Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΔΑΠ



Αντιπροσωπεία εργαζομένων των ΚΔΑΠ επισκέφθηκε τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας  

Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Η πολιτεία οφείλει να στηρίξει τη λειτουργία των κέντρων και να ακούσει τις προτάσεις των εργαζομένων

Αντιπροσωπεία εργαζομένων στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με Αναπηρίες από την Πέλλα επισκέφτηκε σήμερα τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη στο γραφείο του στο Διοικητήριο.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε προκειμένου οι εργαζόμενοι να ενημερώσουν τον κ. Θεοδωρίδη για τα προβλήματα και τις προτάσεις του κλάδου, καταθέτοντας σχετικό υπόμνημα. Η αντιπροσωπεία αποτελούνταν από τους κκ. Γεώργιο Σαχινίδη, Θεοχάρη Φωτιάδη, Αναστασία Τοκαλατσίδου, Ελένη Μακροπούλου, Μαρία Τασούκα και Χρήστο Μπαραϊκταρίδη.

Σ’ όλη την Ελλάδα λειτουργούν 448 Δομές οι οποίες χρηματοδοτούνται μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής» του Υπουργείου Εργασίας, αξιοποιώντας ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και  εξυπηρετώντας πολλές χιλιάδες παιδιά και παιδιά με αναπηρίες και τις οικογένειές τους. Το έργο και η προσφορά των κέντρων είναι πολύ σημαντικά, καλύπτοντας μόνιμες και διαρκείς ανάγκες των τοπικών κοινωνιών ενώ οι δομές λειτουργούν αδιαλείπτως εδώ και δύο δεκαετίες περίπου.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι εργαζόμενοι των Κέντρων έχουν περιέλθει σε απόγνωση, καθώς παρατηρούνται πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή του μισθού τους ενώ πολλά κέντρα αντιμετωπίζουν λειτουργικά προβλήματα λόγω καθυστερήσεων στις χρηματοδοτήσεις.


Όπως επισήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης, «είναι γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναγνωρίζει την πολύτιμη κοινωνική προσφορά των Κέντρων και επιθυμεί τη συνέχεια της λειτουργίας τους. Επομένως, είναι αναγκαίο η πολιτεία να προχωρήσει στις κατάλληλες ρυθμίσεις και μέτρα ώστε τα Κέντρα να συνεχίσουν τη λειτουργία τους σ’ ένα καθεστώς μονιμότητας και ασφάλειας για τους εργαζομένους και εξασφάλισης των καθημερινών λειτουργικών τους δαπανών». 

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η
Ο Δήμαρχος Αλμωπίας

Προκηρύσσει  διαγωνισμό για την επιλογή  Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 77 του Ν.3852/2010, όπως τροποποιήθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου  4 του Ν.4257/2014.

Ως Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης επιλέγεται πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας.
Για το συγκεκριμένο αξίωμα δεν μπορεί να επιλεγεί αιρετός δήμου, περιφέρειας ή βουλευτής, ενώ παράλληλα ισχύουν  τα κωλύματα και τα ασυμβίβαστα που προβλέπονται στο άρθρο 14 του Ν.3852/10.
Η θητεία του συμπαραστάτη ακολουθεί τη θητεία της παρούσας  δημοτικής  αρχής.
Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης επιλέγεται με απόφαση, η οποία λαμβάνεται με μυστική ψηφοφορία και με πλειοψηφία  των δύο τρίτων [2/3] του συνόλου των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν υποψηφιότητα  με την κατάθεση σχετικής δήλωσης, συνοδευόμενη από σύντομο βιογραφικό, στη Γραμματεία  του Δημοτικού Συμβουλίου από σήμερα  μέχρι   την 18η Φεβρουαρίου 2015.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να παρευρίσκονται  στην  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Για την ημέρα και ώρα της συνεδρίασης  θα δημοσιευθεί σχετική ανακοίνωση.
Πληροφορίες  παρέχονται  τις εργάσιμες  ημέρες και ώρες, από το γραφείο Γραμματείας Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλμωπίας [αρμόδιοι υπάλληλοι   Θεοδωρίδου Μεταμόρφη και Γερακάρη Ζαχαρούλα τηλ. 2384350231]
           Η παρούσα θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
                                                  
          


                                                                                  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΙΝΟΣ

ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



Γ Ν Ω Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η  

       Ο Δήμαρχος Αλμωπίας 
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του άρθρου 163 του Ν.3584/2007 « Περί κυρώσεως του Κώδικα  Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων» ΦΕΚ 143 Α/28-6-2007.
2. Τις διατάξεις του άρθρου 58 του Ν.3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική  της Αυτ/σης και της Αποκ/νης Διοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης»
3. Την με αρ. 55/74802/29.12.2010 ερμηνευτική εγκύκλιο του Τμήματος Προσωπικού ΟΤΑ  της Δ/νσης Οργάνωσης και Λειτουργίας  ΟΤΑ της Γεν.Δ/νσης Τοπ.Αυτ/σης του Υπουργείου Εσωτερικών,Αποκέντρωσης και Ηλεκ/κής Διακυβέρνησης, όπου διευκρινίζεται ότι για την πρόσληψη ατόμων  στις θέσεις Ειδικών Συμβούλων ή Ειδικών Συνεργατών ή Επιστημονικών Συνεργατών δεν απαιτείται να προβλέπονται  οι θέσεις αυτές στον ΟΕΥ των Δήμων γιατί συνιστώνται απευθείας από το νόμο.        


ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΟΥΜΕ

Την  πλήρωση  μιας [1]     θέσης  «Ειδικού Συνεργάτη  του Δήμου Αλμωπίας»  με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου .
Η επιλογή του προσώπου   που θα  προσληφθεί για την πλήρωση της παραπάνω θέσης   θα γίνει  από τον Δήμαρχο Αλμωπίας, οποίος είναι και το αρμόδιο όργανο  για την πρόσληψη .
Για την  πλήρωση της θέσης  απαιτούνται  τα γενικά και τυπικά προσόντα  διορισμού  που προβλέπονται στην παρ. 3 του άρθρου 163 του Ν.3584/2007, δηλαδή:
1.Να είναι Έλληνας πολίτης.
2.Προκειμένου περί ανδρών να έχει εκπληρώσει  τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ή να έχει  απαλλαγεί νόμιμα από αυτές.
3.Να μην έχει  καταδικαστεί  για ποινικό αδίκημα ή να έχει  τεθεί  υπό δικαστική  αντίληψη  ή απαγόρευση  που συνιστά κώλυμα ή ασυμβίβαστο με την ανωτέρω θέση.
4.Να έχει πτυχίο   ΠΕ Μηχανικών της ημεδαπής ή ισότιμο πτυχίο ή δίπλωμα της αλλοδαπής και θα συνεκτιμηθεί η ύπαρξη μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος.
5.Να χειρίζεται άριστα Η/Υ.
6.Να έχει πολύ καλή  γνώση Αγγλικής γλώσσας [ADVANCE] και θα συνεκτιμηθεί η γνώση και άλλων ξένων γλωσσών.
7.Να έχει εξειδικευμένες γνώσεις σε θέματα διεκδίκησης και διαχείρισης  κονδυλίων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
Μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας κατάθεσης των αιτήσεων οι ενδιαφερόμενοι θα προσέλθουν στο γραφείο Δημάρχου, σε καθορισμένη ημέρα και ώρα,  για συνέντευξη, καταθέτοντας υπόμνημα  με τις  προτάσεις τους  πάνω στο αντικείμενο που θα τους ανατεθεί. 
Οι αιτήσεις των υποψηφίων μαζί με   βιογραφικό σημείωμα και τα σχετικά δικαιολογητικά  θα υποβληθούν  στο Δήμο Αλμωπίας  μέσα σε προθεσμία δέκα [10] ημερών  από την επόμενη  της δημοσίευσης  στην εφημερίδα ARIDAIA NEWS,   ήτοι από  05/02/2015 μέχρι  14/02/2015.
Τα καθήκοντα του προσώπου που θα προσληφθεί  για την πλήρωση της παραπάνω θέσης είναι:
1.Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών  και ενημέρωση σε θέματα διεκδίκησης  και διαχείρισης  κονδυλίων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
2.Επεξεργασία προτάσεων  προς τις αρμόδιες υπηρεσίες  για την υλοποίηση προγραμμάτων.
4.Συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες  για θέματα συναφή  με το αντικείμενο της ειδικότητάς του.
Η πρόσληψη και εργασιακή σύμβαση  καθώς και οι αποδοχές  αυτού που θα προσληφθεί  διέπονται από τις διατάξεις  του άρθρου 163 του Ν.3584/2007,όπως αυτές ισχύουν σήμερα.
Για περισσότερες πληροφορίες  οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2384350211 & 2384350212.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΙΝΟΣ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



         Σας προσκαλούμε να έλθετε στην τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου  Αλμωπίας,  που θα γίνει στο Δημοτικό Κατάστημα  Αριδαίας  και  στην αίθουσα  συνεδριάσεων  του Δημοτικού Συμβουλίου, την  16η   του  μηνός Φεβρουαρίου,  έτους  2015, ημέρα Δευτέρα  και ώρα   19:00   (7:00  μ.μ. ),  για  συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της  ημερήσιας διάταξης, σύμφωνα με τις  διατάξεις του άρθρου 76  του Ν. 3852/2010. Σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας, η συνεδρίαση θα γίνει  την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα την ίδια ώρα: 
1) Γνωμοδότηση για το Σχέδιο Κανονισμού Λειτουργίας Αθλητικών Εγκαταστάσεων  Δήμου Αλμωπίας.
2) Γνωμοδότηση για το Σχέδιο Κανονισμού Λειτουργίας Δημοτικών Κοιμητηρίων Δήμου Αλμωπίας. 
3) Γνωμοδότηση για το Σχέδιο Κανονισμού Καθαριότητας Δήμου Αλμωπίας.
4) Προτάσεις για τη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών στην Αριδαία. 


Σχετικό υλικό των θεμάτων της συνεδρίασης βρίσκεται  στο Γραφείο της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, τηλέφωνο 2384350232.      

                                           Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ  
                                         ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ
                           
                            
                                         ΜΠΙΝΟΣ  Γ.  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
                                         ΔΗΜΑΡΧΟΣ   ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ TAKTIKH ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



Σας καλούμε να έρθετε στις  5 Φεβρουαρίου ημέρα Πέμπτη και ώρα 14:00΄ στο Δημοτικό Κατάστημα  Αριδαίας  στην Τακτική Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής για να  συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:

ΘΕΜΑ 1ο Ψήφιση πιστώσεων που φέρονται εγγεγραμμένες στον Προϋπολογισμό οικ. έτους 2015.
ΘΕΜΑ 2ο Εισήγηση για παράταση χρονοδιαγράμματος παραδοτέων του έργου: ‘’Ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων και της φυσικής κληρονομιάς του Δήμου Αλμωπίας, μέσω ερευνών πεδίου και ψηφιακών εφαρμογών στο πλαίσιο της πράξης «Living History, Living nature».
ΘΕΜΑ 3ο Καθορισμός όρων διενέργειας εκμίσθωσης δημοτικών (πρώην σχολικών) αγροτεμαχίων, που βρίσκονται  στην Τ.Κ.Φούστανης.
ΘΕΜΑ 4ο   Καθορισμός όρων διενέργειας εκμίσθωσης δημοτικών (πρώην σχολικών) αγροτεμαχίων, που βρίσκονται  στην Τ.Κ.Τσάκων (οικισμός Χρύσας).

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ


ΜΠΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ 24Η DETROP (26/2-1/3/2015) ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Στην 24η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων, Ποτών, Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Συσκευασίας «Detrop», η οποία διοργανώνεται από τη HELEXPO από τις 26 Φεβρουαρίου έως την 1 Μαρτίου 2015, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, θα συμμετάσχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Με τη συμμετοχή της στην έκθεση η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει ουσιαστικά δράσεις για την ανάδειξη των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της περιοχής, παρουσιάζοντας τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και κρασιά, τα οποία παράγονται από επιχειρήσεις όλων των περιφερειακών ενοτήτων της Π.Κ.Μ. και  θεωρούνται προϊόντα-σημαία της περιοχής, προσδιορίζοντας την ισχυρή αγροτοδιατροφική ταυτότητα.
Στόχος της συμμετοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην 24η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων, Ποτών, Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Συσκευασίας «Detrop» είναι η ανάδειξη της ποιότητας και της μοναδικότητας των αγροτοδιατροφικών προϊόντων της Π.Κ.Μ. και η προώθησή τους σε νέες αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού.
Προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή οργάνωση και συμμετοχή της Π.Κ.Μ. στην έκθεση, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καλεί τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στα διοικητικά της όρια και επιθυμούν να προβάλλουν τα προϊόντα τους μέσα από το περίπτερο της Π.Κ.Μ. να δηλώσουν συμμετοχή, με καταληκτική ημερομηνία την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015.
Οι αιτήσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων θα πρέπει να αποστέλλονται συμπληρωμένες στο e-mail της Αντιπεριφέρειας Αγροτικής Οικονομίας της Π.Κ.Μ.: rdo@pkm.gov.gr ή στο fax 2310989348.
Για περισσότερες πληροφορίες και για τους όρους συμμετοχής των επιχειρήσεων στην έκθεση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την Αντιπεριφέρεια Αγροτικής Οικονομίας της Π.Κ.Μ. (υπεύθυνη επικοινωνίας: Γλυκερία Καραλή) στο τηλέφωνο 2310 910445.
Οι ώρες λειτουργίας της 24ης «Detrop» είναι: Πέμπτη : 10.00 – 20.00, Παρασκευή: 10.00 – 20.00, Σάββατο: 10.00 – 20.00 και Κυριακή: 10.00 – 19.00

Η 24η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων, Ποτών, Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Συσκευασίας «Detrop» θα προσφέρει στους επισκέπτες της μια αποκλειστική ξενάγηση στα μοναδικά ελληνικά, μεσογειακά, πιστοποιημένα προϊόντα, προϊόντα Π.Ο.Π. (προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης), Π.Γ.Ε. (προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης) και Ε.Π.Ι.Π. (εγγυημένα παραδοσιακά ιδιότυπα προϊόντα).
Σκοπός της διοργάνωσης είναι η βαθύτερη γνωριμία των επαγγελματιών του κλάδου των τροφίμων-ποτών και γευσιγνωστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό με τα συγκεκριμένα προϊόντα και τους παραγωγούς τους.
Στο πλαίσιο της έκθεσης, με γνώμονα την ποιοτική και όχι ποσοτική παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών, η ΔΕΘ-HELEXPO θα φιλοξενήσει ένα σημαντικό αριθμό εμπορικών επισκεπτών (δίκτυα διανομής, supermarket, hypermarket, καταστήματα delicatessen κτλ.) που προέρχονται από την Ευρώπη, την Αμερική, τη Ρωσία και τα Βαλκάνια, με τους οποίους θα κλεισθούν προκαθορισμένα Β2Β ραντεβού.

Η έκθεση πλαισιώνεται από μια σειρά παραλλήλων εκδηλώσεων, σε συνεργασία με σημαντικούς οργανισμούς του εξωτερικού, με σκοπό την προσέλκυση εξειδικευμένων επισκεπτών από το διεθνή χώρο και την Ελλάδα, αλλά και την προβολή της έκθεσης μέσω αυτών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ


Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ:

Άμεση και πλήρης αποκατάσταση των πληγέντων από τις πλημμύρες σε ολόκληρη τη χώρα.  
Την άμεση και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων σε ολόκληρη τη χώρα από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών ζητάει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Κώστα Παπαδάκη, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας τα εξής: 
"Τεράστιες καταστροφές σε ολόκληρη την Ελλάδα (στην Ήπειρο, ιδίως στην Άρτα, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Τρίκαλα, Αιτωλοακαρνανία κ.α.), προκάλεσαν τις προηγούμενες μέρες οι ισχυρές βροχοπτώσεις, πλημμύρες και κατολισθήσεις που επακολούθησαν. Ανθρώπινες ζωές κινδύνευσαν. Σοβαρές καταστροφές υπέστησαν  σπίτια και ολόκληρα χωριά, αγροτικές καλλιέργειες, κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες, οδικές και άλλες υποδομές και ιστορικά μνημεία, όπως το γεφύρι της Πλάκας στην Άρτα.
Τέτοιες καταστροφές επαναλαμβάνονται με κάθε έντονη βροχόπτωση, όπως χαρακτηριστικά στη Βόρεια Ελλάδα και ιδίως στον Έβρο, όπου για τον ίδιο λόγο μόλις τον προηγούμενο μήνα υπήρξαν ακόμη και απώλειες ανθρώπινων ζωών.
Η επίκληση δήθεν "ακραίων καιρικών φαινομένων" από τις εκάστοτε κυβερνήσεις χρησιμοποιείται ως  δικαιολογία, για να κρύψει την πλήρη έλλειψη μέτρων  πρόβλεψης, πρόληψης και  σχεδιασμού αντιπλημμυρικής προστασίας, εγγειοβελτιωτικών έργων και υποδομών, με τραγικό αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπινων ζωών και μεγάλες υλικές ζημιές που πλήττουν οδυνηρά τα λαϊκά στρώματα. 
 Η πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ αδιαφορεί για τις λαϊκές ανάγκες, αφού τα κρατικά και κοινοτικά κονδύλια από το ΕΣΠΑ και τη συνέχειά του το Σύμφωνο Εταιρικής  Σχέσης (ΣΕΣ) χρηματοδοτούν έργα με κριτήριο την κερδοφορία των επιχειρήσεων, ενώ έργα αντιπλημμυρικής προστασίας κρίνονται μη επιλέξιμα, ως "μη παραγωγικά"  για τα κέρδη των ομίλων.
 Ερωτάται η Επιτροπή :
- Προτίθεται να λάβει μέτρα για την άμεση και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων και ποια;
- Έχουν ενταχθεί συγκεκριμένα αντιπλημμυρικά έργα σε κοινοτική χρηματοδότηση, πού και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίησή τους;"
02-02-2015                                                          ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΔΟΥΛΓΕΡΙΔΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ «ΤΟ ΣΔΕ ΕΔΕΣΣΑΣ ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ»


ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ  ΜΟΥ «ΤΟ ΣΔΕ ΕΔΕΣΣΑΣ ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ»
Οφείλω να διευκρινήσω  σχετικά με το δημοσίευμά μου για τα προβλήματα και τις ελλείψεις του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας ,και να επισημάνω τα εξής:
1)       Ο Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Έδεσσας  κ.Χάλης  Πέτρος  κάνει ό,τι μπορεί για να είναι βιώσιμη η λειτουργία του ΣΔΕ Έδεσσας.
Μας  δάνεισε Φωτοτυπικό μηχάνημα μέχρι να αποκτήσουμε το δικό μας (Ο Διευθυντής κ. Μανδάλτσης  έκανε αίτημα για αγορά καινούργιου προς το ΙΝΕΔΙΒΙΜ ),έβαλε φως στις τουαλέτες τις οποίες συντηρεί πεντακάθαρες(τρις ημερησίως καθαρίζονται)και επιδιόρθωσε τις διαρροές στις σωληνώσεις οι οποίες έσπασαν λόγω της παγωνιάς.
Μας διέθεσε και 2 επιπλέον σώματα θέρμανσης εκτός απο εκείνα που ανήκουν στον εξοπλισμό του ΣΔΕ και μας είχε προμηθεύσει εγκαίρως ο κ, Μανδάλτσης.
Επίσης μας παραχώρησε τη χρήση του Αμφιθεάτρου του 2ου Γυμνασίου για χρήση ως Αίθουσα Εκδηλώσεων.
Τον ευχαριστούμε για την ευγενέστατη συνεργασία του.
Φυσικά δε φέρει καμίαν ευθύνη για το γκρίζο τσιμέντο και την έλλειψη πράσινου στην αυλή,γι αυτό ευθύνονται οι πολιτικές επιλογές και η αισθητική αντίληψη των κυβερνήσεων του παρελθόντος.

Δυστυχώς τα σχολικά κτίρια στα οποία πρέπει να στεγαστούμε, δεν είναι απο τη φύση και την κατασκευή τους κατάλληλα για τη λειτουργία  του  ΣΔΕ.
Είναι άβολα για μας ,διαρθρωμένα για μετωπική διδασκαλία και  χαοτικά γι αυτήν τη χρήση.Οι εκπαιδευόμενοί μας ,κουρασμένοι εργαζόμενοι και ηλικιωμένοι,είναι δύσκολο να κάνουν μεγάλες αποστάσεις και να ανεβαίνουν πολλές ράμπες,σκάλες  για να κάνουν πληροφορική.Χρειαζόμαστε ένα κτίριο πιο μικρό και συμμαζεμένο.Το 2ο Γυμνάσιο στην πρωινή του λειτουργία με μικρούς μαθητές είναι προφανώς πιο λειτουργικό.
 Το κτίριο,απο το οποίο αποφοίτησα κι εγώ το 1979 και το θυμάμαι με συγκίνηση.
΄Εκτοτε βέβαια θα έπρεπε να έχει αλλάξει κάπως ,να έχει φυτευτεί με πράσινο ,να έχει ανακαινιστεί ,αλλά γι αυτό χρειάζονται δαπάνες  για τα σχολικά κτίρια .

2)       Ο Διευθυντής του ΣΔΕ Γιαννιτσών κ.Μανδάλτσης Χρήστος  προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις να κρατήσει το ΣΔΕ Γιαννιτσών και το  Παράρτημα Έδεσσας  σε λειτουργία, παρά τα αντικειμενικά προβλήματα :
 Χωρίς Υπεύθυνο Παραρτήματος απο το Νοέμβριο,χωρίς Ψυχολόγο και Σύμβουλο Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας, με ελλιπές προσωπικό ,και τα προβλήματα γραφειοκρατίας  τα οποία προέκυψαν στην τρέχουσα σχολική περίοδο ,λόγω ολιγωρίας του ΙΝΕΔΙΒΙΜ ,λόγω εκλογών,και τον ευχαριστούμε θερμά γι αυτό.
Σήμερα,  χάρη στις προσπάθειες του ,το ΣΔΕ Γιαννιτσών αριθμεί  62 εκπαιδευόμενους και το ΣΔΕ Έδεσσας 34.
Με τον κ. Μανδάλτση έχουμε άψογη συνεργασία και παλεύουμε μαζί  για το συμφέρον του ΣΔΕ Γιαννιτσών και του Παραρτήματος Έδεσσας,ώστε να παραμείνει στο Νομό Πέλλας  ακμαίος και λειτουργικός  ο θεσμός αυτός.

Γι αυτό απευθύνομαι  προς το Δήμο Έδεσσας  και ελπίζω σε  θετική  ανταπόκριση και συνεργασία, ώστε να λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα του ΣΔΕ Εδεσσας και  το- απόλυτα συνδεμένο με αυτό- θέμα της επιβίωσης του Παραρτήματος.

Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΣΔΕ ΕΔΕΣΣΑΣ

Δουλγερίδου Μαριάννα

ΠΕΝΗΝΤΑ ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΥΟΣ - ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

Πενήντα ετών και έγκυος -Το φαινόμενο που παίρνει διαστάσεις [εικόνες]
Το 2013 πάνω από 700 παιδιά γεννήθηκαν από μητέρες που ήταν πάνω από 50 ετών στην Αγγλία. Ενα φαινόμενο που εξαπλώνεται ραγδαία σε όλο τον δυτικό κόσμο.
Το Centers for Disease Control and Prevention της Μεγάλης Βρετανίας το αποκάλυψε: ο αριθμός των γυναικών που μένουν έγκυες ενώ είναι άνω των 50 ετών αυξήθηκε κατά 165% από το 2000. Ορισμένες κατόρθωσαν να αποκτήσουν παιδί με φυσικό τρόπο αλλά οι περισσότερες κατέφυγαν στην τεχνητή γονιμοποίηση.

Το φαινόμενο αγγίζει όλο και περισσότερο τις δυτικές χώρες και κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εντούτοις μόνο η Αγγλία έχει συγκεκριμένα στοιχεία πάνω στο θέμα. Στη Γαλλία τα πρώτα στοιχεία θα ανακοινωθούν στο τέλος του 2015 και αναμένεται να προκαλέσουν εκπλήξεις. Πριν από δέκα χρόνια μιλούσαμε για καθυστερημένη εγκυμοσύνη όταν μια γυναίκα ήταν 35 ετών.
Σήμερα ο όρος αφορά τις γυναίκες που βρίσκονται στα 40 ή τα έχουν κάπως περάσει.
«Ολο και περισσότερες γυναίκες θέλουν απολύτως να έχουν παιδιά από ένα νέο γάμο ή δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν παιδιά όταν ήταν νεότερες εξαιτίας της καριέρας τους» αναλύει ψυχολόγος, ειδικός στα οικογενειακά θέματα.
Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων Insee τα παιδιά που γεννιούνται στη Γαλλία από μητέρες που είναι άνω των 40 ετών είναι το 5% των συνολικών γεννήσεων ενώ το 1980 ήταν μόνο το 1% των γεννήσεων.
Υπάρχουν σωματικοί και ψυχολογικοί κίνδυνοι
Παρότι παραμένει μια προσωπική απόφαση, η επιλογή μιας γυναίκας να κάνει παιδί μετά τα 50 είναι αντικείμενο κριτικής. Σε 2.000 βρετανούς πολίτες που ρωτήθηκαν το 75% απάντησε ότι δεν είναι λογικό να κάνει κάποιος παιδί σε αυτή την ηλικία. Ο πρώτος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αντιδρούν αρνητικά είναι καθαρά μαθηματικός. Οταν το παιδί θα είναι 20 ετών η μητέρα του θα είναι τουλάχιστον 70.
Αλλά η νομοθεσία είναι διαφορετική στις διάφορες χώρες της Ευρώπης. Στις περισσότερες τα νοσήλεια υγείας για εγκυμοσύνη σταματάνε να είναι δωρεάν από το κράτος όταν μια γυναίκα γίνει 43 ετών. Μετά από αυτή την ηλικία κάποιος πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του. Επίσης, η τεχνητή γονιμοποίηση απαγορεύεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μετά τα 49. Αυτό περιορίζει τους σωματικούς και ψυχολογικούς κινδύνους, λένε οι γιατροί.
Ανάμεσα στους μεγαλύτερους κινδύνους για τη μητέρα είναι η υπέρταση που μπορεί να επιφέρει αποβολές ή πρόωρες γεννήσεις. «Υπάρχει μια ηλικία για όλα. Οχι επειδή η ιατρική προοδεύει να μετατοπίζουμε στο άπειρο την εγκυμοσύνη» δηλώνουν γιατροί της ΕΕ.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΠΣΑΠ - ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΝΔΕΚΑΔΑ

Βραβεία ΠΣΑΠ: Ελαμψαν Αναστασίου, Ρομπέρτο και Ατρόμητος
Ο Γιάννης Αναστασίου αναδείχθηκε ο καλύτερος προπονητής της περασμένης σεζόν στα βραβεία του ΠΣΑΠ αφήνοντας πίσω του τους Γιώργο Παράσχο και Ακη Μάντζιο. Τέσσερις ποδοσφαιριστές του Ατρομήτου συμπεριλήφθηκαν στην καλύτερη 11άδα του πρωταθλήματος.
Ο προπονητής του Παναθηναϊκού βραβεύτηκε έπειτα από ψηφοφορία των ποδοσφαιριστών ως ο καλύτερος της περσινής χρονιάς και στις δηλώσεις του θέλησε να ευχαριστήσει τους ίδιους τους πρωταγωνιστές, δηλαδή τους παίκτες.
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου, τους παίκτες μου και όσους με ψήφισαν που είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές. Είχαμε πολλές δυσκολίες πέρυσι στο ξεκίνημα, αλλά και μια αρχή και φιλοσοφία: ότι θα πετύχουμε αρκεί να είμαστε ενωμένοι. Αυτό το βραβείο το θεωρώ μεγάλη τιμή» δήλωσε ο τεχνικός του Παναθηναϊκού.
Καλύτερος τερματοφύλακας αναδείχθηκε ο Ρομπέρτο Γκάγκο Χιμένεθ. Ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού ξεπέρασε σε ψήφους τον Παναγιώτη Γλύκο του ΠΑΟΚ και τον Λουίτζι Τσέναμο του Ατρομήτου και στις δηλώσεις του δεν παρέλεψει να αναφερθεί στον Μίτσελ.
«Θέλω να ευχαριστήσω όσους με ψήφισαν. Θέλω να μοιραστώ αυτό το βραβείο με όσους βοήθησαν να τα καταφέρω. Ευχαριστώ τον προηγούμενο προπονητή μας, τον Μίτσελ, τους συμπαίκτες μου και όλους τους δικούς μου ανθρώπους που με υποστηρίζουν και ιδιαίτερα τα παιδιά μου. Τους το αφιερώνω», ήταν τα λόγια του Ισπανού.
Καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής αναδείχθηκε ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, ο οποίος από τον Ατρόμητο πέρασε στον ΠΑΟΚ.
«Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Γιώργο Σπανό και τον κύριο Αγγελόπουλο για την αγάπη που μου έδειξαν. Τον προπονητή μου, Γιώργο Παράσχο, τους συμπαίκτες μου. Αφιερώνω αυτό το βραβείο στους γονείς μου, τη γυναίκα μου, τα παιδιά μου. Και θέλω να κάνω μια ευχή, όπως είπε και ο Υφυπουργός. Να έχουμε ένα καθαρό ελληνικό πρωτάθλημα. Ελπίζω να το ζήσω κι εγώ» τόνισε ο επιθετικός του ΠΑΟΚ.
Η καλύτερη 11άδα
Τέσσερις ποδοσφαιριστές του Ατρομήτου συμπεριλήφθηκαν στην καλύτερη 11άδα της περασμένης σεζόν. Έπειτα από την ψηφοφορία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών, η ομάδα του Περιστερίου είχε τέσσερις εκπροσωπήσεις, ο Ολυμπιακός τρεις, ο Παναθηναϊκός δύο ενώ Παναιτωλικός και Αστέρας Τρίπολης από μία.
Αναλυτικά η κορυφαία 11άδα της σεζόν 2013/14:
Τερματοφύλακας
Ρομπέρτο (Ολυμπιακός)
Αμυντικοί
Ροντρίγκο Γκάλο (Παναιτωλικός)
Στάθης Ταυλαρίδης (Ατρόμητος)
Νίκος Λαζαρίδης (Ατρόμητος)
Αριστερό μπακ Νάνο (Παναθηναϊκός)
Μέσοι
Χαβιέ Ούμπιδες (Ατρόμητος)
Τσόρι Ντομίνγκες (Ολυμπιακός)
Φερνάντο Ουσέρο (Αστέρας Τρίπολης)
Τζόελ Κάμπελ (Ολυμπιακός)
Επιθετικοί
Μάρκους Μπεργκ (Παναθηναϊκός)
Δημήτρης Παπαδόπουλος (Ατρόμητος)


Η "ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ" ΘΑ ΞΑΝΑΧΤΙΣΤΕΙ

Οι πλημμύρες των τελευταίων 24ωρων που σάρωσαν την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Ηπειρο, εκτός από την καταστροφή περιουσιών είχαν σαν συνέπεια και την κατάρρευση του καμαριού της Ηπείρου, του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας στην Αρτα.
Η είδηση έχει συγκλονίσει τους Ηπειρώτες για τους οποιους αποτελεί την «Ακροπόλη» της περιοχής τους. «Σήμερα πενθούμε», «χάσαμε ένα ιερό μνημείο», «κατέρρευσε το σημείο αναφοράς του τόπου μας». Με αυτά τα λόγια περιγράφουν οι Πλακιώτες, αλλά και όλοι οι κάτοικοι των Τζουμέρκων, τα συναισθήματα για τη μεγάλη «απώλεια», την κατάρρευση του γεφυριού της Πλάκας, το πρωί της Κυριακής.
Επρόκειτο για το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, το οποίο χτίστηκε από μαστόρους της πέτρας τον 18ο αιώνα. Είχε άνοιγμα τόξου 40,20 μέτρα και ύψος, στο κέντρο, 21 μέτρα.
Γεφύρι με ιστορικό φορτίο, καθώς εκεί λειτούργησε το τελωνείο από την ελεύθερη Ελλάδα στην σκλαβωμένη Ήπειρο. Σύμβολο ενότητας και ομοψυχίας των αντιστασιακών δυνάμεων, καθώς εκεί, στις 29 Φεβρουαρίου του 1944, υπογράφηκε η συμφωνία της Πλάκας-Μυρόφιλλου για την κοινή δράση κατά των Γερμανών κατακτητών της χώρας, ανάμεσα στον ΕΔΕΣ, τον ΕΛΑΣ την ΕΚΚΑ και των εκπροσώπων του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής και της Ελληνικής Στρατιωτικής Διοίκησης, του Αμερικανού ταγματάρχη Ουάινς και του Βρετανού συνταγματάρχη Γουντχάους.
Ο κ.Θεόφιλος Παπαδημητρίου, κάτοικος των Ραφταναίων, ένα χωριό που βρίσκεται σε απόσταση ανάσας από τον οικισμό, αναφέρει ότι το γεφύρι κτίστηκε από μαστόρους και πελεκάνους της πέτρα από την Πυρσόγιαννη. Όταν τελείωσε το γεφύρι και έγιναν τα εγκαίνια, έπεσε η καμάρα και μετά από λίγο καιρό οι Τζουμερκιώτες έφεραν τον αρχιμάστορα Μπέγκα από την Πράμαντα και το έργο ξανακτίστηκε το 1866. Μάλιστα, όπως μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, χρησιμοποιήθηκαν χιλιάδες αυγά από την περιοχή και μαζί με ασβέστη «έγινε πορσελάνη, η συνδετική ουσία της πέτρας».
Το γεφύρι, δρόμος εμπορίου, ένωνε τα Τζουμέρκα με την υπόλοιπη Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Η καμάρα του δέχτηκε τις βόμβες των γερμανικών αεροπλάνων, όμως άντεξε με μικρές φθορές στη δεξιά του πλευρά. Οι Ραφτανίτες το επισκεύασαν με τσιμέντο το 1943 και η γέφυρα έκτοτε λειτουργούσε χωρίς προβλήματα. Κάθε χρόνο, τα Θεοφάνεια, στο Γεφύρι τις Πλάκας, οι Τζουμερκιώτες κάνουν την βάφτιση του Σταυρού.
Όλοι στην περιοχή κάνουν λόγο για αδιαφορία των αρμοδίων σε ζητήματα υποστήριξης του πέτρινου γεφυριού, τα οποία πολλές φορές έθεταν και κατέθεταν την ανησυχία τους. Ο δάσκαλος Χαρίλαος Μήτσης, λέει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Σήμερα, έγινε το μεγαλύτερο έγκλημα που έχει διαπραχτεί, γιατί υπήρξε αδιαφορία. Επισήμανα πολλές φορές τον κίνδυνο ότι θα πέσει. Μάλιστα τελευταία προσπάθεια ήταν τον Γενάρη, πέρυσι, όταν ζητούσα από τους αρμόδιους άμεση επέμβαση
Το γεφύρι θα ξαναχτιστεί
Το υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε χθες ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση του γεφυριού.
Σε αυτά περιλαμβάνεται: « Σχετική μελέτη για το μνημείο και η περισυλλογή των δομικών στοιχείων που κατέπεσαν, ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν μαζί με όσο νέο υλικό απαιτηθεί, για την αναστήλωση του ιστορικού γεφυριού. Μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες και υποχωρήσει η στάθμη των υδάτων, θα ελεγχθεί η κατάσταση των θεμελίων των βάθρων, και θα αξιολογηθούν τα αίτια της πτώσης.»
Τέλος στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «τις πρωινές ώρες κλιμάκιο μηχανικών του Υπουργείου έσπευσε στα όρια των νομών 'Αρτας και Ιωαννίνων, στον συνοικισμό Πλάκας Ραφταναίων, όπου το ιστορικό γεφύρι συνδέει τις όχθες του 'Αραχθου ποταμού και διενήργησε αυτοψία και φωτογραφική τεκμηρίωση κατά τη οποία διαπιστώθηκε πτώση του ανατολικού ακρόβαθρου και της μεγάλης κεντρικής καμάρας και μερική μόνο καταστροφή του δυτικού ακρόβαθρου».
Το γεφύρι από χθες...


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/

Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΑΥΞΗΣΕ ΤΙΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η λιτότητα αύξησε τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα -Πώς τα πακέτα μέτρων συνδέονται με τα περιστατικά
Τα ενισχυμένα μέτρα λιτότητας που ελήφθησαν τον Ιούνιο του 2011 στην Ελλάδα ως απάντηση στην κρίση του δημόσιου χρέους, μεταφράσθηκαν σε μια άνοδο κατά ένα τρίτο των αυτοκτονιών στη χώρα, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Μια ομάδα ελλήνων και αμερικανών ερευνητών μελέτησε τα μηνιαία στατιστικά στοιχεία για τις δολοφονίες στην Ελλάδα από το 1983 ως το 2012 σε συσχετισμό με τα γεγονότα που συνδέονται με τα προγράμματα λιτότητας από το 2008, ή αντίθετα που αντανακλούν την ευημερία των προηγούμενων ετών (για παράδειγμα την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη το 2002 ή τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004).
«Η ανάλυσή μας δείχνει μια σημαντική άνοδο των αυτοκτονιών στην Ελλάδα έπειτα από γεγονότα που συνδέονται με τη λιτότητα», διαπιστώνεται στη μελέτη αυτή που δημοσιεύεται στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση BMJ Open.
Η ανακοίνωση τον Ιούνιο 2011 από την ελληνική κυβέρνηση ενός δεύτερου πακέτου μέτρων λιτότητας που περιλάμβανε μειώσεις των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων και μείωση των δαπανών για την κοινωνική προστασία, μοιάζει να είχε την ισχυρότερη επίδραση στην καμπύλη των αυτοκτονιών.
Ο αριθμός των αυτοκτονιών (ανδρών και γυναικών) αυξήθηκε κατά μέσο όρο 35,7% «στους μήνες που ακολούθησαν αυτή την ημερομηνία, σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων μηνών», σύμφωνα με τον κύριο συντάκτη της μελέτης, τον καθηγητή Τσαρλς Μπράνας.
Οι ερευνητές επισημαίνουν επίσης την άνοδο του αριθμού των αυτοκτονιών μεταξύ των ανδρών μετά την έναρξη της ελληνικής ύφεσης τον Οκτώβριο του 2008 (+13,1%), καθώς και τον Απρίλιο του 2012 (+29,7%), μετά την αυτοκτονία ενός συνταξιούχου απελπισμένου από τη λιτότητα σε μια πλατεία της Αθήνας. Η αυτοκτονία αυτή είχε συγκλονίσει τη χώρα.
Τον Μάιο και τον Ιούλιο του 2012 ο μηνιαίος αριθμός των αυτοκτονιών έφθασε στο υψηλότερο σημείο που είχε παρατηρηθεί ποτέ τα 30 τελευταία χρόνια, με 62 και 64 αυτοκτονίες αντιστοίχως γι' αυτούς τους δύο μήνες.
Αντίθετα τα χαμηλότερα επίπεδα στους ετήσιους απολογισμούς των αυτοκτονιών ανάγονται στις πιο ευνοϊκές οικονομικά περιόδους: Φεβρουάριος 1983 και Νοέμβριος 1999 (14 αυτοκτονίες).
Καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, ο Τσαρλς Μπράνας εκτιμά ότι δεν είναι μόνον οι οικονομικές πολιτικές που επηρεάζουν την καμπύλη των αυτοκτονιών, αλλά επίσης "τα δημόσια μηνύματα" που συνοδεύουν αυτές τις πολιτικές.
Αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις καθώς και τα μέσα ενημέρωσης οφείλουν να έχουν συνείδηση «του εν δυνάμει αρνητικού αντίκτυπου που έχουν στη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα στις αυτοκτονίες», αυτά τα μέτρα λιτότητας, υπογραμμίζει ο καθηγητής μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο εν λόγω ειδικός προτείνει να παρουσιάζονται οι πολιτικές λιτότητας στο κοινό με τρόπο "λιγότερο δραματικό" και επίσης να επιλέγονται οι "λιγότερο δραστικές" πολιτικές όταν έχουν την ίδια οικονομική αποτελεσματικότητα


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΗΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΧΡΙΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤ'

Επιτέλους ελεύθερος ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος
Μετά από πάνω από τρία χρόνια, ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, Ιωάννης ΣΤ΄, βγήκε από τη φυλακή.
Μια πολύ ευχάριστη εξέλιξη, που ήρθε έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες πολλών μηνών.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα echedoros-a.gr το δευτεροβάθμιο δικαστήριο απέρριψε την έφεση της Εισαγγελίας, για αναστολή της απόφασης απελευθέρωσης. Το Εφετείο έκρινε ότι το δικαστήριο ενήργησε σωστά και έκανε δεκτή την πρότασή του Διευθυντή των Φυλακών για την απελευθέρωσή του υπό προϋποθέσεις».
Το Ποινικό Δικαστήριο πριν από τρεις εβδομάδες αποφάσισε την αποφυλάκιση του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη με αναστολή, αλλά η Εισαγγελία έκανε έφεση στην απόφαση αυτή.
Τώρα η απόφαση απελευθέρωσης του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη είναι οριστική κι εδώ και λίγη ώρα είναι πάλι ελεύθερος.

Δείτε πως είναι σήμερα ο αποφυλακισθείς Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος

Ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αχρίδας, Ιωάννης ΣΤ΄, γνωστός κατά κόσμον, ως Γιοβάν Βρανισκόφσκι,μετά από 3 ολόκληρα στη φυλακή φανερά καταβεβλημένος και εξουθενωμένος.


ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...