Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Ένας ταχυδακτυλουργός δούλευε

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΜΠΟΥΦΑΝ ΤΟΥ ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ


Ο ΑΣ Πρόμαχοι δίνει την ευκαιρία στους φίλους του να αποκτήσουν το επίσημο μπουφάν της ομάδας.
Πρόκειται για το φημισμένο μπουφάν της GIVOVA  με όλα τα δυνατά χαρακτηριστικά που διαθέτει. Αδιάβροχο, αντιανεμικό, με ενισχυμένη επένδυση και με πούπουλα χήνας για αποτελεσματική μόνωση, εγγυάται ένα ζεστό χειμώνα στα κρύα γήπεδα της επαρχίας μας. Διατίθεται σε όλα τα μεγέθη S, M, L και XL.
Κοστίζει 35 ευρώ και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να το παραγγείλλουν στον αντιπρόεδρο του συλλόγου Γιάννη Χατζή, τον γενικό γραμματέα Αλέξη Τανούρη και στον γενικό αρχηγό Βασίλη Δήμπαλα.





Ο ΡΟΤΖΕΡ ΓΟΥΟΤΕΡΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΣΤΟ "ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ"

Ο Ρότζερ Γουότερς των Pink Floyd τραγουδάει για την Παλαιστίνη μέσα στο Ευρωπαϊκ

Με άρωμα...Pink Floyd διεξήχθη η πρόσφατη συνεδρίαση του «Δικαστηρίου των Λαών» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα από τον τελευταίο πόλεμο στη Γάζα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, γνωστοί καλλιτέχνες ερμήνευσαν τα τραγούδια τους, με πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών που ανήκουν στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες, ήταν και το ιδρυτικό μέλος των Pink Floyd Ρότζερ Γουότερς, ο οποίος ερμήνευσε το καινούργιο του τραγούδι για τη Γάζα με τίτλο «If i had been God (Lay Down Jerusalem)»







ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

TATOO: Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ - ΣΚΛΗΡΟ ΒΙΝΤΕΟ

Σκληρό βίντεο που θα κάνει αρκετούς να το... ξανασκεφτούν: Ετσι λειτουργεί μια βελόνα τατουάζ πάνω στο δέρμα

Το τατουάζ είναι μια μορφή τέχνης και στολισμού που υπήρχε στην καθημερινότητα του ανθρώπου από τα αρχαία χρόνια, ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες έχει μετατραπεί σε μια μόδα που έχει κατακλύσει τον πλανήτη.
Ωστόσο, πως ακριβώς λειτουργεί η βελόνα πάνω στο δέρμα; Οσοι δουν το βίντεο που ακολουθεί σίγουρα θα το σκεφτούν ξανά αν θέλουν να κάνουν τατουάζ.


ΤΑ ΔΕΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΑΝΤΗΛΑΣ


Η μουσουλμανική μαντήλα, γνωστή και ως χιτζάμπ, ένα είδος μαντιλιού, που καλύπτει το κεφάλι, τον αυχένα και το λαιμό. Τα κορίτσια αρχίζουν να εμφανίζονται δημοσίως με τη μαντήλα από την εφηβεία ενώ από μικρές μαθαίνουν τους λόγους για τους οποίους πρέπει να την φορούν.
Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια μυστικά που δεν θα σας αποκαλύψουν ποτέ. Αυτά τα μυστικά συγκέντρωσε σε μία λίστα το BuzzFeed.
  • Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να τη δέσεις
  • Τα ρούχα τους πρέπει να ταιριάζουν με το χρώμα της
  • Παρόλο που μπορεί να έχουν δεκάδες, συνήθως επιλέγουν να φορούν πιο συχνά τις πέντε αγαπημένες τους
  • Δεν χρειάζεται να λούζουν τα μαλλιά τους καθημερινά
  • Το καλοκαίρι ζεσταίνονται πολύ, αφού όλο τους το σώμα είναι καλυμμένο
  • Κάθε καλοκαίρι προβληματίζονται με την επιλογή τους να φορούν μαντήλα (λόγω ζέστης)
  • Η επιστροφή στο σπίτι και η αφαίρεσή της είναι σημαντική στιγμή της ημέρας τους.
  • Οταν μένουν πολλές ώρες στο σπίτι και δεν φορούν τη μαντήλα, υπάρχει λόγος που αργούν να ανοίξουν την πόρτα
  • Τα μαλλιά τους είναι πάντοτε πιασμένα σε κότσο
  • Τέλος, ο άνεμος δεν είναι σύμμαχός τους.






ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΤΣΙΡΚΟ - ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ



Του Θάνου Οικονομόπουλου

Πάλι καλά που ο Έλληνας πρεσβευτής στο Βερολίνο, κ. Νότης Ζωγράφος, είχε τον απαραίτητο σεβασμό στους θεσμούς αλλά και την προσωπικότητά του ώστε να υποβάλλει την παραίτησή του κατά την διάρκεια της επισκέψεως Σαμαρά στην γερμανική πρωτεύουσα. Διέσωσε το κύρος της χώρας που εκπροσωπούσε, που τόσο βάναυσα έχει τρωθεί στην διάρκεια των ετών της κρίσης-και όχι μόνο...

Θεσμικά και εθιμοτυπικά, ο πρεσβευτής παρίσταται πάντοτε στις συνομιλίες που έχει ο πρωθυπουργός η υπουργοί της χώρας του, στην χώρα όπου υπηρετεί, παρεκτός κι' αν πρόκειται για αυστηρά κατ' ιδίαν συνομιλία μεταξύ των δύο ομολόγων. Στην συνάντηση Μέρκελ- Σαμαρά, οι δυο αντιπροσωπείες αποτελούνταν από πέντε μέλη. Και για να... χωρέσουν όλοι όσοι συνόδευαν τον κ. Σαμαρά, επελέγη να εξαιρεθεί ο Έλληνας πρεσβευτής! Και ο κ. Ζωγράφος, υπέβαλλε την παραίτησή του-αδιάφορο αν προηγήθηκε η όχι λογομαχία του με τον συνοδεύοντα (και μετέχοντα της ελληνικής αντιπροσωπείας...) βουλευτή Επικρατείας πλην μυστικοσύμβουλο του πρωθυπουργού Χρύσανθου Λαζαρίδη. Με το αιτιολογικό ότι με την εξαίρεσή του από την ελληνική αντιπροσωπεία, υποβαθμίσθηκε εν τοις πράγμασι το κύρος του θεσμού του Έλληνα πρεσβευτή, κατά συνέπεια και οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών καθώς και η του λοιπού δυνατότητά του να συνδιαλέγεται από θέση ισχύος και σεβασμού με την γερμανική κυβέρνηση.

Καιρό είχαμε να δούμε τέτοια κραυγαλέα περιφρόνηση της ελληνικής διπλωματικής υπηρεσίας, τέτοιο δημόσιο "φτύσιμο" των Ελλήνων διπλωματών που εκπροσωπούν την χώρα μας σ' ολόκληρο τον κόσμο. Απαξιωτικά και περιφρονητικά στους διπλωμάτες μας (που όπως όλα τα επαγγέλματα,ακόμη κι' εκείνα που κατά τεκμήριο στελεχώνονται από "αρίστους", υπάρχουν καλοί και λιγότερο καλοί..) συνήθιζε να συμπεριφέρεται ως υπουργός εξωτερικών ο Θόδωρος Πάγκαλος. Ίσως για να... διαιωνίσει την τακτική του ΠΑΣΟΚ των πρώιμων χρόνων, να αφήνει τους διπλωμάτες καριέρας στο ψυγείο (γιατί την πλειονότητά τους την θεωρούσε "δεξιά και μπουρζουαζία"!) και να διορίζει "εκ προσωπικοτήτων" πρεσβευτές, μη επαγγελματίες, αλλά... πιστούς στην "πράσινη αύρα".Και όχι λίγες φορές, το πληρώσαμε, ως χώρα, μέχρι το...ύστερο ΠΑΣΟΚ να βάλλει μυαλό και ν' αρχίσει (πλην Πάγκαλου!) να στηρίζεται στην πείρα, τις γνώσεις και των επαγγελματισμό τω ν Ελλήνων διπλωματών...

Ας προβληματιστούμε σοβαρά από το γεγονός πώς... δεν είμαστε σοβαρό κράτος! Ένα κράτος που για λόγους προεκλογικού πανικού, ο ίδιος ο πρωθυπουργός "διοχετεύει" μέσω άτυπης κουβέντας του με βουλευτές του κόμματός τους στο... καφενείο της Βουλής τους φόβους του πως "αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ, θ' αδειάσουν οι τράπεζες...". Και για να λειτουργήσει ο καλλιεργούμενος τρόμος αποτελεσματικότερα, βάζει και τον... τηλεμαϊντανό κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο να διαλαλήσει φόρα παρτίδα πως αν προκηρυχθούν εκλογές (δηλαδή πριν καν... σώσει και έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ !) θα βγάλει τα λεφτά του στο εξωτερικό!

Ένα κράτος η αξιωματική αντιπολίτευση του οποίου αρχικά κατηγορεί την κυβέρνηση ως "ξενόδουλη" και "κομπανία δοσίλογων", και προϊόντος του χρόνου επιχειρεί (όχι ολόκληρη-η βασική... συνιστώσα της!) οβιδιακές μεταμορφώσεις στην λογική του "πάρτε κόσμε", για να εκμεταλλευθεί την δυσαρέσκεια της κοινωνίας και ν' αναρριχηθεί στην εξουσία!

Ένα κράτος, ορισμένοι μηχανισμοί του οποίου πασχίζουν με νύχια και με δόντια να μείνουν στο απυρόβλητο... πλαστά πτυχία και δικαιολογητικά πρόσληψης (ακόμη και "γιατρών" Προέδρων δημόσιων νοσοκομείων), για να μην θιγεί προεκλογικά η κομματική "πελατεία"!

Ένα κράτος που ανόητοι παπάδες κάνουν... εξωτερική πολιτική, ψηφισμένοι από χρόνια νόμοι παραμένουν ανενεργοί (πχ ο έλεγχος εισροών-εκροών στα πρατήρια καυσίμων για την πάταξη της φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίας) για να συνεχίσουν ανενόχλητοι "ημέτεροι" και "πελάτες" το αναίσχυντο πάρτι τους!

Ένα κράτος, που ακόμη και τον πυρήνα του πλούτου του, τον πολιτισμό και την ιστορία του, την κάνει τσίρκο για να στήσει το τσαντίρι ο κάθε γελοίος(από πολιτικός, μέχρι "ειδικός" και "επώνυμος" των ΜΜΕ!) προκειμένου να προβληθεί, ν' αποπροσανατολίσει, για να παίξει επικοινωνιακά παιγνίδια! Γιατί, η ιλαροτραγωδία της Αμφίπολης, "πέτυχε", δεν "έτυχε"...






ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ ΨΩΜΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Καρκινογόνο ψωμί Βουλγαρίας στην Ελλάδα
Βουλγάρικο ψωμί το οποίο περιέχει την καρκινογόνα ουσία σταχτίνη, 
η χρήση της οποίας έχει απαγορευτεί, περνά τα σύνορα και φτάνει στη χώρα μας σύμφωνα με δημόσια καταγγελία του προέδρου του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στέλιου Μωραΐτη.
Ο κ. Μωραΐτης επανέλαβε για ακόμη μια φορά την ιδιαίτερα σοβαρή αυτή του καταγγελία μιλώντας στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Ξάνθη FM100 τονίζοντας πως έχουν έρθει στα χέρια του σχετικές καταγγελίες και πως αναμένει από τους αρμόδιους φορείς να τις εξετάσουν.
«Είναι κάτι που το έχω καταγγείλει εδώ και καιρό. Το κατήγγειλα και στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης που είχαμε μια σύσκεψη όλα τα Επιμελητήρια. Υπάρχουν καταγγελίες σε μένα ότι τα ξημερώματα ξεφορτώνουν ψωμιά, πόρτα, πόρτα και νομίζω ότι πρέπει αυτές να ελεγχθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες» τονίζει ο κ. Μωραΐτης επισημαίνοντας πως αντίστοιχες καταγγελίες υπήρξαν και στη Δράμα, όπου έγιναν έλεγχοι και εντοπίστηκαν όντως ψωμιά τα οποία περιείχαν την απαγορευμένη και καρκινογόνα ουσία.
Μάλιστα συμπληρώνει πως «μέχρι στιγμής κάτι τέτοιοι δεν έχει συμβεί για την περίπτωση της Ξάνθης».
Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου σημειώνει πως η εν λόγω ουσία αν και έχει απαγορευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση εντοπίζεται ακόμη σε αποθέματα στη γειτονική χώρα, τα οποία περνούν από τα σύνορα και φτάνουν στην περιοχή.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Αρτοποιών Ξάνθης, σύμφωνα με το Thraki today, τονίζει πως δεν υπάρχει αρτοποιός στην Ξάνθη ο οποίος να πουλά ψωμί από τη Βουλγαρία.

"ΠΩΣ ΕΚΔΙΚΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ"

Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς: "Πως εκδικούνται οι νεκροί"
Γράμμα του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς σε μια κυρία.

Μου γράφεις πως κάτι σε αναστατώνει στον ύπνο. Τρία παιδιά εμφανίζονται μόλις κλείσεις τα μάτια και γελούν μαζί σου, σε κοροϊδεύουν, σε απειλούν και σε τρομάζουν.
Πήγες, είπες, σε έξυπνους ανθρώπους και έψαχνες φάρμακο. Εκείνοι σου είπαν: «Δεν είναι τίποτα»! Εσύ τους είπες: «Αφού δεν είναι τίποτα διώξτε αυτό το τέρας από μένα! Μα, μπορεί να μην είναι τίποτα εκείνο που δεν μ’ αφήνει να ησυχάσω ήδη έξι μήνες»; Και εκείνοι σου απάντησαν: «Άλλαξε αέρα, πήγαινε σε χαρούμενες παρέες, να τρέφεσαι καλύτερα. Αυτό είναι απλή υποχονδρία».

Ξέρω, αδελφή, τέτοιους «έξυπνους». Αυτοί έπιασαν στο στόμα τους έτσι μερικές λέξεις όπως «υποχονδρία», «τηλεπάθεια», «αυθυποβολή», με τις οποίες προσπερνούν την αδιαμφισβήτητη πνευματική πραγματικότητα και σε καθημερινή βάση μιλούν στον αέρα, με ελαφρότητα και άγνοια σαν να μιλά το κρασί.

Εγώ πιστεύω ότι αυτά τα τρία παιδιά που εμφανίζονται είναι τα ίδια εκείνα τρία δικά σου παιδιά που εσύ κατά την προσωπική σου ομολογία νέκρωσες πριν ο λαμπερός ήλιος τα φιλήσει ζωντανά. Και αυτά τώρα σε εκδικούνται. Και η εκδίκηση των νεκρών είναι πολύ φρικαλέα! Επειδή εσύ αυτοαποκαλείσαι διαβασμένη γυναίκα, θα σου μιλήσω από τα βιβλία. Από το βιβλία θα θυμηθείς τον Μάκβεθ ή πώς το πνεύμα ενός νεκρού ανθρώπου σκότωσε τον Άγγλο βασιλιά. Διάβασες οπωσδήποτε πως ο βασιλιάς Βλάδισλαβ, δολοφόνος του βασιλιά Βλαδίμηρου, δολοφονήθηκε από το πνεύμα του Βλαδίμηρου.

Όμως ίσως διάβασες για την ακόλουθη περίπτωση. Ο Βυζαντινός βασιλιάς Κώνστας είχε αδελφό τον Θεοδόσιο, τον οποίο δεν αγαπούσε, επειδή φοβόταν να μην τον ρίξει από τον θρόνο. Γι’ αυτό ο Κώνστας ανάγκασε τον Θεοδόσιο να γίνει διάκονος. Αλλά ο φόβος δεν άφηνε τον βασιλιά ούτε τότε. Τελικά ο βασιλιάς αποφάσισε να εγκληματήσει. Κανόνισε ώστε να σκοτώσουν τον Θεοδόσιο. Όταν πέτυχε τον δόλιο σκοπό του ανέπνευσε η ψυχή του νομίζοντας ότι για πάντα ελευθερώθηκε από τον αντίπαλό του.
Όμως ο αδαής δεν φαντάστηκε ότι οι νεκροί είναι πιο δυνατοί από τους ζωντανούς και ότι εκείνος που σκοτώνει αθώο άνθρωπο στην πραγματικότητα δεν νικά αλλά παραδίδει τα όπλα μπροστά στον νεκρό.Μετά από αυτό μια νύχτα ο δολοφονημένος διάκονος Θεοδόσιος εμφανίστηκε στον αδελφό του, τον βασιλιά, με ένα ποτήρι αίμα που άχνιζε και φώναξε με φοβερή φωνή: «Πιες αδελφέ»!

Ο βασιλιάς αναπήδησε, ξεσήκωσε όλο το παλάτι όμως κανένας δεν ήξερε να του πει τίποτα.

Μια άλλη νύχτα επαναλήφθηκε η ίδια σκηνή: Ο διάκονος με ένα ποτήρι αίμα και τη φρικτή κραυγή: «Πιες αδελφέ»!

Ο βασιλιάς ξεσήκωσε όλη την Κωνσταντινούπολη, όμως όλοι τον χάζευαν όπως εσένα εκείνοι οι έξυπνοι που σε στέλνουν στον καθαρό αέρα και την καλύτερη κουζίνα. Πάλι μια νύχτα επαναλήφθηκε το ίδιο. Τελικά ο βασιλιάς Κώνστας βρέθηκε ξαφνικά ένα πρωί νεκρός στο κρεβάτι του.

Διαβάζεις την Αγία Γραφή; Εκεί έχουν ειπωθεί όλα, όλα έχουν εξηγηθεί, πώς και γιατί οι νεκροί εκδικούνται τους ζωντανούς. Διάβασε άλλη μια φορά για τον Κάιν ο οποίος λόγω της δολοφονίας του αδελφού του πουθενά και ποτέ δεν έβρισκε ειρήνη. Διάβασε πώς το πνεύμα του προσβεβλημένου Σαμουήλ εκδικείτο τον Σαούλ. Και πώς ο καημένος ο Δαβίδ φρικτά βασανιζόταν, χρόνια και χρόνια, λόγω της δολοφονίας του Ούριε. Και ακόμα θα βρεις χιλιάδες και χιλιάδες παρόμοιες περιπτώσεις από τον Κάιν έως εσένα. Και θα καταλάβεις τι σε βασανίζει και γιατί. Θα καταλάβεις ότι ο κόσμος των δολοφονημένων είναι πιο δυνατός από τους δολοφόνους τους και εκδικείται φοβερά.

Πρώτα κατάλαβε αυτό και κατανόησέ το. Ύστερα κάνε ό,τι μπορείς για τα σκοτωμένα παιδιά σου.

Και ο ελεήμων Θεός, στον Οποίο δεν υπάρχουν νεκροί, θα σε συγχωρήσει και θα σου χαρίσει ειρήνη. Και όσο για όλα εκείνα που πρέπει να πράξεις ρώτησε την Εκκλησία. Οι ιερείς τα ξέρουν

Ο Θεός να σε ελεήσει

“Δρόμος χωρίς Θεό δεν αντέχεται.”, Ιεραποστολικές επιστολές Α’, εκδόσεις "Εν πλω"


ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

Ο ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ



Το Σαββατοκύριακο 20-21 Σεπτεμβρίου ο Ορειβατικός Σύλλογος Αριδαίας πραγματοποίησε εξόρμηση στον Όλυμπο. (φωτο) 

Μετά από αρκετές απαιτητικές εξορμήσεις σε Τύμφη Όλυμπο κλπ ο Ορειβατικός Σύλλογος Αριδαίας την Κυριακή 28/09/2014 θα ανέβει στα 1599μ στην κορυφή Μετερίζι του Όρους Πάϊκο από το χωριό Θεοδωράκι.

Είναι μια εύκολη ανάβαση και αποτελεί ευκαιρία και στους λιγότερο προπονημένους να ανέβουν σε μια κορυφή που προσφέρει πανοραμική θέα τόσο προς τον κάμπο της Αλμωπίας όσο και προς τον κάμπο των Γιαννιτσών.
Ετοιμάστε σάκους,  μπότες, νερό, σνάκ και για παν ενδεχόμενο αδιάβροχα!!!

Η συνάντηση είναι στις 8 το πρωί στα γραφεία του συλλόγου στο στενό της ΔΕΗ απέναντι από την εκκλησία.

Πληροφορίες:
Πέτρος Μπίνος: 6944390522
Αλέξανδρος Μυλωνάς:6945425524








ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΔΑΠ-ΜΕΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ


 ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: Απλήρωτοι εργαζόμενοι στο ΚΔΑΠ/ΜΕΑ  «Ορίζοντας» του Δήμου Έδεσσας
           στην Π.Ε. Πέλλας.

          
Απλήρωτοι παραμένουν, εδώ και πέντε μήνες, οι εργαζόμενοι του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες «Ορίζοντας» στην Έδεσσα.
Στη δομή ΚΔΑΠ/ΜΕΑ «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ», που ανήκει στη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Έδεσσας (ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Ε), εργάζονται επτά εργαζόμενοι, ενώ η καθαρίστρια έχει συνταξιοδοτηθεί και απασχολούνται συνολικά 37 παιδιά.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα των απλήρωτων δεδουλευμένων, ενώ είναι ανήσυχοι καθώς για ακόμη μια φορά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους οικονομικές υποχρεώσεις.
Να σημειώσουμε ότι για το θέμα αυτό το ΚΚΕ είχε καταθέσει στη Βουλή σχετική ερώτηση (αρ.πρωτ. 3084/24.10.2013) καθώς τότε ήταν απλήρωτοι για επτά μήνες.
Για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι, ευθύνες έχει η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, με τη μείωση της χρηματοδότησης των δήμων και τη στέρηση εκατομμυρίων ευρώ που τους οφείλονται εδώ και χρόνια. Ευθύνες όμως έχει και η Δημοτική Αρχή που δεν τα διεκδικεί.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί

Ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζόμενων στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες «Ορίζοντας» και την τακτική πλέον μηνιαία πληρωμή των αποδοχών τους. 


Οι βουλευτές του ΚΚΕ
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

Ελένη Γερασιμίδου 

ΤΟ 5ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΟΡΟΥΜ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΝΕΩΝ


Την Τετάρτη 13 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η Τελετή Έναρξης του 5ου Διεθνούς Φόρουμ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων (Thessaloniki International Forum 2014, tif2014, http://tif2014.eypgreece.org) στην αίθουσα τελετών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, παρουσία επίτιμων προσκεκλημένων και ομιλητών.
Στη συνέχεια, οι 250 νέοι, χωρισμένοι σε ολιγομελείς επιτροπές οδηγήθηκαν στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Mediterranean College στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης. Εκεί σε ειδικά διαμορφωμένους και εξοπλισμένους χώρους κάθε επιτροπή κλήθηκε να διαμορφώσει ψηφίσματα για μια σειρά θεμάτων τα οποία θα προωθηθούν σε Ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Για δύο ημέρες (13-14 Αυγούστου) οι αίθουσες, οι διάδρομοι και τα σκαλοπάτια του κτιρίου ΒΙΕΝΝΗ του Κολεγίου γέμισαν από 250 νέους που συζήτησαν μαχητικά τα θέματα που είχε να διαχειρισθεί κάθε επιτροπή. Οι μετέχοντες στις διάφορες επιτροπές συζήτησαν για (http://tif2014.eypgreece.org/committee-topics/):
·       τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των δύο φύλων,
·       την ανεργία,
·       για τα φαινόμενα διαφθοράς μεταξύ των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
·       για το περιβάλλον, την ασφάλεια των τροφίμων και τη Δημόσια υγεία,
·       για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
·       το Διεθνές εμπόριο και τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής,
·       τη μετανάστευση και την προστασία των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
·       την προστασία της ελευθερίας του τύπου,
·       την επίδραση των μεταφορών σε περιβάλλον και τουρισμό,
·       τη βιώσιμη ανάπτυξη,
·       τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
·       την αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
·       τα φαινόμενα αποχής στις Ευρωεκλογές και τη σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου και
·       την ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι συνδιασκέψεις στο Mediterranean College διήρκεσαν 2 μέρες (13-14 Αυγούστου). Οι εργασίες του Φόρουμ ολοκληρώθηκαν στις 17 Αυγούστου όπου και συνήλθε η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων κάνοντας αποτίμηση των διεργασιών. Το κείμενο συμπερασμάτων των επιτροπών (http://issuu.com/thessalonikiif/docs/final_resolution_booklet_tif2014/1), ένα κείμενο 36 σελίδων, περιγράφει με λεπτομέρεια:
·       το πρόβλημα που είχε κάθε επιτροπή να διαχειρισθεί και τις ιδιαίτερες συνθήκες που το πλαισιώνουν,
·       τις προτάσεις της κάθε επιτροπής και
·       την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.
Η μελέτη του κειμένου καταδεικνύει ότι οι εργασίες του Φόρουμ υπήρξαν υπέρ το δέον παραγωγικές, παρά το διαφορετικό κοινωνικό και πολιτισμικό υπόβαθρο των συμμετεχόντων, παρά τη δυσκολία στην επικοινωνία που απορρέει από τη μη χρήση της ιδίας μητρικής γλώσσας, παρά το γεγονός ότι οι 250 νέοι δεν έχουν μακρά διαδρομή στην πολιτική και εμπειρία στη χρήση των εργαλείων αυτής και παρά το γεγονός ότι οι διαβουλεύσεις διήρκησαν μόλις δύο ημέρες. Βεβαίως, αρκετά πριν την εξαγωγή του κειμένου των συμπερασμάτων, είχε γίνει απολύτως κατανοητό ότι οι 250 νέοι καθώς και η οργανωτική επιτροπή του Φόρουμ, είχαν όρεξη για δουλειά και μόνο.


Συνδυάζοντας την ποιότητα του κειμένου των συμπερασμάτων αισθανθήκαμε αισιοδοξία. Η ενεργοποίηση των νέων προς την κατεύθυνση της συνειδητοποίησης των προβλημάτων που έχουν να διαχειριστούν οι κοινωνίες των Ευρωπαϊκών χωρών και των προτάσεων λύσης αυτών έχει το όνομα της Ευανθίας, της Lucy, του Αχιλλέα, του Ηλία και των υπολοίπων 250 νέων που μπορούν να αναφερθούν και που κάθε χρόνο διακατέχονται τουλάχιστον από την περιέργεια να μάθουν ποια είναι τα μείζονα προβλήματα των χωρών στις οποίες διαμένουν. Η λύση οποιουδήποτε προβλήματος απαιτεί πρώτα τον εντοπισμό αυτού, τη διατύπωσή του, την κατανόηση των συνθηκών που το περιβάλλουν και κατόπιν την απόπειρα επίλυσης. Αισιοδοξούμε λοιπόν καθώς οι νέοι αυτοί κάνουν μια απόπειρα κατανόησης των προβλημάτων που περιβάλλουν τις κοινωνίες των. Αν μη τι άλλο, αναζητούν το πρόβλημα και η περιέργεια γύρω από το πρόβλημα έχει καταγραφεί πολλάκις ως καταλύτης αλλαγών. Αν η τελευταία φράση χρειάζεται απόδειξη αρκεί να ανατρέξουμε στις αναφορές όσων μέσω της επιστήμης έκαναν μια προσπάθεια για να αλλάξουν τον κόσμο γύρω τους, υπογραμμίζοντας ότι η περιέργεια αποτελεί σημαντικό εργαλείο της επιστημονικής έρευνας.
Η δική μας περιέργειά για να μάθουμε ποιοι και ποιες βρίσκονται πίσω από το tif2014 μας οδήγησε σε μια σύντομη συζήτηση με την Ευανθία και τη Lucy. Η Ευανθία βρίσκεται στο 4ο έτος των σπουδών της στο Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η Lucy έχει σπουδάσει Γαλλική και Ιταλική Φιλολογία στο University College Cork της Ιρλανδίας. Η πρώτη είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος και η δεύτερη προέδρευσε στις δραστηριότητες του 5ου Διεθνούς Φόρουμ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων. Κατά τη σύντομη συζήτηση μαζί με τις δύο προέδρους, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Φόρουμ, καταγράφουμε λέξεις και φράσεις κλειδιά: life changing and international experience, active thinking, citizenship, personal development, education and knowledge, leadership, policy advising and coordinating and achieving.
Τα θέματα της συζήτησης ήταν πολλά, από την εκπαίδευση που έλαβαν οι δύο πρόεδροι μέχρι και την τρίτη βαθμίδα, την επιρροή που είχε η οικογένεια στη μέχρι τώρα διαδρομή τους, τη σημειολογία της προεδρίας τους, τις δυσκολίες αυτής, καθώς και τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων. Είναι ένας θεσμός που λειτουργεί; Προσφέρει τη γνώση με την οποία λειτουργεί το Ευρωκοινοβούλιο; Εισάγει τους νέους σε μια κουλτούρα που θα υποβοηθήσει τη συμμετοχή τους στα κοινά; Ξεκάθαρα ναι! Επιπλέον, είναι μια διαδικασία που έχει τη δυναμική να ενεργοποιήσει τους νέους που μετέχουν σε αυτήν και στο επίπεδο της προσωπικής τους ανάπτυξης. Όλα τα παραπάνω διαφάνηκαν και από τη συζήτηση που είχαμε με τις δύο προέδρους. Οι απαντήσεις που δόθηκαν στις ερωτήσεις μας ήταν συγκεκριμένες και συγκροτημένες. Μας δόθηκε η αίσθηση ότι οι δύο πρόεδροι ήταν έτοιμες να απαντήσουν σε οτιδήποτε ερωτηθούν, με πλήρη βεβαιότητα, σαν να είχαν προετοιμάσει μια απάντηση για το οτιδήποτε. Αποτελεί εκτίμησή μας ότι η διαδικασία στην οποία έχουν χρόνια τώρα εμπλακεί και οι δύο, η οποία είναι πρακτικά μια διαδικασία παραγωγικής συζήτησης, διαχείρισης κρίσεων και λήψης αποφάσεων, τις έχει οπλίσει με προσόντα και δεξιότητες που τις καθιστούν ενεργές συμμετέχουσες σε κάθε συζήτηση υπό οποιοδήποτε θέμα.
Ελπίζουμε να αυξηθεί ο αριθμός των νέων που συμμετέχουν στο θεσμό από περίπου 20.000 ανά έτος, αριθμός συμμετοχών που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια ετησίως από νέους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το Mediterranean College θέλοντας να υποβοηθήσει τη διάχυση της πληροφόρησης των νέων γύρω από το θεσμό, θα φιλοξενήσει την 30η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής, που θα συγκεντρώσει 180 νέους, από την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 20η Δεκέμβρη 2014.

Δρ Τραγουδάρας Δημήτριος
Ακαδημαϊκός Διευθυντής,

Mediterranean College, Θεσσαλονίκη

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...