Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

ΟΙ ΚΑΤΑΛΑΝΟΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥΣ

Στις κάλπες οι Καταλανοί: Ψηφίζουν για την ανεξαρτησία τους
Οι Καταλανοί ψηφοφόροι προσέρχονται την Κυριακή στις κάλπες για να ψηφίσουν για την ανεξαρτησία της περιφέρειάς τους, παρά την αντίθεση της Μαδρίτης, μετά από μια προεκλογική εκστρατεία που σημαδεύτηκε από μεγάλες εντάσεις.
Οι κάτοικοι αυτής της βιομηχανικής περιοχής, μεταξύ των Πυρηναίων και της Μεσογείου, καλούνται σε αυτές τις τοπικές εκλογές να αναδείξουν το νέο κοινοβούλιο της περιφέρειάς τους.
Αναγνωρίζοντας το "ιστορικό" διακύβευμα των εκλογών, προεξάρχοντα ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία έπαιξε ο πρωθυπουργός της συντηρητικής κυβέρνησης της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι.
Την Παρασκευή, το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι πρόβαλε το τελευταίο του διαφημιστικό σποτ, στην καταλανική γλώσσα, για να ζητήσει από τους Καταλανούς να παραμείνουν στην Ισπανία. Ο ίδιος ο Ραχόι εμφανίστηκε στο σποτ αυτό και είπε στα καταλανικά: «perque units guanyem», δηλαδή «Γιατί μαζί κερδίζουμε»
Το σλόγκαν είναι παρόμοιο με εκείνο που χρησιμοποίησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, το «Καλύτερα μαζί» πριν από το δημοψήφισμα για την απόσχιση της Σκωτίας, το 2014, όπου επικράτησε το "όχι" με ποσοστό 55,4%.
Ο απερχόμενος πρόεδρος της Καταλονίας, ο Συντηρητικός Αρτούρ Μας και οι σύμμαχοί του υπόσχονται ότι αν κερδίσουν τις τοπικές εκλογές, θα αποτινάξουν τον "ζυγό" της ισπανικής μοναρχίας σε ενάμιση με δύο χρόνια. Μετά από έναν αιώνα εντάσεων με τη Μαδρίτη, αρχικά για τη γλώσσα -τα καταλανικά είχαν απαγορευτεί κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Φρανθίσκο Φράνκο (1939-1975)-- και κατόπιν για το φορολογικό, το χάσμα διευρύνθηκε με αφορμή τη σοβαρή οικονομική κρίση στην Ισπανία.
Χωρίς την Καταλονία, η Ισπανία θα χάσει το 16% του πληθυσμού της, το 25% των εξαγωγών της και το 19% του ΑΕΠ της και οι Ισπανοί υπουργοί φοβούνται ότι η απόσχιση θα μετατρέψει την Καταλονία σε κατεστραμμένο κράτος-παρία, αποκλεισμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι η ανεργία θα εκτοξευτεί στο 37% και οι συντάξεις θα μειωθούν κατά 44%.
Ο Χοσέ Πάμπλο Φεράντιθ, του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Metroscopia, υποστηρίζει ότι μόνο το 20-25% των Καταλανών είναι πραγματικά αυτονομιστές. Πολλοί όμως θα ψηφίσουν τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας ώστε να τους δώσουν την ισχύ να διαπραγματευτούν μια "ενισχυμένη αυτονομία".


Πηγή: http://www.iefimerida.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...