Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΑΔΙΚΙΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΗΤΕΡΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ



ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ
Στη Βουλή η αδικία με τους καταλογισμούς σε μητέρες ανήλικων παιδιών προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος

          Την άρση της αδικίας σε βάρος μητέρων ανηλίκων παιδιών προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος του τέως ΤΕΑΠΕΤΕ, ζητεί με ερώτησή του ο βουλευτής Γιώργος Καρασμάνης. Καταγγέλλει τους καταλογισμούς ως εξοργιστικούς που απειλούν την ίδια την επιβίωση αυτών των οικογενειών και καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να παρέμβει άμεσα για την ανάκλησή τους και την επιστροφή των χρημάτων που έχουν παρακρατηθεί.
Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης

 Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2015
ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης  

ΘΕΜΑ: «Να αποκατασταθεί άμεσα η κατάφωρη  αδικία σε βάρος μητέρων ανήλικων τέκνων 
                 προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος του τέως ΤΕΑΠΕΤΕ»
Ως γνωστόν, μητέρες ανήλικων τέκνων με τις απαραίτητες προϋποθέσεις, συνταξιοδοτούνταν από το ΕΤΕΑΜ (πρώην ΤΕΑΠΕΤΕ και ΕΤΑΤ)  με μειωμένες αποδοχές. Με τον ισχύοντα μέχρι το 2010 Νόμο, γνώριζαν ότι, συμπληρώνοντας τα 60 τους έτη, θα υπέβαλαν αίτηση στον κύριο φορέα του - το ΙΚΑ - προκειμένου να λάβουν σύνταξη από εκεί. 
Όμως, με το Ν. 3863/2010 άλλαξαν οι προϋποθέσεις και, οι μητέρες που επέλεγαν να συνταξιοδοτηθούν με τις διατάξεις περί ανήλικου τέκνου έπρεπε, με την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας τους (κι όχι πλέον του 60ου) να καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης και να διακοπεί η λήψη προσυνταξιοδοτικής παροχής. 
 Εν τούτοις, επί περίπου μια τριετία (από το 2010 μέχρι και το 2013), το ΕΤΕΑ, δεν ενημέρωσε τις συνταξιούχους του - ως όφειλε - ώστε αυτές με την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας τους να καταθέσουν την απαιτούμενη αίτηση συνταξιοδότησης στο ΙΚΑ. 
Αυτό το γεγονός – δηλαδή η επιεικώς εξοργιστική αδιαφορία για υπεύθυνη και έγκαιρη ενημέρωση των ενδιαφερομένων γυναικών – έχει οδηγήσει σήμερα σε μια κατάσταση απαράδεκτη και άδικη: Μητέρες ανήλικων τέκνων που είχαν υπαχθεί στο  προσυνταξιοδοτικό καθεστώς του τέως ΤΕΑΠΕΤΕ και μπορούσαν ήδη από το έτος 2010 με την ψήφιση του Ν. 3863/2010 να λαμβάνουν σύνταξη από το ΙΚΑ, όχι μόνο να έχουν χάσει συντάξεις για διάστημα πάνω από τρία (3) χρόνια αφού σχεδόν όλες κατέθεσαν αίτηση το 2013, αλλά επιπλέον το ΕΤΕΑ να τους καταλογίζει αναδρομικά υπέρογκα ποσά ως αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις από το τέως ΤΕΑΠΕΤΕ.
Ήδη, με έκπληξη αλλά και οργή, μητέρες ανήλικων τέκνων οι οποίες ήταν συνταξιούχοι προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος του τέως ΤΕΑΠΕΤΕ έχουν λάβει πράξεις καταλογισμού αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και καλούνται να καταβάλλουν στο ταμείο υπέρογκα ποσά.
ΕΠΕΙΔΗ, σε οποιαδήποτε ευνομούμενη Πολιτεία, τα αρμόδια ασφαλιστικά όργανα έχουν την υποχρέωση να καθοδηγούν τους ασφαλισμένους τους, να τους ενημερώνουν άμεσα για οποιεσδήποτε αλλαγές στις υποχρεώσεις τους, ώστε να προστατεύουν αποτελεσματικά τα κεκτημένα δικαιώματά τους.  
ΕΠΕΙΔΗ, ο άδικος καταλογισμός σε βάρος τους μεγάλων ποσών ως αχρεωστήτως καταβληθέντων, συνιστά – εν μέσω βαθύτατης οικονομικής κρίσης – απαίτηση επιστροφής συντάξεων μητέρων ανήλικων τέκνων για το χρονικό διάστημα 2010 – 2013, γεγονός που υπερβαίνει πολλαπλασίως τις οικονομικές δυνατότητες τους και απειλεί την ίδια την επιβίωση των οικογενειών τους…
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
1) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, για την αποκατάσταση αυτής της κατάφωρης και εξόφθαλμης αδικίας.
2) Εάν θα δοθεί εντολή για άμεση ανάκληση των πράξεων καταλογισμού και – βεβαίως – αν θα δοθεί επίσης άμεσα εντολή για επιστροφή των ποσών που έχουν παρακρατηθεί συμψηφιστικά από τις συντάξεις αυτών των γυναικών μητέρων ανηλίκων. 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...