Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Κυριακή 24 Μαΐου 2015

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΝ ΣΑΣ ΕΠΙΤΕΘΕΙ ΣΚΥΛΟΣ


Κακομεταχείριση, κακή “εκπαίδευση”, αδιαφορία των ιδιοκτητών, DNA. Αυτοί είναι οι κυριότεροι λόγοι που στις ΗΠΑ μόνο, καταγράφονται κάθε χρόνο 4,5 εκατομμύρια επιθέσεις σκύλων σε ανθρώπους με 20 από αυτές να είναι θανατηφόρες. Στα περισσότερα περιστατικά, “πρωταγωνιστές” είναι πιτμπουλ, ντόμπερμαν, γερμανικοί ποιμενικοί και διασταυρώσεις τους, ράτσες που έχουν έμφυτα μεγαλύτερη επιθετικότητα.
.Τι θα έπρεπε να κάνετε αν βρεθείτε απέναντι σε έναν σκύλο που ετοιμάζεται να σας επιτεθεί;

Τι να ΜΗΝ κάνετε
Μην τρέξετε: Αν ένα ξένο, επιθετικό σκυλί σας προσεγγίσει, το ένστικτό σας μπορεί να σας “βάλει” να τρέξετε μακριά από αυτό. Μεγάλο λάθος. Οποιαδήποτε γρήγορη κίνηση ερεθίζει τις αντιδράσεις του σκύλου, όπως ένα κόκκινο πανί ερεθίζει έναν άγριο ταύρο. Το καλύτερο είναι να μείνετε ακίνητοι και να μην κάνετε απότομες κινήσεις.
Μην κοιτάζετε τον σκύλο στα μάτια: Μην πανικοβάλεστε. Πολλά επιθετικά σκυλιά θα αντιδράσουν βίαια, αν τα κοιτάξετε στα μάτια, οπότε προσπαθήστε να το αποφύγετε. Αν μείνετε ακίνητοι και αποφύγετε την οπτική επαφή (στα μάτια) έχετε μεγάλες πιθανότητες να σας εγκαταλείψει, καθώς πολλά σκυλιά εκλαμβάνουν ως “πρόκληση μάχης” τον το κοιτάς στα μάτια. Το σωστό είναι να κοιτάζετε στη γενική κατεύθυνση που βρίσκεται ο σκύλος, με την περιφερειακή σας όραση. Προσπαθήστε να χασμουρηθείτε και να γλύψετε τα χείλη σας (ως σύμβολο παθητικότητας στη “γλώσσα των σκύλων”) καθώς απομακρύνεστε σιγά- σιγά. Μην του γυρίσετε την πλάτη, ωστόσο, αλλά και μην έχετε επιθετική συμπεριφορά, ώστε ο σκύλος να χάσει το ενδιαφέρον του.
Μην αφήνετε εκτεθειμένα δάχτυλα και αδύνατα σημεία. Κάντε τα χέρια σας μπουνιές και σταυρώστε τα μπροστά στο στήθος: Ετοιμαστείτε να προστατέψετε τα πιο ευάλωτα σημεία σας, γύρω από το λαιμό σας- συχνά τον πρωταρχικό στόχο ενός σκύλου. Αφήστε τον σκύλο να σας μυρίσει. Με χαμηλή, αλλά επιτακτική φωνή, πείτε του “Μη!”, ή “Όχι”, ώσπου να φύγει. Απομακρυνθείτε σιγά- σιγά.
Μην του επιτεθείτε: Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι ο καυγάς με έναν σκύλο, μοιάζει με του ανθρώπου. Έτσι, όταν ο σκύλος δείχνει τα δόντια του, προτιμούν να επιτεθούν πρώτοι. Τραγικό λάθος, καθώς το μόνο που καταφέρνει αυτός που το κάνει, είναι να εξαγριώσει εντελώς τον επιτιθέμενο σκύλο.
Αν είστε με ποδήλατο, κατεβείτε από αυτό: Βάλτε το ποδήλατο ανάμεσα σε εσάς και τον σκύλο. Φροντίστε να τον αποθαρρύνετε μέχρι να σας εγκαταλείψει.

Τι να κάνετε
Φροντίστε να μη σας επιτεθεί στο πρόσωπο: Αν δεν καταφέρετε να ξεφύγετε από την επίθεση ενός άγριου σκύλου, επικεντρώστε όλες σας τις δυνάμεις στο να αποφύγετε να σας δαγκώσει στο πρόσωπο. Τα χειρότερα τραύματα από επιθέσεις σκύλων, γίνονται στο κεφάλι, το πρόσωπο και το λαιμό. Έτσι λοιπόν, προστατεύστε αυτές τις περιοχές με κάθε κόστος. Μια καλή λύση είναι να προστατεύετε τα αυτιά σας χρησιμοποιώντας τους αγκώνες για προστασία του προσώπου και του λαιμού σας. Κάποια σκυλιά (πχ πιτμπουλ) θα κινηθούν ενστικτωδώς προς το λαιμό σας, οπότε να είστε σίγουροι ότι θα προστατεύσετε πρώτα αυτό το σημείο. Πάντως, να μη φοβηθείτε και διστάσετε, αν δεχθείτε επίθεση να κλωτσήσετε/χτυπήσετε το επιτιθέμενο ζώο και, αν βρεθείτε κάτω, να σηκωθείτε όρθιοι.
Μείνετε ήρεμοι: Συχνά, ένας σκύλος θέλει απλά να σας μυρίσει και να συνεχίσει το δρόμο του. Μην βγάζετε το αυθαίρετο συμπέρασμα ότι επειδή σας πλησιάζει, θέλει να σας επιτεθεί. Σίγουρα, είναι δύσκολο να μείνετε ήρεμοι καθώς δέχεστε επίθεση, από την άλλη, όμως έχετε υπόψη σας ότι οι σκύλοι αισθάνονται τον φόβο και αυτό τους προβοκάρει περισσότερο.
Μην επαναπαύεστε: Όταν σας πλησιάζει σκύλος, ακόμα και αν αποφύγετε την επίθεση, μην επαναπαυθείτε. Να ξέρετε πάντα πού βρίσκεται, ώστε να μην πέσετε θύμα ξαφνικής επίθεσης.
Κατεβάστε το κεφάλι: Ναι, φαίνεται πολύ… υποτιμητικό, όμως το κατέβασμα του κεφαλιού για τον σκύλο, είναι δείγμα υποταγής και ίσως να σας γλιτώσει από έναν “καυγά”.

Μου επιτέθηκε. Τώρα τι κάνω;
Αν τελικά ο σκύλος σας επιτεθεί, προσπαθήστε να το “ταϊσετε” με το παλτό – μπουφάν που θα έχετε στο χέρι σας, την τσάντα, τον εξοπλισμό ποδηλάτου, οτιδήποτε θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως αντιπερισπασμός καθώς θα απομακρύνεστε αργά- αργά. Το να πέσετε κάτω (επίσης) και να γυρνάτε σαν τον Καραγκούνη που μόλις έφαγε τρικλοποδιά, δεν θα βοηθήσει. Ούτε το να δέχεστε την επίθεση σαν τον… Γκάντι. Συχνότερα, η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα.
Και πώς κάνουμε επίθεση, όταν βρεθούμε στα σαγόνια άγριου σκύλου; Μπορείτε να πιέσετε με όλη σας τη δύναμη τις καρωτίδες αρτηρίες στα δύο πλάγια του λαιμού του, με σκοπό να μειώσετε τη ροή αίματος στον εγκέφαλό του, να το ζαλίσετε και να το αναγκάσετε σε υποχώρηση, ή ακόμα καλύτερα, λιποθυμία.
“Ευάλωτα” σημεία του σκύλου είναι τα πόδια, η μύτη, τα μάτια και το εσωτερικό των αυτιών. ΠΡΟΣΟΧΗ: ΠΟΤΕ μην επιτεθείτε σε σκύλο, αν δεν σας έχει επιτεθεί και δεν κινδυνεύετε. Μπορεί μια απλή “συνάντηση γνωριμίας” να μετατραπεί σε μάχη επιβίωσης για τον σκύλο και, μιας και είστε εξοπλισμένοι με λιγότερα όπλα από τη φύση, αυτό είναι κάτι που θέλετε να αποφύγετε.
Αν σας έχει ρίξει κάτω και σας έχει αρπάξει το ένα χέρι, προσπαθήστε να μετακινηθείτε από πάνω του και να πατήσετε με το γόνατο στο λαιμό του. Άλλη λύση, χτυπήστε με το δάχτυλο δυνατά το μάτι του.
Καταγγείλτε την επίθεση: Αν δεχθείτε επίθεση, η δείτε αδέσποτα, επιθετικά σκυλιά, μην διστάσετε να το αναφέρετε. Και, μιας και οι αρχές σε αυτή τη χώρα κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου, υπάρχουν δεκάδες φιλοζωϊκές οργανώσεις που θα σπεύσουν και θα φροντίσουν να λύσουν το πρόβλημα.
Θυμηθείτε: Ο σκύλος, από τη φύση του, δεν είναι εχθρός, αλλά ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Στο 99% των περιπτώσεων επιθέσεων σκύλων παγκοσμίως, πίσω από τον άγριο σκύλο, κρύβεται ένα κακό “αφεντικό” που μεγάλωσε τον σκύλο μαθαίνοντάς τον να επιτίθεται. Μην ενθαρρύνετε τον μέσο υπάνθρωπο που θεωρεί ότι είναι σωστό να κλωτσήσει/τρομάξει/εκφοβίσει/κυνηγήσει ένα αδέσποτο ή μη, είναι σωστό. Αυτό, θα κάνει τον σκύλο που δέχεται την επίθεση, να μην είναι φιλικός. Σκεφτείτε ότι και εσάς αν σας είχε εγκαταλείψει- πετάξει η οικογένειά σας στο δρόμο, πεινασμένο, διψασμένο, αντιμέτωπο με δεκάδες εχθρικά πλάσματα που σας κλωτσούν για πλάκα, θα γινόσασταν επιθετικός για να επιβιώσετε.
Αντιδράστε στον “χαβαλέ”. Δεκάδες κακομαθημένα κομπλεξικά πλάσματα βρίσκουν “αστείο” το να “παίζουν” τις νύχτες στις πλατείες με τα αδέσποτα. Κλωτσιές και πρόκληση τρόμου, είναι τα πιο συνηθισμένα “παιχνίδια” που δίνουν στο σκύλο- θύμα το μήνυμα ότι “άνθρωπος = κίνδυνος για τη ζωή μου”.
Σε αντίθεση πάντως με τον άνθρωπο, η πλειοψηφία των αδέσποτων σκύλων είναι φιλικοί και το μόνο που χρειάζονται είναι λίγη στοργή. Το σημαντικότερο είναι να συνεργαζόμαστε όλοι με τους (πραγματικούς) φιλόζωους, με σκοπό την περίθαλψη των ζώων και την ανεύρεση ενός σπιτιού για το καθένα…



ΠΗΓΗ...: http://www.itabloid.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...