Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝ



Το προσωπικό του νηπιαγωγείου Προμάχων,ευχαριστεί τα Προμαχιώτικα Νέα για τη δωρεά παιχνιδιών και παραμυθιών, με χρήματα που συγκεντρώθηκαν με δική του πρωτοβουλία.

Ευχόμαστε η κίνηση αυτή να αποτελέσει παραδειγμα προς μίμηση και για άλλους επιχειρηματίες της τοπικής κοινωνίας που έχουν την  δυνατότητα να προσφέρουν.

Το προσωπικό του νηπιαγωγείου Προμάχων. 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΕΙΡΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ


Δημοσιεύση εφαρμογής δράσης: «Συντονισμένη Καταπολέμηση εχθρού  μελισσών (Βαρροϊκή Ακαρίαση ή ψείρα )».

Ενημέρωση Μελισσοκόμων
Μαζική και Συντονισμένη καταπολέμησης βαρροϊκής ακαρίασης (ψείρας) μελισσών

Σύμφωνα με τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό Ανάπτυξης  της Μελισσοκομίας στη Π.Ε. Πέλλας και στα πλαίσια της Βελτίωσης της ποιότητας και εμπορίας των Μελισσοκομικών Προϊόντων η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια υλοποιεί τη δράση «Μαζική και Συντονισμένη καταπολέμηση της Βαρροϊκής Ακαρίασης», εχθρoύ που προσβάλλει τα μελίσσια κάθε εποχή.
Σκοπός της δράσης είναι η διατήρηση υγιών μελισσών, για την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας προϊόντων μέλισσας,  άκρως ανταγωνιστικών.
Ενημερωτικά αναφέρεται ότι το βαρρόα προσβάλλει μόνο τα μελίσσια , υπάρχει πάντοτε μέσα στην κυψέλη και ο μελισσοκόμος προσπαθεί να διατηρήσει την προσβολή σε χαμηλά ποσοστά προκειμένου να μην επηρεαστεί η παραγωγή του μελιού και των λοιπών μελισσοκομικών προϊόντων.

Αναγκαιότητα  συντονισμένης καταπολέμησης

1. Η βαρροϊκή ακαρίαση είναι εχθρός των μελισσών που οφείλεται στο άκαρι Varroa το οποίο παρασιτεί στις ενήλικες μέλισσες και το γόνο και είναι δύσκολο να εξοντωθεί.
2. Η προσβολή από βαρρόα στο μελίσσι έχει ως αποτέλεσμα τη γέννηση ασθενικών ή ανάπηρων μελισσών, την μείωση του μέσου όρου ζωής αυτών και  την αναποτελεσματικότητα κατά την συλλογή μελιού.
3. Αυξημένη προσβολή από άκαρι Varroa επιφέρει θάνατο των νυμφών, μείωση του γόνου και γενικότερα του πληθυσμού τους, ευαισθησία των μελισσών και προσβολή αυτών από άλλους παθογόνους παράγοντες. Τέλος, επιφέρει εκμηδένιση και εξόντωση του μελισσιού.
4. Μελίσσια τα οποία έχουν υποστεί θεραπευτική αγωγή και είναι υγιή προσβάλλονται ξανά από γειτονικά ασθενή μελίσσια.
5. Καταπολέμηση την περίοδο που δεν υπάρχει γόνος για να επέλθει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ενημερώνει ότι κατάλληλη ημέρα καταπολέμησης Βαρροϊκής ακαρίασης (ψείρας των μελισσών) είναι τις ημέρες Σαββάτο και Κυριακή 10 και 11 Ιανουαρίου 2015. Τα μελίσσια μετά από τις συνεχείς χαμηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών δεν έχουν γόνο και έτσι είναι η κατάλληλη  περίοδος καταπολέμησης.
Καλούνται όλοι οι μελισσοκόμοι που έχουν στην κατοχή τους έστω και μία κυψέλη να προβούν στην καταπολέμηση της Βαρροϊκής ακαρίασης (ψείρας των μελισσών) τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ή το αργότερο μέχρι τέλη Ιανουαρίου, πριν ξεκινήσει ο γόνος των μελισσών,  προκειμένου να υπάρξουν υγιή παραγωγικά μελίσσια σε όλη την Π.Ε. Πέλλας .
Στη συνέχεια, από στελέχη της υπηρεσίας, αρχές της άνοιξης, θα ακολουθήσει δειγματοληπτικός έλεγχος  αποτελεσματικότητας καταπολέμησης σε μελισσοκομεία της Π.Ε. Πέλλας.
Για την εφαρμογή και τη σχετική ενημέρωση των μελισσοκόμων και του συντονισμού καταπολέμησης στην περιοχή της Έδεσσας – Αριδαίας ορίζεται υπεύθυνη η Τεχνολόγος Γεωπόνος Αικ. Καλαϊτζίδου και για την περιοχή των Γιαννιτσών υπεύθυνος ορίζεται ο Γεωπόνος κ. Αλέκος Ουγγρίνος.  

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα 2381351398-212 6997026331 & 2381352318.

                                                                                                               Ο Διευθυντής


                                                                                                           Τσαντάκης Τρύφων

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΟΣΟΣΤΩΣΗΣ ΑΓΕΛΑΔΙΝΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑ


Ανακοίνωση της υπ΄ αριθ. 2283/156326/09-12-2014 (ΦΕΚ Β’ 3395/17-12-2014) απόφασης με θέμα «Κατανομή ποσοστώσεων αγελαδινού γάλακτος από το Εθνικό Απόθεμα από την γαλακτοκομική περίοδο 20144-2015»


Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Πέλλας (Έδεσσα) ανακοινώνεται ότι καλούνται όσοι δικαιούχοι ενδιαφέρονται να υποβάλλουν αίτηση χορήγησης ποσόστωσης αγελαδινού γάλακτος από το Εθνικό Απόθεμα από την γαλακτοκομική περίοδο 2014-2015.
Δικαιούχοι είναι:
Α)  Γεωργοί που υπέβαλλαν ή θα υποβάλλουν κατά το τρέχον ημερολογιακό έτος και μέχρι 31-12-2014 αίτημα ένταξης σε τυχόν επενδυτικά ή αναπτυξιακά προγράμματα, εφόσον πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις ένταξης στο σχετικό πρόγραμμα και
Β) Γεωργοί, νεοεισερχόμενοι στον τομέα της γαλακτοπαραγωγής, που δεν υπάγονται στην ανωτέρω κατηγορία (Α), μετά από πιστοποίηση από τον ΕΛΓΟΔ ύπαρξης της εκμετάλλευσής τους και εφόσον αυτή δεν προέρχεται από διαχωρισμό κοινής εκμετάλλευσης.
Δεν είναι δικαιούχοι της παρούσας κατανομής οι παραγωγοί οι οποίοι κατά τα γαλακτοκομικά έτη 2012-2013 ή 2013-2014 ή και στην τρέχουσα περίοδο, προέβησαν σε μεταβίβαση μέρους ή ολόκληρης της ποσόστωσής τους και δεν την έχουν ανακτήσει μέχρι την υποβολή αίτησης για χορήγηση ποσόστωσης και όσοι δηλώνουν στην αίτηση ανακριβή στοιχεία.
Οι αιτήσεις χορήγησης ποσόστωσης αγελαδινού γάλακτος διατίθενται από το διαδίκτυο μέσω της ιστοσελίδας www.et.gr (αναζήτηση ΦΕΚ Β’ 3395/17-12-2014/ Υπόδειγμα 1), από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής στην Έδεσσα και από τα Γραφεία Γεωργικής Ανάπτυξης Σκύδρας και Αριδαίας και υποβάλλονται από τους δικαιούχους στον ΕΛΓΟΔ, απευθείας ή μέσω των περιφερειακών υπηρεσιών εποπτείας γάλακτος του ΕΛΓΟΔ, ή μέσω της Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής και των Γραφείων Γεωργικής Ανάπτυξης,  μέχρι τις 16-01-2015.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Κτηνοτροφίας της Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής καθώς και στα Γραφεία Γεωργικής Ανάπτυξης Σκύδρας και Αριδαίας.



Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ Δ/ΝΣΗΣ



ΤΡΥΦΩΝ ΤΣΑΝΤΑΚΗΣ
 

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ



Στοχευμένη προβολή των τουριστικών προορισμών της Πέλλας στην Αθήνα
Φωτογραφική απεικόνιση του Χιονοδρομικού Κέντρου του όρους Βόρας στο σταθμό του Μετρό στην Πλατεία Συντάγματος

Μία ακόμη δράση υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του Προγράμματος Τουριστικής Προβολής 2014 με τη συμμετοχή της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Συγκεκριμένα, έγινε προβολή τουριστικών προορισμών της Κεντρικής Μακεδονίας στην Αθήνα μέσω της τοποθέτησης φωτογραφιών σε κατάλληλα προστατευτικά πλαίσια, σε σταθμούς του Μετρό Αθηνών και, ταυτόχρονη, οπτικοακουστική προβολή στις οθόνες όλων των δικτύων των μέσων σταθερής τροχιάς.
Η Π.Ε. Πέλλας «εκπροσωπείται» στη συγκεκριμένη δράση με μία εντυπωσιακή φωτογραφία υψηλής ανάλυσης στο σταθμό του Μετρό στην Πλατεία Συντάγματος η οποία απεικονίζει το Χιονοδρομικό Κέντρο του όρους Βόρας και με την προβολή της περιοχής μας μέσα από τα σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα. Αντίστοιχη δράση πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα με την τοποθέτηση φωτογραφιών σε μεγάλο μέγεθος στο τελωνείο των Ευζώνων όπου ο επισκέπτης θαυμάζει τον Αρχαιολογικό Χώρο της Πέλλας κι άλλους προορισμούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Η διαφημιστική – τουριστική καμπάνια στο Μετρό Αθηνών εντάσσεται στις επιμέρους δράσεις του Προγράμματος και αντανακλά τη γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ενιαία προβολή των προορισμών των επτά Περιφερειακών Ενοτήτων που θα προσελκύσουν τους επισκέπτες να δούνε από κοντά τις ομορφιές και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. 
Στην προσπάθεια ανάπτυξης του δωδεκάμηνου τουρισμού στην Κεντρική Μακεδονία η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας συμμετέχει ενεργά και αποφασιστικά λαμβάνοντας μέρος σε εκθέσεις εσωτερικού – εξωτερικού, οργανώνοντας θεματικά fam trips και οργανώνοντας δράσεις που στόχο έχουν να προβάλλουν τον τουρισμό σε άμεση συσχέτιση με τον πολιτισμό και την παραγωγή ποιοτικών, αγροτικών προϊόντων. Άλλωστε, ο τουρισμός – πολιτισμός και η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα αποτελούν τους δύο κύριους πυλώνες ανάπτυξης της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας.
Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ανέφερε ότι η Π.Ε. Πέλλας θα συνεχίσει να στηρίζει και να προωθεί δράσεις τουριστικής προβολής με επίκεντρο τα μοναδικής ομορφιάς αξιοθέατα της περιοχής, τον αξιοθαύμαστο πολιτισμό της Πέλλας και τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα. Άλλωστε, το επόμενο χρονικό διάστημα η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, μέσα από τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις σημαντικότερες διεθνείς εκθέσεις τουρισμού στο εξωτερικό, ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις και επιταγές, θα έχει τη δυνατότητα να διαφημίσει και να προωθήσει τους σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών στην περιοχή μας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΜΑΧΩΝ



O Μ.Χ.Σ. Προμάχων "ΟΙ ΠΡΟΜΑΧΟΙ" καλεί τα μέλη και τους χορευτές του συλλόγου στην ετήσια κοπή της βασιλόπιτας , το Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 18:00 στο Κέντρο Νεότητας Προμάχων.
(Για εκείνη την ημέρα αναβάλλονται όλες οι πρόβες. )

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...