Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

TIME: ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ

Time: Πού θα γίνει ο επόμενος μεγάλος σεισμός;
Εδώ και χρόνια, οι σεισμολόγοι είχαν προβλέψει ότι ένας μεγάλος σεισμός θα χτυπήσει την περιοχή των Ιμαλαΐων, ανάμεσα στην Ινδία και το Νεπάλ.
Τα Ιμαλάια κινούνται προς τα πάνω κάθε χρόνο περίπου κατά ένα εκατοστό, επειδή η τεκτονική πλάκα της ευρύτερης περιοχής της Ινδίας συγκρούεται με την ευρωασιατική πλάκα. Καθώς οι δύο πλάκες ωθούνται η μία εναντίον της άλλης τεράστιες, ποσότητες πίεσης συσσωρεύονται, με αποτέλεσμα να συμβαίνει ένας σεισμός.
Η συγκεκριμένη περιοχή βιώνει έναν σεισμό μεγάλου μεγέθους περίπου κάθε 75 χρόνια. Ο τελευταίος συνέβη το 1934, είχε μέγεθος περίπου 8 Ρίχτερ και σκότωσε 10.000 ανθρώπους.
Ο ειδικός επιστήμονας Hari Kumar, περιφερειακός συντονιστής στον οργανισμό GeoHazards International, έναν μη κυβερνητικό οργανισμό που βοηθά να περιορίζονται οι κίνδυνοι από τους μεγάλους σεισμούς στις αναπτυσσόμενες χώρες, μίλησε για τον φονικό σεισμό του Νεπάλ στο περιοδικό Time και ανέφερε σε ποιες χώρες και πόλεις του πλανήτη θα σημειωθούν μεγάλοι σεισμοί στο άμεσο μέλλον.
Ο Kumar δήλωσε: «Αν και είναι αδύνατον να προβλέψουμε με ακρίβεια πότε ή πού θα συμβούν μεγάλοι σεισμοί, οι περιοχές στις οποίες η έντονη και μεγάλη σεισμική δραστηριότητα συναντά τη φτώχεια και την υπανάπτυξη, είναι πιο επιρρεπείς στην καταστροφή».
Ο Ινδός επιστήμονας δήλωσε ότι περιοχές που κινδυνεύουν από ανάλογο μεγάλο σεισμό στο μέλλον είναι στο Νεπάλ, άλλες μικρές και μεγάλες πόλεις καθώς και αρκετές περιοχές σε Ινδία, Πακιστάν και Μπουτάν, που σημειώνεται έντονη δραστηριότητα τεκτονικών ρηγμάτων στο υπέδαφός τους και έχουν έλλειψη προετοιμασίας σε ανάλογες καταστάσεις.
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Δεν είναι ότι το Νεπάλ δεν γνώριζε το πρόβλημα, αλλά ήταν τόσο τεράστιο, που δεν ήξεραν από πού να αρχίσουν» και συμπλήρωσε: «Η χώρα δεν διαθέτει τους πόρους και την τεχνογνωσία για να κάνει τα υφιστάμενα κτήρια ανθεκτικά στους σεισμούς, η κυβέρνηση εργάζεται ενάντια στον χρόνο».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ίδιου οργανισμού, Brian Tucker, αποκάλυψε στο περιοδικό ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Χιλή, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία, η Τουρκία (ειδικά η Κωνσταντινούπολη), είναι υψηλού κινδύνου χώρες για μεγάλο σεισμό, αλλά έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα, τόσο για τα κτήρια, όσο και για την εκπαίδευση των πολιτών σε περίπτωση μεγάλου σεισμού.
Ο Tucker τόνισε ότι ανατριχιάζει στην ιδέα να συμβεί ένας μεγάλος σεισμός, όπως αυτός στο Νεπάλ, στο Ιράν, στο Πακιστάν, στην Ινδονησία και στο Περού και μάλιστα στις πρωτεύουσες αυτών των κρατών, ενώ υποστήριξε, ότι, αν του ζητούσαν να βάλει στοίχημα, πού θα γίνει ο επόμενος μεγάλος σεισμός, δήλωσε ότι θεωρεί πως θα συμβεί ανοιχτά των ακτών της Σουμάτρας.
Το 2004 ένας μεγάλος σεισμός, μεγέθους 9,3 Ρίχτερ, έπληξε το βορειοδυτικό άκρο της Σουμάτρας, στην Ινδονησία, δημιουργώντας ένα τεράστιο τσουνάμι, που σκότωσε 230.000 ανθρώπους και προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...