Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΕΡΓΟΥ LEADER ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ & ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ Θ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ



Υπογραφή από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας ενός νέου έργου LEADER, στον τομέα μεταποίησης προϊόντων

Ένα νέο έργο που αφορά τον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση προϊόντων υπογράφηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας & Πρόεδρο της Αναπτυξιακής Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη και τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κτηνοτροφικού Πιστωτικού Σταυροδρομίου «ΟΠΕΥΣ» κ. Βαγγέλη Γραμματικόπουλο. Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο της προκήρυξης του άξονα 4, της κοινοτικής πρωτοβουλίας Leader.

Συγκεκριμένα πρόκειται για το έργο με τίτλο «Επέκταση και εκσυγχρονισμός υφιστάμενης μονάδας συγκέντρωσης, συσκευασίας, τυποποίησης, συντήρησης, ψύξης και διάθεσης οπωροκηπευτικών προϊόντων» με συνολικό προϋπολογισμό έργου 296.856,40 ευρώ.


Σε σύντομη δήλωσή του, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεοδωρίδης αναφέρει: «Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα, η οργάνωση με έμφαση στην ποιότητα και εξωστρέφεια και η αποτελεσματική διάθεση των ευαίσθητων αγροτικών προϊόντων, όπως τα οπωροκηπευτικά, είναι βασική προτεραιότητα του αναπτυξιακού μας προγραμματισμού. Μέσω του προγράμματος Leader ενισχύουμε επενδύσεις τοπικών επιχειρήσεων ώστε να σταθούν με αξιώσεις, να διεκδικήσουν και να κερδίσουν μερίδιο της αγοράς στον σύγχρονο, διεθνή ανταγωνισμό». 

ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Γιορτή Κάνναβης στο Σύνταγμα

Tην πρώτη επίσημη συγκέντρωση και γιορτή διαμαρτυρίας και διεκδίκησης της νομιμοποίησης της κάνναβης διοργανώνουν συλλογικότητες και πολίτες το Σάββατο 9 Μαΐου, στην πλατεία Συντάγματος.

   Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές στην σχετική σελίδα της διοργάνωσης στο facebook:
 "Μέσα σε δέκα χρόνια αντιαπαγορευτικών φεστιβάλ και εκδηλώσεων δείξαμε με τη μαζική συμμετοχή και υποστήριξη του κόσμου ότι η κοινωνία είναι πλέον έτοιμη για αλλαγή, στείλαμε ό,τι πληροφορία είναι χρήσιμη στους πολιτικούς για να πάρουν ενημερωμένες αποφάσεις, και κλείσαμε ένα κύκλο διεκδίκησης και αγώνα. Τώρα ανοίγουμε ένα άλλο κεφάλαιο μέχρι η νομοθεσία της Ελλάδας να πάρει τη μορφή που αρμόζει στον πολιτισμό και την κουλτούρα μας, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και των χρηστών ουσιών."

   "Οι χρήστες δεν είναι εγκληματίες, εγκληματικές είναι οι πολιτικές που εφαρμόζονται. Η χρήση και κατάχρηση ουσιών δεν είναι ζήτημα δημόσιας τάξης αλλά δημόσιας υγείας. Όποιοι στηρίζουν την απαγόρευση και την καταστολή αντί για την πρόληψη και τη θεραπεία, στηρίζουν τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα. Η ναρκω-απαγόρευση έχει διογκώσει το πρόβλημα της κατάχρησης ουσιών αντί να το λύσει. Δεν έχει καταφέρει να μειώσει ούτε τη ζήτηση (περισσότεροι χρήστες), ούτε και τη προσφορά ουσιών που διατίθενται σε περισσότερες ποσότητες από ποτέ."

   "Εναλλακτικά μοντέλα αποποινικοποίησης που έχουν δοκιμαστεί σε δεκάδες χώρες του κόσμου έχουν αποδεδειγμένα φέρει μόνο θετικά αποτελέσματα όπως η σταθεροποίηση ή και η μείωση του αριθμού των χρηστών, η αύξηση του ηλικιακού μέσου όρου τους, η μείωση της εγκληματικότητας, τα αυξημένα έσοδα από έμμεση και άμεση φορολογία, η αύξηση θέσεων εργασίας και μείωση ανεργίας (εξοικονόμηση πολύτιμων ανθρώπινων και οικονομικών πόρων από την αστυνομία και το δικαστικό σώμα, αποσυμφόρηση φυλακών και δικαστηρίων), η βελτίωση της δημόσιας υγείας κ.α. Επιστημονικά δεδομένα και δοκιμασμένες πρακτικές άλλων χωρών συνηγορούν ότι η απαγόρευση και η καταστολή έχουν αποτύχει. Δυστυχώς όμως οι πολιτικές και η νομοθεσία στην Ελλάδα εξακολουθεί να στηρίζεται σε ιδεοληψίες και ηθικό πανικό [...]" 

Γιορτή Κάνναβης στο Σύνταγμα

"Είναι σημαντικό, ιδιαίτερα οι ασθενείς με σοβαρές παθήσεις όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία, μορφές καρκίνου, νόσο κρονς να μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα τη θεραπεία και το κατάλληλο φάρμακο για την πάθησή τους. Είναι εγκληματικό και απάνθρωπο να στερούμε από τους ασθενείς και τις οικογένειές τους το δικαίωμα στη θεραπεία με κάνναβη, από τη στιγμή που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για θεραπευτικούς σκοπούς και υπάρχουν εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά της." 

  Ραντεβού στην Πλατεία Συντάγματος στις 9 Μάη (1 το μεσημέρι με 1 το βράδυ) για να το κάνουμε νόμιμο και να πιέσουμε την Κυβέρνηση να ακολουθήσει σύντομα.

   Το εγχείρημα υποστηρίζεται από τους: Ηλιόσποροι, Κενό Δίκτυο, Ελευθεριακός Σύνδεσμος Απεξάρτησης (ΕΛΕΥΣΥΝΑ), Κίνηση για τη νόμιμη εφαρμογή της Ιατρικής Κάνναβης "Το Ίαμα", Σύλλογος θεραπευομένων ΟΚΑΝΑ, Greenman team, Gr420.info, Cannabishellas.com, Κόψε μια τζιβάνα- T-LAY TV, Tzivana.gr, Medical Mediterranean Genetics. 



Πηγή: www.lifo.gr

ΛΟΥΚΕΤΟ ΤΩΡΑ, ΝΑΙ. ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΗΣΕ

Επεξεργασία: Aτελιέ/ LIFO
Η κυβέρνηση έχει μια ευκαιρία να καθαρίσει την κόπρο από τον στάβλο που λέγεται ελληνικό ποδόσφαιρο πετώντας στο καλάθι των αχρήστων τα συγχαρητήρια επί τη εκλογή της τηλεγραφήματα των λούμπεν μεγαλοεπιχειρηματιών της μπάλας. 
Από τον ΘΟΔΩΡΗ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ 

«Απατεώνας», «κομπλεξικό ανθρωπάκι», «ρουφιάνος», «αποτυχημένος», «ανίκανος», «παρανοϊκός», «γαμ... αδερφή» ήταν μερικά μόνο από τα «γαλλικά» που αντάλλαξαν Μαρινάκης-Αλαφούζος την Τρίτη στο ΔΣ της Σούπερ Λιγκ στο οποίο θα συζητούνταν μεταξύ άλλων, υποτίθεται, το θέμα της βίας στα γήπεδα με αφορμή και τα επεισόδια της προηγούμενης Κυριακής στο ντέρμπι ΠΑΟ-Ολυμπιακού στη Λεωφόρο. Αυτά, μάλιστα, ήταν τα προκαταρκτικά - ακολούθησαν εκσφενδονισμοί μπουκαλιών νερού και χειροδικίες μπράβων.
 Και αν τέτοια σκηνικά διαμείβονται ανάμεσα στους προέδρους των δύο μεγαλύτερων ομάδων της χώρας, ανθρώπων με δύναμη, χρήμα και πρεστίζ, άντε μετά να ζητήσεις το λόγο από τα αφιονισμένα χουλιγκάνια των διάφορων «Θυρών», με τα οποία οι παραπάνω κύριοι μπορεί να έχουν αστρονομικές ταξικές και εισοδηματικές διαφορές, μοιράζονται όμως κοινούς κώδικες ενός κωλοπαιδίστικου, συμμορίτικου, λούμπεν τρόπου ζωής και συμπεριφοράς. 

Η βία στα γήπεδα δεν είναι βέβαια μόνο ελληνικό φαινόμενο, είμαστε όμως θαρρώ από τις ελάχιστες δυτικοευρωπαϊκές χώρες που εξακολουθεί να «ανθεί» σε τέτοια έκταση και ένταση, από τη Σούπερ Λιγκ μέχρι τα τοπικά ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Επεισόδια πριν, μετά ή κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων συμβαίνουν σχεδόν κάθε Κυριακή, ενώ συμβαίνει χούλιγκαν να δίνουν προκαθορισμένα ραντεβού για ξύλο και εκτός γηπέδου, είτε σε ερημιές είτε ακόμα και σε αγώνες άλλων ομαδικών αθλημάτων – ένα τέτοιο ραντεβού που κατέληξε κιόλας στον φόνο ενός νεαρού το 2007, είχε δοθεί έξω από στάδιο όπου διεξαγόταν αγώνας βόλεϊ γυναικών (το «έλεος κάπου» είναι λίγο...).
 Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι τα επεισόδια και οι φασαρίες που δημιουργούν χούλιγκαν τείνουν να υποβιβάζονται σε σημασία ακόμα κι από τρομολάγνα ΜΜΕ (τους αποκαλούν απλά «θερμόαιμους» και ξεμπερδεύουν σαν να πρόκειται για περίπου φυσικό φαινόμενο), τα ίδια ΜΜΕ που σηκώνουν τον κόσμο στον αέρα για μια σπασμένη βιτρίνα σε άλλη περίπτωση. Το ότι κάποιοι ιδιοκτήτες μεγάλων ΜΜΕ είναι ταυτόχρονα και ιδιοκτήτες ΠΑΕ είναι, βεβαίως, εντελώς τυχαίο και άσχετο. 

Η Πολιτεία προσπάθησε κατά καιρούς να τιθασεύσει το φαινόμενο, με αμελητέα όμως αποτελέσματα. Έλειψε το σθένος και η πολιτική βούληση, ενώ απροθυμία ουσιαστικής συνεργασίας υπήρξε και από τις ΠΑΕ. Λογικό, εφόσον οι οργανωμένοι χούλιγκαν χρησιμοποιούνται συχνά σαν «ιδιωτικοί στρατοί» και «δύναμη κρούσης» από τους προέδρους των μεγάλων ΠΑΕ, συχνά και με εξωγηπεδικά καθήκοντα - ας θυμηθούμε τους τσαμπουκάδες κατά της δημοτικής αρχής στη Νέα Φιλαδέλφεια πέρσι για το γήπεδο της ΑΕΚ ή τις καταγγελίες για «σχέσεις στοργής» μεταξύ εφοπλιστών – Χρυσής Αυγής στον Πειραιά ειδικά πριν τον φόνο του Παύλου Φύσσα που περνούσαν, λέγεται, και μέσα από το γήπεδο Καραϊσκάκη.
 Τις δράσεις τέτοιων ομάδων έχουν καταγγείλει και προσπαθήσει να απομονώσουν φίλαθλοι από την απέναντι πλευρά του πολιτικού φάσματος (ελευθεριακών, κατά βάση, πεποιθήσεων), που τα τελευταία χρόνια κάνουν επίσης αισθητή την εμφάνισή τους στα γήπεδα αναρτώντας πανό με αναφορές στην πολιτική επικαιρότητα. Αρκετές φορές άλλωστε στη διάρκεια επεισοδίων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και αλλού πρωταγωνίστησαν χουλιγκάνοι αμφίβολης νοητικής κατάστασης και ακόμα πιο αμφίβολης ιδεολογίας.

Αλλά η βία, όσο απεχθής, δεν είναι παρά ένα σύμπτωμα της γενικότερης χρόνιας ασθένειας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Που δεν είναι καν από τα κορυφαία της Ευρώπης (το αντίθετο- σε επίπεδο οργάνωσης, συλλόγων και υποδομών, ανήκει μάλλον στα χειρότερα) ώστε να δικαιολογεί όλον αυτό τον ντόρο και τη φασαρία. Έλα όμως που τόσα συμφέροντα παίζονται γύρω από τη «στρογγυλή θεά»: Είσαι χρεωκοπημένος, λαμόγιο, διαπλεκόμενος, ποινικά διωκόμενος; Αναλαμβάνεις μια ΠΑΕ και είσαι κύριος!
 Πρόεδροι-επιχειρηματίες με φτιαξιά ανθρώπων της νύχτας που χρωστάνε τα «άντερά τους» στο δημόσιο και έχουν υπαχθεί στο άρθρο 44, με κατηγορίες στην πλάτη τους για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, εκβιασμούς, δωροδοκίες, απόπειρες ανθρωποκτονίας ακόμα, μεγαλοπαράγοντες του αυτού φυράματος, καταγγελίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, στημένα ματς, άγρα ψήφων, φοροδιαφυγή, σκάνδαλα με τις κάρτες υγείας της ΕΠΟ.. 

Η κυβέρνηση έχει μια λαμπρή ευκαιρία να εξασκήσει το νέο ύφος και ήθος της κάνοντας αυτό που καμία άλλη στο παρελθόν δεν θέλησε, δεν μπόρεσε ή δεν τόλμησε: Να καθαρίσει την κόπρο από τον στάβλο που λέγεται ελληνικό ποδόσφαιρο μια κι έξω, πετώντας στο καλάθι των αχρήστων τα συγχαρητήρια επί τη εκλογή της τηλεγραφήματα των λούμπεν μεγαλοεπιχειρηματιών της μπάλας. Νομίζω μάλιστα ότι, αν φανεί ειλικρινής κι αποφασισμένη να χώσει το μαχαίρι στο κόκαλο μέχρι τη λαβή, θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, τόσο των «άμπαλων» όσο και των πραγματικών φιλάθλων.
 Έτσι μπορεί να θα δούμε και λίγη σωστή μπαλίτσα δίχως την παρουσία ΜΑΤ (από τις επίσης ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες που συμβαίνει αυτό) και δίχως οπαδικά "βρωμόξυλα" με πέτρες, ξύλα, σίδερα και χημικά συν τις καταστροφές που συνεπάγονται. Ο ίδιος ο υπουργός Προ-Πο είχε εξάλλου δηλώσει, και πολύ σωστά, ότι η αστυνομία δεν θα έπρεπε να είχε καμία δουλειά εκεί. Ας αναλάβουν, οπότε, τόσο την τήρηση της τάξης όσο και τις ευθύνες τους οι ίδιες οι ΠΑΕ – μόνο έτσι μπορεί να «σφίξουν» μερικοί κώλοι.

Αλλά σύγκρουση μετωπική με τα «χοντρά κόλπα» που παίζονται γύρω από το ποδόσφαιρο σημαίνει επίσης σύγκρουση με το διαπλεκόμενο κατεστημένο που το λυμαίνεται. Τι, δύσκολο; Μα με αυτή την «ευχή και κατάρα» δεν εκλέχτηκε ο Σύριζας; Πόσο μάλλον που μια τέτοια συστηματική κι επίμονη «επιχείρηση καθαριότητας» ούτε κοστίζει ούτε «έξωθεν» έγκριση χρειάζεται, ενώ εάν αποβεί επιτυχής το αγωνιστικό, πολιτικό αλλά και ηθικό όφελος θα είναι πολλαπλάσιο: Λουκέτο λοιπόν στα γήπεδα μέχρι νεωτέρας, λουκέτο στους συνδέσμους οργανωμένων φιλάθλων, εξοντωτικά πρόστιμα σε όσες ΠΑΕ δεν συμμορφώνονται, υποβιβασμοί, πράγματα κιόλα καθόλου επαναστατικά - τα εφάρμοσαν με επιτυχία στο πρόσφατο παρελθόν εντελώς «συστημικές» κυβερνήσεις σε πιο ανεπτυγμένες χώρες με πολύ σοβαρότερα πρωταθλήματα και έσοδα από το τόπι (Αγγλία, Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία κ.λπ.).
 Σήμερα ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, που εισηγήθηκε χτες την επ' αόριστο διακοπή όλων των πρωταθλημάτων, βλέπει τον πρωθυπουργό, που θα λάβει την τελική απόφαση.
 Τη Ρόδο τη βλέπουμε, το πήδημα είναι που αναμένουμε.  




Πηγή: www.lifo.gr

ΖΗΤΗΣΕ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΕΜΠΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΨΑΞΕΙ ΓΙΑ ΘΗΣΑΥΡΟ

Το πιο περίεργο αίτημα σε δήμο: Ζήτησε άδεια για να ψάξει για θησαυρό
Ένα ασυνήθιστο αίτημα ιδιώτη έχει υποβληθεί στον δήμο Τεμπών, καθώς ζητά άδεια προκειμένου να δεσμεύσει έκταση 50 στρεμμάτων και να αρχίσει τις... ανασκαφές, αναζητώντας έναν θησαυρό.
Ωστόσο, σαφείς πληροφορίες σχετικά με την "προέλευση" του υποτιθέμενου θησαυρού δεν υπάρχουν, ενώ το μόνο που είναι γνωστό είναι ότι το ίδιο πρόσωπο είχε ζητήσει και είχε λάβει νόμιμη άδεια από το Δασαρχείο το 2013 και είχε προχωρήσει σε έρευνες σε δασική έκταση και πάλι στην περιοχή των Τεμπών, οι οποίες όμως απέβησαν άκαρπες.
Κατά άλλες πληροφορίες, ο "θησαυρός" αφορά κρυμμένες λίρες από την εποχή της κατοχής και του εμφυλίου, στην ευρύτερη περιοχή Πυργετού και, εφόσον το αίτημα εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο Τεμπών, η διαδικασία, από γραφειοκρατικής αλλά και πρακτικής πλευράς, είναι χρονοβόρα και πολύπλοκη μέχρι να φθάσει στο... σκάψιμο για τον πιθανό εντοπισμό του θησαυρού.


Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΠΟΥ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΦΡΙΚΗΣ

Η δασκάλα που μαθαίνει ελληνικά στα παιδιά της Ν. Αφρικής [εικόνα]
Εστία διάδοσης της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού λειτουργεί στο δημοτικό σχολείο του Ανατολικού Τζαμπούβου (Jabuvu East Primary School), στην περιοχή του Σοβέτο, στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, χάρη στις άοκνες και σε εθελοντική βάση προσπάθειες της εκπαιδευτικού Άβας Παπαθεοφίλου.
«Τους κάνουμε τα ελληνικά με τραγουδάκια, με παιχνίδια» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Παπαθεοφίλου, προσθέτοντας ότι χρησιμοποιεί την ελληνική φιλοσοφία και τη μυθολογία, την οποία τα παιδιά παραλληλίζουν με τη δική τους.
Μάρτυρας αυτών των προσπαθειών έγινε ο πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος, όταν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο σχολείο, οι μαθητές τον υποδέχθηκαν, κρατώντας ελληνικές σημαίες και τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο της χώρας μας.
Στην εκδήλωση, οι μαθητές απήγγειλαν ποιήματα και στα ελληνικά, ενώ, όπως είπε η κ. Παπαθεοφίλου, ο αναπληρωτής του υπουργού Παιδείας μίλησε με ενθουσιασμό για την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό, επισημαίνοντας ότι "είναι η βάση όλων των επιστημών, είναι ο τρόπος για να μπορέσουν τα παιδιά, οι γενιές του μέλλοντος να ζήσουν μια καλύτερη ζωή", και παρότρυνε τα παιδιά να σπουδάσουν ελληνικά.
Οι μαθητές έχουν την επιλογή στο Λύκειο να διαλέξουν τα ελληνικά ως μάθημα επιλογής, ενώ στο πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ λειτουργεί έδρα ελληνικών σπουδών.
Υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλα σχολεία για επέκταση του προγράμματος και, σύμφωνα με την κ. Παπαθεοφίλου, αυτό θα μπορούσε να υλοποιηθεί μέσα από τη συνεργασία της Ελλάδας με τη Νότια Αφρική, που θα είχε ως αποτέλεσμα να βρουν δουλειά εκπαιδευτικοί και των δύο χωρών. Η ίδια προσθέτει ότι ύστερα από 30 χρόνια προσφοράς, στην αρχή στα ελληνικά σχολεία και μετά στους καλλιτέχνες και στα παιδιά της Νότιας Αφρικής, πρέπει να παραδώσει τη "σκυτάλη" στους νεότερους.
Η κ. Παπαθεοφίλου πήγε στη Νότια Αφρική το 1982, εν μέσω Απαρτχάιντ, όταν οι φυλετικές ομάδες ζούσαν ξεχωριστά. Μετά την αλλαγή του καθεστώτος, το 1993, ξεκίνησε να εκπαιδεύει Νοτιοαφρικανούς δασκάλους πάνω στην προσέγγιση των παιδιών του Σοβέτο, μέσω της τέχνης.
«Δίδασκα τους δασκάλους για να ανεβάζουν θεατρικά έργα, να κάνουν εκθέσεις ζωγραφικής, δημιούργησα πλατφόρμα για να δείξουν τη δουλειά τους» είπε. Μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία, απομακρύνθηκαν τα παιδιά του Σοβέτο από τις συμμορίες που τους παρέσυραν σε εγκληματικές ενέργειες, δημιουργήθηκαν βιβλιοθήκες, πολιτιστικά κέντρα, αλλά και ένα ετήσιο παιδικό «καλλιτεχνικό πανηγύρι».
Η κυρία Παπαθεοφίλου υπογράμμισε ότι οι Νοτιοαφρικανοί είναι πάρα πολύ φιλέλληνες, κάτι που ίσχυε τόσο για τον Νέλσον Μαντέλα όσο και για τους σημερινούς πολιτικούς, σε όποια παράταξη και αν ανήκουν.
Η ίδια έχει αποκομίσει πολύ θετικές εμπειρίες από τα παιδιά που διδάσκει και τους εκπαιδευτικούς με τους οποίους συνεργάζεται εδώ και 20 χρόνια. «Είναι πολύ ενθαρρυντικό το να έχουμε πολύ καλούς φίλους, μας αγαπάνε, μας εκτιμάνε, μας ανοίγουν τις πόρτες», πρόσθεσε.
Όσο για αυτούς που τυχόν αντιμετώπισαν το έργο της με επιφύλαξη επισήμανε: «Δεν θα καθίσω να προσπαθώ να πείσω κάποιον ότι δεν έχει δίκιο που βλέπει τα πράγματα διαφορετικά από εμένα. Καθένας προσπαθεί να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, σαν εκπαιδευτικός προσπαθώ να κάνω το καλύτερο για τα παιδιά, ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή και θρησκεία».


Πηγή: http://www.iefimerida.gr/

Η "ΑΠΟΣΤΟΛΗ" ΖΕΣΤΑΙΝΕΙ 15 ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - 79.000 ΛΙΤΡΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΕ 33 ΙΔΡΥΜΑΤΑ

Η «Αποστολή» ζεσταίνει 15 νομούς της Βόρειας Ελλάδας:  79.000 λίτρα πετρελαίου σε 33 Ιδρύματα
79.000 λίτρα πετρελαίου σε 33 Ιδρύματα της Βόρειας Ελλάδας που φροντίζουν γέροντες, παιδιά και άτομα με ειδικές ανάγκες , 15 νομών της Μακεδονίας της Ηπείρου και της Θράκης προσέφερε, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο φιλανθρωπικός οργανισμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» με σκοπό να παράσχει στήριξη σε απομακρυσμένες περιοχές που πλήττονται από την οικονομική κρίση και να βοηθήσει ανθρώπους που ζουν σε περιοχές με τη μεγαλύτερη βαρυχειμωνιά.
Ο πρώτος κύκλος διανομών ολοκληρώνεται στα τέλη της εβδομάδας ενώ ακόμη 73 τόνοι πετρελαίου θα διατεθούν στο δεύτερο κύκλο διανομών τον Οκτώβριο 2015. Οι ωφελούμενοι από τις διανομές πετρελαίου στα ιδρύματα ξεπερνούν τα 2.200 άτομα.
Η δωρεάν διανομή πετρελαίου γίνεται με χρηματοδότηση του International Orthodox Christian Charities-IOCC  και όλης της Ελληνικής Κοινότητας Αμερικής. Στο πλαίσιο του προγράμματος GIVE FOR GREECE II,  η «Αποστολή» πραγματοποιεί δράσεις ανακούφισης απόρων, ενίσχυσης ιδρυμάτων και νοσοκομείων και υποστήριξης παραγωγικών δραστηριοτήτων αγροτικών ενώσεων στην Ελλάδα.
Στελέχη της «Αποστολής» και του IOCC τα τρία τελευταία χρόνια  καταγράφουν συστηματικά τις ανάγκες σε κάθε Νομό και ιδιαίτερα στις ακριτικές περιοχές . Σήμερα κλιμάκια της «Αποστολής» διένειμαν πετρέλαιο στα Γιάννενα, την Κόνιτσα , την Έδεσσα, τη Νάουσα ενώ το οι διανομές ολοκληρώνονται το Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη.
Σε δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, που παρακολούθησε την διανομή πετρελαίου στα ιδρύματα της Μητροπόλεως του, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο ,στον IOCC και την «Αποστολή»  γιατί , όπως είπε, « σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία για την Ελλάδα έθεσαν υπό την προστασία τους και στηρίζουν τις ανάγκες Γερόντων, Παιδιών και Ατόμων με αναπηρίες».
Ο Γενικός Διευθυντής της  «Αποστολής»  κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας αναφέρθηκε στον Αρχιεπίσκοπο  Αμερικής κ. Δημήτριο λέγοντας ότι μαζί με την οργάνωση  IOCC  δεν ξέχασαν την Ελλάδα. « Για τρίτη χρονιά, πρόσθεσε, ζεσταίνουμε τους συνανθρώπους μας και ζεσταίνονται και οι καρδιές μας. Αυτή είναι η αμοιβή μας, την οποία μοιραζόμαστε με τους ακούραστους  συνοδοιπόρους και υποστηρικτές μας».


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

ΕΡΕΥΝΑ: ΠΩΣ ΤΟ ΝΕΡΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΠΙΟ ΧΑΖΟΥΣ

Πώς το νερό μπορεί να μας κάνει πιο χαζούς
Το φθόριο στο νερό ενδέχεται να μειώνει τον δείκτη νοημοσύνης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Αυστραλία και προκαλεί ανησυχίες.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Environmental Health Perspectives», στοχοποιεί το φθόριο για την πτώση του δείκτη νοημοσύνης σε παιδιά στην Κίνα.
Το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας ανέθεσε σε ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ να εκπονήσουν μελέτη μέχρι το τέλος του 2015, υπό το βάρος και των ευρημάτων μίας δεύτερης έκθεσης, η οποία συσχετίζει το φθόριο και με την εμφάνιση κρουσμάτων υποθυρεοειδισμού. Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε στο «Journal of Epidemiology & Community Health».


ΤΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΧΑΛΒΑ

Το διατροφικό προφίλ του χαλβά
Αποτελεί ένα χαρακτηριστικό έδεσμα της Καθαράς Δευτέρας και το βασικότερο γλύκισμα της Μεγάλης Σαρακοστής.
Ο λόγος για το χαλβά, και ειδικότερα εκείνο που παρασκευάζεται από ταχίνι, που είναι και ο πιο δημοφιλής αυτήν την περίοδο. Αν και πρόκειται για ένα γλυκό πλούσιο σε ενέργεια, εν τούτοις θεωρείται υγιεινή επιλογή και ευεργετικό τρόφιμο, καθώς προσφέρει στο οργανισμό πλήθος πολύτιμών θρεπτικών συστατικών.
Εφόσον το κύριο συστατικό του είναι το ταχίνι, ο χαλβάς «κουβαλάει» όλη τη θρεπτική αξία του σουσαμιού. Συνεπώς, αποτελεί μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, με υψηλή περιεκτικότητα σε απαραίτητα αμινοξέα. Ειδικότερα δε, αν καταναλωθεί μαζί με τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί, τότε παρέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ανάλογη με την πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης. Από την άλλη, είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε λίπος, που ωστόσο αποτελείται κυρίως από μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα λεγόμενα «καλά» λιπαρά, στα οποία έχουν αποδοθεί καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.
Ο χαλβάς περιέχει επίσης σημαντικές ποσότητες πολύτιμων μικροθρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και ιδιαίτερα θειαμίνη (Β1) και νιασίνη (Β3), οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του οργανισμού, καθώς δρουν ως συνένζυμα σημαντικών μεταβολικών διεργασιών, αλλά και μετάλλων όπως ο φώσφορος, το μαγνήσιο, το ασβέστιο και ο σίδηρος.
Ιδιαίτερα υψηλή είναι η περιεκτικότητά του και σε αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Ε, η οποία δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό προστατεύοντας τα κύτταρα από τη βλαβερή επίδραση των ελευθέρων ριζών, το σελήνιο και οι λιγνάνες, συστατικά που έχουν συσχετισθεί από μελέτες με την προστασία του οργανισμού από το οξειδωτικό στρες και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και διάφορες μορφές καρκίνου.
Περνώντας στο θερμιδικό του περιεχόμενο, ο χαλβάς αποδίδει περίπου 550 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, ενώ αντίστοιχα ένα μικρό κομμάτι 30 γραμμαρίων (περίπου όσο ένα σπιρτόκουτο) μας προσφέρει γύρω στις 150-200 θερμίδες, ανάλογα με το είδος του προϊόντος, αν δηλαδή περιέχει ξηρούς καρπούς, μέλι ή επικάλυψη σοκολάτας. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς ότι δεν είναι δύσκολο να «ξεφύγουμε» θερμιδικά καταναλώνοντας χαλβά, όταν αυτό δε γίνεται σε ελεγχόμενη ποσότητα. Συνεπώς, δώστε προσοχή στη συχνότητα και ποσότητα κατανάλωσης, προκειμένου να απολαύσετε τα διατροφικά του οφέλη, χωρίς περιττές θερμίδες.


http://www.agioritikovima.gr/

ΠΙΚΕΤΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΕΔΕΣΣΑ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ


ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΕ
ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

ΠΙΚΕΤΟΦΟΡΙΕΣ του ΚΚΕ την Παρασκευή 27 Φλεβάρη στις 6.00’ μ.μ. στην ΕΔΕΣΣΑ - Μ.Καταρράκτες & στα ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ - Πλατεία ΕΠΟΝ 

ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ-ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ
ΓΙΑ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΑΠΩΛΕΙΩΝ
ΣΕ ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ, ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ

        Η νέα συμφωνία, που υπέγραψε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, αποτελεί ουσιαστικά και τυπικά επέκταση του μνημονίου και των δεσμεύσεων που προέβλεπε, συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.   

        Η συμφωνία αυτή και η λίστα «μεταρρυθμίσεων» περιλαμβάνει  όλα τα αρνητικά για τους εργαζόμενους μέτρα που πήρε το κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις του, μαζί με την ΕΕ στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, μέτρα που βοηθούσαν και την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Όλα αυτά, δηλαδή, για τα οποία ο ελληνικός λαός τα προηγούμενα χρόνια μάτωσε, αλλά και αντιπάλεψε: Αυστηρή επιτήρηση, αξιολόγηση από την τρόικα, που τώρα ονομάζεται «τρεις θεσμοί», διατήρηση και επέκταση των αντεργατικών και αντιλαϊκών κατευθύνσεων.
        Η συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει ότι οι διαπραγματεύσεις, ακόμη και οι ονομαζόμενες «σκληρές», που διεξάγονται μέσα στα τείχη της ΕΕ και με στόχο την καπιταλιστική ανάκαμψη, έχουν σταθερά αντιλαϊκό αποτέλεσμα. Η δήθεν «περήφανη» διαπραγμάτευση ήταν διαφημιστική απάτη.
        Η όποια αναθεώρηση του προηγούμενου προγράμματος π.χ. τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, δε θα γίνει για να ανακουφιστεί πραγματικά ο λαός, ν’ αυξηθούν οι μισθοί, οι συντάξεις, οι κοινωνικές παροχές, αλλά για να εξοικονομηθούν κρατικοί πόροι που θα στηρίξουν το κεφάλαιο, τις επενδύσεις και την κερδοφορία του, καθώς και τους δανειστές. Οι μισθωτοί, οι άνεργοι, οι αυταπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι συνταξιούχοι, θα συνεχίσουν να πληρώνουν το «μάρμαρο» της όποιας ανάκαμψης, με συνέχιση της λιτότητας, που η κυβέρνηση αποκαλεί «λιτό βίο».    
         Ακόμη και τα ψίχουλα, κυρίως για την απόλυτη φτώχεια, που έταξε η κυβέρνηση με το πρόγραμμά της, είναι στον «αέρα» και θα εξαρτώνται από τη συμφωνία με τους εταίρους και με την προϋπόθεση ότι δεν θα τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική πειθαρχία, η ανάκαμψη της οικονομίας και η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων.
          Γι’ αυτό και η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, άλλα κόμματα και κέντρα του συστήματος, όπως ο ΣΕΒ, που τα προηγούμενα χρόνια στήριξαν την αντιλαϊκή πολιτική, χαιρέτισαν ως θετική τη συμφωνία της κυβέρνησης.
          Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρουσιάζει τη νέα συμφωνία, ως αποτέλεσμα της λαϊκής θέλησης και της στήριξης του λαού στην κυβερνητική πολιτική. Επιδιώκει να εξαπατήσει και να φορτώσει στο λαό τους συμβιβασμούς και τις αντιλαϊκές συμφωνίες με την ΕΕ. Προσπαθεί να χειραγωγήσει το εργατικό-λαϊκό κίνημα, να μετατρέψει το λαό σε χειροκροτητή της κυβέρνησης, να τον πείσει ότι πρέπει να συνεχίσει τις θυσίες του, να συμβιβαστεί με τα ψίχουλα.
        Καμιά στήριξη και ανοχή στην κυβέρνηση που συνεχίζει στον ίδιο δρόμο, των δεσμεύσεων στην ΕΕ και της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Γι’ αυτό και βαφτίζει «εθνική» υπόθεση τις ανάγκες του κεφαλαίου, την εξυπηρέτηση αυτού του δρόμου, που δεν είναι όμως προς το συμφέρον του λαού. Άλλωστε, ο λαός έχει πείρα και πρέπει να την αξιοποιήσει, ότι δηλαδή οι κάθε φορά «εθνικοί στόχοι» των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου κατέληξαν σε μεγάλες θυσίες για τα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα.
         Όσοι είχαν ελπίδες για κάτι καλύτερο, δεν πρέπει να απογοητευτούν, αλλά να αντιδράσουν. Πολύ περισσότερο δεν θα πρέπει να εγκαταλείψουν το στόχο της πραγματικής κατάργησης των μνημονίων, των εφαρμοστικών νόμων, των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και της ανάκτησης των απωλειών.
          Η θέληση του λαού ν’ απαλλαγεί από την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται με μνημόνια, ν’ απαλλαγεί από τα μέτρα και τους επιτηρητές, μπορεί να αποκτήσει πραγματικό περιεχόμενο, όταν ο λαός διεκδικήσει με τον αγώνα του όσα έχασε, απαιτώντας εδώ και τώρα:

·          Λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών και προστασίας των ανέργων.
·          Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, την υποχρεωτική εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων και την κατάργηση αντεργατικών μέτρων που χτυπάνε εργασιακά δικαιώματα
·     Πραγματική επαναφορά, τώρα, με νόμο, του κατώτατου μισθού το λιγότερο στα 751 Ευρώ για όλους, χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους, ως βάση για αυξήσεις των μισθών.
·  Επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης και κατάργηση των αντιλαϊκών μέτρων, που μείωσαν τις συντάξεις και αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, απαιτώντας ταυτόχρονα την επιστροφή των «κλεμμένων» από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και την καταβολή των υποχρεώσεων της πλουτοκρατίας και του κράτους.
·  Απαλλαγή των λαϊκών οικογενειών από τα χαράτσια, με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, του φόρου αλληλεγγύης, την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο, την αύξηση του αφορολόγητου στις 40.000 ευρώ για κάθε οικογένεια, με ταυτόχρονη αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου.
·  Κανένας πλειστηριασμός σε πρώτη και δευτερεύουσα κατοικία των λαϊκών οικογενειών. Διαγραφή χρεών από τόκους, δραστική περικοπή των δανείων των λαϊκών νοικοκυριών.
·  Αύξηση των δαπανών για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν παιδεία, υγεία, πρόνοια. 

         Η εργατική τάξη, ο λαός, μπορεί να τα καταφέρει, οργανώνοντας τον αγώνα και τη συμμαχία του, παλεύοντας για ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, με αποδέσμευση από την ΕΕ, με μονομερή διαγραφή του χρέους, με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και με το λαό στην εξουσία.
Αυτός είναι ο δρόμος μιας πραγματικά περήφανης κι αξιοπρεπούς στάσης του ελληνικού λαού.

         Το ΚΚΕ καλεί το λαό της Πέλλας στις Πικετοφορίες την Παρασκευή 27 Φλεβάρη στις 6 μ.μ.

      Έδεσσα - «Μ.Καταρράκτες»
      Γιαννιτσά - Πλατεία ΕΠΟΝ



 Τομεακή Επιτροπή Πέλλας του ΚΚΕ

"ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΟΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ"


Με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Βασίλης Κεγκέρογλου και Γιάννης Δριβελέγκας, επισημαίνουν τον κίνδυνο στον οποίο βρίσκονται οι ενισχύσεις των αγροτών. Αναλυτικά το περιεχόμενο της ερώτησης είναι το παρακάτω:

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ :ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη

                     
                                                  
Θέμα: Σε κίνδυνο οι ενισχύσεις των αγροτών.  


Πληροφορούμαστε ότι προωθείτε διαδικασίες ανάθεσης της ταμειακής διαχείρισης του Ο.ΠΕ.ΚΕ.ΠΕ,ΕΛ.ΓΑ και άλλων οργανισμών του Υπουργείου στην Τράπεζα της Ελλάδος μέσω της αγοράς αξιογράφων, repos κλπ.
Επειδή η διαδικασία αυτή θέτει περιορισμούς ως προς τη δυνατότητα διαχείρισης των πόρων αλλά και τη διαθεσιμότητα αυτών ανά πάσα στιγμή και ενδεχομένως θέτει σε κίνδυνο τη εκπλήρωση συμβατικών υποχρεώσεων έναντι των παρόχων, π.χ καταβολής ενισχύσεων στον αγροτικό τομέα, σύμφωνα με συμβατικές υποχρεώσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε καθορισμένο χρόνο και
Επειδή οι πόροι αυτοί ,επιδοτήσεις, ενισχύσεις αγροτικού τομέα αλλά και εισφορές αγροτών αφορούν συγκεκριμένο σκοπό,
Παρακαλείσθε να μας απαντήσετε στα παρακάτω:
1.Ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετεί η διαδικασία αυτή;
2.Είναι δόκιμη η απόσπαση των αποθεματικών των οργανισμών και η μεταβολή του σκοπού τους;
3.Έχει εγκριθεί η διαδικασία αυτή από κάποιο θεσμικό όργανο λ.χ Υπουργικό συμβούλιο ή Βουλή;     
   Ή έστω από κάποιο αρμόδιο πρόσωπο (Υπουργό ή αναπληρωτή Υπουργό κλπ);
4.Ποιός θα έχει την ευθύνη, αν τεθεί σε κίνδυνο η πιστοποίηση κάποιου οργανισμού από την
   ευρωπαϊκή ένωση π.χ αν ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει στη διάθεση τους πόρους επειδή θα μεταφερθούν  
   στην τράπεζα της Ελλάδος;
5.Έχετε ενημερώσει την Ε.Ε και αν ναι έχετε πάρει έγκριση όσον αφορά στους κοινοτικούς πόρους;



Οι ερωτώντες Βουλευτές


Ιωάννης Δριβελέγκας



Βασίλης Κεγκέρογλου

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...