Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ



Ο εορτασμός της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στην Π.Ε. Πέλλας

Μήνυμα εθνικής ενότητας και αλληλεγγύης από τον Αντιπεριφερειάρχη Θεόδωρο Θεοδωρίδη κατά την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας 

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, σε εορταστική ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκαν οι επίσημες εκδηλώσεις της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, στην Έδεσσα, έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. 

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας Αθλητισμού κα. Κυριακή Γιαννακίδου ενώ, από τις τοπικές αρχές, στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου, ο Υποδιοικητής της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Ταξίαρχος Κυριάκος Δημήτριος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας κ. Παντελεήμων Κολόμβος, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Έδεσσας Ζώης Γιώτης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και άλλων οργανώσεων, συλλόγων και σωματείων. 

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την πραγματοποίηση δοξολογίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας, με τη χοροστασία του Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κκ. Ιωήλ. Ο Αρχιμανδρίτης, πάτερ Εφραίμ αναφέρθηκε στην αξία της ελευθερίας και στον αγώνα του ανθρώπου ενάντια στην υποδούλωση η οποία μπορεί να έχει πολλές μορφές. Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη. Ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα του έπους του ‘40, στους αγώνες και τον ηρωισμό των ελλήνων και, συνδέοντας την σημασία της εθνικής επετείου του «ΟΧΙ» με την σύγχρονη πραγματικότητα, τόνισε ότι οι Έλληνες θα βρουν σύντομα το δρόμο τους και τον προσανατολισμό τους προς την οικονομική και κοινωνική ευημερία.  

Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών στο ηρώο της πόλης, τήρηση σιγής ενός λεπτού στη μνήμη των θυμάτων και εθνικός ύμνος. Στις 12.00 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε παρέλαση με τη συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων, μαθητών σχολείων και επαγγελματικών σχολών, προσκόπων-οδηγών και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε σύντομη δήλωσή του, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αναφέρει: «Κάθε τέτοια ημέρα τιμούμε τους προγόνους μας και εμπνεόμαστε από τους αγώνες και θυσίες τους. Είθε η 28η Οκτωβρίου που τιμούμε σήμερα να είναι η τελευταία επέτειος που βρίσκει τη χώρα μας σε καθεστώς δεσμεύσεων και οικονομικής κρίσης. Μέσα από την ενότητα και αλληλεγγύη της κοινωνίας μας, μπορούμε να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία».





Ο ΣΕΞΙΣΜΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ;


Βάνια Τέρνερ 
Πριν λίγες ημέρες ένας γνωστός ανάρτησε ένα screenshot από το Tετράδιο Eργασιών των Μαθηματικών της Στ’ Δημοτικού στο Facebook, με την λεζάντα «τα αγοράκια πρέπει να αθλούνται, τα κοριτσάκια να μαγειρεύουν: μέσα από τα προβλήματα του τετραδίου εργασιών της Στ’ δημοτικού θυμόμαστε τα γνωστά, παλιά σεξιστικά στερεότυπα». Στα συγκεκριμένα προβλήματα, δύο κοριτσάκια, η Βίκυ και η Εύη μετρούσαν πόσα κοιλά ζάχαρης θα τους χρειάζονταν προκειμένου να φτιάξουν ένα κέικ, ενώ αντίστοιχα, δύο αγοράκια, ο Σωτήρης και ο Λευτέρης, καλούνταν να υπολογίσούν ποιος από τους δύο είχε πηδήξει πιο μακριά στο άλμα εις μήκος.
Screenshot via Τετράδιο Εργασιών των Μαθηματικών Στ' Δημοτικού.
Δεν είναι απαραίτητο, να ασπάζεσαι το φεμινισμό, ούτε να έχεις εντρυφήσει στην Λυς Ιριγκαρέ, για να καταλάβεις ότι το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι τουλάχιστον σεξιστικό και σε κάθε περίπτωση ανησυχητικό, διότι με έναν σχεδόν αδιόρατο τρόπο αναπαράγει τα γνωστά στερεότυπα για τους ρόλους των φύλων. Στα συγκεκριμένα παραδείγματα, αυτό που περνάει ως «φυσιολογικό», είναι ότι η γυναίκα πρέπει να περιορίζεται στα του σπιτιού της ενώ ο άνδρας, ως φύλο δυνατό, να δημιουργεί, να επιχειρεί και να ανταγωνίζεται.
Αν πράγματι τα παιδιά του δημοτικού μαθαίνουν ότι τα αγoράκια είναι πρωταθλητές και τα κοριτσάκια μαγείρισες, αν όντως, το περιοχόμενο του διδακτικού υλικού είναι τόσο σεξιστικό, τότε μάλλον δεν πρέπει να μας προκαλεί καμία εντύπωση που και στους πιο «προοδευτικούς» χώρους, όταν οι μάσκες πέφτουν, ακούμε την υπόδειξη/προτροπή «δεν πας σπίτι σου να πλύνεις κανένα πιάτο…». Ούτε πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι ακόμα και οι ίδιες οι γυναίκες, υιοθετούν αυτά τα στερεότυπα αφού από πολύ νωρίς διδάσκονται ως μοναδικό/πραγματικό λόγο ύπαρξης τους το γάμο και τη μητρότητα.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων, όμως, τα σεξιστικά στερεότυπα, η υποτίμηση, αλλά και η αδιαφορία απέναντι στην αναπτυξιακή σημασία του γυναικείου δυναμικού δεν επηρεάζουν μόνο την ποιότητα της ζωής των γυναικών, αλλά έχουν και οικονομικό κόστος. Όπως σημειώνει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, η υποεκμετάλευση του γυναικείου ανθρώπινου δυναμικού «αποδυνάμωσε το κοινωνικό κεφάλαιο σε τέτοιο βαθμό, ώστε οι ίδιες οι κοινωνίες που αδιαφορούν να μην αντέχουν πλέον να συνεχίσουν αυτή την πολιτική, ούτε δημογραφικά ούτε και οικονομικά».
Είναι προφανές λοιπόν ότι ένα εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο αγνοεί την ισότητα των φύλων και αντί να αποδομεί, αναπαράγει, συντηρεί και νομιμοποιεί το σχηματισμό έμφυλων στεροτυπικών συμπεριφορών, πρέπει, το λιγότερο να μας προβληματίσει. Διότι, το σχολείο, όπως επισημαίνει η Δήμητρα Κογκίδου, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), δεν είναι ένας οποισδήποτε χώρος. Εκεί οι ανήλικοι, μελλοντικοί πολίτες κοινωνικοποιούνται και διαμορφώνουν εν μέρει τις αντιλήψεις τους για τους ρόλους των φύλων.
Επικοινωνώ με την Βασιλική Πλιόγκου, Διδάκτωρ Επιστημών Αγωγής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ., για να μου εξηγήσει αν όντως τα σχολικά βιβλία του δημοτικού μαθαίνουν στα παιδιά να βάζουν ταμπέλες στους ανθρώπους με βάση το φύλο τους και γιατί εξακολουθούμε ακόμα να ασχολούμαστε με την προώθηση της ισότητας των φύλων. Μήπως ο αντισεξισμός απέτυχε;

VICE: Πώς ορίζεται ο σεξισμός;
Βασιλική Πλιόγκου: Ο σεξισμός είναι μια μορφή ρατσισμού που υποστηρίζει ότι το ένα φύλο είναι ανώτερο του άλλου. Με τον όρο αυτό επίσης, εννοούμε το σύνολο των αντιλήψεων, των στάσεων και πρακτικών, με βάση τις οποίες θεσμοθετείται η κοινωνική ανισότητα εις βάρος του ενός φύλου, καθώς και η μεροληπτική αντιμετώπισή του. Οι σεξιστές θεωρούν τις γυναίκες υποδεέστερες των ανδρών και πιστεύουν ότι αυτό πρέπει να αντανακλάται στην κοινωνία, τη γλώσσα, τα σεξουαλικά δικαιώματα και το νόμο. 
Τι ρόλο παίζει η γλώσσα στη δημιουργία του σεξισμού;
Παίζει κομβικό ρόλο. Η γλώσσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τρόπο τέτοιο, ώστε να γίνεται διάκριση σε βάρος του ενός ή του άλλου φύλου και να ενισχύονται τα στερεότυπα για τους ρόλους των φύλων. Ο γλωσσικός σεξισμός τις περισσότερες φορές περνάει απαρατήρητος, με αποτέλεσμα οι γυναίκες να αποκλείονται σε μεγάλο βαθμό από το πεδίο των συμβολικών αναπαραστάσεων.
Μπορείτε να μου δώσετε ένα παράδειγμα;
Ένα παράδειγμα είναι όταν χρησιμοποιουμε το αρσενικό γένος για να δηλώσουμε και τα δύο γένη ή όταν τα επαγγέλματα χωρίζονται σε αρσενικά και θηλυκά. Όταν το αρσενικό γένος αντιμετωπίζεται ως κύριαρχο νομιμοποιούνται οι άνισες σχέσεις εξουσίας ανάμεσα στα φύλα και διαιωνίζονται τα έμφυλα στερεότυπα.

Screenshot από έρευνα με στόχο την εισαγωγή θεμάτων για την προώθηση της ισότητας των φύλων στην εκπαιδευτική διαδικασία. ΜΕ: Μαθηματικά Ε' τάξης, ΜΕΤΕ: Μαθηματικά, Ε ́ Τάξη, Τετράδιο Εργασιών.
Τι ρόλο παίζουν τα σχολικά βιβλία στη διαμόρφωση των αντιλήψεων των παιδιών για τα φύλα;
Τα σχολικά βιβλία αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς φορείς της κυρίαρχης ιδεολογίας και της μεταφοράς στάσεων και αντιλήψεων στους/στις μαθητές/τριες για το ρόλο των φύλων. Η επίδρασή τους θεωρείται καθοριστική καθώς είναι το διδακτικό μέσο το οποίο χρησιμοποιείται καθημερινά και για πολλές ώρες και το οποίο, εντέλει, εκφέρει και την επίσημη άποψη του κράτους. Όταν το παιδαγωγικό υλικό είναι σεξιστικό μπορεί άμεσα να ενισχύσει τις στερεοτυπικές αντιλήψεις των παιδιών για τα φύλα, να επηρεάσει τις στάσεις και τις συμπεριφορές τους, αλλά και να κατευθύνει τις μελλοντικές επαγγελματικές τους επιλογές.
Θεωρείτε ότι το εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιείται στις τάξεις του δημοτικού σήμερα εμπεριέχει προκαταλήψεις για τα φύλα και σεξιστικά στερεότυπα;
Ναι, πιστεύω ότι, αν και τα σημερινά εγχειρίδια έχουν αναθεωρηθεί αρκετές φορές και σε πολλά σημεία έχουν γίνει διορθώσεις και προσθαφαιρέσεις κειμένων, προβλημάτων, εικόνων και σκίτσων και παρότι είναι σίγουρα πολύ πιο προοδευτικά σε σύγκριση με τα παλαιότερα, εξακολουθούν να εμπεριέχουν -συνειδητά ή ασυνείδητα- προκαταλήψεις για τα φύλα. 
Έχει γίνει κάποια σχετική έρευνα που να το αποδεικνύει αυτό;
Κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2006-08 το Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Αιγαίου, το ΑΠΘ και το Πάντειο, έκαναν μία σημαντική έρευνα με στόχο την εισαγωγή θεμάτων για την προώθηση της ισότητας των φύλων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Στα πλαίσια της έρευνας στην οποία συμμετείχα κι εγώ ως μέλος της ερευνητικής ομάδας, εξετάσαμε διεξοδικά τα σχολικά εγχειρίδια του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου αλλά και πολλά κείμενα παιδικής λογοτεχνίας που απευθύνονται σε τάξεις προσχολικής ηλικίας. Από την έρευνά μας φάνηκε ότι οι προκαταλήψεις για τα φύλα, τόσο στη γλώσσα όσο και την εικονογράφηση, δεν έχουν εξαλειφθεί. Για αυτόν ακριβώς το λόγο παράξαμε βοηθητικό εκπαιδευτικό υλικό για τα σχολικά εγχειρίδια μαθημάτων θεωρητικής και θετικής κατεύθυνσης, συμπεριλαμβανομένων και των αναθεωρημένων σχολικών εγχειριδίων της δεκαετίας του 2000.
Μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα γλωσσικού σεξισμού εντός των σχολικών βιβλίων;
Γενικά, οι στερεότυπες αναφορές είναι διάχυτες στα σχολικά βιβλία. Γι' αυτό το λόγο θα εστιάσω στα επαγγέλματα που φέρονται να κάνουν συνήθως οι άνδρες και οι γυναίκες. Στο διδακτικό υλικό ο επαγγελματικός κόσμος είναι ένας κόσμος αφιερωμένος κυρίως στον άνδρα, ο οποίος είναι ελεύθερος να δημιουργεί, να κινείται, να ταξιδεύει, κι έχει να επιλέξει από ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Αντιθέτως, τα επαγγέλματα που παρουσιάζονται να ασκούν οι γυναίκες είναι περιορισμένα. Συνήθως, προβάλλονται τα παραδοσιακά «γυναικεία» επαγγέλματα, όπως: νοσοκόμα, βιβλιοθηκάριος, δασκάλα μπαλέτου, δακτυλογράφος, αγρότισσα, παιδίατρος ή οδοντίατρος. Συχνά όταν η γυναίκα εργάζεται βοηθά τον άνδρα της χωρίς μισθό ή εργάζεται από ανάγκη. Η συμμετοχή του άνδρα σε μια σειρά οικονομικών δραστηριοτήτων έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνει το γόητρο και η δύναμή του. Ενώ αντίθετα η γυναίκα παρουσιάζεται με περιορισμένη οικονομική δυνατότητα, η οποία της επιτρέπει να αγοράζει κυρίως προϊόντα για το σπίτι. Όμως, και αυτή η δραστηριότητα γίνεται μέσα από την αόριστη αναφορά της θέσης της μέσα στην οικογένεια κι όχι ως ένα ανεξάρτητο άτομο. Π.χ.: «η μητέρα αγόρασε από τη λαϊκή αγορά 10 κιλά φρούτα», «η μητέρα της Ελένης αγόρασε 12 μ. 5 δεκ. 5 εκ. κουρτίνα. Η θεία της αγόρασε 12,75 μ…», «η μητέρα αγόρασε για το χωλ ένα χαλί…», «η μητέρα αγόρασε ένα κουτί μαρμελάδα για τα παιδιά…».
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του σεξισμού στην εκπαίδευση;

Το ζητούμενο είναι να γίνεται χρήση παιδαγωγικού υλικού χωρίς διακρίσεις στα φύλα. Καθοριστικής όμως σημασίας είναι και η στάση των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων και κυρίως της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο ρόλος της οποίας είναι πολύ σημαντικός γενικά στην αρχική διαμόρφωση των αντιλήψεων των παιδιών για κάθε κοινωνικό ζήτημα και ειδικά για τα φύλα. Άρα, η αλλαγή του κρυφού αναλυτικού προγράμματος είναι το πρώτο και το πιο σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση του προβλήματος του σεξισμού στην εκπαίδευση.

Τι είναι το κρυφό αναλυτικό πρόγραμμα;

Εκτός από το επίσημο αναλυτικό πρόγραμμα, μέσα στο σχολείο λειτουργεί ένα άλλο ανεπίσημο, το οποίο δε διδάσκεται, αλλά μαθαίνεται μέσα από τις ανεπίσημες μορφές της διδασκαλίας. Το κρυφό αναλυτικό πρόγραμμα ή παραπρόγραμμα, είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για τη μετάδοση αξιών, στάσεων και πεποιθήσεων στους μαθητές και στις μαθήτριες. Ανάμεσα στις στάσεις και αξίες τις οποίες μεταδίδει είναι και οι στάσεις για τους ρόλους των φύλων. Είναι σημαντικό λοιπόν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί να αναγνωρίζουν τη σημασία της μη σεξιστικής εκπαίδευσης και να έχουν επιμορφωθεί κατάλληλα ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα. 
Screenshot από έρευνα με στόχο την εισαγωγή θεμάτων για την προώθηση της ισότητας των φύλων στην εκπαιδευτική διαδικασία. ΦΕ: Φυσικά Δημοτικού, Ερευνώ και Ανακαλύπτω, Ε ́ Τάξη, ΦΕΤΕ: Φυσικά Δημοτικού, Ερευνώ και Ανακαλύπτω, Ε ́ Τάξη, Τετράδιο Εργασιών.
Το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα είναι τελικά εναρμονισμένο με τις αρχές της ισότητας των φύλων; 

Δεν θεωρώ ότι έχει υπάρξει κάποια συστηματική πρωτοβουλία για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του σεξισμού στο εκπαίδευτικό σύστημα. Η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι μία διαδικασία που αποσκοπεί στη χάραξη, εφαρμογή και αξιολόγηση πολιτικών ισότητας, έτσι ώστε και τα δύο φύλα να επωφελούνται ισότιμα από όλες τις πολιτικές και δράσεις, σε όλα τα επίπεδα και στάδια της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Η συγκεκριμένη οπτική θα πρέπει να διαπνέει και το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα σε όλες του τις βαθμίδες, ώστε να μπορούμε να ισχυριστούμε την πλήρη εναρμόνισή του με τις αρχές της ισότητας των φύλων.


ΠΗΓΗ...http://www.vice.com/gr

HOAX ALERT: ΟΙ 6 ΗΜΕΡΕΣ ΣΚΟΤΟΥΣ ΤΟ ΔΕΜΕΜΒΡΙΟ

Magnify Image

«Μια διαστημική καταιγίδα θα κρύψει τον ήλιο» 

Ένα Hoax που αναφέρει ότι το Δεκέμβριο θα υπάρξουν 6 ημέρες σκότους στη Γη, μεταδίδεται ως έγκυρη είδηση μέσω του διαδικτύου και προκαλεί πανικό και φόβο στους χρήστες. 

  Η φάρσα παρουσιάζει ως πηγή τη NASA για να αποκτήσει εγκυρότητα και δηλώσεις επιστημόνων της διαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ.

   Μάλιστα το δημοσίευμα εντοπίζει τις ημέρες του σκότους, -που όπως αναφέρει θα προκληθούν από διαστημική καταιγίδα και από διαστημικά σκουπίδια που θα κρύψουν κατά 90% το φως του ήλιου, -από την 16η Δεκεμβρίου έως την 22α Δεκεμβρίου.

   Το σάιτ Huzlers.com που ειδικεύεται σε ανάλογα hoax και πρωτοδημοσίευσε την «είδηση», αναφέρει ότι είναι «ένας συνδυασμός πραγματικά συγκλονιστικής είδησης και σατιρικής διασκέδασης" με σκοπό να  κρατήσει τους επισκέπτες  "σε μια κατάσταση σοκ."


"ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΕΓΙΝΕ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΥΜΒΩΡΥΧΩΝ" - "ΕΓΙΝΑΝ ΠΟΛΛΑ ΛΑΘΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΚΑΦΗ"

Magnify Image

Ο τάφος της Αμφίπολης είναι συλημένος χωρίς καμία αμφιβολία, δηλώνει ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Π. Φάκλαρης.

   Μάλιστα ο καθηγητής σε συνέντευξη του στο Star έκανε λόγο για «παρέλαση τυμβωρύχων», λέγοντας: «Από την αρχή ήταν σαφές ότι ο τάφος της Αμφίπολης έχει συληθεί. Από την άνοιξη εγώ στα μαθήματά μου έλεγα στους φοιτητές μου ότι αν βρεθεί ο τάφος θα είναι συλημένος. Εκτιμώ ότι έχει συληθεί τουλάχιστον δύο φορές και μιλάμε οπωσδήποτε για παρέλαση τυμβωρύχων». 

  Ως απόδειξη της σύλησης του τάφου ο καθηγητής αναφέρει την «αναστάτωση» στα δάπεδα των δύο δωματίων αλλά και τις φθορές στο ψηφιδωτό τις οποίες αποδίδει σε προσπάθεια των τυμβωρύχων να βρούν θησαυρό σκάβοντας.

   Ο κ. Φάκλαρης λέει επίσης ότι και να υπάρχει τρίτος θάλαμος δεν πρόκειται να βρεθεί τίποτα αφού τα πολύτιμα αντικείμενα θα τα έχουν πάρει σίγουρα οι τυμβωρύχοι.

   Σημειώνει ακόμη ότι δεν θα βρεθεί ποτέ το όνομα του νεκρού του τάφου αφού δεν υπάρχει επιγραφή ενώ δηλώνει με βεβαιότητα πως δεν έχει θαφτεί εκεί βασιλιάς. 

Magnify Image

Νέα παρέμβαση στην υπόθεση του μακεδονικού τάφου της Αμφίπολης και στα ευρήματα στο χώρο, αυτή τη φορά από τον επίτιμο πρόεδρο της Διεύθυνσης Αναστηλώσεων Αρχαίων Μνημείων, Αθανάσιο Νάκαση

  Μιλώντας στον Σκάι ο κ. Νάκασης μίλησε κατ’ αρχάς για λάθη στην ανασκαφή λέγοντας: 

«Αυτό το μνημείο είναι τυπικός μακεδονικός τάφος. Έτσι είναι σχεδόν όλοι. Αν είναι οικογενειακός τάφος, πρέπει να έχουν βάλει και άλλους μέσα. Θα μπορούσαμε αν κάναμε τομές στους τοίχους, και συγκεκριμένα στα θεμέλιά τους, να βρούμε πότε χτίστηκε ο κάθε ένας από αυτούς. Τα όστρακα που θα βρίσκονταν εκεί θα έδιναν τη χρονολογία που χτίστηκε ο τοίχος. Μην ξεχνάμε ότι η αρχαιολογία έχει προχωρήσει πάρα πολύ και μετράει με ακρίβεια 2 ετών. Έτσι θα μπορούσαμε να εικάσουμε ποιος είναι θαμμένος εκεί. Κάθε εποχή χαρακτηρίζεται από ένα στρώμα. Όταν οι αρχαίοι κατασκευαστές αποφάσισαν να φτιάξουν τον τύμβο και να βάλουν χώμα, αυτό ήταν το πρώτο χτίσιμο. Το ίδιο έγινε και με τους τυμβωρύχους και πάει λέγοντας. Θα μπορούσαμε να ξέρουμε πότε έγινε η πρώτη τυμβωρυχία. Όταν όμως τα χώματα αφαιρούνται χύμα, τότε τα ευρήματα είναι μπερδεμένα και δεν έχουν καμία αρχαιολογική αξία παρά μόνο εμπορική. Οι ελπίδες πάντως δεν έσβησαν...».

   Μίλησε ακόμη για πολλαπλές απόπειρες σύλησης του τάφου.

 «Οι πρώτοι πήραν τα πολύτιμα και οι επόμενοι έψαχναν θησαυρούς κάτω από τα δάπεδα. Τρύπησαν το μωσαϊκό μπας και βρούν κάτι. Πιθανότατα χτύπησαν το δάπεδο και εκεί που άκουσαν να είναι σαν κούφιο τρύπησαν μήπως είναι κάτι κρυμμένο»,
 τόνισε ο κ. Νάκασης. 

  Επίσης εκτίμησε ότι στον λόφο Καστά ίσως υπάρχουν κι άλλοι τάφοι μεγαλύτεροι ενώ δεν συμφώνησε με την εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρχει υπόγειος θάλαμος κάτω από το δάπεδο του 3ου.

 «Δεν υπάρχει προηγούμενο καμαροσκέπαστου μακεδονικού τάφου με υπόγειο. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι από κάτω, να σας πω την αλήθεια. Είναι ό,τι βλέπουμε. Η εκτίμηση αυτή υπήρχε από την προηγούμενη εβδομάδα»,
 είπε ο κ. Νάκασης. 

ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΑΒΑΝ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΟ ΧΩΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΑΡΠΑΞΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ

Οταν οι Ελληνες έθαβαν τα αρχαία στο χώμα για να μην τα αρπάξουν οι Γερμανοί κατακτητές [εικόνες]

Απρίλιος του 1941. Οι ναζί εισβάλλουν στην Αθήνα. Λίγο αργότερα τα στρατεύματα κατοχής μπαίνουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Εκπληκτοι οι Γερμανοί διαπιστώνουν πως οι προθήκες με τα ανεκτίμητα εκθέματα είναι άδειες: Το Μουσείο έχει ερημώσει! Ακόμα και τα ογκώδη, πανέμορφα αγάλματα έχουν ως διά μαγείας εξαφανιστεί.

Εξι μήνες νωρίτερα, μια γιγαντιαία επιχείρηση είχε στηθεί. Εν όψει των ενδεχόμενων αεροπορικών βομβαρδισμών, αλλά και της πιθανολογούμενης εισβολής των Γερμανών στην Ελλάδα, ο μηχανισμός κινητοποιήθηκε με θαυμαστό τρόπο σε μια κολοσσιαία επιχείρηση απόκρυψης των αρχαίων θησαυρών, που εντυπωσίασε κι αυτούς ακόμα τους Γερμανούς.
Εδώ προετοιμάζουν σκάβοντας το Μουσείο για να θάψουν τα αρχαία:


Διεθνής συμπαραγωγή

Η μεγάλη αυτή περιπέτεια είναι το θέμα ενός φιλόδοξου ντοκιμαντέρ ονόματι «The hide» («Η απόκρυψη») που σχεδιάζεται ως μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή με την ανάμειξη του BBC και άλλων ξένων καναλιών.


«Τον Οκτώβριο του 1940, όταν κηρύχθηκε ο πόλεμος, μόλις είχα εγγραφεί στο πανεπιστήμιο, πρωτοετής φοιτητής», θυμάται σε συνέντευξή του στον σκηνοθέτη ο ακαδημαϊκός Σπύρος Ιακωβίδης.

«Η απόκρυψη είχε ήδη αρχίσει κι εγώ προσέφερα την εθελοντική μου εργασία. Με έβαλαν σε μια από τις αποθήκες όπου υπήρχαν τεράστια κασόνια. Η δουλειά μου ήταν να τυλίγω Ταναγραίες σε παλιές εφημερίδες και με μεγάλη προσοχή να τις τοποθετώ στα κασόνια. Μετά, τη δουλειά συνέχιζε η ειδική επιτροπή που είχε συσταθεί. Ολοι δουλεύαμε ενάντια στον χρόνο, με τον φόβο της εισβολής των Γερμανών, και βέβαια με τεράστια προσοχή. Οι Ταναγραίες τυλίγονταν εύκολα. Ομως τα αγγεία έσπαγαν ακόμα πιο εύκολα... Η δουλειά γινόταν στα υπόγεια του μουσείου. Τα αγάλματα τοποθετούνταν σαν άνθρωποι σε διαδήλωση. Στη συνέχεια χυνόταν πάνω τους άμμος που ξεχώριζε το ένα από το άλλο και τα σκέπαζε, και από πάνω έπεφτε πλάκα τσιμέντο. Τα παράθυρα των υπόγειων χώρων τα φράζανε με τσουβάλια από άμμο. Με αυτόν τον τρόπο δεν μπορούσαν να πάθουν τίποτε από αεροπορική επιδρομή».

Μια φωτογραφία που απεικονίζει τον Κούρο του Σουνίου να βυθίζεται με σχοινιά στα έγκατα του μουσείου, για να σκεπαστεί λίγο αργότερα με άμμο, συγκλόνισε τον Βασίλη Κοσμόπουλο, αποτελώντας το έναυσμα για τη δημιουργία της ταινίας. Η βάση του ήταν το βιβλίο του ακαδημαϊκού και γενικού γραμματέα της Αρχαιολογικής Εταιρείας Βασίλειου Χ. Πετράκου, με τίτλο «Τα αρχαία της Ελλάδος κατά τον πόλεμο 1940-1944».

«Εκεί», εξηγεί ο Β. Κοσμόπουλος, «περιγράφεται η μεγάλη αυτή εποποιία όχι μόνο στο Αρχαιολογικό Μουσείο αλλά και σε όλη την Ελλάδα: από τους Δελφούς και την Ολυμπία μέχρι τη Θεσσαλονίκη, τη Σπάρτη και τα ελληνικά νησιά. Και βέβαια στην Ακρόπολη, στο Μουσείο Κεραμεικού, στο Βυζαντινό Μουσείο. Ανά μουσείο, είχαν συσταθεί επιτροπές απόκρυψης στις οποίες συμμετείχαν δικαστικοί, πανεπιστημιακοί και δημόσιοι λειτουργοί, με επικεφαλής κάποιον αρχαιολόγο. Λόγω, βέβαια, όγκου και εκθεμάτων η μεγαλύτερη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Εκεί υπήρχαν επιτροπές ανά κατηγορία εκθεμάτων: γλυπτά, χάλκινα, αγγεία κ.ο.κ. Από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές του κολοσσιαίου αυτού έργου ήταν οι αρχαιολόγοι Χρήστος και Σέμνη Καρούζου, ο Γιάννης Μηλιάδης και ο Αντώνης Κεραμόπουλος».

Συμμετείχαν, όμως, όλοι οι εν ενεργεία αρχαιολόγοι -ανάμεσά τους ένας Αγγλος και, τι ειρωνεία, ένας Γερμανός!

Κάτω από το πάτωμα

Το επιβεβαιώνει και ο Σπύρος Ιακωβίδης: «Θυμάμαι στα μέλη της επιτροπής τον Καρούζο, διευθυντή του μουσείου, τον Μαρινάτο, τον Κεραμόπουλο, αλλά και έναν Αγγλο που θυμόταν πολλά αδημοσίευτα πράγματα και τα αναγνώριζε, κι έτσι μας καθοδηγούσε. Αλλά κι έναν Γερμανό, σπεσιαλίστα των ευρημάτων της Ακρόπολης. Ηταν πάντα πάνω από τα κεφάλια μας, δεν μας άφηναν μόνους μας ποτέ. Εμείς τα τυλίγαμε, τα βάζαμε σε κασόνια και ο κύριος Σπουργίτης, ανώτερος υπάλληλος του υπουργείου Παιδείας, τσέκαρε τα νούμερα των αντικειμένων στον κατάλογό του, βεβαιωνόταν πως έμπαιναν στο κασόνι και το σφράγιζε, αφού έβαζε ένα αντίγραφο του καταλόγου μέσα. Εμείς ήμασταν ο τελευταίος τροχός της αμάξης...»


Η διαδικασία σε όλα τα μουσεία ήταν περίπου ως εξής: έσπαγαν την πλάκα του δαπέδου, έσκαβαν ένα μεγάλο υπόγειο δωμάτιο, τοποθετούσαν μέσα τα αγάλματα, τα σκέπαζαν με άμμο κι έριχναν από πάνω νέα πλάκα μπετόν, που τη σκέπαζαν με πλακάκια.

Σε άλλες περιπτώσεις η απόκρυψη γινόταν στα υπόγεια. «Οι τελευταίοι αυτοί χώροι ήταν γνωστοί και στους Γερμανούς», λέει με βεβαιότητα ο Σπ. Ιακωβίδης.

«Εδώ είχαν λεπτομερείς χάρτες και για το τελευταίο χωριό», συμπληρώνει ο Β. Κοσμόπουλος.

«Ωστόσο, υπήρχαν και φυσικές κρύπτες, που δεν γνώριζαν: για παράδειγμα σπηλιές στον βράχο της Ακρόπολης, τους λεγόμενους "υπονόμους", και στον λόφο του Φιλοπάππου. Στους Δελφούς άνοιξαν λάκκους έξω από το μουσείο, ενώ έκρυψαν αρχαία και στον λεγόμενο Μακεδονικό Τάφο -στη συνέχεια τον έκλεισαν με τσιμέντο. Οσο για τα χρυσά του Αρχαιολογικού Μουσείου, τα έκρυψαν στα υπόγεια του θησαυροφυλακίου της Τράπεζας της Ελλάδας».

«Ομως, οι Γερμανοί», εξηγεί ο Σπύρος Ιακωβίδης, «δεν ήθελαν να δείξουν πως ασκούν βία για να τα σπάσουν και να τα ξεθάψουν. Θα γινόταν φασαρία. Δεν ήθελαν να φανεί ότι πειράζουν τα αρχαία».

Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 29/10/1940, την επομένη δηλαδή της κήρυξης του πολέμου. Και εξελίχθηκε σε αγώνα δρόμου.

«Ο πρώτος κίνδυνος ήταν οι βομβαρδισμοί. Ο δεύτερος ήταν οι λεηλασίες από τους κατακτητές, καθώς υπήρχε το προηγούμενο σε Γαλλία και Ολλανδία, όπου ο πόλεμος είχε ξεσπάσει έναν χρόνο πριν», εξηγεί ο Β. Κοσμόπουλος. «Το σχέδιο των Ελλήνων είχε εκπονηθεί έναν χρόνο πριν, αλλά η γραμμή της κυβέρνησης ήταν να μην υπάρχουν εμφανείς προετοιμασίες για πόλεμο, καθώς υποτίθεται πως ο Μεταξάς κρατούσε στάση ουδετερότητας. Εργασίες λοιπόν δεν είχαν γίνει από νωρίς. Οταν όμως ξεκίνησαν, έγινε ένας πραγματικός αγώνας δρόμου που ατόνησε λίγο μόνο όταν φάνηκε προς στιγμήν πως κερδίζουμε».
Πληροφορίες Ευάννα Βενάρδου enet.gr





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

Η ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΝΙΝΑ ΣΙΜΟΝ ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ ΤΖΑΖ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΜΑΓΕΙΑ



Η Λίζα Σιμόν ζει στη Νότια Γαλλία, όπου πέθανε το 2003 η μητέρα της Νίνα Σιμόν, μία από τις μεγαλύτερες μαύρες τραγουδίστριες τζαζ του 20ού αιώνα.

Η Λίζα Σιμόν βγάζει τώρα τον πρώτο της σόλο δίσκο (All is Well) και προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν είναι μόνο μια «κόρη της...».
Οι σχέσεις της με τη μητέρα της ήταν πολύπλοκες, όπως λέει η ίδια. Ενας κεραυνός ζωής έπεφτε καθημερινά στο σπίτι, χάρη στην προσωπικότητα της Νίνα Σιμόν. Ελειπε σχεδόν πάντα από το σπίτι και έκανε περιοδείες σε όλο τον κόσμο. Η μικρή κόρη έκανε χρόνια για να ωριμάσει και να αποδεχθεί ότι η διάσημη μητέρα είχε λόγο να λείπει.







Από τα λόγια της κρατάει σαν φυλαχτό την αγαπημένη της φράση: «Ασ' το να έρθει μόνο του, η ζωή θα το δείξει».
Το 2007 ξεκίνησε να τραγουδάει στην Ευρώπη με το γκρουπ Daughters of Soul, στο οποίο συμμετείχαν διάσημες τραγουδίστριες soul, οι Nona Hendriks, Sandra St Victor, Indira Khan, Lalah Hathaway.
«Αποφάσισα να βγάλω τον πρώτο μου δίσκο στα 52 μου χρόνια. Χρειάστηκαν χρόνια για να ωριμάσω, να ρυθμίσω το παρελθόν, να βρω ένα εξαιρετικό γκρουπ μουσικών και να νιώσω έτοιμη να αφήσω τη φωνή μου να βγει. Τώρα είναι η ώρα της μαγείας», δηλώνει η Λίζα Σιμόν.




ΕΚΑΝΑΝ ΣΕΞ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, "ΚΟΛΛΗΣΑΝ" ΚΑΙ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΥΛΙΓΜΕΝΟΙ ΜΕ ΜΙΑ ΠΕΤΣΕΤΑ

Το ρομάντζο που τους έστειλε στο νοσοκομείο -Ζευγάρι κόλλησε ενώ έκανε σεξ στη θάλασσα

Ξεκίνησε ως μια άκρως ρομαντική στιγμή, αλλά κατέληξε σε τραγωδία. Ενα ζευγάρι ερωτευμένων Ιταλών ήρθαν πιο... κοντά ενώ έκαναν το μπάνιο τους στη θάλασσα, αλλά «κόλλησαν», με αποτέλεσμα να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με την Daily Mail, η οποία επικαλείται την ιταλική εφημερίδα The Local, το ερωτευμένο ζευγάρι θέλησε να επωφεληθεί την ηλιόλουστη μέρα και πήγε σε μια σχεδόν ερημική παραλία, το Porto San Giorgio. Ενώ βρίσκονταν στη θάλασσα, ήρθαν λίγο πιο κοντά, το ένα έφερε το άλλο και έκαναν σεξ. Το οποίο όμως είχε άδοξη κατάληξη, αφού... κόλλησαν.

Το ζευγάρι έμεινε στο νερό για αρκετή ώρα, μέχρι που μια περαστική τους προσέφερε μια πετσέτα για να τυλιχτούν και να μπορέσουν να βγουν έξω. Μάλιστα, στην παραλία εκλήθη και γιατρός, ο οποίος όμως δεν μπόρεσε να βοηθήσει και έτσι το ζευγάρι μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του κοντινότερου νοσοκομείου.

Οι γιατροί εκεί έκαναν στη γυναίκα μια ένεση που χρησιμοποιείται για να προκαλέσει διαστολή της μήτρας στις εγκύους και μετά από λίγη ώρα ο άνδρας... απελευθερώθηκε.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, οι γιατροί πιστεύουν ότι το ζευγάρι έπεσε «θύμα» ενός σπάνιου φαινομένου, κατά το οποίο ο γυναικείος κόλπος συσπάται σταθερά σε ρυθμούς πιο γρήγορους απ' ό,τι συνήθως, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζει το ανδρικό μόριο.



ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΨΩΜΙ ΑΠΟ ΑΛΕΥΡΙ ΔΙΚΟΚΚΟΥ ΣΙΤΑΡΙΟΥ(ΖΕΑΣ)

Ολη η αλήθεια για το ψωμί από αλεύρι ζέας

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι φούρνοι παράγουν ψωμί, παξιμάδια, κουλούρια, ακόμα και ζυμαρικά από αλεύρι ζέας. Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά γνωστά στον άνθρωπο. Αναφέρεται και ως Ζειά και ορισμένες φορές μπλέκεται με το γερμανικό Dinkel ή την σίκαλη, ακόμα και με το καλαμπόκι, αφού ή λέξη ζέα (Zea mais) είναι η επιστημονική ονομασία του αραβοσίτου. Το δίκοκκο σιτάρι (Triticum dicoccum) ή ζέα δηλαδή παρέμενε για χιλιάδες χρόνια και το κυριότερο δημητριακό για τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής όπου ονομαζόταν aja ή Emmer και χρησιμοποιούνταν και ως ζωοτροφή.

Ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ Νίκος Κατσαρός γράφει πως αναφορά στην καλλιέργεια αυτού του δημητριακού στην Λακωνία κάνει ο Όμηρος «...ζειαί τ' ηδ' ευρυφανές κρι λευκόν» αλλά και στην Παλαιά Διαθήκη γίνεται αναφορά 32 «ο σίτος όμως και η ζέα δεν εκτυπήθησαν διότι ήταν όψιμα» [έξοδος 9: 32,32]. Ο Ηρόδοτος (5ος αιώνας π.χ.) ο γιατρός Γαληνός (2ος αιώνας π.χ.), ο Θεόφραστος (4ος αιώνας π.χ.) αλλά και ο Διοσκουρίδης (1ος αιώνας μ.χ.) αναφέρονταν στην κατανάλωση της ζέας από Έλληνες, Αιγύπτιους, Ρωμαίους και την χρήση της ως ζωοτροφή. Ακόμη αναφέρεται και ότι ο Μ. Αλέξανδρος έδινε στους στρατιώτες του ψωμί από αλεύρι ζέας.

Παρά την εκτεταμένη καλλιέργεια του στο παρελθόν η συστηματική του καλλιέργειά άρχισε να περιορίζεται σταδιακά από τις αρχές του 1900 και μετά διότι άρχισαν να καλλιεργούνται ποικιλίες σταριού με μεγαλύτερη στρεμματική απόδοση, λιγότερο πότισμα, ευκολότερη συγκομιδή και άλεσή του για την παραγωγή αλεύρου. Παρά τις ιστορικές αναφορές ότι το 1928 απαγορεύθηκε με Νόμο επί πρωθυπουργίας Ε. Βενιζέλου η καλλιέργεια ζέας, πουθενά δεν τεκμηριώνεται κάτι τέτοιο. Όσο και αν αναζήτησα πουθενά δεν βρήκα ΦΕΚ που να αναφέρεται σε αυτό. Το βέβαιο είναι ότι σταδιακά εγκαταλείφτηκε έναντι άλλων συμφεροτέρων ποικιλιών σταριού. Το ότι απαγορεύτηκε να αναφέρεται ακόμη και στα λεξικά της εποχής επίσης δεν ισχύει.
Από που προέρχεται η ονομασία της ζέας

Η Ζειά ή Ζέα προέρχεται από τη λέξη «Ζείδωρος» (αυτός που δωρίζει ζωή) και προέρχεται από το δημητριακό ζέα. Η πόλη της Αθήνας ονομαζόταν Ζείδωρος γιατί τα εδάφη της χάριζαν στους κατοίκους το ντόπιο δημητριακό. Ακόμα, η μαρίνα της Ζέας στον Πειραιά ονομάστηκε έτσι επειδή από εκεί γινόταν η διακίνηση της ζέας προς τα άλλα λιμάνια.

Ποια είναι τα θρεπτικά στοιχεία της ζέας

Τα θρεπτικά συστατικά του αλευριού ζέας δεν διαφέρουν από τα άλλα είδη αλεύρων σίτου εκτός του ότι περιέχουν μικρότερες ποσότητες γλουτένης, μεγαλύτερες ποσότητες λυσίνης (βασικού αμινοξέος, συστατικού πρωτεϊνών) και μεγαλύτερες ποσότητες του ιχνοστοιχείου μαγνήσιο. Τόσο το μαγνήσιο όσο και το αμινοξύ λυσίνη μπορεί να ληφθούν άνετα από το νερό, το κρέας και τα γαλακτοκομικά. Όσον αφορά την γλουτένη ναι μεν η ζέα περιέχει μικρότερες ποσότητες γλουτένης αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι με αλλεργία στην γλουτένη επηρεάζονται ακόμα και με πολύ μικρές ποσότητες γλουτένης. Η κοιλιοκάκη είναι αυτοάνοσο κληρονομικό νόσημα που προέρχεται από την έλλειψη ενός ενζύμου σε ορισμένα άτομα και προκαλεί πόνους στην κοιλιά, δυσπεψία, πονοκεφάλους, ζαλάδες, εμετούς, πεπτικές διαταραχές, κλπ. Αλλά ούτε και η μειωμένη παρουσία γλουτένης δίνει κάποια ιδιαίτερα θρεπτικά χαρακτηριστικά στο ψωμί. Γλουτένη περιέχουν το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη και η βρόμη. Δεν υπάρχει φάρμακο, εμβόλιο κλπ.για την κοιλιοκάκη παρά μόνον η συστηματική αποφυγή προϊόντων που περιέχουν γλουτένη έστω και σε ελάχιστες ποσότητες.

Επίσης η ζέα περιέχει φυτικές ίνες όπως και άλλα είδη αλεύρων που οπωσδήποτε διευκολύνουν την λειτουργία του παχέως εντέρου γενικά αλλά επίσης φυτικές ίνες συνιστώνται και στους διαβητικούς.

Το αλεύρι ζέας περιέχει βιταμίνη Α, θειαμίνη και βιταμίνες της ομάδας Β, [ριμποφλαβίνη, (Β2), νιασίνη(Β3), παντοθενικό οξύ(Β5), βιταμίνη (Β6)], φολικό οξύ, βιταμίνη Ε, και βιταμίνης Κ. Αυτές τις βιταμίνες μπορούμε επίσης να τις πάρουμε από το κρέας, τα γαλακτοκομικά, αυγά, κλπ.

Τα ιχνοστοιχεία που υπάρχουν στην ζέα εκτός του μαγνησίου είναι ο σίδηρος, ο φώσφορος, το κάλιο, το νάτριο, ο ψευδάργυρος και το μαγγάνιο που επίσης παίρνουμε από μια απλή υγιεινή διατροφή, νερό, γαλακτοκομικά, κρέας, αυγά, κλπ. Κάποιες θαυματουργές ιδιότητες που αναφέρονται όπως : μείωση της χοληστερίνης, πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, πρόληψη καρκίνου, διαβήτη, απώλεια βάρους, ομαλή εμμηνόπαυση, καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος κλπ. δεν έχουν καμία επιστημονική τεκμηρίωση. Επίσης αναφέρεται ότι η ζέα συμβάλλει στην καταπολέμηση χρόνιων φλεγμονών καθώς και ότι συμβάλλει στην προστασία από μετάσταση διαφόρων μορφών καρκίνου, χωρίς να υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση.

Αναφέρεται επίσης ότι είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την λειτουργία του εγκεφάλου, εντελώς αυθαίρετα και χωρίς έστω επιστημονικές ενδείξεις. Τέλος αναφέρεται ότι δύο Γερμανοί γιατροί ήλθαν στην Ελλάδα το 1926 και κατόπιν μελετών στην Βόρεια Ελλάδα διαπίστωσαν ότι οι ιδιαίτερες πνευματικές ικανότητες των Βόρειο Ελλαδιτών οφείλονταν στην κατανάλωση αλεύρου ζέας και κατόπιν αυτού εισηγήθηκαν στην Γερμανική Κυβέρνηση να απαγορεύσει την κατανάλωση ψωμιού από ζέα που επεβλήθη δια νόμου από τον Ε. Βενιζέλο .Τίποτα από αυτά δεν είναι αλήθεια.

Το δημητριακό ζέα έχει τις ίδιες θερμίδες με τις υπόλοιπες ποικιλίες σιταριού, παρά τις όποιες διαφορές σε θρεπτικά συστατικά. Από το αλεύρι ζέας βέβαια δεν παρασκευάζεται μόνο ψωμί, αλλά και κουλούρια, παξιμάδια, μακαρόνια και όπου αλλού χρησιμοποιείται αλεύρι .Το σιτάρι ζέας που εγκαταλείφθηκε από εμάς σταδιακά από την δεκαετία του '20 επανέρχεται σήμερα ως εισαγόμενο στάρι ζέας κυρίως από την Γερμανία. Τα πέντε τελευταία χρόνια άρχισε ν' ανθίζει η καλλιέργεια σπόρων ζέας στην Πελοπόννησο, την Θεσσαλία, την Β. Ελλάδα και αλλού. Χρειάζεται βέβαια πολύ νερό και προσοχή στο άλεσμα αλλά οι καλλιεργητές είναι μέχρι σήμερα ικανοποιημένοι.

Το στάρι ζέας πέρα από όσα αναφέρθηκαν έχει πολύ καλή γεύση και είναι εύπεπτο. Ο καταναλωτής αναζητά ποιοτικά προϊόντα και το αλεύρι ζέας παράγει ένα εξαιρετικά εύγευστο και εύπεπτο προϊόν, γι' αυτό και κερδίζει συνεχώς στην ελληνική αγορά. Με την αύξηση της κατανάλωσης του αλεύρου ζέας και της καλλιέργειας της ζέας μειώνονται ήδη και οι τιμές του.






ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΑΜΦΙΠΟΛΗ: ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΑΡΧΑΙΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ - ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΚΡΥΠΤΕΣ

Αμφίπολη: Χωρίς αρχαίο νεκρό ο τάφος -Ελπίδες τώρα για υπόγειες κρύπτες

Σε τοίχο έπεσαν οι ανασκαφείς στην Αμφίπολη, αφού όπως ανακοινώθηκε χθες, πορτάκι στον τέταρτο θάλαμο που να οδηγεί σε άλλο χώρο δεν υπάρχει. Στους τρεις θαλάμους που έχουν ανασκαφεί ως τώρα δεν έχει ανευρεθεί αρχαίος νεκρός, ούτε ταφικός θάλαμος.
Η αγωνία και η απογοήτευση της αρχαιολογικής ομάδας της Αμφίπολης κορυφώνεται. Οι ελπίδες που είχαν καλλιεργηθεί ως τώρα ότι πρόκειται για υπέρλαμπρο ταφικό μνημείο ενός σπουδαίου προσώπου της μακεδονικής δυναστείας δείχνουν να ματαιώνονται.
Καμμία ένδειξη, κανένα στοιχείο ταφής δεν υπάρχει στους τρεις θαλάμους του μνημείου.
Κατερίνα Περιστέρη: Πήραν τον αρχαίο νεκρό οι τυμβωρύχοι;

Για την εξέλιξη των ανασκαφών στον λόφο Καστά της Αμφίπολης μίλησε χθες το βράδυ η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, από τη Δράμα, κατά τη βράβευσή της με το «Μακεδονικό βραβείο 2014».

Οπως δήλωσε η ίδια στην ομιλία της, «αν πραγματικά ο τάφος έχει συληθεί, σημαίνει ότι ήταν κάποιος πολύ μεγάλος εκεί πέρα, πολύ σημαντική προσωπικότητα, που βέβαια δεν θα το άφηναν οι τυμβωρύχοι των αρχαίων χρόνων, αλλά πάντα ελπίζουμε και λέμε "εντάξει, υπάρχει αυτή η πιθανότητα", αλλά ποτέ κανείς δεν ξέρει τι θα βρει».
«Δεν υπάρχει άλλος θάλαμος»

Οσο για την εξέλιξη των ανασκαφών, διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει άλλος θάλαμος» και πρόσθεσε:
«Αυτό που λέγαμε για 4ο θάλαμο δεν ήταν αποδεδειγμένο. Είχαμε πει ότι η ανασκαφική έρευνα θα δείξει αν υπάρχει ή δεν υπάρχει. Είχε γίνει μία γεωλογική τομή και υπήρχαν σκέψεις ότι ίσως ήταν κάποια μικρή πόρτα, κάποιο άνοιγμα. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ήταν ένας δόμος που έχει πέσει. Δουλεύουμε στον 3ο θάλαμο και περιμένουμε να δούμε τι θα μας δείξει».

Όσο για το πότε θα γνωρίζουμε τον νεκρό του τάφου, η Κατερίνα Περιστέρη απάντησε πως «η ανασκαφή είναι αυτή που δείχνει».
Δεν επιβεβαίωσε αν υπάρχει καταπακτή

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν πρόκειται να συναντήσουμε καταπακτή στο πάτωμα του τρίτου θαλάμου, η αρχαιολόγος σημείωσε πως «υπάρχουν πολλά που ακούγονται, αλλά για τη δική μας ανασκαφή δεν μπορούμε να πούμε τίποτα αν πρώτα δεν το αγγίξουμε με τα χέρια μας».
Τιμήθηκε η Περιστέρη 

Λίγο πριν από τις παραπάνω δηλώσεις, σε μια αίθουσα κατάμεστη από κόσμο, στο αμφιθέατρο του δημοτικού Ωδείου Δράμας, η προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη, σε ειδική εκδήλωση που έγινε προς τιμήν της από το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου, τιμήθηκε για τη συνολική προσφορά της στο πολιτιστικό και επιστημονικό γίγνεσθαι, με αποκορύφωμα την πρόσφατη ανασκαφή στην Αμφίπολη, ως στοιχείο ενδυνάμωσης και εμπλουτισμού της μακεδονικής ιστορικής αλήθειας.

Στη σύντομη ομιλία της, κατά την απονομή του βραβείου, η κ. Περιστέρη ευχαρίστησε όλους τους φορείς που συνδράμουν το έργο της ανασκαφής και ιδιαιτέρως το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ αναφέρθηκε στη «μαγεία», όπως τη χαρακτήρισε, της αρχαιολογίας, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Η αρχαιολογία είναι πάντα μαγεία και είναι πάντα το άγνωστο. Δεν ξέρουμε τι θα μας κρύψει και τι θα μας βγάλει η αυριανή μέρα. Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια. Ποτέ δεν πρέπει να απογοητευόμαστε, πάντα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα βρούμε ωραία πράγματα».
Ελπίδες για υπόγειο τάφο;
Αλλά, λίγο πριν η απογοήτευση πλημμυρίσει όλους όσοι με αγωνία παρακολουθούν εδώ και τρεις μήνες την ανασκαφή στον τύμβο Καστά, οι αρχαιολόγοι αφήνουν ένα μικρό παράθυρο και μάλιστα... υπόγειο για να δώσουν απάντηση στο καυτό ερώτημα ποιος μπορεί να έχει ταφεί σε αυτόν τον άκρως εντυπωσιακό τάφο. 
Ενα λάθος του γεωλόγου δημιούργησε ως τώρα τη λαθεμένη εντύπωση ότι υπάρχει ένα μικρό «έκκεντρο πορτάκι» στον τέταρτο διαφραγματικό τοίχο. Ετσι είχαν καλλιεργηθεί εντυπώσεις ότι υπάρχουν σκαλοπάτια ή και υπόγειο που οδηγούσαν ...στον αρχαίο νεκρό.
Η ανασκαφή απέδειξε ότι τέτοιο πορτάκι δεν υπάρχει. Ωστόσο, ο γεωλόγος επιμένει ότι ο τρίτος θάλαμος -και τελευταίος προς το παρόν- έχει βάθος.
,
(Το άνοιγμα στον τέταρτο τοίχο που θεωρήθηκε ότι ήταν πορτάκι. Αποδείχθηκε ότι ήταν μάρμαρο που είχε αποκολληθεί)
Συγκεκριμένα, η γεωλογική τομή έδειξε ότι κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου υπάρχει χώρος, το βάθος του οποίου φθάνει το 1,5 μέτρο, χωρίς να αποκλείεται να είναι ακόμη μεγαλύτερο, γεμάτο με το ίδιο αμμώδες υλικό με το οποίο είναι σφραγισμένο ολόκληρο το μνημείο.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο να υπάρχει στον τρίτο θάλαμο του τύμβου οριζόντιος τοίχος σφράγισης, κάτι σαν δάπεδο σφράγισης δηλαδή, η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απάντησε χαρακτηριστικά:
«Αποτελεί και για μας υπόθεση εργασίας. Αρα δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, αλλά ούτε και να το επιβεβαιώσουμε με τα σημερινά δεδομένα».
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες για να διαπιστωθεί αν υπάρχει τοίχος σφράγισης ή όχι θα πρέπει να αφαιρεθεί όλο το χώμα το οποίο βρίσκεται στον τρίτο θάλαμο, κάτι το οποίο δεν αναμένεται να έχει γίνει πριν από το ερχόμενο Σάββατο.
Συλημένος ο τάφος
Πάντως, είτε έρθουν στο φως κτερίσματα, είτε όχι, το βέβαιο είναι ότι η εικόνα που παρουσιάζει ο τρίτος θάλαμος δεν αφήνει αμφιβολίες ότι έχει πέσει θύμα τυμβωρύχων.
Αλλωστε το επιβεβαίωσε και η κυρία Μενδώνη: «Ο τάφος έχει δεχθεί σαφέστατα ανθρώπινη παρέμβαση, μέχρι εδώ που βρισκόμαστε. Από την αρχή της ενημέρωσης είχαμε πει -κι έχουμε πολλές φορές  επαναλάβει- ότι έχουμε ισχυρότατες ενδείξεις δράσης τυμβωρύχων».

Φουντώνουν τα σενάρια
Την ίδια ώρα και ενώ σαφής απάντηση για το ποιος είναι ο ένοικος του τάφου δεν δίνεται από το ίδιο το μνημείο φουντώνουν τα σενάρια για το αν είναι ο μοναδικός που κρύβεται στον τύμβο Καστά.
Ο τύμβος έχει διαμέτρο 158, 4 μέτρων εκ των οποίων η ανασκαφή καλύπτει μόνο 25 μέτρα, όπως φαίνεται και στο παρακάτω σχήμα.
Για αυτό και ορισμένοι αρχαιολόγοι διατυπώνουν τη θεωρία ότι είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλοι τάφοι εντός του τύμβου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον τύμβο της Βεργίνας που έχει τη μισή διάμετρο βρέθηκαν περισσότεροι του ενός τάφοι.




ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΤΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΓΗ...

Τα πιο πολύτιμα πράγματα πάνω στην γη...
Κάποια στιγμή στον ουρανό ζήτησε ο Θεός από τους αγγέλους να του φέρουν τα πιο πολύτιμα πράγματα, που υπάρχουν στη γη.

Οι άγγελοι ξεκίνησαν και έψαξαν ολόκληρη τη γη. Πολλοί ομολογουμένως έφεραν πολλά ωραία και πολύτιμα πράγματα. Ξεχώρισαν όμως τρείς.

Ο ένας έφερε και απέθεσε στον θρόνο του Θεού ένα ωραιότατο μαργαριτάρι. Ήταν μιασταγόνα ιδρώτα. Είχε πέσει από το μέτωπο κάποιου που τίμια προσπαθούσε να ζήσει την οικογένειά του.

-Ωραίο το εύρημα σου, είπε ο Θεός, αλλά υπάρχει και πιο ωραίο από αυτό.

Ήρθε τότε δεύτερος άγγελος. Αυτός απέθεσε με σεβασμό μπροστά στον Θεό ένα κατακόκκινο ρουμπίνι. Ήταν μιασταγόνα αίματος ενός ήρωα, που είχε πέσει στο πεδίο της τιμής. Οι άγγελοι έμειναν εκστατικοί. Ασφαλώς αυτός θα κέρδιζε το βραβείο.

-Υπάρχει κάτι πιο πολύτιμο ακόμη ,είπε ο Θεός.

Τότε όλοι στράφηκαν προς το μέρος του τρίτου αγγέλου, που εκείνη την ώρα ερχόταν και με πολλή ευλάβεια άφησε να κυλίσει στον θρόνο του Θεού ένα αστραφτερό διαμάντι, που όμοιο μ' αυτό ποτέ δεν είχαν δει. Ήταν ένα δάκρυ κάποιου αμαρτωλού, που γονατιστός ομολογούσε τις αμαρτίες του μπροστά στον πνευματικό.

-Αυτό είναι το πιο πολύτιμο πράγμα , είπε τότε ο Θεός και το βραβείο δόθηκε στον τελευταίο άγγελο. Αλήθεια, πόσο αξίζει η μετάνοια και η εξομολόγηση.


ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΑΓΩΝΕΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 1 ΚΑΙ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΕ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ -ΣΩΣΑΝΔΡΑ

ΑΓΩΝΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ
(ΑΓΩΝΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ)
ΠΡΟΜΑΧΟΙ
ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Αφετηρία:
Εκκλησάκι Αγίας Παρασκευής
Εκκίνηση:
10 με 12 το πρωί
(ο καθένας ξεκινάει όποτε θέλει)

Κόστος συμμετοχής ανά αγώνα:

Με δήλωση συμμετοχής
Χωρίς δήλωση συμμετοχής
Ανήλικοι
2 Ευρώ
3 Ευρώ
Ενήλικοι
4 Ευρώ
10 Ευρώ

ΕΓΚΑΙΡΗ
ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΜΕΧΡΙ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ,
ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

Πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής:
Γυμνάσιο Προμάχων 23840-75270
Καραδημητρίου Δημήτρης
6974-778828, 23840-23865


Διοργάνωση:
-Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης
 Νομού Πέλλας
-Ελληνικός Σύλλογος
Αγωνιστικού Προσανατολισμού
-Περιβαλλοντική Ομάδα Γυμνασίου Προμάχων
ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ:
Asprhpetra.blogspot.com

ΑΓΩΝΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ
(3ος ΑΓΩΝΑΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ)
ΣΩΣΑΝΔΡΑ
ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Αφετηρία:
Παιδική χαρά
(πίσω από την εκκλησία)
Εκκίνηση:
10 με 12 το πρωί
(ο καθένας ξεκινάει όποτε θέλει)

Κόστος συμμετοχής ανά αγώνα:

Με δήλωση συμμετοχής
Χωρίς δήλωση συμμετοχής
Ανήλικοι
5 Ευρώ
10 Ευρώ
Ενήλικοι
10 Ευρώ
20 Ευρώ
Ενημερωθείτε για το εκπτωτικό κουπόνι

ΕΓΚΑΙΡΗ
ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΜΕΧΡΙ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ,
ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

Πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής:
Γυμνάσιο Προμάχων 23840-75270
Καραδημητρίου Δημήτρης
6974-778828, 23840-23865


Διοργάνωση:
-Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης
 Νομού Πέλλας
-Ελληνικός Σύλλογος
Αγωνιστικού Προσανατολισμού
ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ:
Asprhpetra.blogspot.com

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...