Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ



Ξεκινάει το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Α' κατηγορίας της ΕΠΣ Πέλλας και η ομάδα του ΑΣ Πρόμαχοι θα ταξιδέψει αύριο Κυριακή 21/9  στην ορεινή Παναγίτσα της Έδεσσας, όπου θα αντιμετωπίσει την τοπική ομάδα.


Οι παίκτες του Βασίλη Σαμαρά μας εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την πορεία της ομάδας, βασιζόμενοι στην επίπονη και σκληρή προετοιμασία που υπεβλήθησαν και στο άριστο κλίμα που επικρατεί σε όλες τις τάξεις του συλλόγου.

Ευελπιστούν σε ένα καλό αποτέλεσμα, το οποίο θα τους δώσει την απαραίτητη ώθηση για την περαιτέρω πολύμηνη πορεία στο σκληροτράχηλο πρωτάθλημα.
Η ομάδα της Παναγίτσας αποτελεί γρίφο, γιατί δεν υπάρχουν πληροφορίες για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται εφέτος και οι Προμαχιώτες θα παρατάξουν, πλήρη ετοιμοπόλεμη ενδεκάδα με σκοπό να παίξει τη μπάλα που γνωρίζει, θα χτυπήσει το παιχνίδι  και ό,τι βγεί.
Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 16.30 και θα διαιτητεύσουν οι Τετραγώνης, Τρυψιάνης και Σιώνης.  

Στο περιθώριο του αγώνα, θα γίνει το ποδοσφαιρικό "μνημόσυνο" του Χρήστου Τζιβάνη (Σαργκάνη), ο οποίος έχασε τη ζωή του στο γήπεδο της Παναγίτσας, αγωνιζόμενος με την τότε ομάδα των Προμάχων, υπερασπιζόμενος την εστία του ΑΣ.

Όπως μας ενημέρωσε ο γενικός αρχηγός της ομάδας Βασίλης Δήμπαλας, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην αρχή του αγώνα, ενώ θα κατατεθούν λουλούδια στην εστία, όπου εξέπνευσε ο ηρωικός γκολκίπερ των Προμάχων, με το όνομα του οποίου έχει μετονομαστεί το κοινοτικό γυμναστήριο του χωριού.

Τα "Π. Ν." θα βρεθούν στο επίκεντρο και θα ενημερώσουν όπως μόνο αυτά γνωρίζουν, με εκτενές  ρεπορτάζ και πολλές  λεπτομέρειες.


ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ Η ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΡΤΙΜΕΛΕΙΣ



September 19, 2014

Η φυσιολογικότητα και η απόκλιση κυριαρχούν μέσα στις κοινωνικές δομές. Αυτό συμβαίνει, γιατί είναι κοινωνικές καταστάσεις που δημιουργούνται, έτσι ώστε να υπάρχουν ως κυρίαρχες και περιθωριοποιημένες αντίστοιχα. Τέτοιου είδους καταστάσεις συμβαίνουν πάντα, υπάρχουν σε έναν κόσμο για να δημιουργούν την ομοιομορφία και τη διαφορετικότητά τους, την «κινητική αναπηρία» και την «αρτιμέλεια» εδώ. Μ’ αυτόν τον τρόπο, κατασκευάζονται κι έτσι δεν ισχύουν στ’ αλήθεια, μα υπάρχουν πάντα.
Θα φτιάξουμε έναν πλαστό κόσμο, όπου ισχύουν όλα όσα είπαμε, θα δούμε την κυριαρχία και την απόκλιση σ’ έναν φαινομενικό κόσμο που υπάρχει ως τέτοιος μέσα από τα λόγια των υποκειμένων, τα οποία δεν είναι άλλα από τα μέλη του συλλόγου Σ.Κ.Α.ΣΕ. (Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων νομού Σερρών). Αναλύσαμε τα λεγόμενα δύο τετραμελών ομαδων και την ανάλυση των συζητήσεών τους τις κάναμε ιστορία-παραμύθι. Αυτή είναι η πραγματικότητα που μοιάζει με όνειρο.
Η πορεία του ονείρου
Ήταν κάποτε εφτά άτομα πίχαν κάτι διαφορετικό απ' τους άλλους...κι όλοι τους κοίταζαν...αυτοί οι άλλοι ονομάζονταν “τέλειοι”, γιατί....έτσι ήταν! Τέλειο σώμα, τέλειο πρόσωπο, τέλειο μαλλί, τέλεια ρούχα, τέλεια κίνηση...ωπ! Κάτι γινόταν με την κίνηση...σ' αυτό διέφεραν τα άτομα της παρέας μας, δεν είχαν καλή κίνηση. Γιατί η κίνηση των άλλων ήταν καλή κι έτσι, ήταν και η “πρέπουσα”. Μα...μαζί πήγαιναν και όλα τ' άλλα, κι έτσι, αυτοί οι “τέλειοι” ήταν τέλειοι στα πάντα. Έτσι και η παρέα μας αισθανόταν υποχρεωμένη να τους ακολουθήσει -γιατί όλοι το έκαναν αυτό...
Άλλωστε, αυτοί οι “τέλειοι” ήταν οι περισσότεροι και έκαναν κάτι πράγματα που λέγονταν “πρότυπα”...
Ήταν όμορφα αυτά τα πρότυπα, η αλήθεια είναι, και υπήρχε νόμος γι' αυτά, ειδικά γι' αυτά, αυτός που δεν τα ακολουθούσε θα έμπαινε στη φυλακή...ωχ! Αυτά λοιπόν τα πρότυπα ήταν που έκαναν τους “τέλειους” δυνατούς απέναντι στους μικρούς μας, κι αυτή η δύναμή τους είχε το όνομα “φυσιολογικότητα”!
Αυτοί οι “τέλειοι” είχαν τη φυσιολογικότητα και κανείς δεν μπορούσε να τους την πάρει. Αυτή ήταν Ο ΝΟΜΟΣ, όλοι την ακολουθούσαν και ήταν τα πρότυπα που έδειχναν το δρόμο γι' αυτήν. Εκεί πήγαιναν όλοι. Έτσι έφταναν στο ιδανικό, τη φυσιολογικότητα, αν ακολουθούσαν τα πρότυπα.
Μα κάτι γινόταν εδώ...αφού οι “τέλειοι” υπήρχαν μόνο γι' αυτούς και η παρέα μας απλά έμενε να τους θαυμάζει, όταν οι πρώτοι ήταν μόνοι τους, η λάμψη τους....εξατμιζόταν! Αυτό ήταν κοινό μυστικό...όλοι το ήξεραν, μα κανείς δεν τολμούσε να το αποκαλύψει! Είχαν να κάνουν με τους δυνατούς αυτού του κόσμου, δεν μπορούσαν, κάτι τους το απαγόρευε...ήταν μια μαγική δύναμη που τους κρατούσε μακριά, όχι...δεν μπορούσαν να το πουν!
Μα οι μικροί αυτού του κόσμου είναι στην άκρη, σ' αυτούς δε φέρονται καλά, αυτοί έχουν ανάγκη τη βοήθειά τους, αυτούς δε βοηθούν. Δικαιολογημένα λοιπόν αυτοί να θέλουν να ξεφύγουν απ' την άσχημη κατάστασή τους. Πώς όμως;
Αρκεί να πάρουντην απόφαση και να παλέψουν γι' αυτά που θα μπορούσαν να έχουν, μα οι άλλοι τους στερούν. Μπορούν και το ξέρουν, ναι μπορούν. Όχι να γίνουν κι αυτοί “τέλειοι”, δεν πολυ-θέλουν, αλλά να κανονίζουν οι ίδιοι τα του εαυτού τους και του κόσμου τους. Αυτοί να είναι κύριοι! Κι αυτό θα γίνει μόνο αν εξεγερθούν ενάντια σε ό, τι τους καταπιέζει, τους “τέλειους” και τον κόσμο τους.
Γιατί έχουν κι αυτοί έναν κόσμο, κι ας είναι διαφορετικός απ' αυτό των τέλειων, είναι όμως ωραίος. Και έχουν κάτι πράγματα -βασικά γι' αυτούς- που λέγονται “ανάγκες”. Οι ανάγκες είναι τόσο χρήσιμες γι' αυτούς που δεν μπορούν χωρίς αυτές. Έχουν κι οι τέλειοι ανάγκες, σίγουρα, μα είναι άλλες κι αυτοί, οι τέλειοι, μπορούν να τις ικανοποιήσουν γιατί είναι δυνατοί...και η παρέα μας; Ε όχι πια, θα δουλέψουν γι' αυτό, θα γίνουν κι αυτοί δυνατοί για να τις διεκδικήσουν! Γιατί κανείς άλλος δεν μπορεί...
Έτσι η παρέα μας έμενε σ έναν κόσμο που τους κρατούσε παγιδευμένους, ένας δυνατός άνεμος φυσούσε κάθε φορά που έβγαιναν από αυτόν, και θαύμαζαν από μακριά τους “τέλειους” χωρίς να μπορούν...να τους εξατμίσουν! Η ομορφιά τους δεν ήταν αληθινή, το ήξεραν, αλλά...
...είχε ο καθένας τη θέση του, στον κόσμο του, και με τ' όνομά του: ήταν οι “τέλειοι” κι ήταν και οι “μικροί”. Γιατί οι πρώτοι ακολουθούσαν τα πρότυπα, άρα είχαν τη δύναμη της “φυσιολογικότητας”, και οι δεύτεροι δεν μπορούσαν να τους δείξουν ότι υπήρχαν κι αυτοί κοντά τους, μόνο να τους θαυμάσουν μπορούσαν!
Έτσι θα έμεναν για πάντα, οι “μικροί” παρέα με το όνειρο ότι ίσως κάποτε μπορέσουν να παραβιάσουν τη μοναξιά των “τέλειων” και να τους εξατμίσουν, κι οι “τέλειοι” παρέα με το όνειρο του όμορφου εαυτού τους. Κι όλα ήταν ονειρεμένα... Και πρέπει να βγουν από ένα όνειρο που τους κρατάει δεμένους, ένα όνειρο που τους παραλύει και λέει, πως αυτοί “πρέπει να κάθονται στη γωνιά τους ήσυχοι”! Κάτι μου λέει πως κάποιος θα φυσήξει τη φούσκα κι αυτή θα εξατμιστεί!
Το όνειρο δημιουργεί αυταπάτες..
Βλέπουμε, πως η πλειοψηφία είναι αυτή που αποφασίζει για τους ανάπηρους, μας λένε τα άτομα εδώ, κι αυτοί είναι που δημιουργούν τους ρόλόυς του φυσιολογικού και του αποκλίνοντος. Γιατί έτσι δημιουργούνται πρότυπα ύπαρξης που τελικά κατασκευάζουν τη φυσιολογικόττα. Κι είναι έτσι που δεν αντιδρά κανείς σ’ αυτό που παρουσιάζεται σαν φαινομενικά όμορφο και τέλειο. Οι κινητικά ανάπηροι επιθυμούν έναν άλλο κόσμο και θέλουν να τον διεκδικήσουν. Αρκεί να πάρουν την απόφαση και να παλέψουν, γιατί οι όροι που τους χαρακτηρίζουν, τόσο τους ανάπηρους όσο και τους φυσιολογικούςνταν φτιάχνονται για να υπάρχουν πάντα ως τέτοιοιο. Τώρα πια αρκεί κάποιος να το καταλάβει. Γιατί έχουν κι αυτοί ανάγκες. Και η κατάστασή τους μοιάζει ψεύτικη, μια αυταπάτη.



ΠΗΓΗ...http://www.diekdikw.g

ΔΕΟΣ ΑΠΟ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

Δέος από ευρήματα στο Μεσολόγγι: Ανακαλύφθηκε ολόκληρη αρχαία πόλη στην Αλίκυρνα που «ακουμπά» στην Ιόνια Οδό [εικόνες]

Εντυπωσιασμένο έμεινε την Παρασκευή το κυβερνητικό κλιμάκιο, που με επικεφαλής τον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στην Ιόνια οδό με επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Αλίκυρνας στο Μεσολόγγι.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια ολόκληρη αρχαία πολιτεία που βρέθηκε ακριβώς δίπλα από τον χώρο όπου γίνονται οι εργασίες για την εκτέλεση της Ιόνιας οδού, κοντά στον Άγιο Θωμά του Μεσολογγίου και οι επίσημοι, δεν χόρταιναν να βλέπουν την μεγάλη ανακάλυψη που εκτείνεται σε μήκος πολλών στρεμμάτων.
Η προϊσταμένη της ΛΣΤ' Εφορείας Κλασσικών και προϊστορικών Αρχαιοτήτων Ολυμπία Βικάτου προχώρησε σε αναλυτική ενημέρωση του υπουργού και ολόκληρου του κλιμακίου για το μέγεθος της ανασκαφής και το τι έχει μέχρι σήμερα ανακαλυφθεί.
Η αρχαία πόλη «ακουμπά» την χάραξη της Ιόνιας οδού
Σύμφωνα με πληροφορίες των τοπικών μέσων ενημέρωσης, τα πρώτα συμπεράσματα δείχνουν πως η αρχαία πόλη «ακουμπά» πάνω στη χάραξη της Ιόνιας οδού, ενώ δεν έχει αποκαλυφθεί σε όλο της το μέγεθος, γεγονός που απαιτεί νέες ανασκαφές, μελέτες, αποτυπώσεις κλπ.
Πλέον τον λόγο έχει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Υπουργείο Πολιτισμού μιας και από ο,τι φαίνεται η συγκεκριμένη ανασκαφή κρύβει ακόμη πολλές εκπλήξεις.
Από την ενημέρωση που έγινε στον κ. Χρυσοχοιδη , μέχρι τώρα, έχει βρεθεί μόλις ένα μικρό μέρος της πόλης, που εντυπωσιάζει με τις υποδομές της και το ρυμοτομικό της σχέδιο. «Όπου και να σκάψουμε στην περιοχή, βρίσκουμε αρχαία» φέρονται να είπαν οι αρχαιολόγοι στον υπουργό και τα υπόλοιπα μέλη του κυβερνητικού κλιμακίου, που έμειναν έκπληκτα από το μέγεθος και τις ανακαλύψεις της ανασκαφής.
Παράλληλα, υπάρχει και προβληματισμός, μιας και η αρχαία πόλη σε κάποια τμήματα της βρίσκεται πάνω στην Ιόνια οδό, με αποτέλεσμα το έργο στην περιοχή έχει σταματήσει και αυτό που απαιτείται, όπως τόνισαν σε δηλώσεις τους τόσο ο κ. Χρυσοχοϊδης όσο και ο βουλευτής Θάνος Μωραΐτης, είναι να «τρέξουν» οι διαδικασίες και σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού να βρεθεί λύση ώστε να μην καθυστερήσει το έργο στην περιοχή. Οπως ανακοινώθηκε, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, θα υπάρξει συνάντηση με το Κ.Α.Σ. για αυτόν ακριβώς το λόγο, όπου και θα γίνει εκτίμηση της κατάστασης και θα εξεταστούν λύσεις.
Το κλιμάκιο επισκέφθηκε και το «Παλαιομονάστηρο», το σημείο δηλαδή όπου υπάρχουν τα ευρήματα του μοναστικού συγκροτήματος του 9ου μ.Χ. αιώνα στην Παλιοβούνα, όπου γενικά όμως θεωρείται πως εκεί το πρόβλημα με την Ιόνια μπορεί να ξεπεραστεί και όλοι επικεντρώνουν τώρα το ενδιαφέρον τους στην αρχαία Αλίκυρνα.



Πηγή: agriniopress.gr


"ΒΑΛΑΜΕ ΟΛΟΙ ΤΑ ΚΛΑΜΑΤΑ ΟΤΑΝ ΕΙΔΑΜΕ ΤΙΣ ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ"

Καρυάτιδες: Οι φρουροί της Αμφίπολης -Πότε θα αποκαλυφθούν ολόκληρες

Παρατείνεται η αγωνία για την πορεία των ανασκαφικών εργασιών στον λόφο Καστά στην Αμφίπολη έπειτα από τα σοβαρά εμπόδια που έχουν συναντήσει οι συμμετέχοντες στις έρευνες στον τρίτο θάλαμο του τάφου.
Με βάση τις ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού, όλη την περασμένη εβδομάδα οι αρχαιολόγοι (με την παρουσία μηχανικού και αρχιτέκτονα) επικεντρώθηκαν σε έργα υποστύλωσης, αλλά και αποχωμάτωσης ούτως ώστε να απομακρυνθεί το χώμα που καλύπτει τον τρίτο θάλαμο και απειλεί την στατικότητα του δωματίου.
Η επικεφαλής των ανασκαφών Κατερίνα Περιστέρη τοποθετήθηκε για τα θέματα αυτά στην χθεσινή της ενημέρωση των δημοσιογράφων και σημείωσε ότι με το πέρας των εργασιών θα αποκαλυφθούν ολόκληρες οι Καρυάτιδες, καθώς κρίνεται αναγκαίο να αφαιρεθούν δύο ακόμη δόμοι από τον τοίχο σφράγισης.
Οι εργασίες αυτές αναμένεται να ολοκληρωθούν το Σάββατο και την Κυριακή το υπουργείο Πολιτισμού θα δώσει στη δημοσιότητα νέες φωτογραφίες με τις Καρυάτιδες ολόκληρες, ενώ, θα ενημερώσει και για την πορεία των ανασκαφών και τα τελευταία ευρήματα.
Μάλιστα, την Κυριακή αναμένεται να εμφανιστεί για πρώτη φορά και το πρόσωπο της δεύτερης Καρυάτιδας το οποίο είχε υποστεί ζημιές με την πάροδο του χρόνου. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των ανασκαφών βρέθηκαν τμήματα του προσώπου και της πόλου της ανατολικής Καρυάτιδας τα οποία και θα κολληθούν εκ νέου στο άγαλμα.
Περιστέρη: Κλαίγαμε όλοι όταν είδαμε τις Καρυάτιδες
Παράλληλα, στη χθεσινή εκ βαθέων συνέντευξή της η Κατερίνα Περιστέρη μίλησε αναλυτικά για την πορεία των εργασιών, αλλά και τα έντονα συναισθήματα που βιώνουν καθημερινά οι συμμετέχοντες στις έρευνες από την πορεία της ανασκαφής.
Χαρακτηριστικά η αρχαιολόγος ανέφερε ότι ήταν τέτοια η συγκίνηση όλων όταν αποκάλυψαν τις Καρυάτιδες που ξέσπασαν σε κλάματα. «Οι μισοί ήμασταν βουρκωμένοι και όχι μόνο εγώ, και οι εργάτες και όλοι όσοι ήμασταν εκεί. Οταν βλέπαμε σιγά σιγά να βγαίνουν τα κεφαλάκια, να βγαίνουν οι βόστρυχοι και όλα αυτά, τι να πω, μας πιάσαν τα κλάματα όλους», τόνισε με νόημα η κα Περιστέρη.
«Μήλον της έριδος» οι Καρυάτιδες -Νέα κόντρα αρχαιολόγων
Υπενθυμίζεται ότι οι Καρυάτιδες βρέθηκαν στο επίκεντρο ακόμη μιας κόντρας μεταξύ αρχαιολόγων με την Κατερίνα Περιστέρη να τονίζει ότι τα αγάλματα και ο τρόπος κατασκευής τους αποτελούν ακόμη μια μαρτυρία πως ο τάφος είναι μακεδονικός.
Μάλιστα, η επικεφαλής των ανασκαφών δεν δίστασε να δώσει οργισμένη απάντηση στην καθηγήτρια κλασσικής αρχαιολογίας, Ολγα Παλαγγιά, επισημαίνοντας ότι «Λανθασμένα πολλοί συνάδελφοι έχουν διάφορες απόψεις όπως η Ολγα Παλαγγιά, που είπε ότι οι Καρυάτιδες είναι έργο των ρωμαϊκών χρόνων. Αυτό αποκλείεται, γιατί ξέρουμε την χρονολογία του μνημείου».
Από την πλευρά της η κυρία Παλαγγιά απάντησε μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού Παραπολιτικά 90,1 όπου εμφανίστηκε αμετακίνητη στη θέση της και εξέφρασε τη λύπη της για την προσωπική επίθεση που δέχθηκε.
«Θα ήταν ευχής έργον η επιστημονική διαμάχη να γινόταν μετά την περάτωση της ανασκαφής», είπε και πρόσθεσε: «Λυπήθηκα πολύ για την προσωπική επίθεση που μου έγινε. Λέχθηκε ότι επιζητώ την δημοσιότητα. Η κυρία Περιστέρη επιτέθηκε μόνο σ' εμένα. Μόνο εγώ εξέφρασα άποψη για τον τάφο της Αμφίπολης; Αλλά φαίνεται ότι όσοι συμφωνούν μαζί της δεν επιζητούν την δημοσιότητα. Μόνο εγώ... Πρέπει να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Εφόσον δεν έχει τεκμηριωθεί η χρονολόγηση ίσως δεν είναι τελείως αθέμιτο να γίνονται υποθέσεις εργασίας. Κατηγορούμεθα ότι δεν έχουμε δει την ανασκαφή. Μα, δεν μπορούμε να την δούμε. Δεν είναι δυνατή η πρόσβαση! Το να γίνονται προσωπικές επιθέσεις είναι στενάχωρο. Μακάρι να βρει στοιχεία να με διαψεύσει. Αλλά δεν έχω δει τίποτα. Νομίζω ότι βιάστηκε να πει πράγματα τα οποία δεν τεκμηρίωσε. Εφόσον έχουν μιλήσει τόσο πολλοί άλλοι, διατηρώ το δικαίωμα να πω την γνώμη μου. Δεν έχω αλλάξει θέση. Δεν έχει βρεθεί κάτι που να με διαψεύδει. Η χρονολόγηση που την τοποθετούν στον 4ο αιώνα συνδέθηκε με τον Λεόντα της Αμφίπολης. Λένε ότι βρέθηκε ένα μέρος της χαίτης. Το να βρέθηκε ένα κομμάτι του σε επιχώσεις δεν λέει κάτι. Υπήρχαν πολλοί τάφοι στην περιοχή. Μια προσωπική επίθεση δεν είναι σωστή και έχω στενοχωρηθεί πολύ. Λέω ότι προσωπικά δεν έχω πειστεί. Δεν έχει σημασία τι εποχής είναι το μνημείο. Παραμένει πολύ σημαντικό. Όποτε κι αν έγινε είναι ένα σημαντικό μνημείο. Προς το παρόν επιμένω, αλλά ο χρόνος θα δείξει».
Καρυάτιδες: Οι επιβλητικές «ιέρειες» του τάφου
Τα δύο επιβλητικά αγάλματα που στέκουν ως ιέρειες-φρουροί του «ένοικου» του τάφου έχουν εντυπωσιάσει τους πάντες από τις 5 Σεπτεμβρίου όταν και αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών.
Οι εξαιρετικής τέχνης Καρυάτιδες είναι κατασκευασμένες από θασίτικο μάρμας, έχουν πλούσιους βοστρύχους που καλύπτουν τους ώμους τους, φέρουν ενώτια και φορούν χειριδωτό χιτώνα. Μάλιστα το δεξί χέρι της μιας και το αριστερό της άλλης ήταν προτεταμένα, ώστε με την κίνησή τους να αποτρέπουν συμβολικά εκείνους οι οποίοι θα επιχειρούσαν την είσοδο στον τάφο. Οι γυναικείες αυτές μορφές, επί των οποίων σώζονται ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, παραπέμπουν στον τύπο της Κόρης.
Στην αρχή επικράτησε η άποψη πως τα αγάλματα ήταν μόνο προτομές, ωστόσο, λίγες ημέρες μετά, αποκαλύφθηκε πως οι Καρυάτιδες είναι ολόσωμες και, όπως όλα δείχνουν, έφθασε η ώρα να εμφανιστούν σε όλο τους το μεγαλείο.







Πηγή: http://www.iefimerida.gr/

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΤΟΠΙΣΕΙ ΕΞΩΓΗΙΝΟΥΣ; - ΟΙ ΥΠΕΡΝΟΒΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ FERMI

Γιατί δεν έχουμε καταφέρει να εντοπίσουμε εξωγήινους: Οι Υπερνόβα και το παράδοξ

Τα φαινόμενα που παρατηρούμε στο σύμπαν είναι πραγματικά εντυπωσιακά και κάποιες φορές τόσο ισχυρά που αλλάζουν ακόμα και τη δομή των γαλαξιών. Ποιο είναι όμως το ισχυρότερο φαινόμενο στο σύμπαν;

Η πιο εντυπωσιακή έκρηξη που μπορείτε να φανταστείτε δεν πλησιάζει ούτε κατά διάνοια, αυτά που το σύμπαν μπορεί να δημιουργήσει: Οταν αστέρες με μέγεθος 150 φορές το μέγεθος του Ηλιου μας εκρήγνυνται, παράγουν τις εντονότερες πηγές φωτός στο σύμπαν και απελευθερώνουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα την ίδια ποσότητα ενέργειας, που ο Ηλιος μας θα παράγει σε όλη τη διάρκεια των 10 δισεκατομμυρίων χρόνων της ζωής του.

Αν το υπολογίσουμε σε πιο γήινα δεδομένα, είναι περίπου το ίδιο ποσό ενέργειας με 10 τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων δισεκατομμυρίων βόμβες μεγατόνων.

Αυτές οι εκρήξεις παράγουν δέσμες ακτινοβολίας υψηλής ενέργειας, που ονομάζονται εκρήξεις ακτίνων γάμα (Gamma Ray Bursts ή GRB) και θεωρούνται από τους αστρονόμους το πιο ισχυρό πράγμα στο σύμπαν. Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτές οι GRB θα μπορούσαν να «σκοτώνουν» τις πιθανότητές μας να ανακαλύψουμε ζωή σε άλλους πλανήτες.

Οι πιο αισιόδοξοι επιστήμονες λένε ότι δεν είμαστε μόνοι στο σύμπαν, αλλά αν αυτό είναι αλήθεια, τότε πού είναι όλοι; Μια εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι η ζωή στο σύμπαν είναι πραγματικά σπάνια, διότι οι GRB κυριολεκτικά αποστειρώνουν το διάστημα

Οι GRB είναι μια εκπληκτική έκρηξη ακτινοβολίας που αποτελείται από δέσμες ακτινοβολίας γάμμα που διαρκούν συνήθως από δευτερόλεπτα έως μερικά λεπτά, αλλά μπορεί να διαρκέσει και για διάστημα λίγων ωρών.

Στη Γη, η ακτινοβολία γάμμα, παράγεται από τη ραδιενεργό διάσπαση στοιχείων και είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τα έμβια όντα.

Αυτές οι σούπερ-έντονες ακτίνες γάμμα και οι εκρήξεις τους δημιουργούνται από τον πιο ισχυρό τύπο αστρικής έκρηξης: την Υπερνόβα

Οι Υπερνόβα είναι μια πιο εντυπωσιακή έκδοση των γνωστών σουπερνόβα - μια τεράστια έκρηξη φωτός και ενέργειας που συμβαίνει όταν συστέλλεται ένας αστέρας μεγάλης μάζας.

Οταν συμβεί αυτό, η έκρηξη εκτοξεύει τεράστια ποσά από τις βλαβερές ακτινοβολίες γάμμα στο διάστημα σε πολύ υψηλές ταχύτητες. Αν ο πλανήτης μας είναι στο δρόμο της έκρηξης, μιλάμε για πλήρη εξαφάνιση. Γεγονότα όπως αυτά θα μπορούσαν, να οδηγήσουν στην αποστείρωση του σύμπαντος.

Αν οι άλλοι πλανήτες είναι όπως η Γη, τότε θα πάρει δισεκατομμύρια χρόνια εξέλιξης για να φτάσουμε στο σημείο στο οποίο η ζωή σε άλλους πλανήτες, είναι ευφυής και τεχνικά προηγμένη αρκετά για να οικοδομήσουν διαστημόπλοια που μπορούν να ξεφύγουν από το ηλιακό σύστημα τους και να εξερευνήσουν άλλους κόσμους.

Αν μια GRB συμβεί σε οποιοδήποτε σημείο κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της εν λόγω κοινωνίας, οι πιθανότητες επιβίωσης ζωής σε άλλους πλανήτες είναι πολύ χαμηλότερη από ό, τι νομίζουμε. Το θέμα αυτό είναι γνωστό ως το παράδοξο Fermi.

Οι GRB είναι οι λαμπρότερες πηγές φωτός στο σύμπαν και ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, οι ΗΠΑ έστειλανμια σειρά στρατιωτικών δορυφόρων που παρακολουθούσαν το διάστημα για τυχόν ενδείξεις υπολειμματικής ακτινοβολίας γάμμα από την πυρηνική δοκιμή από τους Σοβιετικούς. Οι δορυφόροι βρήκαν ακτινοβολία γάμμα, αλλά από πηγές εκατομμύρια και δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά.

Επειδή είναι τόσο φωτεινές, μπορούμε να παρατηρήσουμε GRB σε απίστευτα μακρινές αποστάσεις σε όλες τις γωνιές του σύμπαντος. Εντοπίζουμε κατά μέσο όρο μία GRB κάθε μέρα, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε γαλαξίας βιώνει μία τέτοια έκρηξη κάθε 100.000 με 1.000.000 χρόνια, το οποίο είναι σπάνιο, ακόμη και για τα διαστημικά δεδομένα.

Ο Γαλαξίας μας, ευτυχώς, δεν έχει ποτέ βιώσει ποτέ μία GRB, απ' όσο ξέρουμε. Ο πιο πιθανός υποψήφιος για μία έκρηξη GRB στο γαλαξία μας είναι περίπου 7.500 έτη φωτός μακριά σε ασφαλή απόσταση από τη Γη, αλλά αρκετά κοντά για να κάνει τη νύχτα μέρα με το φως της.






ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΑΠΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΣ

Ενας δάσκαλος αγρότης: Από καθηγητής σε ιδιωτικό αγρότης σε ελαιώνες

Τις καθημερινές είναι καθηγητής Βιολογίας σε ιδιωτικό σχολείο και τα Σαββατοκύριακα έχει αναλάβει τους ελαιώνες της οικογένειας του, αποδεικνύοντας ότι η θέληση και το μεράκι υπερνικούν την κούραση.

Ο λόγος για τον Αναστάσιο Ανέστη, ο οποίος κληρονόμησε 90 στρέμματα με ελαιόδεντρα στην Αργολίδα και αποφάσισε να ασχοληθεί με αυτά προσωπικά για να μην πάει χαμένος ο κόπος των προγόνων του.

Μάλιστα ως βιολόγος, ενδιαφέρεται το λάδι που βγάζει να είναι καθαρό και να μην επιβαρύνει το περιβάλλον. Οπως δήλωσε ο ίδιος μιλώντας στην Καθημερινή «Η συμβατική παραγωγή δεν μπορεί να είναι αειφορική. Βιολογική σημαίνει μεν μικρότερη ποσότητα ελαιόλαδου, όμως απευθυνόμαστε στον καταναλωτή που νοιάζεται να γνωρίζει ότι αφήνουμε στην ατμόσφαιρα το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα άνθρακα, δεν χρησιμοποιούμε καθόλου χημικά λιπάσματα, όλα ποτίζονται με ορυκτό νερό (γεώτρηση), γίνεται κομπόστ, ανακύκλωση. Ή ότι γίνεται προσπάθεια περιορισμού της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων – δεν καίω τα κλαριά, αλλά τα βάζω στον θρυμματιστή, ώστε τα θρεπτικά συστατικά τους να επιστραφούν στο έδαφος. Μέχρι το κατακάθι του καφέ από τις κεντρικές καντίνες του σχολείου μεταφέρω εδώ και το ανακατεύω με κοπριά και χώμα – επειδή η καφεΐνη περιέχει αρκετό άζωτο, συστατικό απαραίτητο στην ελιά»

Οπως ήταν αναμενόμενο, το λάδι του έγινε ανάρπαστο, τραβώντας την προσοχή των ξένων εταιρειών: «Η ποσότητα ελαιολάδου που παράγουμε είναι περιορισμένη, κατά μέσο όρο 10 τόνοι, πράγμα που μεταφράζεται σε 20.000 μπουκάλια των 500 ml. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μία παραγγελία για τη Δανία: 2.000 φιάλες. Βασικός λόγος που το λάδι δεν έμεινε στην Ελλάδα: είναι ότι πολύ απλά, οι Ελληνες έχουμε μάθει να τρώμε ό,τι λάδι μας φέρουν στον τενεκέ. Αν και η χώρα μας είναι η μεγαλύτερη καταναλώτρια ελαιόλαδου στον κόσμο ανά κεφαλή, ο Ελληνας δεν θα πληρώσει εύκολα 7, 8, 10 ευρώ για ένα ποιοτικό λάδι. Σκεφτείτε ότι στην Ευρώπη -Παρίσι, Λονδίνο, Βρυξέλλες, Αμστερνταμ- υπάρχει η φιλοσοφία του olive bar, όπου πίνεις/δοκιμάζεις αυτό που θα αγοράσεις. Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».



Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Η μεγαλύτερη πορεία για την κλιματική αλλαγή -Ο κόσμος στους δρόμους για τον πλα

Ο πλανήτης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και πάνω από 100.000 άνθρωποι αναμένεται να επιχειρήσουν να ακουστεί πιο δυνατά αυτό το SOS που εκπέμπει η Γη. Τόσοι αναμένεται να πάρουν μέρος σε διαδήλωση κατά της κλιματικής αλλαγής την Κυριακή στη Νέα Υόρκη. 

Αίτημά τους, η άμεση δράση ενόψει μιας συνόδου κορυφής στον ΟΗΕ και η διαδήλωση στο Μανχάταν που περιγράφεται ως η μεγαλύτερη πορεία για το κλίμα στην ιστορία, θα γίνει δύο ημέρες πριν από τη συνάντηση περισσοτέρων από 120 παγκοσμίων ηγετών για το θέμα. 

Η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ έχει στόχο να ενισχύσει πολιτικά την προσπάθεια για να υιοθετηθεί στα τέλη του 2015 στο Παρίσι μια συνολική συμφωνία για μέτρα με στόχο τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Την πορεία οργανώνουν περισσότερες από 1.200 επιχειρήσεις, συνδικάτα, θρησκευτικές ομάδες, σχολεία, οργανώσεις για την κοινωνική δικαιοσύνη και περιβαλλοντικές οργανώσεις για να ζητηθεί η ανάληψη άμεσης δράσης εναντίον της κλιματικής αλλαγής, περιλαμβανομένου του τερματισμού της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Ανάλογες πορείες έχουν προγραμματιστεί σε 159 χώρες σε όλο τον κόσμο, ενώ μαζί με τους διαδηλωτές στους δρόμους της Νέας Υόρκης θα βρεθεί και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, ο οποίος δήλωσε ότι θέλει να «ενώσει τα χέρια του μ' αυτούς που διαδηλώνουν για να αναληφθεί δράση για το κλίμα». 

Επειτα από ενός λεπτού σιγή, στις 13:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας), 32 φιλαρμονικές, καμπάνες εκκλησιών σε όλη την πόλη και τύμπανα, καμπάνες και σφυρίχτρες των διαδηλωτών θα «σημάνουν ένα συναγερμό για κλιματική δράση».



ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΧΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ - ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το εποχικό επίδομα ανεργίας -Ποιοι το δικαιούνται

Από τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου θα μπορούν να κάνουν αίτηση στον ΟΑΕΔ οι δικαιούχοι για το ειδικό εποχικό επίδομα ανεργίας, ενώ η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως και τα τέλη Νοεμβρίου. 

Σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, το συγκεκριμένο επίδομα του ΟΑΕΔ δικαιούνται οι εργαζόμενοι των παρακάτω κατηγοριών: οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, πλινθοποιοί, αγγειοπλάστες, δασεργάτες, ρητινοσυλλέκτες, καπνεργάτες, μουσικοί μέλη των οικείων επαγγελματικών σωματείων, υποδηματεργάτες, μισθωτοί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστές εκσκαπτικών - ανυψωτικών- οδοποιητικών - γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιοί, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, ταξιθέτες θεάτρου - κινηματογράφου, χειριστές και βοηθοί χειριστών κινηματογράφου, ελεγκτές κινηματογράφου και θεάτρου, ταμίες κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτοί τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και σμυριδεργάτες.

Οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά, ενώ τα δικαιολογητικά που αφορούν στις ημέρες ασφάλισης, το εισόδημα και- για τους πολίτες τρίτων χωρών- την άδεια διαμονής, αναζητούνται αυτεπάγγελτα από τον ΟΑΕΔ.

Με εξαίρεση τους απασχολούμενους στον οικοδομικό κλάδο, οι λοιπές κατηγορίες δεν δικαιούνται το ειδικό εποχικό βοήθημα εάν πληρούν τις προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης.

Σε ό,τι αφορά το ύψος του εποχικού βοηθήματος, για τους οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλάσιου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη για τους σμυριδεργάτες ορίζεται στο 70% του 50πλάσιου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη. Για τα επαγγέλματα των δασεργατών -ρυτινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών -κεραμοποιών, πλινθοποιών και των μισθωτών της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος ανέρχεται στο 70% του 35πλάσιου του εκάστοτε ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη.

Για τα επαγγέλματα των μουσικών -τραγουδιστών, ηθοποιών, υποδηματεργατών,  χειριστών -βοηθών χειριστών κινηματογράφου, ελεγκτών θεάτρου-κινηματογράφου, ταμιών κινηματογράφου -θεάτρου, τεχνικών κινηματογράφου και τηλεόρασης, ταξιθετών κινηματογράφου -θεάτρου, χειριστών εκσκαπτικών ανυψωτικών οδοποιητικών κλπ. μηχανημάτων και μισθωτών τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, το ειδικό εποχικό βοήθημα ορίζεται στο 70% του 25πλάσιου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη.

Φωτογραφία: Eurokinissi


ΜΑΘΕ ΝΑ ΓΙΝΕΣΑΙ ΑΟΡΑΤΟΣ

Μάθε να γίνεσαι αόρατος...
Θα στο ξαναπώ άλλη μια φορά. Μάθε να σιωπάς. Μην αφήνεις να βλέπουν οι άλλοι τι κρατάς στα χέρια σου.
Δουλεύεις για τον Αόρατο. Ας είναι και το έργο σου αόρατο. Όταν σκορπίζει κανείς γύρω του ψίχουλα, μαζεύονται τα πουλιά που στέλνει ο διάβολος, λένε οι άγιοι. Πρόσεξε την αυτοϊκανοποίηση.
Γι’ αυτό οι άγιοι δίνουν την συμβουλή:
Να ενεργείς με διάκριση. Βρίσκεσαι κάπου και σου προσφέρουν κάτι. Διάλεξε το μικρότερο κομμάτι.
Αν, όμως, κάποιος ή κάποιοι βλέπουν τι θα κάνεις, τότε προτίμησε ν’ ακολουθήσεις τη μέση οδό που θα προκαλούσε την πιο μικρή αίσθηση στους άλλους.
Προσπάθησε, δηλαδή, με κάθε τρόπο να μένεις αφανής. Να περνάς όσο πιο πολύ μπορείς απαρατήρητος. Να το έχεις αυτό σαν ένα κανόνα πάντοτε. Μη μιλάς για τον εαυτό σου, πώς κοιμήθηκες, τι ονειρεύτηκες, τι σου συνέβη.
Μη λες τη γνώμη σου ευκαίρως ακαίρως χωρίς να ρωτηθείς.
Μην κάνεις λόγο για τις ανάγκες σου και τις υποθέσεις σου.
Όταν διαρκώς μιλάς γι’αυτά, τρέφεις απλούστατα τον ναρκισσισμό σου με την αυτοαπασχόλησή σου.»
Μάθε να γίνεσαι αόρατος… ώστε να σε βλέπει και να σε ευλογεί ο Θεός.
*Απόσπασμα απ’ το βιβλίο "Ο δρόμος των ασκητών" (Τ. Κολλιάντερ).


ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...