Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΗΦΑΚΗΣ: ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Οι αγρότες διεκδίκησαν και πέτυχαν …. φορολογικές ελαφρύνσεις και διευκολύνσεις!

Γιάννης Σηφάκης:
Σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις των αγροτών από την κυβέρνηση
 Ψηφίστηκε η τροπολογία στη Βουλή
 Με τον μνημονιακό νόμο φορολογίας εισοδήματος Ν.4172/2013 που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ οι αγροτικές επιδοτήσεις καθώς και οι πάσης φύσεως αποζημιώσεις ( πχ ΕΛΓΑ) προσμετρούνται στο φορολογητέο αγροτικό εισόδημα και φορολογούνται με συντελεστή 13%από το πρώτο ευρώ. Για παράδειγμα, παραγωγός που έλαβε για το 2014 επιδοτήσεις ύψους 12.000 ευρώ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία θα φορολογηθεί για αυτές με 1560 ευρώ. Επίσης, αν υποθέσουμε ότι ο ίδιος παραγωγός έλαβε και από τον ΕΛΓΑ αποζημίωση ( λόγω φυσικών καταστροφών) ύψους 10.000,00 € θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο 1300 ευρώ. Δηλαδή ο παραγωγός του παραδείγματος μόνο για επιδοτήσεις και την αποζημίωση του ΕΛΓΑ θα πληρώσει φόρο 2860 ευρώ.
Αντίθετα με την τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε στη Βουλή  στο φορολογητέο αγροτικό εισόδημα δεν υπολογίζονται το σύνολο των αποζημιώσεων και ακόμη το τμήμα των επιδοτήσεων ως 12.000 ευρώ. Δηλαδή οι επιδοτήσεις ως 12.000 ευρώ είναι αφορολόγητες και το 100% των αποζημιώσεων είναι αφορολόγητο.  Οπότε ο παραγωγός του παραδείγματος δεν θα πληρώσει καθόλου φόρο για τις επιδοτήσεις και την αποζημίωση του ΕΛΓΑ.
Επισημαίνεται ότι, με την τροπολογία που ψηφίστηκε, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αγροτών εξαιρείται από την φορολόγηση των επιδοτήσεων που λαμβάνουν αφού με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ το 95% των αγροτών λαμβάνουν επιδοτήσεις κάτω από 12.000 ευρώ.
Επιπλέον με την τροπολογία μειώθηκε η προκαταβολή του φόρου που θα πληρώσουν οι αγρότες για τα εισοδήματα του 2014 στο μισό. Δηλαδή από 55% σε 27%.
Αναμένεται με την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου ο καθορισμός του αφορολόγητου ορίου.  

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...