Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ: ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΜΕ ΤΟΝ "ΨΥΧΟΠΟΜΠΟ" ΕΡΜΗ

Μαγεία στην Αμφίπολη: Αρμα, θεός Ερμής και ψηφιδωτό με χρώματα



Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι ανασκαφές στο λόφο Καστά Αμφίπολης και σε κάθε βήμα τους οι αρχαιολόγοι αντικρίζουν ένα ακόμη «θαύμα» από τα μοναδικά μυστικά του τύμβου. Τελευταίο, το μοναδικό ψηφιδωτό δάπεδο που αποκαλήφθηκε, κατά τη σταδιακή αφαίρεση της επίχωσης από το δεύτερο θάλαμο, πίσω από τις Καρυάτιδες, σε βάθος έξι μέτρων.

Το ψηφιδωτό δάπεδο καλύπτει όλη την επιφάνεια του χώρου δηλαδή, 4,5 μ. πλάτος επί 3 μ. μήκος. Το ψηφιδωτό είναι κατασκευασμένο από μικρά βότσαλα, λευκού, μαύρου, γκριζωπού, μπλέ, κόκκινου και κίτρινου χρώματος. Την κεντρική παράσταση περιβάλλει διακοσμητικό πλαίσιο, πλάτους 0,60μ.,το οποίο συντίθεται από διπλό μαίανδρο, τετράγωνα και τρέχουσα σπείρα. Το φόντο της παράστασης είναι σε αποχρώσεις γκρι-μπλε.




Η κεντρική παράσταση απεικονίζει άρμα σε κίνηση, που σύρεται από δύο λευκά άλογα, το οποίο οδηγεί γενειοφόρος άνδρας, με στεφάνι δάφνης στο κεφάλι. Μπροστά από το άρμα απεικονίζεται ο θεός Ερμής ως ψυχοπομπός, ο οποίος φορά πέτασο, μανδύα, φτερωτά σανδάλια και κρατά κηρύκειο. Η σύνθεση έχει κατεύθυνση από ανατολικά προς τα δυτικά.







Η παράσταση διακρίνεται για την εξαίρετη τέχνη στην απόδοση των λεπτομερειών των χαρακτηριστικών, τόσο των μορφών, όσο και των αλόγων, όπως και για την αρμονία των χρωμάτων. Η σύνθεση είναι σύγχρονη του ταφικού συγκροτήματος και χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ. Το ψηφιδωτό έχει υποστεί φθορά στο κέντρο, σε σχήμα κύκλου, διαμέτρου 0,80μ. Ωστόσο, πολλά μέρη  από το φθαρμένο τμήμα έχουν βρεθεί στην αμμώδη επίχωση. Τις επόμενες μέρες θα γίνει προσπάθεια συγκόλλησης και αποκατάστασής του, προκειμένου να συντεθεί, στο μέτρο του δυνατού, η συνολική εικόνα της παράστασης.

Το ψηφιδωτό δάπεδο, ανατολικά και δυτικά, δεν έχει αποκαλυφθεί στο σύνολό του, καθώς η ανασκαφή είναι ακόμη σε εξέλιξη στα τμήματα αυτά. Στα νότια του ψηφιδωτού δαπέδου και ανάμεσα στα βάθρα των Καρυατίδων  αποκαλύφθηκε πώρινο κατώφλι, καλυμένο με λευκό κονίαμα. Στα βόρεια του δαπέδου αποκαλύφθηκε το μαρμάρινο κατώφλι  της θύρας, που οδηγεί στον τρίτο χώρο, διακοσμημένο με ιωνικό κυμάτιο, στο κάτω μέρος του.





Επίσης, εντοπίστηκαν, ακριβώς κάτω από το θύρωμα, προς το εσωτερικό του τρίτου χώρου, δύο ακόμη τμήματα από τα μαρμάρινα θυρόφυλλα.





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

"ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΙ. ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ". Ο ΙΟΣ ΕΜΠΟΛΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ 13ΧΡΟΝΟΥ

«Είμαστε παγιδευμένοι, θα πεθάνουμε» -Ο ιός Εμπολα μέσα από τα μάτια ενός 13χρον

Θάνατος, πείνα και καθεστώς τρόμου. Τα παιδιά στις χώρες της Αφρικής που έχουν πληγεί από το ξέσπασμα του ιού Εμπολα, προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν τη νέα πραγματικότητα. Εκείνη με τις σειρήνες ασθενοφόρων, την καραντίνα και τους ανθρώπους με τις στολές, που προσπαθούν να απολυμάνουν τα πάντα. 

Ενα τέτοιο παιδί, ο Μπίντου Σάνοχ, περιέγραψε με το δικό του τρόπο τα όσα ζει. Η εφημερίδα Guardian δημοσίευσε το κείμενο του 13χρονου από τη Σιέρα Λεόνε, μέσα από τα μάτια του οποίου αποκαλύπτονται οι πραγματικές διαστάσεις αυτής της τραγωδίας. 

«Δεν θέλω καν να ακούω τη λέξη Εμπολα. Εχει καταστρέψει την οικογένειά μου και την εκπαίδευσή μου. Η ζωή ήταν δύσκολη, αλλά ΟΚ: ζούσα με τη θεία μου και πολλούς συγγενείς σε ένα μεγάλο χώρο. Πάντα ήμασταν φτωχοί, αλλά υπήρχε ευτυχία. Αλλά τώρα είμαστε τρομοκρατημένοι. Τόσοι πολλοί άνθρωποι, φίλοι και συγγενείς πέθαναν και συνεχίζουν να πεθαίνουν. Και ο αριθμός των ορφανών μεγαλώνει κάθε ημέρα.  

Οταν ο Εμπολα έφτασε στη χώρα μου, δεν ανησυχούσαμε πολύ. Μετά ήρθε η ''ευαισθητοποίηση''- όλοι έτρεχαν και μιλούσαν για τον ιό. Αλλά πολλοί αρνήθηκαν να πιστέψουν ότι υπήρχε κίνδυνος και προσπάθησαν να κάνουν πολιτική με αυτό. Εγινε εξέγερση στην Κενέμα με το σύνθημα ''Ο Εμπολα δεν είναι αληθινός''. 

Μετά, στις αρχές Αυγούστου, η κατάσταση άλλαξε. Η κυβέρνηση απαγόρευσε τις μετακινήσεις από και προς την περιοχή. Αυτό έβλαψε τους πάντες, όχι μόνο εκείνους που είχαν Εμπολα. Είμαστε παγιδευμένοι. Η θεία μου, που έκανε εμπόριο τοπικών προϊόντων, δεν μπορούσε πλέον να ταξιδέψει. Υπήρχαν ακόμη λιγότερα χρήματα στο σπίτι. 

Τα πράγματα έγιναν χειρότερα όταν ο Εμπολα ήρθε στην κοινότητά μας. Υπήρχε ένας φαρμακοποιός που αρρώστησε, αλλά έλεγε ότι έχει έλκος και δεν πήγε στο νοσοκομείο. Τον πιστεύαμε, γιατί ήταν φαρμακοποιός και μάλλον εμείς δεν ξέραμε καλύτερα από αυτόν. Πολλοί ήρθαν σε επαφή μαζί του. Οταν πέθανε, έπλυναν και ετοίμασαν το σώμα του για την ταφή, όπως είναι το έθιμο. Αλλά μετά, ανακάλυψαν ότι είχε πεθάνει από Εμπολα. 

Μέσα σε δύο εβδομάδες, πολλοί από αυτούς που ήρθαν σε επαφή μαζί του αρρώστησαν. Τρεις άνθρωποι πήγαν στο νοσοκομείο. Ο ήχος του ασθενοφόρου μας τρομοκράτησε, ειδικά εμάς τα παιδιά. Ο πανικός απλώθηκε στην κοινότητα. Ο κόσμος πιστεύει ότι όποιος πάει στο νοσοκομείο, πεθαίνει. Τις περισσότερες φορές δεν τους ξαναβλέπουμε. 

Μετά, άλλοι 16 αρρώστησαν και βρέθηκαν θετικοί στον Εμπολα, ανάμεσά τους και η θεία μου. Μόνο εκείνη και ένα 14χρονο κορίτσι επέζησαν. Αλλιώς θα ήμουν κι εγώ ένα ορφανό του Εμπολα. Υποθέτω ότι είμαι τυχερός, αλλά είναι δύσκολο να το δεις έτσι. 

Η κοινότητά μας μπήκε σε καραντίνα. Κανένας δεν μπορούσε να έρθει ή να φύγει για 21 ημέρες. Μας είχαν περικυκλώσει αστυνομικοί και στρατιώτες. Οσοι προσπαθούσαν να το σκάσουν, τους υποχρέωναν να επιστρέψουν. Η θεία μου ήταν αδύναμη ακόμη, δεν μπορούσε να ψάξει για φαγητό, υποφέραμε από την πείνα. Κανείς δεν μας έφερε φαγητό ή νερό τις δύο πρώτες εβδομάδες του αποκλεισμού. 

Ακόμη και τώρα, με όλα αυτά, ο κόσμος δεν έχει εκπαιδευθεί για τον Εμπολα. Πάνω από 100 παιδιά έχουν μείνει ορφανά, μόνο στην κοινότητά μου. Ποιος θα τα φροντίσει; Πώς θα επιβιώσουν για να επιστρέψουν στο σχολείο; Με γεμίζει ο φόβος όταν οι φίλοι μου που ξέρω ότι δεν πλένουν συχνά τα χέρια τους θέλουν να παίξουν μαζί μου. 

Πώς θα πάω πίσω στο σχολείο; Πώς θα βρει χρήματα η θεία μου να στηρίξει την εκπαίδευσή μου; Είναι δύσκολο να εξαρτάσαι από άλλους. Υποφέρουμε. Αν ο Εμπολα δεν μας σκοτώσει, οι δυσκολίες και η πείνα θα μας καταβάλει αν κάποιος δεν μας βοηθήσει. 

Εννοείται ότι όσοι αρρωσταίνουν και οι οικογένειές τους υποφέρουν περισσότερο. Είναι απομονωμένοι, στιγματισμένοι, χωρίς βοήθεια. Δεν έχουν φαγητό, καίνε τις περιουσίες τους. Αλλά όλοι στη Σιέρα Λεόνε υποφέρουν από όλα τα υπόλοιπα. Δεν υπάρχουν δουλειές, χρήματα, φαγητό, σχολεία. Ποιος θα μας βοηθήσει να βγούμε από αυτό το πρόβλημα;».




ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΗΝ ΠΑΛΙΟΤΕΡΗ ΧΡΟΝΟΚΑΨΟΥΛΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Ταξίδι στο χρόνο -Ανοιξαν την παλιότερη χρονοκάψουλα που υπήρχε στον κόσμο [εικό

«Βουτιά» στην ιστορία έκαναν όσοι είχαν την ευκαιρία να βρεθούν σε μουσείο στο Μανχάταν, όπου άνοιξαν την παλιότερη χρονοκάψουλα που υπήρχε στον κόσμο, έναν αιώνα μετά από τη σφράγισή της.

Το μεγάλο χάλκινο κουτί είχε σφραγιστεί το 1914, από μέλη της ένωσης επιχειρηματιών της Γουόλ Στριτ και τον τότε δήμαρχο της Νέας Υόρκης. Η χρονοκάψουλα είχε σχεδόν ξεχαστεί για δεκαετίες. Αρχικά, είχε προγραμματιστεί να την ανοίξουν το 1974, αλλά τα μέλη του μουσείου απλά αγνοούσαν την ύπαρξή της. Ηταν στα τέλη της δεκαετίας του '90 όταν την εντόπισαν σε μία αποθήκη.





Μεταξύ άλλων η κάψουλα περιείχε την καταγραφή των εμπορικών συναλλαγών της Νέας Υόρκης το διάστημα 1772-1779, έναν κατάλογο από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης για το 1914, μία εγκυκλοπαίδεια με τίτλο «Ο κόσμος», την ιστορία της τράπεζας της Νέας Υόρκης, αντίγραφα εφημερίδων όπως οι New York Times, New York Herald και New York Tribune.



Παράλληλα, έφηβοι παρουσίασαν τη δική τους χρονοκάψουλα. Μέσα έβαλαν, μεταξύ άλλων, χαρτονομίσματα και κέρματα, ακουστικά της APPLE, μία κονκάρδα του Μπαράκ Ομπάμα και ένα T-Shirt με το μήνυμα «Κάποιοι άνδρες παντρεύονται άνδρες. Ξεπέρασέ το».






ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ

Στις 9 Οκτωβρίου 2012, κάπου στο Πακιστάν, ένας οπλισμένος Ταλιμπάν μπαίνει σε ένα λεωφορείο και ψάχνει μια κοπέλα 15 χρονών. Την εντοπίζει, πυροβολεί και η κοπελα τραυματίζεται σοβαρά. Το βίαιο περιστατικό συγκλονίζει όχι μόνο τη χώρα της αλλά και όλο τον δυτικό κόσμο. Όταν η κοπελα αναρρώνει, την ρωτούν αν φοβάται για τη ζωή της και απαντά."To σκεφτομαι συχνά και φαντάζομαι ξεκάθαρα τη σκηνή. Ακόμη κι αν έρθουν να με σκοτώσουν, θα τους πω ότι αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι λάθος, ότι η Παιδεία είναι βασικό μας δικαίωμα". Βλέπετε η κοπέλα αυτή δεν είναι μια τυπική 15χρονη , όπως είμασταν εμείς ή οπως είναι οι περισσότερες κοπέλες που ξέρουμε. Η κοπέλα είναι η Μαλάλα Γιουσαφζάι η οποία από παιδί αγωνίζεται για αυτό που εμείς και οι περισσότερες κοπελες θεωρούμε αυτονόητο. Για την εκπάιδευση των γυναικών που απαγορεύτηκε βίαια όταν κατελαβαν την κοιλάδα του Σουάτ στη χώρα της οι φανατικοι Ταλιμπάν.
Οι εξτρεμιστές αρχικά απαγόρευσαν τη μόρφωση στα κορίτσια, βομβαρδισαν πολλά σχολεία και στη συνέχεια απαγόρευσαν ακόμα και την έξοδο τους απο το σπίτι. Η Μαλάλα Γιουσαφζάι, μόλις έντεκα χρονών τότε, τόλμησε κάτι που δεν τολμησαν άλλες κι άλλοι. Άρχισε να γράφει ανώνυμα σε μπλογκ περιγράφοντας την κατάσταση στη χώρα της, βάζοντας τη ζωή της σε μεγάλο κίνδυνο .Και όντως, αργότερα όταν αποκαλύφθηκε η ταυτότητα της έγινε για τους Ταλιμπαν ο νούμερο ένα στόχος.
Γιατί ενώ όλοι λένε πως η ανθρωποτητα έχει εξελιχθεί, ενώ απολαμβανουμε οικουμενικά τους καρπούς της τεχνολογίας, υπάρχουν ακόμα περιοχές βυθισμένες στο σκοτάδι, σημεία που ο κόσμος έχει βαλτώσει και η ανθρωπινη ζωή έχει μηδενική αξία. Και στις περιοχές αυτές αναδεικνύονται ήρωες. Ηρωίδες. Αγωνιστές και αγωνίστριες ενάντια στη βαρβαρότητα. Άνθρωποι ζωντανοί με τη φλόγα του πνευματος να τους καίει, που ορθώνουν το ανάστημα τους και απαιτούν. Απαιτούν αξιοπρέπεια, ισότητα, δικαίωμα στη μόρφωση και δικαίωμα στη ζωή. Διακινδυνεύοντας τη δική τους ζωή.
Ο πατέρας της Μαλάλα είναι ένας τέτοιος αγωνιστής και όπως αρμόζει στους αγωνιστές μεγαλωσε την κόρη του ελευθερα και την άφησε να ονειρεύεται. Κι εκείνη ονειρευόταν να σπουδάσει,να γίνει επιστήμονας. γιατρός τότε, πολιτικός τώρα. Και κάποιοι θέλησαν με τη βία να της το στερήσουν αυτό.
Η Μαλάλα όμως δεν δέχτηκε στωικά τη μοίρα της. Αποφάσισε να πολεμήσει. Όχι μόνο για εκείνη, για όλες. Η Μαλάλα ειναι μια γενναία γυναίκα από τα 11 ήδη, πριν γίνει καν γυναίκα. Κι είναι πιο δυνατή απο οποιονδήποτε μισαλλόδοξο Ταλιμπαν. Γιατι η Μαλάλα κατάλαβε, η Μαλάλα ξέρει. Βρήκε το όπλο που μπορεί να εξουδετερώσει το τυφλό μίσος και τη διανοητική πώρωση.
Το λένε παιδεία, το λένε καλλιέργεια. Πραγματική γνώση και μόρφωση
Γι΄' αυτό η Μαλάλα τρομάζει και θα τρομάζει πάντα τους Ταλιμπάν και κάθε Ταλιμπαν.
Γι' αυτο κι εσυ αγαπητή αναγνώστρια/αναγνώστη, που ζεις σε ένα περιβαλλον όπου η μόρφωση και η πρόσβαση στη γνώση είναι ελευθερη, σκέψου τη Μαλάλα και τη ζωή της. Και κάθε φορά που απογοητεύεσαι, κάθε φορά που νομιζεις πως όλα τελείωσαν, πως ο κόσμος αυτός δεν αλλάζει και πως δεν υπάρχει καμιά ελπίδα, σκέψου ότι μπορεί να κάνεις και λάθος. Γιατί ελπιδα υπάρχει και πάντα θα υπάρχει. Τη βλέπεις και τη βλέπω. Είναι αυτη τη στιγμή μπροστά σου, μπροστά μου και θα είναι εκεί για πάντα.
Είναι στα μάτια αυτής της κοπέλας.



ΠΗΓΗ...http://diekdikw.gr

by Π. Μ.
October 11, 2014

"ΑΧΡΗΣΤΟΣ ΕΓΩ;" ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΕΝΟΣ ΜΑΘΗΤΗ ΤΗΣ ΕΚΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

«Αχρηστος εγώ;» Το γράμμα ενός μαθητή της έκτης δημοτικού που πρέπει όλοι να διαβάσουμε
Του Β.Κ.
Διαβάζοντας το παρακάτω γράμμα είναι σοκαριστικό το γεγονός πώς ένα παιδί καταφέρνει με απλά λόγια και σκέψεις να μας ταρακουνήσει.
 Ξημέρωσε. Νυστάζω. Δεν χόρτασα ύπνο. Ακούω τη φωνή της μαμάς. Τι θα κάνω τώρα; Θέλει να με βάλει να ξαναγράψω αυτή τη ρημάδα την ορθογραφία. Αφού όσες φορές και να τη γράψω, πάλι λάθη θα κάνω. Είμαι ένας μπουμπούνας. Το 'πε κι ο μπαμπάς. Τίποτα δεν θα καταφέρω. 
Πάλι μαλώσανε χθες. Η μαμά τού είπε να είναι πιο προσεκτικός κι εκείνος είπε πως αυτή φταίει για όλα. Ολο μαλώνουν τελευταία. Δεν θέλω να μαλώνουν και για μένα.
Αμάν κι αυτή η μαμά! Πού τη βρίσκει τέτοια όρεξη πρωί πρωί; Κάθε μέρα με βασανίζει. Χθες της είπα ότι δεν την αγαπάω. Δεν είναι αλήθεια. Την αγαπάω, αλλά ήθελα να την πονέσω. Ξέρω ότι αυτό τη θυμώνει.
Και όταν το ακούει βάζει τα κλάματα και αρχίζει να λέει πως για το καλό μου τα κάνει, όλο τρέχει για μένα και τίποτα δεν κάνει για τον εαυτό της και πάλι μαλώνουν με τον μπαμπά γιατί της λέει ότι κάνει τόση πολλή προσπάθεια και μια τρύπα στο νερό κάνει.
Προχθές με πήγαν σε ένα μέρος που έγραφε: παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Καλά ήταν. Μου έδωσαν και καραμέλες και με έβαλαν να γράψω κάτι πράγματα. Μετά η μαμά και ο μπαμπάς μίλησαν με μια κυρία. Οταν φύγαμε, ο μπαμπάς ξεφύσαγε και δεν μιλούσε. Πρέπει να έχω κάτι πολύ σοβαρό.
Ομως εγώ νιώθω καλά. Ούτε πυρετό έχω, ούτε η κοιλιά μου πονάει. Μόνο που κάνω πολλά λάθη στην ορθογραφία. Και τα γράμματά μου είναι... στραβούτσικα. Βαρέθηκα να μου γράφει η κυρία «καλύτερα γράμματα». Και δεν μου αρέσει καθόλου να με λένε μπουμπούνα και άχρηστο. Μήπως έχουν δίκιο; Αλλά πάλι, μπορεί ένας άχρηστος να ζωγραφίζει ωραία όπως εγώ; Μου φαίνεται, οι μεγάλοι είναι πιο άχρηστοι.
Ο Β.Κ. είναι μαθητής της ΣΤ Δημοτικού


ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



Ξεχωριστή Κυριακή η σημερινή για τους Προμάχους.
Στον Ιερό ναό του πολιούχου του χωριού Αγίου Δημητρίου τελέστηκε Αρχιερατική Θεία λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ.
Το ιδιαίτερο της ημέρας, ήταν το γεγονός ότι ο Σεβασμιώτατος έφερε μαζί του λείψανα του Αγίου Δημητρίου, τα οποία άφησε με την εντολή να παραμείνουν στο ναό των Προμάχων, ο εκλιπών Πατρο-Κοσμάς Χρυσουλάς.
Έτσι λοιπόν νωρίς το πρωί, κατέφθασε η πολυπληθής ακολουθία του Σεβασμιωτάτου και μετά την ευλαβική υποδοχή από τον ιερέα του χωριού πατρός Γεωργίου  και πλήθους πιστών στην είσοδο του ναού, ο σεβάσμιος Δεσπότης τοποθέτησε την ιερή λειψανοθήκη σε περίοπτη θέση του ναού.
Ακολούθησε πανηγυρική Θεία λειτουργία, στην οποία παρέστησαν εκτός του Δεσπότη και του ιερέα του χωριού και οι Αρχιμανδρίτες Μάξιμος και Βαρθολομαίος, οι πατέρες Νικόλαος, Νικόλαος-Λουδοβίκος, Χριστόδουλος και Γεώργιος.
Από πλευράς πολιτείας παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Αλμωπίας Δημήτρης Μπίνος, ο οποίος εκφώνησε το "Πιστεύω" και το "Πάτερ ημών", ο αντιδήμαρχος Χρήστος Μπάτσης, ο αντιπρόεδρος των λουτρών Αλμωπίας Δημήτρης Βέσκος, που είναι και ιεροψάλτης του ναού και η πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Μαρία Γιουρούκη.
Ο εξαιρετικός και πολυγραφότατος πατέρας Νικόλαος-Λουδοβίκος ανέπτυξε γλαφυρότατα την σημερινή παραβολή του σπορέος, λέγοντας μεταξύ άλλων, ότι η διδασκαλία του Θεού προσφέρει νόημα στον άνθρωπο και αποτελεί  το γόνιμο χώμα κάτω από την σκληρή πέτρα και τα αγκάθια.
Τόνισε δε ότι ο Άγιος Δημήτριος, που έζησε πριν από 1700 περίπου χρόνια είναι πιό ζωντανός από εμάς με την αγάπη του στο Θεό, η οποία είναι βάλσαμο στα βάσανα της ζωής.
Στο τέλος της Θείας λειτουργίας, τον λόγο πήρε ο Σεβασμιώτατος και αφού έκανε μια μικρή αναφορά για την ιστορία του λειψάνου, ευχήθηκε να υπάρχει ευλογία του Αγίου στο χωριό.
Προέτρεψε όλους να φιλούν σαν τα μάτια τους το σπουδαίο κειμήλιο, που αποτελεί πραγματικό θησαυρό για το χωριό.
Τέλος εξήρε τον πατέρα Γεώργιο για την εργατικότητά του, καθώς επίσης και όλους τους πιστούς που κατέκλυσαν το ναό και βοηθούν την εκκλησία με όλους τους τρόπους.
Να τονίσουμε ότι η λειψανοθήκη με το Ιερό περιεχόμενο θα παραμείνει στο Ναό για πάντα, γεγονός ευλογίας και μέγιστης τιμής για το ιστορικό μας χωριό, οι κάτοικοι του οποίου διακατέχονται από πίστη και ευλαβικότητα προς την ορθοδοξία μας.

























ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...