Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΠΙΠΕΡΙΑΣ Μ.Σ. ΓΑΡΕΦΕΙΟΥ ‘’ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΡΕΦΗΣ’’


ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ  ΓΙΟΡΤΗΣ ΠΙΠΕΡΙΑΣ  Μ.Σ. ΓΑΡΕΦΕΙΟΥ  ‘’ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΡΕΦΗΣ’’

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Γαρεφείου ‘’ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΡΕΦΗΣ’’ σας ενημερώνει για την αναβολή των προγραμματισμένων  εκδηλώσεων της  γιορτής πιπεριάς καθώς επίσης και για τις υπόλοιπες εκδηλώσεις  μνήμης   όπως η επιμνημόσυνη δέηση προς τον οπλαρχηγό του Μακεδονικού αγώνα  ΚΑΠΕΤΑΝ ΓΑΡΕΦΗ  & άλλων αγωνιστών που συνέβαλαν
Ακόμη αναβάλετε και η προγραμματισμένη παράσταση  του θεάτρου σκιών  με θέμα:
 ‘’Ο θάνατος του ΚΑΠΕΤΑΝ ΓΑΡΕΦΗ  του Γιάννη Παπαδόπουλου (ΓΙΟΥΒΑΝ)
Η αναβολή των εκδηλώσεων γίνετε λόγο κακών καιρικών συνθηκών
Για αυτόν τον λόγο οι εκδηλώσεις θα μεταφερθούν την Κυριακή 19 Οκτωβρίου  2014 και ώρα 15:00 στην πλατεία ΑΝΩ ΓΑΡΕΦΕΙΟΥ

Με εκτίμηση  τα μέλη του συλλόγου

Εκ του Δ.Σ.

Μ.Σ. ΓΑΡΕΦΕΙΟΥ ‘’ ’ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΡΕΦΗΣ’’

"Η ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΜΑΣ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΕ. ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΑΓΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΡΥΣΑ ΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ"

Πέτρος Θέμελης, αρχαιολόγος: Η Αμφίπολη μας συγκλόνισε, περιμένουμε τώρα αγγεία και σκεύη χρυσά του νεκρού

Ο αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης, ο οποίος έχει αφιερώσει μισόν αιώνα ανασκαφών στην Αρχαία Μεσσήνη, μίλησε στο fractal για τους μακεδονικούς τάφους και την Αμφίπολη.

Η πρώτη ανασκαφή του Πέτρου Θέμελη ήταν στα ανάκτορα της Βεργίνας και το διδακτορικό του υπήρξε επάνω στα Πρώιμα Ελληνικά Ταφικά Μνημεία, στο Μόναχο.

Τι μπορεί να σημαίνει η Αμφίπολη για τη ζωή μας, την αρχαιολογία και την Μακεδονία; τον ρώτησε ο δημοσιογράφος του fractal.gr.

«Η Αμφίπολη είναι ένα γεγονός που τάραξε τα νερά της Μακεδονίας. Βέβαια, τα αποτελματωμένα νερά της Μακεδονίας τα τάραξε η Πέλλα, η ανακάλυψη της Πέλλας, είναι μεγάλο γεγονός! Ο τότε ο πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής, ο γέρος Καραμανλής, είχε επισκεφθεί την Πέλλα και είχε χρηματοδοτήσει την ΈΡΕΥΝΑ αυτή και ήταν η μεγαλύτερη ανασκαφή στην Ελλάδα. Κι είχα την τύχη να πάρω μέρος σ’ αυτή την ανασκαφή.
Το δεύτερο μεγάλο, βέβαια, γεγονός ήταν φυσικά η ανακάλυψη της Βεργίνας και οι τάφοι του Ανδρόνικου, όπως λένε, και ο Τάφος του Φιλίππου του Β’. Αυτά τα λαμπρά ευρήματα που θάμπωσαν όλο τον κόσμο και ακόμα εξακολουθούν να τον θαμπώνουν με διάφορες εκθέσεις. Ήταν ο μόνος ασύλητος τάφος, τελικά, που έχει βρεθεί στη Μακεδονία από τους πόσους 50-60…

Η Αμφίπολη, λοιπόν, ήρθε και τώρα ξανά να μας ταράξει και συναισθηματικά, εμένα τουλάχιστον που έχω ζήσει τα νιάτα μου εκεί και έχω σκάψει και ένα μακεδονικό τάφο στο Δερβένι. Με ασημένια σκεύη, χρυσά στεφάνια… Έχουν βρεθεί κι αλλού, όχι μόνο στη Βεργίνα αλλά και στο Δερβένι, σε απλούς τάφους αριστοκρατών της περιοχής! Ένας πάπυρος βρέθηκε εκεί, ο πάπυρος του Δερβενίου του 4ου αιώνα π.Χ. που εκτίθεται στο μουσείο της Θεσσαλονίκης.

Η Αμφίπολη με συγκίνησε πολύ. Περιμένουμε περισσότερα πράγματα, όμως, κυρίως περιμένουμε το περιεχόμενο γιατί το αρχιτεκτόνημα το είδαμε και το εκτιμήσαμε όσο μπορούσαμε. Είναι περίπτωση μοναδική, θα έλεγα, ως προς ορισμένα στοιχεία, την κατοχή των πολλών θαλάμων, το μέγεθος, τα γλυπτά. Οι Σφίγγες, οι Καρυάτιδες… Περιμένουμε και κάτι άλλο: αγγεία, σκεύη χρυσά, του νεκρού που τάφηκε εκεί» απάντησε ο αρχαιολόγος.



ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΦΥΛΛΗ ΠΟΡΤΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΥΠΟΓΕΙΟ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

Αμφίπολη: Αυτή είναι η δίφυλλη πόρτα που οδηγεί σε υπόγειο βάθους δύο μέτρων [εικόνα]

Σχέδιο από τη μαρμάρινη δίφυλλη πόρτα που βρέθηκε στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο του τάφου της Αμφίπολης δόθηκε στη δημοσιότητα.
Η θύρα έχει την τυπική μορφή αυτών που βρίσκονται σε μακεδονικούς τάφους. Είναι  κατασκευασμένη από μάρμαρο Αλυκής Θάσου- όπως είναι κατασκευασμένο και όλο το ταφικό συγκρότημα- με εφηλίδες, οι οποίες μιμούνται την κεφαλή καρφιών, όπως είθισται στις ξύλινες πόρτες.
Στη δυτική πλευρά της πόρτας διαπιστώθηκεότι υπάρχει στροφέας, το σημείο κρέμασης της θύρας  από την παραστάδα, κάτι σαν τους σημερινούς μεντεσέδες.
Η εκτίμηση της ανασκαφικής - διεπιστημονικής ομάδας είναι πως μετά το θύρωμα μέσα στον τρίτο θάλαμο υπάρχει κλίμακα (σκάλα) που κατεβαίνει σε βάθος ίσως και 2 μέτρων.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερθηκε κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στον τέταρτο διαφραγματικό τοίχο έχει εντοπιστεί το άνοιγμα (το πορτάκι των 0,96μ.) σε μεγαλύτερο βάθος από τα προηγούμενα ανοίγματα. Αυτό, όπως σημείωσαν «οδηγεί τους τεχνικούς στο συμπέρασμα ότι το δάπεδο του τέταρτου χώρου βρίσκεται βαθύτερα από το δάπεδο των προηγούμενων χώρων, πιθανώς κατά δύο μέτρα.Φυσιολογικά, αυτό σηματοδοτεί την ύπαρξη σκάλας ή ράμπας η οποία ξεκινά πιθανώς μετά το θύρωμα του τρίτου διαφράγματος».





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ "ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ" ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΕΡΩΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ ΦΙΛΗ ΤΟΥ

Απίστευτο: Υπολοχαγός έβαλε στρατιώτες να στείλουν ερωτικό μήνυμα στην τραγουδίστρια φίλη του [εικόνες]

Αβέβαιο είναι πλέον το μέλλον της καριέρας ενός μόνιμου αξιωματικού της Εθνικής Φρουράς Κύπρου που θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη στρατιωτική δικαιοσύνη λόγω... έρωτα.

Ο απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων υπολοχαγός θέλησε να στείλει μέσω Facebook ένα μήνυμα στην αγαπημένη του η οποία είναι τραγουδίστρια σε νυχτερινό κέντρο της Λευκωσίας.
Την ώρα λοιπόν της εκπαίδευσης των στρατιωτών του Λόχου του, έγραψε σε ένα χαρτόνι «HELENA ΣΕ ΑΓΑΠΩ» και έβαλε τους στρατιώτες να το κρατούν και να ποζάρουν μαζί του στον φωτογραφικό φακό.
Στη συνέχεια ανάρτησε τη φωτογραφία στο Facebook και έγραψε: «Επειδή βαρέθηκα να μου τα πρήζεις, ότι ντρέπομαι να σου μιλάω καλά από το τηλέφωνο, άμα έχει άλλους γύρω μου. Δες πόσο ντρέπομαι!!!».



Το Γενικό Επιτελείο της Εθνικής Φρουράς και το Υπουργείο Αμυνας τώρα εξετάζουν το τι θα κάνουν με τον υπολοχαγό, μετά και από διαμαρτυρίες από γονείς στρατιωτών οι οποίοι ζήτησαν εξηγήσεις για τον τρόπο που χρησιμοποιούνται οι στρατιώτες που υπηρετούν τη θητεία τους.

 Πάντως, όσον αφορά την τραγουδίστρια φίλη του, φαίνεται ότι τον πέτυχε το σκοπό του: «Είσαι ο άντρα των ονείρων μου. Είμαι πολύ τυχερή που μ' αγαπάς. Με κάνεις κάθε μέρα ευτυχισμένη. Είσαστε όλοι πολλοί όμορφοι», του έγραψε στο Facebook.





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΚΑΤΑΝΤΙΑ: ΠΑΙΔΙΑ ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΚΑΡΟΤΣΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΧΟΛΕΙΟ

Κατάντια: Παιδιά στην Αρχαία Ολυμπία «φορτώνονται» σε καρότσες αγροτικών αυτοκινήτων για να πάνε σχολείο [εικόνα]

Είναι σκηνή που θα μπορούσε κανείς να την δει στη Βομβάη, στο Μπαγκλαντές ή σε κάποια άλλη αντίστοιχη περιοχή. Κι όμως, συμβαίνει στα ορεινά χωριά της Αρχαίας Ολυμπίας. Τα παιδιά για να πάνε στο σχολείο τους, ελλείψει άλλου μεταφορικού μέσου, στοιβάζονται σε καρότσες αγροτικών αυτοκινήτων.
Όπως αναφέρει και το patrisnews, έτσι μεταφέρονται στο σχολείο τους, από γονείς, συγγενείς οι γείτονες, οι μαθητές των ορεινών χωριών του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, αφού, ακόμα, αν και διανύουμε τον Οκτώβρη, το θέμα της μεταφοράς, δεν έχει λυθεί.
Οι μισοί μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λάλα προέρχονται από τα γύρω χωριά, από τα οποία όμως, αν και ήδη έχουμε «μπει» στον Οκτώβρη, δεν έχει ξεκινήσει η μεταφορά με μικρά λεωφορεία ή τα Ταξί, που μισθώνονται κάθε χρόνο για το σκοπό αυτό.
Κάθε πρωί οι γονείς, με τα μέσα που διαθέτουν, Ι.Χ, αγροτικά αυτοκίνητα ή και δίκυκλα ακόμα, μεταφέρουν οι ίδιοι τα παιδιά τους στο σχολείο. Κι όσοι έχουν «χώρο» εξυπηρετούν συγγενείς και συγχωριανούς που, είτε δεν έχουν αυτοκίνητο ή έχουν κάποια δουλειά.
Ακόμα και σ' αυτή την περίπτωση όμως, έχουν ή δεν έχουν δουλειά, κάποιοι, το μεσημέρι, θα αναγκαστούν να την αφήσουν στη μέση, καθώς πρέπει να επιστρέψουν και να πάρουν τα παιδιά με το σχόλασμα. Κι αν έχουν ένα παιδί στο Δημοτικό και άλλο ένα στο Γυμνάσιο ή στο Λύκειο, τότε τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Κι αυτό γιατί, ή θα πρέπει να πάνε το ένα παιδί στο σπίτι και να επιστρέψουν μετά από μια ώρα για να πάρουν και το άλλο, ή να περιμένουν μαζί στο δρόμο, μέχρι να χτυπήσει και το κουδούνι στο Γυμνάσιο και το Λύκειο.
Τα αυτοκίνητα, όπως λένε οι γονείς, «...δεν χορταίνουν βενζίνη και πετρέλαιο», αφού κάθε μέχρι κάνουν τουλάχιστον τέσσερα δρομολόγια, πρωί και απόγευμα, για να πάνε και να πάρουν τα παιδιά από το σχολείο. Πολλοί, έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο, αφού τα οικονομικά είναι δύσκολα και, όταν αναγκάζονται να αφήσουν τις δουλειές που έχουν για να μεταφέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο, η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη.
Έχουν «ματώσει» οικονομικά, όπως λένε, αλλά, δηλώνουν αποφασισμένοι, ακόμα και «ξυπόλητοι» να μεταφέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο, να μάθουν γράμματα, να μορφωθούν και να βγουν στην κοινωνία.
Ετών 6, με το λεωφορείο της γραμμής
Ακόμα και τη στιγμή όμως που, θα λυθεί (αν και όταν) το πρόβλημα της μεταφοράς για κάποιους μαθητές, θα παραμείνει. Κι αυτό γιατί, τα χωριά που υπάρχει λεωφορείο της γραμμής, δεν προβλέπεται επιπλέον δρομολόγιο και ειδική μεταφορά για τους μαθητές.
Έτσι, οι μαθητές του Νηπιαγωγείου ή της Α΄ τάξης, ετών 5 και 6 δηλαδή, θα πρέπει στις 7:00 το πρωί να μπαίνουν στο λεωφορείο της γραμμής, να περιμένουν ουσιαστικά στο δρόμο μέχρι να ανοίξει το σχολείο και το μεσημέρι, χωρίς την φροντίδα και την εποπτεία ενηλίκου. Και, το μεσημέρι, από τις 12:30 που τελειώνουν το μάθημα μέχρι τη 1:30 ή τις 2:00 που φεύγει και πάλι το λεωφορείο της γραμμής, επίσης να περιμένουν στο δρόμο, με ζέστη, κρύο ή βροχή.
Φυσικά, οι γονείς σε καμία περίπτωση δεν διακινδυνεύουν τις ζωές των παιδιών τους, και έτσι, αναγκάζονται τα κάνουν δρομολόγια πρωί - απόγευμα για να μπορέσουν να τους προσφέρουν το δικαίωμα στη μάθηση. Ένα δικαίωμα που, ενώ είναι αυτονόητο, για τα παιδιά της επαρχίας τείνει να γίνει...πολυτέλεια.
Κι άλλα προβλήματα...
Τα προβλήματα βέβαια δεν σταματούν εκεί, αφού ούτε το απαιτούμενο εκπαιδευτικό προσωπικό υπάρχει ακόμα για την ανάπτυξη του Ολοήμερου προγράμματος στο Δημ. Σχολείου του Λάλα (σ.σ όπως και σε κάποιες άλλες περιοχές), ενώ και οι υποδομές...πάσχουν.
Η ελαφρού τύπου λυόμενη αίθουσα βράζει και παγώνει, καλοκαίρι και χειμώνα αντίστοιχα, ενώ όταν βρέχει, ο θόρυβος από το υλικό της στέγης δεν επιτρέπει να κάνουν μάθημα, ενώ και το προαύλιο με το χαλίκι, θυμίζει σχολείο του '50, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των μαθητών, στο μάθημα της γυμναστικής ή και στο παιχνίδι των διαλειμμάτων.
Κίνδυνος που δεν περιορίζεται στο προαύλιο, αλλά «ακολουθεί» τους μαθητές και στον δρόμο, καθώς δεν υπάρχει σχολικός τροχονόμος για την ασφαλή άφιξη και αναχώρηση των μαθητών σχολείο, που βρίσκεται στον κεντρικό και πολυσύχναστο δρόμο του Λάλα.
Για την κατασκευή του προαυλίου και την αντικατάσταση της λυόμενης αίθουσας, υπάρχουν διαβεβαιώσεις από την Δημοτική Αρχή, ότι έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες. Διαβεβαιώσεις όμως υπάρχουν και για τη μεταφορά.





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΠΑΥΛΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: ΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ ΤΩΝ ΚΑΡΥΑΤΙΔΩΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ

Τα δάχτυλα στις Καρυάτιδες: Τι δείχνουν για την ελληνικότητά τους σύμφωνα με τον καθηγητή Παύλο Ευθυμίου

Ενα κείμενο του καθηγητή του ΑΠΘ Παύλου Ευθυμίου το οποίο αναλύει γιατί οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης είναι... Ελληνίδες, μέσα από ένα διαφορετικό τρόπο, ανάρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook η υπεύθυνη επικοινωνίας για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη Αννα Παναγιωταρέα. Η αναπαραγωγή του κειμένου του πανεπιστημιακού συζητήθηκε και σχολιάστηκε με κάποιους να κάνουν λόγο για μια θεωρία ρατσιστική και έτσι η κυρία Παναγιωταρέα μετά από λίγες ώρες αποφάσισε να «κατεβάσει» την ανάρτηση που είχε κάνει στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook εξηγώντα, φυσικά, και τους λόγους για τους οποίους έκανε κάτι τέτοιο.

Η πρώτη ενάρτηση της Αννας Παναγιωταρέα


«Ο καθηγητής Παύλος Ν. Ευθυμίου, μας έστειλε στον πανεπιστημιακό διάλογο του ΑΠΘ, το σημείωμα που θα διαβάσετε για τις Καρυάτιδες.

Οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης αποκαλύπτουν την καταγωγή τους και κλείνουν στόματα!

Στην ιατρική ονομάζεται Morton’s toe, στην γλυπτική ονομάζεται Ελληνικό Πόδι.

Είναι η κατάσταση κατά την οποία το δεύτερο δάχτυλο του ποδιού μας, αυτό δίπλα στο μεγάλο, είναι μακρύτερο από το πρώτο. Στα φυσιολογικά πόδια υπάρχουν 3 τύποι. Το Αιγυπτιακό Πόδι, στο οποίο από το μεγάλο δάχτυλο μέχρι το μικρότερο υπάρχει μια διαγώνιος ευθεία με το μεγάλο δάχτυλο μακρύτερο από όλα, το Ρωμαϊκό Πόδι ή και τετράγωνο, όπου όλα τα δάχτυλα είναι σε μία οριζόντια ευθεία και το Ελληνικό Πόδι όπως περιέγραψα πριν. Η μεγάλη (70-80%) πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού έχει το Αιγυπτιακό Πόδι, καθώς είναι το «κανονικό» οστεολογικά, αυτό το οποίο «πρέπει» να έχει ο κάθε άνθρωπος με βάση την οστεϊκή κατασκευή του είδους μας. Υπάρχει ολόκληρο κίνημα μάλιστα στις ιατρικές κοινότητες παγκοσμίως, να καταργηθεί ο όρος «Αιγυπτιακό» καθώς είναι το ορθό επιστημονικά.

Δεν υπάρχει όμως καμιά αμφισβήτηση για τον όρο «Ελληνικό», παρά μόνο η σιωπηρή αντικατάστασή του από τον όρο Morton’s toe και τον χαρακτηρισμό του ως οστεϊκή δυσμορφία.

Ποιά είναι όμως η διαφορά με τα άλλα είδη εκτός από το μέγεθος των μεταταρσίων οστών; Το Ελληνικό Πόδι είναι κληρονομικό!

Απίστευτο; Αν ήταν μόνο αυτό, πιθανόν όχι. Το απίστευτο είναι ότι η «δυσμορφία» του Ελληνικού Ποδιού συνδέεται γονιδιακά με Έλληνες.
Αυτό σημαίνει ότι όποιος έχει μεγαλύτερο δεύτερο δάχτυλο στο πόδι του, έχει απαραίτητα Ελληνικά γονίδια;

ΝΑΙ!!!

Και αυτό ΕΙΝΑΙ απίστευτο και είναι πιθανόν το στοιχείο το οποίο γίνεται προσπάθεια να «ξεχαστεί», μετατρέποντας το γενετικό αυτό χαρακτηριστικό σε οστεϊκή δυσμορφία.

Στη γλυπτική, υπάρχουν αμέτρητες αποδείξεις για την γνώση της ύπαρξης του χαρακτηριστικού αυτού στους Έλληνες από τα πανάρχαια χρόνια. ΟΛΑ τα αγάλματα της Ελληνικής αρχαιότητας τα οποία απεικονίζουν φιγούρες Ελλήνων, φέρουν αυτό το χαρακτηριστικό καθαρό. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αρχαίοι ημών πρόγονοι το απεικόνιζαν στα έργα τους. Γνώριζαν την διαφορετικότητα τους και το έδειχναν». 

Η δεύτερη ανάρτηση της κυρίας Παναγιωταρέα μέσω της οποίας εξηγούσε γιατί προχώρησε στην κίνηση αυτή:

«Καλημέρα σε όλους!

Ο κ. Παύλος Ν. Ευθυμίου είναι καθηγητής το ΑΠΘ. Δεν τον ξέρω. Μας έστειλε αυτό το κείμενο για τις Καρυάτιδες στον εσωτερικό διάλογο του Πανεπιστημίου που παρακολουθούν 3.000 μέλη ΔΕΠ. Δεν ξέρω αν είναι ειδικός ή όχι. Αλλά επειδή τακτικά ακούμε το ίδιο, περί δακτύλων, νόμιζα ότι θα ενδιέφερε περισσότερους. Μερικοί απέδειξαν ότι δεν μπορούν να ακούσουν "ἀλλη" άποψη εκτός από την δική τους και θεωρούν ότι η θεωρία αυτή είναι ρατσιστική. Οπότε κι εγώ το κατεβάζω...Αλλωστε ότι το είδαν 9.000 άνθρωποι και αναπτύχθηκαν δεκάδες γνώμες καλό είναι».






ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΜΩΠΙΑ



Συνεχίζεται το πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων στο Δήμο Αλμωπίας.
Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιάννης Κετικίδης, συνοδευόμενος από συνεργάτες του, επισκέπτεται καθημερινά τις Τοπικές Κοινότητες στις οποίες υλοποιούνται ασφαλτοστρώσεις. Πρόσφατα έγιναν εργασίες στη Φιλώτεια και στην Κωνστανία και θα συνεχιστούν και στα υπόλοιπα χωριά μας.
Ο κ. Κετικίδης έκανε την εξής δήλωση:
«Καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες, ώστε να λυθούν κάποια σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα χωριά μας, αλλά και η έδρα του Δήμου μας, η Αριδαία. Δυστυχώς, τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρξε ούτε η στοιχειώδης συντήρηση των δρόμων, με αποτέλεσμα να έχει συσσωρευτεί ένας μεγάλος όγκος εργασιών. Γι’ αυτό το λόγο, ζητώ εκ μέρους όλης της Δημοτικής Αρχής, την κατανόηση των συμπολιτών μας, οι οποίοι θα πρέπει να τονίσουμε ότι έχουν απόλυτο δίκαιο που παραπονιούνται».
Τις επόμενες μέρες, θα υπάρξει εκτενής ενημέρωση.

BIRDWATCHING ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ

Birdwatching και παιχνίδι ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον στην Πιερία

Τρόπους να αποτραπεί η περιβαλλοντική καταστροφή καλούνται να βρουν, παίζοντας ένα πρωτότυπο ΠΑΙΧΝΊΔΙ, οι επισκέπτες της εκδήλωσης που διοργανώνει την προσεχή Κυριακή ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία- Αλιάκμονα με αφορμή τον εορτασμό της Πανευρωπαϊκής Γιορτής Πουλιών.

Συγκεκριμένα, στο Παρατηρητήριο Πουλιών της Νέας Αγαθούπολης, στην Πιερία, η ομάδα της Gamecraft έχει ετοιμάσει ένα διαδραστικό, εκπαιδευτικό παιχνίδι με στόχο την ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον ενώ, μικροί και μεγάλοι, θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν μία ξεχωριστή μέρα στη φύση και να γνωρίσουν τα άγρια πουλιά της περιοχής κάνοντας birdwatching (ορνιθοπαρατήρητηση) αλλά και συμμετέχοντας σε ξεναγήσεις στον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης.

Επίσης, τα παιδιά θα παίξουν περιβαλλοντικά παιχνίδια, θα γίνει απελευθέρωση ζώων από την εθελοντική οργάνωση «Δράση για την Άγρια Ζωή» και στο Θεματικό Περίπτερο της Νέας Αγαθούπολης θα λειτουργεί το πρόγραμμα Μικρόκοσμος, όπου, με μικροσκόπια και τηλεσκόπια, τα παιδιά θα γνωρίσουν τον κόσμο των εντόμων.

Η Γιορτή θα διαρκέσει από τις 10 το πρωί ως τις 2 μετά το μεσημέρι και η πρόσβαση στο Παρατηρητήριο γίνεται από την εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης απ΄ όπου οι οδηγοί θα πρέπει να ακολουθήσουν την έξοδο προς Μεθώνη. Εντός του οικισμού, υπάρχουν πινακίδες για το Παρατηρητήριο Νέας Αγαθούπολης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΑΠΟΤΕ ΕΝΑΣ ΠΑΤΕΡΑΣ...

«Κάποτε, ένας πατέρας, από μία πολύ εύπορη οικογένεια, θέλησε να δώσει στον πρωτότοκο γιο του μία ευκαιρία να συνειδητοποιήσει το πόσο πλούσιοι ήτανε και, συγχρόνως, να του δείξει το πώς ζούνε αντίστοιχα οι φτωχοί άνθρωποι.

Τον πήρε, λοιπόν, και πήγαν να περάσουν λίγες μέρες σε μία συγγενική τους φτωχική οικογένεια, που ζούσε σε μία αγροτική περιοχή της χώρας.

Οι μέρες πέρασαν και, καθώς άρχισε το ταξίδι του γυρισμού στην πόλη, ο πατέρας θέλησε να μάθει τις εντυπώσεις και τα συμπεράσματα του παιδιού του.
Ακολούθησε ο πιο κάτω διάλογος:

- Λοιπόν, πως σου φάνηκε αυτή η επίσκεψη, παιδί μου;

- Ήταν υπέροχα, πατέρα.

- Είδες πως ζούνε αυτοί οι άνθρωποι;

- Ναι, βέβαια, πατέρα.

- Πες μου λοιπόν, τι κατάλαβες από όλα αυτά που είδες;

Το παιδί φάνηκε να συγκεντρώνεται για λίγο και μετά, σαν να απαριθμούσε με τη σειρά τις σκέψεις του, άρχισε να λέει:

- Είδα, πατέρα ότι: Εμείς έχουμε έναν σκύλο και αυτοί έχουν τρεις. Εμείς έχουμε μία πισίνα που φτάνει μέχρι τη μέση του κήπου μας και αυτοί έχουν ένα ποτάμι που δεν μπορείς να ξεχωρίσεις από πού αρχίζει και που σταματάει. Το βράδυ στην αυλή τους έχουν χιλιάδες αναμμένα άστρα που δεν έχω δει ποτέ στον δικό μας κήπο, αν και φωτίζεται από εκείνα τα στρογγυλά φώτα. Το δικό μας οικόπεδο έχει φράχτη γύρω-γύρω, ενώ τα δικά τους χωράφια είναι ανοικτά και ελεύθερα, για να βλέπουν ως πέρα τον ορίζοντα.

Εμείς έχουμε υπηρέτες που μας φροντίζουν, αλλά συχνά κάνουν εσένα να φωνάζεις και τη μαμά να παραπονιέται ότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, ενώ αυτοί χαίρονται να φροντίζουν και να περιποιούνται ο ένας τον άλλον, όπως και εμάς τους φιλοξενούμενους. Εμείς πρέπει να αγοράζουμε όλα αυτά που τρώμε, ενώ αυτοί τα έχουν όλα από δικά τους, από αυτά που έχουν στη δική τους αυλή και στο κοτέτσι τους. Εμείς όλο νοιαζόμαστε για το πότε λήγουν τα τρόφιμα που έχουμε στα ψυγεία μας, ενώ αυτοί τα έχουν όλα φρέσκα κάθε μέρα.

Εμείς, τον παππού και τη γιαγιά τους βλέπουμε μόνο λίγες μέρες το χρόνο. Αυτοί τους έχουν κοντά τους και τα παιδιά έχουν χορτάσει από ωραία παραμύθια, ενώ εμένα τι παραμύθι να μου πει η καημένη η Λάκια από τις Φιλιππίνες; Εμείς σπάνια τρώμε μαζί, γιατί και εσύ και η μαμά έχετε πάντα τόσες δουλειές και υποχρεώσεις, ενώ αυτοί περνούν τόσο ωραία όλοι μαζί γύρω από το βραδινό τραπέζι. Αυτοί είδες πως γύρισαν χαρούμενοι όλοι μαζί την Κυριακή το πρωί από την εκκλησία, ενώ εμείς ξυπνάμε συνήθως με το ζόρι και με γκρίνια, όταν κοντεύει μεσημέρι…

Ο πατέρας είχε μείνει άφωνος. Ο μικρός, βλέποντας την έκφραση που είχε πάρει το πρόσωπο του πατέρα του, πήρε το χέρι του και πρόσθεσε: ''Δεν πειράζει όμως, πατέρα, μη στενοχωριέσαι. Εγώ θέλω να σε ευχαριστήσω που, τώρα που βλέπεις πως μεγαλώνω, μου έδωσες την ευκαιρία να καταλάβω το πόσο φτωχοί είμαστε ε μ ε ί ς, εκεί στην πόλη που ζούμε…''.


ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ 2.3 ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ 214


 «Ανάρτηση Οριστικών Καταστάσεων Δικαιούχων της 2ης Πρόσκλησης της  Δράσης 2.3 < Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή καπνού > του Μέτρου 214 ».
        
      Ανακοινώνεται ότι σήμερα Παρασκευή 03-10-2014 αναρτήθηκαν στα Γραφεία της ΔΑΟΚ Πέλλας Οριστικές Καταστάσεις δικαιούχων, επιλαχόντων και απορριπτόμενων της 2ης Πρόσκλησης της Δράσης 2.3 < Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή καπνού > του Μέτρου 214. Οι ίδιες καταστάσεις απεστάλησαν προς ανάρτηση και στους Δήμους της Περιοχής.
Για οποιαδήποτε  πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη ΔΑΟΚ Πέλλας, Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής Έδεσσας, Διοικητήριο, Έδεσσα, 2ος όροφος, γραφείο 210, τηλ. 2381351328.


                                                                                                                           Ο Διευθυντής



                                                                                                                     Τρύφων Τσαντάκης

"ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡΡΟΙΚΟΥ ΠΥΡΕΤΟΥ" - ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΞΕΝΙΤΙΔΕΙΟ


ΟΜΙΛΙΑ
Ο Δήμος Αλμωπίας σας προσκαλεί την Δευτέρα 06/10/2014 και ώρα 19:00 στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο Αριδαίας , στην ομιλία που διοργανώνει με θέμα :
«Αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού»
Τις εισηγήσεις θα πραγματοποιήσουν ο κ.Λάζαρος Παρασκευαΐδης, Γεωπόνος – Ζωοτέχνης , Σύμβουλος Ανάπτυξης της Π.Ε.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας & μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Ελέγχου του Προγράμματος Καταπολέμησης των Κουνουπιών για την Κεντρ.Μακεδονία ως κεντρικός ομιλητής και ο κ. Μιχαήλ Μιαούλης, Βιολόγος MSc.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΝΟΣ: ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ "ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο διάλογος του Δήμου Αλμωπίας με την κοινωνία, όσον αφορά στην εγκατάσταση του Κτηματολογίου τους επόμενους μήνες στην περιοχή μας, όπου θα παραμείνει τα επόμενα περίπου πέντε χρόνια.
Αν και αρχικά υπήρχαν σκέψεις να στεγαστεί σε χώρο του πρώην Δημαρχείου Εξαπλατάνου, τελικά μετά από γόνιμο διάλογο με τους πολίτες, τους φορείς και τους εκπροσώπους της Εταιρίας, ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος αποφάσισε να προτείνει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο που είναι αρμόδιο να λάβει τις τελικές αποφάσεις, το «Σπίτι των Ποιητών».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο κ. Μπίνος επιμένει στην προεκλογική του δέσμευση για ενίσχυση της Ανατολικής Αλμωπίας, η οποία τα προηγούμενα χρόνια βίωσε μία πρωτόγνωρη υποβάθμιση, μετά και τη συνένωση των δύο πρώην Δήμων Αριδαίας και Εξαπλατάνου, καθώς θεωρεί όπως έχει δηλώσει πολλές φορές πως αποτελεί δικαίωμα για τους πολίτες η ισόρροπη ανάπτυξη.

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ Η ΕΝΙΑΙΑ ΚΑΙ Η ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ


Μέσα στον Οκτώβρη θα καταβληθεί σε δύο δόσεις η εξισωτική του 2013, καθώς και η εξισωτική των προηγούμενων ετών. Στα τέλη Οκτώβρη πρόκειται να καταβληθεί η πρώτη δόση της ενιαίας ενίσχυσης του 2014 και το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη οι πληρωμές για το πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας.
Πριν από τα Χριστούγεννα πρόκειται επίσης να καταβληθεί η δεύτερη δόση της ενιαίας ενίσχυσης του 2014 και μέχρι τέλος του χρόνου η εξισωτική του 2014.
Τα παραπάνω ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Πάρις Κουκουλόπουλος κατά την διάρκεια εφ όλης της ύλης συνάντησης για τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο της κτηνοτροφίας, στις 2 Οκτωβρίου, με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό και μέλη της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων.
Στη συνάντηση, όπως ήταν αναμενόμενο, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του καταρροϊκού πυρετού, το οποίο έθεσαν οι εκπρόσωποι της Θεσσαλίας.
Από την πλευρά του ο υπουργός ανέφερε ότι, η αποζημίωση για τη χρήση εντομοαπωθητικών και η αποζημίωση αφενός των θανόντων ζώων - στο πλαίσιο του προγράμματος μεταδοτικής σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας - καθώς επίσης και η αποζημίωση εκεί, που με ευθύνη της κτηνιατρικής υπηρεσίας, υπάρχει θανάτωση ζώου, θα προχωρήσει κανονικά, όπως προβλέπει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόβλεψη για περεταίρω ενίσχυση εάν υπάρξει απώλεια παραγωγής στα αμνοερίφια και στο γάλα. Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι παραγωγοί θα πρέπει να απευθυνθούν (αν δεν το έχουν κάνει ήδη) στα τοπικά κτηνιατρεία, έτσι ώστε να δηλώσουν την καταγραφή των νεκρών ζώων από τον καταρροϊκό πυρετό και να προσκομίσουν τα τιμολόγια για την προμήθεια εντομοκτόνων και εντομοαπωθητικών.

Ο κ. Κ. Αγοραστός ζήτησε από τον υπουργό χρονοδιάγραμμα για τις πληρωμές που εκκρεμούν προς τους κτηνοτρόφους, καθώς η έλλειψη ρευστότητας έχει οδηγήσει τον κλάδο σε μια ασφυκτική οικονομική πραγματικότητα.
Από την πλευρά του ο κ. Κουκουλόπουλος ανέφερε τα προαναφερθέντα, ενώ ο περιφερειάρχης και τα μέλη της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων ζήτησαν να λυθεί η εμπλοκή που υπάρχει με το ΗΔΙΚΑ, όπου εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα της μη ύπαρξης πληρωμών προς τους κτηνοτρόφους μέχρι σήμερα.

Σε ότι αφορά τους βοσκοτόπους, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η υπουργική απόφαση, η οποία αφορά στον καθορισμό των προσωρινών και οριστικών Σχεδίων Βοσκής. Έγινε εκτενής συζήτηση για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, που έχει δημιουργηθεί με την ενιαία ενίσχυση για τους βοσκοτόπους, ενώ για τις δημοτικές εκτάσεις ζητήθηκε να υπάρξει πρόβλεψη στις παραπάνω υπουργικές αποφάσεις για λύσεις στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων κ. Νίκος Παλάσκας, ο πρόεδρος των Αγελαδοτρόφων ελευθέρας βοσκής Π.Ε Λάρισας κ. Πέτσας Ιωάννης, ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Δ. Ελασσόνας κ. Αναστάσιος Αντωνίου, και ο τεχνικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας κ. Γιάννης Κόκκορας.


ΠΗΓΗ...paseges.gr

ΡΩΣΙΚΗ ΡΟΥΛΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΣΕΧ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ



«Ρώσικη ρουλέτα» με την υγεία τους παίζουν  τρείς στους δέκα Έλληνες έφηβους καθώς δεν παίρνουν κανένα μέτρο προφύλαξης στις σεξουαλικές τους επαφές με το άλλο φύλο!
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, να έχουμε μεγάλο αριθμό ανεπιθύμητων κυήσεων, εξίσου μεγάλο αριθμό αμβλώσεων και  αύξηση των σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων.
«Το γεγονός αυτό δηλώνει την αναγκαιότητα ενημέρωσης των νέων , μέσω μαθημάτων σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία , για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στις σεξουαλικές επαφές χωρίς μέτρα προφύλαξης»τονίζει η  παιδοψυχίατρος κ. Μερσύνη Αρμενάκα, με την ευκαιρία της  Παγκόσμιας Ημέρας Αντισύλληψης.

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε τον περασμένο Αύγουστο στο περιοδικό Journal of  Pediatric Adolescent Gynecology  σε τυχαίο δήγμα 1074 εφήβων 14-16 χρόνων-  μαθητών δημοσιών σχολείων της Αττικής-  διαπιστώθηκε  ότι 21.8% είχαν ήδη σεξουαλικές επαφές!
Η αναλογία αγοριών  κοριτσιών ήταν 3/1 και η μεση ηλικία έναρξης ήταν στα 14.5 χρόνια.
« Απ αυτούς τρείς στους δέκα δεν χρησιμοποιούσε κανένα μέτρο προφύλαξης, ενώ το 9,6% των κοριτσιών χρησιμοποίησε  το «χάπι της επόμενης  ημέρας »που σημαίνει ότι αυτό το ποσοστό είχε  πιθανά ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη»αναφέρει η κ Αρμενάκα.
 
Σύμφωνα με τους παιδοψυχίατρους μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη φέρνει μαζί της σοβαρά προβλήματα για την έφηβη, που πολλές φορές την συνοδεύουν σε όλη της την ζωή.
Συγκεκριμένα :
  • Σε σχέση με τις γεννήσεις από ενήλικες υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για προωροτητα, χαμηλό βάρος γέννησης και θάνατο του νεογνού.
  • Οι νεαρές μητέρες κινδυνεύουν από προεκλαμψία ,μια επικίνδυνη και δυνητικά θανατηφόρο κατάσταση.
  • Τα ποσοστά επιλόχειας κατάθλιψης είναι υψηλότερα στις έφηβες από τις ενήλικες μητέρες, οι οποίες χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής για κατάθλιψη  και ενημέρωση για αποφυγή επαναλαμβανόμενης εγκυμοσύνης.
  • Διακόπτουν τη φοίτηση στο σχολειό, ενώ τα παιδιά που προέρχονται από έφηβες μητέρες έχουν χαμηλότερες σχολικές επιδόσεις ,διακόπτουν την φοίτηση και γεννούν και εκείνες μωρά όντας έφηβες
  • Στιγματίζονται κοινωνικά
  • Η άμβλωσης ενέχει κινδύνους για την υγεία μιας έφηβης και μειώνει τις πιθανότητες μελλοντικής σύλληψης
Στις αναπτυγμένες χώρες , οι ανεπιθύμητες κυήσεις  έχουν άμεση σχέση με κοινωνικά προβλήματα όπως χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, υψηλά επίπεδα φτώχειας
«Στην εποχή μας και στην χώρα μας ο κίνδυνος για αύξηση  των ανεπιθύμητων κυήσεων και των σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων είναι μεγάλος καθώς είναι εμφανή τα κοινωνικά προβλήματα. Για το λόγο αυτό η Πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει σε ενημερωτική καμπάνια στα σχολεία »προσθέτει η κ Αρμενάκα .
Εκτός από τις ανεπιθύμητες κυήσεις οι σεξουαλικές επαφές μεταξύ των εφήβων χωρίς μέτρα προφύλαξης οδηγούν σε αύξηση των σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων όπως  σύφιληγονόρροια,   χλαμυδιακές λοιμώξεις,   έρπητας των γεννητικών οργάνωνβακτηριακή κόλπωσητριχομονάδεςιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων, ηπατίτιδες και το HIV .
Εκτός από την ενημέρωση στα σχολεία, όπως εξηγεί η κ Αρμενάκα μελέτες δείχνουν ότι οι συζητήσεις γονιών -παιδιών μπορούν να καθυστερήσουν την έναρξη της σεξουαλικής ζωής και να μειώσουν επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές.
« Επίσης μέσα από επιστημονικές εργασίες έχει διαφανεί ότι στις μονογονεικές οικογένειες υπάρχει μικρότερος έλεγχος και  είναι μεγαλύτερος  ο κίνδυνος για πρώιμες σχέσεις και ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη .Η παρουσία του πατέρα φαίνεται σημαντική στον έλεγχο των δραστηριοτήτων των νεαρών ατόμων. Τα κορίτσια που οι πατεράδες τους είχαν εγκαταλείψει την οικογενειακή εστία όταν αυτά ήταν σε μικρή ηλικία, κινδυνεύουν περισσότερο καθώς φαίνεται να έχουν αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα από μικρές και  άρα αυξημένα ποσοστά εγκυμοσύνης»καταλήγει η κ Αρμενάκα.
 
               Η  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  ΕΧΕΙ  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Στις χώρες που έγινε ενημερωτική καμπάνια τα αποτελέσματα ήταν θετικά καθώς στις ς ΗΠΑ  παρατηρήθηκε μείωση  37% στις εφηβικές γεννήσεις από το 1991 μέχρι το 2009,(από 61.8 γεννήσεις στις 39.1 ανά 1000 γυναίκες).
Μειώθηκε επίσης  το ποσοστό σεξουαλικών επαφών μαθητριών από 54% στο 46%.Αυξηθηκε επίσης το ποσοστό που χρησιμοποιούσε δυο μεθόδους αντισύλληψης ρια ﷽﷽﷽﷽﷽﷽υλληπτικρησιμοποιουσε ατισυλληπτικαφων μαθητριαντισυλληπτικό με προφυλακτικό ή προφυλακτικό με ενέσιμο αντισυλληπτικό από 5 στο 9%.
Όφελος υπήρχε και από σεμινάρια όπου το 65% των κοριτσιών και 53% των αγοριών εκπαιδευόντουσαν στο να λένε όχι στο σεξ ή να γνωρίζουν τρόπους ελέγχου των γεννήσεων.
Επίσης ένα μεγάλο ποσοστό (44% εφήβων κοριτσιών και 31% των έφηβων αγοριών) έμαθε να συζητάει με τους γονείς τους για αυτά τα θέματα.
 

www.armenakamersyni.comΤηλ. 2105720500, 6947727140 

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝ



Η ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο ήταν το θέμα της ημερίδας μέσω τηλεδιάσκεψης, που οργάνωσε η Διεύθυνση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας. Την Πέμπτη 2-10-2014 την ημερίδα παρακολούθησαν οι μαθητές 469 Γυμνασίων των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και Κρήτης.

Το Γυμνάσιο Προμάχων συμμετείχε στην ημερίδα με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ' τάξης, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν πάνω σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο, ενώ παράλληλα διατύπωσαν ερωτήματα στους ομιλητές και έλαβαν απαντήσεις. Τα θέματα που περιλάμβανε η ημερίδα αφορούσαν τη χρησιμότητα και τους κινδύνους του διαδικτύου, καθώς και τις μορφές εγκληματικότητας που εμφανίζονται σε αυτό (παιδική πορνογραφία, Cyber Bullying, εκδήλωση πρόθεσης αυτοκτονίας, εθισμός στο διαδίκτυο, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απάτες μέσω διαδικτύου). Το μεγαλύτερο μέρος των ερωτημάτων που υποβλήθηκαν αφορούσε το Facebook και γενικότερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Περισσότερες φωτογραφίες και video από την ημερίδα στο ηλεκτρονικό περιοδικό του σχολείου ΠΡΟΜΑΧΟΙ School Net




ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...