Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ Δ.Σ. Α΄ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για Α΄ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ
ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ Δ.Σ. Α΄ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ

Θέμα: Κατάργηση Ειδικοτήτων - Διαθεσιμότητες – Απολύσεις

  Σε μια εποχή πρωτοφανών ποσοστών ανεργίας των νέων, η προηγούμενη κυβέρνηση προέβη στην κατάργηση τομέων της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Τομέων που συγκέντρωναν την προτίμηση ενός μεγάλου ποσοστού μαθητών/τριων. Μάλιστα, ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός κ. Αρβανιτόπουλος τόνιζε τη σημασία τους, στην ομιλία του σε ιδιωτικό ΙΕΚ που ίδρυε τμήματα αυτών των τομέων, την αμέσως επόμενη μέρα της κατάργησής τους στη Δημόσια Εκπαίδευση. 
  Είναι προφανές ότι, όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα, τώρα κατευθύνονται στην ιδιωτική κατάρτιση,  πληρώνοντας μεγάλα ποσά για εκπαίδευση που προσφερόταν δωρεάν. Οι υπόλοιποι; Ποιος νοιάζεται;
Η Α ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ ζητά την άμεση επανασύσταση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και την επιστροφή όλων των διαθέσιμων-απολυμένων συναδέλφων μας, και του απολυμένου υποστηρικτικού προσωπικού των Σχολείων (σχολικοί φύλακες και καθαρίστριες) που βρέθηκαν στο στόχαστρο των μνημονιακών πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης, ώστε να λειτουργήσουν  το φετινό Σεπτέμβριο όλοι οι τομείς και  ο κρίσιμος για το Νομό μας Τομέας Υγείας και Πρόνοιας .


Θέμα: Συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων

   Το ζήτημα της Σχολικής επιθετικότητας (booling) συζητιέται πλέον ανοικτά στην κοινωνία. Οι αιτίες στην εποχή της κρίσης είναι πολλές. Σίγουρα όμως, τεράστια Σχολεία με ελλιπές προσωπικό δεν βοηθούν στη λύση του προβλήματος.
  Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο αιρετός στο ΚΥΣΔΕ κ.Νεκτάριος Κορδής, κατά τη διάρκεια της πενταετίας των μνημονίων 2010 έως 2014 έγιναν αθρόες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, ενώ είχαμε και, πρωτοφανή για τα εκπαιδευτικά δεδομένα, μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών με ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις, με αποτέλεσμα την ακούσια ή εκούσια απαξίωση και συρρίκνωση του αγαθού της Δημόσιας Παιδείας προς όφελος της ιδιωτικής αγοράς.
   Στην περιοχή μας έγιναν δύο εξαιρετικά προβληματικές συγχωνεύσεις:
 Η συγχώνευση του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ ΑΡΙΔΑΙΑΣ  και η άτυπη «συγχώνευση» του ΕΠΑΛ και της ΕΠΑΣ Έδεσσας. Δημιουργήθηκαν γιγάντια, δυσλειτουργικά σχολεία με 600 παιδιά και  73 εκπαιδευτικούς πολλοί από τους οποίους διαβιούν πανικόβλητοι  και  εργάζονται σε καθεστώς μεγάλης πίεσης σε 3 σχολεία ταυτόχρονα!
Και στις δύο περιπτώσεις τα σχολεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας. Επιπλέον, δεν υπάρχει γραμματειακή υποστήριξη για να ανταποκριθεί στις αυξημένες διοικητικές απαιτήσεις αυτών των σχολείων.
  Η Α΄ ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ, θεωρώντας ότι η νέοι μας είναι η πιο σημαντική παρακαταθήκη στο αύριο της χώρας μας, ζητά την άμεση λύση του προβλήματος και την επίσπευση των διαδικασιών αναστολής - ανάκλησης των συγχωνεύσεων - καταργήσεων Σχολικών Μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως ήδη έγινε  σε σχολικές μονάδες περιοχών  της χώρας (Πειραιά, Πετρούπολη ,Ηλεία, Κρήτη και Ανατολικό Αιγαίο).

Θέμα: Άμεση κατάργηση του  νέου πειθαρχικού δίκαιου

Το τεκμήριο της αθωότητας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο στη χώρα μας, προβλέπεται από διεθνείς συμβάσεις και είναι αναπόσπαστο τμήμα του νομικού πολιτισμού από τη ρωμαϊκή εποχή.
Το νέο άδικο πειθαρχικό δίκαιο: α) καταργεί το τεκμήριο της αθωότητας με την επιβολή της προληπτικής αργίας β) δεν διαχωρίζει το παράπτωμα από το αδίκημα με αποτέλεσμα να θεωρείται ο οποιοσδήποτε ένοχος ακόμα και για ήσσονος σημασίας αστικές διαφορές ή ανώνυμες καταγγελίες γ) διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, όταν μεσούσης της σχολικής χρονιάς απομακρύνονται από την εργασία τους συνάδελφοι για δικαστική διαδικασία που εκκρεμεί, δεν έχει τελεσιδικήσει και για παράπτωμα που δεν έχει καμία σχέση με την παιδαγωγική λειτουργία των συναδέλφων ή των σχολικών μονάδων που υπηρετούν.
Η Α΄ ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ ζητά:
Να καταργηθεί άμεσα ο νέος Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας 4057/14-3-2012 και ο Ν. 4093/2012 που θεσμοθετεί προληπτικά την αργία και να πάμε σε νέο, πιο δημοκρατικό.
Να καταργηθούν όλα τα μνημονιακά Πειθαρχικά Συμβούλια και να επανέλθουν οι υποθέσεις στα Υπηρ. Συμβούλια.
Να συμμετέχουν οι αιρετοί στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, με αυξημένη αναλογία, εκφράζοντας την αντίληψη των εργαζόμενων (εκπαιδευτικών κλπ).
Να δοθεί άμεση αναστολή των υποχρεωτικών αργιών που δεν αφορούν πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα ή έχουν σχέσεις με συνδικαλιστικές διώξεις.
Να διασφαλιστεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο και προβλεπόμενο από διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας – τεκμήριο της αθωότητας.
   Η Α΄ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ ζητά την άμεση κατάργηση του νέου πειθαρχικού δίκαιου εξαιτίας του οποίου λοιδορήθηκαν και ταλαιπωρήθηκαν αδίκως πολλοί συνάδελφοί μας. 

Θέμα: Μετατάξεις από τη Β/θμια στην Α/θμια Εκπαίδευση

Σα να μην έφταναν τα προβλήματα της Παιδείας μας, φέτος είχαμε και εκλογές. Αυτή η γιορτή της δημοκρατίας σκιάζεται από την ιδιοκτησιακή αντίληψη διαφόρων κομμάτων που θεωρούν τον κρατικό μηχανισμό τσιφλίκι τους.
Λίγο πριν τις εκλογές , είχαμε νέο κύμα «υποχρεωτικών» (όπως τις χαρακτήρισε το Υπουργείο) μετατάξεων εκπαιδευτικών ειδικοτήτων από τη Δευτεροβάθμια  στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση . Πρόκειται, κυρίως, για Γυμναστές και καθηγητές  Πληροφορικής , οι οποίοι θα βρεθούν κατευθείαν στους τόπους συμφερόντων τους, την ίδια ώρα που:
α) Δεν έχουν δοθεί οργανικές θέσεις στους ήδη υπηρετούντες από μετάταξη στην Πρωτοβάθμια και
β) δεν έχουν ικανοποιηθεί αιτήσεις μετάταξης που έγιναν έως και έναν χρόνο πριν, με τη δικαιολογία ότι δεν υπήρχαν θέσεις!
Το Δ.Σ. της Α΄ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ καταγγέλλει τις αδιαφανείς διαδικασίες που υιοθετήθηκαν σε όλη τη διαδικασία των μετατάξεων.
Οι υποψήφιοι δήλωναν τα μόρια τους με υπεύθυνη δήλωσή τους, χωρίς να γίνεται κανένας έλεγχος από την υπηρεσία.
Τα κενά και τα πλεονάσματα προσδιορίστηκαν από μονοπρόσωπα όργανα: Διευθυντές Εκπαίδευσης, Περιφερειακούς Διευθυντές, Υπουργό Παιδείας
Οι μετατάξεις έγιναν από το γραφείο του Υπουργού Παιδείας και όχι από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια.
Οι  προεκλογικές ρουσφετολογικές μετατάξεις επιβάλλεται  να ακυρωθούν.
Ζητάμε να ξεκινήσει από την αρχή πάλι η διαδικασία των μετατάξεων, επειδή οδηγούν ακόμη και τον πιο καλοπροαίρετο πολίτη να υποπτευθεί προεκλογικό ρουσφέτι και επειδή τέτοιες μεθοδεύσεις αμαυρώνουν και καταστρέφουν κάθε έννοια συναδελφικότητας

Για το Δ.Σ. Α΄ ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ


    Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                 Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΔΟΥΛΓΕΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ                                        ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΠ



Ενημερωτική ομιλία για τη νέα ΚΑΠ από την Π.Ε. Πέλλας

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης προσκαλεί όλους τους ενδιαφερόμενους αγρότες και κτηνοτρόφους της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας να παραβρεθούν στην ενημερωτική ομιλία με θέμα τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (Κ.Α.Π.).

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2015 και ώρα 19:00, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Σκύδρας.

Η παρουσία όλων των ενδιαφερόμενων αγροτών και κτηνοτρόφων είναι σημαντική προκειμένου να συζητηθούν οι προσανατολισμοί και οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής για την ανάπτυξη του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα με ορίζοντα το 2020.


Ομιλητές θα είναι τα στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας κ.κ. Σταύρος Καραβίτης και Συμεών Μαρνασίδης.

ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Το νόημα της ζωής σε δύο στιγμές
Κάποτε ένας φτωχός Σκωτσέζος αγρότης, ενώ καλλιεργούσε το χωράφι του, άκουσε τη φωνή ενός παιδιού που κλαίγοντας ζητούσε βοήθεια.

Αμέσως παράτησε τα εργαλεία του κι έτρεξε προς το μέρος ενός βούρκου, απ' όπου προέρχονταν οι φωνές.
Τι να δει; Ένα τρομοκρατημένο αγόρι, βυθισμένο κιόλας μέχρι τη μέση στη λάσπη, πάλευε μάταια να ελευθερωθεί ουρλιάζοντας. Χωρίς αργοπορία ο αγρότης έσωσε το αγόρι, που σίγουρα θα πέθαινε αργά και βασανιστικά.
Την επομένη, μια φανταχτερή άμαξα με δύο άλογα σταμάτησε μπροστά από την αγροικία του. Κατέβηκε ένας καλοντυμένος ευγενής κύριος, που του συστήθηκε ως ο πατέρας του αγοριού που είχε σώσει ο αγρότης.

- Θα ήθελα να σας ανταμείψω για την πράξη σας, είπε ο κύριος. Σώσατε τη ζωή του γιου μου.

- Όχι, δεν είναι δυνατόν να πληρωθώ για ότι έκανα, απάντησε ο Σκωτσέζος αγρότης, απορρίπτοντας την προσφορά. Την ίδια στιγμή, στην πόρτα του χαμόσπιτου εμφανίστηκε ο γιός του αγρότη.

- Αυτός είναι ο γιός σας; Ρώτησε ο καλοντυμένος κύριος.

- Μάλιστα, απάντησε με υπερηφάνεια ο αγρότης.

- Θα κάνουμε μια συμφωνία. Αφήστε με να προσφέρω στο γιο σας το ίδιο επίπεδο μόρφωσης που απολαμβάνει ο δικός μου. Αν ο μικρός μοιάζει στον πατέρα του τότε, χωρίς αμφιβολία, μεγαλώνοντας θα γίνει κάτι για το οποίο και οι δυο μας θα υπερηφανευόμαστε.

Έτσι κι έγινε.

Ο γιος του αγρότη παρακολούθησε τα καλύτερα σχολεία και αποφοίτησε από τη φημισμένη ιατρική σχολή του νοσοκομείου της Αγίας Μαρίας στο Λονδίνο.

Έπειτα από την αποφοίτηση του, ανακάλυψε την πενικιλίνη. Το όνομα του Αλεξάντερ Φλέμινγκ.

Ο γιος του ευγενούς κυρίου, που σώθηκε από το βούρκο, χτυπήθηκε από βαριά πνευμονία μετά από χρόνια. Ο μόνος τρόπος να σωθεί ήταν τότε η πενικιλίνη.

Ποιό ήταν το όνομα εκείνου του ευγενούς κυρίου; Λόρδος Ράντολφ Τσώρτσιλ. Το όνομα του γιού του; Σερ Ουίνστον Τσώρτσιλ!

Πώς τα φέρνει καμιά φορά η ζωή. Ο αμόρφωτος αγρότης, πατέρας του πατέρα της πενικιλίνης, έσωσε τη ζωή ενός παιδιού, που, μεγαλώνοντας, θα κυβερνούσε τη Μεγάλη Βρετανία και θα ονομαζόταν, διεθνώς, «Πατέρας της Νίκης» του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η έμπρακτη ευγνωμοσύνη του Λόρδου Ράντολφ Τσώρτσιλ άνοιξε το δρόμο στη δημιουργία του Φλέμινγκ, που ανακάλυψε την πενικιλίνη, που θα έσωζε - για δεύτερη φορά - τη ζωή του γιου του Ουίνστον Τσώρτσιλ.

Μια θαυμαστή ιστορία δυο διάσημων προσωπικοτήτων, που - κι επειδή ήταν διάσημοι - έγινε γνωστή.

Πραγματικά, ο φτωχός Σκωτσέζος αγρότης έκανε ένα καλό με αγνότητα καρδιάς, χωρίς υπολογισμό, γιατί πίστευε απλά στη δύναμή του. Και το καλό αυτό πήγε ανυπολόγιστα μακριά.

Αυτό εκφράζει και ο λαός μας με τη γνωστή παρότρυνση «Κάνε το καλό και ρίχ'το στο γιαλό».

Πιστεύεις ότι θα το πάει μακριά. Ποτέ δεν ξέρεις σε πόσες και ποιες ακρογιαλιές θα το ταξιδέψει η μαγευτική, απέραντη, μυστηριώδης θάλασσα. Απλά την εμπιστεύεσαι, όπως το θείο Φως - του Ελύτη.

ΠΕΘΑΝΕ Η 29ΧΡΟΝΗ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥΣΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΜΕ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Πέθανε η γυναίκα που επέλεξε να πολεμήσει τον καρκίνο με εναλλακτική ιατρική
H άτυχη Τζέσικα Εϊνσκοου που έφυγε νικημένη από τον καρκίνο σε ηλικία μόλις 29 ετών
Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Τσάβαλος  
Πριν επτά χρόνια, η Τζέσικα Εϊνσκοου διαγνώσθηκε με σάρκωμα στο αριστερό της χέρι.
Οι θεράποντες γιατροί της της συνέστησαν ψυχραιμία και της έδιναν πολλές πιθανότητες επιβίωσης, αν ξεκινούσε άμεσα χημειοθεραπείες. Σύμμαχος της ήταν και οι ιατρικές έρευνες που δίνουν στους ασθενείς με σάρκωμα πιθανότητες επιβίωσης της τάξεως του 68% στα επόμενα πέντε και 61% στα επόμενα δέκα χρόνια.
Ωστόσο, η νεαρή καρκινοπαθής επέλεξε τον εναλλακτικό δρόμο, κι όχι αυτόν της παραδοσιακής ιατρικής. Διάλεξε να κάνει την αμφιλεγόμενη θεραπεία Γκέρσον, κατά την οποία ο ασθενής πρέπει αφενός να καταναλώνει βιολογικούς φρέσκους χυμούς σε καθημερινή βάση κι αφετέρου να υποβάλλεται σε κλύσματα με καφέ, ώστε να βοηθηθεί το έντερο στο να αποβάλλει τις τοξίνες.
Η εν λόγω θεραπεία είναι αμφιλεγόμενη επειδή η διεθνής ιατρική κοινότητα δεν την παραδέχεται ως ιαματική, αν και ο εμπνευστής της, Γερμανός ιατρός Μαξ Γκέρσον, ισχυριζόταν μέχρι να πεθάνει το 1959 ότι αν ακολουθηθούν σωστά όλα τα βήματα της, θεραπεύονται σχεδόν όλες οι ασθένειες, και κυρίως ο καρκίνος.
Για ένα χρονικό διάστημα, η μέθοδος φάνηκε να πετυχαίνει το σκοπό της. Όμως, ένα χρόνο μετά, ο καρκίνος επέστρεψε ακόμη πιο επιθετικός.
Οι γιατροί της Τζέσικα της συνέστησαν να προβούν σε ακρωτηριασμό του αριστερού της χεριού, προκειμένου να σώσουν το υπόλοιπο σώμα, όμως η ίδια αρνήθηκε και συνέχισε να κάνει τη θεραπεία Γκέρσον.
Άρχισε να αποκαλεί τον εαυτό της «Μαχήτρια της Ευεξίας», να γράφει βιβλία με συνταγές μαγειρικής, για το πώς γύρισε τη πλάτη στην συμβατική ιατρική και το πώς πλέον νιώθει μια χαρά.
«Δεν δέχτηκα να ακρωτηριάσω το χέρι μου ή να κάνω χημειοθεραπεία. Δεν δέχτηκα τις λύσεις που μου πρόσφερε η συμβατική ιατρική. Έμαθα να αποβάλλω φυσικά τις τοξίνες από το σώμα μου» έγραφε στο μπλογκ της πριν λίγα χρόνια.
Ωστόσο, πριν λίγους μήνες, τον Δεκέμβριο του 2014, η ίδια δήλωσε «ανίκανη να κάνει κάτι άλλο για τον καρκίνο», ενώ τόνιζε πως «αποφάσισα να παραδοθώ [στην αρρώστια]». Πριν λίγα 24ωρα, στις 26 Φεβρουαρίου, η Τζέσικα πέθανε σε ηλικία μόλις 29 ετών.
Πάλεψε με τον καρκίνο για επτά χρόνια, όμως σίγουρα οι οικείοι και οι συγγενείς της θα αναρωτιούνται αν η αγαπημένη τους Τζέσικα θα μπορούσε να είχε ζήσει παραπάνω, αν είχε αποφασίσει να ακούσει τις συμβουλές των γιατρών της…


ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ


Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που ελήφθη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (α.α. 09/2015, 04/03/2015/1330Β) τα καιρικά φαινόμενα προβλέπονται ως εξής:
     Σταδιακή επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα από το πρωί της Πέμπτης (05-03-2015) και από τα βορειοδυτικά.
Πιο αναλυτικά:
1.               Την Πέμπτη (05-03-2015) βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά θα εκδηλωθούν στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο. Τα φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι έντονα από το μεσημέρι βαθμιαία θα επεκταθούν στην υπόλοιπη δυτική και βόρεια χώρα και την Παρασκευή (06-03-2015) θα επηρεάσουν και τις υπόλοιπες περιοχές. Παράλληλα θα πνέουν νότιοι άνεμοι που η έντασή τους θα φθάνει στα πελάγη τα 7 με 9 Μποφόρ.
2.              Το Σάββατο (07-03-2015) τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική νησιωτική χώρα και από το μεσημέρι σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).
Παρακαλούνται οι πολίτες όπως λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους.

Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Π.Κ.Μ. συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα:

• Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
• Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
• Αν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας βρίσκονται στο αυτοκίνητο, να το ακινητοποιήσουν στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του. Επίσης να μείνουν μέσα σε αυτό με αναμμένα τα προειδοποιητικά φώτα στάσης, μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...