Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΔΙΑΚΙΝΗΜΕΝΟ ΖΩΟ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ



O παγκολίνος έχει περίπου το μέγεθος ενός ρακούν και κάποιοι λένε πως μοιάζει σαν αγκινάρα με τα πόδια. Το κεφάλι και όλο το σώμα του είναι καλυμμένο με μια σκληρή πανοπλία φολιδωτής μορφής που του δίνει την εμφάνιση ερπετού. Ωστόσο ο παγκολίνος είναι θηλαστικό που όταν φοβάται, "μαζεύεται" και αγκαλιάζει το σώμα του σε μια σφιχτή, απροσπέλαστη μπάλα.

   Ζουν σε κουφάλες δέντρων ή λαγούμια, ανάλογα με το είδος, είναι νυκτόβια ζώα και η δίαιτά τους περιλαμβάνει κυρίως μυρμήγκια και τερμίτες. Συνήθως είναι μοναχικά ζώα, τα οποία συναντώνται μόνο για να αναπαραχθούν και γεννούν από ένα μέχρι τρία μικρά κάθε φορά, τα οποία μεγαλώνουν μέσα σε δύο χρόνια Αυτό το άκακο και ντροπαλό, πλάσμα είναι το περισσότερο διακινούμενο θηλαστικό στον κόσμο, λέει ο Jeff Flocken, διευθυντής του International Fund for Animal Welfare.
 Σχεδόν ένα εκατομμύριο παγκολίνοι διακινήθηκαν παράνομα και κάτω από από πρωτοφανείς συνθήκες κατά τα τελευταία 10 χρόνια. «Βρίσκουμε κυριολεκτικά κιβώτια γεμάτα με στοιβαγμένους παγκολίνους.
 Έχουμε εντοπίσει ακόμη και ολόκληρες βάρκες με τσάντες  ζωντανών ή κατεψυγμένων νεκρών ζώων που έχουν αιχμαλωτιστεί στην άγρια φύση», λέει ο Flocken. 



Και τα οκτώ είδη αυτού του ζώου, το οποίο συναντάται σε μεγάλα τμήματα της Αφρικής και της Ασίας, απειλούνται με εξαφάνιση, σύμφωνα με τον Jonathan Baillie, ειδικό του International Union for Conservation of Nature στο Λονδίνο.

   "Η ζήτηση για τα παγκολίνους είναι τεράστια στην Κίνα και το Βιετνάμ," λέει. "Και ο ασιατικός παγκολίνος, έχει ουσιαστικά εξαφανιστεί." Τα ζώα χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, αλλά Baillie λέει σήμερα, πως το κρέας τους θεωρείται ένα είδος πολυτελείας από την μεσαία τάξη στην Κίνα και το Βιετνάμ. Πολλοί το τρώνε σαν γεύμα ιεροτελεστίας όταν κλείνεται μια επιχειρηματική συμφωνία και η τιμή του μπορεί να ανέλθει σε πολλές εκατοντάδες δολάρια ανά κιλό.
 Καθώς ο αριθμός των ασιατικών ειδών μειώνεται, ο Baillie, λέει πως υπάρχει μια αυξανόμενη ζήτηση για τους αφρικανικούς παγκολίνους. Το διεθνές εμπόριο των αφρικανικών ειδών επιτρέπεται υπό ορισμένους όρους αλλά είναι η λαθροθηρία τους και η αποστολή τους στις ασιατικές αγορές αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό. Οι αρχές στην Αφρική αδυνατούσαν μέχρι πρόσφατα να κατανοήσουν γιατί το ζώο αυτό έχει τόσο μεγάλη ζήτηση και δεν γνώριζαν το τεράστιο εμπόριο που διοχετεύει τους παγκολίνους στην Ασία, αναφέρει στο npr.org ο Baillie. 

  Μέρος του προβλήματος είναι πως ο παγκολίνος δεν έχει υψηλό προφίλ, όπως ο ελέφαντας ή ο ρινόκερος και έτσι είναι πιο εύκολο να "ξεγλιστρήσει" το ζωντανό ζώο από τελωνειακούς υπαλλήλους λέει ο Λουκάς Μποντ της Ιντερπόλ.
Το ζώο κρύβεται εύκολα και συχνά οι υπάλληλοι δεν το αναγνωρίζουν καν, ενώ όπως προσθέτει, το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων, συνδέεται άρρηκτα με τη διακίνηση ναρκωτικών και όπλων αλλά και παγκόσμιες δραστηριότητες οικονομικού εγκλήματος. 



Αυτή τη στιγμή παγκοσμίως γίνεται προσπάθεια ώστε ο κόσμος να αποκτήσει συνείδηση γύρω από την τεράστια απειλή που δέχεται το είδος και παράλληλα να το γνωρίσει καλύτερα.
 Πολλοί ίσως δεν έχουν ξαναδεί παγκολίνο και οι καμπάνιες στρέφονται σε μια γνωριμία του είδους με το ευρύ κοινό ώστε να υπάρξει ευαισθητοποίηση, ακόμη και στην Ασία.
 Στα πλαίσια αυτού του σχεδιασμού, ο παγκολίνος αναμένεται να πρωταγωνιστήσει ακόμη και στο εξαιρετικά δημοφιλές παιχνίδι "Αngry Birds".




 Πηγή: www.lifo.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...