Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

ΠΑΡΑΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΚΟΥΙΖ


Ποιός νυν προπονητής ομάδας της Α' κατηγορίας  της ΕΠΣ ΠΕΛΛΑΣ όταν πρωτοπήγε πριν χρόνια να αγωνιστεί στον Αλμωπό, αποκαλούσε τον Κωστίκο "κυρ-Νίκο" ;

ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ: ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ


 Campaign for the Right to Citizenship
Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 200.000 παιδιά και νεραροί ενήλικες που προέρχονται από γονείς μετανάστες. Αυτοί οι νεαροί δεν αναγνωρίζονται επίσημα από την Πολιτεία, εφ όσον δεν τους χορηγείται η Ελληνική ιθαγένεια, γεγονός το οποίο οδηγεί στην κοινωνική απομόνωση και στο στιγματισμό τους ως “οι άλλοι”.
Φαντάσου να ήσουν γεννημένος/η ή μεγαλωμένος σε μια χώρα που αρνείται να σε αναγνωρίσει ως πολίτη!
Φαντάσου να μην μπορούσες να βγάλεις ταυτότητα στη χώρα που γεννήθηκες/μεγάλωσες!
Φαντάσου να χρειαζόσουν άδεια παραμονής για να διαμένεις νόμιμα στη χώρα που γεννήθηκες/μεγάλωσες!
Φαντάσου να μην είχες πλήρη πρόσβαση στη αγορά εργασίας της χώρας που γεννήθηκες/μεγάλωσες! 
ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ το δικαίωμα μας να είμαστε ισότιμοι πολίτες στη χώρα που γεννηθήκαμε/μεγαλώσαμε.
Υπέγραψε την αίτηση για αν πιέσουμε την Ευρώπη και την Ελληνική Κυβέρνηση για πρόσβαση στην ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν στην Ελλάδα.
                    ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ
Στις περισσότερες Ευρωπαικές χώρες η νόμιμη αναγνώριση ) απόκτηση ιθαγένειας) είναι δεδομένη, στην Ελλάδα όμως αυτό το θέμα είναια κόμα ζήτημα ταμπού. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 200.000 παιδιά και νεαροί ενήλικες που προέρχονται από γονείς μετανάστες. Η πολιτεία αρνεϊται την  πρόσβαση στην ιθαγένεια σε αυτά τα παιδιά με το μεταναστευτικό υπόβαθρο,στερώντας τους βασικά δικαιώματα και αναγκάζουν ανθρώπους που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα να είναι αλλοδαποί από προεπιλογή. 
Μερικά από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως νέοι με μεταναστευτικό υπόβαθρο στην Ελλάδα είναι ο ρατσισμός και διάφορες μορφές διακρίσεων που συνδέονται αυτόματα με την επισφαλή νομική μας κάλυψη.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η ορατότητα ή καλύτερα η έλλειψη της. Με άλλα λόγια τα παιδιά των μεταναστών είναι αόρατα τόσο για την πολιτεία όσο και για την Ελληνική κοινωνία. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία νομοθεσία για την απόκτηση υπηκοότητας για τα παιδιά μεταναστών εκτός από την πολιτογράφηση. Η πράξη 3838-2010 που υιοθετήθηκε το 2010 από την Ελληνική Βουλή θεωρήθηκε αντισυνταγματική και το 2013 το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέτρεψε τα άρθρα που παρείχαν ένα μονοπάτι για την  απόκτηση της ιθαγένειας. 
Επιπλέον, η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, όχι μόνο δε γνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, μα ακόμα πιο σημαντικό δε γνωρίζει πως υπάρχουμε. Με  άλλα λόγια δε μας αντιμετωπίζουν ως Έλληνες με μεταναστευτικό υπόβαθρο μα σαν ξένους που δεν ανήκουμε στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
Αυτό για το οποίο παλεύουμε είναι το διακαίωμα μας να αναγνωριστούμε ως Έλληνες πολίτες

Την ανακοίνωση και το ψήφισμα θα τα βρείτε εδώ : http://www.ithageneia.org/en


ΠΗΓΗ...
http://www.diekdikw.gr/

ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ: ΤΟ ΣΩΜΑ ΑΝΤΡΑ ΠΟΥ ΕΧΑΣΕ 70 ΚΙΛΑ



Την αλήθεια, το πώς δηλαδή μπορεί να μοιάζει πραγματικά, για το σώμα ενός άνδρα ο οποίος έχει χάσει 70 κιλά σε σύντομο χρονικό διάστημα αποφάσισε να παρουσιάσει ο νεαρός του παραπάνω βίντεο.
Ο νεαρός στην αρχή δείχνει τα καλογυμνασμένα του μπράτσα, που δεν μαρτυρούν τίποτα για αυτό που κρύβεται κάτω από τα ρούχα του. Η συνέχεια είναι σοκαριστική...





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ PHILAE ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΜΗΤΗ ΤΣΟΥΡΙ

Οι πρώτες εικόνες που πήρε το ρομπότ Philae από τον κομήτη Τσούρι [εικόνες]
Το ρομπότ Philae, το οποίο προσεδαφίστηκε την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου στον κομήτη Τσούρι, στο πλαίσιο της αποστολής Ροζέτα, έχει να μας μάθει πολλά πράγματα. Το ρομπότ θα σκανάρει τον κομήτη ώστε να φέρει στον κόσμο περισσότερες πληροφορίες για την καταγωγή των πλανητών και της ζωής στη Γη.
Παρότι, προς το παρόν, υπάρχουν αμφιβολίες για τη λειτουργία του ρομπότ, το μόνο σίγουρο είναι ότι προσεδαφίστηκε. Οπως έχει σχεδιαστεί, μια συνέντευξη Τύπου θα δοθεί σήμερα, Πέμπτη, για τα τελευταία νέα της αποστολής.
Δείτε τις πρώτες εικόνες που έστειλε το ρομπότ από τον κομήτη.
Επιστήμονες, από το Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών, στην Τουλούζ της Γαλλίας, παρακολουθούν στην οθόνη τα δεδομένα που μεταδίδει το ρομπότ Philae μετά την προσεδάφισή του στον κομήτη Τσούρι:





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΒΡΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ - ΞΥΛΟ ΚΑΙ ΚΥΝΗΓΗΤΟ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΤ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

 Βράζουν τα πανεπιστήμια: Κυνηγητό και ξύλο ανάμεσα σε ΜΑΤ και φοιτητές [εικόνες]
Ξύλο, χημικά και ένταση έξω τα κτίρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Νομικής το πρωί. ΜΑΤ και φοιτητές επιδόθηκαν από το πρωί σε κυνηγητό και ξύλο, με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας φοιτητής να τραυματιστεί στο πρόσωπο.
Μετά τα χημικά στη Νομική, στον πεζόδρομο της οδού Μασσαλίας, η ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές μεταφέρθηκε στον πεζόδρομο της Πατριάρχου Γρηγορίου, δίπλα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκεί, φοιτητές και ΜΑΤ ήρθαν ξανά στα χέρια, χωρίς να γίνει χρήση χημικών από τους αστυνομικούς, ωστόσο ένας φοιτητής τραυματίστηκε στο πρόσωπο.
Υπενθυμίζεται πως τα ΜΑΤ ήταν έξω από τα πανεπιστήμια μετά από απόφαση του πρύτανη για αστυνόμευση των κτιρίων ώστε να αποτραπεί η πιθανότητα κατάληψης με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου.




ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ ΣΤΟΝ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΡΙΑΛΙΤΙ

Βρετανικό κανάλι πρότεινε στον Τασούλα να γίνει η Αμφίπολη ριάλιτι
Μια απίστευτη πρόταση αγγλικού καναλιού αποκαλύπτει ο «Βηματοδότης». Παραγωγοί αγγλόφωνης τηλεοπτικής εκπομπής πλησίασαν τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα και πρόσφεραν ένα γενναίο ποσό προκειμένου να εγκαταστήσουν κάμερες στην Αμφίπολη (το ποσό το καθόρισαν προτού ανακοινωθεί ότι βρέθηκε ανθρώπινος σκελετός).
Σκοπός τους ήταν να μεταδίδουν real picture on real time ό,τι συμβαίνει στην Αμφίπολη, ό,τι δηλαδή ανακαλύπτουν οι αρχαιολόγοι.
Ο κ. Τασούλας απέρριψε χωρίς συζήτηση την πρόταση, όπως απέρριψε και τις προτάσεις πολλών ξένων τηλεοπτικών καναλιών (ανάμεσά τους και το... BBC).
Πάντως, το υπουργείο Πολιτισμού έχει έτοιμο το δικό του βίντεο για την Αμφίπολη, στο οποίο δείχνει βήμα βήμα την πορεία των ανασκαφών.
Όπως αναφέρει η στήλη, πρόκειται για μια καταπληκτική παραγωγή, η οποία όταν παιχθεί θα βοηθήσει στην προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό.
Ο υπουργός Πολιτισμού, Κ. Τασούλας, μιλώντας στο Mega, ανέφερε ότι «θα έχουμε σύντομα αποτελέσματα από τη μελέτη του σκελετού», σημειώνοντας, πάντως, πως... δεν υπάρχει λίστα ονομάτων για την πατρότητα των ευρημάτων της αρχαιολογικής σκαπάνης.
«Ακολουθούμε τη σκαπάνη. Μετέχουμε στη γοητεία του απροσδόκητου», είπε ο κ. Τασούλας.


ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΚΡΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ; - ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ DNA

Ποιος είναι ο νεκρός της Αμφίπολης; Μάχη για το όνομα και για το DNA
Ιστορικό ήταν το αναπάντεχο εύρημα του σκελετού του νεκρού στην Αμφίπολη. Και αυτό γιατί το τελευταίο διάστημα, και με βάση τις δηλώσεις των υπευθύνων της ανασκαφής, υπήρξε απογοήτευση, αφού είχαν φθάσει ως τον τρίτο θάλαμο και νεκρός δεν είχε βρεθεί.
Τελικά, όμως, χθες επιβεβαιώθηκε ότι το μνημείο της Αμφίπολης εκπλήσσει διαρκώς. Και η τελευταία του έκπληξη ήταν βαθιά θαμμένη στα έγκατα του τρίτου θαλάμου, σε βάθος 1,60 μ. από το δάπεδο. Οπως ήταν φυσικό, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το νέο εύρημα στην Αμφίπολη φούντωσε η σεναριολογία για τον ένοικο του τάφου και ξεκίνησε ένας νέος «πόλεμος» των αρχαιολόγων για την ταυτότητά του. Λίγο αργότερα, δε, ακόμη ένας πόλεμος ξεκινούσε για τα αποτελέσματα που μπορούν να εξαχθούν από την ανθρωπολογική μελέτη του σκελετού.
Ντόροθι Κινγκ: Τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή του Ηφαιστίωνα
Πρώτη στον χορό μπήκε η γνωστή, πλέον, και στην Ελλάδα, από τις συνεχείς παρεμβάσεις της για την Αμφίπολη, αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ. Με δύο απανωτές δημοσιεύσεις της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, η κυρία Κινγκ ανέφερε ότι η αποτέφρωση ήταν ο κανόνας για την αρχαία Μακεδονία, φέρνοντας, μάλιστα, και το παράδειγμα της Βεργίνας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι μόνο δύο πτώματα ταριχεύθηκαν προκειμένου να επιστρέψουν στην πατρίδα (σ.σ.: τη Μακεδονία): ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Ηφαιστίωνας».
Με απλά λόγια, συμπέρανε ότι τα οστά ανήκουν σε έναν από τους δύο.
Τασούλας: Μόνο η μελέτη θα δώσει αξιόπιστη απάντηση
Πάντως, ο υπουργός Πολιτισμού Τάσος Τασούλας, μιλώντας σήμερα στην πρωινή εκπομπή του Mega και ερωτώμενος αν επιμένει στην άποψη που είχε διατυπώσει προ καιρού ότι αποκλείται στον τάφο της Αμφίπολης να βρίσκεται ο Μέγας Αλέξανδρος, ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός και περιορίστηκε να πει ότι «η μόνη σιγουριά που έχω είναι ότι θα μελετηθεί ανθρωπολογικά ο σκελετός, θα πάρουμε τα αποτελέσματα και τότε μόνο θα έχουμε μια αξιόπιστη απάντηση».
Τασούλας: Η ανθρωπολογική μελέτη θα δώσει απαντήσεις
Ερωτώμενος για το πώς ερμηνεύει το γεγονός ότι ο μισός σκελετός βρέθηκε εντός και ο άλλος μισός εκτός τάφου, ο κ. Τασούλας ανέφερε ότι η ερμηνεία είναι προφανής. «Υπήρξε μια αναζήτηση μέσα στον τάφο, δεν περιελάμβανε ενδιαφέρον για τα οστά και βρέθηκαν άλλα μέσα και άλλα έξω, καθώς είναι προφανές ότι υπήρξε μετακίνηση των οστών. Δεν μετακινήθηκαν μόνα τους».
Περιστέρη: Πρόκειται για τάφο Μακεδόνα στρατηγού
Νερό στον μύλο της σεναριολογίας, πάντως, έριξε και η ίδια η επικεφαλής της ανασκαφής στην Αμφίπολη, Κατερίνα Περιστέρη, αφού κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου διατύπωσε την άποψη ότι πρόκειται για τάφο επιφανούς Μακεδόνα στρατιωτικού, απορρίπτοντας, ωστόσο, τη θεωρία ότι πρόκειται για τον Μέγα Αλέξανδρο. «Ενα λιοντάρι δεν θα το βάζανε για μια γυναίκα», είπε.
Μενδώνη: Καμία εκτίμηση, τελεία και παύλα
Από την πλευρά της, η γ.γ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απέφυγε να κάνει την οποιαδήποτε εκτίμηση όταν ερωτήθηκε σχετικά, λέγοντας «εκτιμήσεις όχι. Πουθενά. Τελεία, παύλα, παράγραφος».
Θέμελης, ο ανατρεπτικός: Δεν είναι αυτός ο επίσημος νεκρός της Αμφίπολης
Πρώτος, καθώς διατυπώνει την πιο ανατρεπτική άποψη, σέρνει τον χορό της σεναριολογίας ο Πέτρος Θέμελης. Με δηλώσεις του σε μέσα ενημέρωσης ο αρχαιολόγος διατυπώνει τις αμφιβολίες του για το εάν ο σκελετός που βρέθηκε ανήκει στον επίσημο νεκρό, σημειώνοντας ότι η καύση ήταν βασικό στοιχείο του αφηρωισμού και μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί εταίρος του Μεγάλου Αλεξάνδρου θαμμένος με ολόκληρο τον σκελετό. Ολοι οι σκελετοί που έχουν εντοπισθεί ως σήμερα ήταν καμένοι. Ο αρχαιολόγος εκτιμά πως οπωσδήποτε ο νεκρός που βρέθηκε χθες ήταν επιφανής, δεν ήταν όμως το κεντρικό πρόσωπο του μεγαλοπρεπούς τύμβου που δημιουργήθηκε για χάρη του.
Δρούγου: Καμία σημειολογία δεν έχουν λέοντας, Καρυάτιδες και ψηφιδωτό
Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας Στέλλα Δρούγου, μιλώντας στο «Εθνος», διατυπώνει τις επιφυλάξεις της για το αν πρόκειται για μνημείο αφηρωισμένου νεκρού, τονίζει ότι την απάντηση θα δώσουν οι φυσικές επιστήμες, ενώ απορρίπτει τη σημειολογία με τον λέοντα, τις Καρυάτιδες, τα ψηφιδωτά, λέγοντας ότι μπορεί να είναι οτιδήποτε και οποιοσδήποτε.
Τιβέριος: Τάφος του Νεάρχου
Ο καθηγητής Αρχαιολογίας Μιχάλης Τιβέριος, από την άλλη, αναφέρει ότι τα νέα ευρήματα ενισχύουν το σενάριο ότι ο ένοικος του τάφου είναι ο Νέαρχος, επικεφαλής του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Τιβέριος: Ο νεκρός δεν είναι ούτε ο Ηφαιστίωνας, ούτε η Ρωξάνη, ούτε ο γιος του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Μάλιστα, προσθέτει ότι τα ευρήματα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται για τάφο του Ηφαιστίωνα, αλλά ούτε και του γιου του Μ. Αλεξάνδρου, του Αλέξανδρου Δ', καθώς το μέγεθός του είναι τέτοιο που φανερώνει ότι εκεί είχε ταφεί ενήλικας και όχι ένα μικρό παιδί. Επίσης, απορρίπτει το σενάριο περί ταφής στον συγκεκριμένο τάφο της Ρωξάνης, άποψη που είχε διατυπώσει στο παρελθόν, λόγω της ύπαρξης του λέοντα που συνηγορεί προς το σενάριο του τάφου ανδρός.
«Πόλεμος» και για την ανθρωπολογική εξέταση του νεκρού
Πέρα από τον «πόλεμο» των αρχαιολόγων που έχει ξεσπάσει για το ποιος είναι ο νεκρός, από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα νέα ευρήματα και ειπώθηκε ότι θα γίνει ανθρωπολογική εξέταση του σκελετού ξεκίνησε και ένας άλλος πόλεμος, αυτή τη φορά μεταξύ των ανθρωπολόγων.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο σκελετός θα «μιλήσει» και την απάντηση θα την εκμαιεύσουν Ελληνες επιστήμονες, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Πολιτισμού μιλώντας στο iefimerida.gr. Ωστόσο, για το πότε θα δοθούν οι απαντήσεις και τι είδους απαντήσεις θα είναι αυτές, οι απόψεις των ειδικών επιστημόνων είναι αντικρουόμενες. Εντυπωσιακά ευρήματα για τον νεκρό της Αμφίπολης μπορεί να προκύψουν από τη μελέτη του DNA, τα οποία ο κόσμος περιμένει με κομμένη την ανάσα.
Ο Γιάννης Μανιάτης, διευθυντής ερευνών του εργαστηρίου «Δημόκριτος» και υπεύθυνος του εργαστηρίου αρχαιομετρίας, μιλώντας στο iefimerida αποκάλυψε πώς με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα 14 θα αντληθούν πολύτιμες πληροφορίες για την ταυτότητα του νεκρού που βρέθηκε στην Αμφίπολη. Ανέφερε, επίσης, ότι οι έρευνες θα πάρουν 3-4 μήνες από τότε που θα κληθούν οι επιστήμονες να αναλύσουν το γενετικό υλικό, οπότε τα αποτελέσματα θα πρέπει να αναμένονται κατά την άνοιξη.
Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, η ανάλυση που μπορεί να κάνει ο «Δημόκριτος» θα δώσει στοιχεία όπως είναι το φύλο του νεκρού, η ηλικία θανάτου του, με απόκλιση συν/πλην 20 χρόνια (οπότε οι επιστήμονες αρχαιολόγοι μπορούν να εντοπίσουν χρονικά σε ποια δυναστεία ανήκει), το εάν έπασχε και από ποιες ασθένειες, αν έφερε τραύματα ή σπασίματα, αν έχει συγγένεια με νεότερους πληθυσμούς, αν υπάρχει συσχέτιση μαζί τους και σε ποιο βαθμό, τις διατροφικές του συνήθειες, αλλά και το περιβάλλον στο οποίο κατοικούσε (αν, π.χ., τρεφόταν με ψάρια κατά κύριο λόγο, θα μπορέσουμε να εικάσουμε βάσιμα ότι ζούσε σε παραθαλάσσια περιοχή). Επιπλέον, από τα υλικά με το οποία έχει επικαλυφθεί ο νεκρός θα εξαχθούν συμπεράσματα για τη σπουδαιότητα του νεκρού. «Αν, για παράδειγμα, υπάρχουν πολύ σπάνια υλικά σε μια προσπάθεια επικάλυψης ή τρόπον τινά μουμιοποίησης, αυτά θα δώσουν σημαντικές πληροφορίες για το κοινωνικό στάτους του νεκρού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιάτης μιλώντας στο iefimerida.gr.
Επίσης, θα μπορέσουν να εξαχθούν στοιχεία για τις γενετικές καταβολές του νεκρού. «Αν, για παράδειγμα, ο σκελετός ανήκει σε κάποιον αρχαίο βασιλιά ή σε συγγενικό του πρόσωπο, αυτό θα αποκαλυφθεί χωρίς αμφιβολία. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να συγκριθεί με το αντίστοιχο DNA των βασιλικών τάφων της Βεργίνας», είπε ο κ. Μανιάτης στο iefimerida.gr, τονίζοντας, όμως, ότι πολύπλευρη μελέτη του DNA των βασιλικών τάφων της Βεργίνας δεν έχει γίνει μέχρι τώρα. Η αρχαιολογική ανασκαφική ομάδα εκεί αλλά και ο «Δημόκριτος» έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα στο ΥΠΠΟ από τον περασμένο Σεπτέμβριο και αναμένουν το συντομότερο δυνατόν να δοθεί το «πράσινο φως». Εφόσον δοθεί η σχετική άδεια και μελετηθεί το DNA των τάφων της Βεργίνας, η σύγκριση με το γενετικό υλικό της Αμφίπολης θα είναι «απλή υπόθεση», όπως λέει ο κ. Μανιάτης.
Καθηγητής οδοντιατρικής: Το φύλο του νεκρού μπορεί να διαπιστωθεί με μια ματιά
O καθηγητής της Οδοντιατρικής Αθηνών Μανώλης Παπαγρηγοράκης, πάλι, μιλώντας στα Νέα, πάλι, τονίζει ότι συμπεράσματα για το φύλο του νεκρού μπορούν να εξαχθούν με μια ματιά (από τα οστά της λεκάνης ή του προσώπου), ενώ τα υπόλοιπα στοιχεία σε δυο μήνες, ενδεχομένως και σε έναν, αν γίνουν με διαδικασίες εξπρές.
Αντίκας: Σε ένα μήνα το ύψος και η ηλικία του νεκρού
Ο ανθρωπολόγος Θεόδωρος Αντίκας, πάλι, μιλώντας στο Εθνος υποστηρίζει ότι μπορεί σε μια ημέρα άμεσα να δώσει το φύλο του νεκρού και σε ένα μήνα το ύψος και την ηλικία του.
Παπαγρηγοράκης: Δεν μπορεί να συγκριθεί το DNA του με αυτό του Φιλίππου
Από την άλλη, όμως, ο καθηγητής Μανώλης Παπαγρηγοράκης, τονίζει ότι οι επιστήμονες δεν μπορούν να αποδείξουν με τη μέθοδο του DNA εάν ο νεκρός της Αμφίπολης ήταν συγγενής του Φιλίππου Β και αυτό γιατί δεν υπάρχει δείγμα από τον πατέρα του Αλέξανδρου. «Δεν έχουμε γενετικό υλικό του Φιλίππου που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για ανάλυση DNA επειδή το σώμα του είχε καεί και μετά την καύση δεν μπορούμε να έχουμε άρτιο δείγμα από τα οστά διότι είναι και πολύ ευαίσθητα. Οπότε δεν θα ήταν και τόσο αξιόπιστα τα αποτελέσματα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ψάχνουν κι άλλα οστά στην άμμο
Την ίδια ώρα, με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζεται η ανασκαφή στην Αμφίπολη. Η ομάδα των αρχαιολόγων έχει ρίξει όλο το βάρος της στα ευρήματα γύρω από τον τάφο που έχει ευρεθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, οι ανασκαφείς κοσκινίζουν προσεκτικά την άμμο, ελπίζοντας να βρουν και άλλα οστά ή ευρήματα που θα διευκολύνουν την ταυτοποίηση του αρχαίου νεκρού.
Spiegel: Κορυφώνονται οι εικασίες για την Αμφίπολη
Τα νέα εντυπωσιακά ευρήματα στην ανασκαφή της Αμφίπολης γίνονται σημείο αναφοράς και των γερμανόφωνων μέσων ενημέρωσης. Όπως σημειώνει το Spiegel Online, «οι εικασίες γύρω από έναν μυστηριώδη τάφο στη βόρεια Ελλάδα κορυφώνονται: Ερευνητές βρήκαν τώρα τα λείψανα ενός ανθρώπινου σκελετού».
Το τηλεοπτικό δίκτυο n-tv σημειώνει στην ιστοσελίδα του ότι «ερευνητές ανακαλύπτουν ιστορικό σκελετό. Ωστόσο, το εύρημα γεννά ένα ακόμη ερώτημα. Εξακολουθεί να επικρατεί αβεβαιότητα γύρω από την ταυτότητα του νεκρού».
Τέλος, η διαδικτυακή έκδοση της αυστριακής εφημερίδας Der Standard σχολιάζει ότι «το μυστήριο ενός ευρύτατου ταφικού συγκροτήματος από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη βόρεια Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται κοντά στη λύση του».





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ: "ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ"

Δεν είναι αυτός ο επίσημος νεκρός της Αμφίπολης, υπάρχει και κάτι άλλο -Τι υποστηρίζει ο Πέτρος Θέμελης
Στον τρίτο θάλαμο πρέπει να είναι ενταφιασμένος και ο επίσημος νεκρός του τύμβου στην Αμφίπολη, εκτιμά ο κορυφαίος Ελληνας αρχαιολόγος, ο άνθρωπος που ανέσκαψε το θαύμα της Αρχαίας Μεσσήνης, Πέτρος Θέμελης. Με δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης επισημαίνει πως αμφιβάλλει αν ο σκελετός που βρέθηκε ανήκει στον επίσημο νεκρό!
Ο Πέτρος Θέμελης, που θεωρεί πως ανάλογο ταφικό μνημείο με αυτό της Αμφίπολης δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, σημειώνει ότι η καύση ήταν βασικό στοιχείο του αφηρωισμού και μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί εταίρος του Μεγάλου Αλεξάνδρου θαμμένος με ολόκληρο τον σκελετό. Ολοι οι σκελετοί που έχουν εντοπισθεί ως σήμερα ήταν καμμένοι.
Εκτιμά πως οπωσδήποτε το πρόσωπο του νεκρού που βρέθηκε χθες ήταν επιφανές, δεν ήταν όμως το κεντρικό του μεγαλοπρεπούς τύμβου που δημιουργήθηκε για χάρη του.


Η ΑΡΜΑΜΑΞΑ ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΤΗ ΣΩΡΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Ετσι ήταν η αρμάμαξα που μετέφερε τη σορό του Μεγάλου Αλεξάνδρου -Τα χρυσά κιονόκρανα και η τροπαιοφόρος Νίκη [εικόνες]
Η χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την πορεία των ανασκαφών στην Αμφίπολη προκάλεσε δέος. Έπειτα από τρεις μήνες βρέθηκε ο νεκρός του τάφου και πλέον όλος ο πλανήτης περιμένει με κομμένη την ανάσα την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εξέτασης DNA που θα γίνει στα οστά τα οποία βρέθηκαν και θα δώσει στοιχεία για την ταυτότητα του νεκρού.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση των ευρημάτων η αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ εξέφρασε ξανά την άποψη ότι ο τάφος ενδέχεται να ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο (κάτι το οποίο, βέβαια, σχεδόν απέκλεισε η επικεφαλής της ανασκαφής στην Αμφίπολη, Κατερίνα Περιστέρη). Οπως και να έχει, τα σενάρια για την ταυτότητα του νεκρού φούντωσαν από χθες το μεσημέρι και σίγουρα η πιθανότητα να ανήκει στον μεγάλο στρατηλάτη σαγηνεύει ολόκληρο τον πλανήτη. Ετσι, και με αυτή την ευκαιρία, παρακάτω παρουσιάζεται η αρμάμαξα που θεωρείται ότι μετέφερε τη σορό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σύμφωνα πάντα με τις ιστορικές αναφορές που υπάρχουν γύρω από το θέμα αυτό.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις ιστορικές αναφορές, το 321 π.Χ., σχεδόν δύο χρόνια μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Αρριδαίος ολοκλήρωσε την κατασκευή της αρμάμαξας που θα μετέφερε τη σορό του Αλεξάνδρου από τη Βαβυλώνα στο μαντείο του Άμμωνα, όπως ήταν η επιθυμία του.
Η σαρκοφάγος ήταν από σφυρήλατο χρυσό και γεμάτη με αρώματα, για να συντηρείται η μούμια, ενώ ήταν σφραγισμένη με εφαρμοστό χρυσό κάλυμμα. Πάνω της ήταν τοποθετημένη μια χρυσοποίκιλτη φοινικίδα (κόκκινη πολεμική σημαία) και δίπλα της τα όπλα του νεκρού.
Η αρμάμαξα είχε θολωτή οροφή πλάτους 8 πήχεων (3,7 μ.) και μήκους 12 πήχεων (5,55 μ.) με λιθοκόλλητες ψηφίδες. Τη βάση της καμάρας περιέτρεχε παραλληλόγραμμος θριγκός με ανάγλυφες προτομές τραγελάφων (φανταστικών ζώων), απ’ τις οποίους κρέμονταν χρυσοί κρίκοι διαμέτρου 2 παλαμών (περίπου 14,8 εκατοστών), όπου ήταν περασμένο πομπικό στέμμα στολισμένο μεγαλόπρεπα με όλων των ειδών τα χρώματα. Στις άκρες υπήρχαν δικτυωτά κρόσσια με μεγάλα κουδούνια, για να φτάνει ο ήχος τους πολύ μακρυά.
Στις 4 γωνίες της καμάρας στεκόταν από μία χρυσή τροπαιοφόρος Νίκη, και η κιονοστοιχία που στήριζε την καμάρα ήταν χρυσή με ιωνικού ρυθμού κιονόκρανα.




ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ

Πίνακας δείχνει τον Χίτλερ δίπλα στον Χριστό! (ΦΩΤΟ)
Του Μανώλη Κείου
Σάλο παγκοσμίως έχει προκαλέσει πίνακας ζωγραφικής που ανακαλύφθηκε στο Hof, στη βόρεια Βαυαρία.
Εκεί φαίνεται να δείχνει έναν άνθρωπο με τρομερή ομοιότητα με τον Χίτλερ ο οποίος στέκεται δίπλα στον Ιησού, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mail!
Το ιδιαίτερο μουστάκι, το χτένισμα και τα χαρακτηριστικά της φυσιογνωμίας που απεικονίζεται δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για παρερμηνείες.
Οι ενορίτες αντέδρασαν οργισμένα λέγοντας ότι θα πρέπει να αφαιρεθεί ο συγκεκριμένος πίνακας, αλλά ένας πρώην πάστορας της εκκλησίας υποστηρίζει ότι δεν πιστεύει πως πρόκειται για ένα φόρο τιμής προς τον Χίτλερ.
Συγκεκριμένα ο Ευαγγελιστής πάστορας Μάρτιν Goelkel, ο οποίος πρόσφατα άφησε μετά από οκτώ χρόνια την εκκλησία που ορισμένοι αποκαλούν «ναζιστικό Ναό» πιστεύει ότι η ομοιότητα είναι μόνο τυχαία αλλά η ανακάλυψή του έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στο ποίμνιό του.

ΝΕΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΒΑΛΒΙΔΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ



Νέα εποχή στην καρδιοχειρουργική και συγκεκριμένα στον τομέα της  διαδερμικής αλλαγής (χωρίς χειρουργείο)καρδιακών βαλβίδων, ανοίγει η δημιουργία μιας νέας βαλβίδας η οποία θα αντικαθιστά την πνευμονική!
Η νέα καρδιακή βαλβίδα, που ονομάζεται “Venus-Pvalve”, είναι βιοπροσθετικό  προϊόν και αναμένεται να βελτιώσει ποιοτικά την ζωή όσων έχουν χειρουργηθεί για τετραλογία Fallotή για άλλες συγγενείς  καρδιοπάθειες, όπου έχει γίνει χειρουργική παρέμβαση στην πνευμονική βαλβίδα.

«Η νέα βαλβίδα ανοίγει πράγματι μια νέα εποχή στον τομέα της    διακαθετηριακής αλλαγής καρδιακών βαλβίδων και  αναμένεται να είναι κατάλληλη για περίπου  το 60% των χειρουργημένων στην πνευμονική βαλβίδα ασθενών, έναντι του 20% για τους οποίους ήταν κατάλληλες οι διαδερμικές βαλβίδες της προηγούμενης γενιάς» τονίζει ηΠαιδοκαρδιολόγοςκαι Καρδιολόγος Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκωνκ. Αφροδίτη Τζίφα.
 
                  ΤΕΤΡΑΛΟΓΙΑ   FALLOT
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία περίπου ένα στα εκατό νεογνά γεννιούνται με συγγενή καρδιοπάθεια και εξ αυτών το 7% πάσχει από τη νόσο  τετραλογία Fallot. Στη νόσο αυτή συνυπάρχουν στένωση της πνευμονικής βαλβίδα καθώς και μία ενδοκαρδιακή επικοινωνία («τρύπα»), η οποία λέγεται μεσοκοιλιακή επικοινωνία.
Κατά την διόρθωση της τετραλογίας Fallotη πνευμονική βαλβίδα συχνά πρέπει να διανοιχθεί . Η διάνοιξη όμως διαταράσσει την αρχιτεκτονική της βαλβίδας με αποτέλεσμα να προκαλείται βαλβιδική «ανεπάρκεια», δηλαδή διαφυγή αίματος προς το δεξιό διαμέρισμα της καρδιάς (την δεξιά κοιλία)  Η παλινδρόμηση αίματος προς τα πίσω προκαλεί διάταση της δεξιάς κοιλίας με επακόλουθη καρδιομεγαλία.  Για το λόγο αυτό μελλοντικά ο ασθενής πρέπει να  προχωρήσει στην αντικατάσταση της βαλβίδας με άλλη στεγανή. Αυτό  μέχρι σήμερα γινόταν και  γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις  με επαναληπτικό ανοιχτό χειρουργείο καρδιάς.
«Σήμερα  σε πολλές περιπτώσεις το ανοικτό χειρουργείο καρδιάς μπορεί να αποφευχθεί με την διακαθετηριακή  αντικατάσταση της πνευμονικής βαλβίδας»αναφέρει η κ Τζίφα.
Η μέθοδος  της διαδερμικής αντικατάστασης ( χωρίς χειρουργείο) εφαρμόζεται με επιτυχία την τελευταία 15ετία. Μέχρι τώρα έχουν τοποθετηθεί περισσότερες από 7000 διαδερμικές βαλβίδες πνευμονικής ανά τον κόσμο με απλό καρδιακό καθετηριασμό.
Παρά το γεγονός αυτό, μόνο το 15-20% από αυτούς που είχαν υποβληθεί ήδη σε κάποια διορθωτική εγχείρηση στην παιδική ηλικία,  μπορούν να αντικαταστήσουν την ελαττωματική πνευμονική βαλβίδα τους με διαδερμική. Κι αυτό γιατί η φυσική πνευμονική βαλβίδα του ασθενούς διατείνεται με την πάροδο του χρόνου σημαντικά και η διάμετρός της  είναι μεγαλύτερη από τις υπάρχουσες διαδερμικές βαλβίδες, οι οποίες φτάνουν σε μέγεθος μέχρι 2.6 εκατοστά.
«Για το λόγο αυτό, εξηγεί η κ. Τζίφα, σχεδιάστηκε μια νέα καρδιακή βαλβίδα προς αντικατάσταση της πνευμονικής βαλβίδας σε ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί για τετραλογία Fallotή για άλλη καρδιοπάθεια, από την οποία έχει υποστεί βλάβη η πνευμονική βαλβίδα».
Η νέα βαλβίδα που ονομάζεται “VenusPvalve” θα δοκιμαστεί σε νέα Ευρωπαϊκή Κλινική μελέτη και αναμένεται να είναι κατάλληλη για περίπου το 60% χειρουργημένων στην πνευμονική βαλβίδα ασθενών.
Η παραμονή σοβαρής ανεπάρκειας της πνευμονικής βαλβίδας θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια και σοβαρές αρρυθμίες, ως εκ τούτου η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των ασθενών αυτών είναι καθοριστικής σημασίας.
 

www.childrenshearts.gr, Τηλ: 6980430481, 213 0328873 

ΤΟ "ΜΑΡΤΥΣ ΜΟΥ Ο ΘΕΟΣ" ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΤΣΙΤΑ ΣΤΟ VAULT



Η εταιρεία θεάτρου GAFF και ο πολυχώρος VAULT 
παρουσιάζουν
το έργο του Μάκη Τσίτα

«Μάρτυς μου ο Θεός»

που τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014
σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη

Από το Σάββατο 08 Νοεμβρίου
και κάθε Σάββατο στις 18:00 και Κυριακή στις 21:00,
ως τις 11 Ιανουαρίου 2015.


Η εταιρεία θεάτρου GAFF παρουσιάζει στον πολυχώρο VAULT  το έργο του Μάκη Τσίτα «Μάρτυς μου ο Θεός» που τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014.

Μέσα στο πανηγυρικό κλίμα που επικρατεί στην Αθήνα του 2004, ο Χρυσοβαλάντης -ένας τυπικός αντιήρωας της εποχής μας, άνθρωπος απλός αλλά οπλισμένος με χιούμορ, με φαντασία και με μια ιδιαίτερη λεκτική ευφορία-, έχοντας βρεθεί στα πενήντα του άνεργος και με υγεία κλονισμένη, εξιστορεί με μοναδικό τρόπο τα πάθη που υφίσταται από παιδί στην αναμέτρησή του με την πραγματικότητα. Όλοι –οι γυναίκες που συναντά, οι εργοδότες του, ακόμη και η ίδια η οικογένειά του– τον προδίδουν, ενώ γύρω του διαγράφεται η εικόνα μιας κοινωνίας που, παρά την επιφανειακή ευμάρεια, βυθίζεται στην παρακμή.

Μέσα από τον χειμαρρώδη μονόλογό του, που ακολουθεί τη ροή της σκέψης του, παρακολουθούμε τον αγώνα του να σταθεί όρθιος, ισορροπώντας ανάμεσα στο κωμικό και το δραματικό.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Κείμενο - δραματουργική επεξεργασία: Μάκης Τσίτας
Σκηνοθεσία: Σοφία Καραγιάννη
Μουσική επιμέλεια: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Σκηνογραφική επιμέλεια: Σοφία Καραγιάννη- Λίνα Παγώνη
Βοηθός σκηνοθέτη: Μυρτώ Αθανασοπούλου
Φωτογραφίες: Νικολέττα Γιαννούλη, Χάρης Λυγούρας
Αφίσα παράστασης: Νικολέττα Γιαννούλη, Αλέξανδρος Βενιέρης

Παίζει ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης



Μάκης Τσίτας
Ο Μάκης Τσίτας γεννήθηκε το 1971 στα Γιαννιτσά. Σπούδασε δημοσιογραφία στη Θεσσαλονίκη και ασχολήθηκε με το ραδιόφωνο. Από το 1994 ζει μόνιμα στην Αθήνα και εργάζεται στο χώρο των εκδόσεων. Διευθύνει το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο και τον πολιτισμό diastixo.gr.
Κείμενά του (διηγήματα, θεατρικά, ποιήματα) έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες και έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα μονόπρακτά του «Στην πλατεία» και «Η τηλεόραση» παίχτηκαν στο Θέατρο των Καιρών (σε σκηνοθεσία Έρσης Βασιλικιώτη). Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά, τα ισπανικά, τα αγγλικά, τα εβραϊκά, τα σουηδικά και τα φινλανδικά.
Έχει εκδώσει τη συλλογή διηγημάτων «Πάτυ εκ του Πετρούλα» (Καστανιώτης, 1996), και δεκαπέντε βιβλία για παιδιά (με πιο πρόσφατο το «Ο αδέσποτος Κώστας», Ψυχογιός, 2014).
Το μυθιστόρημά του «Μάρτυς μου ο Θεός» (Κίχλη, 2013) απέσπασε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014.

Εταιρεία θεάτρου GAFF
H εταιρεία θεάτρου GAFF δημιουργήθηκε το 2010. Έχει παρουσιάσει τις παραστάσεις «Μην παίζεις με τα χώματα» της Στέλλας Βλαχογιάννη (θέατρο Βασιλάκου, studio Mαυρομιχάλη και περιοδεία με την υποστήριξη της ΟΠΑΠ ΑΕ), «ΚΡΑΧ» μια σύνθεση από ιστορίες των Μ. Μπρέχτ και Α. Τσέχωφ για τη σχέση του ανθρώπου με το χρήμα (Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης - 1ο LOW BUDGET FESTIVAL) και «Ψυχολογία Συριανού συζύγου» του Ε. Ροΐδη (Θέατρο του Νέου Κόσμου, VAULT και περιοδεία για τρεις συνεχόμενες χρονιές). Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει η Σοφία Καραγιάννη.

Ομάδα Gaff: 6945247197, 6945958292

(GAFF: Ονομασία που δόθηκε τον 19ο αιώνα στο αυτοσχέδιο θέατρο στις φτωχότερες συνοικίες του Λονδίνου και άλλων μεγάλων πόλεων, στου οποίου την σκηνή ανεπαρκείς θίασοι παρουσίαζαν άγαρμπες παραστάσεις μελοδραματικού ρεπερτορίου. Το εισιτήριο κόστιζε μία ή δύο πένες.)



ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:                      
Σάββατο       18: 00
Κυριακή            21:00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΗΤΗΡΙΩΝ

Γενική είσοδος: 10 ευρώ
Μειωμένο: 8  ευρώ (Φοιτητές/ Μαθητές / Σπουδαστές/ Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ)/ ΑμΕΑ/ Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ)

Πολυχώρος VAULT
Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός
Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8 λεπτά περίπου με τα πόδια)
Τηλέφωνα: 213 0356472 / 6945 993870
(για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 – 14:00 και 17:00 -21:00)

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ-ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ


Οι Θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωση Έδεσσας-Βεγορίτιδας» για τις πολιτικές της Δημαρχίας

      Στο σύντομο διάστημα από την ανάληψη της Δημαρχίας από την παράταξη του κ.Γιάννου, έχουμε ήδη τα πρώτα «δείγματα γραφής» για τον τρόπο διαχείρισης των ζητημάτων που αφορούν τον Δήμο Έδεσσας. Έχουμε πλέον χειροπιαστά αποτελέσματα για τη διαχείριση, που θα ακολουθηθεί με την ψήφιση του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος.

      Η «Λαϊκή Συσπείρωση Έδεσσας-Βεγορίτιδας» με τον εκλεγμένο δημοτικό της σύμβουλο Φουνταλή Μιχάλη δημοσιοποιεί τις θέσεις, που εξέφρασε στα πρόσφατα Δημοτικά Συμβούλια :

·              Δεν ψηφίσαμε το Τεχνικό Πρόγραμμα που προτάθηκε, γιατί δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του Δήμου Έδεσσας και των συνδημοτών μας, αφού αποδέχεται πλήρως την αποστέρηση της χρηματοδότησης του Δήμου από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
     Το Τεχνικό Πρόγραμμα διαχειρίζεται την οικονομική ασφυξία & μιζέρια, που έχει σαν αποτέλεσμα τη χειροτέρευση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους Δημότες.
     Αυτό σημαίνει Σχολεία με προβλήματα στη θέρμανση και τις υποδομές τους, σημαίνει 1ο & 2ο Νηπιαγωγεία με πλημμυρισμένες αίθουσες από ακάθαρτα λύματα από το καλοκαίρι, που έχει σαν αποτέλεσμα την πέρα για πέρα δικαιολογημένη άρνηση των γονιών να στέλνουν τα παιδιά τους σε Σχολεία-«βόθρους».
     Σημαίνει κλειστό το Κολυμβητήριο, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για τη λειτουργία του και παρατημένες στην τύχη τους τις υπόλοιπες Αθλητικές Εγκαταστάσεις.
    Σημαίνει απαράδεχτες Υπηρεσίες Καθαριότητας στην πόλη της Έδεσσας & τα Χωριά και αδυναμία εκτέλεσης ακόμη και μικροπαρεμβάσεων για την αντιμετώπιση καθημερινών προ-βλημάτων μιας και δεν υπάρχουν χρήματα για προσωπικό & υλικά στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου.
    Σημαίνει αδυναμία περιορισμού των προβλημάτων με τα αδέσποτα σκυλιά. Σημαίνει άθλιες υπηρεσίες Αγροτικής Οδοποιίας παρά το γεγονός, ότι οι αγρότες ακριβοπληρώνουν γι’αυτό.
     Σημαίνει - παρά και τη δικής μας αντίθετη άποψη και άρνηση ψήφισης της σχετικής από-φασης - επαναλειτουργία της ελεγχόμενης στάθμευσης, γιατί φέρνει έσοδα στο Δήμο από τα πρόστιμα, παρά το κομφούζιο που συνεχίζει να υπάρχει στο κυκλοφοριακό σύστημα της πόλης.
·           Δεν ψηφίσαμε την μηδενική αύξηση στα Δημοτικά Τέλη και αντιπροτείναμε μείωση αυτών κατά 30%, αφού έχουμε τσακισμένο το εισόδημα εργαζομένων, αγροτών, αυτοαπα-σχολούμενων-ΕΒΕ, συνταξιούχων και τρομακτική αύξηση της ανεργίας. Δυστυχώς η πρότασή μας αυτή απορρίφθηκε όχι μόνο από την παράταξη του Δημάρχου, αλλά και από όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις της Αντιπολίτευσης στο Δήμο.
·            Καταψηφίσαμε τον Προϋπολογισμό, που φτιάχτηκε από την πλειοψηφία - κατά δήλωσή και παραδοχή της - σύμφωνα με τις οδηγίες & κατευθύνσεις των Υπουργείων Εσωτερικών & Οικονομίας με πλήρη οικονομικό στραγγαλισμό & έλεγχο και όχι σύμφωνα με τις ανάγκες των συνδημοτών μας.


·           Η Κυβέρνηση θέλει την προώθηση της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών των Δήμων, τη συνεργασία τους με ιδιώτες-«επενδυτές», τη λειτουργία τους ανταποδοτικά σαν Ανώνυμες Εταιρείες, που θα έχουν κέρδη από τις υπηρεσίες προς τους Δημότες και την πλήρη απαλλα-γή του Κράτους από τη χρηματοδότηση των Δήμων. Έτσι, αυτά που πληρώνουν οι Δημότες μέσο της φορολογικής τους αφαίμαξης, θα δίνονται για τη σωτηρία των τραπεζιτών και των μεγάλων μονοπωλιακών επιχειρήσεων, με ψίχουλα για τη λειτουργία των Δήμων και φτώχεια & ανεργία για το λαό.
       Με αυτού του τύπου Προϋπολογισμούς, έχουμε απλήρωτους εργαζόμενους στο Δήμο για πάνω από 7 μήνες, διάλυση εργασιακών σχέσεων και προσλήψεις με 2μηνα & εργολαβίες παντού, τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς& το Ωδείο, που θάναι μόνο για όσους έχουν ακόμη τη δυνατότητα να πληρώνουν δίδακτρα. Οδηγούμαστε το επόμενο διάστημα σε σύμπραξη του Δήμου με ιδιώτες για τη λειτουργία των Αθλητικών Εγκαταστάσεων και το «χαράτσωμα» στους χρήστες αυτών.
·               Αρνηθήκαμε να ψηφίσουμε την ιδιωτικοποίηση των Υπηρεσιών Καθαριότητας. Από χρόνια πριν προειδοποιούσαμε τους συνδημότες μας, όταν μαζί οι παρατάξεις που εκφρά-ζουν στο Δήμο τη ΝΔ & το ΠΑΣΟΚ περνούσαν σε ιδιώτες διαχειριστές τον ΧΥΤΑ & τον Βιολογι-κό Καθαρισμό.
      Προειδοποιούσαμε ότι ο Δήμος οδηγείται σε «λειτουργία Α.Ε.» και σε λίγο χρόνο θα λειτουργεί μόνο για να βγάζει πιστοποιητικά γέννησης & θανάτου, θα λειτουργεί με αρμοδιό-τητες που το Κράτος θα ορίζει σαν ένα ακόμη γρανάζι του Κρατικού Μηχανισμού. Μια τέτοια λειτουργία δεν χρειάζεται ούτε Δήμαρχο, αλλά ούτε και Δημοτικά Συμβούλια, αρκούν κάποιοι καλοί «Μάνατζερ»- υπηρεσιακοί παράγοντες χωρίς πολιτικό ρόλο και λόγο. Τότε πολλοί συνδημότες μας κατηγορούσαν για λαϊκισμό, όπως το ίδιο κάνουν και ορισμένοι ακόμη και σήμερα, μόνο που το κόστος αυτών των επιλογών - που εμείς μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο αντιπαλεύουμε καθημερινά - το πληρώνουν πολύ ακριβά όλοι οι συνδημότες μας.
       Η κατάργηση της Υπηρεσίας Καθαριότητας μπορεί να σημάνει την απόλυση των εργαζο-μένων σ’αυτήν, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι αυτό δεν θα συμβεί. Το σίγουρο πάντως είναι, ότι θα φέρει αυξήσεις στα Δημοτικά Τέλη και εργολάβους που θα επιζητούν τα κέρδη σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με μεροκάματα πείνας, με ανασφάλιστη εργασία, όπως ήδη συμβαίνει σε άλλους τομείς.
·               Σ’αυτού του είδους τη λειτουργία του Δήμου η «Λαϊκή Συσπείρωση Έδεσσας-Βεγορίτι-δας» θα βρίσκεται αγωνιστικά απέναντι και στο πλευρό των συνδημοτών μας.
      Δεν μας καταβάλει η λογική, που σε κάθε ευκαιρία η παράταξη της πλειοψηφίας επικαλείται «ο λαός επέλεξε εμάς και όχι εσάς».
      Εμείς λοιπόν και για μια ακόμη φορά επισημαίνουμε, ότι ο συμβιβασμός με την πολιτική που εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα μόνο δεινά φέρνει για το λαό μας. Είναι καιρός ο λαός που παράγει τον πλούτο να περάσει στην αντεπίθεση. Να κάνει δικό του αυτό που του ανήκει βάζοντας στο περιθώριο όλους εκείνους, που τον θέλουν «ραγιά» και απλό παρατη-ρητή των εξελίξεων και της ζωής του που έχει γίνει «κόλαση».





Έδεσσα , 12/11/2014                                                     «Λαϊκή Συσπείρωση Έδεσσας-Βεγορίτιδας»                                 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...