Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΡΑΝΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ-ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΠΡΟΜΑΧΩΝ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ-ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΠΡΟΜΑΧΩΝ

Την Κυριακή 28/9 θα γίνει έρανος στο χωριό, από τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του νηπιαγωγείου Προμάχων, για να καλυφθούν οι ανάγκες του σχολείου.
Ο έρανος θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί.

Από τον σύλλογο.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΣΧΟΛΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ



Ενημερώνουμε όλους τους/τις ενδιαφερόμενους/ες ότι η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης, δια του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, πρόκειται να υλοποιήσει ΔΩΡΕΑΝ  σεμινάρια επιμόρφωσης γονέων και εκπαιδευτικών.
  Στόχος του έργου των Σχολών Γονέων είναι η στήριξη γονέων και εκπαιδευτικών, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο σύνθετο και δύσκολο ρόλο τους, όσον αφορά την διαπαιδαγώγηση των παιδιών και των εφήβων. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γονείς παιδιών όλων των ηλικιών, κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης, σε μελλοντικούς γονείς, γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες, εκπαιδευτικούς, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που αναπτύσσονται είναι: 
1. Σύγχρονη οικογένεια, διάρκειας 50 ωρών
2. Σύνδεση σχολείου-οικογένειας, διάρκειας 50 ωρών
3. Συμβουλευτική σε εξειδικευμένα θέματα, διάρκειας 25 ωρών
4. Συμβουλευτική σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, διάρκειας 25 ωρών

Αναλυτικότερα το έργο στοχεύει: 
Στη βελτίωση της επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια και τη σχολική τάξη 
Στην ανάπτυξη και τον εμπλουτισμό γνώσεων αναφορικά με τις αναπτυξιακές ανάγκες των παιδιών
Στην πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση δυσκολιών σε σχέση με τις διαδικασίες μάθησης και της συμπεριφοράς 
Στην ενθάρρυνση της συμμετοχής των γονέων στις σχολικές δραστηριότητες και τη συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς
Στην ενημέρωση γονέων και εκπαιδευτικών γύρω από ζητήματα που αφορούν την προάσπιση της σωματικής και ψυχικής υγείας των ίδιων και των παιδιών, όπως σεξουαλική αγωγή, ορθή και παιδαγωγική χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, κατανάλωση και διαφήμιση, διαχείριση ελεύθερου χρόνου, εξάρτηση από καπνό, αλκοόλ, ναρκωτικά, ισότητα των δύο φύλων, στερεότυπα και διακρίσεις κτλ
Στην συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων 

Οι ομάδες τίθενται σε λειτουργία άμεσα, με την συμμετοχή 16 - 18 ατόμων και θα ολοκληρωθούν με τη λήξη του χειμερινού εξαμήνου, τον Δεκέμβριο του 2014. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση, σε σχολεία και άλλες δομές του Νομού και οι εκπαιδευόμενοι που θα ολοκληρώσουν επιτυχώς ένα από τα παραπάνω προγράμματα θα λάβουν πιστοποιητικό επιμόρφωσης.

Η εκπαιδευτική διαδικασία έχει ως στόχο την ενεργό συμμετοχή των εκπαιδευομένων, σύμφωνα με τις αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων (θεωρητικό μέρος, συζήτηση/ανταλλαγή απόψεων και βιωματικές ασκήσεις) και παρέχεται από εξειδικευμένους επιστήμονες, εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς λειτουργούς, κοινωνιολόγους, ψυχολόγους. 

Το εν λόγω έργο υλοποιείται με την υποστήριξη και τη συνεργασία της Α/βαθμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης Πέλλας και με τους δημοτικούς και τοπικούς φορείς του Νομού Πέλλας. Εντάσσεται στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο Πράξεων «Σχολές Γονέων ΑΠ7, ΑΠ8 και ΑΠ9» και συγχρηματοδοτείται από το Ε.Κ.Τ. (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και το Ελληνικό Δημόσιο.

Για πληροφορίες και εγγραφές μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Υπεύθυνη της Σχολής Γονέων, Ψυχολόγο, Μπατζάκα Κωνσταντίνα. Τηλέφωνο: 6973827246,  Ώρες επικοινωνίας:  Δευτέρα έως Παρασκευή,  12:00 – 14:00 & 17:00 – 20:00.
Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2014. 

Οι διευθυντές και οι σύλλογοι γονέων που ενδιαφέρονται να λειτουργήσει σχετική ομάδα στο χώρο του  σχολείου τους καλούνται να επικοινωνήσουν άμεσα με την Υπεύθυνη της Σχολής Γονέων Ν. Πέλλας. 


ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ για εκπαιδευτικούς 
σε Αριδαία, Έδεσσα, Σκύδρα και Γιαννιτσά


Ενημερώνουμε όλους τους/τις ενδιαφερόμενους/ες ότι η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης, δια του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, πρόκειται να υλοποιήσει ΔΩΡΕΑΝ  σεμινάριο επιμόρφωσης εκπαιδευτικών με θέμα «Σύνδεση σχολείου - οικογένειας, διάρκειας 50 ωρών. 

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, οι οποίοι διαπιστώνουν την ανάγκη να εμπλουτίσουν τις ήδη υπάρχουσες γνώσεις τους και να εμβαθύνουν σε θέματα διαπαιδαγώγησης και διαχείρισης δυσκολιών στην καθημερινή σχολική πρακτική. 

Οι ομάδες τίθενται σε λειτουργία άμεσα, με την συμμετοχή 16 - 18 ατόμων και θα ολοκληρωθούν με τη λήξη του χειμερινού εξαμήνου, τον Δεκέμβριο του 2014. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται, σε εβδομαδιαία βάση, απογευματινές ώρες, σε σχολεία και άλλες δομές του Νομού και οι εκπαιδευόμενοι που θα ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα θα λάβουν πιστοποιητικό επιμόρφωσης. 

Το εν λόγω έργο εντάσσεται στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο Πράξεων «Σχολές Γονέων ΑΠ7, ΑΠ8 και ΑΠ9» και συγχρηματοδοτείται από το Ε.Κ.Τ. (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και το Ελληνικό Δημόσιο.

Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή μπορούν να επικοινωνήσουν με την Υπεύθυνη της Σχολής Γονέων Ν. Πέλλας, Ψυχολόγο, Μπατζάκα Κωνσταντίνα στο τηλέφωνο 6973827246, καθημερινά από τις 10:00 - 14:00. Η διαδικασία συλλογής των αιτήσεων και οργάνωσης των τμημάτων θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι ομάδες θα διαμορφωθούν ανάλογα με τη βαθμίδα εκπαίδευσης των συμμετεχόντων (νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, καθηγητές).

ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΠΙΤΥΧΗΣ Η ΝΕΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑΣ



Θεαματικά είναι τα αποτελέσματα της πρώτης πενταετίας εφαρμογής της επαναστατικής μεθόδου διόρθωσης της πρεσβυωπίας με την εμφύτευση  του ενδοκερατοειδικού δακτυλίου (KAMRA), σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες που παρουσιάστηκαν στο XXXII Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής(Λονδίνο 12-16 Σεπτεμβρίου)!
«Το ποσοστό επιτυχίας κυμαίνεται από 95 μέχρι 98% στις επεμβάσεις που έγιναν κατά την πρώτη πενταετία εφαρμογής της νέας επαναστατικής μεθόδου και τόσο οι ασθενείς όσοι και οι οφθαλμίατροι είναι απόλυτα ικανοποιημένοι»τονίζει ο διαπρεπής  χειρουργός οφθαλμίατρος  Δρ Γιάννης Μάλλιας, που παρακολούθησε το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία την πρώτη πενταετία εφαρμογής της νέας μεθόδου διόρθωσης της πρεσβυωπίας,  πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 9.000 επεμβάσειςσε ολόκληρο τον κόσμο.

«Με το πέρασμα των χρόνων αλλά και των θεαματικών αποτελεσμάτων η νεα επαναστατική μέθοδος κερδίζει την  εμπιστοσύνη των περισσοτέρων ανθρώπων που έχουν πρεσβυωπία και επιθυμούν την άμεση  διόρθωσή της»συμπληρώνει ο Δρ Μάλλιας.
                           Η  ΝΕΑ  ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ  ΜΕΘΟΔΟΣ
 Η νεα μέθοδος πραγματοποιείται με την εμφύτευση στο μάτι  ενός μικροσκοπικού ενδοκερατοειδικού δακτυλίου (KAMRA)o οποίος διορθώνει την όραση, τόσο για κοντά όσο και για ενδιάμεσες αποστάσεις χωρίς να επηρεάζει την μακρινή όραση.
Η εφαρμογή της νέας μεθόδου γίνεται σε πολύ μικρό χειρουργικό χρόνο, έχει άμεσα και  θεαματικά αποτελέσματα, όσον αφορά την βελτίωση της όρασης του ασθενούς.
Σύμφωνα με τον κ Μάλλια ο μικροσκοπικός δακτύλιος, ο οποίος στο κέντρο του έχει  άνοιγμα διαμέτρου 1,6 χιλιοστών,  τοποθετείται μέσα σε μία «τσέπη»  στον κερατοειδήχιτώνα, την οποία δημιουργεί με laser , ο οφθαλμίατρος στο  μάτι του ασθενούς.
 Η επέμβαση είναι σύντομη δεν απαιτεί νοσηλεία και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες από την επόμενη κιόλας μέρα. Η βελτίωση στην κοντινή όραση είναι εμφανής από την πρώτη κιόλας μετεγχειρητική ημέρα και σταδιακά η όραση για κοντά συνεχίζει να βελτιώνεται μέχρι και τρείς μήνες μετά την επέμβαση.  
Ασθενείς μετά την επέμβαση αναφέρουν ότι μπορούν να εκτελούν καθημερινές δραστηριότητες  για κοντά -χωρίς να χρησιμοποιούν κοντινά γυαλιά- όπως να βλέπουν:
  • το ρολόι του χεριού
  • τα μηνύματα στο κινητότους ,
  • τις τιμές στο supermarket,
  • τα ονόματα στα κουδούνια στις εισόδους πολυκατοικιών,
  • το menuστο εστιατόριο .
 Μεταξύ αυτών που  έχουν υποβληθεί επιτυχώς στην επέμβαση, είναι  και πολλοί οφθαλμίατροι, οι οποίοι ζουν κι εργάζονται στο εξωτερικό.  Η επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί στον ίδιο χρόνο με την γνωστή επέμβαση Lasik, η οποία αφορά τη διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού. Επίσης η τεχνική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε ασθενείς που έχουν κάνει Lasik ή επέμβαση καταρράκτη στο παρελθόν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέθοδος είναι αναστρέψιμη και ότι ο δακτύλιος μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα στις περιπτώσεις ασθενών που αδυνατούν να προσαρμοστούν στα νέα οπτικά δεδομένα.
 
   ΠΟΛΥΕΣΤΙΑΚΟΙ ΕΝΔΟΦΑΚΟΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ
Ένας άλλος τρόπος για την διόρθωση της πρεσβυωπίας είναι η ένθεση ειδικών ενδοφακών. Ο κ. Μάλλιας εξηγεί ότι «οι πολυεστιακοί ενδοφακοί αντικαθιστούν τον κρυσταλλοειδή φακό του ματιού, ο οποίος αφαιρείται κατά την επέμβαση. Ο ασθενής μαζί με τον γιατρό συναποφασίζουν για τον τύπο του ενδοφακού, λαμβάνοντας υπόψη τις προτιμήσεις του ασθενούς για καλή όραση χωρίς γυαλιά μακριά, κοντά  και σε ενδιάμεσες αποστάσεις (οθόνη υπολογιστή)».
Οι πολυεστιακοί ενδοφακοί προσφέρουν καλή όραση για μακριά και για κοντά σε μία απόσταση 35 έως 40 εκατοστά. Σε ενδιάμεσες αποστάσεις (60-70εκατοστά), όπως στην οθόνη Η/Υ ενδέχεται ο ασθενής να χρειάζεται διορθωτικά γυαλιά μετά την επέμβαση. Αξίζει να σημειωθεί ότι με τους συγκεκριμένους ενδοφακούς ο ασθενής χρειάζεται να έχει δυνατό φως, όταν διαβάζει κοντά. Αυτό συμβαίνει γιατί το 60% της ενέργειας του φωτός προορίζεται για το μακρινό είδωλο και το 40% προορίζεται για το κοντινό.
Συνήθως, από την πολυετή εμπειρία του κ. Μάλλια,  οι ασθενείς με την καθοδήγησή του οφθαλμίατρου πάντα επιλέγουν ενδοφακούς που προσφέρουν καλή όραση χωρίς γυαλιά είτε μακριά και κοντά είτε μακριά και σε ενδιάμεση απόσταση (οθόνη υπολογιστή).
Στατιστικά, το 90%των ασθενών που υποβλήθηκε σε αμφοτερόπλευρη εμφύτευση πολυεστιακών ενδοφακών, είχε πλήρη απεξάρτηση από τα γυαλιά στους 6μήνες.
Για την επιτυχία της επέμβασης έχει καθοριστική σημασία η προσεκτική επιλογή των ασθενών καθώς επίσης και σχολαστικός προεγχειρητικός έλεγχος με σκοπό το πολύ υψηλό ποσοστό ικανοποίησης των ασθενών.

www.malliaseye.gr210-9320215.

ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΕΥΚΟΛΑ ΘΥΜΑΤΑ;

“Ο Πύργος του Άιφελ βρίσκεται στη Γαλλία”. Σωστό ή λάθος; Οι περισσότεροι από εμάς μπορούν με ταχύτητα να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση με βάση τις γενικές τους γνώσεις. Εάν απεναντίας κάποιος διατύπωνε την πρόταση, “Η κυψέλη είναι ένα κτίριο στη Νέα Ζηλανδία”, πόσοι από εμάς θα καταλήγαμε εύκολα σε μία απάντηση εάν δεν είχαμε πρώτα επισκεφθεί τη χώρα ή παρακολουθήσει κάποιο ντοκιμαντέρ; Η διαίσθηση θα έπαιρνε τον κύριο λόγο.
Μέχρι να φτάσουμε στη γνώση για κάθε απάντηση που μας ζητείται, εμπιστευόμαστε τη διαίσθησή μας. Με διαφορετικά λόγια, στηριζόμαστε στο ένστικτο μας, σε ένα είδος αληθοφάνειας όπως το αποκαλεί ο Stephen Colbert, και όχι σε γνώσεις που αποκτάμε από τα βιβλία που διαβάζουμε. Μία ομάδα γνωστικών ψυχολόγων προχώρησε σε αυτή ακριβώς τη μελέτη. Θέλησε να εξετάσει πώς τείνουμε να πιστεύουμε γεγονότα που ποτέ δεν συνέβησαν και γιατί πολλοί μορφωμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν ανακριβείς πληροφορίες για να αποφασίσουν πότε πρέπει να πιστέψουν σε κάτι ή όχι.
Για παράδειγμα, σε μία έρευνα του πανεπιστημίου του Michigan, η πλειοψηφία των ανθρώπων θεωρούσε ότι μία πρόταση ήταν αληθής όταν ήταν γραμμένη σε υψηλή αντίθεση χρωμάτων, (οι λέξεις είχαν μπλε χρώμα σε λευκό φόντο), και όχι σε χαμηλή αντίθεση, όταν δηλαδή οι λέξεις είχαν κίτρινο χρώμα σε λευκό φόντο. Παρόλο που η αντίθεση στα χρώματα δεν είχε καμία σχέση με την εγκυρότητα της θέσης μπορούσε να προκαταβάλει την απάντηση πολλών ανθρώπων.
Οι ζωηρές διαφορές στα χρώματα είχαν τη δύναμη να δημιουργήσουν ένα πλέγμα αληθοφάνειας γύρω από μία πρόταση, δεδομένου ότι ήταν ευκολότερο να διαβαστούν απ' ότι οι απόψεις που ήταν γραμμένε με κίτρινο χρώμα. Αυτό σημαίνει πως η εύκολη ανάγνωση και επεξεργασία δημιουργεί μία εξίσου εύκολη παραδοχή πως αυτό που διαβάζουμε εκείνη τη στιγμή είναι και αξιόπιστο. Μας αρέσει ο τρόπος που είναι γραμμένο οπότε θεωρούμε ότι είναι και αληθές.

Μία φωτογραφία... χίλιες εσφαλμένες λέξεις

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, εκείνο που αποδείχθηκε είναι πως η εύκολη επεξεργασία μας κάνει να πιστεύουμε πως οι πληροφορίες που λαμβάνουμε, είναι αξιόπιστες, αληθινές και οικείες. Η αίσθηση της οικειότητας σηματοδοτεί κάτι που μπορούμε να εμπιστευτούμε, ενώ οι πληροφορίες που είναι δύσκολο να επεξεργαστούν, επισημαίνουν κίνδυνο. Η απόδειξη αυτού έρχεται από μία ακόμη μελέτη. Ψυχολόγοι από τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία, εστίασαν τις ερευνητικές τους μεθόδους γύρω από το πώς ονόματα και φωτογραφίες μπορεί να μας επηρεάσουν ως προς τις αναμνήσεις μας και τις αντιλήψεις που έχουμε για τους άλλους.
Μία "πειραγμένη" φωτογραφία είναι ικανή να ανασύρει μνήμες που δεν υπήρξαν ποτέ.
Μία "πειραγμένη" φωτογραφία είναι ικανή να ανασύρει μνήμες που δεν υπήρξαν ποτέ.
Δεδομένου ότι μία φωτογραφία είναι η καταγραφή πραγματικών γεγονότων, διαπιστώθηκε μπορεί να μας επηρεάσει έμμεσα με τέτοιο τρόπο που να μας ωθήσει να θυμηθούμε ένα γεγονός παρότι δεν έχει συμβεί ποτέ. Για παράδειγμα, όταν μία ομάδα ανθρώπων είδε στα πλαίσια της έρευνας, μια αλλοιωμένη φωτογραφία του Μπαράκ Ομπάμα να ανταλλάσσει χειραψία με τον πρώην πρόεδρο του Ιράν, Αχμαντινετζάντ Μαχμούντ, είπε πως πραγματικά θυμόταν το συμβάν παρόλο που ήταν ψευδές. Οι φωτογραφίες έχουν τη δύναμη να μας παγιδεύσουν ακόμη και στην προσπάθεια μας να ανασύρουμε αναμνήσεις από την παιδική μας ηλικία.
Με παρόμοιο τρόπο, οι άνθρωποι που είδαν μία παραποιημένη φωτογραφία από τα παιδικά τους χρόνια, ανακάλεσαν μία ψεύτικη εμπειρία, όπως μία βόλτα με αερόστατο με τον ίδιο εκφραστικό τρόπο που θα περιέγραφαν ένα αληθινό βίωμα. Μία φωτογραφία ασκεί τόσο μεγάλη επιρροή επάνω μας που μπορεί να μας κάνει μέχρι και να αλλάξουμε την άποψη μας για κάτι.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Βικτόρια του Ουέλινγκτον, όταν οι άνθρωποι διάβαζαν μία δήλωση όπως, ότι “Τα Macadamia καρύδια ανήκουν στην ίδια εξελικτική οικογένεια με τα ροδάκινα” και η θέση αυτή συνοδευόταν από μία φωτογραφία με τίτλο “Ένα μπολ με macadamia καρύδια”, αυξάνονταν οι πιθανότητες να πιστέψουν ότι ο ισχυρισμός αυτός είναι αληθινός.

Ένα εύκολο όνομα... σε βιαστικές κρίσεις

Οι φωτογραφίες περιείχαν αληθοφάνεια, είχαν τη δύναμη να πείσουν το κοινό που τις έβλεπε, αλλά ένα φωτογραφικό υλικό δεν είναι το μόνο με βάση τους επιστήμονες, που μπορεί να επηρεάσει την κρίση των ανθρώπων. Η προφορά μίας λέξης όσο κι αν φαίνεται παράξενο, επηρεάζει κατά πολύ τις αντιλήψεις μας για προϊόντα και διάφορες δραστηριότητες.
Ένα εύκολο όνομα είναι συνώνυμο της αξιοπιστίας.
Ένα εύκολο όνομα είναι συνώνυμο της αξιοπιστίας.
Όπως αποδεικνύεται, είναι στην ανθρώπινη φύση να προτιμάμε πράγματα που είναι ευκολότερο να προφέρουμε. Για παράδειγμα, πιστεύουμε ότι το τρενάκι στο λούνα παρκ (roller coaster), που ονομάζεται “Ohanzee” είναι λιγότερο επικίνδυνο από εκείνο που ονομάζεται “Tsiischili”, ή ότι το “Magnalroxate” είναι πιο ασφαλές προσθετικό τροφίμων από το “Hnegripitrom”.
Η προφορά είναι ένα στοιχείο που επεκτείνεται ως προς την επιρροή που ασκεί, και στην καθημερινότητα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Τείνουμε να δίνουμε περισσότερες ψήφους σε ονόματα που μένουν στη μνήμη μας γιατί τα θεωρούμε περισσότερο οικεία, ασφαλή και λιγότερο ριψοκίνδυνα, σε μία δουλειά, ένα εύκολο όνομα θα μπορούσε να μετρήσει ευνοϊκά στην αξιολόγηση ενός βιογραφικού.
Μπορεί να μας φαίνεται αδύνατο έως ακατόρθωτο αλλά πολλές από τις προκαταλήψεις μας συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με βιαστικές εντυπώσεις στις οποίες καταλήγουμε. Η διαίσθηση δεν μπορεί να μας κατευθύνει στην αλήθεια από μόνη της. Ιδιαίτερα ένα εύκολο όνομα ή μία εντυπωσιακή φωτογραφία... Πόσοι από εμάς είχαμε παρατηρήσει αλήθεια, τέτοια σύνδεση;
______
  Πηγή: pathfinder.gr

ΜΕ 91 ΜΑΣΤΙΓΩΜΑΤΑ ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΙΡΑΝΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΤΟΥ "HAPPY IN TEHRAN"



Σύμφωνα με δημοσιεύματα την περασμένη Τετάρτη ανακοινώθηκε η ποινή των 6 Ιρανών (τρεις γυναίκες, τρεις άνδρες) που γύρισαν το μουσικό βίντεο "Happy in Iran". Οι συμμετέχοντες θα τιμωρηθούν με 91 μαστιγώματα και φυλάκιση με αναστολή.
Με έκθεση της Διεθνούς Εκστρατείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν, η ομάδα κατηγορήθηκε για «συμμετοχή στην δημιουργία χυδαίου βιντεοκλιπ» και για «την δημιουργία παράνομων σχέσεων». Οι πέντε από τους συμμετέχοντες τιμωρήθηκαν με φυλάκιση έξι μηνών με αναστολή, ενώ ο σκηνοθέτης φέρεται να τιμωρήθηκε με φυλάκιση ενός έτους με αναστολή. Ενώ, κάθε μέλος της ομάδας καταδικάστηκε επίσης σε 91 μαστιγώματα.
«Η ποινή με αναστολή μετά από ένα χρονικό διάστημα ακυρώνεται», δήλωσε ο δικηγόρος της ομάδας, Farshid Rofougaran, στο Iran Wire. «Αν όμως, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο κατηγορούμενος διαπράξει κάποιο παρόμοιο αδικήμα τότε φυλακίζεται».
Το βίντεο, στο οποίο απεικονίζονται τρεις γυναίκες χωρίς κεφαλομάντηλα και τρεις άνδρες να τραγουδούν το τραγούδι του Pharrell Williams σε διάφορες τοποθεσίες στην Τεχεράνη, αναρτήθηκε στο διαδίκτυο τον Απρίλιο και μέχρι να το κατεβάσουν οι αρχές είχε πάνω από 165.000 views. Ωστόσο, εξακολουθούν να κυκλοφορούν αντίγραφα του βίντεο στο διαδίκτυο.


Οι συμμετέχοντες συνελήφθησαν το Μάιο για παραβίαση των νόμων χυδαιότητας και αναγκάστηκαν να ζητήσουν συγγνώμη στην ιρανική κρατική τηλεόραση.
Σύμφωνα με το Iranian Student News Agency, οι κυβερνητικές αρχές δήλωσαν ότι το βίντεο ήταν «άσεμνο και προσέβαλε τα δημόσια ήθη».
«Οι νέοι μας πρέπει να αποφεύγουν να έχουν επαφή με αυτόν τον τύπο των ανθρώπων», είπε ο αξιωματικός της αστυνομίας. «Και, πρέπει να είναι βέβαιοι ότι θα τους ανακαλύψουμε και θα εντοπίσουμε την τοποθεσία τους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».


Οι αρχικές συλλήψεις προκάλεσαν τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας και το hashtag #freehappyiranians. O ίδιος ο δημιουργός του τραγουδιού έγραψε στο Facebook πως «...είναι λυπηρό το γεγονός ότι τα παιδιά συνελήφθησαν διότι προσπαθούν να διαδόσουν την ευτυχία».
Τον Μάιο, ο Πρόεδρος του Ιράν Hassan Rouhani μοιράστηκε την δίκή του άποψη για τις συλλήψεις, γράφοντας το εξής μήνυμα στο tweeter: «Η ευτυχία πρέπει να είναι δικαίωμα των ανθρώπων μας. Δεν πρέπει να είμαστε αυστηροί με τις συμπεριφορές που φέρνουν χαρά». 




ΠΗΓΗ...http://www.vice.com/gr

ΤΙ ΘΑ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΑΝ Η ΚΡΗΤΗ ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ;

Ο υπάλληλος του αεροδρομίου χτύπησε τη σφραγίδα με δύναμη στο διαβατήριο. Αφού έριξε μια τελευταία ματιά στη φωτογραφία μου, το έκλεισε και δίνοντάς το, μου είπε: «Καλωσήρθατε στο ανεξάρτητο κρατίδιο τση Κρήτης». Ιστορία επιστημονικής φαντασίας ή βγαλμένη από το κοντινό μέλλον; Μάλλον το πρώτο. ΠΡΟΣΟΧΗ: Το παρόν κείμενο αναλύει ένα φανταστικό σενάριο.
Γιώργος Πράτανος 
Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, οι εντυπωσιακές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των Καταλανών, με 1,8 εκ. διαδηλωτών να ζητούν τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλωνίας, μας έκανε να σκεφτούμε κάτι ανάλογο, σε ελληνικό επίπεδο.
Τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα, εάν η Κρήτη γινόταν ανεξάρτητη;
Προφανώς και τα νέα δεν θα ήταν καλά σε πολλά επίπεδα. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Η χώρα χάνει το μεγαλύτερο νησί της, που αποτελεί στρατηγικής σημασίας κόμβο λόγω της γεωγραφικής του θέσης (κοντά σε Αφρική, στην καρδιά της μεσογειακής λεκάνης). Αποτέλεσμα; Η επικράτεια της Ελλάδας θα μειωνόταν κατά 6,3% περίπου αφού θα έχανε από το έδαφός της 8.303 τετραγωνικά μέτρα. 
Με την ανεξαρτητοποίηση της λεβεντογέννας, ο πληθυσμός της χώρας θα μειωνόταν κατά 574.279, βάση της απογραφής του 2012, που έκανε η ΕΛΣΤΑΤ. Για τα οικονομικά δεδομένα, αυτό έχει διπλή ανάγνωση. Θα μειωνόταν οι συντάξεις που δίνει το Κράτος, αλλά από την άλλη, θα μειωνόταν και οι φορολογούμενοι. Άσε που ως “λεβεντογέννα”, η Ελλάδα, δεν θα έχανε απλά στρατιώτες, αλλά λεβέντες και μάχιμους, κάτι που σημαίνει πως οι “Γιωτάδες” θα αυξανόταν. Πλήγμα τεράστιο για το ηθικό των φαντάρων, που θα έκαναν έξτρα ώρες σκοπιά.
Για να έχουμε μια πιο πλήρη εικόνα, σε ό,τι έχει να κάνει με την οικονομία, η Κρήτη είναι αυτή που συνεισφέρει στο ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 4,9% (σύμφωνα με τα στοιχεία 2009, του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, πατήστε εδώ). 
Πριν βουτήξουμε κι άλλο στο ζουμί της υπόθεσης, ζητήσαμε από τον Οικονομολόγο και Οικονομικό Ιστορικό Δρ. Παναγιώτη Γ. Ηλιόπουλο να μας πει πως θα έμοιαζε το οικονομικό μοντέλο που θα μπορούσε να αναπτυχθεί. «Η Κρήτη θα ήταν ένα νέο κράτος με μικρή εσωτερική αγορά (άρα και περιορισμένες ευκαιρίες καπιταλιστικού τύπου ανάπτυξης) και ταυτόχρονα, σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένο από τη διεθνή συγκυρία, καθώς μεγάλο τμήμα του πλούτου που παράγεται στην Κρήτη προέρχεται από τον τουρισμό, κλάδος ιδιαίτερα ευαίσθητος στις διεθνείς οικονομικές και πολιτικές διακυμάνσεις", τονίζει στην εισαγωγή του και συνεχίζει: "Μακροχρόνια βέβαια μπορεί να κατέγραφε μεγάλη ανάπτυξη, στην περίπτωση που υιοθετούσαν νέο εθνικό νόμισμα που θα είχε τη δυνατότητα υποτίμησης. Είναι χρήσιμο εδώ να τονίσουμε ότι δεν υπάρχουν ακόμα συγκεκριμένες εκτιμήσεις για την ύπαρξη ή την δυνατότητα εμπορικής εκμετάλλευσης πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή και συνεπώς δεν μπορεί να αξιολογηθούν ως πόρος για την οικονομία του νέου κράτους». 
Το κορυφαίο προϊόν που παράγει η Κρήτη, είναι το ελαιόλαδο. Για το 2014, το ιταλικό ηλεκτρονικό περιοδικό Olio Officina, εκτιμά πως η παραγωγή κρητικού λαδιού μπορεί να αγγίξει τις 110.000, ενώ το σύνολο που παράγει η χώρα θα φτάσει περίπου στις 285.000 (πατήστε εδώ). Πράγμα που σημαίνει πως αν η Κρήτη αυτονομηθεί, θα χαθεί παραγωγή πάνω από το το 1/3 της συνολικής. Για να συνειδητοποιήσει κανείς το μέγεθος της παραγωγής, αρκεί να κοιτάξει το μέγεθος της παραγωγής της του Μαρόκου, που κυμαίνεται από τους 60.00 έως 80.000 τόνους και της Πορτογαλίας που αγγίζει τους 60.000 τόνους.
Ρωτάμε τον Οικονομολόγο και Οικονομικό Ιστορικό, πόσο ανεξάρτητο θα μπορούσε να είναι ένα τόσο μικρό κρατίδιο και η απάντηση δεν μας εκπλήσσει: «Δημιουργούνται σκέψεις σχετικά με την βιωσιμότητα και τον πραγματικό βαθμό ανεξαρτησίας του νέου κράτους, αν από τη μία ληφθούν υπόψη οι αμυντικές δαπάνες σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή, το μέρος του δημοσίου χρέους που θα κληθεί να αναλάβει (και το νόμισμα στο οποίο θα πρέπει να γίνεται η αποπληρωμή), καθώς και οι ανάγκες σε ξένα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία και την ανάπτυξή του. Με βάση την διεθνή εμπειρία από τα παρεπόμενα της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, μια οικονομία αυτού του μεγέθους θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αντισταθεί στο διεθνές κερδοσκοπικό κεφάλαιο, ή την αποτροπή του οικονομικού –άρα και πολιτικού- ελέγχου της από όσους διατηρούν συμφέροντα σε μία περιοχή με τόσο μεγάλη οικονομική και γεωστρατηγική σημασία».
Photo via Flickr user Romtomtom
Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, οι απώλειες της χώρας σε ακαθάριστη προστιθέμενη αξία ανά κλάδο θα ήταν:
9,53% στον κλάδο «Γεωργία και Κτηνοτροφία»
3,11% στον κλάδο «Βιομηχανία και Ενέργεια»
6,82% στον κλάδο «Κατασκευές»
6,35% στον κλάδο «Εμπόριο και Τουρισμός»
4,5% στον κλάδο «Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες»
5,27% στον κλάδο «Λοιπές Υπηρεσίες»
(Στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Αρχή για το έτος 2008, πατήστε εδώ)
Πέρα από τις προφανείς ελλείψεις, θα είχαν δημιουργηθεί και πολλά νομικά θέματα, που θα είχαν να κάνουν με την ιθαγένεια, με τους και την υπηκοότητα. Αυτό θα έπρεπε να αποφασιστεί ανάλογα με το μοντέλο που θα επέλεγε το Κρητικό κράτος. Αν υιοθετούσε το δίκαιο του αίματος (υπήκοος βάσει την καταγωγή των γονέων) ή το δίκαιο του εδάφους (υπήκοος βάσει του τόπου γεννήσεως). Από αυτό θα εξαρτιόταν και το φορολογικό καθεστώς του ατόμου. Ειδικά για τα αγόρια αυτό θα καθόριζε και το αν θα υπηρετήσουν στον Ελληνικό ή τον Κρητικό στρατό.
Ένα επίσης, σημαντικό ζήτημα για τους Έλληνες πολίτες θα ήταν και αυτό του διαβατηρίου, αφού το νέο Κρητικό κράτος δεν θα έμπαινε -τουλάχιστον αμέσως- στις χώρες με τη συνθήκη Σέγκεν, ούτε θα ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής ζώνης. Άρα, στις αποσκευές για το ταξίδι μας στα Χανιά, θα έπρεπε να έχουμε μαζί μας και το διαβατήριο ή ακόμη και VISA.
Και ναι μεν, το διαβατήριο θα ήταν ένα θέμα, αλλά από την άλλη, το γεγονός πως το επίσημο νόμισμα της χώρας θα ήταν μια... Κρητική λίρα, θα μας έδινε το πλεονέκτημα των φτηνών αγορών, αφού η διαφορά στην ισοτιμία με το ευρώ θα λειτουργούσε υπέρ των Ελλήνων πολιτών.
Ο τομέας του τουρισμού, βέβαια, έχει και μια ακόμη οπτική. Σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης της Κρήτης, η Ελλάδα χάνει σε άλλη μια σημαντική πηγή εσόδων και προβολής, αφού για το 2013 η Κρήτη συγκεντρώνει το 20,1% του τουρισμού της χώρας. Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (πατήστε εδώ για να δείτε τα στοιχεία), το μεγαλύτερο ελληνικό νησί επισκέφθηκαν συνολικά 3.606.442 τουρίστες, ενώ το 2014 αναμένεται νέα άνοδος. Για να έχουμε μια πιο πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει το καλοκαίρι στην Κρήτη, αρκεί να αναφέρουμε πως για το 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2013, το αεροδρόμιο του Ηρακλείου ήταν το πρώτο σε αριθμό διεθνών αφίξεων, αφήνοντας πίσω του, το αεροδρόμιο της Αθήνας. Συγκεκριμένα, το “Νίκος Καζαντζάκης” δέχθηκε 1.876.551 αφίξεις, την ώρα που το “Ελευθέριος Βενιζέλος” 1.819.926 διεθνείς αφίξεις, σύμφωνα με το ΣΕΤΕ (πατήστε εδώ για τα στοιχεία). Ποιο είναι το παράδοξο; Πως και τα δύο αεροδρόμια φέρουν τα ονόματα δύο Κρητικών.
Θα ρωτήσετε για τον τομέα των ναρκωτικών, όπου τα Ζωνιανά και η τοπική παραγωγή έχει ξεπεράσει τα στενά σύνορα της Ελλάδας και διαφημίζονται στο εξωτερικό. Επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν, αλλά στην Επίσημη Έκθεση του γραφείου Διεθνών Υποθέσεων Ναρκωτικών του State Department για το 2008, σε συνεργασία με την αμερικανική DEA (Drug Enforcement Administration/Διεύθυνση Καταστολής Ναρκωτικών), διαβάζουμε για την υπόθεση των Ζωνιανών, πως μετά από μεγάλη επιχείρηση, αποκαλύφθηκε διεθνές κύκλωμα που παρήγαγε και διακινούσε πολύ μεγάλες ποσότητες μαριχουάνας στην Ολλανδία. Πάντως, μόνο το 20% της παραγωγής διοχετεύεται στην ελληνική αγορά, ενώ το υπόλοιπο 80% προορίζεται για τις αγορές του εξωτερικού (διαβάστε τα στοιχεία εδώ).
Αλλά και τα ξενοδοχεία της είναι τα ανταγωνιστικά, αφού συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό μονάδων, δωματίων και κλινών. Μάλιστα, περίπου το 1/4 των 5άστερων ξενοδοχείων της χώρας μας, βρίσκεται στην Κρήτη και είναι πρώτη σε όλες τις κατηγορίες και για τα 4αστερα ξενοδοχεία, σύμφωνα με την έρευνα του ΣΕΤΕ για το 2013 (πατήστε εδώ για να δείτε τα στοιχεία).
Photo via Flickr user Oliver Clarke
Φυσικά, το ντόμινο των αλλαγών θα περνούσε και σε άλλα επίπεδα της καθημερινότητας, αλλά και του πολιτισμού. Πλέον, καμία ομάδα δεν θα φοβόταν την κάθοδο στο νησί για να αντιμετωπίσει τον ΟΦΗ, που μαζί με τον Εργοτέλη και τον Πλατανιά, δεν θα αγωνιζόταν στο πρωτάθλημα της Superleage. Όπως και το Ρέθυμνο, αντίστοιχα στο μπάσκετ.
Επίσης, κάθε φορά που ο Χαρούλης θα κάνει συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στον Τύπο της Κρήτης άνετα θα διαβάζαμε περί World Tour και καριέρας στο εξωτερικό, ενώ τα ελληνικά media θα χαρακτήριζαν τη μουσική του ethnik.
Πέρα από αυτό, στο ελληνικό Κοινοβούλιο θα μειωνόταν οι έδρες, ενώ πολιτικοί με καταγωγή την Κρήτη, θα επέστρεφαν στα πάτρια. Συνολικά, το νησί εκλέγει 16 βουλευτές, ενώ οι πολιτικοί με καταγωγή την Κρήτη που εκλέγονται σε άλλες περιφέρειες είναι πολλοί περισσότεροι. Ίσως και να “στέρευε” το Ποτάμι, αν σκεφτεί κανείς πως ο Σταύρος Θεοδωράκης έλκει την καταγωγή του από τα Χανιά.
Το νησί από το οποίο ξεπήδησε ο Βιτσέντζος Κορνάρος και ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Ξυλούρης και η ρακή, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, δεν είναι απλώς ένα νησί όμορφο. Και να μην είχαμε αναφέρει τα στατιστικά στοιχεία, εύκολα καταλαβαίνει κανείς τη σημαντικότητα της Κρήτης για την Ελλάδα. Εάν την έχεις επισκεφθεί κιόλας, είσαι σίγουρος... Εάν ανεξαρτητοποιηθεί, θα είναι η επόμενη χώρα που θα ζω!


ΠΗΓΗ...http://www.vice.com/gr

ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Στις Πανελλαδικές το μάθημα της Πληροφορικής

Την εισαγωγή της Πληροφορικής ως εξεταζόμενο μάθημα της Γ' Λυκείου από το ερχόμενο έτος για όσους στοχεύουν σε αντίστοιχες πανεπιστημιακές σχολές αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Ανδρέας Λοβέρδος.

   Όπως πάντως γράφουν τα Νέα, αντιδράσεις υπάρχουν σε αυτό το ενδεχόμενο από τους καθηγητές Χημείας οι οποίοι θεωρούν ότι η επιλογή της Πληροφορικής θα γίνει σε βάρος της Χημείας και θα περιορίσει τις επιλογές των υποψηφίων για τις σχολές θετικών και τεχνολογικών επιστημών.

   Οι καθηγητές Χημείας προτείνουν να εισαχθεί η Πληροφορική ως «ειδικό» μάθημα, χωρίς αντικατάσταση της χημείας, όπως γίνεται με το Σχέδιο για την εισαγωγή στις αρχιτεκτονικές σχολές.

"ΜΠΙΚΙΝΙ ΝΑ ΦΟΡΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΣΧΗΜΕΣ"

«Μπικίνι να φορούν μόνο οι άσχημες»

Την οργή των πολιτών της χώρας του προκάλεσε ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, με τις δηλώσεις που έκανε μετά τη δολοφονία δύο τουριστών στη χώρα του.

 Ο Prayuth Chan-ocha προειδοποίησε τις γυναίκες που επισκέπτονται την Ταϊλάνδη ότι δεν θα είναι ασφαλείς αν φορούν μπικίνι-εκτός βέβαια και αν είναι άσχημες.

 «Νομίζουν ότι η χώρα μας είναι όμορφη και ασφαλής έτσι ώστε να κάνουν ότι θέλουν, να φορούν μπικίνι και να πηγαίνουν βόλτα οπουδήποτε. Αλλά μπορεί να είναι ασφαλείς με μπικίνι, μόνο αν είναι άσχημες», είπε.

   Μετά τις αντιδράσεις ο Chan-ocha ζήτησε συγγνώμη. 

ΑΥΡΙΟ ΜΠΑΙΝΕΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Αύριο μπαίνει επισήμως το Φθινόπωρο

Αύριο Τρίτη στις 05:29 τα χαράματα, ώρα Ελλάδας, μπαίνει και επισήμως το Φθινόπωρο, καθώς  θα λάβει χώρα η φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η χώρα μας.   

Στην ισημερία, σε όλο τον κόσμο, η νύχτα και η ημέρα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια ενώ στη συνέχεια η νύχτα θα μεγαλώνει συνεχώς μέχρι να φτάσει στο μέγιστο της διάρκεια της . κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου.

ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: "ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ"

Υπουργός Πολιτισμού: «Είναι αδύνατο να είναι ο Μέγας Αλέξανδρος μέσα στον τύμβο της Αμφίπολης»

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας δήλωσε σήμερα «είναι αδύνατο να βρίσκεται ο Μέγας Αλέξανδρος μέσα στον τύμβο της Αμφίπολης» κλείνοντας με τον πλέον επίσημο τρόπο τη συζήτηση και την παραφιλολογία. Πρόσθεσε πως το μνημείο μαρτυρά πως σίγουρα ο «ένοικος» του μουσείου θα είναι εξαιρετικά σημαντικός.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega δήλωσε χαρακτηριστικά «έχω δώσει εντολή να μην με αφήσουν να μπω στον τύμβο! Είμαι σαν τον Οδυσσέα που ζήτησε να τον δέσουν στο κατάρτι του πλοίου». Πρόσθεσε πως δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο μυστικό που περιμένουν να αναδυθεί από τον τύμβο, αλλά όλο το μνημείο είναι «Το μυστικό». Απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τον ακριβή χρόνο αποκάλυψης του συνόλου του τάφου προσπαθώντας να εξηγήσει πως δεν μπορεί να υπάρχουν σαφή χρονοδιαγράμματατ σε αυτές τις περιπτώσεις. Ζητησε για μια ακόμη φορά υπομονή, μάλιστα μας προέτρεψε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των αρχαιολόγων που ασχολούνται στην τέχνη της υπομονής.

Οσον αφορά τις προσδοκίες που δημιουργούνται είπε «εγώ να παραδεχτώ ότι έχουμε υπερβολικές φιλοδοξίες. Πείτε μου όμως, τί είναι αυτοί που παρακαλάνε να είναι συλημένος ο τάφος;» Πρόσθεσε πως υπάρχουν απλώς ενδείξεις ότι έχει γίνει απόπειρα σύλησης χωρίς όμως να υπάρχουν σαφή στοιχεία ούτε για το πότε ούτε για το αποτέλεσμα της προσπάθειας.


ΔΕΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΚΑΡΥΑΤΙΔΩΝ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

Τα ακροδάχτυλα και οι χρωματιστοί κόθορνοι των Καρυάτιδων που εντυπωσίασαν -Τα υποδήματα των αρχαίων που προσέθεταν ύψος [εικόνες]

H πλήρης αποκάλυψη των Καρυάτιδων της Αμφίπολης σκόρπισε νέα κύματα δέους αλλά και θαυμασμού για τη μεγαλοπρέπεια και την εξαιρετική τεχνική των αγαλμάτων.
Ενα σημείο στο οποίο στάθηκαν όλοι και έδωσε και ιδιαίτερη σημασία το υπουργείο είναι τα πέλματα των Καρυάτιδων με τους κοθόρνους που ήρθαν στο φως τις προηγούμενες ημέρες και φωτογραφίες των οποίων δόθηκαν στη δημοσιότητα μόλις χθες. Η λεπτομέρεια με την οποία έχουν αποδοθεί τα δάχτυλα, εκτός του ότι δείχνει καλλιτέχνη, άρτιο γνώστη της γλυπτικής, εντυπωσιάζει.
Οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης φορούν κοθόρνους, υποδήματα με πολύ χοντρή σόλα δηλαδή, οι οποίο μάλιστα είναι διακομησμένοι με κόκκινο και κίτρινο χρώμα. Πρόκειται για άνετο και εύχρηστο υπόδημα των αρχαίων, αφού ήταν πανομοιότυπα, το δεξί με το αριστερό  δεν είχαν διαφορές και το φορούσαν τόσο άνδρες, όσο και γυναίκες.
Αργότερα ο Αισχύλος το μετέτρεψε σε θεατρικό υπόδημα, καθώς τους φορούσαν οι ηθοποιοί με σκοπό να παρουσιάζονται πιο ψηλοί από τους θεατές.







ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΕΜΑ ΓΟΥΟΤΣΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΕΜΙΝΙΣΜΟ ΣΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ

O Xάρι Πότερ ήταν το πρόσχημα: Δείτε την Εμα Γουότσον να κάνει μια συγκλονιστική ομιλία για τον φεμινισμό στα Ηνωμένα Εθνη [βίντεο]

Στις αρχές του καλοκαιριού, έχοντας μόλις τελειώσει το κολέγιο η Εμα Γουότσον, η νεαρή ηθοποιός που έγινε παγκοσμίως γνωστή ως Ερμιόνη στις ταινίες του Χάρι Πότερ ανακηρύχθηκε Πρέσβειρα Καλής Θέλησης των Ηνωμένων Εθνών. Ωσπου εκλήθη να κάνει την πρώτη της ομιλία, μέσα στη θρυλική αίθουσα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Και ήταν μια ομιλία καταιγιστική, μια ομιλία που σύμφωνα με το διεθνή τύπο άλλαξε τη συζήτηση για τον φεμινισμό! 
Η ομιλία της ήταν παθιασμένη απευθύνθηκε ανοιχτά στους άντρες πρέσβεις και ζήτησε ανοιχτά να συμπράξουμε μαζί της για την αντιμετώπιση της λανθασμένης αντίληψης για τον φεμινισμό. Είπε χαρακτηριστικά: «Αποφάσισα ότι ήμουν φεμινίστρια. Αυτό δεν περιείχε ίχνος σύγχυσης για μένα. Ομως η πρόσφατη ερευνά μου, μου έδειξε ότι η λέξη φεμινισμός δεν είναι καθόλου δημοφιλής. Οι γυναίκες επιλέγουν να μην γίνονται γνωστές ως φεμινίστριες. Προφανώς οι φεμινίστριες θεωρούνται πολύ επιθετικές, πολύ ισχυρές, μη ελκυστικές και εχθρικές προς του άντρες.

Γιατί έγινε ο φεμινισμός μια αντιδημοφιλής λέξη; Πιστεύω ότι είναι σωστό να πληρώνομαι το ίδιο με τους άντρες συναδέλφους μου. Πιστεύω ότι είναι σωστό να μπορώ να πάρω αποφάσεις για το σώμα μου. Πιστεύω ότι είναι σωστό οι γυναίκες να λαμβάνουν μέρος στη χάραξη πολιτικών και στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν τη ζωή μου. Πιστεύω ότι αυτό είναι σωστό κοινωνικά να με σέβονται τόσο όσο και του άντρες».

Και πρόσθεσε για να αντιμετωπίσει όσους την κοιτούν με απαξίωση:
«Ισως σκέφτεστε: ποιό είναι αυτό το κορίτσι του Χάρι Πότερ; Τι κάνει στα Ηνωμένα Εθνη; Εχω αναρωτηθεί και εγώ το ίδιο. Το μόνο που ξέρω είναι ότι νοιάζομαι για αυτό το πρόβλημα και θέλω να βοηθήσω να βελτιωθεί η κατάσταση. Και έχοντας δει όσα έχω δει, νιώθω υπεύθυνη να πω κάτι. Ο  Edmund Burke είπε ότι το μόνο που χρειάζονται για να θριαμβεύσουν οι δυνάμεις του κακού είναι το να μην κάνουν τίποτα οι καλοί άντρες και οι καλές γυναίκες.» 






ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΕ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2.500 ΧΡΟΝΙΑ

Συγκινητικές στιγμές στη Λάρισα: Το αρχαίο θέατρο υποδέχθηκε τραγωδία μετά από 2.500 χρόνια [βίντεο]

Ιστορική ημέρα ήταν το Σάββατο για τη Λάρισα, καθώς, μετά από 2.500 χρόνια παίχτηκε αρχαία τραγωδία στο αρχαίο θέατρο της πόλης.

Ο λόγος του αρχαίου δράματος ακούστηκε για πρώτη φορά μετά από 2.500 χρόνια σήμερα 20 Σεπτεμβρίου στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας με την ευκαιρία της Ζ΄ Γενικής Συνέλευσης της Κίνησης για τα Αρχαία Θέατρα «Διάζωμα» και τιμητικής εκδήλωσης για τον αρχαιολόγο κ. Αθανάσιο Τζιαφάλια. Παρουσιάστηκαν χορικά από την «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη, υπό τη φροντίδα του Κώστα Τσιάνου και σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων της Λάρισας και τη χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.

Παρακολουθείστε αποκλειστικά πλάνα από την σημαντικότατη αυτή εκδήλωση που σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας και μια μίνι συνέντευξη του αρχαιολόγου Aθανασίου Τζαφάλια.

Βίντεο: Larissa Tv







ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΕΡΗΜΙΤΕΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ: ΟΙ ΚΟΜΑΝΤΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

alt

Τoυ Γιώργου Θεοχάρη


Εδώ, όλα είναι διαφορετικά, η φύση, οι άνθρωποι, τα έργα τους!

Η καθαρότητα της Ερήμου είναι τέτοια που αγγίζει τα εσώψυχα σου. Η ψυχή σου γαληνεύει και αναζητά να γευτεί την πληρότητα.Τους συναντήσαμε στα απόκρυμνα καλύβια τους και μας μίλησαν για τη ζωή τους.

Το ρεπορτάζ έκανε ο δημοσιογράφος και διευθυντής του ''Αγιορείτικου Βήματος'', Γιώργος Θεοχάρης μέσα από τον τηλεοπτικό σταθμό ΜEGA.
Για πρώτη φορά τηλεοπτική κάμερα φτάνει στα άδυτα της Αγιορείτικης ερήμου.

Δείτε το βίντεο και τις φωτογραφίες...


alt

alt

alt



alt

alt

alt

alt



ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ΣΤΟ ΜΟΥΧΑΡΕΜ-ΧΑΝΙ ΕΔΕΣΣΑΣ


ΕΚΔΗΛΩΣΗ  ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ  ΕΔΕΣΣΑΣ                                                                                               για ΜΑΧΕΣ του ΕΛΑΣ στο ΜΟΥΧΑΡΕΜ-ΧΑΝΙ

    Στα Στενά του Μουχαρέμ Χάνι βόρεια της Έδεσσας, ανάμεσα στα βουνά Καϊμακτσαλάν και         Βέρμιο, το Παράρτημα Έδεσσας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - ΔΣΕ πραγματοποίησε και φέτος την Εκδήλωση Μνήμης για τους ηρωικούς νεκρούς των νικηφό-ρων αντιφασιστικών μαχών του 30ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ με την ανατίναξη των γερμανικών αμαξοστοιχιών, που περνούσαν από τα στενά του Μουχαρέμ Χάνι τον Αύγουστο του 1944.

      Την εκδήλωση άνοιξε καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Έδεσσας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Συμεωνίδης Αλέκος αναφέροντας :
      «Σας καλωσορίζουμε εγκάρδια & αγωνιστικά στη σημερινή επετειακή εκδήλωση μνήμης για τους ένδοξους μαχητές του 30ου Συντάγματος και των άλλων Τμημάτων του ΕΛΑΣ. Κλείνουν σή-μερα 70 χρόνια από τις μάχες και την ανατίναξη των Γερμανικών αμαξοστοιχιών στα Στενά του Μουχαρέμ Χάνι.
      Ερχόμαστε να τιμήσουμε όλους τους αγωνιστές μαχητές & μαχήτριες της ηρωικής Εθνικής Αντίστασης & του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας , που έπεσαν στα πεδία των τίμιων μαχών σε όλη τη χώρα. Που αγωνίστηκαν  οραματιζόμενοι μια ελεύθερη πατρίδα για τους πολλούς και όχι για τα  συμφέροντα μιας χούφτας εκμεταλλευτών» .

       Στο χρονικό και τη σημασία των αντιστασιακών μαχών του ΕΛΑΣ αναφέρθηκε ο Φώτης Τζόρος  : «Οι δοξασμένες σελίδες της ηρωικής Εθνικής Αντίστασης του ΕΑΜ , του ΕΛΑΣ , της νεολαίας της ΕΠΟΝ , που αντιστάθηκαν σθεναρά στον εισβολέα φασίστα κατακτητή , έχουν σε περίοπτη θέση και τις νικηφόρες μάχες της περιοχής αυτής στη διάρκεια της Κατοχής  1941-1944, όπου στα στενά αυτά περνούν παράλληλα η σιδηροδρομική γραμμή και ο δρόμος Έδεσσας - Φλώρινας .
     Οι σημαντικότερες μάχες και οι επιθέσεις των μαχητών του ΕΛΑΣ δόθηκαν τον Αύγουστο του 1944 με επιθέσεις σε φάλαγγες αυτοκινήτων  & γερμανικές αμαξοστοι-χίες με εφόδια για τις δυνά-μεις Κατοχής .Ίσως η σημαντικότερη μάχη νάναι αυτή στις 6 Αυγούστου του 1944  με την επίθεση  σε  γερμανική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Φλώρινας – Θεσσαλονίκης με 28 βαγό-νια και 2 μηχανές.
       Έλαβαν μέρος τα παρακάτω 3 Τάγματα του ΕΛΑΣ : Το 2ο Τάγμα του 30ου Συντάγματος με Διοικητή τον Καπετάν – Κατσώνη , το 1ο Τάγμα του 16ου Συντάγματος με Διοικητή τον Καπετάν - Μαύρο και το  3ο Τάγμα του 53ου Συντάγματος με Διοικητή τον Σεραφείμ Καρασάββα . Στην επι-χείρηση πήρε επίσης μέρος και ο Διοικητής της 10ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ Καπετάν-Πέτρος .               Η μάχη ήταν πολύ σκληρή . Οι δυνάμεις των Γερμανών εισβολέων στην αμαξοστοιχία πολλαπλά-σιες & ισχυρές. Υποχώρησαν όμως μπροστά στην ηρωική επίθεση των Ελασιτών και παραδόθηκαν   Η αμαξοστοιχία με πολεμικά εφόδια και - κύρια - με υγειονομικό υλικό απαραίτητο για τον αντι-στασιακό αγώνα , καταλήφθηκε.
     Συνολικά στις μάχες του Μουχαρέμ - Χάνι οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ εξουδετέρωσαν 640 γερμανο-ιταλούς φασίστες εισβολείς και ντόπιους συνεργάτες αυτών , εκατοντάδες ήταν οι τραυματίες και πάνω από 270 οι αιχμάλωτοι .Το τίμημα για τους ένδοξους μαχητές του ΕΛΑΣ ήταν ο ηρωικός χαμός 18 παλικαριών του , που σήμερα ήρθαμε να τιμήσουμε και τα ονόματά τους είναι χαραγ-μένα πρώτα-πρώτα στην ιστορική μνήμη όλων μας και στο απέριττο μνημείο της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ εδώ στα Στενά του Μουχαρέμ - Χάνι .
      Φέτος κλείνουν 73 χρόνια από τη πρωτοβουλία του τιμημένου Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας στις 27 Σεπτέμβρη 1941 από κοινού με άλλες πατριωτικές δυνάμεις για την ίδρυση , την οργάνωση & την καθοδήγηση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου - του θρυλικού ΕΑΜ , για να οργανώσει με τη σειρά του το λαό μας ενάντια στους φασίστες κατακτητές» .

      Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτή-ματος Έδεσσας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ  Ρώσση Ελένη , που στην ομιλία της τόνισε  :
      «…Ερχόμαστε να τιμήσουμε σήμερα στα Στενά του Μουχαρέμ -Χάνι τους ένδοξους μαχητές του 30ου Συντάγματος και των άλλων Τμημάτων του ΕΛΑΣ, που έπεσαν κατά την ανατίναξη της γερμανικής αμαξοστοιχίας και που το απέριττο μνημείο εδώ στα Στενά και κάτω τις γραμμές του τραίνου, θυμίζει τη θυσία τους.  
     Ερχόμαστε να τιμήσουμε και όλους τους αγωνιστές μαχητές & μαχήτριες της ηρωικής Εθνι-κής Αντίστασης & του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας , που αγωνίστηκαν ηρωικά σε όλη τη χώρα γιατί «…ήθελαν  μια ελεύθερη πατρίδα και πανανθρώπινη τη λευτεριά».
     Ερχόμαστε να τιμήσουμε όλους τους μαχητές & μαχήτριες , που στη δύσκολη ώρα της φασι-στικής επιβουλής επέλεξαν τον τίμιο δρόμο του αγώνα , αψηφώντας τις απέραντες δυσκολίες και τις στερήσεις, ακόμη και τον ίδιο το θάνατο. Αυτούς, που αντιπάλεψαν τον κατακτητή με όλες τους τις δυνάμεις, ανταποκρινόμενοι στην πρωτοπορία & πρωτοβουλία οργάνωση της Εθνικής Αντίστασης, που αναγνωρίζεται ιστορικά από τη πλειοψηφία του Λαού μας, στο τιμημένο ΚΚΕ.
Συνολικά η συμβολή της ακριτικής Πέλλας στον αγώνα του ΕΑΜ & του ΔΣΕ ήταν σχεδόν καθολική . Χιλιάδες αμούστακα πολλές φορές αγόρια & άβγαλτα κορίτσια , αγροτόπαιδα στην πλειοψηφία τους από τα χωριά της περιοχής , έδειξαν έναν απαράμιλλο ηρωισμό για τα ιδανικά τους . Στην περιοχή έδρασε το 30ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ με έδρα το Πάϊκο με πολλές ηρωικές σελίδες & νίκες στη περιοχή, όπως και εδώ στο Μουχαρέμ -Χάνι, που συνέβαλαν στην από-χώρηση των Γερμανών κατακτητών το Σεπτέμβρη του 1944 .
Οι λίγοι που λάκισαν και συνεργάστηκαν με τον κατακτητή, άφησαν δυστυχώς κληρονομιά και σε πολύ μικρό μέρος σε νεώτερες γενιές. Άφησαν τη φιλοναζιστική-φασιστική κληρονομιά τους στο μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, που δηλητηριάζει με τις ρατσιστικές αντιλήψεις & πρα-κτικές κάποια νοσηρά μυαλά και στη Πέλλα. Είναι αυτοί, που προσπάθησαν να αμαυρώσουν τα προηγούμενα χρόνια με την ανοχή της Δημοτικής Αρχής της πόλης, το Μνημόσυνο των 114 Γιαννιτσιωτών στον Ομαδικό Τάφο των Γιαννιτσών, αλλά βρήκαν την απάντησή που τους έπρεπε. Αυτή την απάντηση στο φασισμό του οργανωμένου κινήματος των εργαζομένων θα την παίρνουν καθημερινά.
     Ο λαός μας θα αντιστέκεται στις επεμβάσεις και τους εισβολείς-κατακτητές, που δεν έπαψαν διαχρονικά να παίζουν το ρόλο του διεθνή χωροφύλακα ματοκυλίζοντας τους Λαούς. Τόκαναν  οι Αμερικάνοι με το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους της ΕΕ στο Αφγανιστάν, τη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ και το επιδιώκουν σήμερα στη Συρία και στην Ουκρανία. Η λαϊκή κατακραυγή και η διεθνής αλληλεγγύη των λαών όλου του κόσμου, είναι το «φρένο» στους εκπροσώπους των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, που ξαναμοιράζουν τη Γη, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της και τους εμπορικούς δρόμους, δολοφονώντας τους Λαούς.
     Η φετινή μας Εκδήλωση Μνήμης γίνεται σε μια πολύ κρίσιμη χρονιά για τα λαϊκά στρώματα . Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι ζούμε σε μια περίοδο παγκόσμιας οικονομικής καπιταλιστι-κής κρίσης με τις ολέθριες συνέπειες της για όλους τους λαούς, με ή χωρίς μνημόνια, σε όλο τον κόσμο.
      Και χρειάζεται πραγματικά ο πόλεμος των εργαζομένων , των αγροτών , των μικροεμπόρων-βιοτεχνών , της νεολαίας στην σημερινή επίθεση λυσσαλέα επίθεση που μας κήρυξαν  οι εκφρα-στές & υπηρέτες του κεφαλαίου σε Ελλάδα και Ε.Ε.
Η πρόσφατη δυναμική κινητοποίηση με το κάλεσμα του ΠΑΜΕ στο Συλλαλητήριο των  εγκαινίων της ΔΕΘ μας δείχνει το δρόμο. Αναδεικνύουν οι αγώνες τη «φύτρα» του μετώπου με το ΠΑΜΕ των εργαζομένων , τη ΠΑΣΥ των μικρομεσαίων αγροτών & κτηνοτρόφων , τη ΠΑΣΕΒΕ των επαγγελματοβιοτεχνών & εμπόρων , τη ΟΓΕ των γυναικών , το ΜΑΣ των σπουδαστών .
      Οι εναπομείναντες μαχητές του ΕΛΑΣ & του ΔΣΕ με την πολύτιμη εμπειρία αγώνων μπορούν να γαλουχήσουν τη νεολαία , τα παιδιά & τα εγγόνια μας , στα ιδανικά του αγώνα για τις μικρές & μεγάλες κατακτήσεις και στις σημερινές συνθήκες.  Όπως και νάχει οι ηρωικές παρακαταθή-κες των αγώνων ΕΑΜ & ΔΣΕ είναι ο άσβεστος φάρος στους αγώνες του σήμερα !
      Οι ιδέες τους δεν πεθαίνουν !  Όσοι έπεσαν στον αγώνα , δεν τους σκοτώσανε για να τους εξαφανίσουν σωματικά, τις ιδέες τους πολεμούσαν. Μα οι ιδέες τους είναι εδώ , είναι μέσα μας  , είναι μέσα στις καρδιές όλων των προοδευτικών ανθρώπων του κόσμου. Και αυτές θα νικήσουν !!!                        

      Η εκδήλωση εμπλουτίστηκε με απαγγελίες ποιημάτων από τον Προυσανίδη Λάμπη και με αντάρτικα τραγούδια από τους Γαϊτάνη Γιώργο ( μπουζούκι-τραγούδι ), Τερζόπουλο Τάσο ( κι-θάρα-τραγούδι ), Σαπουνά Βαγγέλη ( τραγούδι ) & Σαπουνά Κώστα ( κιθάρα ), που χειροκροτή-θηκαν ζωηρά από τους παραβρισκόμενους για την πολύ όμορφη παρουσία τους .

     Στην εκδήλωση συμμετείχαν συγγενείς των ηρωικών νεκρών , αντιστασιακοί από όλη τη Μακε-δονία και απόγονοί τους . Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους οι δημοτικοί σύμβουλοι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο Έδεσσας Φουνταλής Μιχάλης και στο Δήμο Σκύδρας Κανάκης Μάνος . Παραβρέθηκε πολυμελής Αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Πέλλας του ΚΚΕ  με επικεφαλής τη Γραμματέα της Χατζηβασιλειάδου Καίτη , ο Πρόεδρος της Διοίκησης Κ.Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Σαπρανίδης Κώστας, αντιπροσωπείες από τα Πα-ραρτήματα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ  Κέντρου Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων, Ευόσμου και Λιτοχώρου Πιερίας.  




ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...