Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ ΤΟΥ 2015


Με λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος η Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Προμάχων.
Μετά την Θεία Λειτουργία, παρά την συνεχή βροχόπτωση, περιφερειακά του ναού έγινε περιφορά των εικόνων,  που κάθε πιστός έφερε μαζί του από το σπίτι του.

Με την ονομασία Κυριακή της Ορθοδοξίας φέρεται από τους χρόνους της εικονομαχίας στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία η πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και που πρωτοκαθιερώθηκε από τα μέσα του 9ου αιώνα.

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας αποτελεί ιδιαίτερη χριστιανική θριαμβική εορτή, σε ανάμνηση της οριστικής αναστήλωσης των ιερών και σεπτών εικόνων στη Βασιλεύουσα από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα (το 842) όπου και έπαψε από το γεγονός αυτό ο μακροχρόνιος σάλος που είχε δημιουργηθεί εκ του ζητήματος των εικόνων. Στη Κωνσταντινούπολη, η αναστήλωση των εικόνων, εορτάσθηκε το έτος εκείνο με λαμπρό πανηγυρισμό και λιτανεία με μεγάλη πομπή όπου και αναθεματίστηκαν οι εικονομάχοι, συλλήβδην οι αιρετικοί και όλοι οι αναθεματηστέντες από τις Οικουμενικές Συνόδους. Στο τέλος μνημονεύθηκαν και όλοι οι "αθλητές" της ευσέβειας και της ορθόδοξης πίστης.
Έτσι σε ανάμνηση εκείνου του θριάμβου της Ορθοδοξίας κάθε χρόνο επαναλαμβάνονταν στη Κωνσταντινούπολη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας η τελετή αυτή κατά τον ακόλουθο τρόπο: Ο κλήρος (ενδημούντες και παρεπιδημούντες) μαζί με τους μοναχούς που πρωτοστάτησαν στους αγώνες υπέρ των εικόνων τελούσαν "πανήχιον υμνολογίαν" στον Ιερό Ναό της Θεοτόκου των Βλαχερνών στο τέλος της οποίας ακολουθούσε λαμπρή λιτανεία στη Μεγάλη Εκκλησία όπου παρίστατο ο Αυτοκράτορας.
Σήμερα σε ανάμνηση της αναστήλωσης των εικόνων, εορτάζεται σε όλες τους χριστιανικούς ναούς η "Κυριακή της Ορθοδοξίας" όπου κατά τη λειτουργία αναγιγνώσκεται με ιδιαίτερη έμφαση περικοπή εκ της προς Εβραίους επιστολής (ια':24-26, και 32-40) όπου εκτίθενται οι αγώνες των αγίων ανδρών της Παλαιάς Διαθήκης υπέρ της πίστεως,καθώς επίσης και περικοπή από το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο (α' 40 κ.έ.) όπου ιστορείται η κλήση του Φιλίππου και Ναθαναήλ που ομολογησαν τον Ιησού Χριστό ως υιόν του Θεού "Ραββί, σύ εί ο υιός του Θεού, σύ εί ο Βασιλεύς του Ισραήλ".
Ιδιαίτερα στην Ελλάδα από Βασιλείας του Γεωργίου του Α' καθιερώθηκε την Κυριακή της Ορθοδοξίας να προσέρχεται ο Βασιλεύς στη Μητρόπολη Αθηνών όπου και να απαγγέλλει παρά το Δεσποτικό το “Σύμβολο της Πίστεως”. Το αυτοκρατορiκό αυτό έθιμο, έφθασε μέχρι των ημερών μας επί Βασιλέως Κωνσταντίνου Β' όπου μετά την μεταπολίτευση συνεχίζεται από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
























ΠΙΚΕΤΟΦΟΡΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΟ ΚΚΕ ΣΕ ΕΔΕΣΣΑ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ TOY ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ



     Πικετοφορίες του ΚΚΕ σε Έδεσσα και Γιαννιτσά ενάντια στο Μνημόνιο

      Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 27 Φλεβάρη οι πικετοφορίες, που διοργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Πέλλας του ΚΚΕ στους «Μικρούς Καταρράκτες» της Έδεσσας και στην Πλατεία ΕΠΟΝ στα Γιαννιτσά. Η εκδήλωση της Έδεσσας εξελίχτηκε στη συνέχεια σε δυναμική πορεία στους δρόμους και τις γειτονιές της πόλης.
      Με κύριο σύνθημα  «Καμία ανοχή στη νέα Συμφωνία κυβέρνησης & ΕΕ για την επέκταση του Μνημονίου - Άμεση κατάργηση Μνημονίων & Εφαρμοστικών νόμων - Ανάκτηση των απωλειών. ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ, ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ», βρέθηκαν και συμμετείχαν στις πικετοφορίες εργαζόμενοι, άνεργοι, αγρότες, νεολαία.

       Με αγωνιστική συνέπεια το ΚΚΕ διαδήλωσε ενάντια στη νέα συμφωνία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Για όσους έσπευσαν να  κατηγορήσουν το ΚΚΕ, ότι κάνει αντιπολίτευση μόνο στο ΣΥΡΙΖΑ, τους θυμίζουμε το πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ το Μάη του 2010, αλλά και τις εκατοντάδες μικρές και μεγάλες μάχες τα τελευταία χρόνια στο κίνημα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ.
       Απευθύνθηκε με τις πικετοφορίες κάλεσμα στους κατοίκους της Πέλλας να μη δείξουν καμία ανοχή, καμία αναμονή στη νέα συμφωνία, που προβλέπει νέα μέτρα σε βάρος του λαού.
       Το ΚΚΕ συνεπές σε όσα έλεγε προεκλογικά, κατέθεσε πρόταση νόμου για την κατάργηση των μνημονίων, των εφαρμοστικών νόμων και των δανειακών συμβάσεων. Εδώ θα κριθούμε όλοι. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Επιπλέον πρότεινε τη συζήτηση και την ψήφιση στη Βουλή της νέας συμφωνίας και ο κάθε βουλευτής να αναλάβει τις ευθύνες του με ονομαστική ψηφοφορία.
      Η λύση για την εργατική τάξη και το λαό της χώρας μας είναι στην οργάνωση της πάλης του για την ανάκτηση όλων των απωλειών που είχε στα χρόνια της κρίσης, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, με αποδέσμευση από την ΕΕ, με μονομερή διαγραφή του χρέους, με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και με το λαό στην εξουσία
ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΕ
ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ



   Τομεακή Επιτροπή Πέλλας του ΚΚΕ

Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΠΡΟΩΡΗ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΔΝΤ

Πορτογαλία: Αρχίζει η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Στην πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ μέσα στο Μάρτιο θα προχωρήσει η Πορτογαλία, επιστρέφοντας το ¼ του συνόλου των δανείων που της έχει χορηγήσει το Ταμείο, δηλαδή περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

   Συνολικά η χώρα έχει δανειστεί από το 2011 από το ΔΝΤ, στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης, 25,7 δισεκ. ευρώ, ποσό που επιθυμεί να αποπληρώσει στο σύνολο του, σε διάστημα 2,5 ετών.   "Αρχίζουμε απ' αυτό το κομμάτι και αναλόγως των συνθηκών θα αποπληρώσουμε τα υπόλοιπα μόλις αυτό είναι δυνατόν", δήλωσε  η υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι.

   Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση αυτή της Πορτογαλίας που επέστρεψε πλέον στις αγορές και δανείζεται με επιτόκιο λίγο μεγαλύτερο του 2%, εγκρίθηκε στο πρόσφατο Γιούρογκρουπ από το Ταμείο και την Ε.Ε. Το επιτόκιο δανεισμού από το ΔΝΤ ήταν 3,6%.



 Πηγή: www.lifo.gr

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΡΟΥΤΑ, ΡΟΔΑΚΙΝΑ, ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΠΑΝΕ ΞΑΝΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

Τα ελληνικά φρούτα ροδάκινα, φράουλες και πορτοκάλια πάνε και πάλι στη Ρωσία
Εκτός των περιορισμών του ρωσικού εμπάργκο και ...εντός της ρωσικής αγοράς ενδέχεται να βρεθούν ξανά τα ελληνικά ροδάκινα, φράουλες και πορτοκάλια, αν αποδώσει καρπούς η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, για την εξαίρεσή τους από τον αποκλεισμό, μεταξύ του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτη Σγουρίδη και του εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Γεωργίας, Αλέξιε Αλεξένκο (Alexie Alekseenko).
 Συγκεκριμένα, έπειτα από αίτημα του ΄Ελληνα υπουργού, ο κ.Αλεξένκο δεσμεύτηκε να στείλει επιστολή στον Ρώσο πρωθυπουργό Μεντβέντεφ, γνωμοδοτώντας υπέρ της εξαίρεσης των τριών ελληνικών προϊόντων από τον αποκλεισμό, που η Ρωσία επέβαλε τον περασμένο Αύγουστο σε οπωροκηπευτικά προέλευσης κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, ως αντίμετρο στις κοινοτικές κυρώσεις σε βάρος της χώρας.
Ο κ. Σγουρίδης από την πλευρά του, δήλωσε αισιόδοξος ότι το αίτημα για την εξαίρεση των συγκεκριμένων προϊόντων θα γίνει δεκτό. "Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα για τα δύο-τρία αυτά προϊόντα, που βρίσκονται εντός εμπάργκο, ν΄ απελευθερωθούν" επισήμανε.
Νέα αγορά για τα ελληνικά προϊόντα
Πάντως, τα οπωροκηπευτικά δεν ήταν το μόνο προϊόν που ετέθη επί τάπητος σήμερα. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στέφανος Μπίλλας, πρόεδρος και διευθύνων του οργανισμού πιστοποίησης A-CERT, διοργανωτή της σημερινής συνάντησης, η Ελλάδα φιλοδοξεί να ξεκλειδώσει μια νέα αγορά στη Ρωσία, αυτή των ελληνικών εξαγωγών ζώων και πολλαπλασιαστικού υλικού (φυτικού και ζωικού), ζήτημα το οποίο αναμένεται να υποβοηθηθεί και σε διακρατικό επίπεδο. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε  με την ευκαιρία της διεθνούς έκθεσης τροφίμων DETROP της ΔΕΘ-Helexpo.


ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΚΟΥΒΑΣ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ

Ανοίγουν οι πρεσβείες ΗΠΑ και Κούβας στις πρωτεύουσες των δύο χωρών
Την επαναλειτουργία των πρεσβειών Κούβας και ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον και την Αβάνα αντίστοιχα, ανακοίνωσε η επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες με την Κούβα, οι οποίες ξανάρχισαν σήμερα με σκοπό την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.
Αρχής γενομένης την 10η Απριλίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί μια σύνοδος κορυφής στον Παναμά, οι πρεσβείες των δύο χωρών θα ανοίξουν ξανά.
«Πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε προχωρήσει τόσο ώστε κάτι τέτοιο να γίνει πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Αμερικανικής ηπείρου», δήλωσε σε δημοσιογράφους από την Ουάσινγκτον η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρομπέρτα Τζέικομπσον.


ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΠΙΤΟΓΥΡΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Απίστευτο: Διεθνής ημέρα πιτόγυρου στη Θεσσαλονίκη η 3η Μαϊου
Υπάρχουν διεθνείς μέρες για την υγεία, τις κοινωνικές και φυλετικές διακρίσεις και άλλα θέματα που αφορούν τον κόσμο. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που ιδρύεται παγκόσμια ημέρα πιτόγυρου.
Μπορεί να μην το αποφάσισε ο ΟΗΕ και να μην το ανακοίνωσε κάποιος διεθνής οργανισμός, όμως για τη Θεσσαλονίκη, την 3η Μαΐου το πιτόγυρο θα έχει την τιμητική του.
Με σχετική ανάρτηση στο facebook και περίπου 10.241 προσκεκλημένους, δαιμόνιοι Θεσσαλονικείς αποφάσισαν να τιμήσουν τη σπουδαία ανακάλυψη του πιτόγυρου.
Φυσικά από το σχετικό γκρουπ στο Facebook (International eat a pitogyro day) δε λείπουν και οι κλασικές κόντρες Αθήνας και Θεσσαλονίκης για το πώς είναι πραγματικά ένα καλαμάκι και ένα σουβλάκι.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/

ΤΟΥΡΚΟΣ ΙΜΑΜΗΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΤΟ ΚΟΡΑΝΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΧΡΙΣΤΟ

Διαβάζει το Κοράνι κάτω από τον Παντοκράτορα Χριστό (ΦΩΤΟ)
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης, Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
Σίγουρα κανείς δεν θα το πίστευε αν δεν έβλεπε το δημοσίευμα-ομολογία της τουρκικής εφημερίδας, Aksam, με την πραγματικά πρωτοφανή και συνάμα εκπληκτική φωτογραφία όπου προβάλλεται ένας Τούρκος ιμάμης να αναγινώσκει περικοπές από το Κοράνι στους μουσουλμάνους υπό… την σκέπη του Παντοκράτορα Ιησού Χριστού. Σημεία των καιρών ;

Το εκπληκτικό αυτό γεγονός έγινε στην περιοχή της Αμάσειας, μια περιοχή που πριν από την ανταλλαγή των πληθυσμών κατοικούσε πυκνός ελληνορθόδοξος πληθυσμός καθώς και πολλοί κρυπτοχριστιανοί που άλλοι μεν διασώθηκαν φεύγοντας για την Ελλάδα ή την Ρωσία, πολλοί όμως και με τις ίδιες τις τουρκικές μαρτυρίες παρέμειναν και ίσως εξακολουθούν να ζουν, (οι απόγονοι τους), στα μέρη εκείνα όπου γράφτηκαν πολλές μαρτυρικές σελίδες του ηρωικού Πόντου.
Σύμφωνα λοιπόν με την τουρκική εφημερίδα στην περιοχή της Αμάσειας και συγκεκριμένα στην κωμόπολη, Gümüşhaciköy και στο μουσουλμανικό τζαμί που λειτουργούσε μέχρι το 1923 σαν ελληνορθόδοξη εκκλησία, ο τοπικός Ιμάμης όρθιος διαβάζει το Κοράνι υπό την σκέπη του Παντοκράτορα Ιησού Χριστού. Όπως φαίνεται και στην αποκαλυπτική φωτογραφία του δημοσιεύματος, οι ντόπιοι μουσουλμάνοι, (;;;), δεν θέλησαν να καταστρέψουν την εικόνα παρά του ότι η απεικόνιση μορφών θεωρείται για το Ισλάμ μεγάλη αμαρτία. Έτσι στον τρούλο αυτού του τζαμιού διακρίνει κανείς μια περίτεχνη αγιογραφία του Ιησού Χριστού – Παντοκράτορα καθώς και τους δώδεκα αποστόλους που τον πλαισιώνουν από όλες τις μεριές. Μια πραγματικά εντυπωσιακή τοιχογραφία που δεσπόζει σήμερα μέσα σε ένα μουσουλμανικό τέμενος. Η εκκλησία αυτή που σήμερα είναι τζαμί, κτίστηκε όπως αναφέρεται το 1800 όταν ανθούσαν τα τοπικά μεταλλεία από Έλληνες εργάτες και το ελληνικό στοιχείο της περιοχής αριθμούσε πάνω από 100.000 κατοίκους με πάνω από 300 ενορίες με ισάριθμες εκκλησίες ενώ ήταν και έδρα Μητρόπολης. Σήμερα στην πόλη της Αμάσειας επιβιώνουν οι παλιές ελληνικές γειτονιές, με σπίτια-φαντάσματα. Πολλά από αυτά βρίσκονται στις όχθες του ποταμού Ίρι, που διασχίζει την πόλη.
Αλλά το εντυπωσιακό, όπως αναφέρεται στην τουρκική εφημερίδα που παίρνει τις διαστάσεις θαύματος, είναι ότι στην εκκλησία αυτή η οποία μετά το 1924 έγινε τζαμί, η μεγαλοπρεπή αυτή τοιχογραφία του Ιησού Χρηστού που μέχρι τότε ήταν καλυμμένη εμφανίστηκε μετά από ένα τοπικό σεισμό όταν έπεσαν οι σοβάδες που την κάλυπταν. Οι ντόπιοι μουσουλμάνοι δεν τόλμησαν στη συνέχεια να την καταστρέψουν ή να την σκεπάσουν με άσβεστη όπως είναι η συνήθης πρακτική των μουσουλμάνων για τις τοιχογραφίες όταν μια εκκλησία μετατρέπεται σε τζαμί. Έτσι σήμερα που η εκκλησία αυτή συγκεντρώνει τους μουσουλμάνους για την προσευχή, αναδίδει το άρωμα της ελληνορθόδοξης ταυτότητας της και μάλιστα στο κορυφαίο σημείο του κτίσματος, δηλαδή στον τρούλο με τον Ιησού Χριστό των Ρωμιών που λατρεύονταν επί αιώνες στη περιοχή.


ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΜΕΙΩΣΗ 50% ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙ ΑΔΕΣΠΟΤΟ ΖΩΟ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ

Άμφισσα: Μείωση 50% στους λογαριασμούς του νερού σε όποιον υιοθετήσει αδέσποτο ζώο!
Οριστικά και αμετάκλητα επιχειρεί να λύσει το θέμα των αδέσποτων το Τοπικό Συμβούλιο Άμφισσας με ολοκληρωμένη πρόταση που έφερε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Άμφισσας κ. Νίκος Βενετσάνης και η οποία εγκρίθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.
Ο κ. Βενετσάνης από την πεντάμηνη ενασχόλησή του αντιλήφθηκε ότι με ημίμετρα το πρόβλημα δε λύνεται και αναζήτησε τη μοναδική λύση που μπορεί να βάλει οριστικό τέλος στο πρόβλημα. Μια λύση που στο εξωτερικό έχει υιοθετηθεί από πολλές –κυρίως ανεπτυγμένες και προηγμένες χώρες- οι οποίες κατάφεραν να λύσουν οριστικά το πρόβλημά τους. Τελευταία μάλιστα, οι λύσεις αυτές άρχισαν να συζητούνται και στην ΚΕΔΕ, μιας που ό,τι έχει δοκιμαστεί έως τώρα έχει αποτύχει.
Ο πρόεδρος του Τ.Σ. χθες πρότεινε τη μείωση κατά 50% στους λογαριασμούς του νερού για όσους υιοθετήσουν αδέσποτα ζώα, η οποία μείωση θα ισχύει για όλη τη διάρκεια ζωής του ζώου. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις, με εξαίρεση των ΑΕ, που θα θελήσουν να υιοθετήσουν ένα σκύλο για φύλαξη θα έχουν επίσης μείωση 40% στους λογαριασμούς του νερού.
Για πρώτη φορά βλέπουμε να δίνονται ισχυρά κίνητρα στους δημότες για να υιοθετήσουν αδέσποτα σε μια προσπάθεια οριστικής λύσης του προβλήματος.
Να σημειώσουμε ότι για να εφαρμοστεί το μέτρο δεν φτάνουν οι καλές προθέσεις του τοπικού συμβουλίου, αφού θα πρέπει να συμφωνήσει και το Δημοτικό Συμβούλιο.
Να επισημάνουμε επίσης, ότι δεν προκύπτει καμιά οικονομική επιβάρυνση για το δήμο, αφού όπως είναι σήμερα η κατάσταση δαπανά μεγάλα ποσά ετησίως για την τροφή, τον εμβολιασμό και την περίθαλψη των αδέσποτων.
Ανεξαρτήτως ποια θα είναι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το Τοπικό έκανε την προσπάθειά του για την επίλυση του προβλήματος και μάλιστα παρουσιάζοντας μια πρωτοποριακή για τη χώρα μας λύση.
Δημοσιεύουμε αναλυτικά την εισήγηση του κ. Βενετσάνη: 
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΣΤΗ Δ. Κ ΑΜΦΙΣΣΑΣ
(Του προέδρου της Δ. Κ Άμφισσας Νικολάου Κ. Βενετσάνη.)
Εδώ και αρκετά χρόνια μα κυρίως τους τελευταίους μήνες στη Δ .Κ Άμφισσας παρατηρείται η αύξηση του αριθμού των αδέσποτων σκύλων συντροφιάς.
Αυτό αποδεικνύεται καθημερινά σε κάθε γωνιά της πόλης της Άμφισσας από τις μαρτυρίες πάρα πολλών κατοίκων.
Αντικειμενικά μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως το φόβο των γονιών για τα ανήλικα τέκνα τους που βαδίζοντας για το σχολείο ή κάποια από τις άλλες δραστηριότητές τους έρχονται συχνά αντιμέτωπα ακόμη και με αγέλη αδέσποτων σκύλων. Το ίδιο όμως ισχύει και για τους ενήλικες. Ας αφήσουμε δεύτερο την εικόνα της πόλης της Άμφισσας και έννοιες περί πολιτισμού.
Σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να αποδώσουμε τις ευθύνες σε αυτά, μα στους ανθρώπους που είτε δε στειρώνουν τα δικά τους κατοικίδια, σκορπώντας τα κουτάβια από τη γέννα σε διάφορα σημεία είτε κουράζονται από τις καθημερινές υποχρεώσεις που απαιτεί η συντήρηση ενός σκύλου και το εγκαταλείπουν.
Το πρόβλημα είναι τεράστιο πλέον, οφθαλμοφανές και απαιτείται μεγάλη ταχύτητα στην επίλυσή του ή στη πιθανότητα που πρέπει να πιστέψουμε πως υπάρχει να επιλυθεί.
Σας αναφέρω ενδεικτικά ( διότι δυστυχώς τίποτα δεν είναι απίθανο) πως πριν από λίγες μέρες τηλέφωνα δέχθηκε η Φιλοζωική Εταιρεία Βόλου για δράση ατόμων που γέμισαν μέσα σε ένα βράδυ φόλες το Βόλο. Φιλόζωοι έσπευσαν σε κεντρικά σημεία της πόλης, από όπου δέχθηκαν τις αναφορές πολιτών και διαπίστωσαν δηλητηριασμένες γάτες και σκύλους από τη δράση ασυνείδητων.

Για όλα τα παραπάνω και ταυτόχρονα τα Κίνητρα και οφέλη του Δήμου Δελφών που αναφέρονται παρακάτω, εισηγούμαστε τα εξής παρακάτω κίνητρα απόκτησης ενός αδέσποτου σκύλου. : 

1)Η υιοθεσία (πιστοποιημένων από κτηνίατρους βάση του άρθρου 46 παραγράφου ιε του Νόμου 4039/2012 ) αδέσποτων σκύλων από δημότες του Δήμου Δελφών εξασφαλίζει την απαλλαγή της υποχρέωσής τους σε ποσοστό 50% ( πενήντα τοις εκατό ) από τους φόρους –τέλη που προκύπτουν από τη κατανάλωση νερού(ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ). Το χρονικό διάστημα απαλλαγής τους, προσδιορίζεται από τη μέρα υιοθεσίας ως και τη μέρα του θανάτου του συγκεκριμένου σκύλου.

2) Η υιοθεσία (πιστοποιημένων από κτηνίατρους βάση του άρθρου 46 παραγράφου ιε του Νόμου 4039/2012 ) αδέσποτων σκύλων (που ανήκουν σε ράτσες επιθετικών σκύλων ή σκύλων που μπορούν να εκπαιδευτούν ως φύλακες γεγονός το οποίο θα πιστοποιεί η επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς ), (παρ. στ΄ του άρθρου 1 του Ν. 4039/2012 ) από επιχειρήσεις του Δήμου Δελφών ( , Ε.Π.Ε, Ο.Ε, Ε.Π.Ε και ιδιωτικών επιχειρήσεων με μέγιστο αριθμό εργαζομένων τα πέντε άτομα. Εξαιρούνται οι Α.Ε ) εξασφαλίζει την απαλλαγή της υποχρέωσής τους σε ποσοστό 40% ( σαράντα τοις εκατό ) από τους φόρους –τέλη που προκύπτουν από τη κατανάλωση νερού(ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ). Το χρονικό διάστημα απαλλαγής τους, προσδιορίζεται από τη μέρα υιοθεσίας ως και τη μέρα του θανάτου του συγκεκριμένου σκύλου.

3)Η υιοθεσία περισσοτέρων του ενός αδέσποτου σκύλου δεν επηρεάζει το ποσοστό απαλλαγής των παραπάνω ιδιωτών ή των παραπάνω επιχειρήσεων από τις συγκεκριμένες προαναφερθείσες οικονομικές υποχρεώσεις τους.
Υποχρεώσεις όσων προβούν στην απόκτηση αδέσποτου σκύλου.

1)Πλήρη συμμόρφωση των ιδιοκτητών στο νόμο 4235/2014
ΦΕΚ Α 32.
2)Μία φορά τουλάχιστον το μήνα έπειτα ή όχι από προειδοποίηση η επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς ( βάση του άρθρου 9 παράγραφος 12 .α του νόμου4235/2014) θα πραγματοποιεί επίσκεψη στο χώρο φιλοξενίας του σκύλου για έλεγχο του τρόπου διαβίωσης αυτού και εξακρίβωσης της συμμόρφωσης του ιδιοκτήτη στο νόμο. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης βάση του Νόμου 4235/2014- ΦΕΚ Α 32 – 11.02.2014 που τροποποιεί το άρθρο 46 ν.4039/2012 ( Α 15) θα επιβάλλονται οι ανάλογες κυρώσεις στους ιδιοκτήτες αυτών.
Κίνητρα και οφέλη του Δήμου Δελφών από την εφαρμογή των παραπάνω .

1)Αυτή τη στιγμή το σύνολο των αδέσποτων ζώων συντροφιάς αριθμεί περί τα 75 σκυλιά στη Δ .Κ Άμφισσας. Τα ρολόγια – μετρητές της ίδιας Κοινότητας αριθμούνται στα 2.500 ρολόγια. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν όλα τα παραπάνω αδέσποτα ζώα υιοθετηθούν τα έσοδα του Δήμου Δελφών που θα επηρεαζόντουσαν από τη Δ .Κ Άμφισσας θα αφορούσαν ποσοστό 2.8% επί των εσόδων που προκύπτουν μόνο από τη συγκεκριμένη Κοινότητα ενώ η μέγιστη απώλεια εσόδων θα αγγίζει το 1.4%.

2)Λαμβάνοντας υπ όψιν ότι δεν επιτρέπεται επαναφορά των αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, στους χώρους αποβίβασης και επιβίβασης ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, στους περιφραγμένους αρχαιολογικούς χώρους (βάση του ν.4039/2012 ) τα υπάρχοντα σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά θα αναδείξουν ακόμη περισσότερο τη σημαντικότητά τους ενώ το κόστος αυτών με το οποίο επιβαρύνεται Ο Δήμος Δελφών πιθανόν να μειωθεί αισθητά .
3) Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς αποτελούν χώρους προσωρινής παραμονής και περίθαλψης και η ίδρυση και λειτουργία τους διέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις για τα ενδιαιτήματα ζώων του ν. 604/1977 και του π.δ. 463/1978. Τη τρέχουσα περίοδο λαμβάνοντας υπ όψιν πως το καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς που βρίσκεται εντός της Δ .Κ Άμφισσας είναι πλήρης, ένας πιθανός τραυματισμός ενός αδέσποτου στη πόλη της Άμφισσας ( ανεξαρτήτου αιτίας ) ή η πρόκληση ασθένειας θα δημιουργήσει πρόβλημα στο υπάρχον καταφύγιο τόσο α) στην υπέρ συμφόρηση αυτού όσο. Μη ξεχνάμε η φυλακή δεν είναι για τα ζώα. β) και σε πιθανή μετάδοση κάποιου νοσήματος.
4)Τέλος ιδιαίτερη έμφαση αξίζει να δοθεί σε δημοσίευμα όπου αναφέρει τα κάτωθι:
Σύμφωνα με το ΣΤΕ σε περίπτωση πρόκλησης ατυχήματος από επίθεση αδέσποτου σκύλου ευθύνεται κατ’ αρχήν ο οικείος δήμος, το περαιτέρω, όμως, ζήτημα αν είναι παράνομη η παράλειψη των οργάνων του δήμου να συγκροτήσουν συνεργεία περισυλλογής αδέσποτων ζώων, με συνέπεια να θεμελιώνεται ευθύνη του δήμου, επιλύεται με βάση τα πραγματικά περιστατικά κάθε συγκεκριμένης υπόθεσης, όπως αν τα όργανα του δήμου γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν την παρουσία αδέσποτων σκύλων στην περιοχή όπου συνέβη το ατύχημα και παρά ταύτα παρέλειψαν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα. Κατά συνέπεια το EKEO συμβουλεύει τους πολίτες να ενημερώσουν εγγράφως το Δήμο τους για τα αδέσποτα σκυλιά της περιοχής έτσι ώστε να μπορούν να ζητήσουν αποζημίωση στη συνέχεια- ΣΤΕ Α 3322/2012 (Α/7μ)
 (Δημοσιευμένο από EKĖO στην κατηγορία ΒΙΑ & ΕΓΚΛΗΜΑ) 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...