Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



Σας  προσκαλούμε να έλθετε  στην συνεδρίαση του  Δημοτικού Συμβουλίου Αλμωπίας, που θα γίνει στο  Δημ. Κατάστημα  Αριδαίας  και στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημ. Συμβουλίου στις 02 Μαρτίου 2015, ημέρα Δευτέρα  και ώρα   19.00΄ (7.00 μ.μ.) για συζήτηση και λήψη αποφάσεων  στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης :


ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ


Ενημέρωση του σώματος για θέματα που αφορούν τον Δήμο από τον κ. Δήμαρχο

1ο :
Ορισμός μέλους Δ.Σ. για σύσταση επιτροπής ελέγχου του τέλους επί των ακαθαρίστων και επί της διαμονής παρεπιδημούντων

2ο :
Συγκρότηση Επιτροπής Διενέργειας Δημοπρασίας και Αξιολόγησης Προσφορών, εκποίησης, εκμίσθωσης και μίσθωσης ακινήτων ή κινητών πραγμάτων του Δήμου Αλμωπίας για το έτος 2015.  

3ο :
Αντικατάσταση μέλους της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Αλμωπίας.                                      

4ο :
Αντικατάσταση  μέλους στο Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αλμωπίας (ΔΗ.ΚΕ.Α.)

(αρίθμ. 156/2014 Α.Δ.Σ.)  

5ο :
Αντικατάσταση  μέλους στο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (αρίθμ. 204/2014 Α.Δ.Σ.) 

6ο :
Αντικατάσταση  μέλους στην Επιτροπή Γνωμοδότησης για την χρήση και διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων Δήμου Αλμωπίας (αρίθμ. 205/2014 Α.Δ.Σ.) 

7ο :
Ορισμός μελών Δ.Σ. και αναπληρωτών  για την οριστική παραλαβή έργων του Δήμου Αλμωπίας

8ο :
Ορισμός μελών Δ.Σ. και αναπληρωτών  για την προσωρινή παραλαβή έργων του Δήμου Αλμωπίας

9ο :
9η Γενική Αναμόρφωση προϋπολογισμού

10ο :
Διαγραφή λανθασμένων εγγραφών σε βεβαιωμένους χρηματικούς καταλόγους.  

11ο :
Τροποποίηση της αρίθμ. 219α/2011 απόφασης Δ.Σ. περί «Επιβολής ενιαίου συντελεστή τέλους χρήσης κοινόχρηστων χώρων, υπέρ Δήμου Αλμωπίας».

12ο :
Πρόταση Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τον αριθμό αδειών άσκησης υπαίθριου εμπορίου

13ο :
Λήψη απόφασης σε εφαρμογή του Ν.4264/2014 σχετικά με την ανανέωση των επαγγελματικών αδειών πωλητών λαϊκών αγορών του Δήμου Αλμωπίας.

14ο :
Έγκριση της αρίθμ. 11/2015 απόφασης της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αλμωπίας με θέμα : 1η Αναμόρφωση Προϋπολογισμού 2015 της ΔΗΚΕΑ

15ο :
Ορισμός ενεργειακών  Υπευθύνων στα κτίρια του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα-εφαρμογή ΚΥΑ/Δ6/Β/14826/2008

16ο :
Έγκριση μελέτης και καθορισμός του τρόπου διεξαγωγής του διαγωνισμού για το έργο «Συντήρηση δημοτικής οδοποιίας ΔΕ Εξαπλατάνου» 

17ο :
Έγκριση μελέτης και καθορισμός του τρόπου διεξαγωγής του διαγωνισμού για το έργο «Συντήρηση δημοτικής οδοποιίας ΔΕ Αριδαίας» 

18ο :
Παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης της πράξης «Απασχόληση και Κοινωνική οικονομία Ευπαθών Ομάδων στο Ν.Πέλλας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος  «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013»

19ο :
Τροποποίηση της αρίθμ. 99/2014 (Ο.Ε.Υ Δήμου Αλμωπίας)



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ ΣΥΜΕΩΝ

SOS ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΡΙΠΗ. ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ



Σήμα κινδύνου προς τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και ιδιαίτερα προς τους ηλικιωμένους στέλνουν οι Λοιμωξιολόγοι, ζητώντας να συνεχίσουν να προφυλάσσονται από τη γρίπη  καθώς μεγαλώνει καθημερινά η λίστα με τους νεκρούς !
Μέχρι   σήμερα το πρωί , σύμφωνα με το ΚΕΛΠΝΟ, είχαν πεθάνει 63 άτομα,ενώ  21 άτομανοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Συνολικά στις ΜΕΘ μέχρι χτες είχαν νοσηλευτεί 134 άτομα.

«Δυστυχώς οι κακές καιρικές συνθήκες με τις χαμηλές θερμοκρασίες  και τον συγχρωτισμό των ανθρώπων  σε κλειστούς χώρους, ευνοούν την μετάδοση της γρίπης, η οποία βρίσκεται σε εξαρση»αναφέρει η διαπρεπής Λοιμωξιολόγος κ Αθηνά Στούπη MD
Director, Div. of Infectious  Diseases  and  Travel Medicine  και προσθέτει.


«Παρά το γεγονός ότι σε λίγες ημέρες μπαίνουμε στην Άνοιξη η επιδημία της γρίπης συνεχίζεται αμείωτη, καθώς εκτός των καιρικών συνθηκών φαίνεται πως τα ατομικά μέτρα προφύλαξης έχουν ατονήσει».
Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους μέτρα προφύλαξης για την γρίπη πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν:
  • Οι ηλικιωμένοι
  • Οι ανοσοκατεσταλμένοι
  • Άτομα με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, καρδιοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη,
  • Άτομα χρόνια νεφρική ανεπάρκεια,
  • Έγκυες γυναίκες,
  • Άτομα με  αιματολογικά  και ρευματολογικά νοσήματα, κλπ.
 ΜΕΤΡΑ  ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ- ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Αν κάποιος ανήκει σε μια από τις παραπάνω ομάδες, οφείλει να γνωρίζει ότι οι αναπνευστικοί ιοί μεταδίδονται με τα σταγονίδια όταν έρχονται σε επαφή με  τα χέρια  και γι αυτό θα πρέπει :
  • Να αποφεύγει τις άσκοπες μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς
  • Να μη συμμετέχει σε κλειστές κοινωνικές εκδηλώσεις, όπου συγκεντρώνονται πολλά άτομα,  καθώς και να αποφεύγει την παρακολούθηση παραστάσεων σε κλειστό χώρο
  • Να πλένει συχνά τα χέρια του, ενώ σε κοινόχρηστους χώρους όπου δεν έχει τη δυνατότητα να πλύνει τα χέρια του, να αποφεύγει να πιάνει πόμολα, αλυσίδες  λαβές λεωφορείων κ,λ,π
  • οι έγκυες γυναίκες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές όταν εκτίθενται σε κίνδυνο και να εφαρμόζουν με μεγαλύτερη προσήλωση τα μέτρα υγιεινής.
Αν κάποιος προσβληθεί από γρίπη εμφανίζει διάφορα συμπτώματα τα οποία διαρκούν από 2-7 ημέρες, ενώ ο βήχας μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο.  Τα βασικά συμπτώματα τις γρίπης είναι :
  • Yψηλός πυρετός
  • Πονοκέφαλος,
  • Έντονοι μυϊκοί πόνοι,
  • Γενική καταβολή,
  • Βήχας,
  • Πονόλαιμος,
«Τα άτομα των ευπαθών ομάδων  όταν εμφανίσουν συμπτώματα γρίπης θα  πρέπει  ΑΜΕΣΑ να συμβουλεύονται τον γιατρός τους»προσθέτει κ Στούπη και εξηγεί.
«Οι επιπλοκές της γρίπης μπορεί να είναι σοβαρές, ιδιαίτερα σε άτομα υψηλού κινδύνου, όπως: πνευμονία, αφυδάτωση, κρίσεις άσθματος σε άτομα με ιστορικό άσθματος, έξαρση χρόνιας βρογχίτιδας, επιδείνωση καρδιολογικών νοσημάτων, απορύθμιση σακχαρώδους διαβήτη, κ,α.λ.»υατεσταλμενα =--00098766543322221ύμ
Για την προφύλαξη, αντιμετώπιση και την θεραπεία όχι μόνο της γρίπης αλλά και των επιπλοκών της από την Λοιμωξιολόγο κ Στούπη και την ομάδα της στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών έχει οργανωθεί  ειδικό τμήμα λοιμώξεων .

www.travelhealth.com.gr, τηλ. 2106862516, 6941679601

ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ



Ευρεία σύσκεψη στο Διοικητήριο με επίκεντρο το ανθρώπινο δυναμικό της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας  

Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Όχι μόνο δεν κλείνουν, αλλά ενδυναμώνονται οι υπηρεσίες Γεωργικής και Κτηνοτροφικής Ανάπτυξης της Αλμωπίας

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ανέλαβε τη διοργάνωση ευρείας σύσκεψης για την αποσαφήνιση και συζήτηση της ορθολογικής διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, με κεντρικό στόχο την προώθηση της Ανάπτυξης στην Πέλλα και τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας εξυπηρέτησης των πολιτών. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτριος Μπίνος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Πέτρος Ζέρζης, εκπρόσωποι του Αγροτικού Συλλόγου και του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Αλμωπίας, οι Διευθυντές και Προϊστάμενοι υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, εκπρόσωποι των δύο Συλλόγων των εργαζομένων, εργαζόμενοι, κ.ά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την σύσκεψη εξέφρασε ο βουλευτής Πέλλας κ. Γιάννης Σηφάκης ο οποίος όμως δεν κατάφερε να παραβρεθεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Ο κ. Σηφάκης ζήτησε την παρουσία στη σύσκεψη εκπροσώπων των Γεωργών και Κτηνοτρόφων που αποτελούν το κύριο κοινό εξυπηρέτησης των αποκεντρωμένων υπηρεσιών αγροτικής οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας στο Δήμο Αλμωπίας.

Ανοίγοντας τη συζήτηση ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στον αποδεκατισμό σε προσωπικό των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, μετά από τη συνταξιοδότηση περισσότερων από τους μισούς υπαλλήλων κατά την τελευταία τετραετία. Από τα 400 άτομα που ήταν το προσωπικό της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πέλλας, η σημερινή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας αριθμεί λιγότερα από 180 άτομα.  Ο κ. Θεοδωρίδης τόνισε ότι ο μειωμένος αυτός αριθμός στελεχών καλείται να διεκπεραιώσει ένα πολύ μεγαλύτερο όγκο εργασίας, λόγω των αυξημένων απαιτήσεων για την τήρηση των αυστηρών διαδικασιών υλοποίησης ευρωπαϊκών έργων, των αυξημένων απαιτήσεων για διαφάνεια, τήρηση της νομιμότητας αλλά και των τελευταίων δημοσιονομικών περικοπών που δεν επιτρέπουν την ανάθεση εργασιών σε εξωτερικούς συνεργάτες. Ο κ. Θεοδωρίδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «…με την υφιστάμενη οργάνωση, είναι πλέον απολύτως κατανοητό ότι η δουλειά ‘δεν βγαίνει’ και απαιτείται αναδιανομή του προσωπικού». Όπως τόνισε, όλες οι μετακινήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και όσες χρειαστεί να γίνουν αποφασίζονται μετά από σχετική εισήγηση των Προϊσταμένων και Διευθυντών, τους οποίους ο κ. Θεοδωρίδης συναντά σε εβδομαδιαία βάση. Οι Προϊστάμενοι έχουν εποπτική εικόνα της διοίκησης και γνωρίζουν επακριβώς τον εργασιακό φόρτο και τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των στελεχών των υπηρεσιών τους.


Για την περίπτωση της μετακίνησης διοικητικών στελεχών από υπηρεσίες της Αλμωπίας η οποία προκάλεσε ανησυχία και κινητικότητα στην τοπική κοινωνία τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Θεοδωρίδης ανέφερε ότι ήταν μία απολύτως ορθολογική απόφαση η οποία λήφθηκε με βάση αντικειμενικά δεδομένα του φόρτου και είδους της εργασίας, χωρίς να συνδέεται με τα συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία είναι όλοι άριστοι και ικανότατοι υπάλληλοι. Στις κεντρικές υπηρεσίες Αγροτικής Ανάπτυξης εργάζονται 20 άτομα ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης υποστηριζόμενα από 1 μόνο διοικητικό στέλεχος και 2 εργατοτεχνίτες, ενώ στις υπηρεσίες της Αλμωπίας υπάρχουν 6 Γεωτεχνικοί Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης οι οποίοι υποστηρίζονται από 6 διοικητικά στελέχη (ενώ στην πρώτη περίπτωση η αναλογία είναι 20 προς 1, στη δεύτερη περίπτωση είναι 1 προς 1). Οι κεντρικές υπηρεσίες αντιμετωπίζουν σημαντικό έλλειμμα στη διεκπεραίωση του διοικητικού έργου το οποίο τελικά δημιουργεί δυσλειτουργίες και στις περιφερειακές υπηρεσίες. Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας είναι η μόνη η οποία διαθέτει τόσο μεγάλο αριθμό αποκεντρωμένων υπηρεσιών («αντένες») που, βεβαίως, όπως είχε τεκμηριώσει ο κ. Θεοδωρίδης κατά την οργάνωση των υπηρεσιών, δικαιολογείται από την εκτεταμένη και έντονη γεωμορφολογία της περιοχής και το μέγεθος και κατανομή του ζωικού και γεωργικού κεφαλαίου. Όπως τόνισε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, η Απόφαση ήταν συλλογική και λήφθηκε με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία του συνόλου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. Όπως σημείωσε η Διευθύντρια Διοικητικού-Οικονομικού κα. Κ. Κυριακοπούλου, οι μετακινήσεις υπαλλήλων αποτελούν μία «γενναία» πράξη της διοίκησης, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης είναι υπεύθυνος, από το Νόμο του «Προγράμματος Καλλικράτη», για τη δομή και οργάνωση των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας. Επίσης, είναι αυτός που λογοδοτεί στους πολίτες και στην τοπική κοινωνία για την ποιότητα της εξυπηρέτησης των πολιτών και την παραγωγικότητα των υπηρεσιών. Ο κ. Θεοδωρίδης διευκρίνισε και κατέστησε απολύτως σαφές ότι «σε καμία περίπτωση δεν κλείνουν ή υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες της Αλμωπίας. Η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών είναι μία αλλαγή που προκαλεί ίσως ανησυχία, όπως συμβαίνει συνήθως με τις αλλαγές, αλλά στόχος της είναι η καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, στο πλαίσιο μίας στρατηγικής προς όφελος της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας».

Ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Τρύφων Τσαντάκης ανέφερε ότι, στο άμεσο μέλλον, οι υπηρεσίες της Αλμωπίας θα ενδυναμωθούν με την ενίσχυσή τους με επιστημονικό προσωπικό, ενώ η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και η εμπειρία των στελεχών εγγυώνται την συνεχή βελτίωση της εξυπηρέτησης των παραγωγών και κτηνοτρόφων σ’ όλες τις απομακρυσμένες περιοχές της Πέλλας.

Τον λόγο έλαβε και ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτριος Μπίνος ο οποίος ανέφερε ότι «οι Άλμωπες νιώθουν προδομένοι από την κατάργηση υπηρεσιών που εξυπηρετούσαν τους κατοίκους της περιοχής» και για το λόγο αυτό υπάρχει επιφυλακτικότητα. Αναγνώρισε το ειλικρινές ενδιαφέρον του κ. Αντιπεριφερειάρχη τονίζοντας ότι «απαιτείται κοινός αγώνας για την επικράτηση δίκαιων και λειτουργικών λύσεων που προωθούν το συμφέρον της Πέλλας συνολικά». Πρότεινε μάλιστα την μεταφορά κεντρικών υπηρεσιών στην Αλμωπία που συνδέονται με την φυσιογνωμία και φυσικούς πόρους της περιοχής.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Πέτρος Ζέρζης δήλωσε ότι είναι αντίθετος με την «αφαίμαξη» της Αλμωπίας, τόνισε όμως ότι οι χρειάζεται «να εμπιστευτούμε τον Αντιπεριφερειάρχη και τους Προϊσταμένους των υπηρεσιών, παρακολουθώντας στην πράξη τα αποτελέσματα των αλλαγών». Η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών εξαρτάται, όπως ανέφερε, από πολλούς παράγοντες. Όχι μόνο μέσα από την πληρέστερη στελέχωση, που είναι αναμφισβήτητα ο σημαντικότερος παράγοντας, αλλά και άλλους παράγοντες, όπως η χρήση νέων τεχνολογιών, η παρακίνηση και ο ανασχεδιασμός των διαδικασιών, μπορούμε να επιτύχουμε θετικά αποτελέσματα.

Οι εκπρόσωποι του Αγροτικού Συλλόγου και του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλμωπίας εξέφρασαν την αγωνία τους για την εξυπηρέτηση των γεωργών και κτηνοτρόφων της Αλμωπίας μετά τις αλλαγές, η οποία είναι σήμερα σε εξαιρετικό επίπεδο. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έλαβαν σαφή διαβεβαίωση, τόσο από τον Αντιπεριφερειάρχη όσο και από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, ότι «οι αλλαγές έχουν μελετηθεί κατάλληλα και η συνεχής βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών αποτελεί πάγια δέσμευση της διοίκησης».


Η Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Περιφέρειας κα. Α. Παπαλεξίου τόνισε ότι οι οργανωτικές αλλαγές είναι σημαντικό να λαμβάνουν υπόψη τους τις αρχές της διοίκησης ολικής ποιότητας και να εφαρμόζονται μετά από σχετική ενημέρωση και διαβούλευση με τους εργαζομένους. Ο Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος του Συλλόγου κ. Κ. Ερυθρόπουλος δήλωσε ότι με την Ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα τις προηγούμενες ημέρες, πρόθεσή του δεν ήταν να θίξει το πρόσωπο του κ. Θεοδωρίδη, τον οποίο εκτιμά απεριόριστα και αναγνωρίζει τον θεσμικό του ρόλο, αλλά να διαμορφωθεί ένα ευρύτερο πλαίσιο διαλόγου για την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων της Περιφερειακής Ενότητας κ. Α. Τζάκος τόνισε ότι είναι σημαντικό οι όποιες αλλαγές και επίλυση των προβλημάτων της διοίκησης να πραγματοποιούνται σ’ ένα κλίμα «αμοιβαίας κατανόησης και αλληλοσεβασμού», το οποίο καλλιεργήθηκε ιδιαίτερα στη σημερινή σύσκεψη.


Κλείνοντας, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε τους παριστάμενους για τον εποικοδομητικό διάλογο, την ευκαιρία για αποσαφήνιση ζητημάτων που προβλημάτισαν την τοπική κοινωνία (ο Δήμαρχος Αλμωπίας κατέθεσε ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμωπίας), αναδεικνύοντας ότι οι μετακινήσεις προσωπικού σε καμία περίπτωση δεν είναι επιλεκτικές και στοχεύουν στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, προς όφελος των κατοίκων και της ανάπτυξης της Πέλλας.        

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ


Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που ελήφθη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (α.α. 08/2015, 24/02/2015/1330Β) τα καιρικά φαινόμενα προβλέπονται ως εξής:
           Βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους ισχυρές προβλέπονται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (25-02-2015) έως και τις βραδινές ώρες της Παρασκευής (27-02-2015).
Πιο αναλυτικά:
1.     Την Τετάρτη (25-02-2015) :
Α. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο και πρόσκαιρα στη Μακεδονία, τη Θράκη, το βόρειο και το ανατολικό Αιγαίο.
Β. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας οι οποίες στην Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία και τη δυτική Στερεά κατά τόπους θα είναι πυκνές.
2. Την Πέμπτη (26-02-2015) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται σε όλη τη χώρα οι οποίες την Παρασκευή (27-02-2015) σταδιακά θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).
Παρακαλούνται οι πολίτες όπως λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους.

Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Π.Κ.Μ. συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα:

• Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
• Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

• Αν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας βρίσκονται στο αυτοκίνητο, να το ακινητοποιήσουν στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του. Επίσης να μείνουν μέσα σε αυτό με αναμμένα τα προειδοποιητικά φώτα στάσης, μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ : Να αποζημιωθούν άμεσα οι ροδακινοπαραγωγοί και άλλοι μικρομεσαίοι αγρότες που επλήγησαν από τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία.
Τη λήψη άμεσων μέτρων για την αποζημίωση των ροδακινοπαραγωγών και άλλων μικρομεσαίων αγροτών που επλήγησαν από τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας που προκάλεσαν αντίμετρα, ζητάει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με τη γραπτή ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής Σωτήρης Ζαριανόπουλος. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση αναφέρονται τα παρακάτω:
"Στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η φτωχομεσαία αγροτιά από την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων έχουν προστεθεί από το καλοκαίρι του 2014 οι κυρώσεις ΕΕ - ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας που προκάλεσαν τα αντίμετρα της τελευταίας στο πλαίσιο των ανταγωνισμών που εξελίσσονται στην Ουκρανία.
Οι μικρομεσαίοι ροδακινοπαραγωγοί στην Ελλάδα βρίσκονται σήμερα σε απόγνωση, καθώς χιλιάδες τόνοι ροδάκινων παραμένουν αδιάθετοι. Από την ελληνική κυβέρνηση με Κοινή Υπουργική Απόφαση λίγες μέρες πριν τις εκλογές ανακοινώθηκαν ενισχύσεις ψίχουλα για τον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών από τις οποίες αποκλείονται οι μικροκληρούχοι αγρότες που αποτελούν και την πλειοψηφία των ζημιωθέντων, αφού προϋπόθεση για να εξασφαλιστεί αυτή η πενιχρή αποζημίωση είναι οι δικαιούχοι να διατηρούν τουλάχιστον 10 στρέμματα επιτραπέζιων ροδακίνων ή/και νεκταρινιών. Η πρόσθετη δε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 30 εκατ. ευρώ που αποφασίσθηκε το Σεπτέμβριο του 2014 για την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ελλάδα ως αποζημίωση για τα προϊόντα που έπληξαν οι κυρώσεις της ΕΕ ήταν μια κοροϊδία, όταν μόνο στην Ελλάδα και μόνο για τους ροδακινοπαραγωγούς, η ζημία αφορά σε 60.000τόνους με αξία πάνω από 40 εκατ. ευρώ.
Καμία άλλη πρόβλεψη, επίσης, δεν υπάρχει για τους φτωχομεσαίους αγρότες άλλων καλλιεργειών (όπως μήλα, ακτινίδια, αχλάδια, πορτοκάλια κ.α.) που επίσης επλήγησαν από το εμπάργκο της ΕΕ.
Δεδομένου ότι το εμπάργκο προβλέπεται να είναι σε ισχύ μέχρι τις 5Αυγούστου 2015, και με βάση το γεγονός ότι η τελευταία Άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με την υπογραφή και της ελληνικής κυβέρνησης επέκτεινε τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, αθωώνοντας μάλιστα τις ευθύνες της ΕΕ ερωτάται η Επιτροπή :
- Προτίθεται να πάρει άμεσα μέτρα για την ουσιαστική αποζημίωση των μικρομεσαίων ροδακινοπαραγωγών και των άλλων αγροτών που επλήγησαν από το εμπάργκο της ΕΕ και αν ναι, ποια;
- Σκοπεύει να άρει εκ μέρους της ΕΕ τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας που προκαλούν τα αντίμετρά της πλήττοντας τη μικρομεσαία αγροτιά στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες ;".

24/02/2015                                                         
 Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Η ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ



Στον Β' παγκόσμιο πόλεμο, σε ένα από τα γνωστά στρατόπεδα συγκέντρωσης, ένας τρόφιμος παρατηρούσε κάθε μέρα τη συμπεριφορά των ανθρώπων που τους έφερναν για πρώτη φορά εκεί. Οι νέοι τρόφιμοι σύντομα μάθαιναν ότι θα τους οδηγούσαν οι στρατιώτες για το μπάνιο τους στα ντους. Είχαν ακούσει από τους παλιότερους, ότι υπήρχαν και ντους που δεν έβγαζαν νερό, αλλά θανατηφόρο αέριο.
Κάθε μέρα, καθώς οι τρόφιμοι συγκεντρώνονταν σε ευθεία ουρά στην πορεία προς τα ντους, δεν μπορούσαν να γνωρίζουν σε τι είδους ντους κατευθύνονταν, φυσιολογικό ή θανατηφόρο. Δεν γνώριζαν αν θα ζήσουν κι εκείνη την ημέρα. Το μυαλό τους υπέθετε το χειρότερο, ότι τους περιμένει το τέλος τους. Το συναίσθημα του φόβου ενεργοποιούσε την φυσιολογική αντίδραση του άγχους ως άμυνα. Μία άμυνα που διαθέτει το μυαλό, προκειμένου να ενεργοποιήσει το σώμα να τρέξει ή να παλέψει. Καθώς όμως υπήρχαν αυτόματα όπλα που τους στόχευαν ολόγυρα, οι άνθρωποι αυτοί θεωρούσαν μάταιο να τρέξουν προς κάποια κατεύθυνση, να προσπαθήσουν να διαφύγουν. Το πολύ μεγάλο άγχος τους, περιμένοντας στην ουρά, εκτονωνόταν μέσα από τον ιδρώτα, το τρέμουλο, τους γρήγορους παλμούς της καρδιάς και άλλα ψυχοσωματικά συμπτώματα.
Η διαδικασία αυτή επαναλαμβανόταν καθημερινά, η πορεία προς τα ντους, που δεν ήξερες τι θα βγάλουν μόλις στεκόσουν κοντά τους. Το οξύ και παρατεταμένο άγχος ήταν απίστευτο, και κρατούσε όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς δεν ήξερες αν αύριο θα ζεις ακόμη. Σιγά σιγά το παρατεταμένο άγχος οδηγούσε στην θλίψη. Επιπλέον θλίψη ερχόταν καθώς, οι λιγοστές δραστηριότητες που μπορούσες να κάνεις με τους άλλους τροφίμους, έδειχναν μάταιες. Εδώ δεν ήξερες αν θα ζεις αύριο καλά καλά, τι να προγραμματίσεις να κάνεις να περάσεις ευχάριστα.
Μετά από κάποιο διάστημα, το μυαλό «έβαζε» μπροστά έναν ασυνείδητο μηχανισμό που διαθέτει, προκειμένου να αντιμετωπίσει πρόχειρα την κατάσταση του συνεχούς φόβου και άγχους, ο οποίος λέγεται Μόνωση συναισθημάτων.
Η μόνωση του συναισθήματος ως άμυνα έχει μεγάλη αξία. Οι χειρουργοί δεν θα ήταν σε θέση να εργάζονται αποδοτικά εάν διαρκώς τους απασχολούσε η αγωνία των ασθενών τους, η προσωπική τους αποστροφή στην αρχή, όταν χειρουργούν τις πρώτες φορές έναν ασθενή. Ούτε στρατηγοί θα ήταν σε θέση να σχεδιάσουν μία μάχη αν τους απασχολούσε διαρκώς η φρίκη του πολέμου. Έτσι το μυαλό μας έχει την απίστευτη ικανότητα να «στέλνει» τα συναισθήματα, όπως εδώ του φόβου, στο ασυνείδητο. Έτσι, χάριν αυτού του μηχανισμού, μπορούμε να εκτελούμε μία διαδικασία ιδιαίτερα φορτισμένη σε συναίσθημα, όπως το να χειρουργεί ένας χειρούργος, χωρίς να φοβάται. Πρόκειται για έναν μηχανισμό ιδιαίτερα χρήσιμο, «έμφυτο» σε όλους τους ανθρώπους. Τι συμβαίνει όμως όταν χρησιμοποιούμε «περισσότερο απ όσο πρέπει» τον μηχανισμό αυτό; Αν πχ τον «μεταφέρουμε» και στην καθημερινή μας ζωή;
melancholy_1891_edvard_munch
Ας «μεταφέρουμε» την ιστορία μας στο σήμερα, την εποχή της οικονομικής κρίσης.
Το μυαλό μας αντιλαμβάνεται την απειλή της επιβίωσης μας ως κίνδυνο, δεν έχει σημασία αν πρόκειται για όπλα που μας σημαδεύουν ή το ότι φοβόμαστε για την επιβίωσή μας λόγω οικονομικών λόγων. Η οικονομική απειλή εκλαμβάνεται ως ένα «αόρατο» όπλο. Μάλιστα, η οικονομική απειλή δεν αντιμετωπίζεται όπως ο «ορατός» εχθρός, έχει μία ασάφεια, λόγω του ότι δεν μπορούμε να ασκήσουμε έλεγχο άμεσα πάνω σε αυτήν, να απλώσουμε τα χέρια και να την αντιμετωπίσουμε. Είναι μέσα στο μυαλό μας και η απειλή αυτή «φωλιάζει» στην σκέψη μας. Μας κάνει να φανταζόμαστε ότι θα μας συμβεί ό,τι χειρότερο. Και αν γίνει συνειδητή και δεν μας «εκδηλώνεται» με εκνευρισμό, και επιθετικότητα προς τους συνανθρώπους μας, και πάλι, είναι πιο δύσκολο και απαιτεί γνώση, για να ασκήσουμε έλεγχο στην σκέψη μας και να μην αφήσουμε τον φόβο και τις αρνητικές σκέψεις να μας «παραλύσουν» ή να μας θλίψουν. Ο κάθε άνθρωπος, η κάθε οικογένεια, απομονώνεται και βλέπει την κρίση ως ατομικό πρόβλημα, όχι ως ομάδα.
straopedo-sygkentrosis
Τι έγινε στην ιστορία μας όμως; Τι έγινε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης που αναφερόμασταν με τον μηχανισμό της Μόνωσης;
Οι τρόφιμοι των στρατοπέδων αυτών, στην πορεία προς τα ντους, ήταν πια απαθείς, πορεύονταν σαν ρομπότ προς αυτά, χωρίς καμία θέληση να αντιδράσουν. Ο φόβος είχε απωθηθεί στο ασυνείδητο, και οι άνθρωποι ήταν πια ανίκανοι και απαθείς, ακόμη και στο να σκεφτούν να αντιδράσουν . Ακόμα και ο φόβος ή η θλίψη είναι συναισθήματα που στόχο έχουν να μας παρακινήσουν να δράσουμε για να πάψουν. Αυτή η απάθεια ήταν πολύ χειρότερη όμως, σήμαινε πια αποδοχή της κατάστασης ως μη ανατρέψιμη.
Σήμερα χρειάζεται προκειμένου να «σώσουμε» τον εαυτό μας, να γίνει κατανοητό ότι πρέπει να σώσουμε την ομάδα στην οποία ανήκουμε, την κοινωνία μας, καθώς το άτομο μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τόσο μεγάλο φαινόμενο, εξακολουθώντας να επιδιώκει μόνο το ατομικό του συμφέρον. Χρειάζεται να βοηθήσουμε άλλους, καθώς η πτώση της ψυχολογίας των άλλων, συμπαρασύρει και την διάθεση του ατόμου.
Ο γραπτός λόγος δεν μπορεί να αλλάξει πολλά, όσα η πραγματική ανθρώπινη επαφή. Όχι η ηλεκτρονική μέσω διαδικτύου που μας απομονώνει για λόγους οικονομίας στα διαμερίσματά μας, η πραγματική επικοινωνία. Μπορούμε να πούμε ότι για να αλλάξουμε ως κοινωνία, πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε μόνο ατομικά, όπως πολλά χρόνια είχαμε μάθει, τονίζοντας το στοιχείο του ότι μάθαμε τον ατομισμό ως συμπεριφορά.
-Μπορείς να μην φθονείς τον διπλανό σου, αν έστω δεν μπορείς να χαρείς με την χαρά του;
-Να προσπαθήσεις να μάθεις από τους ικανούς, αντί να προσπαθείς να τους εμποδίσεις, αν έχεις την δύναμη αυτή;
-Να επιδιώκεις να κατακτήσεις την γνώση με την αξία σου, και όχι να αποκτήσεις τίτλους για να νιώσεις «κάποιος» απέναντι στους άλλους; Οι τίτλοι δεν κάνουν έναν άνθρωπο σπουδαίο, ούτε απαραίτητα αντιπροσωπεύουν γνώση ανάλογη.
–Μπορείς να μην ανταγωνίζεσαι αλλά να συναγωνίζεσαι; Να βλέπεις την καλλιέργεια πίσω από την εμφάνιση και να την εκτιμάς;
-Να βλέπεις σπουδαίους ανθρώπους σε «χαμηλές θέσεις» και να τους λες πόσους μπορούν να επηρεάσουν θετικά από εκεί που βρίσκονται; Αν δεν μπορούμε να τα κάνουμε αυτά, είναι επειδή έτσι μάθαμε και συνηθίσαμε. Κι όμως, κι αυτό, μπορούμε να το αλλάξουμε!
(Τα ιστορικά παραδείγματα είναι βασισμένα σε πραγματικά γεγονότα, τα οποία δεν είναι απαραίτητο ότι είναι με ακρίβεια ιστορικά απόλυτα σωστά αλλά έχουν σε κάποια σημεία αλλαχθεί με στόχο την καλύτερη κατανόηση ψυχολογικών μηχανισμών του ανθρώπου).
Νικόλαος Βακόνδιος
Ψυχολόγος – πτυχιούχος ΑΠΘ
www.nvakondios.gr

Ο ΑΛΛΟΚΟΤΑ "ΒΑΜΜΕΝΟΣ" ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ BODY BUILDING

"The Bodybuilders" -  Daniel Gebhart de Koekkoek ©

Τα αφύσικα φουσκωμένα και ακόμα πιο αλλόκοτα μαυρισμένα κορμιά είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κανείς όταν φέρνει στο μυαλό του τον χώρο του επαγγελματικού body building. Σπανίως όμως έχουμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά την προετοιμασία των διεθνή τουρνουά σωματοδομής, που για μερικούς δεν διαφέρει από ένα σύγχρονο freak show.

 Ο Αυστριακός φωτογράφος Daniel Gebhart de Koekkoek είναι από τους λίγους που έχουν απαθανατίσει με το φακό τους το παρασκήνιο του αγωνιστικού bodybuilding, καταγράφοντας τη διαδικασία που έλαβε χώρα κεκλεισμένων των θυρών στο τελευταίο World Bodybuilding & Physique Sports Federation's International Championship της Βιέννης. Άνδρες και γυναίκες με εξωπραγματικούς μύες μεταμορφώνονται με τη βοήθεια τόνων γυαλιστερής χρωστικής ουσίας, διεκδικώντας μια θέση στο βωμό των "δυνατότερων" ανθρώπων στη γη.

 Τα πορτρέτα του De Koekkoek προσφέρουν μία αλλόκοτη εικόνα που σίγουρα δεν βλέπουμε συχνά. 

"The Bodybuilders" -  Daniel Gebhart de Koekkoek ©
"The Bodybuilders" - Daniel Gebhart de Koekkoek © 

"The Bodybuilders" -  Daniel Gebhart de Koekkoek ©
"The Bodybuilders" - Daniel Gebhart de Koekkoek © 

"The Bodybuilders" -  Daniel Gebhart de Koekkoek ©
"The Bodybuilders" - Daniel Gebhart de Koekkoek © 

"The Bodybuilders" -  Daniel Gebhart de Koekkoek ©
"The Bodybuilders" - Daniel Gebhart de Koekkoek © 

"The Bodybuilders" -  Daniel Gebhart de Koekkoek ©
"The Bodybuilders" - Daniel Gebhart de Koekkoek © 

"The Bodybuilders" -  Daniel Gebhart de Koekkoek ©
The Bodybuilders" - Daniel Gebhart de Koekkoek © 

"The Bodybuilders" -  Daniel Gebhart de Koekkoek ©
"The Bodybuilders" - Daniel Gebhart de Koekkoek 

"The Bodybuilders" -  Daniel Gebhart de Koekkoek ©
"The Bodybuilders" - Daniel Gebhart de Koekkoek ©



 Πηγή: www.lifo.gr

ΟΙ ΜΟΝΤΕΡΝΕΣ ΧΑΣΑΠΙΣΣΕΣ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Η ιστορία της Ευαγγελίας και της Γεωργίας Καρλατήρα ξεκινά από τρεις γενιές παλιά, όταν το 1900 ο προπάππους Κώστας ξεκινά να εμπορεύεται κρέας στην περιοχή...

Από την ΕΛΕΝΗ ΨΥΧΟΥΛΗ

Όσο ο δρόμος ανηφορίζει τα λιγοστά (31) χιλιόμετρα από τη Χαλκίδα στη Στενή της Εύβοιας, η Δίρφυς μεταμορφώνει ελβετικά το τοπίο, μια βουνίσια φύση σε ταξιδεύει σε βοσκοτόπια, ψηλές κορφές και πλατάνια, τρεχούμενα νερά και πέτρινες βρύσες.

 Η Στενή με τα γραφικά πετρόκτιστα σπιτάκια είναι η χασαποταβέρνα της Εύβοιας. Εδώ θα ανηφορίσουν όλοι κάθε Σαββατοκύριακο για αρνάκι στη λαδόκολλα, κοντοσούβλι, παϊδάκια και λουκάνικα στα κάρβουνα, αφού το χωριό φημίζεται για τα κρέατά του και το ειδυλλιακό σκηνικό της Βρύσης του Γιατρού.
 Κάπου εκεί, κατηφορίζοντας προς τον πολιτισμό θα κάνεις μια στάση στον «Λάμπρο» για να ψωνίσεις το πιο διάσημο, χειροποίητο λουκάνικο του χωριού, με οικογενειακή συνταγή και παράδοση από το 1904, το οποίο σου λέει, έρχονταν άνθρωποι να το πάρουν να το στείλουν ως την Αμερική.

Μπαίνοντας, όμως, σ'αυτό το χασάπικο, δεν θα συναντήσεις την ιερή βαρβατίλα αλλά ένα ροζ γυναικείο άρωμα, μια δαντελένια ατμόσφαιρα, τα κρέατα κουκλάκια κομμένα σε έτοιμες λαχταριστές συνταγές να τα βάλεις κατευθείαν στο φούρνο και μέσα σε φιγουράτα βαζάκια και αβαν-γκαρντ συσκευασίες όλη την αγνή κι αθώα παραγωγή της περιοχής: χυλοπίτες και ζυμαρικά, μαρμελάδες και μέλι, σύκα και λικέρ, κρασιά και όσπρια.

    Πίσω από τον πάγκο, αρσενικό κανένα. Μόνον δυό λεπτεπίλεπτα, σαν κλαράκια κορίτσια-από κείνα που τα λες κοριτσάκια όσο κι αν μεγαλώσουν, γλυκά και ευγενικά σαν τηγανίτες με μέλι, κομψά και καλοντυμένα και αμέσως θαρρείς πως έχεις προσγειωθεί σε κείνα τα boutique Αρμάνι χασάπικα της Τοσκάνης που πουλάνε τη βέρα μπιστέκα Φιορεντίνα. 

Μπαίνοντας σ'αυτό το χασάπικο, δεν θα συναντήσεις την ιερή βαρβατίλα αλλά ένα ροζ γυναικείο άρωμα, μια δαντελένια ατμόσφαιρα...
Μπαίνοντας σ'αυτό το χασάπικο, δεν θα συναντήσεις την ιερή βαρβατίλα αλλά ένα ροζ γυναικείο άρωμα, μια δαντελένια ατμόσφαιρα... 

Η ιστορία της Ευαγγελίας και της Γεωργίας Καρλατήρα ξεκινά από τρεις γενιές παλιά, όταν το 1900 ο προπάππους Κώστας ξεκινά να εμπορεύεται κρέας στην περιοχή. Μετά, ο παππούς Θοδωρής ανοίγει το πρώτο χασάπικο στο χωριό, ο μπαμπάς Λάμπρος επεκτείνει τις μπίζνες με ντελίβερυ ανά την Ελλάδα.
 Τα κορίτσια μεγαλώνουν την παιδική ηλικία της Χάιντι στο χωριό, κάθε απόγευμα σταματούν τα παιχνίδια στην πλατεία για να ταΐσουν τα ζώα της οικογενειακής φάρμας, ο μπαμπάς που δεν ευδοκίμησε γιό, τις μαθαίνει να βόσκουν, να σφάζουν, να κόβουν, χασαπάκια εκπαιδευμένα από μικρές.

 Η ζωή, όμως, γυρνά άσχημα, ήταν στην εφηβεία όταν ο μπαμπάς σκοτώθηκε σε ατύχημα. Η μαμά Γιαννούλα παίρνει τη σκυτάλη, δεν αφήνει την επιχείρηση να πεθάνει. Η Ευαγγελία σπουδάζει Διοίκηση Υγείας και Πρόνοιας, η Γεωργία αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στο Ρέθυμνο. Όταν παίρνουν το πτυχίο τους έρχεται το δίλημμα: ακαδημαϊκή καριέρα ή επιστροφή στις ρίζες; Στο τέλος μιλά το αίμα. Το οικογενειακό και των σφαγίων.
 Το 2010 το κατάστημα λιανικής γυρίζει σελίδα, το παλιό χασάπικο σουλουπώνεται από χέρι γυναικείο και με γούστο, μια αθηναϊκή εταιρία σχεδιάζει σε απόλυτη 60's αισθητική το εταιρικό brand name, η διαδικασία της τυποποίησης του λουκάνικου ακολουθεί την επιστημονικότερη διαδικασία, όσο κι αν τα κορίτσια μαζεύουν ακόμη μόνα τους στα ψηλά βουνά τα μυρωδικά και μειώνουν το λίπος αντικαθιστώντας το με ελαιόλαδο από τις ελιές που μαζεύουν οι ίδιες από τα οικογενειακά χωράφια.

 Το ντόπιο κρέας κόβεται με γαλλική κοπή-ναι από τα κορίτσια-, μαγειρεύεται σε μαγικές συνταγές που μαγειρεύουν και φωτογραφίζουν οι ίδιες για το facebook (ιδέες για το καθημερινό τραπέζι του πελάτη), κυρίως, όμως, γίνεται ταχύτατο ντελίβερι για όλη την Εύβοια και την Αθήνα.

Το ντόπιο κρέας κόβεται με γαλλική κοπή-ναι από τα κορίτσια-, μαγειρεύεται σε μαγικές συνταγές που μαγειρεύουν και φωτογραφίζουν οι ίδιες για το facebook (ιδέες για το καθημερινό τραπέζι του πελάτη), κυρίως, όμως, γίνεται ταχύτατο ντελίβερι για όλη την Εύβοια και την Αθήνα...
Το ντόπιο κρέας κόβεται με γαλλική κοπή-ναι από τα κορίτσια-, μαγειρεύεται σε μαγικές συνταγές που μαγειρεύουν και φωτογραφίζουν οι ίδιες για το facebook (ιδέες για το καθημερινό τραπέζι του πελάτη), κυρίως, όμως, γίνεται ταχύτατο ντελίβερι για όλη την Εύβοια και την Αθήνα... 

Στην αρχή, οι συντοπίτες τις αντιμετώπισαν με επιφύλαξη και καχυποψία. Σήμερα τις παραδέχονται, που ακολούθησαν το δικό τους όνειρο: να αναβιώσουν τα αρώματα του τόπου και της παιδικής τους ηλικίας μέσα από μια άλλη προσέγγιση της επιχειρηματικότητας, αυτή που θαυμάζουμε στους Ευρωπαίους συναδέλφους τους.

   Προσωπικά, ουδέποτε θα ξεχάσω την πρώτη εμπειρία της γίδας τους: ένα κατακόκκινο, τετραγωνισμένο, ολοζώντανο, λαχταριστό κομμάτι κρέας από αυτά που αποθαυμάζεις στις γαλλικές boucheries, χωρίς ίχνος λίπους. Το πέρασα για μοσχαρίσιο φιλέτο-γίδα επέμειναν τα κορίτσια! Το μαγείρεψα με ένα υλικό: σούπα με τραχανά από το χωριό τους. Μια πανδαισία, μια μοναδική, πρωτόγνωρη κρεατένια εμπειρία. Η γίδα με όλη τη γεύση, χωρίς τη μυρωδιά, χωρίς το λιπαρό ρουστίκ της.
 Τώρα μου τη στέλνουν σπίτι, μαζί με τα προϊόντα της περιοχής, για την πιο ολοκληρωμένη εμπειρία του χωριού στο τραπέζι της πόλης.

   Τηλ. 2228 051400, Στενή Εύβοιας 




Πηγή: www.lifo.gr

"ΓΚΟΜΕΝΟΣ ΠΡΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΜΕ 140 ΕΥΡΩ"

«Γκόμενος προς ενοικίαση»: Παριστάνουν τους συντρόφους με 140 ευρώ [εικόνες]
Οι γυναίκες που είναι μόνες στην Κίνα αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση από την οικογένεια και τον περίγυρό τους για να βρουν έναν σύντροφο και έτσι αρκετές καταφεύγουν στην «ενοικίαση» ενός συντρόφου, μέσω του Διαδικτύου.
Οι ανύπαντρες γυναίκες στην Κίνα βρίσκονται αντιμέτωπες με την «Ιερά Εξέταση» της οικογένειας όταν την επισκέπτονται για τις γιορτές. Ωστόσο, μια ιστοσελίδα τούς προσφέρει τη λύση που θα τις γλιτώσει από τη δύσκολη θέση, καθώς τους δίνει την ευκαιρία να αγοράσουν τις υπηρεσίες ενός άντρα ο οποίος θα υποδυθεί τον σύντροφό τους. Οι επίδοξες πελάτισσες έχουν την ευκαιρία να διαλέξουν ανάμεσα σε μια μεγάλη ποικιλία αντρών, που περιλαμβάνει από Κινέζους μέχρι Ευρωπαίους.  Οι τιμές της «ενοικίασης» ξεκινούν από 140 ευρώ και μπορούν να φτάσουν και τα 140.000 ευρώ. 
Οι ενδιαφερόμενες, αφού διαλέξουν τον «σύντροφο» της αρεσκείας τους, μπορούν να επισκεφθούν το προφίλ του και να δουν τι υπηρεσίες προσφέρει. Πολλοί από τους υποψήφιους συντρόφους περιγράφουν τους εαυτούς τους ως ευγενικούς, εχέμυθους και υποστηρίζουν ότι είναι ο τύπος που αρέσει στους γονείς. Οι περισσότεροι, όμως, χρεώνουν επιπλέον κάποιες υπηρεσίες, όπως το να κρατάνε το χέρι, να τις χαϊδεύουν ή να τις συνοδεύουν για ψώνια. Μια από τις πελάτισσες περιγράφει: «Ήθελα έναν ψηλό άντρα, έντιμο και λιγομίλητο, γιατί αυτός ο τύπος αρέσει στους γονείς μου. Τον βρήκα και πέρασα ήσυχες διακοπές, χωρίς πολλές ερωτήσεις από την οικογένειά μου». 
Οι ικανοποιημένες πελάτισσες έχουν το δικαίωμα να δημοσιεύσουν κριτικές για το παρουσιαστικό και τις υπηρεσίες των «συντρόφων» τους. Δυστυχώς γι' αυτές, θα πρέπει να βρουν μια καλή δικαιολογία για να εξηγήσουν στους γονείς τους τα αίτια του χωρισμού, όταν η παράσταση τελειώσει.


ΙΕΡΕΑΣ ΚΑΠΝΙΖΕ ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ ΜΕ ΑΝΗΛΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ

Θεριακλής παπάς κάπνιζε μαριχούανα παρέα με δυο ανήλικα αγόρια εκκλησιαστικής χορωδίας
Στα πράσα έπιασαν οι αστυνομικοί έναν Πολωνό ιερέα οποίος κάπνιζε μαριχουάνα παρέα με δυο αγόρια της εκκλησιαστικής χορωδίας, ηλικίας 16 και 17 ετών.
Αργά το βράδυ της Δευτέρας αστυνομικοί που εκτελούσαν περίπολο εντόπισαν το αυτοκίνητο του 26χρονου ιερέα σταθμευμένο σε ένα δασάκι, στα περίχωρα της πόλης Γκλίβιτσε.
«Ανοίγοντας την πόρτα του αυτοκινήτου, βγήκε καπνός και μυρίζοντάς τον κατάλαβα αμέσως ότι ήταν χασίς» αυτό που κάπνιζαν οι τρεις επιβάτες, εξήγησε ένας αστυνομικός στην εφημερίδα Γκαζέτα Βιμπόρσκα.
Ο εφημέριος της ενορίας του Σεντ Μπαρτέλεμι, είχε στην κατοχή του 2,4 γραμμάρια ινδικής κάνναβης.
Οι εκκλησιαστικές αρχές δεν θέλησαν να σχολιάσουν το γεγονός. «Το μόνο που ξέρουμε προς το παρόν είναι ότι ο ιερέας δεν επέστρεψε τη νύχτα στην ενορία του. Εξετάζουμε τις πληροφορίες για τη σύλληψή του», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της αρχιεπισκοπής, ο πατήρ Μάρκιν Κρόλικ.
Οι συλληφθέντες ανακρίθηκαν ενώ ο νεότερος της παρέας αφέθηκε ελεύθερος.  Για την τύχη τους θα αποφανθεί το δικαστήριο και η εισαγγελία. Οσον αφορά την ποινή, για την συγκεκριμένη ποσότητα των ναρκωτικών, ισχύει φυλάκιση τριών ετών.


Πηγή: http://www.iefimerida.gr

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΟΙΚΙΑΖΕΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑ 700 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ

Ουγγαρία: Δήμαρχος έβαλε αγγελία και νοικιάζει το χωριό του για 700 ευρώ την ημέρα [εικόνες]
Ενα ολόκληρο χωριό έναντι 700 ευρώ την ημέρα, νοικιάζει ένας Ούγγρος δήμαρχος. Δεν διστάζει να παραχωρήσει προσωρινά και το αξίωμά του σε όποιον το επιθυμεί, με την ελπίδα ότι η πόλη του θα μπει επιτέλους στον χάρτη και θα αποκτήσει κάποια έσοδα.
Εναντι 210.000 φιορινιών ημερησίως, οι «ενοικιαστές» θα μπορούν να χρησιμοποιούν όλες τις εγκαταστάσεις του γραφικού αλλά σχεδόν έρημου από κατοίκους χωριού Μέγκιερ. Στο χωριό, που απέχει 180 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Βουδαπέστης, ζουν σήμερα μόνο 18 άνθρωποι.
Σύμφωνα με την αγγελία που ανάρτησε ο δήμαρχος στο διαδίκτυο, οι ενοικιαστές θα έχουν στη διάθεσή τους και τους τέσσερις δρόμους του χωριού -οι δύο είναι ασφαλτοστρωμένοι- το γραφείο του δημάρχου, το πολιτιστικό κέντρο, τη στάση του λεωφορείου και επτά επιπλωμένα σπίτια «σε χωριάτικο στυλ».
«Με βάση τον νόμο που εισήγαγα, ένας ξένος μπορεί επίσης να γίνει δήμαρχος για ένα Σαββατοκύριακο και να αλλάξει την ονομασία των δρόμων, αν το επιθυμεί», είπε ο δήμαρχος Κριστόφ Πάγιερ. Οι ενοικιαστές μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τα έξι άλογα, τις δύο αγελάδες, τα τρία πρόβατα, το κοτέτσι και τα κτήματα του αγροτικού συνεταιρισμού.
Ο 42χρονος Πάγιερ, που είναι μηχανικός και κατάγεται από τη Βουδαπέστη, είπε ότι «ερωτεύτηκε» το χωριουδάκι την πρώτη φορά που πέρασε από εκεί, κατά τύχη, πριν από δέκα χρόνια. Εναν χρόνο αργότερα αγόρασε ένα σπίτι στο Μέγκιερ και εξελέγη δήμαρχος του. Στόχος του, όπως είπε, είναι να σώσει το χωριό από τον «αργό θάνατο» καθώς οι νέοι φεύγουν για τη Βουδαπέστη ή για το εξωτερικό μόλις τους δοθεί η ευκαιρία, όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες αγροτικές κοινότητες της Ουγγαρίας. Μόνο πέντε από τα 20 σπίτια κατοικούνται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.
«Το Μέγκιερ ήταν πάντοτε φτωχό αλλά διατήρησε τη ρουστίκ, γοητευτική ατμόσφαιρά του» είπε ο Πάγιερ εργάζεται στη Βουδαπέστη αλλά επισκέπτεται το χωριό μία φορά την εβδομάδα. «Ελπίζω ότι η αγγελία θα φέρει κάποια χρήματα στο Μέγκιερ αλλά, κυρίως, ότι θα του δώσουν λίγη σημασία», κατέληξε ο δήμαρχος.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Φωτογραφία: Eurokinissi
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά και πρόσκαιρα στα βόρεια και το ανατολικό αιγαίο, τοπικές χιονοπτώσεις στην Hπειρο, τη δυτική Μακεδονία και τη δυτική Στερεά και μικρή πτώση της θερμοκρασίας στα δυτικά και βόρεια συνθέτουν το σκηνικό του καιρού της Τετάρτης.
Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ
Μακεδονία, Θράκη
καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές κυρίως στην κεντρική-ανατολικη Μακεδονία και τη Θράκη, τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά όπου στη δυτική Μακεδονία θα είναι κατά τόπους πιο πυκνές, σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα και από τα δυτικά.
άνεμοι: από ανατολικές και βαθμιαία από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά 5 τοπικά 6 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 07 έως 11 βαθμούς Κελσίου, στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική στερεά, δυτική Πελοπόννησος
καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά, στην Ηπειρο και τη δυτική στερεά κατά τόπους πιο πυκνές.
άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στο ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου, στην Ηπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
καιρός: παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες. σταδιακή βελτίωση από τις μεσημβρινές ώρες.
άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 6 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 05 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
Κυκλάδες, Κρήτη
καιρός: παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις ανατολικές περιοχές, σταδιακή βελτίωση από τις μεσημβρινές ώρες.
άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
θερμοκρασία: από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
νησιά ανατολικοί Αιγαίου, Δωδεκάνησα
καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές, σταδιακή εξασθένηση τις βραδινές ώρες.
άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Αττική
καιρός: νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς πρόσκαιρη καταιγίδα, βελτίωση από το απόγευμα.
άνεμοι: νοτιοδυτικοί με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλονίκη
καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες, σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα.
άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 07 έως 11 βαθμούς Κελσίου.


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...