Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2014 ΣΤΗΝ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ


Επιχειρησιακή ετοιμότητα και προσωπική δέσμευση των στελεχών και υπηρεσιών που συμμετέχουν στη διακλαδική άσκηση «Παρμενίων 2014» στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας

Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Οι πολίτες μπορούν να είναι ήσυχοι για την ετοιμότητα του τοπικού μηχανισμού Παλλαϊκής Άμυνας και Σχεδιασμού Εκτάκτου Ανάγκης

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση της διακλαδικής άσκησης «Παρμενίων 2014», με τη συμμετοχή πολιτικών και στρατιωτικών υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.


Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης είχε συνεργασία με επιτελικά στελέχη που συμμετέχουν στην άσκηση και διαπίστωσε το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας των υπηρεσιών. Ευχαρίστησε τα στελέχη για τη συνεργασία τους και συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες για το υψηλό αίσθημα ευθύνης και την προσωπική δέσμευσή τους, ανταποκρινόμενοι πλήρως στα επεισόδια της άσκησης.  

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014 ΣΤΗΝ ΠΚΜ

Από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας ανακοινώνεται ότι :

Οι εξετάσεις των Φαρμακοποιών για την απόκτηση της άδειας άσκησης επαγγέλματος Φαρμακοποιού, περιόδου ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014 θα διεξαχθούν στη Θεσσαλονίκη, στο Εργαστήριο Φαρμακοτεχνίας και Ελέγχου Φαρμάκων στο 2ο όροφο του κτιρίου Βιολογίας Φαρμακευτικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ως εξής:

                                                  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 13-10-2014     ΩΡΑ  9:00-12:00  Έλεγχος Φαρμάκων
                                         ΩΡΑ 12:00- 15:00 Παρασκευή Φαρμακοτεχνικών ή Χημικών Σκευασμάτων

ΤΡΙΤΗ 14-10-2014           ΩΡΑ 9:00 -12:00  Εκτέλεση Συνταγών
                                         ΩΡΑ 12:00-15:00  Αναγνώριση πλειόνων Φαρμάκων

                                             ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ (ή ΓΡΑΠΤΕΣ) ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 15-10-2014      ΩΡΑ 9:00-12:00  Ελληνική Φαρμακοποιία –Φαρμακοτεχνία
                                          ΩΡΑ 12:00-15:00  Φαρμακευτική Εμπορευματολογία –
                                                                    Στοιχεία Ιστορίας-Νομοθεσία

ΠΕΜΠΤΗ 16-10-2014          ΩΡΑ 9:00-12:00  Φαρμακολογία

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17-10-2014   ΩΡΑ 9:00-12:00  Τοξικολογία


Τροποποίηση  του προγράμματος γίνεται από τους εξεταστές σύμφωνα και με το υπόλοιπο πρόγραμμα λειτουργίας της Σχολής και ενημερώνεστε κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.

Ορίζεται ως τελευταία προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών η 08-10-2014 ημέρα Τετάρτη.
Οι υποψήφιοι θα παραλάβουν το παραπεμπτικό τους τη Δευτέρα 13-10-2014 και ώρα 9:00 στο Εργαστήριο Φαρμακοτεχνίας και Ελέγχου Φαρμάκων στο 2ο όροφο του κτιρίου της Φαρμακευτικής στο Α.Π.Θ.

Το παράβολο των 11,74 €, οι υποψήφιοι το προμηθεύονται από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων της Θεσσαλονίκης, Ερμού & Καρόλου Ντήλ γωνία και το καταθέτουν στη γραμματέα της Επιτροπής την πρώτη ημέρα των εξετάσεων.

Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΣΤΟ "BA-R-HOVO" ΤΩΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝ



Δυναμική έναρξη της χειμερινής σεζόν κάνει το εναλλακτικό "BARhovo" των Προμάχων, με ένα δυνατό live.
Συγκεκριμένα, το Σάββατο 4 Οκτώβρη αρχίζει ο Μαραθώνιος των ζωντανών εμφανίσεων που έχει προγραμματίσει η διεύθυνση του δημοφιλούς bar, κάνοντας  ξεκίνημα με το ντουέτο των Λυμένων κορδονιών, Νίκος και Σταυρούλα.
Η διεύθυνση και το εξυπηρετικότατο προσωπικό του bar έχουν βάλει ψηλά τον πήχη γι αυτόν τον χειμώνα και υπόσχονται, ότι φέτος τίποτα δεν θα είναι το ίδιο.
Ανανεωμένος διάκοσμος, ζεστό rock περιβάλλον, απολαυστικά ποτά και δυνατά κοκτέιλς, και πάνω απο όλα φιλικό παρεϊστικο κλίμα με προσιτές τιμές για όλους, εγγυώνται για αξέχαστες βραδιές.
Ο Νίκος και η Σταυρούλα, που αυτές τις ημέρες βρίσκονται σε στούντιο της Θεσσαλονίκης, ηχογραφώντας δικά τους τραγούδια, ετοίμασαν ένα πλήρως ανανεωμένο ρεπερτόριο και δηλώνουν πανέτοιμοι για τον θερμότερο χειμώνα της καριέρας τους.
Στο live του Σαββάτου μάλιστα, θα παρουσιάσουν δείγμα από τη νέα τους δουλειά.
Όλοι λοιπόν στο BARhovo αυτό το Σάββατο  για να στηρίξουμε συλλογικά δικούς μας αγαπημένους ανθρώπους και να τονώσουμε την δική μας τοπική κοινωνία.
Η εκδήλωση ξεκινά κατά τις 22.00μ.μ. και η είσοδος είναι ελέυθερη.


ΕΝΑΡΞΗ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ Μ.Σ. ΥΔΡΑΙΑΣ

                        ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
            ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΔΡΑΙΑΣ

Ο Μ.Σ. Υδραίας ανακοινώνει την έναρξη χορευτικών τμημάτων.

Τμήμα ενηλίκων: κάθε Παρασκευή 16:30 με 17:30 (εκτός 3/10 που θα γίνει 16:00 με 17:00).

Τμήμα εφηβικό: κάθε Κυριακή 11:00 με 12:00

Τμήμα παιδικό: κάθε Κυριακή 12:00 με 13:00

Χοροδιδάσκαλος : Νάνου Πολυξένη

«οι εγγραφές συνεχίζονται»  

Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΠΛΗΤΤΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ



Ο καρκίνος του μαστού δεν κάνει διακρίσεις στους ανθρώπους καθώς χτυπά, αν και σε μικρότερο ποσοστό σε σχέση με τις γυναίκες, και τους άνδρες!
Αυτό ανέφερε η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας (ΕΕΜ) Καθηγήτρια  Χειρουργός  Μαστολόγος Ογκολόγος κ. Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα κατά τη διάρκεια των μαθημάτων του 4ουκύκλου της Ελληνικής Σχολής Μαστολογίας στις 26 & 27 Σεπτεμβρίου.
 «Και οι άνδρες πλήττονται από τον καρκίνο του μαστού, σε μικρό ν ποσοστό σε σχέση με τις γυναίκες, αλλά δυστυχώς  δεν τον προσέχουν και προσέρχονται στον Μαστολόγο σε προχωρημένο στάδιο» ανέφερε η κ Μουζάκα και πρόσθεσε.

«Γι’ αυτό θα πρέπει να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι άνδρες πάνω σ’ αυτό το θέμα. Οι λόγοι της  καθυστερημένης προσέλευσης συνδέονται με την άγνοια των ανδρών ότι καρκίνος του μαστού μπορεί να χτυπήσει και αυτούς».
                ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ  ΣΤΟ  ΑΝΡΙΚΟ ΣΤΗΘΟΣ
Σύμφωνα με τους Mαστολόγους τα συμπτώματα που προκαλεί ο καρκίνος στο ανδρικό στήθος είναι:
  • Ανώδυνο ψηλαφητό ογκίδιο  συνήθως  κάτω από την περιοχή της θηλής και της θηλαίας άλω 
  • Αλλαγή μεγέθους  και σχήματος 
  • Εξέλκωση  του δέρματος  
  • Έκκριμα από τη θηλή  
  • Εισολκή της θηλής 
  • Εξάνθημα
  • Ψηλαφητοί μασχαλιαίοι λεμφαδένες μπορεί να αποτελούν την μοναδική κλινική εκδήλωση ενός καρκίνου του μαστού
Δυστυχώς λόγω του μικρού μεγέθους η νόσος  επεκτείνεται πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα οι άνδρες να έχουν χειρότερη πρόγνωση από τις γυναίκες.
Στο πλαίσιο των μαθημάτων της Ελληνικής Σχολής Μαστολογίας, η ολοκλήρωση των οποίων- σύμφωνα με τον διευθυντής της κ. Βασίλη Γεωργούντζο στέφθηκε με επιτυχία, ο γενικός ιατρός κ Ευάγγελος Φραγκούλης,   τόνισε σε σχέση με τις γνωστές εξαγγελίες του ΕΟΠΥΥ για το θέμα των ιατρικών εξετάσεων,  ότι «σε περιόδους ύφεσης πρέπει να γίνεται ιεράρχηση στην κατανομή των πόρων, διότι η πρόληψη κοστίζει πολύ λιγότερο της θεραπείας».
Ο κ. Γεώργιος Μπέλλος, Συντονιστής Γενικός Ιατρός στο Κέντρο Υγείας Κορωπίου, αναφέρθηκε στη σημασία του οικογενειακού ιατρού στο μείζον πρόβλημα δημόσιας αλλά και ατομικής υγείας που είναι ο καρκίνος του μαστού.
«Ο οικογενειακός ιατρός ανέφερε, έχει μια κομβικής σημασίας θέση στον καρκίνο του μαστού λόγω της εμπιστοσύνης  των ασθενών του στο πρόσωπό του,   τη δεξιότητα του να διαχειρίζεται χρόνια νοσήματα, αλλά και  την  ολιστική   προσέγγιση που έχει στην υγεία και τη νόσο».
Πρόσθεσε δε «  ότι στο εγγύς μέλλον θα υπάρχει καινοτόμος  προσέγγιση της νόσου    δια μέσου μοριακής αιτιολόγησης. Αυτού του είδους η προσέγγιση (της προσωποποιημένης ή εξατομικευμένης ιατρικής) έχει επιφέρει και θα επιφέρει τεκτονικού μεγέθους αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των καρκινοπαθών. Η περίπτωση της Αντζελίνας Τζολή συμπλήρωσε,  και οι επεμβάσεις στις οποίες υποβλήθηκε είναι ένα ζωντανό παράδειγμα,  με   σκοπό την αποφυγή της νόσου.  Το  γεγονός  αυτό επηρέασε την παγκόσμια κοινότητα στην εγρήγορση της στα ζητήματα της γονιδιακής και επιγονιδιακής δομής και γνώσης».
Από την πλευρά του ο κ. Ξενοφών Βακάλης, Στρατιωτικός ιατρός, τ. Δ/ντης  του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος του 401 ΓΣΝΑ και Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών  αναφέρθηκε στη  μερική ακτινοβόληση του μαστού μετά από συντηρητική χειρουργική επέμβαση.
«Η μέθοδος αυτή, όπως εξήγησε ο κ Βακάλης, που  είναι  ελπιδοφόρα  αφού θα επιτρέπει στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού να ολοκληρώνουν την ακτινοθεραπεία τους  μόνο μέσα σε μια εβδομάδα, ενώ η κλασσική μέθοδος ακτινοθεραπείας απαιτεί έξι εβδομάδες».
Οι εργαζόμενες ασθενείς, αλλά και οι γυναίκες που μένουν σε μεγάλη απόσταση από τα Ακτινοθεραπευτικά Κέντρα θα διευκολύνονται με αυτή τη μέθοδο πάρα πολύ. Οι έρευνες που μελέτησαν την αποτελεσματικότητα και την τοξικότητα της μερικής ακτινοβόλησης του μαστού, έχουν δώσει ισάξια αποτελέσματα με την κλασσική μέθοδο. Απομένει λοιπόν  να περιμένουμε λίγο χρόνο ακόμα, για να επιβεβαιωθούν  τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών  και να αρχίσει να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα.
Τέλος ο κ. Λίνο Τάραντο, επίσης Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος από το Νοσοκομείο Υγεία  αναφέρθηκε και επέμεινε στην εξατομικευμένη θεραπευτική αντιμετώπιση  των γυναικών με καρκίνο του μαστού.

www.mastologia.gr 

ΜΗΤΕΡΕΣ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΕΣ ΩΟΘΗΚΕΣ


Τη χαρά της μητρότητας μπορούν  να νιώσουν  πλέον και τα εκατομμύρια των γυναικών που πάσχουν από το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, αρκεί να διαγνώσουν έγκαιρα το πρόβλημα.
Αυτό τονίζουν οι γυναικολόγοι, που θεωρούν το  σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών ως μία από τις κύριες αιτίες της γυναικείας υπογονιμότητας.
 Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία το σύνδρομο πλήττει το 5-10% των γυναικών της αναπαραγωγικής ηλικίας (18-45 ετών).
«Σήμερα υπάρχει λύση, αρκεί το σύνδρομο να διαγνωστεί έγκαιρα και να μη ταλαιπωρηθεί η γυναίκα σε ατέρμονες εξετάσεις και θεραπείες που δεν έχουν σχέση με τις πολυκυστικές ωοθήκες»τονίζειο  Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, τ. Επιμελητής Μαιευτικής Γυναικολογίας του Princess Royal University Hospital London και συνεργάτης των Νοσοκομείων Μητέρα και Υγεία, κ Στέφανος Χανδακάς  και συμπληρώνει

«Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της νόσου  βοηθά τις περισσότερες γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, κατά 90%, να μείνουν έγκυες, εκτός εάν υπάρχουν άλλοι πιο σοβαροί παράγοντες που συμβάλουν στην υπογονιμότητα» .
 
            ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ -ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Η έγκαιρη διάγνωση του συνδρόμου, μπορεί να γίνει αρκεί η γυναίκα να παρατηρήσει αν έχει κάποια από τα βασικά συμπτώματα. Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις τα συμπτώματα δεν είναι πάντα ιδιαίτερα εμφανή και συχνά μπορεί να είναι παραπλανητικά.
Σύμφωνα με τους γυναικολόγους  τα βασικά συμπτώματα του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών είναι:
 
  • Κύκλοι  άνω των 30 ημερών και ελαφρά ακανόνιστοι
  • Αυξημένη τριχοφυΐα
  • Ακμή
  • Λιπαρό δέρμα
  • Αύξηση του σωματικού βάρους, κυρίως στην κοιλιακή χώρα
  • Προβλήματα ωορρηξίας
  • Αποβολές
  • Τριχόπτωση
  • Προβλήματα υπογονιμότητας
 
«Οι πολυκυστικές ωοθήκες μπορούν να διαγνωστούν με  υπερηχογράφημα και με ορμονικό προσδιορισμό συγκεκριμένων ορμονών μέσω μίας εξέτασης αίματος στην αρχή του κύκλου»αναφέρει ο Δρ.Χανδακάς  και προσθέτει
« Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν μέχρι σήμερα οι γυναίκες που δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από το σύνδρομο  πολυκυστικών ωοθηκών , είναι ότι οι περισσότεροι γιατροί στους οποίους απευθύνονται προσπαθούν να θεραπεύσουν ένα σύμπτωμα, π.χ. την ακμή η το λιπαρό δέρμα  και όχι την αιτία της πάθησης» .

      ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ   ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ - ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Σήμερα, υπάρχει τρόπος θεραπείας για τις πολυκυστικές ωοθήκες, με φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση. Η ενδεδειγμένη θεραπεία θα αποφασιστεί  σε συνεργασία με τον γυναικολόγο και μετά από την διεξαγωγή εργαστηριακών και αιματολογικών εξετάσεων.
«Για τις γυναίκες που δεν επιθυμούν να μείνουν έγκυες, οι ακανόνιστες περίοδοι, η ακμή και η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα μπορούν να αντιμετωπιστούν με ελαφρύ αντισυλληπτικό χάπι» εξηγεί ο Δρ Χανδακάς και καταλήγει

« Αντίθετα οι γυναίκες που προσπαθούν να επιτύχουν μία εγκυμοσύνη,  θα πρέπει να υποβληθούν σε συγκεκριμένη φαρμακευτική θεραπεία την οποία θα αποφασίσουν με το γιατρός τους».
Σύμφωνα με τους γυναικολόγους οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες που προσπαθούν να επιτύχουν μια εγκυμοσύνη, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:
  •   Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι η πιο κοινή αιτία υπογονιμότητας στις γυναίκες που δεν κάνουν ωορρηξία
  • Πρέπει να συζητήσουν με το γιατρό τους, πριν επιχειρήσουν μία εγκυμοσύνη
  • Να διατηρούν ένα ιδανικό σωματικό βάρος
  • Ο κίνδυνος αποβολής είναι υψηλότερος σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες,
  •  Η πρόκληση ωορρηξίας σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες ενέχει κινδύνους
  •  Οι περισσότερες γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, κατά 90%, θα μείνουν έγκυες.
 
 

www.drchandakas.gr   τηλ 210 6436258

1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ



Τετάρτη 1 Οκτωβρίου, σωτηρίου έτους 2014 στους Προμάχους και ο μήνας του Αη Δημήτρη μπήκε με μια ηλιόλουστη ημέρα στο αγαπημένο μας χωριό.
Από νωρίς τα ξημερώματα οι πάγκοι της υποτυπώδους λαϊκής, στήθηκαν στην κεντρική πλατεία και οι ηρωικοί πωλητές ξυπνούν τους κατοίκους με τις φωνές τους, διαλαλώντας την πραμάτεια τους.
Τα συνεργεία των υλοτόμων αναχώρησαν εσπευσμένα, για να εκμεταλλευτούν τον ιδανικό καιρό και ξεχύθηκαν στις κοντινές συστάδες, για να προλάβουν να "βγάλουν" όσα περισσότερα ξύλα μπορούν, μιας και η ζήτηση αυτή την εποχή, είναι αυξημένη, εν όψη του επερχόμενου χειμώνα.
Κάποια αλυσοπρίονα ακούγονται στις αυλές των σπιτιών, όπου όλη η οικογένεια ασχολείται με την τακτοποίηση και αποθήκευση των καυσόξυλων.
Τάξεις των σχολείων με πολυάριθμα παιδιά, σπάνε την μονοτονία με τις τσιρίδες τους στο δρόμο προς το γήπεδο, πηγαίνοντας την καθιερωμένη εκδρομή τους.
Στο πολύπαθο αγροτικό ιατρείο του χωριού, η συνηθισμένη ουρά από τα γεροντάκια, που περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους, για την συνταγογράφηση των απαραίτητων φαρμάκων, "παράταση ζωής" όπως σαρκαστικά τα χαρακτηρίζουν οι ίδιοι.
Στο διπλανό κτίριο, όπου στεγάζεται το ταχυδρομικό πρακτορείο του χωριού, πολλά πηγαδάκια συνταξιούχων αναμένουν τον ταχυδρόμο, να φέρει από τα κεντρικά γραφεία της Αριδαίας, το "μάνα εξ ουρανού", τις συντάξεις δηλαδή, μιας και είναι ημέρα πληρωμών.
Τα πανύψηλα αιωνόβια πλατάνια κατάμεστα από δεκάδες σπουργίτια, που λες κι έχουν κάποιου είδους διαδήλωση, έχουν κατακλύσει κάθε κλαδί και τσιτσιρίζουν εκωφαντικά, τονίζοντας με τον τρόπο αυτό την παρουσία τους στον κόσμου που μοιραζόμαστε.
Ένα ζευγάρι αδέσποτων σκυλιών ερωτοτροπεί διακριτικά σε ένα στενό, κάνοντας μια παρέα μικρών παιδιών να τα παρατηρούν και να σχολιάζουν με ζωγραφισμένα πονηρά χαμόγελα στα προσωπάκια τους.
Στα στενά σοκάκια του οικισμού, γαργαλιστικές μυρωδιές σου σπάνε τα αισθητήρια, από φρεσκοψημένες πιπεριές, σκόρδο, σέλινο και λαδόξιδο, μιας και η εποχή των τουρσιών είναι στο φόρτε της.
Στα μπαλκόνια και στους ευήλιους εξώστες των σπιτιών, διακρίνονται οι στημένοι αυτοσχέδιοι πάγκοι των νοικοκυρών, όπου έχουν απλώσει τον φρεσκοκατασκευασμένο τραχανά και τον τρίβουν με μαεστρία στο "ρισέτο", τον ειδικό κυλινδρικό τρίφτη.
Στο κτίριο του νηπιαγωγείου, μικροί μαθητές τρέχουν πέρα δώθε πλημμυρίζοντας με τα ξεφωνητά τους την αυλή, ενώ λίγο απόμερα, μια επιτροπή γονιών συνομιλούν με εκπρόσωπο του δήμου για την ακαταλληλότητα του κτίσματος, που τόσα προβλήματα έχει από την πολυκαιρία.
Κινητικότητα παρατηρείται και στα καστανοχώραφα, όπου οι φιλότιμοι παραγωγοί, συλλέγουν τους νοστιμότατους καρπούς, τσακίζοντας τους ξεραμένους "αχινούς" και πηγαίνοντάς τους στα διαλογητήρια όπου περιμένουν οι έμποροι. Βασικό θέμα συζήτησης όλων, οι τιμές που αλλάζουν μέρα με την ημέρα.
Και φυσικά οι αρκετές παρέες, ηλικιωμένων κατά το πλείστον στα καφενεία και στο πάρκο της πλατείας, πίνοντας το καφέ ή το ουζάκι τους, συνομιλώντας και αναπολώντας τα περασμένα μεγαλεία.
Μια φυσιολογική ημέρα, με κανονικούς ήσυχους, αργούς ρυθμούς, η πρώτη του Οκτώβρη στο αγαπημένο μας χωριό κι εμείς ευχόμαστε όλα να κυλήσουν ομαλά και χωρίς δυσάρεστα γεγονότα.
Καλό μήνα.


ΑΝ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΓΥΡΙΖΕ ΠΙΣΩ...



Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώνονται καθημερινά στη Συρία. Συντρίμμια παντού από τους βομβαρδισμούς και νεκρά σώματα. Οικογένειες ξεκληρίζονται.
  Το παρακάτω βίντεο δείχνει τι θα είχε συμβεί αν ο χρόνος γύριζε πίσω... Αν στη Συρία ζούσαν ειρηνικά... Οι εικόνες συγκλονίζουν μέχρι τη στιγμή που έρχεται η υπενθύμιση ότι "δεν μπορούμε να αλλάξουμε ό,τι έχει συμβεί στη Συρία, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε το τέλος της ιστορίας".
  Με αυτό τον τρόπο γίνεται η καμπάνια για τη βοήθεια και τη στήριξη στους ανθρώπους που ζουν με τον καθημερινό φόβο ότι αυτή θα είναι η τελευταία τους μέρα πάνω στη γη...
-----




___________
Πηγή: .newsit.gr

ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΜΕ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑ


ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ της ΤΟΜ.ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ του ΚΚΕ στους ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ της ΠΕΛΛΑΣ

    Με επίκεντρο τα οξυμένα προβλήματα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, που αντιμετωπίζουν όλο και πιο έντονα το πρόβλημα της επιβίωσης τους στην κτηνοτροφική παραγωγή, η Τομεακή Επιτροπή Πέλλας του ΚΚΕ προχώρησε σε πρόγραμμα εξορμήσεων στα χωριά της περιοχής με εκμεταλλεύσεις αιγοπροβά-των.
    Στις συζητήσεις με τους κτηνοτρόφους κυριάρχησαν τα μεγάλα προβλήματα με το Σχέδιο Δράσης για τα βοσκοτόπια της ελληνικής κυβέρνησης και τον αποχαρακτηρισμό χιλιάδων στρεμμάτων με βοσκοτόπια σε όλους τους Δήμους της περιοχής, όπως και πανελλαδικά πάνω από 10.000.000 στρ., με αποτέλεσμα την απώλεια των επιδοτήσεων για τα αιγοπρόβατά τους.
   Ακόμη είναι οι κτηνοτρόφοι είναι αγανακτισμένοι με την εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης για τις δραματικές επιπτώσεις του καταρροϊκού πυρετού στα αιγοπρόβατά τους. Η συγκυβέρνηση, οι περιφέρειες και οι δήμοι έχουν πολύ σημαντικές ευθύνες και προσπαθούν με μπαλώματα να λύσουν το πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού. Πρέπει να δοθεί αποζημίωση 100% των απωλειών και σε ζωικό κεφάλαιο και στην παραγωγή και υποστηρίζουν ότι πρέπει παρθούν μέτρα ανακούφισης των μικρών κτηνοτρόφων.
    Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ ενημέρωσαν τους κτηνοτρόφους στα χωριά Ν.Μυλότοπος-Κρώμνη, Νέα Ζωή και Λάκκα για τις πρωτοβουλίες του Κόμματος με κατάθεση σχετικών ερωτήσεων στη βουλή για τα παραπάνω προβλήματα.
    Ενημέρωσαν τους κτηνοτρόφους για τη συνεχιζόμενη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και με τη νέα                ΚΑΠ 2015 - 2020, που έρχεται να φέρει νέα δεινά στους αγρότες, μειώνει τις επιδοτήσεις, βάζει φραγμούς στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, αποδεσμεύει την παραγωγή από τις επιδοτήσεις, αποχαρακτηρίζει τα βοσκοτόπια, αποτελεί το εργαλείο συγκέντρωσης γης και παραγωγής στα χέρια επιχειρηματιών και μεγαλοαγροτών και θα οδηγήσει στο ξεκλήρισμα και τον αφανισμό χιλιάδες αγροτικά και κτηνοτροφικά νοικοκυριά. Αυτό χρειάζεται να γίνει ξεκάθαρο πλέον και στον πιο δύσπιστο μικρομεσαίο αγρότη, χωρίς καμιά αυταπάτη για τα δεινά της πρόσδεσης στο «άρμα της ΕΕ» των μεγάλων συμφερόντων και των ανταγωνισμών των επιχειρηματικών ομίλων, και σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων.
    Κάλεσαν τους κτηνοτρόφους της Πέλλας να συμμετέχουν μαζικά στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων στις 8 Οκτώβρη 2014 συντονισμένοι με τους συναδέλφους τους όλης της χώρας.

   Τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται περιοδείες στα χωριά Αραβησσός, Πλαγιάρι, Σωτήρα, Αρχάγγελος.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ



Η 1η Οκτωβρίου είναι απο το 1990 η παγκόσμια ημέρα της τριτης ηλικίας σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Σήμερα, 24 χρόνια μετά, ο θεσμός αυτός στο πλαίσιο της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής κρίσης δεν αποτελεί αφορμή για εκδηλώσεις και γιορτές. 

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, η Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία αποτελεί ημέρα μνήμης και υπενθύμισης για όλους εμάς. Μας θυμίζει τη γενιά αυτή των ανθρώπων, τις ανάγκες και τις ανησυχίες τους. Ανάγκες και ανησυχίες που όλοι μας θα νιώσουμε κάποια χρόνια αργότερα. 

 Οι άνθρωποι αυτοί , οι παπούδες και οι γιαγιάδες μας, οι γονείς μας, έχουν περισσότερη ανάγκη σήμερα απο τη δική μας στοργή. Μια στοργή που θα πρέπει να έχει ως στόχο το να παραμείνουν ενεργοί και δραστήριοι όσο είναι δυνατό.

  Να σταθούμε δίπλα τους στα δύσκολα. Να έχουμε πάνω απ' όλα καθημερινή επαφή μαζί τους.
 Ίσως έτσι δημιουργήσουμε εικόνες στα παιδιά μας και κάνουν το ίδιο με μας όταν έρθει η ώρα.

Δημήτρης Μπίνος
Δήμαρχος Αλμωπίας

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


Τα  Λουτρά Αλμωπίας επισκέφθηκε  ο  κ. Κωνσταντίνος  Κουσκούκης, πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων ,καθηγητής Ιατρικής-Νομικός πρώην Αντιπρύτανης   και  Γενικός  Γραμματέας  του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. 

Ο κ. Κουσκούκης  συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Αλμωπίας και πρόεδρο των  Λουτρών κ. Μπίνο  Δημήτριο και συζήτησαν  τρέχοντα  ζητήματα που αφορούν τα λουτρά.

MEDITERRANEAN COLLEGE: ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ


Το Mediterranean College διοργάνωσε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, στις 24 Σεπτεμβρίου, με κύριο θέμα το σχολικό εκφοβισμό (bullying), καθώς και τον εκφοβισμό στο οικογενειακό περιβάλλον. 

Στην πρώτη ενότητα που αφορούσε το σχολικό εκφοβισμό, η Δρ Πατσίδου Μαρίνα, Σχολική Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής Ανατολικής Θεσσαλονίκης, παρουσίασε τους λόγους που τα παιδιά με σύνδρομο Asperger γίνονται συχνά θύματα του σχολικού εκφοβισμού και πώς μπορεί ο εκπαιδευτικός και το σχολείο να κινηθούν, ώστε να προστατευθούν τα παιδιά. Η κα Καραδήμα Βασιλική, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής, σχολίασε μέσω μιας μελέτης περίπτωσης, το πώς αναγνωρίζουμε το σχολικό εκφοβισμό, αλλά και ποιες οφείλουν να είναι οι παρεμβάσεις των εκπαιδευτικών και των γονέων στο ζήτημα. Ο Δρ Ακριτίδης Νικόλαος, Προϊστάμενος Επιστημονικής Καθοδήγησης Π.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσίασε το θεσμό και τις δράσεις του Παρατηρητηρίου, που οργανώθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού και καθοδήγησε το κοινό σε φορείς που μπορεί να απευθυνθεί για επιστημονική καθοδήγηση/ βοήθεια. Τέλος, η κα Κιζιρίδου Γεωργία, Εξελικτική – Σχολική Ψυχολόγος και καθηγήτρια του Mediterranean College στον τομέα Εκπαίδευσης του Κολεγίου, χρησιμοποιώντας ένα διαδραστικό ερωτηματολόγιο, προσκάλεσε τους συμμετέχοντες σε διάλογο και προβληματισμό γύρω από το θέμα του σχολικού εκφοβισμού.
Στη συζήτηση για την ενότητα του εκφοβισμού στο οικογενειακό περιβάλλον, ο κος Σταύρος Καρπουχτσής, Ψυχολόγος με ειδίκευση στην Συστημική Θεραπεία και καθηγητής του Mediterranean College στον τομέα Ψυχολογίας σκιαγράφησε τα χαρακτηριστικά του ατόμου που χρησιμοποιεί τη βία στα πλαίσια της οικογένειας, ως μια προσπάθεια ελέγχου του περιβάλλοντός του και μείωσης της πολυπλοκότητας. Η Κρυσταλλία Λεοντιάδου, Ψυχολόγος με ειδίκευση στην Συστημική Θεραπεία, έδωσε με τη σειρά της πρακτικά παραδείγματα εμφάνισης των διάφορων μορφών βίας στην οικογένεια –λεκτικής, συναισθηματικής και σωματικής- και οδήγησε τους συμμετέχοντες σε μια γόνιμη συζήτηση γύρω από τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου.
Τη συζήτηση συντόνισε η Δρ Νάνου Ανδρομάχη, Ειδική Παιδαγωγός του Α’ ΚΕΔΔΥ Ανατολικής Θεσσαλονίκης και καθηγήτρια του Mediterranean College στον τομέα Εκπαίδευσης. Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν με ενδιαφέρον και έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από τη διοργάνωση, ανανεώνοντας το ραντεβού για μια επόμενη σχετική εκδήλωση, καθώς το θέμα του εκφοβισμού είναι ένα σημαντικό ζήτημα της εποχής μας, ένα θέμα που οφείλουμε να αναδεικνύουμε σε κάθε δυνατή ευκαιρία.

"ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΑΜΕΙΑ". ΓΡΑΦΕΙ Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΝΤΑΚΟΥ


ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΑΜΕΙΑ. 



Γράφει :Δήμητρα Κοντάκου, Γυμνάστρια , Εναλλακτική θεραπεύτρια, τέως υποψήφια Βουλευτής Νομού Πέλλας.  

Συνάντηση με τον Αρτέμη Σώρρα που κατέθεσε 600δις ομόλογα Αμερικανικού Δημοσίου στο όνομα της Κυρίαρχης Ελληνικής Δημοκρατίας είχαμε Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014 , στα Κοίλα Κοζάνης, ενεργοί πολίτες από όλη την Ελλάδα. Πάνω από 2 τρις μετρητά που προορίζονταν για τους Δήμους ,βρίσκονται μπλοκαρισμένα στις τράπεζες της Ελλάδος.
 Κυβέρνηση και τραπεζίτες εμποδίζουν να έρθουν τα χρήματα στους πρώτους 7 Δήμους που υπέγραψαν με τον Αρτέμη Σώρρα για να εγγυοδοτήσει την εισροή κεφαλαίων και να αρχίσει η ανάπτυξη και τα έργα. 
Ο Αρτέμης Σώρρας τόνισε την μέγιστη σημασία που έχει να ενωθούν οι Έλληνες κατά Δήμους για να συναντιούνται και να ενημερώνονται σε εβδομαδιαία βάση, γιατί η συνένωσή μας είναι πλέον η δύναμή μας.
  Δικαστήρια που έχουν γίνει στην Ελλάδα, καθώς και έγκυρα κρατικά και διακρατικά έγγραφα που μας επιδείχθηκαν,  επιβεβαιώνουν αδιάσειστα το αληθές της ύπαρξης των 600 δις και των τρισεκατομμυρίων που κατέχει η Ελλάδα σε χρυσό και μετρητά στα Παγκόσμια Ταμεία. 
Τα Παγκόσμια Ταμεία ιδρύθηκαν φαινομενικά με στόχο να υπάρχει ένας "κουμπαράς για ώρες ανάγκης" για τα κράτη που συμμετείχαν. Μα ο χρόνος έχει δείξει πως τα Παγκόσμια Ταμεία ή Καταπιστεύματα, ιδρύθηκαν απλά και μόνο για να αποκρύπτεται ο πλούτος των λαών και να διοχετεύεται όχι στα κράτη για τις κατά καιρούς ανάγκες τους, μα σε σκοπούς άσχετους της συλλογικής βούλησης των λαών.  
https://www.facebook.com/1409055929328600/photos/a.1409063869327806.1073741828.1409055929328600/1544886072412251/?type=1&fref=nf 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...