Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΔΕΙΟΥΧΟΥΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΥΣ. ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΑΕΡΙΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ, ΟΞΥΓΟΝΟΚΟΛΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΑΣΤΕΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                      

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ                         Έδεσσα  08 Οκτωβρίου 2014

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ                                                     

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΛΛΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ                   

                                                                            

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


Ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους αδειούχους Υδραυλικούς, Τεχνίτες και Εγκαταστάτες αερίων καυσίμων, Ηλεκτροσυγκολλητές, Οξυγονοκολλητές, Πρακτικούς Μηχανικούς και Θερμαστές, ότι η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση της αίτησης αντικατάστασης των παλαιών αδειών με τις νέες που προβλέπονται στα Προεδρικά Διατάγματα 112, 114 και 115 του 2012, είναι η 16-10-2014.
Επίσης σας ενημερώνουμε ότι έχει αλλάξει το τηλέφωνο επικοινωνίας του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας κ.Παπαδόπουλου Γεώργιου σε 2381351337.

 

                                                                                              Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ  


                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

                                                                                            

                                                                                        ΜΑΝΔΑΛΗΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ 9ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ


Εγκαινιάστηκε το 9ο Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών

 Αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Θεοδωρίδης: «Αυτό το σύγχρονο σχολείο θα συμβάλλει στην προσωπική και γνωστική ανάπτυξη των μαθητών»


Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας και Προγραμματικού Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης εγκαινίασε σήμερα, 8/10, παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα το 9ο Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών.

Το σχολείο κατασκευάστηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, έχει προϋπολογισμό 3.100.000,00 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2007-2013. Είναι 6/θέσιο, ανήκει στην κατηγορία των ολοήμερων σχολείων και συμμορφώνεται με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές ασφάλειας και λειτουργικότητας χώρων εκπαίδευσης.

Τον αγιασμό τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης Πατήρ Στέφανος Δεβρελής, Πρωτοσύγγελος της Ιεράς Μητρόπολης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας και εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ.κ. Ιωήλ και ο Αρχιμανδρίτης Πατήρ Ιωάννης Σπυρίδης, Αρχιερατικός Επίτροπος των Γιαννιτσών. Ο Πατήρ Στέφανος στο σύντομο χαιρετισμό του μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη κ.κ. Ιωήλ για καλή επιτυχία και καλή δύναμη στους δασκάλους και στους μαθητές.

Σε σύντομη ομιλία του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας σημείωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι διότι παραδίδουμε στην τοπική κοινωνία ένα σύγχρονο και λειτουργικό σχολικό συγκρότημα, που διασφαλίζει τις κατάλληλες συνθήκες για την απρόσκοπτη εκτέλεση του εκπαιδευτικού έργου. Κάθε σχολική μονάδα που ανοίγει είναι ένας λόγος να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι. Γιατί τα παιδιά μας αξίζουν την ισότιμη πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά, με κορυφαίο αυτό της παιδείας». Ακόμη, ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας και αρμόδιο στον τομέα του προγραμματικού σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη, τα στελέχη και το προσωπικό των τεχνικών υπηρεσιών της Π.Κ.Μ., τον ανάδοχο του έργου, καθώς και το Δήμαρχο Πέλλας Γρηγόρη Στάμκο, που συνεργάστηκαν για την έγκαιρη υλοποίηση του έργου.

Στη συνέχεια, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης αφού ανέφερε κάποια τεχνικά στοιχεία για το έργο στάθηκε στην προσπάθεια που έγινε την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο στον τομέα των σχολικών υποδομών σε όλη την Πέλλα. Υπογράμμισε, ως Αντιπεριφερειάρχης Προγραμματικού Σχεδιασμού, ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει πρώτη προτεραιότητα τα έργα σχολικής στέγης στον αναπτυξιακό προγραμματισμό της νέας περιόδου και ευχήθηκε το 9ο δημοτικό να γίνει κύτταρο δημιουργικότητας, έμπνευσης και εκπαιδευτικής καινοτομίας. Τέλος, ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα για τη συμβολή του, το Δήμαρχο κ. Στάμκο για τη συνεργασία και ιδιαίτερα, τη Διευθύντρια του σχολείου κα. Βαρβάρα Οσμαντζικίδου η οποία συνέβαλλε τα μέγιστα για να ολοκληρωθεί το σχολείο και να παραδοθεί σήμερα στους δασκάλους και στους μαθητές.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Πέλλας κ. Βασίλης Βασιλειάδης, Μαρία Ζωγράφου – Τσαντάκη, Μαρία Καράμπελα, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Δημοτικής Ενότητας Κύρρου κ. Κώστας Δεληγιαννίδης, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας κ. Χρήστος Πασσαλής, ο Διοικητής Ασφαλείας Γιαννιτσών Αστυνομικός Υποδιευθυντής κ. Πέτρος Περδικάτσης, εκπρόσωπος της Στρατιωτικής Φρουράς Γιαννιτσών, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας κ. Κωνσταντίνος Κούγκας, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Πέλλας κ. Χάρης Τελιανίδης και στελέχη που επέβλεψαν την κατασκευή του έργου, σχολικοί σύμβουλοι, διευθυντές άλλων σχολείων των Γιαννιτσών, εκπρόσωπος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου δημοτικού σχολείου και γονείς των μαθητών.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη:

«Τι καλύτερο ξεκίνημα για την νέα περίοδο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης από τα εγκαίνια ενός σχολείου;
Η νέα περίοδος διακυβέρνησης της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης ξεκινάει με τα εγκαίνια του 9ου ολοήμερου δημοτικού σχολείου Γιαννιτσών, στο Δήμο Πέλλας. Είναι ένα γεγονός που μας γεμίζει χαρά, ικανοποίηση και, κυρίως, μας δίνει ελπίδα για το μέλλον.

Κάθε χρόνο πολλές δεκάδες αγόρια και κορίτσια από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας πρωτεύουν στις πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα παιδιά αυτά, οι μαθητές της Πέλλας, όπως και οι δάσκαλοί τους και όλοι όσοι συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές διαδικασίες, δικαιούνται και αξίζουν άριστες εκπαιδευτικές υποδομές.

Τα εγκαίνια του 9ου ολοήμερου δημοτικού σχολείου Γιαννιτσών έρχονται να προστεθούν σε μία σειρά έργων σχολικών υποδομών που ολοκληρώσαμε την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, όπως το 4ο ολοήμερο νηπιαγωγείο στην Έδεσσα και το 2ο Δημοτικό Σχολείο της Αριδαίας.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσα στις δύσκολες συνθήκες που εξακολουθεί να βιώνει η ελληνική κοινωνία, είμαστε αισιόδοξοι. Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι καθώς στηρίζουμε τις δράσεις μας σ’ έναν μακροπρόθεσμο στρατηγικό, δημοκρατικό προγραμματισμό. Με τη συμβολή και συνεργασία όλων μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες του νέου ΕΣΠΑ, του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης με χρονικό ορίζοντα που φτάνει έως το 2020 και να προχωρήσουμε και σε άλλα έργα σχολικών υποδομών. Εξάλλου, ως υπεύθυνος Αντιπεριφερειάρχης Προγραμματικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι εκπαιδευτικές υποδομές βρίσκονται στην πρώτη θέση του αναπτυξιακού μας προγράμματος. Γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι ότι δεν νοείται Ανάπτυξη χωρίς πολιτισμό και παιδεία. Απάντηση στην κρίση δίνει η Παιδεία. 

Το 9ο ολοήμερο δημοτικό σχολείο που εγκαινιάζουμε σήμερα στην πόλη των Γιαννιτσών είναι ένα σύγχρονο διδακτήριο που αναπτύσσεται σε δύο ορόφους. Διαθέτει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, άνετη αυλή και βοηθητικούς χώρους για εργαστήρια, βιβλιοθήκη, πληροφορική και αισθητική αγωγή.

Κατασκευάσαμε ένα σχολείο που υποστηρίζει τη δημιουργικότητα των μαθητών και εκπαιδευτικών και διευκολύνει τον διάλογο και τη συνεργασία με την τοπική κοινωνία.

Δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για ένα σχολείο με ανοικτούς ορίζοντες και σημαντική συμβολή στη γνώση, στην έρευνα και στον τοπικό πολιτισμό.

Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν πάνω από τρία εκατομμύρια ευρώ και η χρηματοδότηση προέρχονταν από το ΕΣΠΑ. Η υλοποίηση του έργου ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2012. Ήταν από τα πρώτα έργα που εντάξαμε στον προγραμματισμό μας, την πρώτη περίοδο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Εργαστήκαμε σε στενή συνεργασία με το Δήμο Πέλλας και τον Δήμαρχο τον οποίο ευχαριστώ. Οι εργασίες κατασκευής διήρκησαν δύο χρόνια και δύο μήνες, με μία μικρή παράταση που δώσαμε για τη διασφάλιση των υψηλών προδιαγραφών κατασκευής και λειτουργικότητας των χώρων.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία και τη συμμετοχή σας στα εγκαίνια. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συνεργάστηκαν με την Περιφέρεια για να μπορέσουμε σήμερα να πραγματοποιήσουμε τα εγκαίνια του σχολείου. Το Δήμο Πέλλας, τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, τον Ανάδοχο του έργου και, φυσικά, τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα. 

Οφείλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω δημόσια για τη συνεργασία που είχαμε τη Διευθύντρια του Σχολείου κα. Βαρβάρα Οσμαντζικίδου, τους δασκάλους, καθώς και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Ήταν από τους πρώτους πολίτες που με συνάντησαν πολλές φορές στο γραφείο μου, αμέσως μετά από την ανάληψη των καθηκόντων μου, κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας μου.

Παρουσίασαν τεκμηριωμένα την ανάγκη για την κατασκευή του σχολείου και η επιμονή και οι παραινέσεις τους είχαν έναν καταλυτικό ρόλο ώστε να κινήσω γρήγορα όλες τις διαδικασίες για την ένταξη του σχολείου στο ΕΣΠΑ και την υλοποίησή του σε χρόνο ρεκόρ για δημόσια έργα.

Εύχομαι το 9ο δημοτικό σχολείο, ένα σύγχρονο σχολείο με μοντέρνο σχεδιασμό, που εγκαινιάζουμε σήμερα  στην πόλη των Γιαννιτσών, να συμβάλλει στην προσωπική και γνωστική ανάπτυξη των μαθητών. Να αποτελέσει ένα κύτταρο δημιουργικότητας, έμπνευσης και εκπαιδευτικής καινοτομίας. Εύχομαι το σχολείο αυτό να είναι τυχερό και να γίνει πρότυπο για τα άλλα σχολεία, με τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που θα αναπτύξει με τους εμπνευσμένους δασκάλους τους και τους άξιους μαθητές του.


Εύχομαι σε όλους υγεία και δύναμη, ώστε να προχωρήσουμε με αισιοδοξία, βελτιώνοντας συνεχώς τις προοπτικές και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Περιφέρειας.







ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ





Ο Γιωρίκας και ο Κωστίκας χρωστάνε στην Εφορία.

"ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ" - ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ


ΈΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ -ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ

Στα πλαίσια της εκδήλωσης “Μορφές της κρίσης” η οποία έχει σκοπό τη συλλογή τροφίμων για ευπαθείς ομάδες του Δήμου Έδεσσας και θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση 
στο Παρθεναγωγείο της Έδεσσας 25/11/2014 ως 4/12/2014, σας προσκαλούμε να αποστείλετε 1 έως 2 φωτογραφίες σας πορτραίτα- selfie κατα προτίμηση ασπρόμαυρα
με μια μορφή - έκφραση προσώπου- γκριμάτσα που θα αποτυπώνουν την αντιδρασή σας στην κρίση. Οι φωτογραφίες θα τυπωθούν και θα παρουσιαστούν σ’αυτήν τη διαφορετική φωτογραφική έκθεση.
Η φωτογραφίες θα πρέπει να είναι σε μορφή jpeg και σε υψηλή ανάλυση.
Επίσης πρέπει να συνοδεύονται απο το ονοματεπώνυμο του συμμετέχοντα, ένα τηλέφωνο επικοινωνίας και από το παρακάτω κείμενο:

Αποδέχομαι οι φωτογραφίες μου να εκτεθούν στην εκδήλωση “Μορφές της Κρίσης” που θα πραγματοποιηθεί στο Παρθεναγωγείο της Έδεσσας 25/11/2014 ως 4/12/2014.

Μπορείτε να τις αποστείλετε στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση:
morfestiskrisis@gmail.com

Η συμμετοχή στην έκθεση είναι ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο (ερασιτέχνη ή επαγγελματία)

Ημερμονία υποβολής ως 10 Νοεμβρίου 2014.

Παράλληλα θα γίνει και διαγωνισμός Διηγήματος ο οποίος θα αφορά “τη προσωπογραφία της κρίσης”.
Λεπτομέρειες συμμετοχής στο διαγωνισμό διηγήματος και πληροφορίες κατάθεσης των κειμένων σύντομα.

* Συμμετοχή άνω των 18 ή άνω των 16 με τη συννένεση του κηδεμόνα

Οργάνωση: Λεμονιά Χυδίρογλου και Ιωάννα Αμπατζή σε συνεργασία με την Δημοτική Επιχείρηση Έδεσσας
Υποστηρικτές της εκδήλωσης: Δήμος Έδεσσας, Αρωγή Θεσσαλονίκης, Εκδόσεις ΜΟΛΥΒΙ

Πληροφορίες : Λεμονιά Χυδίρογλου 6980591929

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΕΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



Ανακοίνωση Από τον Δήμο Αλμωπίας και τον  Αντιδήμαρχο Καθημερινότητας του Δήμου Αλμωπίας κ. Χρήστο Μπάτση


Παρακαλούνται οι κάτοχοι οικοπέδων και αγροτεμαχίων τα οποία εφάπτονται με το δημοτικό οδικό δίκτυο εντός και εκτός οικισμού (δημοτικοί και αγροτικοί οδοί) καθώς και κάτοχοι εκτάσεων που εφάπτονται με το επαρχιακό οδικό δίκτυο να προβούν στον άμεσο καθαρισμό των ορίων τους από κλαδιά δέντρων και θάμνων για να μην παρεμποδίζεται η ομαλή κυκλοφορία πεζών και οχημάτων και να αποφεύγονται ατυχήματα. 

ΤΟ ΠΑΠΑΣΙΟ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΠΑΪΚΟΥ



Το παλιό χωριό Παπάσιο στο Πάικο, σε υψόμετρο 700 μέτρων, 7 χλμ νοτιοανατολικά του Θεοδωρακείου εγκαταλείφθηκε γύρω στο 1905-1910.
 Οι κάτοικοι του, κτηνοτρόφοι επί το πλείστον, κατέβηκαν στο Θεοδωράκι.
 Το χωριό αριθμούσε γύρω στους 300 κατοίκους και απελευθερώθηκε στους βαλκανικούς πολέμους.
 Η παλιά αίγλη έχει χαθεί και σήμερα τίποτα δεν μαρτυρεί  ότι ήταν ένα αρχοντοχώρι του Πάικου, αλλά παραμένει βιγλάτορας της Αλμωπίας και των Γιαννιτσών και ορμητήριο για κυνηγούς λόγω της πανίδας που διαθέτει, όπως και βοσκότοπο κατά τους θερινούς μήνες, ενώ ξεχωρίζει η πανέμορφη μικρή λιμνούλα και η απίστευτη θέα...

Στην εκκλησία Αγίου Αθανασίου του χωριού, υπάρχουν ευρήματα από τα νεκροταφεία του παλιού χωριού.








ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...