Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΗΦΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΙΚΑ ΑΡΙΔΑΙΑΣ


Γιάννης Σηφάκης :
Θα ζητήσω τον πειθαρχικό έλεγχο του ανευθυνοϋπεύθυνου που προσπαθεί να δημιουργήσει «τετελεσμένα» για το ΙΚΑ Αριδαίας πριν αναλάβει τις αρμοδιότητες του ο νέος αναπληρωτής Υπουργός
Προφανώς δεν κατάλαβαν ότι η πολιτική της απαξίωσης των επαρχιακών πόλεων τέλειωσε

  Πριν εκδοθεί το ΦΕΚ των αρμοδιοτήτων των νέων Υπουργών ( αφού μόλις χθες το βράδυ η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης) κάποιος ανευθυνοϋπεύθυνος ονειρεύτηκε ότι μπορεί ο ίδιος να συνεχίσει την μνημονιακή πολιτική διάλυσης και υποβάθμισης των επαρχιακών πόλεων με την συνέχιση της απομάκρυνσης υπηρεσιών που εφάρμοζε η προηγούμενη κυβέρνηση που τιμωρήθηκε από τον λαό στις πρόσφατες εκλογές.

   Προτίθεμαι άμεσα να ζητήσω ευθύνες για το απαράδεκτο τηλεφώνημα που ζήτησε από τους υπαλλήλους του ΙΚΑ Αριδαίας σε πόσες μέρες μπορούν να κλείσουν το Υποκατάστημα του ΙΚΑ Αριδαίας. Η σπουδή κάποιου  να «προλάβει» τις αλλαγές πολιτικής που θα φέρει στο Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων η νέα πολιτική ηγεσία και να δημιουργήσει τετελεσμένα είναι απαράδεκτη. Τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα επισκεφθώ τον αναπληρωτή αρμόδιο Υπουργό για το θέμα αυτό.   

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ TAKTIKH ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



            Σας καλούμε να έρθετε στις  13 Φεβρουαρίου ημέρα Παρασκευή  και ώρα 14:00΄ στο Δημοτικό Κατάστημα  Αριδαίας  στην Τακτική Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής για να  συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:


ΘΕΜΑ 1ο
Ψήφιση πιστώσεων που φέρονται εγγεγραμμένες στον Προϋπολογισμό οικ. έτους 2015.

ΘΕΜΑ 2ο
Έγκριση τεχνικών προδιαγραφών και καθορισμός όρων πρόχειρου διαγωνισμού με σφραγισμένες προσφορές σύμφωνα με τις διατάξεις του ΕΚΠΟΤΑ Υπ. Αποφ. 11389/93 με κριτήριο κατακύρωσης την χαμηλότερη τιμή για την προμήθεια   υλικών συντήρησης και επισκευής δικτύου ηλεκτροφωτισμού (φωτ.σώματα κλπ)   προϋπολογισμού δαπάνης 52.834,50 € συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. σε βάρος του Κ.Α 02.20.6662.0001  του προϋπολογισμού 2015 του Δήμου.

ΘΕΜΑ 3ο
Έγκριση τεχνικών προδιαγραφών και καθορισμός όρων πρόχειρου διαγωνισμού με σφραγισμένες προσφορές σύμφωνα με τις διατάξεις του ΕΚΠΟΤΑ Υπ. Αποφ. 11389/93 με κριτήριο κατακύρωσης την χαμηλότερη τιμή για την προμήθεια  κάδων απορριμμάτων   προϋπολογισμού δαπάνης 34.938,15 € συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. σε βάρος του Κ.Α 02.20.7135.1001του προϋπολογισμού 2015 του Δήμου.

ΘΕΜΑ 4ο  
Εξέταση του υπ.αριθ.2899/11-02-2015 εγγράφου του Τμήματος Οικονομικών Υπηρεσιών που αφορά «Ρύθμιση οφειλών»,  και λήψη σχετικής απόφασης.

ΘΕΜΑ 5ο  
Παραλαβή μελέτης με τίτλο ‘’Αποτυπώσεις Δημοτικών Κτιρίων’’ σύμφωνα με την υπ.αριθ.2966/11-02-2015 βεβαίωση περί συμμόρφωσης του αναδόχου προς τις συμβατικές του υποχρεώσεις.

ΘΕΜΑ 6ο  
Τροποποίηση της αριθ.219 Α/2011 Απόφασης του ΔΣ με θέμα ‘’ Επιβολή ενιαίου συντελεστή τέλους χρήσης κοινόχρηστων χώρων , υπέρ Δήμου Αλμωπίας’’.



Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ


ΜΠΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΜΠΟΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ & ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ Ν. ΠΕΛΛΑΣ



Την Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015 στα γραφεία μας Πέλλης 11 στην Έδεσσα ,μετά από πρόσκληση του προέδρου και του διοικητικόυ συμβουλίου έγινε η κοπή της βασιλόπιτας και η παρουσίαση του νέου λογότυπου του σωματείου μας .

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσίας τους  ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτριος  Γιάννου,οι  δημοτικοί σύμβουλοι Αναστάσιος Δίου και Ιωαννης Χατζογλου, ο αντιπρόεδρος του επιμελητηρίου Πέλλας Αντώνης Σιγαλας ,ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ν. Πέλλας Γεώργιος Τοδιτσκας ,ο πρόεδρος των ηλεκτρολόγων Έδεσσας Γεώργιος Παλαμάς ,ο πρόεδρος των υδραυλικών Έδεσσας Ιωαννης  Λιασκας, εκπρόσωποι όλων των επαγγελματικών  σωματείων της ΟΕΒΕΣ Ν. Πέλλας  τα μέλη  και οι φίλοι του σωματείου .

Μέσα σε ευχάριστο περιβάλλον αντάλλαξαν ευχές για μια δημιουργική  και παραγωγική χρονιά .
Ευχαριστούμε  όλους που  ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας.


                                          Το Δ.Σ.                                                        ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                                                                                                                              
                                                                                                                       ΓΑΛΑΝΟΣ ΠΕΤΡΟΣ                                   ΚΑΡΤΑ ΧΡΥΣΗ

Σωματείο Εμπόρων Επαγγελματιών και Βιοτεχνών  Ν. Πέλλας  





ΠΑΪΔΑΚΙΑ ΤΗΣ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣ ΜΕ ΤΡΙΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

Παϊδάκια Τσικνοπέμπτης με τρία μυστικά
Αν τα φάτε έξω, δεν το συζητάμε.
Αν όμως αποφασίσετε να τσικνήσετε σπίτι σας, προσέξτε τρία βασικά πράγματα.
1. Αποφασίστε ποιό κομμάτι θα αγοράσετε για εσάς και τους καλεσμένους σας
Υπάρχουν παϊδάκια και παϊδάκια, όπως φαίνεται και στον παρακάτω γαλλικό κατάλογο. Ακριβά κομμάτια, φτηνά, λαιμός, μπούτι.
2. Αποφασίστε αν θέλετε να τα φάτε με όλο το λίπος ή αν επιθυμείτε να τα καθαρίσετε λίγο.
 Μπορείτε να αφαιρέσετε λίπη και πέτσες και να κρατήσετε μόνο το εσωτερικό φιλέτο που είναι και το πιο τρυφερό. Ζητήστε από τον κρεοπώλη σας να το κάνει και μετά να σας κόψει τα παϊδάκια. Κάντε το κάπως έτσι:
3. Βγάλετε τα παϊδάκια από το ψυγείο πολλές ώρες πριν τα ψήσετε.
 Ρίξτε χοντρό αλάτι και αρωματικά -Ρίγανη, δενδρολίβανο, θυμάρι- καθώς και πιπέρι. Μην ρίξετε λάδι, ψήστε τα σκέτα σε αλάδωτο γκριλ ή μπάρμπεκιου.
Υ.Γ. Αυτό που φουσκώνει και πειράζει την Τσικνοπέμπτη είναι οι πολλές παλαβές σαλάτες, οι πολλές τηγανισμένες πατάτες και τα ορεκτικά. Οχι τα παϊδάκια!





Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/

ΕΤΟΣ ΜΑΝΩΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ 2015

Ετος Μανόλη Αναγνωστάκη το 2015 στη Θεσσαλονίκη
"Για τους ερωτευμένους που παντρεύτηκαν/ Για το σπίτι που χτίστηκε/ Για τα παιδάκια που μεγάλωσαν/ Για τα πλοία που άραξαν/ Για τη μάχη που κερδήθηκε/ Για τον άσωτο που επέστρεψε/ Για όλα όσα τέλειωσαν χωρίς ελπίδα πια". 
Η "Αφιέρωση" - το ομότιτλο ποίημα του Μανόλη Αναγνωστάκη (από τη συλλογή Συνέχεια 3, γραμμένο το 1962) είναι ίσως το πλέον αντιπροσωπευτικό της προσωπικής του θέασης στα "πράγματα" (κοινωνικά, ιδεολογικά, συναισθηματικά, πολιτικά εν τέλει). Την "Αφιέρωση" επέλεξε η αρμόδια επιτροπή που συνέστησε ο Δήμος της γενέθλιας πόλης του προκειμένου να τιμήσει φέτος (10 χρόνια από τον θάνατό του, στις 23 Ιουνίου του 2005, και 90 ακριβώς από τη γέννησή του, στις 9 Μαρτίου του 1925) τη μνήμη του ποιητή. Η "Αφιέρωση" θα λαξευθεί σε ειδική μεταλλική πλακέτα, επικολλημένη σε αναμνηστική γρανιτένια στήλη, η οποία θα τοποθετηθεί στη συμβολή μεταξύ των οδών Φιλίππου, Αμύντα και Πλάτωνος- εκεί όπου βρίσκεται σήμερα ένα μικρό πλάτωμα με τη σχετική νησίδα στο κέντρο του (το πλάτωμα δεν είναι χαρακτηρισμένο ως πλατεία, θα μπορούσε, όμως, παρά τις ελάχιστες διαστάσεις του).
(Με τη σύζυγό του Νόρα, στο μπαλκόνι του "πατρικού" σπιτιού (Ιουστινιανού και Μητροπολίτου Γενναδίου - κατεστραμμένο σήμερα καθώς στεγάζει σύνδεσμο φιλάθλων). Το επισκέφθηκε το 1997 -σε μία από τις λίγες "επιστροφές" του στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή εκδήλωση τιμής στον ίδιο και την παρουσία του, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας" (Φωτο: Μ. Πολυβίου -η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο τεύχος - αφιέρωμα στον Μανώλη Αναγνωστάκη τού περιοδικού "Εντευκτήριο", τεύχος 71- 2005).
Μικρή -αλλά καθοριστική- λεπτομέρεια: Ο Μανόλης Aναγνωστάκης έζησε από τη βρεφική του ηλικία ως τα δεκαεφτά του χρόνια σε διαμέρισμα μιας οικοδομής που σώζεται ως σήμερα στη συμβολή των οδών Ιουστινιανού και Μητροπολίτου Γενναδίου, επί της πλατείας δικαστηρίων (δεν είναι ακριβές το ότι γεννήθηκε σ' αυτήν, όπως αναφέρεται στη σχετική εντοιχισμένη πλάκα, δεδομένου ότι, σύμφωνα με δήλωση του ίδιου στον υπογραφόμενο, η οικογένειά του εγκαταστάθηκε εκεί λίγους μήνες μετά τη γέννησή του). Το Δημοτικό σχολείο στο οποίο φοίτησε βρισκόταν στην οδό Αγίας Σοφίας, λίγο πριν από τη διασταύρωσή της με την οδό Ολύμπου (εκεί που βρίσκεται σήμερα κάποιο σχολικό κτίριο), ενώ Γυμνάσιο πήγε στο παρακείμενο Πειραματικό. Στο μέσον, περίπου, της απόστασης που μεσολαβεί μεταξύ της κατοικίας του και των σχολείων του- στη συμβολή των οδών... σχηματίζεται ένα πλάτωμα... (από την αναλυτική πρόταση ονοματοδοσίας που κατέθεσε στις 30 Ιανουαρίου του 2014 προς τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τους αντιδημάρχους Πολιτισμού και Αρχιτεκτονικού καθώς και προς την Επιτροπή ονοματοδοσιών) ο αρχιτέκτονας (και προσωπικός φίλος του ποιητή) Μιλτιάδης Πολυβίου- και είναι αυτή η πρόταση που υλοποιείται πλέον, με αφορμή και την επετειακή συγκυρία της συμπλήρωσης 90 χρόνων από τη γέννηση και των 10 από τον θάνατο του Μανόλη Αναγνωστάκη.
Η ονοματοδοσία της μικρής πλατείας στο τρίστρατο (Φιλίππου, Αμύντα και Πλάτωνος) - κάτι σαν "Δρόμοι παλιοί που αγάπησα και μίσησα ατέλειωτα/ Κάτω απ' τους ίσκιους των σπιτιών να περπατώ/ νύχτες των γυρισμών αναπότρεπτες/ κι η πόλη νεκρή...) και η τοποθέτηση της τιμητικής στήλης με την επτάστιχη "Αφιέρωση" (ως "πρώιμη αναγγελία της αποσάθρωσης της ποίησης από τη νομοτέλεια του κόσμου" τη χαρακτήρισαν αναλυτές της ποίησής του), θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαρτίου 2015 -στην 90η επέτειο από τη γέννηση του ποιητή- στη γενέθλια πόλη και γειτονιά του. Εκεί, που έγραφε πως... "και προχωρούσα μέσα στη νύχτα. Χωρίς να γνωρίζω κανέναν. Κι ούτε κανένας με γνώριζε...".
Στο τρίστρατο και τη μικρή πλατεία θα χωρούσε ίσως κι ένα παγκάκι μ' ένα γλυπτό, μεταλλικό ομοίωμα του ποιητή σ' αυτό -αντίστοιχα βρίσκονται σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, σαν τον Ιρλανδό Τζέιμς Τζόυς λ.χ. που συναντά κανείς ως... μπρούντζινο συνοδοιπόρο στη γέφυρα της Τεργέστης- αλλά... μέχρι χθες οι εκπρόσωποι του Δήμου πάλευαν να εξασφαλίσουν λίγα ευρώ για τη στοιχειώδη οργάνωση της πρώτης αυτής εκδήλωσης με τη μικρή πλακέτα της "αφιέρωσης"... Η διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο από τον περασμένο Δεκέμβριο (δέκα μήνες μετά την υποβολή πρότασης από τον αρχιτέκτονα Μ. Πολυβίου) και ο σχεδιασμός ολοκληρώθηκε από την οργανωτική επιτροπή που συγκροτήθηκε για τον σκοπό αυτό.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι εκδηλώσεις της "χρονιάς Μ. Αναγνωστάκη" για τη Θεσσαλονίκη θα συνεχισθούν στις 23 Ιουνίου (ημερομηνία θανάτου του), με μουσικολογοτεχνική εκδήλωση, η οποία θα περιλαμβάνει ομιλίες, απαγγελίες και μουσικό μέρος (τραγούδια που "γράφτηκαν" σε στίχους του Μ. Αναγνωστάκη) και ονοματοδοσία (αίθουσα "Μανόλης Αναγνωστάκης) της Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων στο ισόγειο του Δημοτικού Μεγάρου και -το ερχόμενο φθινόπωρο- τη διοργάνωση έκθεσης (ντοκουμέντων, κειμηλίων, φωτογραφιών, ανέκδοτων κειμένων κ.ά, και προσωπικών αντικειμένων, σε συνεργασία με τον γιο του ποιητή), με ταυτόχρονη έκδοση αναμνηστικού τόμου - φυλλαδίου, που θα είναι και ο κατάλογος των εκθεμάτων, είτε στην υπό μετονομασία αίθουσα του Δημαρχείου είτε στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (ΚΙΘ).
Πηγή Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΖΟΥΡΑΡΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ

Απίστευτο βίντεο: Ο Ζουράρις μίλησε στη Βουλή για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με Θουκυδίδη, Ακάθιστο ύμνο και Γιάννη Ρίτσο

Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κώστα Ζουράρι, ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, οποίος τοποθετήθηκε στο πλαίσιο της  των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης χρησιμοποιώντας αρχαία και ποίηση.
«Πᾶσαν μὲν θάλασσαν καὶ γῆν ἐσβατὸν τῇ ἡμετέρᾳ τόλμῃ καταναγκάσαντες γενέσθαι, πανταχοῦ δὲ μνημεῖα κακῶν τε κἀγαθῶν ἀίδια ξυγκατοικίσαντες»ανέφερε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Ζουράρις, χρησιμοποιώντας έτσι το στίχο του Θουκυδίδη προκειμένου να στηρίξει την προσπάθεια της νέας κυβέρνησης.
Συνέχισε λέγοντας: «τη υπερμάχω στρατηγώ που έχει στα μάτια της ψηφιδωτό τη ρωμιοσύνη» η νέα ελληνική κυβέρνηση θα έχει σύμμαχό της όσα τόσα χρόνια προστατεύουν αυτή τη χώρα. Αλλωστε όπως συμπλήρωσε «Εμείς οι Ολύμπιοι διδάξαμε πως η Ερις γίνεται Ερως ελευθερίας».
Ως προς την διαπραγμάτευση σημείωσε: «Και φυσικά ξέρω πολύ καλά πως ξεκινάμε ως ηττημένοι, αλλά ως ηττημένοι θα δώσουμε σε αυτόν τον πεπλανημένο πλανήτη την καθ' υμάς καθεστηκυία πολιτεία» και ολοκλήρωσε με το στίχο του ποιητή Γιάννη Ρίτσου από το «Εδώ το φως»,  «Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει».

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ-ΓΥΜΝΑΣΙΑ-ΛΥΚΕΙΑ

 Ολες οι αλλαγές στην Παιδεία -Πώς θα λειτουργούν πλέον τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες που έκαναν τόσο ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Τάσος Κουράκης, αλλάζουν πλέον πολλά στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Οι αλλαγές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση
  • Όλα τα νήπια θα έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση
  • Διασφαλίζεται η ποιητική αναβάθμιση του δημοτικού σχολείου
  • Η πρόσφατη εγκύκλιος με την αλλαγή του ωρολογίου προγράμματος από τις 15 Μάρτη ανακαλείται
Οι αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση
  • Για το τρέχον σχολικό έτος οι εξεταστικές διαδικασίες και ρυθμίσεις που αφορούν την απόλυση από το λύκειο και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαιδευση των μαθητών παραμένουν ως έχουν
  • Για τους μαθητές που θα είναι του χρόνου στη Γ' Λυκείου μελετάμε τη δυνατότητα επικοινωνίας των επιστημονικών πεδίων εξειδίκευσης για να επιλέξουν παραπάνω πεδία
  • Οι βαθμοί προαγωγής της Α' και Β' Λυκείου και ο βαθμός απόλυσης της Γ' Λυκείου δεν θα προσμετρώνται στον βαθμό πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
  • Ενισχύουμε τον αυτόνομο ρόλο της βαθμίδας με την αποκατάσταση της ισοτιμίας γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης
  • Ενιαίο σχολείο θεωρίας και πράξης, αξιοποιώντας την εμπειρία των πολυκλαδικού λυκείου
  • Αποσύνδεση εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
  • Καταργούμε την υποχρεωτική επιλογή του 50% από την Τράπεζα Θεμάτων και τις πανελλήνιες στην Α' και Β' Λυκείου
  • Σχεδιάζουμε την αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης και προγράμματα των ΕΠΑΛ
  • Καταργούμε τις μεταγυμνασιακές ΣΕΚ
  • Επαναλειτουργούν  από του χρόνου οι τομείς που καταργήθηκαν
  • Οι εκπαιδευτικοί των 50 ειδικοτήτων τοποθετούνται άμεσα στα ΕΠΑΛ - Για τη φετινή χρονιά οι εκπαιδευτικοί που πληρώνονται με το 75% και παρέμεναν στα σπίτια τους επανέρχονται


Πηγή: http://www.iefimerida.gr/

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ 100 ΔΟΣΕΩΝ

EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ και νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος με περισσότερα κλιμάκια ώστε να μεταφέρεται το βάρος στα υψηλά και στα πολύ υψηλά εισοδήματα προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. 
Το νέο καθεστώς φορολογίας εισοδήματος θα εφαρμοστεί για τα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2016. Παράλληλα, εξήγγειλε αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων ως τον Ιούνιο, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας ( ΦΜΑΠ) και ευνοϊκές αλλαγές για την ένταξη περισσότερων φορολογούμενων στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο.
Ο συνδυασμός της φορολογικής ανακούφισης της πλειοψηφίας της κοινωνίας και η αύξηση των δημοσίων εσόδων είναι οι άμεσες προτεραιότητες της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης είπε η κ. Βαλαβάνη και πρόσθεσε ότι στόχος είναι η ουσιαστική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος στην κατεύθυνση της απόδοσης φορολογικής δικαιοσύνης και της συμμετοχής στα φορολογικά βάρη από τον καθένα σύμφωνα με την πραγματική και όχι την τεκμαρτή φοροδοτική του ικανότητα.
 
Ειδικότερα, η νέα φορολογική πολιτική που εξήγγειλε η κ. Βαλαβάνη περιλαμβάνει τα εξής:
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάσταση του από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας με αφορολόγητη την πρώτη κατοικία για τη συντριπτική πλειοψηφία με προοδευτική κλίμακα. Όπως διευκρίνισε ο αναπληρώτρια υπουργός η απώλεια εσόδων από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ θα αποκατασταθεί από την σύλληψη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.
  • Δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στον τουρισμό και την εστίαση. Δεν θα αλλάξει ο ΦΠΑ στα φάρμακα και την εστίαση.
  • Δεν πρόκειται να φορολογηθούν οι καταθέσεις ενώ σχεδόν έτοιμο είναι το περιουσιολόγιο.
  • Θα αναθεωρηθούν και θα αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες μέχρι τον Ιούνιο.
  • Θα συνεχισθεί η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις με την αφαίρεση περιορισμών που εμπόδιζαν ως τώρα τους πολίτες να μπουν σε αυτήν. Στο πλαίσιο αυτό θα αρθεί ο περιορισμός που προβλέπει η οφειλή να μην υπερβαίνει το 1 εκατομμυρίου ευρώ για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση. Παράλληλα άφησε να εννοηθεί ότι θα καταργηθεί και το όριο οφειλής ως 15.000 ευρώ για να δικαιούται κάποιος το σύνολο των 100 δόσεων. Σε δεύτερη φάση στη ρύθμιση θα ενταχθούν και τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Στο δεύτερο εξάμηνο θα διαμορφωθεί το νέο σύστημα φορολογίας εισοδήματος για τα εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2016. Θα προβλέπει αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ και κλίμακα με πολλές διαβαθμίσεις ώστε να μεταφέρεται το βάρος στα υψηλά και στα πολύ υψηλά εισοδήματα.
  • Θα γίνει εξορθολογισμός των προστίμων.
  • Θα καταργηθεί η πολιτική κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων μικρών επιχειρήσεων και πολιτών που οι οφειλές τους έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση, όπως επίσης και αγροτικών επιδοτήσεων.
  • Θα αποκατασταθεί η αδικία που υπέστησαν 15.000 οικογένειες μικρο ομολογιούχων που έχασαν τα λεφτά τους στο κούρεμα του δημοσίου χρέους.
  • Θα προσληφθούν οι απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών
  • Θα αποκατασταθεί η ζημιά στους μικροομολογιούχους
Επίσης, η αναπληρώτρια υπουργός κάλεσε τους φορολογούμενους πολίτες:
  • Να πληρώσουν μαζί με τον ΦΠΑ Φεβρουαρίου και τον ΦΠΑ του Ιανουαρίου.
  • Να πληρώσουν τις δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ του 2014.
  • Να μπουν στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: ΟΛΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Ευρωκοινοβούλιο: Ολοι εναντίον της Ελλάδος για το θέμα των αποζημιώσεων
Κατά της έγερσης από την Ελλάδα του θέματος των γερμανικών αποζημιώσεων, τάχθηκαν οι επικεφαλής τεσσάρων πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου.
Στο πλαίσιο των συνεντεύξεων Τύπου που παραχωρούν ξεχωριστά, στο περιθώριο της εκάστοτε Συνόδου της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, οι επικεφαλής των πολιτικών Ομάδων των Σοσιαλιστών- Δημοκρατών, των Πρασίνων, των Χριστιανοδημοκρατών και των Φιλελευθέρων, εκδήλωσαν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι η Ελλάδα επιμένει στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.
Ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών- Δημοκρατών Τζάνι Πιτέλα, εκτίμησε ότι «το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων δεν θα πρέπει να τίθεται κατά τέτοιον τρόπο και ότι ο σκοπός δεν είναι να δημιουργηθούν μηχανισμοί αντιπαραθέσεων μεταξύ των κρατών- μελών της ΕΕ, αλλά να βρεθούν λύσεις και να μην να υποσκάπτονται τα θεμέλια της ΕΕ μέσω "εθνικών εγωισμών"».
Ο συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων κ. Λάμπερτς θεώρησε ότι «τέτοιου είδους δηλώσεις δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουν οι συζητήσεις» εκτιμώντας ότι η συζήτηση για συμφωνίες του παρελθόντος δεν βοηθάει στη διευθέτηση της τρέχουσας κατάστασης, καθώς θα πρέπει να γίνουν αμοιβαίες παραχωρήσεις, χωρίς «ριζοσπαστικοποίηση της ατμόσφαιρας» που δεν προσφέρει τίποτα επί της ουσίας.
Ο πρόεδρος της Ομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφστατ, σχολιάζοντας το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, υπογράμμισε ότι δεν αποτελεί «καλή στρατηγική» το να οπισθοδρομούμε ενασχολούμενοι με το παρελθόν, αλλά, αντ' αυτού, πρέπει να προχωράμε μπροστά, μεριμνώντας για το μέλλον.
Τέλος, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Βέμπερ είπε ότι «θα πρέπει να κοιτάμε το μέλλον και την αντιμετώπιση της κρίσης και όχι θέματα που έχουν παρέλθει εδώ και πολλές δεκαετίες».


ΠΗΓΗ...http://tilegrafima.gr/

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...