Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

ΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΩΣΑΝΔΡΑΣ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ


Επίσκεψη του Αθλητικού Πολιτιστικού Σωματείου Σωσάνδρας στον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας

Εθιμοτυπική επίσκεψη πραγματοποίησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Αθλητικού, Πολιτιστικού Σωματείου Σωσάνδρας στον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, η αντιπροσωπεία του Σωματείου ενημέρωσε τον κ. Αντιπεριφερειάρχη για θέματα που απασχολούν το σύλλογο, και ζήτησαν τη στήριξή του για τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα.

Τα μέλη του Σωματείου ευχαρίστησαν τον κ. Θεοδωρίδη για την έμπρακτη συμπαράστασή του στις προσπάθειες του Συλλόγου και για την άψογη συνεργασία που έχουν.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης δήλωσε ότι στηρίζει τις προσπάθειες του Σωματείου για τη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. Ευχήθηκε καλή δύναμη στο Διοικητικό Συμβούλιο και καλή επιτυχία στις δράσεις που υλοποιούν.


Το Διοικητικό Συμβούλιο που επισκέφθηκε τον κ. Αντιπεριφερειάρχη στο γραφείο του στο Διοικητήριο απαρτίζεται από την Πρόεδρο κα. Δήμητρα Νάνου, τη Γραμματέα κα. Στούπη Αντωνία, την Ταμία κα. Παντουβάκη Αντωνία και το Μέλος κα. Στούπη Κατερίνα.

ΧΙΟΝΙΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ


Πυκνή χιονόπτωση εκδηλώνεται αυτή την ώρα 13.00 μ.μ. στους Προμάχους και αναμένεται να το στρώσει αν συνεχίσει με αυτή την ροή, παρά το υγρό έδαφος λόγω της πρωινής βροχής.
Τα γύρω ορεινά έχουν πασπαλιστεί από το βράδυ και οι κορυφές Πέτερνικ, Σλίσκες και Κουφίλ  έχουν ασπρίσει για τα καλά, προσδίδοντας μια μαγευτική εικόνα στον ορεινό όγκο στα βόρεια του χωριού.




















FAIR PLAY ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

fairplay

Περιπτώσεις fair play από την Ελλάδα και το εξωτερικό που έμειναν χαραγμένες στις μνήμες όσων τις παρακολούθησαν. Γιατί το ποδόσφαιρο πέρα από ένα ανταγωνιστικό άθλημα, όπου όλες οι ομάδες παίζουν για να κερδίζουν, έχει και μια άλλη πλευρά, αυτή της ευγενούς άμιλλας.

_________________

Μίροσλαβ Κλόζε (Νάπολι - Λάτσιο)

Ο Κλόζε πετυχαίνει ένα γκολ που θύμισε το γνωστό "χέρι του Θεού" του Μαραντόνα στο Μουντιάλ του 1986, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση, ο Γερμανός πήγε μόνος του και το επισήμανε στο διαιτητή, με αποτέλεσμα το τέρμα τελικά να μην μετρήσει!



Πάολο Ντι Κάνιο (Γουέστ Χαμ - Έβερτον)

Μπορεί να έχει κάνει αρκετά άσχημα, όμως έχει πρωταγωνιστήσει και σε μια φανταστική φάση fair play, ο Πάολο Ντι Κάνιο. Σε αγώνα κόντρα στην Έβερτον, με το σκορ στο 1-1, ενώ είχε τη δυνατότητα να πετύχει τέρμα, σταμάτησε τη μπάλα επειδή ο τερματοφύλακας της αντίπαλης ομάδας ήταν πεσμένος στο έδαφος!



Αρσέν Βενγκέρ (Άρσεναλ - Σέφιλντ Γιουνάιτεντ)

Ματς για τον 5ο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας τη σεζόν 1998-99 κι ενώ το σκορ είναι ισόπαλο, ο Μπέργκαμπ καταφέρνει να σκοράρει. Ωστόσο, λίγο πριν γίνει αυτό η Σέφιλντ είχε πετάξει τη μπάλα πλάγιο άουτ για να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες σε έναν παίκτη που ήταν τραυματίας, με τον Κανού να μην την επιστρέφει και την ομάδα του να σκοράρει.
Λίγο μετά το τέλος του αγώνα, ο Βενγκέρ ζήτησε να μην μετρήσει το σκορ και οι δύο ομάδες να παίξουν επαναληπτικό. Για την ιστορία, η Άρσεναλ κέρδισε με 2-1.



Ντέμης Νικολαΐδης (ΑΕΚ - Ιωνικός)

Και επιστρέφουμε στα εγχώρια. Τελικός κυπέλλου Ελλάδος 2000. Φάουλ του Πετκόφ, η μπάλα κόντραρε, ο Νικολαΐδης πετάχτηκε και ενστικτωδώς έβαλε το χέρι και την έσπρωξε στα δίχτυα του Στρακόσια. Αμέσως όμως σήκωσε το χέρι και ζήτησε από τον Δούρο να μη μετρήσει το γκολ, που μόλις είχε κατοχυρώσει, με το σκορ να είναι στο 0-0. Λίγα λεπτά αργότερα ο Νικολαΐδης έκανε το 1-0 της ΑΕΚ.
Δείτε τη φάση στο 1:10:



Γιαν Βερτόγκεν (Άγιαξ - Καμπούρ)

Ο 19χρονος τότε Βερτόγκεν σε αγώνα του Άγιαξ με την Καμπούρ σε μια προσπάθειά του να επιστρέψει τη μπάλα μετά από fair play, πετυχαίνει ένα απίστευτο γκολ από τα 50 μέτρα! Η αντίδρασή του μάλιστα είναι επική. Στη συνέχεια, οι παίκτες του Άγιαξ αφήνουν αυτούς της Καμπούρ να σκοράρουν ανενόχλητοι.



Τζόμπσον (Αλ Νάχμπα - Αλ Ιτιχάντ)

Εδώ συνέβη το εξής τρελό.  Ο τερματοφύλακας των γηπεδούχων είχε λυμένα τα κορδόνια του και ο επιθετικός των φιλοξενούμενων αντί να προσπαθήσει να το εκμεταλλευτεί, έσκυψε και του τα έδεσε. Ωστόσο, ο διαιτητής σφύριξε φάουλ εις βάρος του κίπερ για καθυστέρηση, δίνοντας τη δυνατότητα στους παίκτες της Αλ Ιτιχάντ, σεβόμενοι το fair play απλά έστειλαν τη μπάλα άουτ.






Πηγή: contra.gr

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΑΜΑ

Λένε πως μόνο μια μαμά ξέρει πραγματικά τι κάνει μια μαμά, και μόνο μια μαμά μπορεί να σου πει πώς έχει η ιστορία. Μια μαμά λοιπόν μας διηγείται…

-----

  Χτυπάει το τηλέφωνο…
Μαμά: Παρακαλώ;
Δημοσιογράφος: Καλημέρα, είμαι δημοσιογράφος. Στα πλαίσια μιας έρευνας με θέμα την καριέρα, έχουμε επιλέξει τυχαία ένα δείγμα γυναικών για να μας δώσουν συνοπτική περιγραφή της θέσης εργασίας τους. Έχετε ένα λεπτό;
Μαμά: Όχι τώρα, είμαι απασχολημένη!
Δημοσιογράφος: Εντάξει κυρία μου, δεν θα σας απασχολήσω άλλο.
Stay at HOme MOmΜαμά: Ω, συγγνώμη, μιλούσα στο 2χρονο γιο μου. Προσπαθεί να πάρει το χέρι μου για να του ρίξω λίγο γάλα στο ποτήρι.
Δημοσιογράφος: Μάλιστα κατάλαβα. Ώστε είστε μητέρα;
Μαμά: Δεν μπορώ τώρα, θα το κάνω σε ένα λεπτό!
Δημοσιογράφος: Με συγχωρείτε, αλλά δεν καταλαβαίνω, σε μένα μιλάτε;
Μαμά: Ζητώ και πάλι συγγνώμη. Μιλούσα με την 4 χρονών κόρη μου, χρειάζεται βοήθεια για να σκουπιστεί.
Δημοσιογράφος: Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος. Πρώτα απ” όλα, εργάζεστε;
Μαμά: Φυσικά και εργάζομαι!
Δημοσιογράφος: Πολύ ωραία! Ποιο είναι το επάγγελμά σας;
Μαμά: Είμαι μαμά.
Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά δεν εργάζεστε με αμοιβή, έτσι δεν είναι;
Μαμά: Έχω την πιο υψηλά αμειβόμενη εργασία που γνωρίζω!
Δημοσιογράφος: Μα νόμιζα πως είστε μητέρα. Έχετε κάποια άλλη εργασία;
Μαμά: Δεν είναι αρκετό;
Δημοσιογράφος: Υποθέτω πως ναι (παύση). Λοιπόν θα σας αφήσω με τα παιδιά σας και θα συνεχίσω και εγώ τη δουλειά μου.
Μαμά: Μισό λεπτό, περιμένετε. Δεν θέλετε να ακούσετε την περιγραφή της εργασίας μου;
Δημοσιογράφος: Εεεε…(σκέφτεται πως ίσως γίνει αναφορά στο περιοδικό αν πει όχι)….Ναι βέβαια, πείτε μου.
Μαμά: Μπορείτε να περιμένετε μισό λεπτό; Πάω τον γιο μου μέχρι το μπάνιο. Ένα λεπτό θα πάρει μόνο.
Δημοσιογράφος: (αναστενάζει) Εντάξει θα περιμένω.
  Μετά από 5 λεπτά…
Μαμά: Επέστρεψα. Φαντάζομαι πως αυτό ήταν πάνω και πέρα από τα καθήκοντά σας!
Δημοσιογράφος: Νομίζω πως αυτό θα το παραλείψω από το άρθρο.
Μαμά: Καλή ιδέα.
Δημοσιογράφος: Λοιπόν, ας ακούσουμε την περιγραφή της εργασίας σας (μουρμουρίζει μέσα από τα δόντια του), αυτό δε θα μας πάρει ώρα.
Μαμά: Ελπίζω να έχετε αρκετό χαρτί. Λοιπόν, ακούστε ποια είναι η θέση μου.
work-at-home-momΈχω την πιο σημαντική δουλειά του κόσμου. Εκπαιδεύω ανθρώπους για τη ζωή. Τους διδάσκω ηθικές αξίες, το σωστό και το λάθος. Φροντίζω να παίρνουν την κατάλληλη εκπαίδευση που θα τους βοηθήσει μια μέρα να έχουν τη δυνατότητα να κυβερνήσουν τον κόσμο, αν είναι απαραίτητο. Διδάσκω επίσης αυτά τα μικρά πράγματα που πηγαίνουν μαζί με τα καλά του πολιτισμού όπως την υγιεινή και τους καλούς τρόπους.
Η εκπαιδευτική διαδικασία θέλει πολύ υπομονή και απαιτεί από εμένα να έχω μια σειρά από διαφορετικούς επαγγελματικούς ρόλους. Θα σας πω μόνο μερικούς από αυτούς λόγω χρόνου.
Ένας από αυτούς είναι ότι είμαι νοσοκόμα. Υπάρχουν φορές που οι μικροί μου “εκπαιδευόμενοι” χτυπούν και τραυματίζουν τα γόνατά τους και τρέχουν δάκρυα στα μικρά τους προσωπάκια. Η δουλειά μου είναι να βάλω έναν πολύχρωμο επίδεσμο στην πληγή και να του δώσω φιλάκι (αυτό έχει καταπληκτική θεραπευτική επίδραση). Στη συνέχεια συνήθως σκουπίζουν τα μάτια τους, χαμογελούν και τρέχουν πίσω να κάνουν αυτό που τους έκανε να χτυπήσουν και να τραυματιστούν.
Ωστόσο, υπάρχουν και πιο δύσκολες στιγμές, όπως όταν αρρωσταίνουν. Εκεί η θέση μου είναι να είμαι σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή, να επιβλέπω, να ελέγχω θερμοκρασίες, να δίνω φάρμακα και συχνά αφήνω τον ύπνο μου για να σιγουρευτώ πως τα παιδιά μου είναι ασφαλή.
Επίσης είμαι διαιτητής. Υπάρχουν στιγμές που οι μικροί μου άγγελοι βγάζουν κέρατα. Ξεσπούν μάχες ανάμεσα στα αδέλφια και η θέση μου είναι να διακόψω τον αγώνα και να αποκαταστήσω την ειρήνη.
Μερικές φορές, ως μαμά, πρέπει να είμαι και ψυχολόγος. Σε αυτήν την περίπτωση έχω να σκαλίσω τα προβλήματα των παιδιών μου, να βρω τις βασικές αιτίες της συμπεριφοράς τους και να τους βοηθήσω να τις αλλάξουν.
Είμαι δασκάλα 24 ώρες 7 μέρες την εβδομάδα. Τα παιδιά μου μαθαίνουν συνεχώς από μένα είτε προσπαθώ να τους διδάξω είτε όχι. Αυτό απαιτεί από εμένα να είμαι πολύ προσεκτική σε ό,τι κάνω και πω γιατί από εμένα μαθαίνουν το καλό και το κακό.
Μια άλλη δουλειά που κάνω (και σε αυτήν είμαι πραγματικά καλή) είναι η δικηγορία. Υπάρχουν φορές που ο δικαστής (μπαμπάς) ορίζει τον νόμο. Παρόλο που τις περισσότερες φορές συμφωνώ με τον δικαστή μπαμπά πως η ποινή πρέπει να δίνεται για τις μη σωστές συμπεριφορές, κοιτάζω το τι προκάλεσε το παιδί να συμπεριφερθεί με αυτόν τον τρόπο. Γνωρίζω πως οι ποινές μειώνονται όταν το παιδί μπορεί να παρουσιάσει έναν καλό λόγο για τον οποίο έκανε ό,τι έκανε (ο δικαστής μπαμπάς δεν φαίνεται να πιστεύει ότι πρόκειται για ρόλο δικηγόρου, νομίζει ότι είναι η καρδιά της ελαστικής μαμάς).
Επίσης είμαι σοφέρ, υπηρέτρια, μαγείρισσα και… είπατε κάτι κύριε;
(ακούγεται ροχαλητό)
Μαμά: Μάλλον βαρέθηκε ακούγοντας αυτά που έχω να κάνω (κλείνει το τηλέφωνο). Πάμε γλύκα μου να πάρουμε το γάλα μας τώρα.
Αυτή ήταν λοιπόν η ιστορία μιας γυναίκας μαμάς η οποία δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο για να ανταπεξέλθει στον ρόλο της. Είναι η μαμά που παρά την κούρασή της καταφέρνει και είναι μια καταπληκτική μαμά. Είναι η μαμά που χρειάζεται ενθάρρυνση και αναγνώριση γιατί παρόλο που δουλεύει, δουλεύει, δουλεύει νιώθει πως κανείς δεν το προσέχει. Είναι η μαμά που ποτέ δεν κάνει διάλειμμα. Είναι η μαμά που δυσκολεύεται να την πάρει ο ύπνος όταν έχει ένα νεογέννητο δίπλα της. Είναι η μαμά που μένει μέχρι αργά ξύπνια και λιώνει η καρδιά της μέχρι να γυρίσει ο έφηβος στο σπίτι. Είναι η μαμά που κάνει το πιο γενναίο ταξίδι που υπάρχει, γιατί έτσι απλά, αυτή είναι η μαμά!
mother_s_love
__________

ΑΘΙΚΤΟΙ, ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Γενναιοδωρία είναι να δίνεις περισσότερα απ' όσα µπορείς... Περηφάνεια είναι να παίρνεις λιγότερα από αυτά που χρειάζεσαι...
Είναι κάποιοι άνθρωποι που χαράζουν µια πορεία στη ζωή τους, επιµένοντας να ακολουθούν αξίες που µπορεί να µην εκτιµούνται πια. Κάποιοι µπορεί να τους βλέπουν «µικρούς», µα µέσα τους να ζηλεύουν τη δύναµή που αυτοί δείχνουν. Σαν έναν ∆ον Κιχώτη που τολµά να τα βάζει µε ανεµόµυλους ενώ αυτοί φοβούνται. Αλλοι, όµως, κρυφά τους θαυµάζουν και τους θυµούνται για πάντα, ως φάρους που τους ενέπνευσαν, που δεν άφησαν τις ανθρώπινες αξίες να χαθούν όταν υπήρχε τρικυµία...
ο Δον Κιχώτης του Paul Cezanne
ο Δον Κιχώτης του Paul Cezanne
Έλεγε κάποτε ένας τέτοιος «άθικτος» άνθρωπος, μάρτυρας σε αυτοκινητιστικό ατύχηµα, ότι ενώ προσπαθούσε να απεγκλωβίσει τον κόσµο από τα άµορφα σίδερα, κοίταξε για µια στιγµή γύρω του και είδε αρκετούς να παρακολουθούν διστακτικά. Τον παραξένεψε γιατί απλώς κοιτούσαν. Ισως να δίσταζαν, ίσως να «µάθαιναν» από το παράδειγµά του... Μακάρι να ήταν αυτό! Να «µάθαιναν»...Ο ίδιος ντρεπόταν που φαινόταν «ήρωας», δεν ήθελε να «ξεχωρίζει». Μου είπε την φράση: «Ισως πρέπει να έχεις βιώσει τον ανθρώπινο πόνο, για να µπορείς να τον καταλάβεις και να θες να τον σταµατήσεις, όπου υπάρχει...»!
Οι περήφανοι άνθρωποι, λοιπόν, είναι αυτοί που δεν ζητούν χάρες για να διακριθούν, δεν θυσιάζουν τον εαυτό τους για να πάρουν εύκολα µία θέση που θα τους δώσει αξία, αναγνώριση των ικανοτήτων τους... Αντίθετα, δίνουν οι ίδιοι αξία στη θέση που έχουν, όποια και να είναι αυτή, βοηθώντας τους γύρω τους... Οι τίτλοι, ξέρουν, δεν δίνουν αξία. Αυτοί οι άνθρωποι βλέπουν «µέσα» στους ανθρώπους, τον πυρήνα τους, αυτός τους ενδιαφέρει.
Θέλουν ό,τι επιτυγχάνουν να οφείλεται στην αξία τους και µόνο και δεν τους ενδιαφέρει πόσο σπουδαίοι δείχνουν στους άλλους. Ξέρουν ότι µπορεί ποτέ να µην αναγνωριστεί το καλό που κάνουν, προσφέρουν για να βλέπουν το χαµόγελο στα πρόσωπα των άλλων, και συνήθως τους βρίσκεις µέσα στον «απλό» κόσµο...
O Δον Κιχώτης του Salvador Dali
O Δον Κιχώτης του Salvador Dali
Ενας από αυτούς τους ανθρώπους δούλευε υπάλληλος µεταµεσονύχτια βάρδια σε ένα περίπτερο. Μία σοκολάτα να έτρωγε, θα άφηνε τα χρήµατα στο ταµείο. Οι γνώσεις του πολλές, γενικές όχι εξειδικευµένες, καλύτερες από σαράντα πτυχία. Πάντα µε το χαµόγελο, παρότι δεν προλάβαινε να δει το παιδί του... Κι ο κόσµος έκανε ουρά για να µιλήσει µαζί του όταν, νιώθοντας µοναξιά, έβγαινε να αγοράσει κάτι, ζητώντας ουσιαστικά, άνθρωπο για να µιλήσει. Κι εκείνος, αν και είχε κιβώτια να τακτοποιήσει, ντρεπόταν πάντα να τους διακόψει ενώ του µιλούσαν.
Εχουν δοκιµαστεί καιρό στα δύσκολα αυτοί οι άνθρωποι, µπορεί µέσα στην οικογένειά τους, µπορεί πιο µετά στη ζωή... Μπορεί να στηρίχτηκαν κι αυτοί από κάποιον ∆ον Κιχώτη να παλέψουν, και µετά αυτός έγινε το πρότυπό τους στη ζωή. Γι' αυτό και ζητάνε πολύ λίγα για να περάσουν καλά στη ζωή, ανθρώπινα πράγµατα, όχι υλικά, µια ∆ουλτσινέα ίσως...
Εχουν ισχυρή αυτοεκτίµηση γιατί δεν µετράνε τον εαυτό τους και τους άλλους µε το τι έχουν στην τσέπη, µα συγκρίνονται µε το χειρότερο, και νιώθουν πάντα πολύ πλούσιοι... Κι έτσι αντέχουν πολύ καιρό σε κακουχίες γιατί είναι ολιγαρκείς, κι έτσι, πάντα ελεύθεροι στη σκέψη. Είναι πάντα ελεύθεροι γιατί δεν ασχολούνται µε το τι θα µπορούσαν να κατέχουν. Αυτό τους δίνει ένα εντυπωσιακό πείσµα να παλεύουν για την αξιοπρέπεια, τη δική τους ή των άλλων.
Οι άθικτοι άνθρωποι, λοιπόν, είναι θεµατοφύλακες ιδεών και ιδανικών, ακόµη και όταν αυτά κατακτηθούν, και πολλοί τα ξεχάσουν γιατί τα νόµισαν δεδοµένα. Στους δύσκολους καιρούς θα είναι εκεί όταν χρειαστεί να τα ξαναθυµίσουν... και θα ξεκινήσουν πρώτοι για τους ανεµόµυλους...
Νικόλαος Βακόνδιος
Ψυχολόγος – πτυχιούχος ΑΠΘ
www.nvakondios.gr
Πηγήtoxwni.gr

BBC: ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ

Φωτογραφία: SOOC

Μπορεί το σενάριο του Grexit να μην είναι το πιθανότερο για την Ελλάδα, αφού τόσο η κυβέρνηση της χώρας όσο και οι εταίροι επιμένουν πως η θέση της είναι στη Ευρωζώνη, ωστόσο υπάρχουν κι αυτοί που δεν το αποκλείουν.
Το BBC σ΄ ένα ρεπορτάζ 60 δευτερολέπτων εξηγεί τι θα συμβεί αν η Ελλάδα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την ζώνη του ευρώ.

HANDELSBLATT: "ΕΙΝΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΗΜΑΓΩΓΟΣ Η Ο ΛΑΟΣ ΗΛΙΘΙΟΣ;"

Handelsblatt: Είναι ο Τσίπρας δημαγωγός ή ο λαός ηλίθιος;
Με ένα άκρως επιθετικό άρθρο, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt επιτίθεται στην Αλέξη Τσίπρα για τη διγλωσσία του, ενώ δεν αφήνει εκτός κριτικής και τον ελληνικό λαό που τον ανέδειξε στη θέση του πρωθυπουργού.
Με τίτλο «Ο Τσίπρας είναι δημαγωγός ή ο λαός ηλίθιος;», η γερμανική εφημερίδα σημειώνει πως η απαίτηση του Έλληνα πρωθυπουργού να αλλάξει το όνομα της Τρόικα υπογραμμίζει την τακτική της νέας ελληνικής κυβέρνησης για διγλωσσία και χαρακτηρίζει «δημαγωγό» τον νέο πρωθυπουργό της χώρας.
Η δημοκρατία, αναφέρει ο συντάκτης, αντιθέτως με τα κουτσομπολιά, δεν είναι μια ιδεολογία, αλλά ένας κανόνας συναίνεσης, μια συμφωνία σε αρχές. Και αυτό ίσχυε τόσο στα αρχαία χρόνια όσο και σήμερα. Μόνο οι κανόνες της δημοκρατίας οδηγούν στην έκφραση των επιθυμιών της πλειοψηφίας και από πολιτικές μπορούν να μεταμορφωθούν σε πραγματικότητα.
Αλλά, όπως τότε, και τώρα ο κίνδυνος της δημοκρατίας είναι η δημαγωγία. Παραλληλίζοντας τη σημερινή δημοκρατία με αυτή της αρχαίας Ελλάδας, ο συντάκτης του άρθρου παρουσιάζει το φαινόμενο της δημαγωγίας που βασικό της εργαλείο είναι να παρουσιάζει τα πράγματα αντίστροφα από την πραγματική τους διάσταση και να επιχειρηματολογεί χειραγωγώντας τους πολίτες, προσάποτντας αυτές τις ιδιότητες στον Αλέξη Τσίπρα.
Περιγράφοντας τα αποτελέσματα μεταδοτικότητας που προκαλεί η δημαγωγία στους λαούς, ο συντάκτης καταλήγει περιγράφοντας την είσοδο του Χριστού στην Ιερουσαλήμ, όπου τον υποδέχτηκαν με «ωσαννά», ενώ λίγες μέρες μετά του φώναζαν «άρον άρον, σταύρωσον αυτόν», αναφέροντας ότι στην Ελλάδα ακόμα δεν έχει φτάσει η ώρα που ο εξαπατημένος λαός θα αντιταχθεί στον Αλέξη Τσίπρα.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/

ΧΙΟΝΟΝΕΡΟ, ΜΠΟΦΟΡ ΚΑΙ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ

Φωτογραφία:Alexandros Michailidis / SOOC
Κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, ισχυροί άνεμοι που θα φτάνουν ακόμα τα 8 μποφόρ αλλά και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας θα είναι τα κομμάτια του παζλ που θα συνθέτουν το σκηνικό του καιρού την Τρίτη.  
Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ
Μακεδονία, Θράκη
καιρός: νεφώσεις με χιονόνερο στα παραθαλάσσια και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινα άλλα και σε πεδινές περιοχές κυρίως της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας.
άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ.
θερμοκρασία: από -02 (μείον δυο) έως 5 βαθμούς Κελσίου. στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική στερεά, δυτική Πελοπόννησος
καιρός: τοπικές νεφώσεις.
άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 και στο νότιο ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 0 (μηδέν) έως 14 βαθμούς Κελσίου, στην Ηπειρο κατά τόπους η ελάχιστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές η χιονόνερο, χιόνια στα ορεινά και βαθμιαία στα ημιορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές αρχικά της Θεσσαλίας και από το απόγευμα και της ανατολικής στερεάς.
άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία στα ανατολικά και νότια τοπικά 8 μποφόρ.
θερμοκρασία: από -1 (μείον 1) έως 11 βαθμούς Κελσίου.
Κυκλάδες, Κρήτη
καιρός: νεφώσεις κυρίως στην Κρήτη οπού θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από το βράδυ χιόνια στα ορεινά.
άνεμοι: βόρειοι 5 με 7 και από το μεσημέρι τοπικά 8 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 07 έως 12 βαθμούς Κελσίου.
νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα βόρεια.
άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και βαθμιαία από τα βόρεια τοπικά 8 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 09 έως 14 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Αττική
καιρός: νεφώσεις με βροχές η χιονόνερο κυρίως στα βόρεια, ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και από το βράδυ πιθανώς πρόσκαιρα και στα βόρεια προάστια.
άνεμοι: βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 03 έως 07 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια και τα ανατολικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλονίκη
καιρός: αυξημένες νεφώσεις με χιονόνερο και ασθενείς χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά-ημιορεινά και βαθμιαία και στα υπόλοιπα.
άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά πρόσκαιρα 7 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 01 έως 05 βαθμούς Κελσίου.


Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΤΡΟΦΟΥΣΑ (ANA MERYEM SUTVEREN) ΑΦΗΣΕ ΑΝΑΥΔΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

Η «ANA MERYEM SÜTVEREN», Παναγία Γαλακτοτροφούσα, άφησε άναυδους τους Τούρκους
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης, Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
Σε ένα ακόμα θαύμα αποκάλυψης ελληνορθόδοξων ιερών τόπων της Μικράς Ασίας έγιναν μάρτυρες οι Τούρκοι, καθώς, όπως αναφέρει σε αποκλειστικό της δημοσίευμα η τουρκική εφημερίδα, Vatan, στα υπόγεια τούνελ που ερευνώνται στην παλιά αγορά της Σμύρνης ανακαλύφθηκε η μυθική, όπως χαρακτηρίστηκε, «πηγή άγιασμα» της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας.

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, ανάμεσα στην παλιά αγορά της Σμύρνης και στο κάστρο του Kadifekale, υπήρχε εδώ και αιώνες ένα σύστημα υπογείων τούνελ που συνδέανε τα δυο αυτά μέρη. Σε ένα από αυτά τα τούνελ και κάτω από ένα σπίτι, βρέθηκε μια πηγή από ένα κανάλι που όπως αναφέρεται πρέπει να είναι η μυθική πηγή της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας. Η πηγή αυτή σύμφωνα με κάποια παράδοση ανέβλυσε το γάλα της Παναγίας και στα μετέπειτα χρόνια δεν άφησε να διψάσουν οι κάτοικοι καθώς πάντα τους προσέφερε το αγιασμένο νερό της.
Οι Τούρκοι αρχαιολόγοι που διενεργούν τις ανασκαφές στο σημείο αυτό έχουν μείνει, όπως αναφέρεται, έκπληκτοι από αυτό το υπόγειο σύστημα των τούνελ που βρίσκεται κάτω από την παλιά αγορά της Σμύρνης αλλά και από την διαπίστωση ότι βρεθήκαν μπροστά στην μυθική αυτή πηγή. Ο δήμαρχος του Konak της Σμύρνης, Hakan Tartan, που επισκέφτηκε το μέρος αναφέρει ότι κάτω από ένα gecekondu, δηλαδή μια αυθαίρετη οικία, υπάρχει μια πηγή που σύμφωνα με την παράδοση πρέπει να είναι η μυθική πηγή της Παναγίας Γαλακτοτροφούσας, ένα μέρος με μεγάλη θρησκευτική αξία.
Ο δήμαρχος του Konak υποσχέθηκε ότι θα δοθεί μεγάλη μερίμνα στο να μην καταστραφεί το μέρος αυτό της πηγής, ενώ όλη η περιοχή που έχει και αρχαιολογική αξία, θα δοθεί μετά από τις απαραίτητες εργασίες ανακαινίσης για επίσκεψη στο κοινό και στους τουρίστες που θα θελήσουν να επισκεφτούν το μέρος αυτό. Προφανώς η νέα ανακάλυψη αυτή των Τούρκων με ελληνορθόδοξο χαρακτήρα, αναφέρεται σε κάποια πολύ παλιά πηγή-αγίασμα της Παναγίας, με την επωνυμία της Γαλακτοτροφούσας, που ήταν θαμμένη ανά τους αιώνες σε κάποιο υπόγειο τούνελ της παλιάς αγοράς της Σμύρνης στην περιοχή του Basmane.
Να σημειωθεί ότι ο εικονιστικός τύπος της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας συναντάται μόνο στην ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία και είναι πολύ γνωστός και πολύ αγαπητός στους Ορθοδόξους. Ο αγιογράφος που πρώτος τον αγιογράφησε, όπως αναφέρεται, εμπνεύστηκε από την ευαγγελική διήγηση της Γέννησης του Χριστού, (Ματθ. β΄ 1-15, Λουκ. β΄ 1-20) και από το ευαγγελικό εδάφιο: «Μακαρία η κοιλία η βαστάσασά σε και μαστοί ους εθήλασας, (Λουκ. ια΄ 27). Οι εικόνες της Παναγίας Γαλακτοτροφούσας παρουσιάζουν την Θεοτόκο να κρατάει στην αγκαλιά της τον νεογέννητο Χριστό και να Τον τρέφει με το γάλα της, (να Τον θηλάζει). Από το παρελθόν οι εικόνες αυτές είναι πολύ αγαπητές στις νέες μητέρες και ιδιαίτερα στις λεχώνες που έχουν λίγο γάλα.
Η σημαντικότερη από τις υπάρχουσες εικόνες της Παναγίας Γαλακτοτροφούσας βρίσκεται στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους. Η εικόνα αυτή αγιογραφήθηκε στην Παλαιστίνη και ανήκε αρχικώς στη Λαύρα του οσίου Σάββα του Ηγιασμένου. Επάνω της είναι γραμμένο το ομοθεματικό της τροπάριο: «Χρυσοπλοκώτατε πύργε και δωδεκάτειχε πόλις, ηλιοστάλακτε θρόνε καθέδρα του βασιλέως, ακατανόητον θαύμα πώς γαλουχείς τον Δεσπότη;». Το ιστορικό αναφέρει ότι πριν πεθάνει ο όσιος Σάββας είπε στους συνασκητές του που ήταν γύρω από το κρεβάτι του, ότι κάποτε θα επισκεφθεί τη Λαύρα κάποιος πρίγκιπας που θα έχει το ίδιο όνομα με αυτόν, δηλαδή θα λέγεται και αυτός Σάββας. Σε αυτόν, έδωσε την εντολή, να του δοθεί λοιπόν η εικόνα της Παναγίας Γαλακτοτροφούσης σαν ευλογία.
Το Γεγονός αυτό σύμφωνα με την παράδοση, δηλαδή η επίσκεψη του πρίγκιπα στην Λαύρα έγινε τον 13ο αιώνα, όταν τη Λαύρα επισκέφθηκε ο άγιος Σάββας ο Σέρβος, (Αρχιεπίσκοπος Σερβίας), κτήτορας της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου του Αγίου Όρους. Αυτός μετέφερε την αγία αυτή εικόνα στο Άγιο Όρος, και συγκεκριμένα στη μονή την οποία ο ίδιος ίδρυσε. Εικόνες της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας υπάρχουν και σε άλλα μέρη στην κυρίως Ελλάδα όπως στα Τρίκαλα, στην αγία Κυριακή της Θεσσαλονίκης, στο εκκλησάκι των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, στο χωριό Καψαλιανά στην Κρήτη, στην Λεμεσό της Κύπρου και αλλού.


ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...