Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΝΑ ΦΑΣ ΦΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΙ ΚΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΤΩΜΑ;

Ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων: Γιατί είναι προτιμότερο να φας φαΐ από το χαλί και όχι από το πάτωμα [εικόνες]
Ο αστικός μύθος λέει πως αν ένα τρόφιμο πέσει στο πάτωμα και μείνει εκεί για λιγότερο από πέντε δευτερόλεπτα είναι ασφαλές για κατανάλωση γιατί τα μικρόβια δεν θα έχουν αρκετό χρόνο να το μολύνουν.
Ποια είναι όμως η αλήθεια πίσω από τον κανόνα των πέντε δευτερολέπτων; Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν ποιες είναι οι πιθανότητες να αρρωστήσει κάποιος όταν φάει κάτι που έχει πέσει στο πάτωμα.
Σύμφωνα με τις νέες μελέτες η αλήθεια είναι κάπου στην μέση. Η καταλληλότητα ή όχι ενός τροφίμου που έχει καταλήξει στο πάτωμα εξαρτάται από το πόσο βρώμικη είναι η επιφάνειά του και από το πόσα βακτήρια κατάφεραν να περάσουν στο φαΐ.
Το πείραμα είχε ως εξής: Οι ερευνητές έβαλαν το βακτήριο της σαλμονέλα σε τρεις διαφορετικές επιφάνειες, ξύλο, κεραμίδι και χαλί. Μετά από πέντε λεπτά τοποθέτησαν στη βρώμικη και μολυσμένη επιφάνεια ψωμί για 5, 30 και 60 δευτερόλεπτα. Επανέλαβαν το πείραμα αυξάνοντας τον χρόνο σε 2, 4, 8 και 24 ώρες.
Το αποτέλεσμα ήταν πως η ακαταλληλότητα ενός φαγητού δεν εξαρτάται από τον χρόνο της παραμονής του σε μολυσμένη επιφάνεια αλλά από το πόσο μολυσμένη είναι η επιφάνεια.  
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα ήταν πως αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο είναι το είδος της επιφάνειας. Για παράδειγμα είναι προτιμότερο να φάει κάποιος κάτι που έπεσε στο χαλί παρά στο πλακάκι και το ξύλο. Μόνο το 1% του βακτηρίου της σαλμονέλας μεταφέρθηκε από το χαλί στο φαγητό. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει κατακόρυφα και κυμαίνεται από 48% έως 70% όταν το φαΐ βρεθεί σε πλακάκι και ξύλο.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...