Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ  ΣΕ  ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

                Σας καλούμε να έρθετε στις  8 Οκτωβρίου 2014 ημέρα Τετάρτη και ώρα 8:00΄π.μ στο Δημοτικό Κατάστημα  Αριδαίας  σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 75 του ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87 τεύχος Α’), για να παραστείτε στην έκτακτη - κατεπείγουσα Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής σύμφωνα με την παρ.6 εδ. γ΄ του άρθρου 75 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87/Α/07.06.2010), για να  συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:


ΘΕΜΑ 1ο

Ψήφιση πιστώσεων που φέρονται εγγεγραμμένες στον Προϋπολογισμό οικ. έτους 2014.
ΘΕΜΑ 2ο
Εισήγηση της Διευθύνουσας Υπηρεσίας περί παράτασης ισχύος οικονομικών προσφορών και εγγυητικών επιστολών συμμετοχής των διαγωνιζομένων, σχετικές με τον διαγωνισμό του ΥΠΟΕΡΓΟΥ 1 – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ.
ΘΕΜΑ 3ο
Έγκριση πρακτικών ΙΙ και ΙΙΙ της επιτροπής του ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού της εργασίας «Ανάδειξη των Πολιτιστικών μνημείων και της φυσικής κληρονομιάς του Δήμου Αλμωπίας μέσω ερευνών πεδίου και ψηφιακών εφαρμογών στο πλαίσιο της πράξης Lhi-Lna» – Κατακύρωση αποτελέσματος.
ΘΕΜΑ 4ο
Ορισμός πληρεξουσίου δικηγόρου για παράσταση στην δικάσιμο της υπ.αριθ.πρωτ:24145/02-08-2012 Αγωγής κατά του Δήμου Αλμωπίας, στις 09-10-2014 στο Μονομελές Πρωτοδικείο Έδεσσας.

Η έκτακτη συνεδρίαση γίνεται λόγω ανάγκης διεκπεραίωσης επειγόντων θεμάτων με χρονικούς περιορισμούς (νομικά ζητήματα, προθεσμίες κατακύρωσης διαγωνισμών, ασφάλιστρα οχημάτων) .

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ



ΜΠΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ



Έδεσσα, 07 Οκτ 2014
 
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ & ΣΥΝΤ/ΧΩΝ
ΟΤΕ πε ΠΕΛΛΑΣ

Ολοκληρώθηκε και φέτος επιτυχώς το Τουρνουά Πολιτιστικών Κέντρων Εργαζομένων Ο.Τ.Ε. Μακεδονίας – Θράκης. Το 20ο Τουρνουά έλαβε χώρα  στα Λουτρά του Πόζαρ το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014.
Το γιορτινό κλίμα της όλης εκδήλωσης και η φιλική συμπεριφορά των αθλητών – συναδέλφων όλων των αποστολών εκπλήρωσαν όλους τους στόχους του τουρνουά που ήταν η ευγενής άμιλλα, η μετάδοση του αθλητικού πνεύματος και η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των συναδέλφων και άφησε μια ευχάριστη ανάμνηση σε διοργανωτές και συμμετέχοντες.
Την διοργάνωση είχε αναλάβει το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων & Συνταξιούχων ΟΤΕ πε Πέλλας σε συνεργασία με την Πολιτιστική Ένωση Εργαζομένων ΟΤΕ. Στο τουρνουά συμμετείχαν δεκατέσσερις αθλητικές αποστολές από Μακεδονία και Θράκη ενώ ο αριθμός των παιχτών και συνοδών ξεπέρασε τα 450 άτομα.
           Το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων & Συνταξιούχων ΟΤΕ πε Πέλλας ευχαριστεί το Δήμο Αλμωπίας για την παραχώρηση των γηπέδων, τους επιχειρηματίες των χωριών Λουτράκι και Όρμα για την άψογη φιλοξενία τους και φυσικά τις αποστολές που συμμετείχαν , το Δ.Σ. της ΠΕΕ ΟΤΕ και όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος χορηγός της εκδήλωσης ήταν ο Ο.Τ.Ε.



Από το Δ.Σ. του Π.Κ. ΟΤΕ Πέλλας





ΚΟΚΚΙΝΑ ΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΛΑΙΝΕ ΑΠΟ...ΕΡΩΤΑ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑ



Μάτια κουρασμένα, κόκκινα που  κλαίνε, αν δεν είναι από …έρωτα,  τότε είναι πιθανό να  πάσχουν   από  ξηροφθαλμία λένε οι οφθαλμίατροι.
Τα συμπτώματα αλλά και οι τρόποι αντιμετώπισης της πιο συχνής πάθησης που πλήττει το ανθρώπινο μάτι παρουσιάστηκαν  από οφθαλμίατρους σε ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας , στο ξενοδοχείο Divani Apollon στο Καβούρι.
 «Η συχνότητα εμφάνισης της ξηροφθαλμίας στον γενικό πληθυσμό είναι περίπου 30% και η συχνότητα αυξάνεται προϊούσης της ηλικίας των ασθενών» ανέφερε ο διαπρεπής  χειρουργός οφθαλμίατρος  Δρ Γιάννης Μάλλιας.

«Η πάθηση, συμπλήρωσε ο Δρ Μάλλιας, προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες ,τους χρήστες φακών επαφής και τους ασθενείς που κάνουν χρήση αντικαταθλιπτικών και αντιισταμινικών φαρμάκων».
Επίσης ορισμένα συστηματικά αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος καθώς επίσης και το σύνδρομο Sjogren, σχετίζονται άμεσα με την εμφάνιση ξηροφθαλμίας.
 
                ΤΑ  ΒΑΣΙΚΑ  ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα βασικά συμπτώματα  των ασθενών που πάσχουν από ξηροφθαλμία, σύμφωνα με τους οφθαλμιάτρους  είναι:
  • Κοκκίνισμα
  • Τσούξιμο,
  • Κνησμός
  • Δάκρυρροια
  • Σαν να έχουν άμμο
  • Θολή όραση
  • Διακυμάνσεις της όρασης
Ανάλογα με την βαρύτητα των συμπτωμάτων, ενδέχεται να επηρεαστεί σημαντικά η ποιότητα ζωής του πάσχοντος.
Όπως εξηγεί ο κ. Μάλλιας, «υπάρχει σημαντική διαφορά της βαρύτητας της νόσου και της έντασης των συμπτωμάτων, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να παραμένουν αδιάγνωστοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που μπορεί να επιφέρει σημαντικές επιπλοκές, όπως η εμφάνιση ουλοποίησης του επιπεφυκότα και εμφάνιση θόλωσης και εξέλκωσης του κερατοειδούς».
 
     ΤΡΟΠΟΙ  ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ  - ΘΕΡΑΠΕΙΑ
 Η ξηροφθαλμία οφείλεται είτε σε ελαττωμένη παραγωγή δακρύων είτε σε αυξημένη εξάτμισή τους, όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει στη βλεφαρίτιδα.
 Η αντιμετώπιση των ασθενών με ξηροφθαλμία ξεκινά με την κατάλληλη εκπαίδευση για την αποφυγή περιβαλλοντικών παραγόντων που την επιδεινώνουν. Συστήνεται η αποφυγή της χρήσης κλιματιστικών, η οδήγηση αυτοκινήτου με ανοιχτό το παράθυρο και η οδήγηση μοτοσυκλέτας χωρίς προστατευτικό κράνος με τζάμι για να προφυλάσσονται τα μάτια από τον αέρα.  
Ακολούθως συστήνεται στους ασθενείς η ενστάλαξη τεχνητών δακρύων. Ανάλογα με την περίπτωση συστήνονται δάκρυα υποοσμωτικά, με υαλουρονικό ή δάκρυα χωρίς συντηρητικά.
          Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται να γίνεται απόφραξη των δακρυϊκών σωληναρίων με ειδικές μικροσκοπικές ´´τάπες´´ (punctal plugs). Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται η αποχέτευση των δακρύων προς την ρινική κοιλότητα, με αποτέλεσμα τα δάκρυα του ασθενούς να παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην οφθαλμική επιφάνεια.
Σε ασθενείς με ξηροφθαλμία μετά από μακροχρόνια χρήση φακών επαφής συστήνεται η διακοπή της χρήσης των φακών για ένα διάστημα ή ο περιορισμός της χρήσης σε λίγες ώρες το 24ωρο.
Σε περιπτώσεις χρόνιας βλεφαρίτιδας υπάρχουν νεότερες θεραπείες, που πραγματοποιούνται στο ιατρείο, και σκοπό έχουν τη διάνοιξη των πόρων των μεϊβομιανών αδένων και την εξαγωγή του εγκλωβισμένου σμήγματος. Οι θεραπείες αυτές ανακουφίζουν τους ασθενείς και μπορούν να επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Σε εμμένουσες περιπτώσεις ο  οφθαλμίατρος χορηγεί τεχνητά δάκρυα και στεροειδή είτε σε σταγόνες είτε σε μορφή οφθαλμικής αλοιφής, στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τις εξάρσεις της νόσου. Στο σημείο αυτό χρειάζεται να τονιστεί ότι οι ασθενείς που κάνουν χρήση κορτιζόνης τοπικά είτε σε σταγόνες είτε σε αλοιφή χρειάζεται να παρακολουθούνται συχνά από τον οφθαλμίατρό τους για την αποφυγή εμφάνισης επιπλοκών.
 
    ΔΙΑΤΡΟΦΗ   ΚΑΙ   ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑ
«Οι καλές διατροφικές συνήθειες μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση ξηροφθαλμίας. Δίαιτα πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά καθώς επίσης και βιταμίνες και ιχνοστοιχεία βοηθούν στη διατήρηση υγιούς οφθαλμικής επιφάνειας. Τροφές πλούσιες σε ωμέγα 3 είναι τα ψάρια και κυρίως οι σαρδέλες, ο κολιός και το σκουμπρί. Άφθονα λαχανικά και φρούτα θα δώσουν στον οργανισμό τις απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που χρειάζεται»   τονίζει ο κ Μάλλιας  και  καταλήγει       « Τέλος, η ικανοποιητική πρόσληψη βιταμίνης Α με την τροφή, η αποφυγή της κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας αλκοόλ, η αποφυγή του καπνίσματος σε συνδυασμό με τη συστηματική χρήση γυαλιών ήλιου είναι παράγοντες καθοριστικής σημασίας για τη διατήρηση μιας υγιούς οφθαλμικής επιφάνειας».
 

www.malliaseye.gr    ΤΗΛ 210-9320215  

9η ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΣΤΑΝΟΥ ΣΤΟ ΛΥΚΟΣΤΟΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



Το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014 θα πραγματοποιηθεί η 9η γιορτή κάστανου στο Λυκόστομο της Αριδαίας, στην είσοδο του χωριού.

Το Σάββατο από τις 18.00, θα συμμετάσχουν τα εξής χορευτικά συγκροτήματα:

Μ.Σ. «Λυκόφως» Λυκοστόμου

Μ.Π.Σ. Άδενδρου «Η πρόοδος»

Εύξεινος λέσχη Σκύδρας

Π.Σ. Νεοχωρίου Ημαθίας «Πηνελόπη Δέλτα»

Ορχήστρα: Μακεδονικός ήχος


Την Κυριακή από τις 13.00, θα δώσει το παρόν η ορχήστρα «Κρυστάλλινος Ήχος», και από τις 18.00 και πάλι τη σκυτάλη θα πάρουν τα χορευτικά συγκροτήματα:

Μ.Σ. «Λυκόφως» Λυκοστόμου

 Π.Σ. Δυτικής Θεσσαλονίκης «Πήγασος»

Μ.Σ. Προμάχων «Οι Πρόμαχοι»

Π.Μ.Σ. Σταυροδρομίου «Οι γηγενείς»

Την ίδια ημέρα θα λάβει χώρα λαχειοφόρος αγορά, στην οποία θα κληρωθεί το ποσό των 500 ευρώ.


Είσοδος ελεύθερη


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ-ΑΠΟΣΠΑΣΕΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΛΛΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥΣ


       Η Αντιπεριφέρεια Πέλλας συνεχίζει τις ενέργειές της στην κατεύθυνση  αποστελέχωσης των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας στα Γιαννιτσά προχωρώντας στο επόμενο βήμα. Συνεχίζει την αποδυνάμωση της Υπηρεσίας των Γιαννιτσών, που με προηγούμενες μετακινήσεις εργαζομένων είχε ξεκινήσει, χωρίς και τη δική τους σύμφωνη γνώμη, αποφάσισε να μεταθέσει- αποσπάσει εργαζόμενους από την έδρα απασχόλησής τους στα Γιαννιτσά για την Σκύδρα.
     Αποδυναμώνει μια σημαντική Υπηρεσία για την εξυπηρέτηση των αγροτών της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Πέλλας, που ασχολείται ουσιαστικά με πάνω από το 50% της συνολικής αγροτικής δραστηριότητας και οικονομίας της Π.Ε.Πέλλας. Και αυτή η κίνησή της βρίσκεται στην πορεία μεγαλύτερης υποβάθμισης & συρρίκνωσης της δραστηριότητας της Υπηρεσίας, που υλοποιείται σταδιακά στα πλαίσια του συγκεντρωτικού σχεδίου «Καλλικράτης» στην Τοπική Διοί-κηση.
      Πέρα από την αποδυνάμωση της ίδιας της Υπηρεσίας τα τελευταία χρόνια ( συνταξιοδοτήσεις, μετακινήσεις, μεταθέσεις ),  ουσιαστικά τιμωρεί τους εργαζόμενους μιας και επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τον ήδη ψαλιδισμένο από τις συνεχείς περικοπές οικογενειακό προϋπολογισμό με την υποχρέωση πρόσθετων εξόδων των καθημερινών μετακινήσεων για τις νέες θέσεις τοποθέτησής τους.
      Έρχεται αυτή η τακτική και σαν συνέχεια των εξοντωτικών περικοπών στους μισθούς των εργαζομένων  από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές τα τελευταία χρόνια και στην Περιφέρεια Κ.Μακεδονίας, όπως και συνολικά οι εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα, παράλληλα με τα κάθε είδους χαράτσια για το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων.
       Οι αυθαίρετες αυτές μετακινήσεις χωρίς και την συναίνεση των ίδιων των εργαζομένων και των Συνδικαλιστικών τους Φορέων, δεν  επιλύουν  κανένα  υπηρεσιακό  πρόβλημα,  αλλά αντίθετα  δημιουργούν  τεράστια  προβλήματα  στους  εργαζόμενους.  Δημιουργούν  κλίμα  αβεβαιότητας  και αναβρασμού  σε  όλους  τους  εργαζόμενους  της  Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και  γενικά  δεν  βοηθούν σε  καμία περίπτωση στην εύρυθμη λειτουργία όλων των Υπηρεσιών.
  Η Γραμματεία Ν.Πέλλας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου ( ΠΑΜΕ ) απαιτεί :
    Να ανακληθούν άμεσα οι παραπάνω μετακινήσεις.
    Να  μην  γίνεται  καμία  μετάθεση  χωρίς  αντικειμενικά  και  μετρήσιμα  κριτήρια  και  χωρίς    τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων & των Συνδικαλιστικών τους Φορέων.

    Να αποσαφηνιστούν άμεσα οι προθέσεις της Αντιπεριφέρειας Πέλλας σχετικά με το μέλλον των αποκεντρωμένων από την έδρα της Υπηρεσιών σε Γιαννιτσά, Σκύδρα και Αριδαία. 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...