Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ. ΑΚΟΥΣΕ ΤΟ. (ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ Σ.Κ.Π.)



Όταν δικός σου άνθρωπος έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, εν προκειμένω Σκλήρυνση κατά Πλάκας ή Πολλαπλή Σκλήρυνση, η εναλλαγή συναισθημάτων που συμβαίνει σε εκείνον/η συμβαίνει αναπόφευκτα και σε εσένα.
* Το αρχικό σοκ όταν μαθαίνει το νέο
* Η πρώτη αντίδραση (συνήθως λύπη, άσχημα συναισθήματα και σκέψεις, θυμός)
* Η προσπάθεια να ξεκολλήσει από άσχημες σκέψεις, να μη μιζεριάσει, να "σηκωθεί", να συνεχίσει να ζει όπως πριν, σαν να μην άλλαξε τίποτα...
Κι όμως άλλαξε. Αλλάζει όλο του το είναι. Αλλάζει ο τρόπος που ζει. Συνήθως και ο τρόπος που σκέφτεται και συμπεριφέρεται.
Για εμάς, που έχουμε στο πολύ κοντινό μας περιβάλλον κάποιον ασθενή, όλο αυτό το πήγαινε-έλα της διάθεσης και της ψυχολογίας πολλές φορές δεν μπορεί να ερμηνευτεί. Είναι φορές που ερμηνεύεται με λάθος τρόπο. Άλλες φορές που νομίζουμε ότι καταλαβαίνουμε αλλά τελικά η αντίδρασή μας είναι άσχημη.
Βρήκα τυχαία την Ομάδα Αλληλεγγύης Ανθρώπων με ΣΚΠ στο Facebook πριν λίγα χρόνια. Ομολογώ ότι έμαθα να συμπεριφέρομαι καλύτερα και να συγκρατούμαι στις "παράλογες" μέχρι πρότινος απαιτήσεις, αντιδράσεις της μητέρας μου. Κατάλαβα, λοιπόν, ότι το δικό μου συναισθηματικό πήγαινε-έλα ήταν πολύ μικρό σε σχέση με το δικό της.
Το ίντερνετ εκτός από "μου αρέσει" και "σχολιάστε" έχει και τη "δημοσίευση". Διαβάζω εκεί ανθρώπους να μοιράζονται τα προβλήματά τους, τα συμπτώματά τους, τους τρόπους που ο καθένας βρήκε τη λύση, να δίνουν κουράγιο ο ένας στον άλλο. Η ομάδα αυτή είναι “αχρωμάτιστη”, μακριά από συμφέροντα και κρυμμένες λέξεις. Γίνεται κάτι σε κάποιον συνασθενή-μέλος και η αλληλεγγύη παίρνει μπρος. Διαδραστικό το ίντερνετ. Μέσα σε λίγες ώρες λύνονται προβλήματα. Προβλήματα σοβαρά, όπως έλλειψη φαρμάκων, ανικανότητα μετακίνησης. Ο ένας δίνει στον άλλο από το περίσσευμά του. Περίσσευμα φαρμάκων, αγάπης και φροντίδας.
Θα ήταν πολύ ωραίο να υπήρχαν παρόμοιες ομάδες για όλες τις παθήσεις. Για να βλέπουν οι άνθρωποι ότι δεν είναι μόνοι τους. Έτσι νιώθουν καλύτερα. Δεν ΥΠΕΡΕΚΤΙΜΟΥΝ αλλά και δεν ΥΠΟΤΙΜΟΥΝ το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν.
Σκοπός της ομάδας αυτή την Τετάρτη, 27 Μαΐου, (παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης 2015 για την Πολλαπλή Σκλήρυνση ή Σκλήρυνση κατά Πλάκας) είναι να διαβάσουν πολλά μάτια το φυλλάδιο που θα μοιράζουμε. Να μάθουν τι είναι η ΣΚΠ και ποια είναι μερικά από τα συμπτώματά της.
Θα βγούνε έξω να μοιράσουν φυλλάδια, να ενημερώσουν και να γνωρίσουν συνασθενείς τους τόσα άτομα. Πολλά εκ των οποίων έχουν σοβαρό κινητικό πρόβλημα. Αλλά θα βγουν. Γιατί ξέρουν πόσο σημαντικό είναι να βγει ο καθένας από το σπίτι του και να μιλήσει για το πρόβλημά του. Υπάρχουν πολλοί/ές που δεν έχουν μιλήσει ούτε στην ίδια τους την οικογένεια, ιδιαίτερα όταν το πρόβλημα δεν είναι εμφανές.
Να δει ότι υπάρχουν κι άλλοι/ες σαν αυτόν. Που έχουν εκφραστεί και έχουν βρει φίλους. Που μοιράζονται τις δυσκολίες τους. Που έμαθαν να διεκδικούν και να πετυχαίνουν.
Πέρυσι κάναμε το ίδιο. Βγήκαμε σε κεντρικές πλατείες και μοιράζαμε ενημερωτικό φυλλάδιο. Οι αντιδράσεις όσων μας έβλεπαν ήταν ποικίλες. Κάποιοι άλλαζαν πορεία, κάποιοι μας κοίταζαν καχύποπτα, υπήρξαν όμως πολλοί και πολλές που σταμάτησαν, πήραν το φυλλάδιο, συζήτησαν μαζί μας, ταρακουνήθηκαν και μας ταρακούνησαν.
Εμείς που δεν πάσχουμε αλλά "συμπάσχουμε", μπορούμε απλά να πάρουμε το φυλλάδιο που θα μοιράζουν και να το διαβάσουμε ή να το δώσουμε σε κάποιον άλλο που μπορεί να τον ενδιαφέρει.
Κάθε μέρα να απλώνουμε το "χέρι" στους άλλους. Σε όλους τους άλλους. Μπορεί αύριο να γίνουμε κι εμείς οι άλλοι. (Όπου χέρι: σκέψη, φροντίδα, αγκαλιά, χαμόγελο)
Πότε; Την Τετάρτη 27 Μαΐου.
Πού; Παντού! σε κεντρικές πλατείες και κεντρικά σημεία στην Ελλάδα.
Γιατί; Επειδή την επομένη της Τετάρτης ίσως υπάρξει έστω και ένας άνθρωπος με ΣΚΠ που θα πάρει θάρρος και θα εκφραστεί, θα βγει έξω και θα μιλήσει για το πρόβλημά του.
Επειδή την επομένη της Τετάρτης ίσως υπάρξει έστω και ένας άνθρωπος που θα ευαισθητοποιηθεί, θα ακούσει και θα σεβαστεί το συνάνθρωπο που πάσχει από ΣΚΠ.
Επειδή την επομένη της Τετάρτης μπορεί να δημιουργηθούν παρόμοιες ομάδες και για άλλες ασθένειες!
Μοιράσου το. Ο φόβος σου για το χειρότερο δεν θα κάνει τη ζωή σου πιο εύκολη. Αποφάσισε λοιπόν να μοιραστείς τις φοβίες σου. Θα δεις ότι κι άλλοι τις έχουν και τις αντιμετωπίζουν.
Άκουσέ το. Θα δεις ότι μπορείς να κατανοήσεις καλύτερα την πολύπλοκη φύση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας και έτσι θα μπορέσεις να συμπαρασταθείς πραγματικά στις ανάγκες όσων ζουν με αυτή.
Συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...