Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

ΤΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ 2014


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ
ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ
ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ Ν. ΠΕΛΛΑΣ
ΠΕΛΛΗΣ 11 ΕΔΕΣΣΑ
Τ.F.:2381027367 
e-mail:oebespel@yahoo.gr
                                                                                                                                                   ΕΔΕΣΣΑ 23/10/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η  Ομοσπονδία  Επαγγελματικών   Βιοτεχνικών   και Εμπορικών Σωματείων Ν. Πέλλας σας ενημερώνει  για το νέο χειμερινό ωράριο καταστημάτων και έχει ως εξής:

ΕΜΠΟΡΙΚΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΕΤΑΡΤΗ-ΣΑΒΒΑΤΟ                         9:00 – 14:30
ΤΡΙΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ                          9:00 – 14:00 & 17:00 – 20:30  

ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΑ-ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΑ-ΙΧΘΥΟΠΩΛΕΙΑ*- ΟΠΩΡΟΠΩΛΕΙΑ 
ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΕΤΑΡΤΗ-ΣΑΒΒΑΤΟ                         8:00 – 14:30
ΤΡΙΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ                          8:00 – 14:00 & 17:00 – 20:30  

ΚΟΥΡΕΙΑ-ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΕΤΑΡΤΗ-ΣΑΒΒΑΤΟ                         9:00 – 14:30
ΤΡΙΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ                          9:00 – 14:00 & 17:00 – 20:30  

ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ 1/11/2014 ΕΩΣ 31/3/2015
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΡΕΙΤΕ ΠΙΣΤΑ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ
*ΤΑ ΙΧΘΥΟΠΩΛΕΙΑ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ

Το Δ.Σ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                      ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



                     ΤΟΔΙΤΣΚΑΣ Γ.                                          ΓΑΛΑΝΟΣ Π.

"ΕΚΑΝΑ ΤΟ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩ ΑΝ ΕΙΜΑΙ ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΣ"

Photo via Flickr user Alex Guerrero
Πρέπει να ήταν το τέταρτο ή το πέμπτο συνεχόμενο πρωινό που ξυπνούσα, το κεφάλι κόντευε να σπάσει από τον πονοκέφαλο και στο μυαλό μου κυριαρχούσε ένα κενό. Μια μαύρη «εικόνα». Μια σκέψη του τύπου «τι σκατά έγινε χθες το βράδυ;». Ναι, θυμόμουν ότι μετά τη δουλειά βγήκα με τα παιδιά για ένα ποτό – δηλαδή το ένα ποτό που ποτέ δεν είναι ένα. Την αρχή την είχα καθαρή στο μυαλό μου. Αλλά όχι και το τελείωμα. Όπως και τις προηγούμενες φορές - «τι έγινε και τι έκανα τελικά;».
Και τότε ήταν που πέρασε από το μυαλό μου: Μάλλον το έχω παρακάνει. Δεν λέω πάντα μου άρεσε η γεύση του αλκοόλ και πάντα το παράκανα – αλλά ένιωθα ότι το είχα. Το έπινα και δεν με έπινε (ή έτσι πίστευα), τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα. Ναι, το είχα παρακάνει με το αλκοόλ – και μπορώ να πω ότι άργησα να το προσέξω. Όχι ότι τα καμπανάκια δεν είχαν βαρέσει από πιο πριν. Καμπανάκι ήταν το βράδυ που έφευγα με τους κολλητούς από ένα μπαρ και απλά όπως περπατάγαμε έπεσα στον δρόμο. Έτσι, απλά έπεσα. Και σηκώθηκα και συνέχισα τον δρόμο μου σαν να μην έτρεχε τίποτα (και αυτά μου τα είπαν την επόμενη μέρα, γιατί εγώ δεν τα θυμόμουν). Καμπανάκι ήταν όταν ένα πρωί με ρώτησε η φίλη μου «τι σου έχω κάνει και μου μιλάς έτσι;» και εγώ ούτε καν θυμόμουν τι της είχα πει. Την κοιτούσα σαν ηλίθιος – και μάλλον έμοιαζα και ήμουν.
Πολλά καμπανάκια είχαν βαρέσει και ευτυχώς, έστω και καθυστερημένα, κατάφερα να ακούσω το τελευταίο.
Και τώρα τι; Λες «είμαι αλκοολικός»; Το βουλώνεις και το λύνεις μόνο σου; Δύσκολα πράγματα. Και στην τελική είσαι αλκοολικός επειδή έπαθες 5 black out σε επτά ημέρες; Επειδή μίλησες ένα βράδυ (ίσως και δύο) άσχημα στη φίλη σου; Επειδή μπορείς να πιεις έξι ποτά σε τρεις ώρες; Άρα;
Κάπως έτσι έφτασα να κάνω το τεστ του NCADD (Συμβούλιο Εξάρτησης από Αλκοόλ και Ναρκωτικά των ΗΠΑ) και το αποτέλεσμα βάρεσε κόκκινο.
Μερικές ερωτήσεις από το τεστ του NCADD
(απαντάς με Ναι ή Όχι)
* Πίνεις περισσότερο όταν είσαι πιεσμένος, απογοητευμένος ή έχεις τσακωθεί με κάποιον;
* Έχουν υπάρξει στιγμές που δεν θυμάσαι πράγματα από το προηγούμενο βράδυ;
* Υπάρχουν στιγμές που θέλεις να συνεχίσεις να πίνεις όταν όλοι σου λένε να σταματήσεις;
* Όταν είσαι νηφάλιος μετανιώνεις για πράγματα που έχεις κάνει ή πει κάτω από την επήρεια αλκοοόλ; 
* Προσπαθείς να αποφύγεις την οικογένεια ή τους φίλους σου όταν έχεις πιει;
* Έχεις ζητήσει ποτέ βοήθεια για το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις με το αλκοόλ;
«Αν έχετε 8 απαντήσεις με “ναι” τότε πρέπει να συμβουλευτείτε ειδικό» έλεγε το αποτέλεσμα. Και εγώ είχα 13 «ναι» στις 26 ερωτήσεις – 13 μεγαλοπρεπέστατα «ναι», κάτι που έδειχνε ότι είχα πρόβλημα. Νέο καμπανάκι και κάπου εκεί το σκέφτεσαι πολύ σοβαρά. Ειδικά αφού αναλύεις τους προβληματισμούς σου και με τον κολλητό, που σε κοιτάει με βλέμμα ειρωνικό και τύπου «έλα, αλήθεια, τι μου λες τώρα;». Για να πάρει αμέσως το σοβαρό του ύφος και να μου πει «χαίρομαι που το κατάλαβες μόνος σου».
Γιατί, με όποιον ειδικό και να μιλήσεις, αυτό είναι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα, στην προσπάθεια να απεξαρτηθείς από το αλκοόλ.
Photo via Flickr user lucyburrluck
«Το πιο σημαντικό βήμα είναι να ζητήσει ο ίδιος βοήθεια από ειδικευμένο Πρόγραμμα Απεξάρτησης, είτε να απευθυνθεί σε ειδικό (ψυχολόγο, ψυχίατρο) ο οποίος με την σειρά του θα τον καθοδηγήσει σε ειδικευμένο φορέα. Οι κρατικοί φορείς απεξάρτησης (ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ κλπ) παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν» μου τονίζουν από το ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ – Θεραπευτικό Πρόγραμμα για την Απεξάρτηση από το Αλκοόλ και τα Τυχερά Παιχνίδια, σε επικοινωνία που είχαμε. Ωστόσο δεν είναι εύκολο για έναν άνθρωπο να φτάσει στο σημείο να πει «είμαι αλκοολικός» - και δεν είναι τυχαίο που πολλοί που αντιμετωπίζουν πρόβλημα δεν θέλουν να το παραδεχθούν. Όμως υπάρχουν ορισμένα «σημάδια» που δεν μπορείς να τα αγνοήσεις και δείχνουν ότι κάποιος έχει πρόβλημα με τον αλκοολισμό. Το πιο χαρακτηριστικό είναι «όταν το άτομο έχει αρνητικές επιπτώσεις λόγω της χρήσης αλκοόλ σε έναν ή περισσότερους τομείς της ζωής του: πχ. υγεία, οικογένεια, κατά την απόδοση στον χώρο εργασίας του, στην διαχείριση των συναισθημάτων του κλπ» μας λένε, όμως ξεκαθαρίζουν ότι «εσφαλμένα θεωρείται συχνά ως αλκοολικός μόνο ο χρήστης που καταναλώνει αλκοόλ καθημερινά. Ο αλκοολισμός εκδηλώνεται όταν το άτομο αδυνατεί να ελέγξει τον βαθμό χρήσης της ουσίας και τις επιπτώσεις αυτής σε έναν ή περισσότερους τομείς της ζωής του και το αλκοόλ γίνεται ρυθμιστής της καθημερινότητας».
Ακόμα, όμως, και κάποιος να συνειδητοποιήσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει, δεν σημαίνει ότι θα λυθεί αμέσως. Χρειάζεται πολλή δουλειά και αποφασιστικότητα. «Ένα από τα καίρια ζητήματα στην θεραπεία της εξάρτησης είναι η διάρκεια, η σταθερότητα και η διατήρηση του κινήτρου για θεραπεία» μας τονίζουν από το ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ και συμπληρώνουν: «Η θεραπεία του αλκοολισμού στο ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ διαρκεί από 8 έως 18 μήνες, διάστημα το οποίο είναι ικανό για να επιτρέψει στο άτομο να εμβαθύνει πέραν της αποτοξίνωσης, στην αναγνώριση των αιτιών δημιουργίας του προβλήματος, και στην αλλαγή τρόπου ζωής χωρίς το αλκοόλ.  Το ζήτημα της διάρκειας στην θεραπεία του αλκοολισμού είναι καίριο, καθώς η ουσία είναι νόμιμη, και οι “προκλήσεις” για το εξαρτημένο άτομο  καθημερινές».
Και σε αυτή την περίοδο, είναι καλύτερα για τον ασθενή να έχει δίπλα του και τους δικούς του ανθρώπους. «Στο ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ οι στενοί συγγενείς, συμπεριλαμβανομένων των συντρόφων, ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν στην θεραπεία του εξαρτημένου ατόμου. Η αλλαγή τρόπου ζωής επιτυγχάνεται όταν υποστηρίζεται από τους  κατάλληλους “συμμάχους”».
Ωστόσο όσους «συμμάχους» κι αν έχει ένας άνθρωπος που είναι εξαρτημένος από το αλκοόλ πρέπει πάνω από όλα ο ίδιος να δώσει τη δική του «μάχη».
Άλλωστε «η θεραπεία του αλκοολισμού είναι εξατομικευμένη. Είναι προσωπική υπόθεση. Η επιτυχής πορεία του ατόμου στην απεξάρτηση και η προσωπική του ανάπτυξη βασίζεται στην αναγνώριση και αποδοχή των αιτιών που οδήγησαν στην εξαρτητική συμπεριφορά καθώς και στην αλλαγή τρόπου ζωής».
Ορέστης Παναγιωτίδης

ΠΗΓΗ...http://www.vice.com/gr

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΝΑ 10ΧΡΟΝΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΚΩΔΙΚΑ;

Ελευθερία, 7,5 ετών
Επιτέλους, κάποιος κατάλαβε ότι υπάρχουν λιλιπούτειοι άνθρωποι που θα πάρουν στα χέρια τους τα χαλινάρια της οργάνωσης αυτού του κόσμου μετά από αυτόν. Έτσι, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κώδικα» πραγματοποιήθηκε κάλεσμα παιδιών ηλικιών 6-12 ετών υπό τη συνοδεία των γονέων τους, στην Τεχνόπολη για συμμετοχή σε εκδηλώσεις προς παρότρυνση σε ανάπτυξη δεξιοτήτων στον προγραμματισμό υπολογιστών. Στόχος των εκδηλώσεων ήταν τα παιδιά να μπουν στο νόημα του κώδικα παίζοντας. Αυτό επιτεύχθηκε με τη χρήση της ειδικά σχεδιασμένης για αυτό το σκοπό εφαρμογής εκπαιδευτικού χαρακτήρα με το όνομα «Τρέξε, Μάρκο». Κάθε χρήστης είχε πρόσβαση σε tablets και υπολογιστές με σκοπό να βοηθήσει το Μάρκο να λύσει γρίφους μέσα από ένα ταξίδι περιπέτειας. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν ομαδικές συναντήσεις κατά τις οποίες προγραμματιστές συζητούσαν με τους μικρούς συμμετέχοντες για τη σχέση των τελευταίων με τους υπολογιστές και την τεχνολογία με ιδιαίτερη έμφαση στη χρησιμότητα των γλωσσών προγραμματισμού. «Αυτές οι γνώσεις, είναι ίσως οι πιο απαραίτητες τη σήμερον ημέρα ώστε να πορευθεί ένα παιδί αρκετά μικρής ηλικίας σε χώρους που θα βοηθήσουν την εξέλιξη της τεχνολογίας και- ευελπιστούμε- και της ανθρωπότητας», δηλώνουν οι προγραμματιστές τέτοιων εφαρμογών.
Όταν πήγαινα σχολείο μου άρεσε πολύ το μάθημα της Πληροφορικής. Όταν γινόταν. Στο Δημοτικό δεν έπαιζε να γίνει κάτι τέτοιο όταν πήγαινα εγώ. Στο Γυμνάσιο ο καθηγητής ψιλοέκανε μάθημα αλλά χαβαλέδιαζε και καντήλιαζε όλη την ώρα. Στο Λύκειο, ο καθηγητής δεν ήξερε που πήγαιναν τα τέσσερα και το μόνο που μας έβαζε να κάνουμε ήταν κάτι παρουσιάσεις στο PowerPoint. Εγώ τον βαριόμουν οικτρά. Από την όψη μέχρι και τον τρόπο διδασκαλίας απέπνεε υπνηλία. Έτσι, αποφάσιζα όποτε έμπαινα μέσα στην τάξη να μπουκάρω στο YouTube από τον απαρχαιωμένο υπολογιστή και να βάζω στο τέρμα τα απαρχαιωμένα κακίστης ποιότητας ήχου ηχεία μέσω των οποίων ηχούσε σε όλη την τάξη κάθε φορά το «Τα Πίνω Όλα» της Άννας Γούλα. Είχα πάει άπειρες φορές στο γραφείο αλλά ποτέ δεν έφαγα αποβολή γιατί επικαλούμουν την εκφραστικότητα και ό,τι άλλο μου κατέβαινε στο μυαλό από αέναες εκπαιδευτικές ιδεολογίες. Στο Πανεπιστήμιο, στο μάθημα της Πληροφορικής πέρασα προσπαθώντας να απαντήσω όλες τις άλλες ερωτήσεις εκτός από αυτές που είχαν να κάνουν με γλώσσες που, μάλλον, έρχονται από κάποιον άλλον πλανήτη. Γλώσσα Προγραμματισμού ποτέ μου δεν έμαθα. 
Διαβάζοντας το «Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών Πληροφορικής» του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (όλα τα άλλα παλιά «Αθλητισμού, Πολιτισμού, Δια Βίου Μάθησης κ.λπ.» πήγαν βόλτα), συνειδητοποίησα ότι στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση τα παιδιά μαθαίνουν να ζωγραφίζουν και να μορφοποιούν κείμενα σε έγγραφα κειμένου. Μέχρι και την ΣΤ’ Δημοτικού, όπου γίνεται η αλματώδης πρόοδος και ο μαθητής εισάγεται στην έννοια της «Γλώσσας Προγραμματισμού» με την εκμάθηση της γλώσσας Logo like ούτως ώστε, λέει, οι μαθητές «να κατανοήσουν ότι ο υπολογιστής εκτελεί οδηγίες που παίρνει από τον άνθρωπο σε µια κωδικοποιημένη μορφή και να  χρησιμοποιούν απλές εντολές για τη δημιουργία σχημάτων ή τη λύση απλών προβλημάτων». Τι μου λέτε; Πολύ ενδιαφέροντας τρόπος προσέγγισης των μαθητών. Δεν θα βαριούνται καθόλου. #νοτ. Έπαθα το σοκ της ζωής μου όταν ο ανιψιός μου μού άρπαξε το tablet από τα χέρια και όταν φώναξα την αδερφή μου να της ζητήσω συγγνώμη που το άφησα στα χέρια του εκείνη μου είπε «μην είσαι χαζός, αυτός ξέρει να το χειρίζεται καλύτερα από εσένα». Δεν το πίστευα αλλά το διαπίστωσα στη συνέχεια. Κι όμως, όλα τα παιδάκια έτσι είναι σήμερα.
Στο Γυμνάσιο τα πράγματα αρχίζουν και φτιάχνουν (λίγο). Δεν θα μπω στη διαδικασία να σχολιάσω την ύλη της Α’ και Β’ Γυμνασίου (η οποία, στην τελική, είναι πολύ «Ω»). Θα αρκεστώ λέγοντας ότι τα παιδάκια μαθαίνουν «Πληροφόρηση και επικοινωνία με τη βοήθεια του Διαδικτύου (Internet)», δηλαδή να ανοίγουν το εκάστοτε πρόγραμμα περιήγησης και να ψάχνουν το οτιδήποτε μέσω μιας μηχανής αναζήτησης ((βλ. google, bing, ask κ.λπ.) αλλά και το σημαντικότερο: «Αποθήκευση και διαχείριση αρχείων». Συγχαρητήρια που μαθαίνετε σε ανθρώπους 15 χρόνων να αναπαράγουν ένα αρχείο εικόνας, μουσικής, βίντεο κ.λπ. στον υπολογιστή τους. Αν δεν τους το μάθαινε αυτό το σχολείο ποιος θα φανταζόταν να το κάνει από μόνος του; Άντε στη Γ’ Γυμνασίου η σχέση των μαθητών με τον προγραμματισμό παίρνει σάρκα και οστά (ανατριχιάζω). Όλη η ύλη έχει να κάνει με προγραμματισμό με εξαίρεση την πολύ χρήσιμη και εκπαιδευτικότατη ενότητα «Η επίδραση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στην επιστήμη, την τέχνη, τον πολιτισμό, τη γλώσσα, το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής κ.τ.λ.».
Στο Λύκειο το μάθημα της Πληροφορικής είναι επιλεγόμενο. Και σε περίπτωση που το επιλέξεις μόνο Πληροφορική δεν θα μάθεις. Μόνο στη Γ’ Λυκείου υπάρχουν μαθήματα Πληροφορικής με συγκεκριμένες κατευθύνσεις που σου μαθαίνουν χρήσιμα πράγματα για τις Πανελλήνιες.
Νίκος, 4,5 ετών

Ζούμε σε μια εποχή όπου οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές έχουν εισβάλει στις ζωές όλων για τα καλά. Και είναι πολύ βοηθητικοί. Ακόμη περισσότερο βοηθητικές είναι οι έξυπνες συσκευές. Οι εφαρμογές των τελευταίων μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους σε πολύ απλά μέχρι και πολύ σύνθετα πράγματα της καθημερινότητάς τους (από το να μη χάσει κάποιος το μετρό μέχρι και να διαγνώσει καρκίνο του παγκρέατος). Και, μαντέψτε. Ναι, σωστά. Όλες αυτές οι εφαρμογές και όλα αυτά τα προγράμματα είναι αποτελέσματα συνθέσεων γλωσσών προγραμματισμού από ανθρώπους που παίζουν των κώδικα στα δάχτυλα.
Δεν είναι λίγα τα άτομα νεαρής ηλικίας που έχουν καταφέρει να γίνουν έως και δισεκατομμυριούχοι απλά και μόνο επειδή συνέλαβαν μία χρήσιμη ή απλά πολύ catchy ιδέα και την υλοποίησαν με τη βοήθεια των γνώσεων τους επάνω στις γλώσσες προγραμματισμού. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι: Adam Horwitz (δημιουργία της εφαρμογής Mobile Monopoly για smartphones), Nick D’Aloisio (δημιουργία ειδησεογραφικής εφαρμογής για smartphones), Ashley Qualls (δωρεάν web designing), Andrew RauhJoseph ConstanStephen Huber και Jonah Grant (προγραμματιστές κάτω των 15 που κατάφεραν να βγάλουν πολλά χρήματα σχεδιάζοντας γνωστές εφαρμογές που υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα κινητά). Πόσο εύκολο μπορεί να είναι για κάποιον να υλοποιήσει μια πρωτότυπη ιδέα με τη βοήθεια των γνώσεων του περί προγραμματισμού πλουτίζοντας από το αποτέλεσμα; Φαντάζεστε ότι ένα παιδί- ίσως και το δικό σας- θα μπορούσε με μια απλή ιδέα και την υλοποίηση της να βγάλει πολλά χρήματα;
Φίλιππος Γαβριηλίδης,
 Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μαΐδης 


ΠΗΓΗ...http://www.vice.com/gr

AC/DC ΑΛΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ



Την διαφορά έκανε ένα γκρουπ παραδοσιακών χορών από την Βουλγαρία, καθώς ο τρόπος που επέλεξε να χορέψει το “Thunderstruck” των Αυστραλών θρύλων του hard rock AC/DC, θα μείνει στην ιστορία.

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΚΥΝΗΓΟΣ ΘΗΣΑΥΡΩΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΑΡΧΑΙΟ ΟΙΚΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟ GOOGLE EARTH

google earth 3

Άφωνοι έμειναν Βρετανοί αρχαιολόγοι όταν ένας ερασιτέχνης κυνηγός θησαυρών ανακάλυψε σημαντικό αρχαιολογικό οικισμό της εποχής του χαλκού, με την βοήθεια της υπηρεσίας δορυφορικών χαρτών της εταιρείας Google.
Ο Χάουαρντ Τζόουνς, συνταξιούχος πεζοναύτης του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού και ερασιτέχνης αρχαιολόγος ξεκίνησε την έρευνά του με την συλλογή δορυφορικών φωτογραφιών της ευρύτερης γεωγραφίας της κομητείας του Ντέβον όπου κατοικεί.
Η έρευνά του εστίαστηκε σε περιοχές που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου θα μπορούσαν να είναι κατάλληλες, όσον αφορά την ύπαρξη νερού και άλλων απαραιτήτων συνθηκών, για την εγκατάσταση και επιβίωση μιας κοινότητας ανθρώπων.
Αυτή η σκέψη τον οδήγησε να εξετάσει μέσω των δορυφορικών χαρτών της Google, συγκεκριμένες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης, που θα μπορούσαν να πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις στην περιοχή Σάουθ Χάμς του Ντέβον.
Αφού εντόπισε την ευρύτερη περιοχή, επικεντρώθηκε σε ένα συγκεκριμένο χωράφι, όπου αφού πήρε άδεια από τον ιδιοκτήτη του, διεξήγαγε προκαταρκτικές έρευνες με την χρήση συσκευής ανίχνευσης μετάλλων.
Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την αρχική του υπόθεση, καθώς σε ελάχιστο χρόνο ανακάλυψε εντός της περιμέτρου του χωραφιού λίθινα εργαλεία, θραύσματα αγγείων και άλλα ευρήματα που υποδηλώνουν την ύπαρξη παρελθοντικής ανθρώπινης παρουσίας.
Ο ερασιτέχνης αρχαιολόγος ειδοποίησε τον καθηγητή αρχαιολογίας του πανεπιστημίου του Ντέβον, Μπίλ Χορνερ, που διεξήγαγε γεωφυσική μελέτη κάνοντας χρήση συσκευής ραντάρ που διαπερνά το υπέδαφος και μπορεί να απεικονίσει οποιαδήποτε ανωμαλία ή τεχνιτή δομή κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.
Οι δύο άντρες ανακάλυψαν δύο μεγάλες δομές κάτω από το χωράφι, που σύμφωνα με τον καθηγητή αρχαιολογίας πρόκειται για οικισμούς της εποχής του χαλκού, που η αρχαιότητά τους χρονολογείται στα 5,000 χρόνια. Άλλα τμήματα αυτών των υπόγειων δομών πιθανών να σχετίζονται με κτίσματα της εποχής της Ρωμαϊκής κτίσης της Βρετανίας, δηλαδή πριν από 1,500 με 2,000 χρόνια.
google earth2
google earth



ΠΗΓΗ...http://www.crashonline.gr/

Ο JAMES BLUNT ΖΗΤΗΣΕ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ "YOU ARE BEAUTIFUL"

Ο Τζέιμς Μπλαντ ζήτησε συγγνώμη για το «You are beautiful»

Συγγνώμη για την επιτυχία του «You are beautiful», ζήτησε 10 χρόνια μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού ο δημιουργός του Τζέιμς Μπλαντ, λέγοντας ότι το τραγούδι υπερπροωθήθηκε.   

«Υπήρχε ένα τραγούδι που εξανάγκασαν τον κόσμο να το καταναλώσει, το "You're Beautiful", και έγινε ενοχλητικό και έπειτα άρχισαν να συγχέουν τον καλλιτέχνη με την ίδια τη φράση…
Στο τέλος της ημέρας, η δισκογραφική εταιρεία με είχε κατατάξει ως τον τραγουδιστή που θα απευθύνεται στις γυναίκες κατά τη διάρκεια των διαφημιστικών του "Νοικοκυρές σε απόγνωση" και έτσι χάνεις το 50% του πληθυσμού», είπε ο τραγουδιστής σε συνέντευξη του στο περιοδικό Hello.

   Το "You're Beautiful" πούλησε πάνω από 4 εκατομμύρια αντίτυπα και ήταν υποψήφιο για Γκράμι. 






ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr/

ΘΕΜΕΛΗΣ: "Ο ΤΑΦΟΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΤΕΙ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΜΗ ΒΡΕΘΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΜΕΣΑ"

Θέμελης: Ο τάφος έχει παραβιαστεί, υπάρχει κίνδυνος να μη βρεθεί τίποτα μέσα

Ένδειξη ότι ο τάφος έχει παραβιαστεί είναι η θέση που βρέθηκε το κεφάλι της Σφίγγας, σύμφωνα με αρκετούς αρχαιολόγους. Ο καθηγητής Αρχαιολογίας Π. Θέμελης μιλώντας το πρωί στο MEGA είπε, σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα,  ότι οι τυμβωρύχοι έκαναν ζημιά και πως είναι προφανές ότι το κεφάλι το έσπασαν και το πέταξαν σε άλλη γωνία.

   "Δυστυχώς ο τάφος έχει παραβιαστεί" είπε ο κ. Θέμελης σημειώνοντας ότι ο ίδιος είχε υποψιαστεί από παλιά ότι είχε συληθεί ο τάφος "από τις ενδείξεις από τα σπασμένα κεφάλια των Σφιγγών, τα σπασμένα φτερά, την απουσία των συνδέσμων των σιδερένιων και στα χέρια ακόμα των Καρυατιδών έλλειπαν οι σύνδεσμοι". 
Σημείωσε πάντως ότι το μνημείο είναι σημαντικό ως αρχιτεκτόνημα αλλά και πως υπάρχει κίνδυνος να μην υπάρχει τίποτα μέσα. «Εκτός αν υπάρχουν άλλες κλειδωμένες περιοχές όπου μέσα θα υπάρχουν και ζωγραφιές ή έπιπλα όπως ο Θρόνος της Ευρυδίκης που είχε βρεθεί στη Βεργίνα», τόνισε ο καθηγητής Αρχαιολογίας.

   Εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό του για τη σπασμένη θύρα της εισόδου λέγοντας ότι "αυτή η μαρμάρινη πόρτα που έκλεινε ερμητικά τον νεκρικό θάλαμο που είναι και ωραία διακοσμημένη, είναι σπασμένη, βρήκαν κομμάτια, την κολλάνε τώρα και πολύ καλά κάνουν.
 Αλλά ποιος την άνοιξε; Ποιος την έσπασε;" 




Πηγή: www.lifo.gr

ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ

Magnify Image

Μεγάλη νίκη επί της Γιουβέντους με 1-0 στο Καραϊσκάκη 

Μια μεγάλη νίκη στην ιστορία του πέτυχε απόψε στο γήπεδο Καραϊσκάκη ο Ολυμπιακός, ο οποίος "υπέταξε" την Γιουβέντους και συνεχίζει όλο ελπίδες και ευχές από τους οπαδούς του του για πρόκριση στους "16" του Τσάμπιονς Λιγκ.

   Ο αποψινός ήρωας ήταν ο εκπληκτικός Ρομπέρτο, που στο δεύτερο ημίχρονο πέτυχε τουλάχιστον έξι σπουδαίες αποκρούσεις ενώ το νικητήριο γκολ για τους Πειραιώτες σημείωσε στο 36 ο Κασάμι μετά από έναν εξαιρετικό συνδυασμό του Τσόρι με τον Μήτρογλου. 


Η ΗΛΙΚΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΘΕΜΑ ΜΥΑΛΟΥ - ΕΝΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑ

Η ηλικία δεν είναι παρά μόνο θέμα μυαλού -Ενα πρωτοποριακό πείραμα [εικόνες]

Κάπου στα 1981, οκτώ άνδρες γύρω στα 70 έλαβαν μέρος σε πρωτοποριακό πείραμα. Εμειναν για πέντε ημέρες μέσα σε ένα μοναστήρι στο Νιου Χαμσάιρ. Εντάξει, αυτό δεν είναι κάτι πρωτοποριακό. Η πρωτοτυπία έγκειται στο γεγονός ότι το περιβάλλον που διαμορφώθηκε για την πενθήμερη ζωή τους εκεί δεν θύμιζε σε τίποτα το 1981, αλλά όλα είχαν προσομοιαστεί για να παραπέμπουν στο 1959. Από την ασπρόμαυρη τηλεόραση και τα έπιπλα, μέχρι τα περιοδικά και τα βιβλία στα ράφια της βιβλιοθήκης.
Οπως ανέφερε στους «New York Times» η 67χρονη πλέον καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Ελεν Λέινγκερ, που εμπνεύστηκε το πείραμα, όλοι οι συμμετέχοντες αξιολόγηθηκαν μέσω διαφόρων τεστ για τη δεξιότητά τους, τη δύναμη της λαβής τους, την ευελιξία τους, την ακοή τους, την όρασή τους, τη μνήμη τους και τη γνωστική τους λειτουργία. Τότε, η Λέινγκερ είχε υποθέσει πως τα αποτελέσματα των εξετάσεων πριν και μετά το πείραμα θα ήταν αρκετά διαφορετικά, γιατί τότε θα επιδρούσε ο παράγοντας της έντονης ψυχολογικής παρέμβασης.
Και στους οκτώ άνδρες δόθηκε η σαφής εντολή να μην αναπολήσουν απλώς εκείνη την εποχή, αλλά να την ξαναζήσουν, αποκτώντας τις τότε συνήθειες και ξεχνώντας το οτιδήποτε σύγχρονό της, σαν να μην το έχουν ζήσει ποτέ. Τους ζητήθηκε, δηλαδή, «να κάνουν μια ψυχολογική προσπάθεια να γίνουν ο άνθρωπος που ήταν πριν από 22 χρόνια». «Εχουμε βάσιμους λόγους να πιστεύουμε πως αν το κάνετε σωστά, θα νιώσετε όπως ακριβώς νιώθατε το 1959», τους είπε τότε η Λέινγκερ.
Με το που έκλεισαν, λοιπόν, οι πόρτες του μοναστηριού, όλοι τους αντιμετωπίστηκαν ως νέοι. Οι συμμετέχοντες δήλωσαν πως έπρεπε μόνοι τους να μεταφέρουν τις αποσκευές τους στα δωμάτια του πάνω ορόφου, ακόμη και αν έπρεπε να το κάνουν μπλούζα-μπλούζα.
Κάθε μέρα συζητούσαν για «τρέχοντα» γεγονότα της χρονιάς 1959, όπως για παράδειγμα την πρώτη εκτόξευση αμερικανικού δορυφόρου κ.ά., και μιλούσαν με τέτοια θέρμη που έδινε την αίσθηση ότι όντως βρίσκονταν 22 χρόνια πριν. Τίποτα, ούτε καθρέφτες, ούτε ρούχα του '80, υπήρχαν μέσα στο ιδιότυπο σπίτι, έτσι ώστε να μη θυμίζει τίποτε το παρόν.
Στο τέλος της πενθήμερης διαμονής τους οι οκτώ συμμετέχοντες υποβλήθηκαν εκ νέου στις ίδιες εξετάσεις. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως ήταν όλοι πιο ευλύγιστοι και εύκαμπτοι, έδειξαν όλοι τους μεγαλύτερη χειρωνακτική επιδεξιότητα, στέκονταν πιο ευθυτενώς -γεγονός που τους έκανε ψηλότερους, όπως ακριβώς είχε εκτιμήσει η Λέινγκερ. Ισως το πιο απίθανο είναι ότι βελτιώθηκε ακόμη και η όρασή τους, ενώ άνθρωποι που κλήθηκαν να τους δουν πριν και μετά το πείραμα παραδέχθηκαν πως έδειχναν νεότεροι εμφανισιακά. Και όλα αυτά γιατί η Λέινγκερ «είχε βάλει το μυαλό τους σε προγενέστερο χρόνο» και έτσι το σώμα τους ακολούθησε τον νου τους.
Από τότε η Λέινγκερ έκανε μια σειρά άλλων πειραμάτων γύρω από την επίδραση του μυαλού πάνω στη γήρανση του σώματος και των λειτουργιών του. Τελευταίο ήταν ένα πρόγραμμα του BBC, το «The Young Ones», το οποίο προβλήθηκε το 2010 και ήταν υποψήφιο για τα «βρετανικά Emmy», τα BAFTA. Σε αυτό, διάσημοι μιας κάποιας ηλικίας μεταφέρθηκαν σε ένα αγροτόσπιτο, όπου όλα προσομοιάστηκαν για να παραπέμπουν στο 1975. Ολοι τους σημείωσαν αισθητή βελτίωση σχετικά με τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκαν. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι πως ένας από τους συμμετέχοντες, ενώ κινούνταν μόνο πάνω σε αναπηρικό αμαξίδιο, κατάφερε να ξαναπερπατήσει έστω και με τη βοήθεια μπαστουνιού. Ολοι τους έδειχναν νεότεροι και παραδέχθηκαν πως επαναπροσδιόρισαν το «εγώ» τους και κατά συνέπεια το σώμα τους.
Μήπως τελικά η ηλικία δεν είναι τίποτε άλλο παρά θέμα μυαλού;





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ 100 ΔΟΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ.

Αυτή είναι η ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές -Στη Βουλή το κείμενο

Στη Βουλή έφτασε η ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σύμφωνα με το κείμενο, το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 50 ευρώ, ενώ για όσους οφειλέτες επιλέξουν τις 100 δόσεις προβλέπεται απαλλαγή 20% από τις προσαυξήσεις.

Διαβάστε αναλυτικά την πολυαναμενόμενη τροπολογία

Η ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή της επόμενες ώρες και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την διάθεση και χρήση Δημόσιων εγγράφων που ήδη συζητείται στην Ολομέλεια.

1. Για οφειλέτες με βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, έως την 1η Οκτωβρίου 2014, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (εφεξής Κ.Φ.Δ.) και τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (εφεξής (Κ.Ε.Δ.Ε.), δύναται να διενεργείται ρύθμιση τμηματικής καταβολής, με απαλλαγή κατά ποσοστό από τις προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνου,ν σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις, κατά την ίδια ως άνω ημερομηνία, ως ακολούθως:

α) Εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%)

β) Έως δώδεκα (12) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό ενενήντα τοις εκατό (90%)
 γ) Έως είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις,
 δ) Έως τριάντα έξι (36) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό (70%)
 ε) Έως σαράντα οκτώ (48) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%)
 στ) Έως εξήντα (60) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) 
ζ) Έως εβδομήντα δύο (72) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%)

η) Έως εκατό (100) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%)

2. Στη ρύθμιση της προηγούμενης παραγράφου δύνανται να υπαχθούν κύριες ληξιπρόθεσμες οφειλές φυσικών ή νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ, κατόπιν αίτησης , η οποία υποβάλλεται στη Φορολογική Διοίκηση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαρτίου 2015. Οι οφειλέτες του προηγούμενου εδαφίου προκειμένου να υπάγονταιστις διατάξεις του παρόντος άρθρου , πρέπει να έχουν υποβάλλει τις προβλεπόμενες από το νόμο φορολογικές δηλώσεις καθώς και να είναι φορολογικά ενήμεροι καθ' όλη τη διάρκεια της ρύθμισης.

3.Εξαιρετικά, για την υπαγωγή στη περίπτωση η' της παραγράφου 1, το ποσό της ρυθμιζόμενης οφειλής δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δέκα πέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ.

4. Μετά την υπαγωγή, και υπό την προϋπόθεση της τήρησης του προγράμματος τμηματικής καταβολής, δεν υπολογίζονται τα πρόστιμα των άρθρων 57 και 59 του Κ.Φ.Δ. και του άρθρου 6 του Κ.Ε.Δ.Ε.

5. Οι οφειλές που υπάγονται σε πρόγραμμα ρύθμισης του παρόντος άρθρου, αντί των κατά Κ.Ε.Δ.Ε. και κατά Κ.Φ.Δ. τόκων,προσαυξήσεων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής, από την υπαγωγή σε ρύθμιση, επιβαρύνονται με τόκο που ανέρχεται σε τέσσερις και πενήντα έξι εκατοστιαίες μονάδες (4,56%) ετησίως.

6. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των πενήντα (50) ευρώ.

7. Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων έως την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλών που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής. Επίσης, δύνανται να υπαχθούν μετά από επιλογή του οφειλέτη και βεβαιωμένες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που κατά την ημερομηνία της αίτησης:

α) τελούν σε αναστολή, διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου ή

β) δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ή

γ) έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ.

8.Όσοι κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος νόμου έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση της «νέας αρχής» της υποπαραγράφου Α.1 της παραγράφου Α του ν. 4152/2013 (ΦΕΚ Α' 107) και τηρούν τους όρους της ρύθμισης αυτής, υπόκεινται αναδρομικά, από 1-1-2013, σε επιτόκιο ύψους 4,56% και τυγχάνουν των εκπτώσεων επί των προσαυξήσεων , τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής του παρόντος, δικαιούμενοι να επιλέξουν να υπαχθούν στην παρούσα ρύθμιση.

Όσοι κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος νόμου έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση της «νέας αρχής» της υποπαραγράφου Α.1 της παραγράφου Α του ν. 4152/2013 (ΦΕΚ Α' 107) και τηρούν τους όρους της ρύθμισης αυτής, δικαιούνται να διατηρήσουν τη ρύθμιση της υποπαραγράφου Α.1 της παραγράφου Α του ν. 4152/2013 (ΦΕΚ Α' 107) και πέραν των οριζομένων στο προηγούμενο εδάφιο έχουν ως πρόσθετο ευεργέτημα τη μείωση κατά ποσοστό 20% των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής αναδρομικά από την ημερομηνία ένταξής τους στη ρύθμιση.

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων , η οποία εκδίδεται εντός προθεσμίας ενός μηνός από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, καθορίζονται οι ειδικότερες λεπτομέρειες για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου

9. Η ρύθμιση χορηγείται ανά οφειλέτη και αφορά και τις οφειλές για τις οποίες αυτός ευθύνεται αλληλεγγύως. Πρόσωπα που ευθύνονται αλληλεγγύως για την καταβολή μέρους της οφειλής δικαιούνται να ρυθμίσουν το εν λόγω μέρος.

10. Στην περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης να εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών , τυγχάνει απαλλαγής επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής, σε ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνεται με την εξόφληση, σύμφωνα με την παράγραφο 1.

11. Η μη εμπρόθεσμη καταβολή δόσης, έχει ως συνέπειες :

α)απώλεια των ευεργετημάτων της ρύθμισης, β) υποχρέωση άμεσης καταβολή του υπολοίπου της οφειλής, σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης, συνυπολογιζομένων των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής, τα οποία αναβιώνουν, και γ) άμεση επιδίωξη της είσπραξής της με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα.

Οι συνέπειες του προηγούμενου εδαφίου δεν επέρχονται εάν ο οφειλέτης, μετά την πάροδο εξαμήνου από την ένταξη σε ρύθμιση και την πλήρωση των όρων αυτής :

α) δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μέχρι δύο (2) δόσεις ανά έτος προγράμματος ρύθμισης, ή

β) δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης ανά έτος προγράμματος ρύθμισης για χρονικό διάστημα μέχρι δύο (2) μήνες .

Για τις ως άνω περιπτώσεις α' και β' , η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση δύο τοις εκατό (2%).

12. Σε περιπτώσεις απώλειας της ρύθμισης για λόγους ανωτέρας βίας, ο οφειλέτης δύναται εντός δύο (2) μηνών από την απώλεια αυτής να υποβάλει άπαξ αίτηση επανένταξής του στη ρύθμιση με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων αυτής. Το αίτημα επανένταξης υποβάλλεται εγγράφως και περιέχει τα στοιχεία που θεμελιώνουν την ανωτέρα βία. Η Φορολογική Διοίκηση αποφαίνεται επί του αιτήματος εντός δέκα πέντε (15) εργασίμων ημερών από την αίτηση. Εάν η Φορολογική Διοίκηση δεν αποφανθεί εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, το αίτημα θεωρείται, ότι έχει απορριφθεί.

13. Η υπαγωγή και συμμόρφωση στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής παρέχει στον οφειλέτη τα ακόλουθα ευεργετήματα:

α) χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας και βεβαίωση οφειλής από τη Φορολογική Διοίκηση, κατά τα αναφερόμενα στο άρθρο 12 του Κ.Φ.Δ., όπως ισχύει,

β) αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε κατά τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 1882/1990 (ΦΕΚ Α' 43) ή, εφόσον άρχισε η εκτέλεση της, διακόπτεται. Αναστέλλεται η παραγραφή του αδικήματος κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής της ποινικής δίωξης, κατά παρέκκλιση των χρονικών περιορισμών του άρθρου 113 του ΠΚ,

γ) αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης.Οι ήδη επιβληθείσες κατασχέσεις στα χέρια τρίτων αίρονται μετά από αίτηση του οφειλέτη, αφού εξοφληθεί το 50% της αρχικής βασικής ρυθμιζόμενης οφειλής. Η Φορολογική Διοίκηση δύναται να εξετάζει αίτημα περιορισμού κατασχέσεων εις χείρας τρίτων , σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 30 του ν.δ. 356/1974 – Κ.Ε.Δ.Ε. όπως εκάστοτε ισχύει.

δ) αναστέλλεται η εκτέλεση του μέτρου του άρθρου 7 του ν. 2120/1993 (Α' 24), όπως το άρθρο αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 22 παρ. 3 του ν. 2523/1997 (Α' 179).

14. Η Φορολογική Διοίκηση προβαίνει σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη κατά του Δημοσίου και μέχρι την κάλυψη του ποσού που αντιστοιχεί στο 1/7 των εναπομεινασών δόσεων, κατά τις διατάξεις του άρθρου 83 του ν.δ. 356/74 (Κ.Ε.Δ.Ε.) και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής που του χορηγήθηκε .

15. Η Φορολογική Διοίκηση διατηρεί το δικαίωμα και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής που του χορηγήθηκε:α) να εγγράφει υποθήκη σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, των συνυπόχρεων προσώπων ή των εγγυητών, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη,

β) να μην χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος επ' αυτού, στα πρόσωπα της περίπτωσης α', ακόμη και αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης αυτού, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη,

γ) να παρακρατεί μέρος της χρηματικής απαίτησης του οφειλέτη κατά τρίτων προσώπων για την είσπραξη της οποίας ζητείται αποδεικτικό ενημερότητας και μέχρι την κάλυψη του 1/7 της υπολειπόμενης ρυθμισμένης οφειλής.

16. Τα ποσά που εισπράττονται από παρακράτηση λόγω της χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας ή κατόπιν αυτεπάγγελτου συμψηφισμού, καλύπτουν δόση ή δόσεις της χορηγηθείσας ρύθμισης, εφόσον δεν πιστώνονται διαφορετικά. Ομοίως, τα αποδιδόμενα ποσά από πράξεις εκτέλεσης, λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων της χορηγηθείσας ρύθμισης, εφόσον εισπράττονται κατά τη διάρκεια αυτής και δεν πιστώνονται σε άλλες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί ή πιστώνονται διαφορετικά κατά τις κείμενες διατάξεις.

17. Η παραγραφή των οφειλών, για τις οποίες υποβάλλεται αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση αναστέλλεται από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και για ολόκληρο το χρονικό διάστημα που αφορά η ρύθμιση ανεξαρτήτως καταβολής οποιουδήποτε ποσού και δεν συμπληρώνεται πριν παρέλθει ένα έτος από τη λήξη του έτους της τελευταίας δόσης αυτής.

18. Αρμόδιος για τη χορήγηση της ρύθμισης του παρόντος άρθρου είναι ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, ο οποίος δύναται με απόφασή του να μεταβιβάζει την αρμοδιότητα αυτή σε άλλα όργανα της Φορολογικής Διοίκησης.

19. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων καθορίζονται: α) η διαδικασία υπαγωγής στις ανωτέρω διατάξεις και μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων , β) η ημερομηνία και ο τρόπος καταβολής των δόσεων και γ) κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου .

20. Από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος δεν επιτρέπεται η χορήγηση ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής κατά τις διατάξεις της υποπαραγράφου Α1 της παραγράφου Α του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 (Α' 107), για τους οφειλέτες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος άρθρου.





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΠΚ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ - ΣΚΗΝΙΚΟ ΙΜΙΩΝ

Ελληνική ΤΠΚ στην Κυπριακή ΑΟΖ απέναντι στα τουρκικά πολεμικά - Σκηνικό Ιμίων;
Χοντραίνει το παιχνίδι στην Κυπριακή ΑΟΖ μετά την πτώση του δικινητήριου αεροσκάφους μέσα σε περιοχή που είχαν δεσμεύσει παράνομα οι Τούρκοι για έρευνες και σε απόσταση λίγων μιλίων από το σημείο όπου κινείτο η τουρκική φρεγάτα «TCG Gelibolu» (F-493).

Στην περιοχή, και για συμμετοχή στην έρευνα και διάσωση, αφού ακόμη τα δύο μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους Diamond DN42 αγνοούνται έσπευσε η ελληνική ΤΠΚ «Καβαλούδης», όπως επίσης μία γερμανική κορβέτα και μία βραζιλιάνικη φρεγάτα.

Η ΤΠΚ «Καβαλούδης» βρίσκεται εδώ και ημέρες στο λιμάνι της Λεμεσού συμμετέχοντας στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ για τον Λίβανο UNIFIL, αλλά από χθες αργά το βράδυ έλαβε εντολή να βγει σε αναζήτηση τωνσυντριμμιών του δικινητήριου αεροσκάφους και των δύο επιβαινόντων.

Η παρουσία του ελληνικού πολεμικού πλοίου δικαιολογείται από την αποστολή που έλαβε για έρευνα και διάσωση. Είναι όμως πραγματικά αυτός ο λόγος ή επρόκειτο για την αρχή μίας κρίσης που πυροδοτεί το ενδεχόμενο της κατάρριψης του αεροσκάφους από πυρά της τουρκικής φρεγάτας;

Γιατί από την αρχή δεν ανέλαβε το συντονισμό της επιχείρησης η ελληνική ΤΠΚ, αλλά η γερμανική κορβέτα Braunschweig F-260 που βρίσκεται στην περιοχή επίσης συμμετέχοντας στη UNIFIL; Γιατί επιστρατεύτηκε και η βραζιλιάνικη φρεγάτα Constituicao F-42 με το οργανικό της ελικόπτερο;

Μήπως για να μην εξελιχθεί η κατάσταση σε ένα «θερμό επεισόδιο» από τη στιγμή που η Τουρκία έχει στην περιοχή τουλάχιστον τέσσερα πολεμικά πλοία τα οποία συνοδεύουν το «Barbaros» στη ρότα των προκλήσεων στα «οικόπεδα» 2, 3 και 9 της Κυπριακής ΑΟΖ;

Σημειώνεται πώς για το λόγο αυτό, να μην προκληθεί δηλαδή περαιτέρω ένταση στην Κυπριακή ΑΟΖ απορρίφθηκε το αίτημα στο Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου να ζητηθεί επισήμως ελληνικό πολεμικό πλοίο για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Μεγαλονήσου.

Ένα θέμα πάντως που ούτε να ακούσει δεν θέλει ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος έδωσε εντολή να κρατηθεί κρυφή και η άσκηση «Αετός» των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων στο Καστελόριζο μόνο και μόνο για να μην ερεθιστούν οι Τούρκοι.

Το γεγονός ότι τα συντρίμμια του αεροσκάφους βρέθηκαν σε απόσταση μόλις μερικών μιλιών από την τουρκική φρεγάτα  «TCG Gelibolu», η Άγκυρα τηρεί ένοχη σιωπή και δεν συμμετέχει κανένα τουρκικό πλοίο στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης προκαλεί πολλά ερωτήματα όσον αφορά στα αίτια της πτώσης του Diamond DN42 με το ενδεχόμενο της κατάρριψης από τουρκικό πύραυλο να ενισχύεται.

Την απάντηση πάντως θα δώσουν τα συντρίμμια και οι δορυφόροι που σίγουρα θα έχουν καταγράψει το συμβάν, τη λάμψη, αν επρόκειτο για κατάρριψη.

Το θέμα πάντως είναι πώς η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και είναι αποφασισμένη να ανεβάσει ακόμη περισσότερο το «θερμόμετρο» (αν δεν το έχει ήδη κάνει με την κατάρριψη του δικινητήριου αεροσκάφους) εν’ όψει της καταδίκης που ζητεί από τη Διεθνή Κοινότητα η Λευκωσία.

Οδεύουμε προς Ίμια Νο-2 ή βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα εισβολή, αυτή τη φορά στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου;


ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...