Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

"Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ": ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ BBC ΣΤΟΝ Β. ΠΑΛΑΙΟΚΩΣΤΑ

Αφιέρωμα του BBC στον Παλαιοκώστα: Ο «Ελληνας Ρομπέν των Δασών» που απέδρασε δύο φορές με ελικόπτερο και δίνει χρήματα στους φτωχούς [εικόνες]

Με αφορμή τη νέα ληστεία που σημειώθηκε στην περιοχή Ασπρα Σπίτια την περασμένη Τετάρτη και τις έρευνες που στρέφονται στον Βασίλη Παλαιοκώστα, το BBC προχωρά σε ένα εκτενέστατο φωτορεπορτάζ και ιστορικό στη ζωή και τη δράση του, το οποίο «ξεδιπλώνεται» σε 7σέλιδο αφιέρωμα.
«Πέρασε δεκαετίες παραβιάζοντας τον νόμο. Απέδρασε από τη φυλακή δύο φορές με ελικόπτερο. Εχει δώσει εκατομμύρια στους φτωχούς. Αυτή είναι η ιστορία για το πώς ο πιο περιζήτητος καταζητούμενος εν Ελλάδι έγινε λαϊκός ήρωας» γράφει στην εισαγωγική του παράγραφο για τον Ελληνα παράνομο το βρετανικό BBC το οποίο χαρακτηρίζει τον Παλαιοκώστα «Απιαστο».
Σε άλλο σημείο της εισαγωγής οι συντάκτες του αφιερώματος αναφέρονται στον Πλαιοκώστα ως «Ελληνα Ρομπέν των Δασών», γράφοντας: «Μέσα σε ένα ξεφάντωμα εγκλήματος, το οποίο εκτείνεται σε διάστημα τριών δεκαετιών, ο άνθρωπος γνωστός σε πολλούς ως ο Ελληνας Ρομπέν των Δασών, έχει πάρει εκατομμύρια από κρατικές τράπεζες, έχει απαγάγει βιομηχάνους, ενώ την ίδια ώρα,μοιράζει γενναιόδωρα μετρητά στους απόρους».
Ενας πρώην συγκρατούμενός του μιλά στον BBC για τον Παλαιοκώστα: «Οι εγκληματίες αρπάζουν πορτοφόλια από ηλικιωμένες κυρίες. Ο Βασίλης ήταν σε ένα άλλο επίπεδο: Είναι ένας ληστής τον οποίο αποδέχεται η κοινωνία ως ήρωα».
Ωστόσο, σημειώνει το ρεπορτάζ, «όπως και με τον αυθεντικό Ρομπέν των Δασών, έτσι και ο Βασίλης Παλαιοκώστα περιφρονείται από τις Αρχές τις οποίες βασανίζει. Τον περιγράφουν ως έναν βίαιο τρομοκράτη και οι Ελληνες δημοσιογράφοι έχουν παραδόξως διστάσει να πουν στον κόσμο την απίστευτη ιστορία του».
Και σε αυτό το σημείο ξεκινούν από τους Βρετανούς συντάκτες, οι διαφορετικές θεματικές στις οποίες ξεδιπλώνεται η ζωή του Ελληνα καταζητούμενου από το 1966, οπότε και γεννήθηκε στο ορεινό χωριό των Τρικάλων, το Μοσχόφυτο, μέχρι και σήμερα.
Σημειώνεται ότι το αφιέρωμα είναι ιδιαίτερα διεξοδικό και περιέχει φωτογραφίες-ντοκουμέντα, βίντεο, βιογραφικό του γνωστού κακοποιού καθώς και πολλά άρθρα και δημοσιεύματα του ελληνικού και ξένου Τύπου.
Το BBC συνάντησε και τον πατέρα του Βασίλη Παλαιοκώστα, Φάνη





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

Η BARBIE ΕΓΙΝΕ ΘΕΑ ΚΑΙ ΑΓΙΑ

Η Barbie που διχάζει -Εκαναν τη διάσημη κούκλα θεά και αγία και ξεσήκωσαν αντιδράσεις [εικόνες]

H Barbie, το σύμβολο του κοριτσίστικου παιχνιδιού, στα 55 έτη της ζωής της μας έχει συνηθίσει σε πολλούς ρόλους, όπως αυτόν της αεροσυνοδού, της μικρής γοργόνας, της γιατρού, της γυναίκας-αστροναύτη, ακόμα και της προέδρου. Τώρα, ο νέος της ρόλος κοιτάζει... ψηλά και ξεσηκώνει τους καθολικούς επισκόπους στην Ιταλία.
Δυο αργεντινοί καλλιτέχνες η Μαριανέλα Περέλι και ο Πολ Παολίνι δημιούργησαν με ήρωες το ζευγάρι-σύμβολο της Μattel, την Barbie και τον Ken, την αμφιλεγόμενη σειρά «Πλαστική Θρησκεία». Σε αυτή οι δύο κούκλες μεταμορφώνονται σε θεούς ή αγίους της καθολικής θρησκείας, αλλά και διάσημων άλλων θρησκειών, όπως του Βουδισμού και του Ινδουισμού.
Σύμφωνα με τη Huffington Post, η σειρά έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας, με ιταλούς επισκόπους να κάνουν λόγο για ασέβεια από πλευράς των δύο καλλιτεχνών.
Το καλλιτεχνικό δίδυμο, λίγες ημέρες πριν από τα εγκαίνια της έκθεσής του, ξεκαθαρίζει στη σελίδα του στο Facebook πως δεν υπήρχε τρόπο να απεικονίσουν τον Μωάμεθ, εξ αιτίας του μεγάλου σεβασμού που τρέφουν και οι δύο για το Ισλάμ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν ήταν μέσα στις προθέσεις τους να προσβάλουν καμία θρησκεία.
Πάντως, ο Πολ και η Μαριανέλα δέχθηκαν επικρίσεις γιατί ενώ προχώρησαν σε προσομοίωση της σταύρωσης του Χριστού, άφησαν έξω από τη σειρά τον προφήτη Μωάμεθ.
Πάντως, οι έκθεση του διδύμου Pool&Marianela με τίτλο «Barbie,The Plastic Religion» ( Barbie, η Πλαστική Θρησκεία) με 33 κούκλες, ανοίγειτις πύλες της σε γκαλερί του Μπουένος Αϊρες στις 11 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τη σελίδα τους στο Facebook, θα κυκλοφορήσει στο εμπόριο περιορισμένος αριθμός των δημιουργιών τους.
Βούδας
Ιωάννα της Λωραίνης
Αγιος Γεώργιος
Θεά Κάλι
Ιησούς Χριστός
H Παναγία της Φατιμά
H Ιερή Καρδιά του Ιησού
Η Ιερή Καρδιά της Μαρίας
Αγία Λουκία
Παναγία του Πόνου
Παναγία της Γουαδελούπης
Οι δυο καλλιτέχνες με τα δημιουργήματά τους




ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ

Αυτά είναι τα προϊόντα που επιτρέπεται να πωλούν τα σχολικά κυλικεία -Αναλυτικά

Μόνο συγκεκριμένα τρόφιμα επιτρέπεται να διατίθενται από τα κυλικεία και τις σταθερές καντίνες, που λειτουργούν εντός των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, ενώ ισχύουν και ανώτατες τιμές ανά είδος, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).
Η λίστα των προϊόντων
Τα σχολικά κυλικεία και οι καντίνες των σχολείων επιτρέπεται να πωλούν:
Φρούτα - Λαχανικά
  • Φρέσκα φρούτα-λαχανικά, ανάλογα με την εποχή (π.χ. μήλο, αχλάδι, πορτοκάλι, μανταρίνια, μπανάνα, βερίκοκα, ροδάκινο κ.λπ.), καλά πλυμένα και συσκευασμένα, σε ατομική μερίδα.
  • Αποξηραμένα φρούτα (π.χ. βερίκοκα, δαμάσκηνα, σύκα, σταφίδες, μπανάνες κ.λπ.), χωρίς προσθήκη ζάχαρης, συσκευασμένα, σε ατομική μερίδα, έως 5gr.
  • Φυσικός χυμός φρούτων, ή και λαχανικών, που παρασκευάζεται, εντός των κυλικείων - καντινών. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη σακχάρων, ή άλλων γλυκαντικών ουσιών. Συστήνεται να είναι δυνατή η κατανάλωσή του, άμεσα, μετά την παρασκευή του, σε ποτήρια μιας χρήσης ανακυκλώσιμου υλικού.
  • Φρουτοσαλάτα, που παρασκευάζεται, εντός των κυλικείων – καντίνων, από φρέσκα, καλά πλυμένα φρούτα εποχής. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη σακχάρων, ή άλλων γλυκαντικών ουσιών.
  • Σαλάτα από φρέσκα, καλά πλυμένα λαχανικά, που παρασκευάζεται, εντός των κυλικείων - καντινών, χωρίς προσθήκη αλατιού. Επιτρέπεται μόνο η προσθήκη ελαιολάδου, ξυδιού, ή λεμονιού.
  • Συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί φρούτων και ομοειδών προϊόντων, χωρίς συντηρητικά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης, σε ατομική συσκευασία, έως και 250ml.
Γαλακτοκομικά
  • Γάλα τυποποιημένο, παστεριωμένο, σε ατομική συσκευασία, έως 500ml, πλήρες και ημιαποβουτυρωμένο (1,5%-1,8% λιπαρά).
  • Σοκολατούχο γάλα, με χαμηλά λιπαρά (max.1,8%), σε συσκευασία έως 250ml.
  • Γιαούρτι τυποποιημένο (έως 5% λιπαρά), χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, σε ατομική μερίδα, έως 200gr.
  • Ροφήματα, από συνδυασμούς φρέσκου γάλακτος και φρέσκων φρούτων, που θα παρασκευάζονται, στο κυλικείο. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη ζάχαρης. Απαγορεύεται η διάθεση άλλων τυποποιημένων αναλόγων ροφημάτων καθώς και η χρήση έτοιμης σκόνης, για την παρασκευή τους.
  • Τυριά, πολύ σκληρά, σκληρά, ημίσκληρα, μαλακά τυριά. Συστήνονται τυριά παραδοσιακά και ελληνικά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Εξαιρούνται τα ανακατεργασμένα τυριά, ή τηγμένα τυριά και ανακατεργασμένα τυριά, με αλειφώδη υφή.
Απλά αρτοπαρασκευάσματα ή αρτοσκευάσματα
  • Κουλούρι σησαμένιο ολικής άλεσης, πλούσιο, σε φυτικές ίνες, ή λευκό.
  • Κριτσίνια ολικής άλεσης, πλούσια, σε φυτικές ίνες, ή λευκά, σε ατομική συσκευασία, έως 50gr.
  • Φρυγανιές ολικής άλεσης, πλούσιες σε φυτικές ίνες, ή λευκές, σε ατομική συσκευασία, έως 50gr.
  • Κράκερς ολικής άλεσης, πλούσια, σε φυτικές ίνες, ή λευκά, σε ατομική συσκευασία, έως 50gr.
Τα παραπάνω απλά αρτοπαρασκευάσματα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προδιαγραφές:
  • Κορεσμένα λιπαρά, έως 3%.
  • Τράνς λιπαρά, έως 0,1 %.
  • Νάτριο, έως 0,5%.
Διάφορα αρτοσκευάσματα
  • Μουστοκούλουρα, σε ατομική μερίδα, έως 60gr.
  • Σταφιδόψωμο, σε ατομική μερίδα, έως 60gr.
  • Μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης, σε ατομική μερίδα έως 40γρ, η οποία να πληρεί τις ακόλουθες προδιαγραφές: Κορεσμένα λιπαρά, έως 3%, Τράνς λιπαρά, έως 0,1%, Νάτριο, έως 0,5%.
  • Τυρόπιτα-πίτα λαχανικών, σε ατομικές μερίδες των 120gr. και με συγκεκριμένες προδιαγραφές: Η λιπαρή ύλη, για τη ζύμη-φύλλο, πρέπει να είναι, αποκλειστικά, ελαιόλαδο. Δεν επιτρέπεται η χρήση ζύμης σφολιάτας.Το τυρί, που θα χρησιμοποιείται, στις τυρόπιτες, θα πρέπει να αποτελεί, τουλάχιστον, το 40% του συνολικού βάρους. Συστήνονται τυριά παραδοσιακά και ελληνικά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Απαγορεύεται η χρήση τετηγμένων τυριών.
  • Πίτσα, με τις παρακάτω προδιαγραφές: Για τη βάση, τα επιτρεπόμενα υλικά είναι αλεύρι, αβγό, γιαούρτι, αλάτι και μυρωδικά βότανα. Απαγορεύεται η χρήση ενισχυτικών γεύσης, όπως το γλουταμινικό μονονάτριο. Για τη γέμιση, τα επιτρεπόμενα προϊόντα είναι τυρί, τομάτα, πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδι, καλαμπόκι. Δεν επιτρέπεται η χρήση σάλτσας και αλλαντικών.
Σάντουιτς
Τα σάντουιτς/τοστ μπορούν να παρασκευάζονται, με συνδυασμούς των τροφίμων των επόμενων παραγράφων. Μπορούν να είναι τυποποιημένα, ή να παρασκευάζονται, στο χώρο του κυλικείου-καντίνας αυθημερόν.
  • Επιτρέπεται η χρήση όλων των ειδών ψωμιού, ολικής άλεσης, πλούσιο, σε φυτικές ίνες, ή λευκό, όπως ψωμάκι ατομικό, ψωμί για τοστ, μπαγκέτα, ελληνική πίτα, αραβική πίτα, σησαμένιο κουλούρι. Συστήνεται το ψωμί ολικής άλεσης.
  • Δεν επιτρέπεται το μπριος, το κρουασάν, ή το πιροσκί. Η ελληνική πίτα δεν πρέπει να περιέχει γλυκουρονικό νάτριο.
  • Δεν επιτρέπεται η χρήση άλλων αλλαντικών, εκτός από βραστή γαλοπούλα, με τις παρακάτω προδιαγραφές: Κορεσμένα λιπαρά έως 1 %, Νάτριο έως 1 %.
  • Λαχανικά όλων των ειδών μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
  • Ελιές, χωρίς το κουκούτσι και πάστα ελιάς μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
  • Αβγό καλά βρασμένο μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
  • Από λιπαρές ύλες, επιτρέπεται μόνο η προσθήκη ελαιολάδου.
  • Επιτρέπεται η παρασκευή γλυκών σάντουιτς, με συνδυασμό των προαναφερομένων ψωμιών και με γέμιση 1 κουταλιά της σούπας μέλι, ή μέλι-ταχίνι.
Γλυκίσματα
  • Κρέμα και ρυζόγαλο, σε ατομικές μερίδες των 150gr (με περιεκτικότητα σε λίπος γάλακτος έως 4%).
  • Χαλβάς, σε ατομική μερίδα, έως 50gr.
  • Παστέλι, σε ατομική μερίδα έως 50gr.
  • Μέλι, σε ατομική μερίδα.
  • Σοκολάτα υγείας και γάλακτος, σε ατομική μερίδα, έως 30gr.
  • Δεν επιτρέπεται η διάθεση τσιχλών και καραμελών.
Ξηροί καρποί
  • Στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέπονται οι ξηροί καρποί όλων των ειδών, χωρίς προσθήκη αλατιού, ή ζάχαρης, σε ατομική συσκευασία, έως 50gr.
  • Δεν επιτρέπονται οι τηγανισμένοι ξηροί καρποί.
Υγρά τρόφιμα
  • Εμφιαλωμένο νερό.
  • Μόνο στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα παρακάτω αφεψήματα: χαμομήλι, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, ή σύνθετων γλυκαντικών.
  • Καφές, μόνο για το προσωπικό.
  • Δεν επιτρέπεται η διάθεση αναψυκτικών.
Ανώτατες τιμές με ΦΠΑ
Οι ανώτατες τιμές των προϊόντων με ΦΠΑ διαμορφώνονται ως εξής:
  • Σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό, με τυρί (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας, ελαιολάδου και άλλων) 1,00 ευρώ. Αν προστεθεί και γαλοπούλα 1,25 ευρώ.
  • Σουσαμένιο κουλούρι 40 γραμμαρίων τουλάχιστον: 0,40 ευρώ.
  • Τυρόπιτα - σπανακόπιτα με τυρί φέτα ή κασέρι βάρους 120 γραμμαρίων: 1,00 ευρώ.
  • Εμφιαλωμένο νερό των 500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου: 0,35 ευρώ.
  • Φυσικοί χυμοί φρούτων με 100% χυμό (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) σε ατομική συσκευασία 250 ml: 0,85 ευρώ.
Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τις αναλυτικές προδιαγραφές των τροφίμων, που επιτρέπεται να πωλούνται στα χολικά κυλικεία, οι καταναλωτές μπορούν να ανατρέχουν στον εξής σύνδεσμο: www. kepka.org/index.php ? option=com_content&task=view&id=2281&Itemid=1





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΑ ΠΑΙΔΙΑ


H απεριόριστη υπακοή καταστρέφει την παιδική ψυχή. Μην ακρωτηριάζετε ψυχικά το παιδί σας γιατί μόνο εκείνο μπορεί να βρει το σωστό μονοπάτι που οδηγεί στην διάπλαση της ψυχής του. Δεν πρέπει να προσπαθείτε να ελέγχετε τα παιδιά σας και να τα περιορίζετε σχεδιάζοντας το μέλλον τους, γιατί η αβεβαιότητα είναι πρώτος νόμος της δημιουργίας. Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο σύμπαν παίζεται συνεχώς ένα ουράνιο παιχνίδι, στο οποίο όλα είναι δυνατά, και ένα ελεύθερο πνεύμα ανά πάσα στιγμή έχει μπροστά του άπειρες επιλογές. Μήπως τα ξεχάσατε όλα αυτά μεγαλώνοντας ή μήπως δεν σας δόθηκε η ευκαιρία να τα μάθετε ποτέ;
Αφήστε τα παιδιά σας να κάνουν μόνα τους τις επιλογές τους, και μην προβάλετε πάνω τους τις δικές σας προσδοκίες, γιατί δεν είναι κτήματά σας. Μην χάσετε τη μεγάλη ευκαιρία να συνεισφέρετε στην χαρά της δημιουργίας, δίνοντας στα παιδιά σας το δικαίωμα να πάρουν τις ευθύνες για το μέλλον στα χέρια τους. Μην γίνετε εχθροί των παιδιών σας, γιατί, όπως λέει και ο μεγάλος ποιητής και φιλόσοφος Khalil Gibran, στο ποίημά του Τα Παιδιά:
«Τα παιδιά σας δεν είναι δικά σας παιδιά,
Είναι γιοι και κόρες που ίδια η ζωή χάρισε στον εαυτό της.
Ήρθαν μέσω εσάς, αλλά όχι από εσάς
Και παρά που είναι κοντά σας, δεν σας ανήκουν.
Μπορείτε να τους δώσετε την αγάπη σας, αλλά όχι και τις σκέψεις σας,
Γιατί εκείνα έχουν τις δικές τους, προσωπικές σκέψεις.
Μπορείτε να φιλοξενήσετε τις σάρκες τους, αλλά όχι και τις ψυχές τους,
Γιατί οι ψυχές τους κατοικούν στο σπίτι του αύριο
Το οποίο εσείς δεν μπορείτε να επισκεφθείτε
Ούτε στα όνειρά σας.
Μπορείτε να προσπαθήσετε να τους μοιάζετε,
Αλλά μην ζητάτε εκείνα να γίνουν σαν κι εσάς
Γιατί η ζωή δεν γυρίζει πίσω, ούτε παραμένει στο χθες.
Εσείς είστε τόξα από τα οποία σαν ζωντανά βέλη στάλθηκαν τα παιδιά σας.
Ο Τοξότης βλέπει το στόχο στην ατραπό του άπειρου
Και Αυτός σας κατευθύνει με τη δική Του δύναμη
Ώστε να μπορέσουν τα βέλη Του να πετούν γρήγορα και μακριά.
Αφήστε το λύγισμά σας στα χέρια του Τοξότη να είναι όλο χαρά:
Γιατί όπως αγαπάει το βέλος που πετάει, αγαπάει και το ακλόνητο τόξο».
(μετάφρ. απ’ τα αγγλικά Μ. Κοσάνοβιτς) Γράφει η ΜΙΛΙΤΣΑ ΚΟΣΑΝΟΒΙΤΣ* (kosanovic@mail.com)


Όταν πρωτοξεκίνησα να σκέφτομαι πάνω σ’ αυτό το άρθρο είχα φουντώσει από μια αίσθηση χαράς λέγοντας μέσα μου πως θα έχω την ευκαιρία να ξαναμπώ για τα καλά, έστω για λίγο, στο μαγικό παιδικό κόσμο και θα ξυπνήσω εκείνο το κοριτσάκι, τη μικρή Μίλιτσα μέσα μου… Μετά από λίγο όμως παρατήρησα ότι, όσο περισσότερο βυθιζόμουν στις αναμνήσεις και τα γεγονότα του μακρινού μου παρελθόντος, μαζί με το συναίσθημα της παιδικής αθωότητας, μ’ έπιανε και μια περίεργη μελαγχολία, μ’ αγκάλιαζε μια παράξενη θλίψη. Βούρκωνα από ένα συναίσθημα που έλεγε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν συμβεί και εντελώς διαφορετικά…
Το παιδί μέσα μου, όταν θυμήθηκε το μικρό του εαυτό, εκτός από εικόνες και στιγμές ανεμελιάς, παιχνιδιού, καλοκαιρινού παράδεισου και χειμωνιάτικης μαγείας, έφερε στη μνήμη του και όλο εκείνο το άγχος της καθημερινότητας, που το έζησε μέσα στο σπίτι. Θυμάμαι, όταν ήμουν μικρή, πάντα έκανα μεγάλη προσπάθεια να ενταχτώ με επιτυχία στο πρόγραμμα των γονιών μου, να ανταποκρίνομαι στις δικές τους απαιτήσεις, να γίνω όπως με ήθελαν. Όμως φαίνεται ότι δεν το κατάφερνα ποτέ μου: όταν ήθελαν να φάω δεν είχα όρεξη, όταν ήθελαν να κοιμηθώ δε νύσταζα, όταν ήθελαν να ντυθώ καλά δεν κρύωνα και όταν ήθελαν να τραγουδάω και κάνω θέατρο μπροστά στους φίλους τους δεν είχα καθόλου όρεξη. Αντίθετα, όταν ήθελα να παίζω, είχαν κάποιο άλλο σχέδιο για μένα… Αν γελούσα δυνατά, έπρεπε να κάνω ησυχία, κι αν έκλαιγα μου έλεγαν «μην κλαις». Πόσες φορές άκουσα εκείνο περιβόητο ρητό: «Πρόσεχε, κακομοίρα μου, αν δεν το κάνεις (ή αν το κάνεις) αυτό, θα φας ξύλο». Αχ, αυτό το ξύλο, που λένε κιόλας ότι ήρθε απ’ τον… παράδεισο! Απ’ τη κόλαση δεν βγήκε; Θυμάμαι ότι όσο και να προσπαθούσα να καταλάβω το πως και το γιατί οι γονείς μου λειτουργούν με αυτό το τρόπο, δεν τα κατάφερα. Είχα γίνει μικρή «ψυχολόγος» προσέχοντας πάντα τη διάθεση του μπαμπά μου, μην τυχόν κάνω κάτι που δεν θα του αρέσει, αλλά παρόλη την προσπάθεια να γίνω «καλό κορίτσι» έχω την αίσθηση ότι δεν το πέτυχα ποτέ μου. Παραδέχομαι πως αυτό το «κουσούρι» μου έμεινε για πάντα: να ασχολούμαι και να αναλύω τις διαθέσεις των ανθρώπων, όλο μέσα στην προσπάθεια να τους πλησιάσω καλύτερα, να γίνω όπως με θέλουν οι άλλοι, γιατί έτσι όπως είμαι δεν είναι και το καλύτερο… Ίσως για αυτό το λόγο, όταν ήμουν μικρή νόμιζα ότι αρκεί να μεγαλώσω και θα σταματήσουν όλα τα βάσανά μου. Με ανυπομονησία και περισσή λαχτάρα περίμενα πως και πως να γίνω μεγάλη και να διεκδικήσω μια ισότιμη θέση με τους υπόλοιπους σε αυτό τον κόσμο που είναι διαμορφωμένος για τους ενήλικους και τους ανήκει απόλυτα, ενώ η παιδική ηλικία δεν είναι παρά μια «παροδική τρέλα» από την οποία συνερχόμαστε όταν μεγαλώνουμε… Σήμερα, όταν συζητάμε με την πεντάχρονη κόρη μου και εκείνη με βεβαιώνει πως Δεν θέλει να μεγαλώσει γιατί της αρέσει να είναι μικρή, νιώθω μεγάλη χαρά, λες κι έχω κερδίσει μια μεγάλη μάχη μέσα μου, γιατί αυτή η δήλωση είναι μια απόδειξη ότι έκανα το άλμα μου και δεν επαναλαμβάνω τα λάθη των γονιών μου. Είναι μια απόδειξη ότι το κοριτσάκι μου περνάει καλά, είναι ευτυχισμένο κι ότι κάποτε στο μέλλον, όταν θα θυμάται τα παιδικά της χρόνια, το λιγότερο, δεν θα τη πιάνει μελαγχολία. ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΟΥ!
Οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν τους ρωτούν για την παιδική τους ηλικία, συνήθως τα πρώτα πράγματα που τους έρχονται στο μυαλό είναι η ανεμελιά, η χαρά, το παιχνίδι, η ελευθερία από το άγχος και από τις ευθύνες. Όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές οι εικόνες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και είναι ουσιαστικά αποτέλεσμα της βαθύτερης ψυχολογικής ανάγκης των ανθρώπων να είναι κάπως έτσι τα πράγματα. Το πιστεύετε ή όχι, για τους περισσότερους από μας η πρώιμη παιδική ηλικία ήταν στην πραγματικότητα η ηλικία που εκτεθήκαμε στους χειρότερους εξαναγκασμούς, στην αυστηρή πειθαρχία, στον εξευτελισμό και στην ταπείνωση, στοιχεία που ενσωματώθηκαν για πάντα στην προσωπικότητά μας. Οι εσφαλμένες μνήμες που έχουμε από τα παιδικά μας χρόνια είναι ακριβώς ένα προϊόν της καταστολής μας, της ψυχολογικής καταπίεσης που έχουμε υποστεί. Υπάρχουν μάλιστα και περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν καν μνήμες από την παιδική ηλικία.
Ακόμη και η πιο επιπόλαια ματιά στην ιστορία της παιδικής ανατροφής στον Δυτικό πολιτισμό, μας αποκαλύπτει πολυάριθμες βάναυσες πρακτικές που συνειδητά ή ασυνείδητα έχουν επιβληθεί επάνω στα παιδιά στο στάδιο της λεγόμενης «κοινωνικοποίησης». Μερικές απ’ αυτές τις πρακτικές έχουν μεταβιβαστεί από γενιά σε γενιά ως παιδαγωγικά πρότυπα, ως μια πολύτιμη και αναμφισβήτητη σοφία και φροντίδα. Πολλές απ΄ αυτές τις πρακτικές μπορούν να βρεθούν στα βιβλία, που γράφονται στους σύγχρονους χρόνους και κρύβονται πίσω από το τιμητικό όνομα της παιδικής ανατροφής, της περιβόητης «διάπλασης των παίδων».
Οι περισσότεροι σύγχρονοι γονείς πιθανώς θα διαφωνήσουν με την «αναγκαστική» τακτική των σωματικών τιμωριών ή της απομόνωσης του παιδιού που εφαρμόζεται ακόμη και στις αρχές του 21ουαιώνα. Δυστυχώς όμως, ότι και να λένε όταν καυχιούνται στους φίλους τους για τις παιδαγωγικές τους μεθόδους, δεν απέχουν από τις λεπτές μορφές απειλής, εμπαιγμού, τακτικής απόσυρσης της αγάπης, διάφορων ψεμάτων και τακτικών τρόμου. Το πιο μοχθηρό χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της παιδαγωγικής είναι πως οι περισσότεροι γονείς είναι όχι μόνο απληροφόρητοι της ζημιάς που προκαλούν στα βλαστάρια τους αλλά, όντας και οι ίδιοι θύματα του ίδιου παιδαγωγικού σχεδίου κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας τους, είναι σοβαρά πεπεισμένοι ότι Κάνουν το Σωστό, όταν με όλη την άνεση και σιγουριά τιμωρούν τα άτακτα παιδιά τους και τους λένε στο τέλος εκείνο τη διάσημη φράση ου όλοι έχουμε ακούσει: «Είναι για το δικό σου το καλό!» Πίσω από οποιαδήποτε βίαιη πράξη προς τα παιδιά –που την εφαρμόζουν ως γρήγορη «θεραπεία διόρθωσης»– συνήθως κρύβονται και οι βασικότεροι μύθοι που παρουσιάζονται ως γενικές και αυταπόδεικτες αλήθειες.
parentspage
Μερικοί από αυτούς τους μύθους είναι οι εξής:
  • Οι γονείς αγαπούν τα παιδιά τους περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στον κόσμο και εξ ορισμού γνωρίζουν ποιο είναι το καλύτερο για αυτά.
  • Οι γονείς έχουν πάντα δίκιο.
  • Αν δεν τιμωρούνται, τα παιδιά δεν έχουν καμία ένδειξη για το τι είναι λάθος και τι σωστό.
  • Η αυστηρότητα προετοιμάζει τα παιδιά για την πραγματική ζωή.
  • Ο υψηλός αυτοσεβασμός θα καταστήσει τα παιδιά εγωιστικά και μη ρεαλιστικά στους στόχους τους.
  • Ο κοινός παρονομαστής όλων αυτών των διαφορετικών στρατηγικών είναι ένας καθαρός χειρισμός που έχει ως κίνητρο τον «ιερό» παιδαγωγικό στόχο: την απόκτηση ελέγχου πάνω στ παιδί.
Με άλλα λόγια, αυτό που ένας «αξιοπρεπής» γονέας πρέπει να κάνει είναι να εξοικειώνει το παιδί του, όχι σχετικά με τις δικές του πραγματικές ανάγκες και επιθυμίες, αλλά στο να το μάθει να είναι υπάκουο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες και στις επιθυμίες του γονέα. Είναι όμως αυτό που πραγματικά θέλουμε να είναι τα παιδιά μας; Υπάκουα και καλά πλάσματα χωρίς καμία δική τους πρωτοβουλία; Και όταν κάποια μέρα μεγαλώσουν, πως ξαφνικά θα μπορέσουν να διεκδικήσουν «την ισότιμη θέση που τους αξίζει στην κοινωνία»; Από πού θα αντλήσουν την αυτοπεποίθηση, τον αυτοσεβασμό και την εσωτερική ισορροπία, που είναι τα λιγότερα που χρειάζεται κανείς για να πετύχει στην σύγχρονη κοινωνία ή σε οποιαδήποτε κοινωνία; Γιατί όλοι μας θέλουμε τα παιδιά μας, εκτός από το να είναι γερά και ευτυχισμένα, να είναι και πλούσια και πετυχημένα. Όμως, κατά πόσο το δικό μας μέτρο της ευτυχίας είναι και αντικειμενικό μέτρο; Μήπως έχουμε στο τσεπάκι μας κάποια «φόρμουλα της ευτυχίας»; Όχι. Τότε γιατί οι περισσότεροι από εμάς επεμβαίνουμε τόσο τακτικά και ριζικά στη ζωή και στις αποφάσεις των παιδιών μας; Γιατί δεν τα έχουμε περισσότερη εμπιστοσύνη;
Η πιο συνηθισμένη απάντηση είναι ότι φοβόμαστε. Όμως, σε τελική ανάλυση, τι είναι αυτό που φοβόμαστε ακριβώς; Μήπως φοβόμαστε περισσότερο για τον εαυτό μας από ότι για το παιδί μας; Ποιανού η ευτυχία μας ενδιαφέρει πράγματι, η δική μας ή του παιδιού μας; Αυτά είναι τα μεγάλα ερωτήματα που ο καθένας μας θα έπρεπε να εξετάζει επανειλημμένα. Και σ’ αυτά θα πρέπει να δώσει και αληθινές ανθρώπινες απαντήσεις.
ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΤΟΥΒΛΟ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ
Δεν υπάρχει τίποτε το ουσιαστικά επιβλαβές στη διαμόρφωση των αναγκών ώστε να προσαρμοστούν στους κοινωνικούς κανόνες. Όμως ο κίνδυνος προέρχεται από τον τρόπο με τον οποίο τα καταναγκαστικά μέτρα εφαρμόζονται και διαστρεβλώνουν αυτήν την προσαρμογή σε μία απεριόριστη και τυφλή υπακοή. Από την πρώτη φορά που τα παιδιά μαθαίνουν να υπακούουν και να αποσυνδέονται από την ίδια την προσωπική και έμφυτη ζωτικότητά τους και αυθεντικότητα, τότε είναι έτοιμα να προσαρμόζονται σε όλες τις κοινωνικές κατασκευές, όπως στο εκπαιδευτικό σύστημα, στο στρατό, στην εκκλησία και στους επαγγελματικούς θεσμούς. Όπως λέει και ο γνωστός στοίχος των Pink Floyd, δεν θα γίνουν τίποτε περισσότερο από ακόμη «ένα τούβλο στον τοίχο» (Another Brick in the Wall), τέλεια υπάκουοι, πιστοί και προσαρμοσμένοι πολίτες, που θα ακολουθήσουν τους κανόνες και νόμους σε όλες τις κοινωνικές σφαίρες.
Κανείς δεν τους ρωτάει τίποτε και δεν χρειάζεται να πολύ σκέφτονται. Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να είναι «καθωσπρέπει», να εκτελούν τα καθήκοντα τους και –πολύ σημαντικό– να εκκλησιάζονται, ασχέτως από τις πραγματικές τους πεποιθήσεις ή τα πιστεύω τους: «Όλα τ’ άλλα θα έρθουν από μόνα τους»! Το κάθε τι που χαρακτηρίζεται ως βλαβερό, κακό και ανεπιθύμητο στην συμπεριφορά του παιδιού απλώς πρέπει να εξαλειφθεί ασυζητητί και χωρίς καμία αναζήτηση της αιτίας του. Ως προς τους μελλοντικούς ενήλικους, υπάρχουν δύο κοινωνικές συνέπειες που ακολουθούν αυτή την διαδικασία. Η πιο προφανής είναι όταν η υπακοή γίνεται μια αυτόματη αντίδραση και ασκείται πριν από τη σκέψη: πρώτα υπακούμε και μετά σκεφτόμαστε! Αυτός ο μηχανισμός χρησιμοποιείται πολύ έξυπνα από τους υποστηρικτές του κάθε είδους –ισμού που εφευρίσκεται πάντα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η μορφή της εξουσίας –δεν έχει σημασία αν πρόκειται για Θεό, Κράτος, Έθνος ή για τον Φύρερ– αντιγράφει ακριβώς τη σχέση τυφλής υπακοής που κάποτε καθιερώθηκε από τους γονείς στα παιδιά τους.
Το «τελετουργικό» της υπακοής είναι μερικές φορές καταπληκτικό: κάποιος μπορεί να δει πολλά άτομα που αλλάζουν τις απόψεις τους σχεδόν μέσα σε μια νύχτα, ή να υποστηρίζουν αλληλοσυγκρουόμενες ιδεολογίες ακόμη και χωρίς να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν την αντίφαση, μόνο και μόνο για χάρη της ένταξης στο κοινωνικό μιλιέ (milieu). Τέτοια άτομα μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν κατ’ άσχημο τρόπο ή για ο,τιδήποτε άλλο σκοπό, μόνο μετά από μια μικρή χρονική περίοδο «πλύσης εγκεφάλου». Ο Αδόλφος Χίτλερ εξέφρασε αυτό με την εύθυμη χαρά: «Τι καλή τύχη για εκείνους στην εξουσία που οι άνθρωποι δεν σκέφτονται! Μας προσφέρεται επίσης μια ειδική, μυστική ευχαρίστηση, όταν βλέπουμε πόσο ασυνείδητοι είναι οι άνθρωποι γύρω μας για αυτό που τους πραγματικά συμβαίνει…»
Η δεύτερη συνέπεια είναι ακόμα πιο ενοχλητική. Το δυναμικό της μπορεί να περιγραφεί ως «γονιμοποίηση των σπόρων της έχθρας» στην ψυχή του παιδιού. Όντας απολύτως εξαρτημένο από τη γονική εξουσία (αυτό το ρόλο μπορεί να παίξει ο καθένας με τον οποίο το παιδί είναι ταυτισμένο), το νήπιο δεν έχει καμία άλλη επιλογή από το να ανταποκρίνεται στις εντολές που καθιερώνονται από το γονέα και να εκπληρώσει τις προσδοκίες του.
Αυτή η διαδικασία της «απόκτησης δύναμης ελέγχου» πάνω στο παιδί συμβαίνει συνήθως στην πολύ νεαρή ηλικία. Όταν το αγόρι ή το κορίτσι δεν είναι ακόμη εξοπλισμένο με τους ικανοποιητικούς, διανοητικούς μηχανισμούς προστασίας, η απόκτηση του ψυχολογικού ελέγχου συμβαίνει χωρίς καμία αντίσταση λόγω της εξιδανίκευσης των γονέων από το παιδί τους. Βέβαια οι ίδιες οι τεχνικές της κοινωνικοποίησης αναπόφευκτα προκαλούν τον πόνο στο παιδί με το που το εμποδίσουν να είναι ο εαυτός του.
ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΜΟΥ ΕΧΘΡΟΙ
Στο μεταξύ το παιδί πολύ σύντομα μαθαίνει πως να καταστέλλει αυτά τα συναισθήματα, ειδικά την επιθετικότητα που έχει μέσα του προς τους γονείς, προκειμένου να ικανοποιηθούν εκείνοι από τους οποίους είναι εξαρτημένο. Ο θυμός, και ο αναπόφευκτος σύντροφος του, η ενοχή, για την τιμωρία που ασκήθηκε πάνω του, θα γίνουν αργότερα πηγές της έχθρας και του μίσους που θα παραμείνουν ως ισόβιο άγχος, εκτός αν δεν αναγνωριστούν αργότερα και δεν ξεπεραστούν.
Στη καθημερινή ζωή, όμως, αυτό που συμβαίνει πραγματικά είναι ότι αυτά τα συναισθήματα βρίσκουν τον πολύ ευκολότερο και τον πιο αποδεκτό, μερικές φορές ακόμη και αξιότιμο, τρόπο, που ακολουθείται από τη τυποποιημένη ρητορική και συνοδεύει κάθε είδους βία. Οι στόχοι πάντα είναι οι Άλλοι χωρίς εξαίρεση. Όλοι εκείνοι που είναι διαφορετικοί, περιθωριοποιημένοι, ανίκανοι και στιγματισμένοι ως αισχροί, βρόμικοι, επικίνδυνοι, ανήθικοι, παράξενοι –αυτοί μετατρέπεται στον Εχθρό στον οποίο διοχετεύεται όλο αυτό το λανθάνον μίσος προς τους καταπιεστικούς γονείς. Για αυτό δεν είναι παράξενο ότι πολλοί απλοί και συνηθισμένοι άνθρωποι, οι οποίοι στη καθημερινή τους ζωή είναι τέλεια προσαρμοσμένοι, κανονικοί, φιλικοί και ικανοί να αγαπούν τους δικούς τους ανθρώπους (φυσικά εκείνους που ανήκουν στη δική τους ομάδα), μπορούν πολύ εύκολα να μετατραπούν σε εχθρικά, βάναυσα και μισητά πλάσματα, ικανά να σκοτώνουν τους Άλλους που ανήκουν σε άλλη ομάδα.
Η ανάγκη για ύπαρξη του Άλλου, του εχθρού, είναι η ανάγκη να απελευθερωθεί κάποιος από την ανυπόφορη καταπιεσμένη έχθρα που κουβαλάει μέσα του, εκδηλώνοντάς την ταυτόχρονα με έναν επιτρεπόμενο τρόπο. Γι’ αυτό η διανοητική γνώση δεν είναι καμία εγγύηση της κατανόησης, του σεβασμού και της αναγνώρισης. Και γι’ αυτό η κοινή λογική και οι εκκλήσεις στην ορθολογική σκέψη και δράση, συνήθως δεν βοηθούν, όταν δεσμευτούν οι άνθρωποι σε έναν απερίσκεπτο κύκλο της βίας. Δηλητηριασμένοι από τις παιδαγωγικές δεξιότητες των γονέων τους, γίνονται συναισθηματικά και διανοητικά ακρωτηριασμένοι, παγιδευμένοι στην αιώνια ανάγκη να επιδιώκουν και δημιουργούν τους Εχθρούς τους.
ΤΟ ΞΥΛΟ ΔΕ ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ
Είναι σίγουρο ότι τα παιδιά σας θα ακολουθήσουν δρόμο που εσείς δεν είχατε προβλέψει, και θα κάνουν πράγματα στη ζωή τους που εσείς δεν θα τολμούσατε να κάνετε ποτέ. Αν καταφέρετε να μην καταστρέψετε την αθωότητα μέσα σας, θα μπορέσετε χωρίς φοβίες και υστερίες να καθοδηγήσετε τα παιδιά σας, χωρίς να τα ελέγχετε.. Εάν είστε οπαδός της στάσης «πες μου την αλήθεια αλλιώς θα φας ξύλο», τότε το έχετε χάσει το παιχνίδι της ανοικτοσύνης και της εμπιστοσύνης του παιδιού σας. Με το να αναλαμβάνετε το ρόλο του αυστηρού τιμωρού, εντείνετε ηθικά διλήμματα που ούτε εσείς οι ίδιοι έχετε λύσει. Κανένα παιδί δε λέει ψέματα χωρίς λόγο, και ένας από τους πιο συχνούς λόγους είναι ο φόβος της τιμωρίας. Εσείς μπορείτε να δικαιολογήσετε τα δικά σας ψέματα; Άλλωστε τα παιδιά πολύ γρήγορα εντοπίζουν το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα σε αυτό που τους λέμε ως γονείς και στο πως συμπεριφερόμαστε οι ίδιοι και τι κάνουμε.
Τα λόγια δεν παίζουν και μεγάλο ρόλο στην ανατροφή μας, πολύ μεγαλύτερο ρόλο παίζει η δική μας προσωπική συμπεριφορά και το πόσο συνεπείς είμαστε σε αυτά που λέμε. Μπορεί να καταφέρουμε να τους εκπαιδεύσουμε να γίνουν υπάκουα, λόγω του φόβου της τιμωρίας, αλλά συναισθηματικά και υποσυνείδητα θα ξέρουν ότι ο γονιός του, που καταφεύγει στις απειλές και πιέσεις, δεν είναι και καλό πρότυπο. Αν το παιδί σας δεν το μεγαλώνετε μέσα σε ένα πνεύμα απόλυτης αγάπης, όλοι οι κανόνες που θα προσπαθήσετε να του εμφυσήσετε δεν θα είναι παρά άψυχες ιδέες, που το παιδί θα πετάξει πίσω του μόλις καταλάβει ότι ήρθε η ώρα του!
Στο κάτω κατω πιστεύουμε στ’ αλήθεια ότι είναι δυνατόν να είναι κανείς συνέχεια καλός; Τι είναι ακριβώς εκείνο που μας αποτρέπει να κάνουμε σφάλματα; Ήθος, φόβος ή κάτι άλλο; Φοβόμαστε έναν θεό ή μήπως αισθανόμαστε μικροί και αβοήθητοι μπροστά στη δύναμη του κακού; Ίσως δεν είμαστε και τόσο σίγουροι κατά πόσο το Καλό μπορεί να πολεμήσει το Κακό σε αυτό τον κόσμο, πόσο μάλλον να θριαμβεύσει. Άρα, πολλές φορές δεν είμαστε και τόσο σίγουροι τι ακριβώς πρέπει να διδάσκουμε στα παιδιά μας. Ίσως πρέπει επιτέλους να κάνουμε κάτι που δεν έκαναν οι γονείς μας, ένα γιγαντιαίο βήμα, να τα δώσουμε να καταλάβουν κάτι ουσιαστικό, κάτι που οι ίδιοι αγωνιστήκαμε να μάθουμε, που δεν μας το είπαν ούτε στο σπίτι, ούτε στο σχολείο ούτε στο δρόμο: να πούμε λοιπόν ότι είναι μοναδικά και ανεπανάληπτα δώρα του σύμπαντος, ότι με την αγάπη τους μπορούν να αλλάξουν τις ζωές των ανθρώπων, και ότι έχουν τη δύναμη να κάνουν οτιδήποτε θέλουν, να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικά.
Με αυτό τον τρόπο θα ξυπνήσουμε μέσα στα παιδιά μας τους άξιους, ουσιαστικούς και μη υλιστικούς στόχους, που κάποτε θα πετυχαίνουν με χαρά. Κάντε τους να ενεργοποιήσουν το τέλειο δυναμικό που έχουν ως άνθρωποι και να πιστέψουν ότι οι επιθυμίες τους και τα όνειρά τους δεν είναι κάτι εξωφρενικό και απαγορευμένο, αλλά βασικό κίνητρο και προϋπόθεση για να βρεθούν κάποια στιγμή στο βασιλικό μονοπάτι προς ένα λαμπερό και ευτυχισμένο μέλλον. Τότε, πολύ εύκολα μπορεί να συμβεί, τα παιδιά σας, εξαιτίας της αθωότητας και της αυθεντικότητας τους, να γίνουν οι δικοί σας δάσκαλοι της αλήθειας και της αγάπης.
_______
  (Το άρθρο αυτό πρωτοδημιοσιεύτηκε στο περιοδικό Strange το 2003)
  Η Μίλιτσα Κοσάνοβιτς (kosanovic@mail.Com) είναι κλασική φιλόλογος, μεταφράστρια, και συγγραφέας. Έχει γράψει (μαζί με τον Γιώργο Στάμκο) τα βιβλία “Μυστική Σερβία” (1999) και “Στοιχειωμένα Βαλκάνια” (2006).

ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ "ΜΕΤΡΑΕΙ" ΤΟΥΣ ΓΚΕΙ

-Μπαμπά, σήμερα στο σχολείο ο καθηγητής μας μίλησε για την ομοφυλοφιλία.
-Πρώτη Γυμνασίου και σας μίλαγε για τέτοια πράγματα; Ντιγκιντάγκας είναι;
-Τι σημαίνει ντιγκιντάγκας; Είναι αυτή η λέξη που χρησιμοποιείτε εσείς οι γέροι για τους γκέι;
-Αντωνάκη, εσύ πού τα ξέρεις όλα αυτά; Ωραίους εκπαιδευτικούς έχουμε!
-Σιγά μην περιμέναμε τον καθηγητή! Είμαστε παιδιά του ίντερνετ.
-Και πώς του ήρθε αυτουνού να σας κάνει τέτοιο μάθημα;
-Τον ρώτησε ένα κορίτσι για το παιδί του Σεργουλόπουλου. Το άκουσε σε μια από τις εκπομπές που βλέπει η μητέρα της κι εκεί έλεγαν πως δεν θα είναι φυσιολογικό. Γιατί δεν θα είναι φυσιολογικό; Ο Σεργουλόπουλος δεν είναι φυσιολογικός;
-Εσύ πού τον ξέρεις αυτόν;;
- Και η μαμά βλέπει κουτσομπολίστικες εκπομπές.
-Θα μας καταστρέψει η μάνα σου! Κική, πόσες φορές σου έχω πει ότι δεν θέλω να βλέπει το παιδί αυτά τα πράγματα στην τηλεόραση; Και τι άλλο σας είπε ο καθηγητής;
-Ό τι οι γκέι σε λίγα χρόνια θα παντρεύονται και θα κάνουν οικογένειες.
-Αυτό μας έλειπε. Γι’ αυτό στην Ελλάδα φτάσαμε εδώ που φτάσαμε και δεν έχουμε να φάμε.
-Α, κατάλαβα. Εσύ υποστηρίζεις την άποψη του Άνθιμου, με τα μούσια και τη χρυσή κελεμπία…Αυτός γιατί φοράει χρυσά καπέλα σαν το Σουλεϊμάν;
-Είσαι στα καλά σου; Παπάς είναι, δείξε λίγο σεβασμό!
-Χα, χα, ναι, δεν το ξέρω, αλλά έχει πλάκα μ’ αυτά που φοράει…Να σου πω, η γιαγιά λέει πως οι «ντιγκιντάγκες δεν μπορούν να κάνουν παιδιά, επομένως το παιδί δεν είναι του Σεργουλόπουλου». Εσύ τι λες;
-Λέω ότι δεν μας νοιάζει. Ούτε εγώ είμαι γκέι, ούτε εσύ θα γίνεις, οπότε τι σε ενδιαφέρει;
-Και πώς το ξέρεις ότι δεν θα γίνω γκέι; Α, μόνο οι ομοφυλόφιλοι κάνουν γκέι παιδιά;
-Είναι πολύ μπερδεμένο, δεν μπορείς ακόμη να τα καταλάβεις αυτά. Όταν μεγαλώσεις λίγο θα σου εξηγήσω.
-Ναι, σιγά μην περιμένω εσένα να μου εξηγήσεις. Απλώς, ήθελα να δω τις γνώσεις σου για να σε βοηθήσω. Ο καθηγητής μας είπε ότι παγκοσμίως, τα παιδιά των γκέι είναι το ίδιο υγιή ψυχολογικά με των στρέιτ και καλό θα ήταν να διαβάζουμε όλοι κανένα σοβαρό έντυπο και να ενημερωνόμαστε.
-Τι λες ρε, τρελάθηκες; Αύριο θα έρθω στο σχολείο και θα στον περιποιηθώ αυτόν. Θα πάρω και τον πατέρα του Νικόλα, να πάμε μαζί. Όλους πουστράκια, θα σας κάνουνε!
-Γιατί, όποιος υποστηρίζει τους ομοφυλόφιλους είναι ομοφυλόφιλος;
-Σιωπή, πήγαινε να διαβάσεις τα μαθήματά σου! Τι έχεις για αύριο;
- Ιστορία. Το κεφάλαιο για το Διαφωτισμό και τα ίσα δικαιώματα των ανθρώπων.
-Α, μπράβο! Αυτά να διαβάζεις, γιατί όπως σου έχω μάθει, όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, με ίδια δικαιώματα.
-Επίσης, έχουμε και ένα κείμενο της UNICEF να διαβάσουμε, για τα δικαιώματα των παιδιών.
-Ωραία, όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα να μεγαλώνουν με φροντίδα και γονείς που νοιάζονται γι’ αυτά.
-Τώρα κατάλαβα. Οι γκέι δεν είναι σαν τους άλλους ανθρώπους, γι’ αυτό δεν έχουν δικαιώματα. Επίσης, δεν νοιάζονται για τα παιδιά τους, γι’ αυτό τους απαγορεύουν να έχουν παιδιά.
-Σου είπα, είναι μπερδεμένο!
-Έχουμε και Θρησκευτικά, για τη χριστιανική αγάπη προς όλους τους συνανθρώπους μας.
-Καλά τα λένε. Πήγαινε τώρα.
-Α, μπαμπά! Ο Νικόλας σήμερα μας δήλωσε ότι θέλει να αυτοκτονήσει γιατί οι γονείς του όλη μέρα τον τρέχουν σε δραστηριότητες, μετά έχει διάβασμα και καθόλου ελεύθερο χρόνο να κάνει ό,τι του αρέσει.
-Επειδή οι γονείς του νοιάζονται για το μέλλον του, θα αυτοκτονήσει; Μα πού καταντήσαμε; Ο Νικόλας θα προκόψει κι εσύ θα μείνεις στουρνάρι. Αλλά η μάνα σου φταίει, που βλέπει όλη μέρα τηλεόραση, αντί να σε στρώνει στο διάβασμα!
-Επίσης, οι γονείς του όλη μέρα τσακώνονται.
-Να μην ανακατεύεσαι, σπίτι τους είναι, ό,τι θέλουν κάνουν οι άνθρωποι. Συμβαίνουν αυτά στις οικογένειες.
-Και η μαμά της Μαρίας, την τρέχει όλη μέρα σε ριάλιτι μαγειρικής και σε διαφημίσεις ρούχων. Λέει ότι η κόρη της είναι πολύ όμορφη και θα κάνει μεγάλη καριέρα στην τηλεόραση. Και η Μαρία την έχει ψωνίσει και δεν μιλάει στα άλλα παιδιά στο σχολείο.
-Μπορείς να μου πεις τι σ’ έπιασε και μου τα λες όλα αυτά;
-Να, σκεφτόμουν. Αν οι γονείς αυτών των παιδιών έκαναν κάτι κακό, θα υπήρχε νόμος που θα τους το απαγόρευε, έτσι δεν είναι μπαμπά;
-Σου είπα, είναι μπερδεμένο, δεν καταλαβαίνεις ακόμα.
-Γιατί; Αφού έχω απορίες, πρέπει να μου τις λύσεις. Άσε που έχω μια φοβερή ιδέα.
-Δηλαδή;
-Όποιος δεν πρέπει να γίνεται γονιός, να τον στειρώνουμε σαν το σκύλο μας, τον Μπακ. Έτσι θα ησυχάσουμε και δεν θα έχουμε τέτοια προβλήματα.
-Ρε, τσακίσου κάνε τα μαθήματά σου και μη σε ξανακούσω να μιλάς γι’ αυτά!
-Καλά, ντε…Πάντως, έτσι όπως τα λες, ευτυχώς, που εσύ δεν είσαι γκέι κι εγώ θα βγω φυσιολογικός!
-Αυτό να λέγεται...
Αναδημοσιευόμενο κείμενο που βρήκαμε εδώ 



ΠΗΓΗ...http://www.diekdikw.gr

Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

panagiotarea-selfie
Το μυστικό του τύμβου της Αμφίπολης το ξέρουν μόνο ταξιτζήδες, οι οποίοι προσπαθούν να το μοιραστούν με τους πελάτες τους αλλά κανένας δεν τους ακούει. Μέχρι λοιπόν να δώσει κάποιος βάση στο «Εγώ θα σου πω ποιος είναι θαμμένος στον τάφο», ας βολευτούμε με τις ανακοινώσεις των αρχαιολόγων που αποδεικνύουν ένα πράγμα: ο αρχαιολόγος είναι ο σεισμολόγος του μέλλοντος.
Χρόνια είχαμε συνηθίσει την ιστορία του ΒΑΝ, του συστήματος πρόβλεψης των σεισμών, όπου η μία ομάδα σεισμολόγων έλεγε ότι μπορεί να τους προβλέψει και η άλλη ότι δεν χάνει σεισμό, αφού όμως πρώτα έχει συμβεί. Στη συνείδηση του Ελληνα οι σεισμολόγοι είχαν περάσει ως παθιασμένες προσωπικότητες που για μισό Ρίχτερ ήταν ικανές να σφαχτούν. Μέχρι που ο Ελληνας έμαθε τους αρχαιολόγους.
Το πρώτο δείγμα για το τι πάθη κρύβει η ψυχή των αρχαιολόγων το πήραμε πάλι με τον τάφο του Μεγάλου Αλέξανδρου, αλλά στην Αίγυπτο. Τον τάφο είχε «ανακαλύψει» το 1995 η αρχαιολόγος Λιάνα Σουβαλτζή, η Ελλάδα είχε πανηγυρίσει μέχρι ο αρχικός ενθουσιασμός να κοπάσει όταν ο ειδικός στις επιγραφές Χαράλαμπος Κριτζάς είπε ότι καμία επιγραφή δεν αναφερόταν σε Πτολεμαίο ή Αλέξανδρο - εκτός του ότι είχαν γραφτεί 400 χρόνια μετά τον θάνατό του και βρίσκονταν 40 μέτρα μακριά από τον τάφο.
Στην Αίγυπτο είχε μεταβεί και ο τότε υπουργός Πολιτισμού Θάνος Μικρούτσικος, που είχε πει ότι «αν τα στοιχεία είναι αυτά, δεν προκύπτει από πουθενά ότι είναι ο τάφος του Αλέξανδρου» και το θέμα ξεχάστηκε. Οπως πριν από αυτό είχε ξεχαστεί και η ανακάλυψη του Κολοσσού της Ρόδου, που τον είχε βρει ένα μέντιουμ έξω από το λιμάνι, μέχρι να αποδειχτεί ότι ήταν μπλόκια από τσιμέντο.
Το θέμα με τον τάφο του Αλέξανδρου ήρθε πάλι στην επικαιρότητα με τις ανασκαφές στην Αμφίπολη και αντιμετωπίστηκε με ανάλογη σοβαρότητα με την πρώτη «ανακάλυψη» στην Αλεξάνδρεια. Πρώτα χωριστήκαμε σε ομάδες. Οσοι είναι με την κυβέρνηση ήταν αμέσως βέβαιοι ότι ο τάφος είναι του Αλέξανδρου και όχι μόνο θα αποδειχτεί αυτό, αλλά θα τον έχει σε ανάγλυφο να κρατάει ασπίδα που γράφει «Ν.Δ.». Οσοι είναι από συνιστώσα, δεν ήθελαν Αλέξανδρο. Ιδανικά θα ήθελαν στην τρίτη αίθουσα να υπάρχει μια μαρμάρινη πλάκα που να γράφει «ΑΖΟΡ». Και ως συνήθως η ανεξάρτητη πανεπιστημιακή κοινότητα πήρε θέση.
Από τη μία η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη έκανε δηλώσεις ευχαριστώντας «το υπουργείο Πολιτισμού, με τη γ.γ. Λίνα Μενδώνη που είναι στο πλευρό μας, με την Αννα Παναγιωταρέα και από εκεί και πέρα τον υφυπουργό και όλους τους υπόλοιπους αρμόδιους». Από την άλλη, στην αρχαιολόγο Ολγα Παλαγγιά, που πιστεύει ότι το μνημείο είναι χτισμένο τον 1ο π.χ. αιώνα και δεν έχει καμία σχέση με τον Αλέξανδρο, έπαιρνε συνέντευξη η «Αυγή». Τελικά μπορεί την αλήθεια να την ξέρουν οι ταξιτζήδες. Μαζί με το γιατί μπήκε στην Ουκρανία ο Πούτιν και αν τον ιό του Εμπολα τον δημιούργησε η CIA.
O Βρούτος
Συμφωνώ με την αρχαιολόγο Ολγα Παλαγγιά ότι αν ο τύμβος δεν είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλά του Βρούτου, που αυτοκτόνησε μετά τη Μάχη των Φιλίππων το 42 π.Χ., θα έχει την ίδια σημασία. Στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε τους Ρωμαίους κάτι σαν τους Ιάπωνες της αρχαιότητας, δηλαδή σαν φτηνές ιμιτασιόν της κλασικής αρχαιότητας. Στον υπόλοιπο κόσμο δεν είναι όμως έτσι και ένα κενοτάφιο του Βρούτου, αφού οι Ρωμαίοι δεν έθαβαν αλλά έκαιγαν τους νεκρούς, θα δημιουργήσει το ίδιο ενδιαφέρον με τον τάφο του Αλέξανδρου.
SAMARAS_Indiana
Ιντιάνα Τζόουνς και τρόικα
Καταλαβαίνω την επιθυμία ο τάφος να μην έχει συληθεί. Καθένας από εμάς που έχει δει τον Ιντιάνα Τζόουνς προτιμάει όταν ανοίγουν τάφοι να είναι γεμάτοι χρυσό και κοσμήματα από το να έχουν μερικά μάρμαρα που οι συλητές δεν είχαν τη δύναμη ή το ενδιαφέρον να μεταφέρουν. Το να κάνουμε, όμως, την επιθυμία πραγματικότητα, πιστεύοντας οι μεν ότι ο τάφος είναι γεμάτος κτερίσματα και οι δε ότι θα είναι άδειος με μόνη μια επιγραφή «Τα πήρε η τρόικα», είναι στάση που δεν έχει σχέση με την ανακάλυψη αλλά με τη γελοιότητα της εποχής.
__________
  ~Αντώνης Πανούτσος
    Πηγή: protothema.gr

Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΣ - ΦΕΡΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΟΑΕΔ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ, ΕΞΑΛΕΙΦΟΥΜΕ ΟΥΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ

Σήμερα ψηφίστηκαν από τη Βουλή δυο σημαντικές τροπολογίες που, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία, αποτελούν παρεμβάσεις - τομή στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης και της αγοράς εργασίας.
Η πρώτη διάταξη αφορά στην εξομοίωση των ασφαλισμένων του ΟΓΑ με τους ασφαλισμένους των υπολοίπων ταμείων, ως προς τη δυνατότητα συνταξιοδότησης τους με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης και του 62ου έτους της ηλικίας τους. Πρόκειται για μια παρέμβαση που αποκαθιστά με όρους δικαιοσύνης και ισονομίας την ίση μεταχείριση των ασφαλισμένων του ΟΓΑ σε σχέση με τους ασφαλισμένους των άλλων ασφαλιστικών οργανισμών, καθώς μέχρι σήμερα το συνταξιοδοτικό καθεστώς των αγροτών δεν τους επέτρεπε να συνταξιοδοτούνται πριν τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους, ακόμη και αν είχαν πραγματοποιήσει 40 έτη ασφάλισης.
Το νέο αυτό πλαίσιο αφορά όλους τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ αγρότες, οι οποία στα 62 έτη τους και άνω, συμπληρώνουν 40 έτη ασφάλισης σε οποιοδήποτε ασφαλιστικό φορέα. Σε κάθε περίπτωση, για τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης ισχύει η αναγνώριση πλασματικών ετών, σύμφωνα με όσα ισχύουν για τα λοιπά ασφαλιστικά ταμεία.
Με τη δεύτερη διάταξη, αναβαθμίζονται οι ψηφιακές υπηρεσίες που προσφέρει ο ΟΑΕΔ και απλοποιούνται δραστικά οι διαδικασίες στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και στα πρότυπα των πλέον προηγμένων ευρωπαϊκών δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης. Μεταξύ άλλων, εφεξής οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ θα μπορούν να ανανεώνουν την κάρτα ανεργίας τους εξ΄αποστάσεως και από τον προσωπικό τους υπολογιστή, χωρίς να απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία τους στις υπηρεσίες του Οργανισμού.
Πρόκειται για έναν ριζικό οργανωτικό εξορθολογισμό που προσφέρει όχι μόνο απτά διαδικαστικά οφέλη, καθώς η επίτευξη μείωσης έως και 3.600.000 επισκέψεων ετησίως θα θέσει οριστικό τέλος στις ουρές και την ταλαιπωρία των ανέργων στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, αλλά και ουσιαστικά οφέλη σε όρους αποτελεσματικότητας, καθώς η αποδέσμευση των εξειδικευμένων εργασιακών συμβούλων του ΟΑΕΔ από καθημερινές διοικητικές διαδικασίες και η επικέντρωσή τους στην κατάρτιση συγκροτημένων Ατομικών Σχεδίων Δράσης για την ένταξη ή επανένταξη των ανέργων στην απασχόληση, θα τονώσει την αποτελεσματική λειτουργία και τη στρατηγική παρέμβαση του ΟΑΕΔ στην αγορά εργασίας.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να επισημανθεί ότι η παραπάνω πλήρης και διαδραστική αξιοποίηση του διαδικτύου για τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ κατέστη τεχνικά εφικτή και λειτουργικά ασφαλής, καθώς η από 1η Μαρτίου 2013 ολοκληρωμένη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» επιτρέπει την αξιόπιστη ηλεκτρονική καταγραφή των ροών της μισθωτής εργασίας και συνεπώς την άμεση ενημέρωση του Οργανισμού για κάθε μεταβολή της εργασιακής κατάστασης των εγγεγραμμένων στα μητρώα του ανέργων, αλλά και τον εντοπισμό τυχόν παραβατικών συμπεριφορών ως προς τη μη νόμιμη λήψη επιδόματος ανεργίας από άτομα που ήδη εργάζονται.  Σημειώνεται, πάντως, ότι οι περίπου 140.000 εγγεγραμμένοι άνεργοι που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας θα συνεχίσουν να προσέρχονται αυτοπρόσωπα στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ για λόγους διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος.

Όπως δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης:
«Υλοποιούμε σήμερα μια πρόσφατη εξαγγελία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για το ασφαλιστικό των αγροτών. Η διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ να παίρνουν σύνταξη στα 62 έτη ύστερα από 40 χρόνια ασφάλισης – όπως, δηλαδή, όλοι οι ασφαλισμένοι των υπόλοιπων ταμείων – είναι ζήτημα δικαιοσύνης, ζήτημα ίσης μεταχείρισης.
Σε κάθε περίπτωση, ο εξορθολογισμός και η ενίσχυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας είναι μια διαρκής προσπάθεια. Βήμα – βήμα εντοπίζουμε στρεβλώσεις και αδυναμίες, αποκαθιστούμε αδικίες του  παρελθόντος.

Παράλληλα, αλλάζουμε εντελώς το τοπίο στις σχέσεις των ανέργων με τον ΟΑΕΔ. Με την ψηφιακή ανανέωση της κάρτας ανεργίας, σταματάμε οριστικά τις ουρές και την ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας και απελευθερώνουμε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό για την ουσιαστική και αποτελεσματική στήριξη των ανέργων. 

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ


Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που ελήφθη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (α.α 30/2014 25-09-2014/1200 C), τα καιρικά φαινόμενα προβλέπονται ως εξής:
Σημαντική επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τις απογευματινές ώρες σήμερα και από τα δυτικά.

Πιο αναλυτικά:
1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς ανέμους και πιθανώς κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις, θα εκδηλωθούν από τις απογευματινές ώρες σήμερα Πέμπτη (25-09-2014) αρχικά στο Ιόνιο και τη Δυτική Ελλάδα και κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Δυτική Μακεδονία, την Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.
2. Την Παρασκευή (26-09-2014) τα φαινόμενα της προηγούμενης παραγράφου θα επηρεάσουν αρχικά όλη την ηπειρωτική χωρά και βαθμιαία θα επεκταθούν στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Σταδιακή εξασθένηση αναμένεται από τις βραδινές ώρες στα δυτικά.
3. Το Σάββατο (27-09-2014) βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές θα εκδηλωθούν στη Κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική), την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Ανατολική Πελοπόννησο, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.
Στα ανατολικά θα επικρατήσουν θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι ( 8 με 9 μποφόρ), ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση σε όλη τη χωρά (περίπου 8 με 10 βαθμούς).
Τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά.
Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά Δελτία καιρού της Ε.Μ.Υ. και στην ιστοσελίδα της Ε.Μ.Υ. www.emy.gr.

Παρακαλούνται οι πολίτες να λάβουν υπόψη τους το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους.
Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα:
• Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
• Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
• Αν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας βρίσκονται στο αυτοκίνητο, να το ακινητοποιήσουν στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του. Επίσης να μείνουν μέσα σε αυτό με αναμμένα τα προειδοποιητικά φώτα στάσης, μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...