Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 2.300 ΕΤΩΝ

Το ζάρι του "bo".

Κι όμως τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι χόμπι πολύ παλαιότερο από όσο πιστεύαμε, καθώς πρόσφατα αρχαιολόγοι στην Κίνα ανακάλυψαν ένα τέτοιο, ηλικίας 2.300 ετών.

   Το επιτραπέζιο ονομάζεται «bo» και βρέθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφής σε τάφο στην πόλη Qingzhou. Περιλαμβάνει ένα σκαλιστό ζάρι με 14 πλευρές, από δόντι ζώου, 21 ορθογώνια κομμάτια με αριθμούς και ένα σπασμένο κεραμικό κομμάτι «διακοσμημένο με δυο μάτια, που είναι περικυκλωμένα από σχέδια με κεραυνούς και σύννεφα».

   Σύμφωνα με την εφημερίδα Chinese Cultural Relics, πιθανότατα το παιχνίδι (και ο τάφος) ανήκουν σε έναν πλούσιο κάτοικο της Qi, μιας αρχαίας πολιτείας που κατέκτησε ο πρώτος αυτοκράτορας της Κίνας Qin Shi Huangdi, το 221 π.Χ.

   Το «bo» σταμάτησε να παίζεται περίπου πριν 1.500 χρόνια, οπότε κανείς δεν ξέρει τους κανόνες του παιχνιδιού. Ωστόσο, σε ένα 2.200 ετών ποίημα ενός άνδρα με το όνομα Song Yu περιγράφεται ως ιδιαιτέρως διασκεδαστικό. 
Το ζάρι.

  Κατά καιρούς έχουν βρεθεί στον κόσμο κι άλλα παρόμοια παιχνίδια με αυτό. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έπαιζαν το παιχνίδι Senet, που μοιάζει λίγο με το σημερινό σκάκι και οι αρχαίοι Σουμέριοι έπαιζαν το «Αρχαίο Παιχνίδι της Ουρ», κάτι σαν τάβλι. 

  Τελευταία, αρχαιολόγοι στην Τουρκία ανακάλυψαν 49 πιόνια, άνω των 5.000 ετών, που αναπαριστούν αντικείμενα όπως πυραμίδες, γουρούνια, σκυλιά και σφαίρες, εικάζοντας πως πρόκειται για τον πρόγονο της Monopoly και ταυτόχρονα ένα από τα αρχαιότερα παιχνίδια που έχουν βρεθεί ποτέ. 




Πηγή: www.lifo.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...