέρη: Αυτός ο τάφος είναι μοναδικός 

Από τα όσα έχει δει έως τώρα, η κ. Περιστέρη επισήμανε ότι ο τύμβος Καστά δεν είναι ένας συνηθισμένος, αλλά πρόκειται για ένα μοναδικό τάφο. 

«Αυτός ο τάφος κάθε μέρα μας εκπλήσσει» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν είναι ο τύπος ο παραδοσιακός του μακεδονικού τάφου που έχουμε για παράδειγμα στη Βεργίνα. Αυτός ο τάφος είναι μοναδικός και έχει τους διαφραγματικούς τοίχους που κάθε φορά λέμε τι βγαίνει, είναι ένας θαυμασμός για όλους μας. Οσον αφορά το κύριο μέρος του τάφου είναι κάτι που το ψάχνουμε, έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας προχωρούμε με βήματα σταθερά και παίρνουμε τις απαντήσεις. Αυτή τη στιγμή έχουμε διανύσει τα 23 μέτρα που ξέρουμε. Αυτή είναι η μαγεία της αρχαιολογίας. Όταν βγαίνει ένα μνημείο είναι το καλύτερο βιβλίο για να σου δώσει την ιστορία της εποχής εκείνης». 

Βεβαιότητα για ευρήματα από τα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. 

Παρά τις διαφορετικές εκτιμήσεις συναδέλφων της, η κ. Περιστέρη υπογράμμισε για μία ακόμη φορά ότι η περίβολος του ταφικού μνημείου και τα αρχαιολογικά ευρήματα ανήκουν στα τέλη του τετάρτου αιώνα π.Χ., ενώ επεξήγησε την απόλυτη σχέση του Λέοντα της Αμφίπολης με τον ταφικό μνημείο τονίζοντας ότι «στην κορυφή του τάφου υπάρχει το θεμέλιο της βάσης του Λέοντα, ενώ κομμάτια από τη χαίτη βρέθηκαν και μέσα στο ταφικό χώρο».

Οπως σημείωσε η υπεύθυνη αρχαιολόγος, τα γλυπτά και οι αρχιτεκτονικές του μνημείου είναι της ίδιας τεχνοτροπίας και είναι από θασίτικο μάρμαρο. «Τα πλαϊνά του τάφου είναι μικρογραφία του περιβόλου και πάνω στις Καρυάτιδες έχουμε γείσο και καταπληκτική ορθομαρμάρωση που είναι και αυτή μικρογραφία του περιβόλου. Ολα αυτά ανήκουν στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα και μάλιστα μπορούμε να πούμε πως όπως είναι του Δεινοκράτη η περίβολος, είναι και σχεδιαστικά και ο τάφος του Δεινοκράτη». 

Η αρχαιολόγος δεν έκρυψε τη συγκίνηση που ένιωσε η ίδια και η ομάδα της σε κάθε σημαντικό βήμα στις ανασκαφές. «Ημασταν βουρκωμένοι, όχι μόνο εγώ αλλά και οι εργάτες, όλοι όσοι δουλεύουμε εκεί, όταν βλέπαμε σιγά-σιγά να βγαίνουν τα κεφαλάκια μας έπιασαν τα κλάματα, ήταν επόμενο», παραδέχθηκε. 

Ακόμη, κ. Περιστέρη υπεραμύνθηκε της επιλογής να έρχονται καθημερινά στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες από την πορεία των ανασκαφών, δηλώνοντας ότι δεν συμφωνεί να γίνονται αυτές υπό μυστικότητα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «Ο πολιτισμός δεν είναι για λίγους, είναι για όλους». 

Φωτογραφία: Eurokinissi



ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

Η LIBERATION ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΡΕΛΕΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΑΦΙΣΕΣ

Η Liberation θυμάται τις πιο τρελές διαφημιστικές αφίσες -Πρώτη πρώτη μία ελληνική [εικόνες]

Μία αναδρομή σε διαφημιστικές αφίσες του παρελθόντος κάνει η Liberation προκαλώντας γέλιο. Συγκεκριμένα δημοσιεύει αφίσες που διαφήμιζαν ανθυγιεινά προϊόντα, παρουσιάζοντας τα ως «καλά» για την υγεία. Μάλιστα στο δημοσίευμα μία από τις πρώτε αφίσες που παρουσιάζεται είναι ελληνική, αυτή των τσιγάρων Santé (στα γαλλικά σημαίνει υγεία). Φυσικά λοιπόν ο συντάκτης σχολιάζει την ονομασία της μάρκας των τσιγάρων σε συνδυασμό με τις βλαβερές για τον ανθρώπινο οργανισμό ουσίες που έχει ο καπνός.
Φυσικά το αφιέρωμα δεν σταματάει μόνο στην ελληνική αφίσα, αλλά έχει και άλλες που είχαν διεθνή διαδρομή. Την τιμητική τους έχουν αυτές με τα τρόφιμα, όπως αλλαντικά και hot dog. Στις καμπάνιες γινόταν λόγος για τις απαραίτητες πρωτεΐνες που θα έχει ανάγκη ο οργανισμός σε καθημερινή βάση και τα συγκεκριμένα προϊόντα θα μπορούσαν να τις προσφέρουν, ωστόσο για το λίπος που περιείχαν... ούτε λόγος.





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΞΕΠΟΥΛΑΕΙ Η ΤΑΙΝΙΑ BRAVEHEART ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΚΩΤΙΑΣ

Ξεπουλάει η ταινία Braveheart με το δημοψήφισμα της Σκωτίας [βίντεο]

Την ώρα που οι Σκωτσέζοι ψηφίζουν για την πιθανή ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο, η ταινία Braveheart με τον Μελ Γκίμπσον ανέβηκε στην Amazon από την 1074η στην 454η θέση, κάνοντας ρεκόρ πωλήσεων.

Η ταινία στην Amazon κοστίζει 10,29 λίρες, συν τα έξοδα και είναι θλιβερό να σκεφτεί κανείς ότι το εκλογικό αποτέλεσμα με ένα πιθανό «ναι» στην απόσχιση της Σκωτίας φέρνει χρήματα σε κάποιους. Ας σημειωθεί ότι δεν είναι εύκολο αυτή τη στιγμή να βρει την εν λόγω ταινία και χρειάζεται αναμονή ημερών για τους φαν.
Η ταινία διαδραματίζεται στην Σκωτία του 13ου αιώνα και αφηγείται την εκρηκτική ιστορία του Γουίλλιαμ Γουάλλας, ο οποίος έδωσε τη ζωή του για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, πολεμώντας τους Αγγλους κατακτητές.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ LADY GAGA ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΜΗΔΕΙΑΣ

Η Ελλάδα της Λαίδης Γκάγκα και η Ελλάδα της Μήδειας
Η Ελλάδα υποδέχτηκε την απόλυτη ντίβα της ποπ μουσικής, την τραγουδίστρια Lady Gaga
 Η Lady Gaga δεν πρόλαβε καλά-καλά να πατήσει το πόδι της στην Ελλάδα, και τρέλανε όλους τους θαυμαστές της που την περίμεναν υπομονετικά για ένα αυτόγραφο.
του Νίκου Χειλαδάκη
Στην συναυλία που θα δοθεί στο ΟΑΚΑ, αναμένεται να γίνει το ..σώσαι. Χιλιάδες Νεοέλληνες θα τρέξουν για να απολαύσουν τον… «Χορό των Δαιμόνων», καθώς η χώρα αυτή προδομένη και απαξιωμένη εκείνο που της απέμεινε είναι να δοξάζει μια άσπρη διχτυωτή φούστα με ροζ string από μέσα, και με δυο κοχύλια να καλύπτουν το στήθος.
Η Αφροδίτη του Μποτιτσέλι για πολλούς, για άλλους η γοργόνα των παραμυθιών, η «πόρτα» για ότι πιο απίθανα αισχρό έχει να φανταστεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος, μέσα σε χρυσοποίκιλτα πούπουλα κάτω από μια ελληνική σημαία στην Ακρόπολη. Οι Νεοέλληνες πανηγυρίζουν γιατί ήρθε η Λαίδη Γκαγκά στην Αθήνα. Τι κρίμα όμως. Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που δεν πρόλαβαν να πανηγυρίσουν αυτόν τον «θρίαμβο».
Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί κόντρα σε όλο αυτόν το πανηγυρικό κλίμα.
Ο Γιώργος ήταν ένα παιδί με φοβερό μυαλό. Τελείωσε πληροφορική και έπαιζε όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα στα δάχτυλα ενώ είχε και ένα πνευματικό που τον συμβούλευε για πολλά πράγματα. Πανδρεύτηκε την μοναδική κοπέλα που γνώρισε στην ζωή του, (!!!), και έκανε ένα παιδί μαζί της. Ο Γιώργος άνοιξε ένα μαγαζί με κομπιούτερ και από την αρχή η δουλειά πήγε πολύ καλά. Έτσι αποφάσισε να ανοίξει και δεύτερο μαγαζί.
Ξέσπασε όμως η κρίση, η δουλειά άρχισε να πέφτει με κατακόρυφο ρυθμό. Οι μικρές επιχειρήσεις έπρεπε να καταστραφούν γιατί έτσι το ήθελε η ξένη μνημονιακή κατοχή. Σε λίγο καιρό άρχισαν να τον πνίγουν τα χρέη.Την τελευταία φορά που τον είδα μου είπε ότι κλείνει το τελευταίο του μαγαζί που τον γέμισε με χρέη και φεύγει στην Αγγλία όπου ζούσε ο κουνιάδος του, ο οποίος του υποσχέθηκε να του βρει την καλύτερη δουλειά.
«Η χώρα αυτή δεν έχει να μου προσφέρει τίποτα παρά μόνο χρέη και καταστροφή. Αν και δεν το ήθελα αυτό ούτε και ο πνευματικός μου, φεύγω και δεν ξέρω αν θα ξαναγυρίσω ποτέ πίσω», ήταν τα τελευταία του λόγια.
Η Μαρία ήταν φοιτήτρια Οικονομικών Επιστημών. Ο πατέρας της ήταν υψηλόβαθμος υπάλληλος σε μια μεγάλη ιδιωτική εταιρία. Η μητέρα της δούλευε και αυτή στην ίδια εταιρία στην αποθήκη.
Είχαν ένα αρκετά ευρύχωρο σπίτι κληρονομιά από τους παππούδες της και ο πατέρας της είχε πάρει ένα δάνειο για να αγοράσουν και το διπλανό που το προόριζαν για την ίδια. Η Μαρία είχε και ένα αδελφό που πήγαινε ακόμα στο γυμνάσιο. Από τα τέλη του 2011 η εταιρεία του πατέρα της άρχισε να κάνει «κοιλιά» και με την κρίση να πέφτουν οι πωλήσεις στο κατακόρυφο.
Μια μέρα, ο πρόεδρος τους μάζεψε και τους ανήγγειλε ότι η εταιρεία θα κλείσει και ότι το μόνο που μπορούσε να κάνει είναι να τους δώσει κάποια αποζημίωση.
Ο πατέρας της Μαρίας καταστεναχωρέθηκε και κλείστηκε στο σπίτι χωρίς να μιλά σε κανένα. Εντωμεταξύ άρχισαν να τρέχουν και οι δόσεις του δανείου χωρίς να μπορεί να τις πληρώσει. Δουλειά δεν μπορούσε να βρει πουθενά γιατί ήδη ήταν 55 χρονών. Τον είχε πιάσει μεγάλη κατάθλιψη.
Μια μέρα η Μαρία γυρίζοντας στο σπίτι ενώ η μάνα έλειπε ψάχνοντας απελπισμένη για κάποια ευκαιριακή εργασία και ο αδελφός της ήταν στο σχολείο, όταν άνοιξε την πόρτα αντίκρισε ένα σοκαριστικό θέαμα.
Ο πατέρας κείτονταν ξαπλωμένος νεκρός στο σαλόνι. Είχε καταπιεί ένα ολόκληρο κουτί. Ο πατέρας της Μαρίας είχε αυτοκτονήσει.
Η κυρία Ελένη ήταν συνταξιούχος υποστράτηγου. Είχε δυο παιδιά αλλά ζούσαν στο εξωτερικό και έτσι έμενε μόνη της. Σχεδόν κάθε μέρα έρχονταν μια ανιψιά της και την κοίταζε. Είχε βέβαια καλή σύνταξη αλλά με τις συνεχείς περικοπές άρχισαν τα πράγματα να δυσκολεύουν.
Παρ’ όλα αυτά θεωρούνταν προνομιούχα γιατί τα έξοδα της ήταν λίγα και τα λεφτά της σύνταξης την αρκούσαν και με το παραπάνω. Μια μέρα που πήγε να πάρει την σύνταξη από την τράπεζα, όταν βγήκε έξω δεν παρατήρησε ότι την κοιτούσαν έντονα δυο μελαψά άτομα. Περπάτησε μέχρι το σπίτι της και όταν έφτασε μπήκε στην κεντρική είσοδο της πολυκατοικίας και κατευθύνθηκε στο ισόγειο διαμέρισμα όπου έμενε.
Μόλις άνοιξε την εξώπορτα της ξαφνικά ξεπήδησαν από το πουθενά τα δυο μελαψά άτομα που την είχαν ακολουθήσει χωρίς να το καταλάβει και την έσπρωξαν με βία μέσα. «Δώσε αμέσως τα λεφτά», της είπαν με σπαστά ελληνικά. Η κυρία Ελένη τρόμαξε, άρχισε να ζαλίζεται, είδε τα πάντα γύρω της να χάνονται από το ξαφνικό σοκ. Σωριάστηκε κάτω.
Την άλλη μέρα τα κεντρικά δελτία ειδήσεων έλεγαν πως μια χήρα συνταξιούχος βρέθηκε νεκρή στην εξώπορτα του σπιτιού της, προφανώς θύμα ληστείας γιατί μόλις είχε εισπράξει την σύνταξη της. Σε λίγες μέρες οι δυο μελαψοί πιαστήκαν από την αστυνομία αλλά κανένα κανάλι δεν μετέδωσε την είδηση και ούτε ανέφερε ότι επρόκειτο για δυο μελαψά άτομα, (σσς! γιατί υπάρχει και το αντιρατσιστικό).
Αυτή είναι η ευτυχισμένη Ελλάδα της Λαίδης Γκαγκά και του μνημονίου της ξενικής κατοχής. Η Ελλάδα που τα βράδια στενάζει στις καφετέριες και στα μπαράκια. Η Ελλάδα που για μια ποδοσφαιρική ομάδα σφάζονται σαν τα κριάρια.
Η Ελλάδα της απόγνωσης, της αυτοκτονίας, και της ιστορικής καταστροφής. «Πολιτικά ερπετά» με εκατομμύρια στις καταθέσεις τους, είτε προέρχονται από τα αριστερά, είτε προέρχονται από τα δεξιά, αρέσκονται να παρελαύνουν κάθε μέρα στις οθόνες και να μιλούν ατελείωτα για μια χώρα που… βρίσκεται κάπου στο υπερπέραν.
Είναι οι ζηλωτές της Λαίδης Γκαγκά. Την ζηλεύουν και φιλοδοξούν να την φτάσουν σε δημοτικότητα. Η Ελλάδα του εικοστού πρώτου αιώνα. Η Ελλάδα που σαν σύγχρονη Μήδεια τρώει τα παιδιά της.
Υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα. Εκεί που χτυπά μια καμπάνα, υπάρχει το πορτραίτο του Καποδίστρια. Άραγε αύριο τι μας ξημερώνει ;;; 



ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

"ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΡΟ ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ ΚΑΙ ΗΛΙΘΙΩΝ" - Γ. ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ

Αν ξαφνικά νομίζουμε ότι όλα τα θέματά μας είναι ένας ωραίος τάφος, μια χαρά είμαστε! Αλλά, πραγματικά, δεν καταλαβαίνω γιατί έχει γίνει η Αμφίπολη reality!
 ** Κανένας δεν βρέθηκε να απαιτήσει μια καλύτερη Δημοκρατία, μια αληθινή Δημοκρατία. Γιατί αυτό που ζούμε τα τελευταία χρόνια είναι μια γελοιότητα
 ** Κάθε λαός έχει τους πολιτικούς -και τους καλλιτέχνες- που του αξίζουν! Ομως, δεν νομίζω ότι του ελληνικού λαού τού άξιζε όλη αυτή η ξεφτίλα
«Μια χαρά Δικτατορία είμαστε! Ποδόσφαιρο, "Να η ευκαιρία" και... σιωπή! λέει ο Γιάννης Αγγελάκας, που αύριο βράδυ εμφανίζεται στο θέατρο Βράχων, στο Βύρωνα, έχοντας στις αποσκευές του όχι μόνο τις ροκ μουσικές του, που ξυπνάνε νεκρό, και το ρεμπέτικο, που αγάπησε με πάθος, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Θα παρουσιάσει και μέρος απ' τη δουλειά που έχει κάνει σκύβοντας στην εγχώρια μουσική παράδοση, για την οποία έχει φτάσει στο σημείο να πιστεύει ότι «σαν να υπήρχε στο DNA μου. Ηταν, δηλαδή, σα να χρωστούσα κάτι σ' αυτήν τη μουσική».
- Πέρσι τέτοια εποχή, λίγο μετά το φόνο του Παύλου Φύσσα, κλείσατε τη συναυλία σας στο Βύρωνα με τη φράση «Να προσέχουμε το φασίστα που κρύβουμε μέσα μας». Ο κόσμος απογοητεύτηκε, θυμάμαι, η φόρτιση ήταν μεγάλη, περίμενε να πείτε κάτι πιο οργισμένο. Πέρασε κιόλας ένας χρόνος απ' τη δολοφονία. Βλέπετε να έχει αλλάξει κάτι;
«Τι να 'χει αλλάξει; Τίποτα δεν άλλαξε. Ενα χρόνο μετά, υπάρχει ακόμα ένα 8-10% έτοιμο να ψηφίσει αυτούς που σκοτώνουν παιδιά και βαράνε ξένους. Ντρέπομαι που ένα τόσο μεγάλο μέρος του πληθυσμού μας συμφωνεί με όλη αυτή την εγκληματική βλακεία. Αυτό που είχα πει και προκάλεσε αντιδράσεις -μου γράφανε στο twitter "δηλαδή, αν μας την πέφτουν οι φασίστες, εμείς θα κάνουμε διαλογισμό;"- δεν ήταν μια σκέψη της στιγμής. Πιστεύω ότι ο φασισμός είναι μια δύναμη στην κοινωνία που υπήρχε και απλώς βρήκε την ευκαιρία να εκφραστεί. Μίλησα για έναν πνευματικό αγώνα κατά του σκοταδιού που έχουμε μέσα μας και του σκοταδιού που γεννιέται συγκεκριμένες εποχές στην κοινωνία. Πάντα σε εποχές κρίσης οι ακροδεξιοί ήταν η λύση, το φρένο στο να προχωρήσει μια κοινωνία είτε σε πιο φιλελεύθερα είτε σε αριστερά μοτίβα. Οποτε ο καπιταλισμός ήταν σε κρίση αμολούσε τα ακροδεξιά σκυλιά».
- Το προχώρημά μας προς μοτίβα αριστερά προϋποθέτει προσκυνήματα στο Αγιον Ορος;
«Δεν πιστεύω σ' αυτή την Αριστερά, όπως δεν πιστεύω στο ΚΚΕ. Κι οι δύο διατηρούν τα μαγαζάκια της αντιπολίτευσης και πασχίζουν να τα κρατήσουν ανοικτά. Οταν ξεκινούσε η κρίση, θεωρούσα ότι ήταν μια ευκαιρία να ξυπνήσουνε μερικά πράγματα μέσα μας, όπως η συλλογικότητα. Αντ' αυτού, ξύπνησε το τέρας τη Χρυσής Αυγής και η ανοησία της ψευτοαριστεράς, που πηγαίνει από εδώ κι από εκεί και τα βρίσκει με τους πάντες - απ' την Ευρώπη μέχρι την Εκκλησία. Και δυστυχώς, οι άνθρωποι ακόμα πιστεύουνε στα κόμματα κι ότι θα βρεθεί ο βοσκός που θα τα πάει σε ένα καλύτερο μέρος! Αλλά κανένας δεν αναλαμβάνει πραγματικά την ευθύνη τού τι θα κάνουμε όλοι μαζί».
- Η συλλογικότητα έχει πεθάνει;
«Δεν ξέρω αν έζησε ποτέ σε αυτή τη χώρα!»
- Την ώρα που ανακοινώθηκε ο ΕΝΦΙΑ εμφανίστηκε, πάντως, ως μάννα εξ ουρανού, η Αμφίπολη.
«Αν ξαφνικά νομίζουμε ότι όλα τα θέματά μας είναι ένας ωραίος τάφος, μια χαρά είμαστε! Αλλά, πραγματικά, δεν καταλαβαίνω γιατί έχει γίνει η Αμφίπολη reality!».
- Ακόμη κι ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ επικαλέστηκε τους καλούς οιωνούς που του γνέφουν απ' την Αμφίπολη! Σε ποιους απευθύνεται;
«Σε ηλίθιους! Αυτός ο τόπος ήταν πάντοτε -αλλά ειδικά σήμερα είναι ολοφάνερο!- ένα άντρο απατεώνων και ηλιθίων. Τίποτα άλλο. Και κάποιοι ευαίσθητοι πολίτες που κυκλοφορούν ανάμεσα σε αυτά τα δύο όρια νιώθουν αμήχανοι και μόνοι. Αγωνιούν, αλλά δεν ξέρουν από πού να πιαστούνε. Ομως αυτό συνέβαινε σε τούτη τη χώρα πάντα. Το ευαίσθητο και το πιο έξυπνο κομμάτι του πληθυσμού τρεπόταν σε φυγή. Ή έφευγε σε εξορίες ή πήγαινε μετανάστης, όπως τώρα τα καλύτερα παιδιά μας που φεύγουν έξω».
- Ακούσατε τις ομιλίες στη ΔΕΘ;
«Τις διάβασα στο Ιντερνετ. Και βλέπω την ιστορία να κάνει κύκλους. Κάποιος, εν μέσω κρίσης, υπόσχεται ότι θα μας τα δώσει όλα! Δεν νομίζω ότι είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Λυπάμαι. Ακόμα και αν έχουν κάποια διάθεση να κάνουν καλό σε αυτό τον τόπο, δεν νομίζω ότι θα τους είναι εύκολο».
- Ο κόσμος έχει να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ;
24-25-1--2-thumb-medium
«Πιστεύω, πέρα από τον ΕΝΦΙΑ, αρκετός κόσμος δεν έχει να βγάλει το μήνα - ακόμα και άνθρωποι που δουλεύουνε απ' το πρωί μέχρι το βράδυ αλλά για ξεφτιλομεροκάματα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πράγμα. Εφτασε στον πάτο. Οι μάσκες έχουν πέσει. Μπορεί να βγάζει ο κόσμος την οργή του, αλλά κανένας δεν βρέθηκε να απαιτήσει μια καλύτερη Δημοκρατία, μια αληθινή Δημοκρατία. Γιατί αυτό που ζούμε τα τελευταία χρόνια είναι μια γελοιότητα».
- Πού βλέπετε μια προοπτική; Οι νεότερες γενιές τι πρέπει να κάνουν, σε τι μπορούν να ελπίζουν;
«Οι νεότερες γενιές πρέπει να δούνε πού την έχουν πατήσει οι προηγούμενες γενιές. Αλλά να το δουν πραγματικά. Να ξεβρακωθούμε κι εμείς μπροστά στα παιδιά, να δούνε πώς φτάσαμε στη σημερινή μικροπολιτική, στον κατακερματισμό και στην κρίση, όπου χτυπούσαν τη μια κάστα και το τάδε επάγγελμα και οι υπόλοιποι σωπαίνανε. Και σιγά σιγά ήρθε η σειρά όλων μας, αλλά πάλι κανένας δεν μίλησε. Και σήμερα όλοι είναι παραδομένοι και υπνωτισμένοι. Και απλά αγανακτήσαμε, αλλά δεν αποφασίσαμε ποτέ να κάνουμε κάτι για να πάει το πράγμα ένα βήμα μπροστά. Ηρθε όμως η ώρα καθένας μας να αναλάβει μια ευθύνη για όλα όσα δεν μπορεί πια να περιμένει ούτε από τους πολιτικούς ούτε από κανέναν. Γιατί αν εμείς, αν η ίδια η ψυχή μας ζητήσει καλύτερους πολιτικούς, θα βρεθούνε, θα υπάρξουνε. Απ' τη μια έχουμε τα ακροδεξιά τομάρια της Χρυσής Αυγής και από την άλλη τους ανίκανους δήθεν δεξιούς και δήθεν αριστερούς και όλο αυτό το καλαμπούρι. Θα μπορέσει να τα δει όλα αυτά η νέα γενιά και να κάνει το άλμα, το κβαντικό άλμα να πάει παραπέρα; Μπας και γίνουμε ποτέ χώρα; Γιατί τι είναι το ζητούμενό μας; Η Δημοκρατία και η Δικαιοσύνη, μερικά βασικά πράγματα για να μπορούμε να ζούμε ανθρώπινα διατηρώντας την αξιοπρέπειά μας».
- Κανείς δεν έχει τη διάθεση να εξεγερθεί, να επαναστατήσει.
«Δεν είναι θέμα εξέγερσης. Είναι θέμα σκέψης, θέμα αντίληψης. Να αλλάξουμε τη γωνία από όπου βλέπουμε τα πράγματα, γιατί μας έχουν θολώσει το τοπίο. Δεν ξέρουμε πραγματικά τι γίνεται και κυρίως δεν ξέρουμε τι μας ενώνει. Και το μόνο που συμβαίνει είναι να κυκλοφορούμε σαν νευρωτικοί και ο ένας εναντίον του άλλου. Αυτό είναι η λύση;»
- Ζήσαμε το παραμύθι της ευμάρειας απενοχοποιημένα. Ομως αυτό που υφίσταται ο ελληνικός λαός σήμερα το άξιζε;
«Κάθε λαός έχει τους πολιτικούς -και τους καλλιτέχνες- που του αξίζουν! Ομως, δεν νομίζω ότι του ελληνικού λαού του άξιζε όλη αυτή η ξεφτίλα. Κι η ιστορία δεν είναι να φορτώσουμε ενοχές τον κόσμο. Η ιστορία είναι να φορτώσουμε τον κόσμο καθαρότητα. Να μπορέσουμε να επικονωνήσουμε καθαρά και να δούμε πως είμαστε όλοι θύματα της ίδιας ιστορίας».
- Παρακολουθήσατε τον ντόρο που προκάλεσε ο αντιρατσιστικός νόμος;
«Στην Ελλάδα ανακαλύπτουμε έναν όρο όταν δεν υπάρχει πια καμιά ελπίδα να λειτουργήσει. Αν και, κατά βάθος, ακόμα και την εποχή της ευμάρειας ο Ελληνας ρατσιστής ήταν. Θυμάμαι τους Αλβανούς που δεν τους γουστάραμε καθόλου ενώ μας χτίζανε το οικονομικό μας θαύμα. Το mainstream, η κυρίαρχη τάση που δημιουργεί τα αισθητικά status πάντα ήταν ξενοφοβική και κρυπτορατσιστική».
- Η τέχνη, η μουσική, μια συναυλία τι μπορούν να πουν, να μεταδώσουν στο νευρωτικό, έτοιμο να αρπαχτεί, μιζεριασμένο μικροαστό;
«Δεν ξέρω τι μπορεί να πει η τέχνη. Εγώ έχω μια ιδιαίτερη σχέση με το κοινό γιατί ήδη από τα καλά χρόνια -σε εισαγωγικά- μέχρι τα κακά σημερινά χρόνια του οικονομικού ξεπεσμού είχαμε ιδιαίτερα ακροατήρια. Ανθρώπους που δεν τους ταΐζαμε μασημένη τροφή. Δεν παίξαμε ποτέ το παιχνίδι του mainstream».
- Πάντως, δεν καθαρίσαμε από ό,τι ξέρασε το lifestyle τα τελευταία χρόνια.
«Μα ποιος οδηγεί την αισθητική μας τόσο χαμηλά; Ποιος εκπέμπει όλη αυτή την αθλιότητα, τη δουλικότητα και την κακογουστιά; Εγώ ακούω ότι πηγαίνουν κατά χιλιάδες στην Πάολα, στον Παντελίδη και στον Ρέμο. Μια χαρά Δικτατορία είμαστε! Ποδόσφαιρο, "Να η ευκαιρία" και... σιωπή!»
- Πιστεύετε σε κάτι;
«Στην εξέλιξη. Αλλά τη βλέπω να πηγαίνει πάρα πολύ αργά. Παρ' όλα αυτά πιστεύω ότι όλα θα γίνουν καλύτερα μια μέρα. Οχι μόνο για τον τόπο μας. Και στον πλανήτη».
____

ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΒΟΣΚΟΤΟΠΩΝ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ



Μεγάλη συνάντηση για το θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης βοσκοτόπων στο Διοικητήριο

Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Παραμένοντας αλληλέγγυοι και διερευνώντας από κοινού για ρεαλιστικές λύσεις, μπορούμε να ελπίζουμε στην ανάπτυξη

Σε συνέχεια της συνάντησης που έγινε προ δεκαημέρου για το θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των βοσκοτόπων ενόψει της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη, πραγματοποιήθηκε σήμερα (19/9) νέα διευρυμένη σύσκεψη στην αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου στην Έδεσσα. 

Τη σύσκεψη συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ενώ παραβρέθηκαν επίσης, η αρμόδια για θέματα Αγροτικής Οικονομίας Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Μαρία Ζωγράφου - Τσαντάκη, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόριος Στάμκος, ο Σύμβουλος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τάσος Καλόγριας, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Τρύφων Τσαντάκης, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας και μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Ελευθέριος Γίτσας, στελέχη των συναρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας, των Δήμων, του ΟΠΕΚΕΠΕ, των Ενώσεων, των δασικών υπηρεσιών, των συνδικαλιστικών οργάνων των κτηνοτρόφων και πολλοί ενδιαφερόμενοι κτηνοτρόφοι από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. 

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτενής αναφορά στα προβλήματα που δημιουργεί η εφαρμογή της νέας Κοινοτικής Νομοθεσίας για τους βοσκοτόπους, μειώνοντας τους χαρακτηρισμένους βοσκοτόπους στην Πέλλα κατά 40% περίπου. Οι ανάγκες για χαρακτηρισμένους βοσκοτόπους είναι πολύ μεγαλύτερες ενώ η ανεπάρκεια διάθεσης βοσκοτόπων θα αναγκάσει τους παραγωγούς σε αγορά ζωοτροφών, εκτοξεύοντας το κόστος παραγωγής σε δυσθεώρητα ύψη. 

Ο Σύμβουλος του Υπουργού που ήταν παρών διαβεβαίωσε τους παραβρισκόμενους ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί οριστικά, με κατάλληλο τρόπο, την επόμενη χρονιά, ενώ για την τρέχουσα χρονιά εκπονείται επιχειρησιακό σχέδιο που θα δώσει τη βέλτιστη λύση. Τις προσεχείς ημέρες θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το σχέδιο και οδηγίες στις υπηρεσίες που θα το εφαρμόσουν (οι Δήμοι αποκτούν νέες αρμοδιότητες πάνω στο θέμα). Ταυτόχρονα, συνεχάρη τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη για την πρωτοβουλία και τη σύγκληση της σύσκεψης ώστε να τεθούν επί τάπητος σοβαρά θέματα που αφορούν τους κτηνοτρόφους για την αποτελεσματικότερη συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ. 

Η κατεύθυνση που έχει δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο χαρακτηρισμός των βοσκοτόπων να γίνεται με ορθολογικά κριτήρια, ενώ για τα κράτη μέλη θα δίνεται η δυνατότητα με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης να εντάσσονται στις βοσκήσιμες εκτάσεις, περιοχές οι οποίες παραδοσιακά βοσκούνταν. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να διασφαλιστούν δικαιώματα και ανάγκες των κτηνοτρόφων και, επίσης, να προστατευτεί αποτελεσματικά η ελληνική φύση. Η διαχείριση και χαρακτηρισμός των βοσκοτόπων θα γίνει μέσω της επικαιροποίησης ηλεκτρονικού χαρτογραφικού υποβάθρου που έχει αναπτύξει το Υπουργείο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ. 

Με την ευκαιρία συζητήθηκε και το θέμα του καταρροϊκού πυρετού που έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τους κτηνοτρόφους. Παρά το γεγονός ότι ο τύπος της ασθένειας στην Ελλάδα παρουσιάζει μικρό ποσοστό θνησιμότητας και θεραπεύεται μετά από είκοσι ημέρες, οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας είναι σε ετοιμότητα. Έχουν ζητήσει, επίσης, από τους παραγωγούς να ενημερώνουν την υπηρεσία κτηνιατρικής για κάθε περιστατικό (αυτό επιτρέπει στους παραγωγούς να ενταχθούν σε μελλοντικό σύστημα αποζημιώσεων, εφόσον υπάρξει). 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους για τη συμμετοχή τους και τόνισε ότι η «συζήτηση ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική και ανάδειξε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά το μέλλον της κτηνοτροφίας στην περιοχή μας». Η συνάντηση θα επαναληφθεί το προσεχές χρονικό διάστημα, με την ανακοίνωση του σχεδίου δράσης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Επίσης, στις προθέσεις της Περιφέρειας είναι η οργάνωση μίας συζήτησης για την παραγωγικότητα στην κτηνοτροφία και την ενίσχυση της κτηνοτροφίας στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, με στόχο την αλλαγή της υφιστάμενης σχέσης από 7 προς 3 υπέρ της γεωργίας, σε μία σχέση ισορροπίας 5 προς πέντε μεταξύ γεωργίας και κτηνοτροφίας. 





ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΛΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ


Επίσκεψη αντιπροσωπείας γονέων και του Διευθυντή του δημοτικού σχολείου Καλής στον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας

Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Οι σχολικές υποδομές αποτελούν σημαντική προτεραιότητα της Περιφέρειας

Αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον Διευθυντή κ. Φώτη Βασιλειάδη και το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, συγκεκριμένα οι κκ. Χαλκίδου Μαριλένα, Τζώτζης Μιχάλης, Πολόκα Μαρία και Συλλέκτη Μαρία, του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Καλής επισκέφτηκαν τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη. Βασικός σκοπός της επίσκεψης ήταν να ζητήσουν τη συνδρομή της Περιφέρειας για τη βελτίωση του περιβάλλοντος χώρου του σχολείου. Είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθεί ασφαλτόστρωση του προαύλιου χώρου του σχολείου και εργασίες αρχιτεκτονικής τοπίου ώστε οι μαθητές να περνούν τον χρόνο τους ευχάριστα, να παίζουν και να γυμνάζονται με ασφάλεια.


Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης τόνισε ότι «οι σχολικές υποδομές αποτελούν προτεραιότητα της Περιφέρειας. Οφείλουμε στη νέα γενιά και αξίζει το καλύτερο. Κάθε χρόνο, από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας πολλοί μαθητές πρωτεύουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Οι συνθήκες εκπαίδευσης με τις σχολικές υποδομές, όπως και η υποστήριξη και καθοδήγηση των μαθητών από τους εκπαιδευτικούς και γονείς συμβάλλουν σε αυτήν την επιτυχία και επένδυση για το μέλλον». 

ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ "EARLY CHILDHOOD CARE"

Το Κέντρο UNESCO για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στις Βαλκανικές Χώρες διοργανώνει την Πέμπτη 25/09/2014 και ώρα 10.30 π.μ. Ενημερωτική Ημερίδα στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο Αριδαίας με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για το έργο «EARLY CHILDHOOD CARE – Παροχή Εναλλακτικών Προσχολικών Υπηρεσιών». Στόχος του έργου είναι η εκπαίδευση των γονέων και η παροχή προληπτικών ιατρικών εξετάσεων σε παιδιά 0 έως 12 ετών που κατοικούν σε απομονωμένες και αγροτικές περιοχές στους νομούς Κιλκίς, Πέλλας, Σερρών και Φλώρινας.
Παράλληλα, θα υλοποιηθεί επί τόπου επίσκεψη της κινητής μονάδας ιατρικών εξετάσεων έξω από το Πνευματικό Κέντρο ώστε να εξεταστούν από οδοντίατρο παιδιά ως 12 ετών. Για να πραγματοποιηθεί η εξέταση οι γονείς πρέπει να προσκομίσουν το βιβλιάριο υγείας των παιδιών τους. Προσκαλούμε όλους τους γονείς και τα παιδιά να παραβρεθούν στην ημερίδα και μετέπειτα να εξεταστούν.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του IPA ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΕΛΛΑΔΑ- ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2007-2013».

Εταίροι του έργου είναι φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού και συγκεκριμένα:
  Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου St. Kliment OhridskiBitola
  Κέντρο UNESCO για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στις Βαλκανικές Χώρες
  LIFESTART- Growing and learning together
  Consulting and research for early child development-ECD-COR
  Όμιλος UNESCO Σερρών

Το Πρόγραμμα της Κινητής Μονάδας για τον Νοµό Πέλλας 2014 είναι:

o   ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ       ΔΕΥΤΕΡΑ 22/9        ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ- ΝΟΤΙΑ- ΠΕΡΙΚΛΕΙΑ
o   ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ            ΤΡΙΤΗ 23/9              ΑΡΙΔΑΙΑ
o   ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ            ΤΕΤΑΡΤΗ 24/9        ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ- ΝΟΤΙΑ- ΠΕΡΙΚΛΕΙΑ
o   ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ       ΠΕΜΠΤΗ 25/9        ΑΡΙΔΑΙΑ
o   ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ            ΔΕΥΤΕΡΑ 29/9        ΙΔΑ- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ- ΘΕΟΔΩΡΑΚΙ
o   ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ       ΤΡΙΤΗ 30/9              ΙΔΑ- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ- ΘΕΟΔΩΡΑΚΙ
o   ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ            ΤΕΤΑΡΤΗ 1/10        ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΣ- ΜΗΛΙΑ- ΡΙΖΟΧΩΡΙ- ΒΟΡΙΝΟ
o   ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ       ΠΕΜΠΤΗ 2/10        ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΣ- ΜΗΛΙΑ- ΡΙΖΟΧΩΡΙ- ΒΟΡΙΝΟ
o   ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ            ΔΕΥΤΕΡΑ 6/10        ΠΡΟΜΑΧΟΙ- ΓΑΡΕΦΙ- ΣΩΣΑΝΔΡΑ
o   ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ       ΤΡΙΤΗ 7/10              ΠΡΟΜΑΧΟΙ- ΓΑΡΕΦΙ- ΣΩΣΑΝΔΡΑ
o   ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ            ΤΕΤΑΡΤΗ 8/10        ΣΑΡΑΚΗΝΟΙ-ΚΟΡΥΦΗ- ΟΡΜΑ

o   ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ       ΠΕΜΠΤΗ 9/10        ΣΑΡΑΚΗΝΟΙ-ΚΟΡΥΦΗ- ΟΡΜΑ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΟΡΗΓΟΥΣ ΤΟΥ 3ου ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ



Εκ μέρους του Δήμου Αλμωπίας  και του Γραφείου Αθλητισμού θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους χορηγούς μας που μας βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί το 3ο Αθλητικό Πανόραμα .



1<<.Αναψυκτήριο QUALITY>> ΕΛΠΑΣΙΔΗΣ ΣΟΛΩΝ –ΔΟΥΜΑΝΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

2.<<ΖΑΖΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟΝ ΜΕΛΛΙΡΥΤΟΝ >>   ΝΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣ

3. ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΪΑ   ΑΕ

4. <<ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ ΑΝΘΟΣ>> ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ ΝΙΚΟ-ΝΤΑΝΑΣΗ ΙΩΑΝΝΑ

5.<<ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΞΥΛΟΥ>>Γ.Α ΚΙΤΣΑΡΙΝΗΣ

6.<<ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΑ>> ΚΩΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

7. <<ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΦΙΛΙΠΕΙΟΝ >> ΜΠΟΤΣΦΑΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

8.ΒΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

9. <<ΠΟΤΕΜΠΟΡΙΚΗ >>ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

10.<<ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ>> ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΕΛΛΙΣΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

11<<.INFOTECH >>(ΦΩΤΟΤΥΠΙΚΑ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ )ΜΠΟΤΦΑΡΗΣ ΝΑΣΟΣ  ΠΑΚΑΛΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ

12<<.ΕΠΙΠΛΑ –ΚΟΥΖΙΝΕΣ>> ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ -Γ ΔΗΡΑΛΑΣ

13.<<Ι.T CENTER>>ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

14<<.MUSIC SHOP>>  ΔΕΜΕΡΤΖΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

15<<.ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΛΑΚΕΤΩΝ>> TANEBA ΕΙΡΗΝΗ

.



Υπεύθυνη Γραφείου Αθλητισμού

Χατζηαβραμίδου Ευδοκία

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...