Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Πάτερ αμάρτησα ...

ΤΟ "ΟΧΙ" ΤΗΣ ΡΟΖΑ ΠΑΡΚΣ

Rosa-Parks

Η Ρόζα Παρκς ήταν μαύρη και έραβε για ένα μεγάλο μαγαζί στην πόλη Μοντγκόμερι της πολιτείας Αλαμπάμα. Μέλος του Εθνικού Συνδέσμου για την Πρόοδο των Εγχρώμων Ανθρώπων (NAACP), αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σε λευκό επιβάτη. Τη συνέλαβαν γιατί σύμφωνα με τους νόμους και την πρακτική «Τζιμ Κρόου» στον Νότο των ΗΠΑ, οι μαύροι όφειλαν να κάθονται στο πίσω μέρος του λεωφορείου και να δίνουν τη θέση τους στους λευκούς. Η τοπική ηγεσία των μαύρων αποφάσισε να μποϊκοτάρει τα μέσα μεταφοράς και για τον σκοπό αυτό εξέλεξαν τον πάστορα Martin Luther King Jr. Σε μια κατάμεστη από κόσμο εκκλησία ο King ανακοίνωσε την απόφαση του μποϊκοτάζ, λέγοντας ότι δεν σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν βία κατά των «λευκών αδελφών» αλλά να βασιστούν στις «βαθύτερες αρχές της χριστιανικής πίστης». «Αν κάνουμε λάθος, τότε το Σύνταγμά μας είναι λανθασμένο, αν κάνουμε λάθος τότε ο Θεός ο παντοδύναμος κάνει λάθος...».
Ο Martin Luther King είχε γεννηθεί στην Ατλάντα της πολιτείας Τζόρτζια πριν από 26 χρόνια και είχε μόλις αποκτήσει τον διδακτορικό τίτλο από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Στον αγώνα του για τα δικαιώματα των μαύρων στον αμερικανικό Νότο ακολούθησε το παράδειγμα του Ινδού ειρηνιστή, Μαχάτμα Γκάντι.
rosa parksΚατά τη διάρκεια του μποϊκοτάζ που κράτησε ένα χρόνο, οι μαύροι έκαναν τα αυτοκίνητά τους κοινόχρηστα ή περπατούσαν την απόσταση από τον προορισμό τους. Οι μαύροι τελικά θριάμβευσαν γιατί η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 1956 χαρακτήρισε τους νόμους τύπου «Τζιμ Κρόου» της Αλαμπάμα αντισυνταγματικούς. Οταν το αμερικανικό κογκρέσο πέρασε τον νόμο του 1957 για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ιδρύθηκε η Επιτροπή για τα Δικαιώματα των πολιτών, πολλοί πίστεψαν ότι η ισότητα των μαύρων είχε εξασφαλιστεί. Ωστόσο, γρήγορα έγινε φανερό ότι η πραγματικότητα διέψευδε τους αισιόδοξους. Λευκοί εστιάτορες οι οποίοι αρνήθηκαν να σερβίρουν μαύρους πελάτες αντιμετώπισαν την απόφαση των διαμαρτυρομένων να μην κουνηθούν από τη θέση τους. Ο ίδιος ο Martin Luther King έλαβε μέρος σε τέτοιες διαμαρτυρίες ώσπου συνελήφθη το 1960 και κρατήθηκε υπό άθλιες συνθήκες με αποτέλεσμα να κλονιστεί η υγεία του.
martin lutherΟι φυλετικές διακρίσεις εκτός νόμου από το 1964
Μετά τη δολοφονία του Κένεντι στο Ντάλας, τα καθήκοντά του ανέλαβε ο πρώην Τεξανός γερουσιαστής και τότε αντιπρόεδρος, Λίντον Τζόνσον. Ο Τζόνσον υπήρξε ο αντίποδας του Κένεντι σε όλα, ακόμα και στο ενδιαφέρον για τα πολιτικά δικαιώματα των μειονοτήτων. Παιδί αγροτικής οικογένειας με χαμηλά εισοδήματα άσκησε το επάγγελμα του δασκάλου σε σχολείο φτωχών Ισπα-νοαμερικανών του Τέξας. Το ενδιαφέρον του για τους μη-προνομιούχους μαθητές του και ο θαυμασμός του για το έργο του Φραγκλίνου Ρούσβελτ κατέστησαν τον Τζόνσον τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο σύμμαχο των πολιτικών δικαιωμάτων των μειονοτήτων, συνεπώς και των μαύρων. Στο πρόγραμμά του, που έφερε τον τίτλο «Η σπουδαία κοινωνία», η υπόθεση των μαύρων κατείχε την πρώτη θέση. Στον περίφημο νόμο του 1964 για τα πολιτικά δικαιώματα η φυλετική διάκριση τέθηκε εκτός νόμου. Τον ίδιο χρόνο καθιερώθηκε η ισότητα ευκαιριών στις προσλήψεις για όλους τους Αμερικανούς ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκεύματος και καταγωγής. Τα δικαιώματα ψήφου και εκπαίδευσης απέκτησαν αυστηρή νομική κάλυψη. Ο νόμος του 1965 για το δικαίωμα ψήφου είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν κάθετα οι καταγραφές μαύρων στους εκλογικούς καταλόγους των πολιτειών του Μισισσίπι και της Αλαμπάμα.
Θριαμβευτική νίκη
Στις εκλογές του 1964 ο Τζόνσον περιέγραψε το πρόγραμμά του ως προϊόν εθνικής συναίνεσης και κέρδισε θριαμβευτική νίκη έναντι του συντηρητικού αντιπάλου του Μπάρι Γκόλντουοτερ με 61% των συνολικών ψήφων. Πρόκειται για το υψηλότερο σημείο που έφθασε η πολιτική του αμερικανικού φιλελεύθερου κράτους πρόνοιας. Το τίμημα για το Δημοκρατικό κόμμα ήταν να χάσει οριστικά την ψήφο των νότιων πολιτειών αλλά και ο φιλελευθερισμός με κοινωνικό περιεχόμενο να γνωρίσει μια σταδιακή συρρίκνωση. Η υπόθεση όμως των μαύρων δικαιώθηκε οριστικά.
Στροφή από το Ανώτατο Δικαστήριο
Η στροφή της αμερικανικής δικαιοσύνης υπέρ των δικαιωμάτων των μαύρων ξεκίνησε με τον διορισμό του αρχιδικαστή Earl Warren στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το 1953. Στην υπόθεση «Μπράουν εναντίον του Συμβουλίου Εκπαίδευσης της Τοπήκα», ο Warren σημείωσε ότι «Στον τομέα της δημόσιας εκπαίδευσης το δόγμα “χωριστά αλλά ίσα» δεν έχει καμία θέση. Οι χωριστές υπηρεσίες για την εκπαίδευση των μαύρων παιδιών τους δημιουργούν συναισθήματα κατωτερότητας τα οποία θα τα συνοδεύουν για όλη τους τη ζωή...». Ομως οι πολιτείες στις οποίες οι φυλετικές διακρίσεις ήταν ήδη θεσμικά κατοχυρωμένες, αντιστάθηκαν στις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου με νύχια και με δόντια. Χρηματοδοτούσαν τα δίδακτρα των λευκών που έφευγαν από τα δημόσια σχολεία με μαύρους και πήγαιναν σε ιδιωτικά ή έκλειναν τα δημόσια στα οποία επιτρεπόταν η είσοδος των μαύρων μαζί με τους λευκούς.
Παρά τις μεγάλες προσδοκίες των Αμερικανών φιλελευθέρων ο νεαρός επικοινωνιακός διάδοχος του Αϊζενχάουερ στην προεδρία, John F. Kennedy, απέφυγε τις μεγάλες συγκρούσεις με το συντηρητικό του Κογκρέσο στον τομέα των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων. Περίμενε ώς το 1962 για να τιμήσει την προεκλογική του υπόσχεση ότι θα καταργούσε τις φυλετικές διακρίσεις σε οικισμούς οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν με ομοσπονδιακή χρηματοδότηση.
Στο μεταξύ ο αγώνας για την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων συνεχιζόταν. Οι ομάδες λευκών και μαύρων νέων που πήγαιναν από τον Βορρά στον Νότο με νοικιασμένα λεωφορεία πύκνωναν και οι ειρηνικές τους διαμαρτυρίες αντιμετωπίζονταν με θανατηφόρα κάποτε βία από τους εχθρούς των πολιτικών δικαιωμάτων.
Σταθμός στον αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα υπήρξε η πορεία στην Ουάσιγκτον στις 28 Αυγούστου, 1963. Διακόσιες πενήντα χιλιάδες μαύροι και λευκοί συγκεντρώθηκαν μπροστά από το μνημείο Ουάσιγκτον στην πρωτεύουσα και άκουσαν με συγκίνηση τον ιστορικό λόγο του Martin Luther King που άρχιζε με τα εμβληματικά λόγια: «Εχω ένα όνειρο».
  Του Θανάση Βερεμη (ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών)

ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ: "ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΝΤΕΜΕΚ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΕΣ. ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ ΕΘΙΜΩΝ"

Φωτ.:Αιμιλία Παναγιώτου/LIFO.gr

Στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης ανάμεσα στα άλλα θέματα συζητήθηκαν και οι εκδηλώσεις των κωδωνοφόρων που γίνονται και φέτος στην πόλη.

   Με αφορμή αυτές, ο Γ. Μπουτάρης τάχθηκε υπέρ της προώθησης των τοπικών εθίμων των καρναβαλιών.

   Είπε: «Πρέπει να ξεφύγουμε από τα καρναβάλια με τις ντεμέκ βραζιλιάνες. Να αναβιώσουμε τα παλιά έθμιμα και να τα πουλήσουμε σωστά».

   Έτσι, συμπλήρωσε, η πόλη θα αποκτήσει έναν πιο ιδιαίτερο χαρακτήρα και θα προσελκύσει διαφορετικό τουρισμό.
   Εννοείται ότι δεν χωρούν ψυχαναγκασμοί στα καρναβάλια. Ο καθένας ντύνεται ό,τι θέλει (και αν θέλει) και αυτό είναι το νόημα τους. Όμως είναι αλήθεια ότι αυτή η φράση, "να ξεφύγουμε από τα καρναβάλια με τις ντεμέκ βραζιλιάνες", είναι αρκετά πετυχημένη. 

   Ειδικά όταν υπάρχουν φοβερά, ολόδικά μας, διονυσιακά δρώμενα που επιβιώνουν από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι και τις μέρες μας.

    *Περισσότεροι από 1.500 κωδωνοφόροι θα λάβουν μέρος στην πομπή που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου, στο κέντρο της πόλης. Θα είναι η δεύτερη χρονιά στη σειρά που θα συμβεί αυτό. 









 Πηγή: www.lifo.gr

ΚΙΝΕΖΟΣ ΕΦΗΒΟΣ ΕΚΟΨΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΕΙ ΤΟΝ ΕΘΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Κινέζος έφηβος έκοψε το χέρι του για να γλιτώσει από τον εθισμό στο διαδίκτυο

Ένας Κινέζος έφηβος έκοψε το ίδιο του το χέρι σε μια προσπάθεια να γιατρέψει τον εθισμό του στο διαδίκτυο.

   Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτή τη στιγμή στην Κίνα υπάρχουν 24 εκατομμύρια νέοι εθισμένοι στο internet, και ο αριθμός των κλινικών που θεραπεύουν τον εθισμό αυξάνεται, μαζί με «στρατόπεδα» στρατιωτικού τύπου που υπόσχονται «επανένταξη».   «Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτό που έγινε. Ήταν εντελώς αναπάντεχο. Ήταν έξυπνο παιδί», δήλωση η μητέρα του σε ρεπόρτερ των Global Times.

   Ο 19χρονος έκοψε το αριστερό του χέρι από τον καρπό με ένα μαχαίρι σε ένα παγκάκι έξω από το σπίτι του. Μετά κάλεσε ένα ταξί για να τον μεταφέρει στα επείγοντα του κοντινότερου νοσοκομείου. Οι χειρουργοί κατάφεραν να συνδέσουν ξανά το χέρι αλλά δήλωσαν ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι η κινητικότητα θα επιστρέψει πλήρως.

   Σύμφωνα με ειδικούς οι ασιατικές χώρες, όπως η Κϊνα, η οποία έχει 649 εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου, βρίσκονται εν μέσω μια τεράστιας επιδημίας εθισμού στο ίντερνετ.
 Τον περασμένο μήνα οι νομοθέτες της Ταϊβάν έκαναν αλλαγές στη νομοθεσία ώστε οι αρχές να είναι σε θέση να δώσουν πρόστιμα σε γονείς που επιτρέπουν στα παιδιά τους να περνούν υπερβολικά πολύ χρόνο χρησιμοποιώντας «ηλεκτρονικά προϊόντα»


. Πηγή: www.lifo.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΣΤΟ FACEBOOK

Ανακοίνωση της Αστυνομίας για τον ιό στο Facebook

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει τους πολίτες για την διάδοση του κακόβουλου λογισμικού (Backdoor Trojan), που εξαπλώνεται με την εμφάνιση ανάρτησης με πορνογραφικό βίντεο, στο Facebook.

   Η επίμαχη ανάρτηση εμφανίζεται να έχει κοινοποιηθεί από κάποιον φίλο του χρήστη στο «Facebook» και να έχουν επισημανθεί σε αυτήν με ετικέτα (tag) μέχρι και είκοσι (20) φίλοι του.

   Εάν ο χρήστης πατήσει στο εμφανιζόμενο ως πορνογραφικό βίντεο, μεταφέρεται σε μια απατηλή ιστοσελίδα στην οποία παίζουν τα πρώτα δευτερόλεπτα του βίντεο και στη συνέχεια, σταματάει η αναπαραγωγή του και εμφανίζεται μήνυμα, το οποίο ενημερώνει τον χρήστη ότι απαιτείται να « κατεβάσει» μια αναβάθμιση του λογισμικού Adobe Flash Player ( InstallFlashPlayer.exe ), όπως φαίνεται στην ακόλουθη εικόνα: 
Ανακοίνωση της Αστυνομίας για τον ιό στο Facebook

Στην περίπτωση που ο χρήστης συναινέσει και «κατεβάσει» το αρχείο, τότε μολύνεται από κακόβουλο λογισμικό (Backdoor Trojan), το οποίο έχει τη δυνατότητα να «παρακολουθεί» το πληκτρολόγιο και το «ποντίκι» του μολυσμένου υπολογιστή, με αποτέλεσμα να μπορούν να υποκλαπούν κωδικοί και επικοινωνίες πάσης φύσεως (π.χ. κωδικοί e-banking, αριθμοί πιστωτικών καρτών, κωδικοί πρόσβασης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.ά.).  

 Επιπρόσθετα, το κακόβουλο λογισμικό έχει τη δυνατότητα μετά την εγκατάστασή του και τη μόλυνση του υπολογιστή να αναρτά αυτόματα στο λογαριασμό «Facebook» του χρήστη το επίμαχο πορνογραφικό βίντεο, κάνοντας ταυτόχρονα επισήμανση έως και είκοσι (20) φίλους του, με σκοπό την περαιτέρω αυτοδιάδοσή του. Με αυτό τον τρόπο, το κακόβουλο λογισμικό εξαπλώνεται, μέσω της πλατφόρμας «Facebook», μολύνοντας μεγάλο αριθμό ηλεκτρονικών υπολογιστών.
   Οι χρήστες του διαδικτύου καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν τα ακόλουθα ελάχιστα μέτρα προστασίας:
   Να μην πατάνε σε αναρτήσεις με περίεργο περιεχόμενο ή αναρτήσεις οι οποίες δεν εμφανίζεται να οδηγούν σε κάποια γνωστή ιστοσελίδα.
 Από τις ρυθμίσεις ασφαλείας του «Facebook» να ενεργοποιήσουν την επιλογή στην οποία δεν θα μπορεί κάποιος να τους προσθέσει με ετικέτα ( tag ) χωρίς να το εγκρίνουν.
 Να χρησιμοποιούν εφαρμογές ασφαλείας, όπως λογισμικό Antivirus, το οποίο θα πρέπει να είναι πάντοτε ενημερωμένο.

 Να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού συστήματος του υπολογιστή τους.

 Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.



 Πηγή: www.lifo.gr

ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΑ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ;

Είδος πολυτελείας τα προφυλακτικά στη Βενεζουέλα -Ενα κουτί κοστίζει 755 δολάρια
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι κάτοικοι της Βενεζουέλας σχηματίζουν ουρές έξω από τα καταστήματα. Περιμένουν τη σειρά τους για να αγοράσουν φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης. Τώρα, είναι αναγκασμένοι να το κάνουν αυτό ακόμη και για τα προφυλακτικά, που έχουν εξαφανιστεί και όποιος τα βρίσκει, δεν μπορεί να τα αγοράσει.
«Η χώρα είναι σε τέτοια χάλια που πρέπει να περιμένουμε στην ουρά για να κάνουμε σεξ», είπε ο  Γιόναταν Μοντίγια, 31χρονος διαφημιστής, μιλώντας στο Bloomberg. Η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου χειροτέρεψε τις ελλείψεις σε προϊόντα στη χώρα, από πάνες μωρών μέχρι αποσμητικά. Η Βενεζουέλα εισάγει τα περισσότερα αγαθά που καταναλώνει, ενώ οι εξαγωγές αργού πετρελαίου αποτελούν το 95% των κερδών της σε ξένο συνάλλαγμα. Κάτι που σημαίνει ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει αν δεν ανακάμψει η τιμή του πετρελαίου.
Σε ιστοσελίδα δημοπρασιών, την οποία χρησιμοποιούν οι κάτοικοι της Βενεζουέλας για να αγοράσουν είδη που είναι σε έλλειψη, ένα πακέτο 36 προφυλακτικών κοστίζει 755 δολάρια, σχεδόν όσο ο μέσος μισθός στη χώρα. Καταλαβαίνει εύκολα κανείς τις δραματικές προεκτάσεις που έχει αυτό το φαινόμενο στη Βενεζουέλα, που έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά μετάδοσης HIV και σε εφηβικές εγκυμοσύνες στη Νότια Αμερική, ενώ η άμβλωση είναι παράνομη.
«Χωρίς προφυλακτικά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Αυτή η έλλειψη απειλεί όλα τα προγράμματα στα οποία έχουμε δουλέψει το προηγούμενο διάστημα», προειδοποιεί ο Γιόναταν Ροντρίγκεζ, επικεφαλής μη κερδοσκοπικού οργανισμού για την αντιμετώπιση του HIV.
Πέρα από τα προφυλακτικά, επίσης σε χαμηλά επίπεδα είναι τα αντισυλληπτικά, αλλά και αντιρετροϊκά φάρμακα για τον HIV


ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΣΗΜΑΝΣΗ ΑΛΕΡΓΙΟΓΟΝΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ - ΠΟΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΦΟΡΑ

Υποχρεωτική η  σήμανση αλλεργιογόνων στα τρόφιμα από τις επιχειρήσεις -Ποια τρόφιμα αφορά [λίστα]
Μία νέα ταμπέλα θα εμφανιστεί στα καταστήματα που πωλούν μη προσυσκευασμένα τρόφιμα, που θα πληροφορεί τους καταναλωτές  σχετικά με την παρουσία ουσιών ή προϊόντων που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες.
Σχετική εγκύκλιος του ΕΦΕΤ έχει αποσταλεί στην Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος, στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων - Π.Ο.Ε.Σ.Ε, τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος ΓΣΕΒΕ! τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Κέντρων Εστίασης και ∆ιασκέδασης ΠΑ.Σ.Κ.Ε.∆Ι, Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος - Ο.Ε.Ζ.Ε., στο Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων - Σ.Ε.Τ.Ε., στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, στο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος - Σ.Ε.Λ.Π.Ε. , στη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας σε όλα τα σούπερ μάρκετ και στο Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων ΣΕΒΤ.
Στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι, σε εμφανές σημείο του καταστήματος θα πρέπει να αναρτηθεί ειδική ταμπέλα - μεγέθους Α4 - για να πληροφορούνται οι καταναλωτές ποια προϊόντα περιέχουν αλλεργιογόνα συστατικά, ενώ όλες τις ώρες λειτουργίας του καταστήματος θα πρέπει να υπάρχει υπεύθυνο άτομο που να γνωρίζει και θα ενημερώνει τους καταναλωτές για τα συστατικά αυτά.
Υπενθυμίζεται ότι με την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ, 1169/2011 από τη 13η Δεκεμβρίου 2014 έγινε υποχρεωτική (άρθρο 44), η παροχή πληροφοριών σχετικά με τα αλλεργιογόνα για όλα τα τρόφιμα που προσφέρονται μη προσυσκευασμένα για πώληση στον τελικό καταναλωτή ή σε μονάδες ομαδικής εστίασης ή για τα τρόφιμα που συσκευάζονται στον τόπο πώλησης, εφόσον το ζητήσει ο αγοραστής ή προσυσκευάζονται για άμεση πώληση. Η εγκύκλιος καθορίζει τον τρόπο παροχής αυτών των πληροφοριών στον τελικό καταναλωτή.
Ποιες επιχειρήσεις αφορά 
Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος αφορά:
- μονάδες ομαδικής εστίασης
- επιχειρήσεις που παρασκευάζουν και πωλούν λιανικώς όπως ζαχαροπλαστεία, αρτοποιεία, παγωτοπωλεία
- επιχειρήσεις που πωλούν λιανικώς όπως υπεραγορές, παντοπωλεία, λαϊκές αγορές κ. α.
Οι υποχρεωτικές ενδείξεις πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμες και προσβάσιμες στο χώρο πώλησης-προσφοράς των μη προσυσκευασμένων τροφίμων ή στις περιπτώσεις της πώλησης εξ' αποστάσεως πριν την πραγματοποίηση της αγοράς. Θα πρέπει να είναι ευανάγνωστες και να παρέχονται στον καταναλωτή οπωσδήποτε πριν την πώληση-διάθεσή των τροφίμων.
 Πρέπει να δίνονται υποχρεωτικά στην ελληνική γλώσσα ενώ επιτρέπεται επιπλέον και η πολύγλωσση παροχή της πληροφορίας. Η δήλωση των ενδείξεων επιτρέπεται να δίνεται προφορικά, πάντως, πρέπει να υπάρχει πινακίδα εντός της επιχείρησης σε εμφανές σημείο, εύκολα ορατή και προσβάσιμη που θα καλεί τον καταναλωτή να απευθυνθεί στο προσωπικό της επιχείρησης προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με ουσίες ή προϊόντα που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες στα πωλούμενα τρόφιμα.
Άλλες υποχρεωτικές ενδείξεις μπορούν να αναγράφονται πάνω στη συσκευασία του τροφίμου ή σε ετικέτα συνδεδεμένη με αυτήν ή εγγράφως, ή ηλεκτρονικά ή με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διασφαλίζεται η μεταφορά της πληροφορίας πριν την τελική διάθεση του τροφίμου στον καταναλωτή.
Οι τρόποι πληροφόρησης του καταναλώτη 
Ένας κατάλογος τρόπων επικοινωνίας των υποχρεωτικών ενδείξεων για ουσίες ή προϊόντα που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες προς τον τελικό καταναλωτή είναι:
- Ετικέτες που συνοδεύουν το τρόφιμο.
- Αναγραφή των συστατικών που προκαλούν αλλεργίες και δυσανεξίες στους τιμοκαταλόγους της επιχείρησης.
- Πινακίδες σε εμφανές σημείο του καταστήματος που αναγράφουν τα περιεχόμενα συστατικά που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες ανά είδος τροφίμου.
- Πινακίδες σε εμφανές σημείο του καταστήματος ή/και ένδειξη επί των τιμοκαταλόγων που να παραπέμπουν τις ευπαθείς ομάδες να συμβουλευτούν το εξειδικευμένο προσωπικό ή έντυπα/ηλεκτρονικά μέσα, εντός της επιχείρησης.
- Αναγραφή των συστατικών που προκαλούν αλλεργίες και δυσανεξίες σε έντυπο ή ηλεκτρονικό υλικό, άμεσα διαθέσιμο στον πελάτη.

Ποιές είναι οι ουσίες που πρέπει να αναγράφονται
Ο κατάλογος των ουσιών και προϊόντων οι οποίες, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 1169/2011, πρέπει να αναγράφονται υποχρεωτικά στην σήμανση τροφίμων λόγω της αλλεργιογόνου δράσης τους, περιλαμβάνει τις παρακάτω 14 ουσίες και προϊόντα:
- Δημητριακά που περιέχουν γλουτένη
- Καρκινοειδή (θαλασσινά με κέλυφος, π.χ καβούρια, γαρίδες, αστακοί) και προϊόντα τους
- Αυγά και προϊόντα με βάση τα αυγά
- Ψάρια και προϊόντα με βάση τα ψάρια
- Αραχίδες (αράπικα φιστίκια) και προϊόντα με βάση τις αραχίδες
- Σόγια και προϊόντα με βάση τη σόγια
- Γάλα και προϊόντα με βάση το γάλα
- Καρποί με κέλυφος (π.χ. αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια, κάσιους κτλ)
- Σέλινο και προϊόντα με βάση το σέλινο
- Σινάπι και προϊόντα με βάση το σινάπι
- Σπόροι σησαμιού και προϊόντα με βάση τους σπόρους σησαμιού
- Διοξείδιο του θείου (SO2) και θειώδεις ενώσεις
- Λούπινο και προϊόντα με βάση το λούπινο
- Μαλάκια και προϊόντα με βάση τα μαλάκια.

ΑΝΕΙΠΩΤΗ ΦΡΙΚΗ - ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΚΑΙΝΕ ΖΩΝΤΑΝΟ ΙΟΡΔΑΝΟ ΠΙΛΟΤΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

Ανείπωτη φρίκη: Το βίντεο των τζιχαντιστών που καίνε ζωντανό τον αιχμάλωτο πιλότο [Προσοχή: Εξαιρετικά σκληρές εικόνες]
Φρικιαστικές είναι οι εικόνες από την σοκαριστική δολοφονία Ιορδανού πιλότου τον οποίο έκαψαν ζωντανό οι τζιχαντιστές. Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News επέλεξε, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, να αναρτήσει στον ιστότοπό του το απίστευτα σκληρό βίντεο με την εκτέλεση.
Το βίντεο του Ισλαμικού Κράτους, διάρκειας 22 λεπτών και 30 δευτερολέπτων, αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Fox News με την επισήμανση: «Προσοχή, εξαιρετικά σοκαριστικό βίντεο».
Ο Τζον Μούντι, ο αντιπρόεδρος του Fox News δικαιολόγησε την απόφασή του δικτύου «στην οποία κατέληξε έπειτα από βαθιά, ώριμη σκέψη» να μεταδώσει το βίντεο:
«Αποφασίσαμε να δώσουμε στους αναγνώστες του Foxnews.com τη δυνατότητα να κρίνουν ιδίοις όμασι τη βαρβαρότητα του Ισλαμικού Κράτους ξεπερνώντας τις όποιες θεμιτές ανησυχίες σχετικά με την σοκαριστική φύση αυτού του υλικού».
«Οι χρήστες του διαδικτύου μπορούν να επιλέξουν να παρακολουθήσουν ή να μην παρακολουθήσουν αυτό το σοκαριστικό υλικό» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/

ΕΝΦΙΑ ΤΕΛΟΣ - ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΦΟΡΟΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Φωτογραφία: Eurokinissi
Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας αποκάλυψε δημοσίευμα την Τετάρτη. Σύμφωνα με αυτό η νέα κυβέρνηση προσανατολίζεται προς κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας άνω των 300.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η κατοχή ακινήτων, οικοπέδων, γαιών, έργων τέχνης, τραπεζικών καταθέσεων, επενδυτικών προϊόντων, συμμετοχών και άλλων στοιχείων που βρίσκονται στην Ελλάδα αλλά και όσων κάνουν δήλωση στη χώρα και κατέχουν αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό (αφού ληφθεί υπόψη και η φορολόγηση τους εκτός Ελλάδας), θα φορολογηθούν με φόρο μεγάλης περιουσίας βάσει του περιουσιολογίου.
Οσον αφορά τον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων δεν θα χρησιμοποιηθούν οι αντικειμενικές αλλά οι πραγματικές αξίες, οι οποίες θα ενημερώνονται σε ετήσια βάση.
Επίσης, ειδική φορολογία θα επιβληθεί και στα είδη και στις υπηρεσίες πολυτελούς διαβίωσης-κατανάλωσης, όπως σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, ελικόπτερα, πισίνες και αυτοκίνητα.
Τέλος, όσον αφορά τη φορολογία εισοδήματος, το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης προβλέπει την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ, το οποίο θα διαμορφώνεται στα 16.000 ευρώ για τις οικογένειες με δυο παιδιά και στις 19.000 ευρώ με τρία παιδιά. Οι εκπτώσεις φόρου θα παρέχονται με βάση το εισόδημα του καθενός και με διαφορετικούς συντελεστές.





Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ ΒΟΥΛΗ - ΑΡΙΘΜΟΙ, ΠΟΣΟΣΤΑ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΑΤΩΝ

Φωτογραφία: Sooc
Πρεμιέρα για τη νέα Βουλή καθώς μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου το Κοινοβούλιο ανοίγει ξανά.
Σήμερα στις 11 το πρωί θα γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών και αύριο η εκλογή του νέου Προεδρείου της Βουλής. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Στην Ολομέλεια θα ακουστούν οι θέσεις των υπουργών για το ζήτημα του χρέους, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις επαναπροσλήψεις, το άνοιγμα της ΕΡΤ, την επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης, την επαναφορά του κατώτατου μισθού και τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια».
Οι τρεις διαδικασίες των όρκων
Σήμερα στις 11 το πρωί συγκαλείται η Βουλή προκειμένου να ορκιστούν οι νέοι βουλευτές με τρεις διαδικασίες: θρησκευτικός όρκος (χριστιανοί), θρησκευτικός όρκος (μουσουλμάνοι), πολιτικός όρκος. Την Παρασκευή αναμένεται να ψηφιστεί η κα Ζωή Κωνσταντοπούλου στη θέση του προέδρου της Βουλής.
Περισσότεροι άνδρες στο Σώμα και ανανέωση
Σημαντική ανανέωση που φτάνει το 45% με 135 νέους βουλευτές σε σχέση με την προηγούμενη Κοινοβουλευτική περίοδο έβγαλε η κάλπη της 25ης Ιανουαρίου 2015. Η νέα Βουλή θα έχει 69 γυναίκες, μόλις πέντε περισσότερες από την προηγούμενη σύνθεσή της, όπως εκλέχθηκε τον Ιούνιο του 2012. Η νέα Βουλή είναι και πάλι επτακομματική με το «Ποτάμι» να παίρνει τη θέση της «Δημοκρατικής Αριστεράς», η οποία και έμεινε εκτός.
Στις φετινές εκλογές ψήφισαν 113.988 περισσότεροι πολίτες (σε σχέση με το '12), 16 πρώην Υπουργοί έμειναν εκτός Βουλής (11 από ΝΔ-5 από ΠΑΣΟΚ), ο πρώτος βουλευτής σε ψήφους ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης με 135.638 ψήφους στην στην Β' Αθηνών  και ο τελευταίος βουλευτής σε ψήφους ήταν ο Χατζησάββας της Χρυσής Αυγής με 1.642 στο Κιλκίς.
Σημαντική ανανέωση που φτάνει το 45% με 135 νέους βουλευτές
Στο κομμάτι των μεταβολών:
  • ΣΥΡΙΖΑ έχει 149 βουλευτές (+78),
  • ΝΔ 76(-53),
  • Χρυσή Αυγή 17(-1)
  • Το Ποτάμι 17,
  • ΚΚΕ 15 (+3),
  • ΑΝΕΛ 13 (-7)
  • ΠΑΣΟΚ 13 (-20).
Αναφορικά με τους βουλευτές κάθε κόμματος:
  • ΣΥΡΙΖΑ: 61 επανεκλέγονται-88 νέοι
  • ΝΔ: 62 επανεκλέγονται-14 νέοι
  • Χρυσή Αυγή: 12 επανεκλέγονται-5 νέοι
  • Ποτάμι: 3 επανεκλέγονται-14 νέοι
  • ΚΚΕ: 10 επανεκλέγονται-5 νέοι
  • ΑΝΕΛ: 7 επανεκλέγονται-6 νέοι
  • ΠΑΣΟΚ: 10 επανεκλέγονται-3 νέοι





Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΕΔΕΣΣΗΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ προέβη σε διορθώσεις του πρώτου απολυτικίου καθώς και άλλων σημείων της Ιεράς Ακολουθίας του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου, την οποία έχει συνθέσει ο ίδιος.
Προκειμένου οι διορθώσεις αυτές να γίνουν εγκαίρως γνωστές σε όλους τους ενδιαφερομένους, η πλήρης διορθωμένη Ακολουθία
του Οσίου Παϊσίου είναι ήδη διαθέσιμη σε ηλεκτρονική μορφή για λήψη στον δικτυακό τόπο της Ιεράς Μητροπόλεως: www.imepa.gr.
Παραθέτουμε το διορθωμένο Απολυτίκιο του Οσίου:
Ο Μητροπολίτης Εδέσσης διόρθωσε το απολυτίκιο του Οσίου Παϊσίου
Ἦχος α΄.
Τῆς ἐρήμου πολίτης.
Τῶν Φαράσων τὸν γόνον,
καὶ τοῦ Ἄθωνος κλέϊσμα,
καὶ τῶν πάλαι ὁσίων,
μιμητὴν καὶ ἰσότιμον,
Παΐσιον τιμήσωμεν πιστοί,
τὸ σκεῦος χαρισμάτων τὸ μεστόν,
ὡς φυλάσσοντα ἐκ πάντων τῶν λυπηρῶν,*
τοὺς πίστει ἀνακράζοντας,
δόξα τῷ δεδωκότι σοι ἰσχύν,
δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι,
δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διὰ σοῦ,
πᾶσιν ἰάματα. 



ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...