Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ



Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα ο εορτασμός της 18ης Οκτωβρίου στην Έδεσσα

Σε εορταστικό κλίμα και με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν οι επίσημες εκδηλώσεις συνεορτασμού της 18ης Οκτωβρίου, για την Απελευθέρωση της Έδεσσας από τους Τούρκους και της ημέρας του Μακεδονικού Αγώνα στην πόλη της Έδεσσας.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  βουλευτής Πέλλας κ. Γεώργιος Καρασμάνης, ενώ με την παρουσία τους τίμησαν τις εκδηλώσεις οι βουλευτές κκ. Διονύσης Σταμενίτης, Ιορδάνης Τζαμτζής και Θεοδώρα Τζάκρη. Από τις τοπικές αρχές παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτριος Γιάννου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πέτρος Ζέρζης, ο Στρατηγός της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Δημήτριος Αλεβίζος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας κ. Παντελεήμων Κολόμβος, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Έδεσσας Ζώης Γιώτης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και άλλων οργανώσεων, συλλόγων και σωματείων.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την πραγματοποίηση δοξολογίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας, με τη χοροστασία του Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κκ. Ιωήλ. Ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων, αναφέρθηκε στο πρόσωπο και το έργο του Απόστολου Λουκά του Ευαγγελιστή, του οποίου τη μνήμη τιμά η Ορθόδοξη εκκλησία στις 18 Οκτωβρίου και είναι ο πολιούχος της Έδεσσας. Ο Απόστολος Λουκάς είναι  ο συγγραφέας του ομώνυμου Ευαγγελίου και των Πράξεων των Αποστόλων, βιβλία τα οποία περιλαμβάνονται στην Καινή Διαθήκη. Ήταν Ιατρός στο επάγγελμα και ζωγράφος (εικονογράφος) και συνδέονταν στενά με τον Απόστολο Παύλο με τον οποίο συνεργάστηκε στο ιεραποστολικό του έργο. Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από την διευθύντρια του 1ου Δημοτικού σχολείου Έδεσσας, κα. Σοφία Χουϊαρίδου η οποία αναφέρθηκε στους πρωταγωνιστές του αγώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και ιδιαίτερα στην αντίσταση των Εδεσσαίων, με την Επιτροπή Αγώνα που δημιούργησαν, μέχρι την απελευθέρωση της πόλης στις 18 Οκτωβρίου 1912.

Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών στο ηρώο της πόλης, τήρηση σιγής ενός λεπτού στη μνήμη των θυμάτων και εθνικός ύμνος. Στις 12.00 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε παρέλαση με τη συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων, μαθητών των σχολείων του Δήμου, προσκόπων-οδηγών και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε σύντομη δήλωσή του, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αναφέρει: «Η απελευθέρωση της Έδεσσας, ανήμερα του Αγίου Λουκά, είναι μία ημέρα ορόσημο για τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στη νεότερη ιστορία της Μακεδονίας. Οι αγώνες των προγόνων μας για μία ελεύθερη και ακηδεμόνευτη Ελλάδα, μας εμπνέουν και μας δείχνουν το δρόμο για μία ενεργητική στάση στις εξελίξεις, ιδιαίτερα σήμερα που η πατρίδα μας χρειάζεται να δώσει νέους αγώνες ώστε να εξασφαλίσει ένα βιώσιμο μέλλον».


Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης παραβρέθηκε επίσης στην πανηγυρική θεία λειτουργία του Ιερού Ναού Αγίου Λουκά, στον Άγιο Λουκά του Δήμου Πέλλας.  



ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ - ΕΝΩΣΗ ΤΣΑΚΩΝ 1 - 0


 Ντέρμπι με όλη τη σημασία της λέξης, έγινε στο κοινοτικό γυμναστήριο ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΖΙΒΑΝΗΣ των Προμάχων, όπου ο τοπικός ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ κέρδισε δύσκολα την καλογυμνασμένη ΕΝΩΣΗ ΤΣΑΚΩΝ.
Η ομάδα του Βασίλη Σαμαρά έπαιξε με πολύ ορμή και δύναμη, δημιούργησε αρκετές κλασικές ευκαιρίες, αλλά είχε δυστοκία στην τελική προσπάθεια. Τελικά ευτύχησε να σκοράρει από μια στημένη φάση και κατάφερε να κρατήσει το σκορ, παίρνοντας τους τρεις βαθμούς της νίκης.
Από την άλλη, η ομάδα του Παπανδρέου, παρουσίασε ένα πολύ δυνατό σύνολο, με παίκτες που κυνηγούσαν όλες τις φάσεις και εντυπωσίασαν για την μαχητικότητά τους. Έχασαν κάποιες καλές ευκαιρίες και αν ήταν λίγο προσεκτικότεροι, θα έφευγαν τουλάχιστον με τον βαθμό της ισοπαλίας.

Το πρώτο ημίχρονο χαρακτηρίζεται από τις πολλές χαμένες ευκαιρίες ένθεν κακείθεν καθώς επίσης και από την ποιότητα, που παρουσίασαν και οι δυο αντίπαλοι.
Ευκαιρίες έχασαν στο 4’ ο Χατζηγρηγορίου και ο Ιωάννου στο 5’ για την Ένωση.
Ο Γ. Νάνος για τους γηπεδούχους χάνει μοναδικές ευκαιρίες στο 8’ και στο 11’ τις οποίες αφοπλίζει ο τερματοφύλακας Μπελητάσιος.
Στο 17’ ο Ιωάννου πετυχαίνει γκολ για την Ένωση το οποίο όμως ακυρώθηκε ως οφσάιντ.
Στο 22’ κεφαλιά του Γ. Νάνου φεύγει άουτ.
Οι φιλοξενούμενοι επιτίθενται και χάνουν ευκαιρίες στο 26΄με τον Λαζαρίδη και στο 31’ με τον Ασλανίδη.
Το 1-0 έγινε στο 36’. Ο Σαμαράς εκτελεί φάουλ για τους γηπεδούχους, η μπάλα χτυπάει στο οριζόντιο δοκάρι και στην επιστροφή της ο Ν. Νάνος γίνεται κάτοχος και πλασάρει από κοντά τον ανήμπορο να αντιδράσει Μπελητάσιο.

Στο δεύτερο ημίχρονο παίχτηκε πολύ δυνατό ποδόσφαιρο με τους φιλοξενούμενους να επιζητούν την ισοφάριση, ενώ οι γηπεδούχοι πάλευαν να διπλασιάσουν τα τέρματα και να κλειδώσουν τη νίκη.
Το παιχνίδι απέκτησε άγρια ομορφιά με πολύ δυνατές μονομαχίες, ενώ δεν έλειψαν τα νεύρα και τα μαρκαρίσματα θύμιζαν τιτανομαχία.
Ο Ιωάννου έχασε ευκαιρία στο 49’ για τους Τσάκωνες, ενώ στο 51’ και στο 59’ οι Ν. Νάνος και Αμπάρης για τους γηπεδούχους αντίστοιχα.
Μέχρι το τέλος του αγώνα η μπάλα ανεβοκατέβαινε και οι παίκτες των δυο ομάδων με έναν δαιμονιώδη ρυθμό, έδιναν όλες τους τις δυνάμεις για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επικράτησαν πολλά νεύρα και αρκετά αντιαθλητικά φάουλ, όμως το αποτέλεσμα δεν άλλαξε και έτσι οι μεν γηπεδούχοι με τη νίκη τους αυτή αναρριχήθηκαν  στην κορυφή της βαθμολογίας, ενώ οι φιλοξενούμενοι τα έχουν με τη τύχη τους και με ορισμένες αποφάσεις του διαιτητή, που κατά την άποψή τους, τους αδίκησε και θα μπορούσαν να πάρουν την ισοπαλία.

Από τους Προμάχους διακρίθηκαν  οι Σαμαράς, Γ. Σέλκος, Ν. Νάνος,Καλογιάννης και Προίκος, το φαν κλαμπ του οποίου ετοίμασε ένα ευρηματικό και εντυπωσιακό πανό  .
Από τους Τσάκωνες ξεχώρισαν οι Στεφανίδης, Λαζαρίδης, Ασλανίδης, Ιωάννου  και Χατζηγρηγορίου.
Η διαιτησία του κυρίου Αργυρού ήταν καλή ενώ θα μπορούσε να κρατήσει τα νεύρα των παικτών εκατέρωθεν με μεγαλύτερη πυγμή.
Οι δυο βοηθοί του Μαυρίδης και Περδίκας ήταν καλοί με λίγα λάθη, που δεν επηρέασαν την τελική έκβαση του αποτελέσματος.

ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ
Χ. Σέλκος
Καραμήτσος – Αμπάρης
Γ. Σέλκος
Σαμαράς
Καλογιάννης
Άτζος
Ι. Μούγιος
Προίκος – Στέλιος Σατζάκης
Δ. Σέλκος – Γ. Μούγιος
Γ. Νάνος
Ν. Νάνος
 ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ
Σαμαράς

ΕΝΩΣΗ ΤΣΑΚΩΝ
Μπελητάσιος
Φουντουκίδης
Μοσχάκης - Μάρκου
Ταγγίδης
Ιωάννου - Δέλιος
Στεφανίδης
Λαζαρίδης
Χατζηγρηγορίου
Δουμανίδης
Ασλανίδης
Γεωργίου
 ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ
Παπανδρέου 

















































ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...