Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

ΦΑΣΟΛΙΑ, ΑΡΝΙ, ΧΟΡΤΑ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ. Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ

Φασόλια, αρνί, χόρτα και κρασί – Αυτά έφαγε και ήπιε ο Ιησούς στο Μυστικό Δείπνο
Βραστά φασόλια, αρνί, ελιές, πικρά χόρτα, σάλτσα ψαριού, άζυμο ψωμί και αρωματικό κρασί ήταν πιθανότατα το μενού του Μυστικού Δείπνου, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.
Οι δύο Ιταλοί αρχαιολόγοι που μελέτησαν την παλαιστινιακή κουζίνα, επικαλούνται στίχους της Βίβλου, εβραϊκά γραπτά, αρχαία ρωμαϊκά έργα και αρχαιολογικά δεδομένα που αναφέρονται στις διατροφικές συνήθειες στην Ιερουσαλήμ στις αρχές του 1ου αιώνα μ.Χ.
Το φαγητό του Μυστικού Δείπνου δεν καταναλώθηκε από τους παρευρισκόμενους όπως φαίνεται σε πολλά θρησκευτικά έργα τέχνης που δείχνουν τους μαθητές γύρω από ένα ορθογώνιο τραπέζι, αλλά με τον Ιησού και τους αποστόλους του ξαπλωμένους σε μαξιλάρια δαπέδου, όπως έκαναν οι Ρωμαίοι εκείνη την εποχή.
«Η Βίβλος ασχολείται με το τι συνέβη κατά τη διάρκεια του εν λόγω δείπνου, αλλά δεν περιγράφει λεπτομερώς τι έφαγε ο Ιησούς και οι δώδεκα Απόστολοι», ανέφερε στο Discovery News, ο αρχαιολόγος Generoso Urciuoli.
Τα πιάτα, τα μπολ και τα βάζα ήταν πιθανόν φτιαγμένα από πέτρα. Απόδειξη αποτελούν τα ευρήματα του 1ο αιώνα μ.Χ. που βρέθηκαν σε πολλές περιοχές κοντά στην Ιερουσαλήμ και τη Γαλιλαία.
«Οι Εβραίοι χρησιμοποιούσαν λίθινα αγγεία για το λόγους υγιεινής» δήλωσε Urciuoli.
Υπήρχαν κανόνες όσον αφορά την θέση των επισκεπτών γύρω από το τραπέζι. Τα σημαντικότερα πρόσωπα καθόντουσαν στα δεξιά και στα αριστερά του βασικού επισκέπτη» συμπλήρωσε.
Οσον αφορά τον Ιούδα ο Urciuoli αναφέρει: «Σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Ιωάννη, ο Ιούδας καθόταν πολύ κοντά στον Ιησού, ίσως και στα αριστερά του. Σύμφωνα με όσα λέγονται  βουτούσε το ψωμί στο πιάτο του Δασκάλου του. Επρόκειται για μια πρακτική σύμφωνα με την οποία οι παρευρισκόμενοι έπαιρναν τροφή από ένα κοινό μπολ», πρόσθεσε ο Urciuoli.


Πηγή:http://www.iefimerida.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...