Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ


Δήλωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ σχετικά με τις δηλώσεις Γιούνγκερ για τον Ευρωστρατό

Η επικίνδυνη για τους λαούς της Ευρώπης εξαγγελία του προέδρου της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής Ζ.Κ. Γιούνγκερ για τη μετατροπή του Ευρωστρατού σε  μόνιμο σώμα, αποκαλύπτει πλήρως το πραγματικό χαρακτήρα της ΕΕ, αυτής της ιμπεριαλιστικής διακρατικής ένωσης, εχθρού των λαών.
Ο Ευρωστρατός δρα ήδη εδώ και χρόνια σε βάρος των λαών, είτε συγκροτημένος σε ευέλικτους σχηματισμούς μονάδων μάχης ταχείας αντίδρασης  της ΕΕ (battle groups), είτε με δεκάδες στρατιωτικές αποστολές στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, το Αφγανιστάν, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Η ΕΕ αυτοαναγορεύεται σε περιφερειακό και παγκόσμιο "πάροχο ασφάλειας", προκειμένου να διασφαλίζει τα συμφέροντα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων και μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αιματοκυλούν λαούς, όπως στην Ουκρανία, τη Λιβύη, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Κεντροαφρικανική δημοκρατία, το Μάλι κ.α.

Ήδη, με βάση τη Συνθήκη της Λισαβόνας, την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (KEΠΠΑ) και προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού  Συμβουλίου προωθείται ο συντονισμός της ΕΕ και των στρατιωτικών της σωμάτων με το ΝΑΤΟ κι η αλληλοσυμπλήρωση τους. Αυτή η αντιλαϊκή συνεργασία ανάμεσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ προωθήθηκε ακόμα περισσότερο με τις αποφάσεις της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, τον περασμένο Σεπτέμβρη, ενώ στην Ετήσια Έκθεση της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για την ΚΕΠΠΑ γίνεται αναφορά "στην ανάγκη η ΕΕ και το ΝΑΤΟ από κοινού να σχεδιάζουν και να επιχειρούν στρατιωτικά" όπου γης, σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. 

Οι σχεδιασμοί μόνιμου σώματος Ευρωστρατού αφαιρούν το φύλλο συκής από όσους επικαλούνταν διάφορα κάθε φορά προσχήματα για την εμπλοκή της ΕΕ σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Εκθέτει όλες τις δυνάμεις τους ευρωμονόδρομου, όπως αυτές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, που προκλητικά επιχειρούν να φορέσουν "φωτοστέφανο" στην ΕΕ, την ώρα που αυτή με το όπλο στο χέρι επιτίθεται σε βάρος των λαών και του δικαιώματος οι ίδιοι να καθορίζουν το μέλλον τους. Η ΕΕ όπως και το ΝΑΤΟ δεν αλλάζουν ούτε φιλολαϊκοί οργανισμοί μπορούν να γίνουν. Αντίθετα,  μόνο χειρότεροι, πιο επικίνδυνοι για τους λαούς γίνονται. Μέσα στα δεσμά τους καμιά ασφάλεια δεν υπάρχει για το λαό, μόνο νέα δεινά και επικίνδυνες εξελίξεις, όπως αυτές με την ενίσχυση της προκλητικότητας της Τουρκίας και την όξυνση των ανταγωνισμών στην Ουκρανία.

Είναι ανάγκη να βγουν συμπεράσματα χωρίς καμιά αναμονή. Δίχως τις αυταπάτες που συνεχίζει να καλλιεργεί η κυβέρνηση για το ρόλο της ΕΕ, ο εργαζόμενος λαός να αντιτάξει  στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, τη δική του ισχυρή συμμαχία ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, για την λαϊκή εξουσία, την απαλλαγή από τα δεσμά της  ΕΕ και του ΝΑΤΟ.



10/03/2015                                                                 
  Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΤΗΣ ΠΓΔΜ



Παράγοντας όξυνσης των λαϊκών προβλημάτων και επικίνδυνης εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια σε βάρος των λαών η ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ και των άλλων χωρών των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ
Η επιδίωξη ένταξης της ΠΓΔΜ και των άλλων χωρών των Δ. Βαλκανίων στην ιμπεριαλιστική συμμαχία του κεφαλαίου, την ΕΕ, σηματοδοτεί παραπέρα όξυνση των λαϊκών προβλημάτων, εμπλοκή σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που θα πληρώσουν ακριβά οι λαοί της περιοχής. Τα παραπάνω τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, σχετικά με την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ, αναφέροντας τα εξής:        
"Ευρωπαϊκή Ένωση και για τον λαό της ΠΓΔΜ σημαίνει επίθεση στα  εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Ιδιαίτερα η συμμετοχή Ελλάδας και Κύπρου στην ΕΕ, η επιδίωξη ένταξης σ' αυτήν άλλων Βαλκανικών χωρών, στηριγμένη στις επεμβάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και στο διαμελισμό κρατών σηματοδοτεί παραπέρα εμπλοκή τους στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, με θύματα τους λαούς της περιοχής.  
H αλυτρωτική προπαγάνδα και οι τυχοδιωκτισμοί για την ονομασία είναι επικίνδυνοι για τους λαούς. Η αναφορά της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ στο όνομα Μακεδονία και η έκθεση προόδου του Ευρωκοινοβουλίου ρίχνουν λάδι στη φωτιά. 
Το ΚΚΕ υποστηρίζει την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης: μια ονομασία για όλες τις χρήσεις, όπου εάν περιλαμβάνεται ο όρος Μακεδονία ή παράγωγα του, θα δηλώνει αποκλειστικά και μόνο γεωγραφικό προσδιορισμό, αμοιβαία αναγνώριση του απαραβίαστου των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των δύο χωρών. 
Ενάντια στο "διαίρει και βασίλευε" που προωθούν ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και οι αστικές τάξεις, οι λαοί μπορούν με δική τους την εξουσία να καθορίσουν το μέλλον τους με ειρήνη και αμοιβαία επωφελή συνεργασία".

10/03/2015          Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΝΕΟΛΑΙΑ: Ο ΝΕΟΣ ΛΑΟΣ

Η εφηβεία δικαιολογημένα βαυκαλίζεται με το όραμα μιας πολύμορφης εξέγερσης. Ακόμα και μια σούζα με τη μηχανή θυμίζει «επανάσταση»... Eικονογράφηση: Stupid Greg 
Από τον ΚΩΣΤΗ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗ 

Από καταβολής ανθρωπότητας το νήπιο (νή έπος: άλαλο) ενσάρκωνε ένα αίνιγμα και έναν κίνδυνο εν ταυτώ. Εκτός γλώσσης, εκτός κοινότητος, εκτός ανθρώπινης κοινωνίας γενικά, το νήπιο, επισκέπτης που καταφθάνει εκ του μηδενός, έθετε σε συναγερμό τον περίγυρο. Κάθε τι ξένο, μόνο αν γίνει σαν κι εμάς μπορεί να θεωρηθεί οικείο. Κατά συνέπεια, η ανατροφή και η παιδαγωγική εδραιώθηκαν ως μηχανισμοί ενσωμάτωσης που συχνά δεν λησμωνεί και τα πλεονεκτήματα της βίας. Τα παιδιά, έλεγαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, έχουν τα αυτιά στη ράχη.

   Ως εκ τούτου, η παροιμιώδης καχυποψία απέναντι σε κάθε νέα γενιά (νεολαία: νέος λαός) έχει να κάνει πάντα με μια ανησυχία ότι ο νέος, ακαθοδήγητος και δύστροπος εξ ορισμού, δεν θα ανταποκριθεί στις δεδομένες υποχρεώσεις του. Η ανησυχία έχει βάση φυσικά. Από το είναι ως το δέον ο δρόμος είναι μακρύς. Αλλά το χαρακτηριστικό είναι ότι κάθε παλιά γενιά αρέσκεται να προβάλλει πάνω στους άρτι αφιχθέντες πολλά από τα δικά της δαιμόνια και μαζί πλήθος από τις δικές της ολιγωρίες, σάμπως να τρέμει μήπως ξεπεραστεί. 

Με άλλα λόγια ο νέος ποτέ δεν προβάλλεται σαν αυτάρκης οντότητα. Κατέχει βέβαια τη νεότητα, την υγεία και την ομορφιά, αλλά –από κοινωνική σκοπιά- αυτό που βαραίνει είναι ό,τι του λείπει. Δεν υπάρχει κοινωνία που να μην απαρτίζεται από νέους, ανεπάγγελτους, άνεργους, διασκεδαστές, χαροκόπους, πότες κ.λ.π. Η επιβίωση βασίζεται στη στέρηση και την εργασία, η σχολή είναι δώρο, όχι φυσική κατάσταση. Κατά συνέπεια, ο νέος μόνο αν μάθει τη γλώσσα της εργασίας μπορεί να λογίζεται κανονικό μέλος της κοινότητας.

   Ούτε λίγο ούτε πολύ αυτό σημαίνει ευθέως ότι η ίδια η εφηβεία ερμηνεύεται ως (ηδονική για τους νέους, απειλητική για τους κρατούντες) ασθένεια που όσο πιο λίγο διαρκέσει τόσο το καλύτερο για την κοινωνία. Σε αυτό η νεολαία αντιδρά μόνο με το ένστικτο της. Το χάσμα των γενεών δεν αφορά μόνο την ηλικία, το κύριο γνώρισμα του είναι μια διάκριση σε ενταγμένους και ανένταχτους. Είναι μήπως τυχαίο ότι τα παιδιά που εργάζονται θυμίζουν ενήλικες από τα δεκαπέντε τους;

   Η εφηβεία δικαιολογημένα βαυκαλίζεται με το όραμα μιας πολύμορφης εξέγερσης. Ακόμα και μια σούζα με τη μηχανή θυμίζει «επανάσταση». Πράγματι κάθε τι το εδραιωμένο προκαλεί το νέο γιατί του επιβάλει το παρελθόν σαν παγιωμένη αξία. Και προ των αξιών, όπως ξέρουμε, η πρώτη αντίδραση είναι η εξέγερση. Στην ουσία το πέρασμα από την εφηβεία στην ενηλικίωση είναι η είσοδος στις κατεστημένες αξίες, είσοδος που απαιτεί από τον νέο να καταπιεί την αμφισβήτηση του και συνάμα την αυταπάτη της απεριόριστης ελευθερίας.

   Άλλωστε κανείς δεν γεννιέται γέρος. Ούτε κανείς μένει δια βίου νέος. Οι ενήλικες είναι πρώην νέοι, οι νέοι είναι υποψήφιοι γέροι. Μέσα από αυτά τα οδυνηρά και γοητευτικά πριν και μετά, παίζεται η κωμωδία της επιταγής και της εξέγερσης.
 Με μια διαφορά: η νιότη κρατάει λίγο, ενώ η ωρίμανση πάει του μάκρους. Συχνά πέραν του δέοντος... 


  _________

 Το τελευταίο βιβλίο του Κωστή Παπαγιώργη "Υπεραστικά", κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη, με πρόλογο της Ζυράννας Ζατέλη 



Πηγή: www.lifo.gr

ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΤΡΙΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ

Ανατρεπτική μελέτη: Γιατί δεν πρέπει να τρώμε τρία γεύματα την ημέρα -Πόσο επιβλαβές είναι

Mεχρι σήμερα, όλοι γνωρίζαμε ότι είναι σημαντική η κατανάλωση των τριών βασικών γευμάτων: Του πρωινού, του μεσημεριανού και του βραδινού.
Και μπορεί τελευταία να πληθαίνουν οι φωνές που λένε ότι όποιος θέλει να διατηρεί ένα υγιές και καλοσχηματισμένο σώμα πρέπει να καταναλώνει περισσότερα από τρία γεύματα, ωστόσο μια νέα μελέτη έρχεται να τα ανατρέψει όλα αυτά μεμιάς.
Τι υποστηρίζει; Οτι δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως το να τρώμε τρία γεύματα είναι ευεργετικό για τον οργανισμό μας. Στην πραγματικότητα, καταλήγει, η παράκαμψη των γευμάτων ή η νηστεία θα μπορούσε να είναι το καλύτερο για την υγεία και το σώμα μας.
Η ιστορικός Abigail Carroll τόνισε πως τα λεγόμενα ως τρία βασικά γεύματα είναι πολιτισμική επιβολή των Ευρωπαίων στους Αμερικανούς ιθαγενείς. Στο βιβλίο της «Three Squares: The Invention of the American Meal» εξετάζονται οι διατροφικές συνήθειες των αποίκων, οι οποίες διέφεραν από εποχή σε εποχή και περιελάμβαναν και νηστεία.
Μάλιστα, χαρακτήρισε παιχνίδι της Ιστορίας το γεγονός ότι το σημερινό πλάνο διατροφής φαίνεται να είναι υγιεινό, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν αποδείξεις. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την ιστορικό, το πρωινό θεωρείται το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε διαφημιστικές εκστρατείες με δημητριακά και χυμούς.
Στην πραγματικότητα, μελέτη του 2014 από το Πανεπιστήμιο του Bath έδειξε πως δεν υπήρχε καμία διαφορά ανάμεσα σε αυτόν που κατανάλωνε πρωινό και σε αυτόν που το παρέλειπε. Ναι μεν εκείνοι που έτρωγαν πρωινό «έκαιγαν» περισσότερες θερμίδες από ό,τι εκείνοι που το παρέλειπαν στην αρχή της μέρας, αλλά οι «μη φίλοι» του πρωινού τις «έκαιγαν» αργότερα, γεγονός που σημαίνει ότι η καθαρή κατανάλωση θερμίδων ήταν η ίδια.
Παρόμοια ήταν και η διαπίστωση του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, που ήθελε το πρωινό γεύμα να μη σχετίζεται με την απώλεια βάρους. Το κατά πόσο ένα άτομο τρώει τρία μεγάλα γεύματα την ημέρα ή έξι μικρότερα δεν κάνει καμία διαφορά στη συνολική καταμέτρηση θερμίδων, ανέφερε μελέτη του 2010 που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition. Πέρυσι, μελέτη του Πανεπιστημίου του Warwick δεν βρήκε καμία διαφορά μεταξύ των γυναικών που έτρωγαν δύο γεύματα την ημέρα και μιας άλλης ομάδας που έτρωγε πέντε.
Νέα έρευνα, μάλιστα, καταδεικνύει πως η νηστεία, η οποία εθεωρείτο στοιχείο των «απολίτιστων» από τους Ευρωπαίους αποίκους, θα μπορούσε πραγματικά να είναι υγιής. Οι υπέρμαχοι της διατροφής που περιλαμβάνει την πρόσληψη μόλις 500 θερμίδων για δύο ημέρες ανά εβδομάδα τονίζουν πως η άρνηση του σώματος να λάβει την τροφή του οδηγεί σε απώλεια βάρους, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Ομοίως, μελέτη του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια που δημοσιεύθηκε πέρυσι είχε δείξει πως η νηστεία για δύο έως τέσσερις ημέρες κάθε έξι μήνες αναγκάζει το σώμα σε κατάσταση επιβίωσης, χρησιμοποιώντας τις αποθήκες λίπους, και διασπά τα παλιά κύτταρα. Αυτό προκαλεί ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος να αναγεννηθεί, παρέχοντας την καλύτερη προστασία από μολύνσεις και ασθένειες, λένε οι ειδικοί.


ΕΚΟΨΑΝ ΤΟ ΧΕΡΙ 6ΧΡΟΝΟΥ ΣΕ ΤΕΛΕΤΗ ΜΑΓΕΙΑΣ ΕΝΟΨΕΙ ΕΚΛΟΓΩΝ

Εκοψαν το χέρι 6χρονου αλμπίνου στην Τανζανία -Κάνουν μαγεία ενόψει εκλογών [εικόνες]
Στην Τανζανία οι πάσχοντες από αλφισμό συχνά πέφτουν θύματα επιθέσεων, καθώς τα μέλη τους θεωρούνται «πολύτιμα» από όσους ασκούν μαύρη μαγεία.
H αστυνομία της Τανζανίας ανακοίνωσε ότι συνέλαβε επτά υπόπτους στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει για την επίθεση εναντίον 6χρονου αλμπίνου, το χέρι του οποίου ακρωτηρίασαν άγνωστοι με ματσέτα το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Οι επιθέσεις έχουν αυξηθεί ενόψει των βουλευτικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον προσεχή Οκτώβριο, καθώς ορισμένοι πολιτικοί απευθύνονται σε μάγους και παραδοσιακούς θεραπευτές για να ενισχύσουν τη θέση τους και αναζητούν φυλαχτά φτιαγμένα από μέλη αλμπίνων διότι θεωρούν πως έτσι μπορούν να βελτιώσουν τις πιθανότητες που έχουν να εκλεγούν, καταβάλλοντας από 600 δολάρια για κάθε μέλος.

Το μικρό αγόρι, που ονομάζεται Μπαράκα Κόσμας, δέχθηκε επίθεση το Σάββατο το βράδυ, ενώ κοιμόταν με τη μητέρα του στο χωριό Κιπέντα, στην περιοχή Ρούκουα, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, όταν οι δράστες εισέβαλαν στο σπίτι του.
«Έχουμε ήδη συλλάβει επτά υπόπτους στο πλαίσιο της έρευνας. Οι ανακρίσεις συνεχίζονται», δήλωσε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο (TBC1) ο υπαρχηγός της αστυνομίας της περιοχής, Λεόνς Ρουεγκασίρα.
Το παιδί και η μητέρα του νοσηλεύονται, ενώ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μεταξύ των υπόπτων βρίσκεται και ο πατέρας του παιδιού.
Στις 2 Μαρτίου, ο πρόεδρος της Τανζανίας Τζακάγια Κικουέτε είχε υποσχεθεί να «λάβει όλα τα μέτρα» προκειμένου να σταματήσουν αυτές οι επιθέσεις.
Ο ίδιος είχε μιλήσει για «απαράδεκτες» ενέργειες που «συνιστούν όνειδος για τους πολιτισμένους ανθρώπους και εκείνους που πιστεύουν στον Θεό».

Ο αλφισμός ή αλμπινισμός ή λευκοπάθεια είναι πάθηση που εμφανίζεται εκ γενετής και σαν κύρια συνέπεια έχει το λευκό χρώμα στο δέρμα και στις τρίχες των μαλλιών και ολόκληρου του σώματος, ενώ η ίριδα των ματιών είναι ρόδινη.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΝΟ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΡΑΨΩΔΙΑ λ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ

Το θέατρο Νο συναντά τη ραψωδία λ της Οδύσσειας: Σαν βολταϊκό τόξο που εκπέμπει ακτινοβολία
Η συγκλονιστική στιγμή καθόδου του Οδυσσέα στον κόσμο των νεκρών, η σπαρακτική συνάντηση με τη μητέρα του, η Νέκυια θα συναντηθεί με το ηλικίας 800 ετών θέατρο Νο της Ιαπωνίας, με τη μεταφυσική σωματική γλώσσα του. Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, ο Γιώργος Λούκος και ο Gensho Umewaka άρχισαν να δίνουν τα πρώτα σπαράγματα, τις πρώτες αισθήσεις αυτής της μοναδικής στον κόσμο συνάντησης το βράδυ της Τρίτης.
O Gensho Umewaka, o 17ης γενιάς master του Νο, περπάτησε στη σκηνή της Επιδαύρου το μεσημέρι της Τρίτης. Στάθηκε στο κέντρο και άρχισε να μιλά το αρχέγονο Νο, «σαν παιδί του Σοφοκλή ήταν» λέει ο Γιώργος Λούκος περιγράφοντας μια εμπειρία που ξεπερνάει τα λόγια. Διότι αυτό ακριβώς επιχειρεί να κάνει ο Μιχαήλ Μαρμαρινός μαζί με τον master Gensho Umewaka σε Τόκιο και Επίδαυρο, μέσω της συνάντησης του θεάτρου Νο με την ραψωδία λ της Οδύσσειας: Να δημιουργηθούν μια πλήρη εμπειρία που ξεπερνά τα λόγια και γίνεται σωματική, γίνεται βαθιά διαισθητική.
Από το Τόκιο, στην Επίδαυρο και από εκεί στο κοσμοπολίτικο Galaxy του Ηilton, o Gensho είναι έτοιμος για αυτή τη συνάντηση, για το «ΝΟ – ΝΕΚΥΙΑ» που θα παρουσιαστεί αρχές Ιουλίου στο Τόκιο και στη συνέχεια στις 24 και 25 Ιουλίου στην Επίδαυρο. Εκεί που ο Gensho ένιωσε χθες πως ναι, μπορεί να παρουσιάσει το ΝΟ στην αρχέγονη μορφή του. Και μάλιστα ο μεγάλος master του Νο ανακοίνωσε πως σε αυτή τη συνάντηση θέλει να παίξει ο ίδιος, να καταδυθεί στην αρχαία μορφή του Νο, σε αυτή που φέρει ο ίδιος στα κύτταρα του τα ίδια. Από τριών ετών έμαθε να σκέφτεται, να κινείται, να υπάρχει με τους κώδικες αυτούς του θεάτρου. Η σκηνική γλώσσα έχει γίνει κομμάτι της συμπεριφοράς του.
Και βέβαια, υπάρχει η υψηλή συγκίνηση για το σμίξιμο του Ομήρου με το θέατρο ΝΟ. Και υπάρχει σε όλες τις πλευρές όπως έγινε προφανές στη συνέντευξη Τύπου του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου το βράδυ της Τρίτης.  Το ιαπωνικό θέατρο NO όπως τόνισε ο Μιχαήλ Μαρμαρινός «μια μεταφυσική ποίηση 800 ετών που εξελίσσεται διαρκώς». Ομως ειδικά για τη συγκλονιστική λ ραψωδία, αυτό το ποίημα για το θάνατο, η αρχέγονη μορφή είναι αυτή που θα κυριαρχήσει. «Θα κυριαρχήσει η γλώσσα της αφαίρεσης», λέει ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, «με αυτούς τους αποτρόπαιους περιορισμούς που επιτρέπουν σε άλλες μορφές έκφρασης να εκραγούν».
Η Νέκυια είναι μια συναρπαστική στιγμή της παγκόσμιας ποίησης. Ο Οδυσσέας με παρότρυνση της Κίρκης που τον βλέπει βυθισμένο στη νοσταλγία, τον προτρέπει να επισκεφθεί τους νεκρούς και να πάρει τον χρησμό του Τειρεσία, πριν τον αφήσει να φύγει. Εκεί συναντά μια πινακοθήκη χαμένων ανθρώπων, συντρόφους του και βέβαια τη μητέρα του που δεν μπορεί να αγγίξει. «Την βλέπει,  δεν μπορεί να την αγγίξει, αυτή στην αρχή δεν τον αναγνωρίζει.. είναι από τις πιο ανατριχιαστικές της παγκόσμιας δραματουργίας» λέει ο Μιχαήλ Μαρμαρινός που επέλεξε το αστείρευτο λεξιλόγιο σωματικής φιλοσοφίας του ΝΟ για να περιγράψει αυτή την κορυφαία στιγμή.
«Αν πετύχει αυτή τη συνάντηση του NO -NEKYIA, τότε θα μας δώσει τις ενδείξεις νέων δρόμων προσέγγισης του αρχαίου δράματος», τόνισε ο Μιχαήλ Μαρμαρινός.  Σε αυτή τη φάση βρίσκεται στην επεξεργασία της δραματουργίας. Θα υπάρχει χορός δέκα ατόμων, 4 μουσικοί, δύο βοηθοί σκηνής μονίμως επί σκηνής και 4 κύριοι ρόλοι. Ο θίασος θα αποτελείται μόνο από άντρες, ενώ η σπουδαία αρχιτέκτων και σκηνογράφος Εύα Μανιδάκη έχει αναλάβει το προκλητικό έργο να μεταφέρει τη σκηνή του Νο στην Επίδαυρο. «Πάντα στο βάθος της σκηνής υπάρχει ζωγραφισμένο ένα πεύκο. Στην περίπτωση της Επιδαύρου έχουμε αληθινά πεύκα στο βάθος και αυτό είναι μεταφυσικά όμορφο», τόνισε ο σκηνοθέτης.
«Η όψη θα είναι ιαπωνική, θα αφηγηθούμε τη Νέκυια με αυτή τη γλώσσα αλλά με λεπτές παρεμβάσεις». Μαζί με τον master Gensho  δουλεύουν στη ρυθμολογία. Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός παρακολούθησε στο Τόκιο παραστάσεις ΝΟ, συνεχόμενα, ακόμα και τέσσερις παραστάσεις τη φορά. Εξηγεί πως υπάρχουν πολλές ομοιότητες με το αρχαίο δράμα. «Ακόμα και στη φόρμα. Στην αφηγηματική φόρμα. Υπάρχουν επίσης τραγούδια. Υπάρχει μια απόσταση από τον ρεαλισμό. Υπάρχει η συνάντηση με τον άλλο κόσμο, με τις ψυχές. Και βέβαια υπάρχουν οι μάσκες που δίνουν και την απόσταση από τον ρεαλισμό προς το φαντασιακό κομμάτι. Υπάρχει πάντα ορχήστρα και χορός», εξηγεί ο Μιχαήλ Μαρμαρινός για να καταλήξει «ΝΟ και αρχαίο δράμα είναι σαν ένα βολταϊκό τόξο με δυο ακίδες φορτισμένες που παράγουν ακτινοβολία.»
Και τί τίτλο θα έδινε ο ίδιος ο Μιχαήλ Μαρμαρινός στην μέχρι σήμερα εμπειρία του από αυτή τη συνάντηση; «Ο,τι είναι να γίνει θα γίνει, πάντα έτσι γίνεται».
ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ
ΝΟ – ΝΕΚΥΙΑ

24-25 Ιουλίου Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ Α' ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ 12.03.2015

  ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ  ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ  12.03.2015

Καλούνται οι καθηγητές και οι καθηγήτριες της ΕΛΜΕ Ν.ΠΕΛΛΑΣ σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015 και ώρα 14.30μμ, στο αμφιθέατρο του 2ου Γυμνασίου Έδεσσας, με θέματα:
1.Εκτιμήσεις  για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις
2. Εισήγηση της ΟΛΜΕ - πλαίσιο αιτημάτων και πρόγραμμα δράσης-για το επόμενο χρονικό  διάστημα.
3.Καθορισμός ημερομηνίας και ώρας συνάντησης του Δ.Σ. της Α΄ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ  με τους συναδέλφους αναπληρωτές  και  τους συνδέσμους των σχολείων της περιοχής μας,όπου θα εκθέσουν τις προτάσεις και τους προβληματισμούς τους.
 Ενημερώνουμε τους συναδέλφους πως οι τελικές αποφάσεις  θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Προέδρων των ΕΛΜΕ  το Σάββατο 14 Μαρτίου 2015.
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ

Η Πρόεδρος                                                                                      Ο Γενικός Γραμματέας

Δουλγερίδου Μαριάννα                                                                                    Παπαδόπουλος Γιώργος

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΟΕΒ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ



Συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας στη Γενική Συνέλευση του ΤΟΕΒ Γιαννιτσών  

Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Η περιβαλλοντική αναβάθμιση του Λουδία αποτελεί έργο προτεραιότητας στον προγραμματισμό μας

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης παραβρέθηκε και συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Γιαννιτσών που πραγματοποιήθηκε σήμερα (10/3) στα Γιαννιτσά. Στις εργασίες προήδρευσε ο Διευθυντής κ. Κουμαρτζούδης Νίκος ενώ τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν τον απολογισμό των δράσεων του Οργανισμού και, κυρίως, τα έργα βελτίωσης των αγροτικών δικτύων, αντλιοστασίων και αποστραγγιστικών έργων που ανήκουν στην αρμοδιότητα του ΤΟΕΒ Γιαννιτσών.  

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στη στενή σύνδεση που υπάρχει μεταξύ των επιφανειακών και υπόγειων νερών της Πέλλας, των χρήσεων γης και της πολιτικής προστασίας, ενώ τόνισε ότι η ορθολογική χρήση και προστασία του υδάτινου πλούτου της περιοχής μας αποτελεί προϋπόθεση για ποιότητα ζωής και ανάπτυξη. «Τα στελέχη των Τοπικών Οργανισμών Έγγειων Βελτιώσεων αποτελούν τους θεματοφύλακες πολύτιμων φυσικών πόρων στους οποίους βασίζεται η πρωτογενής τοπική παραγωγή της Πέλλας», ήταν μία χαρακτηριστική φράση του.

Ο κ. Θεοδωρίδης ανέφερε ότι παρακολουθεί σε καθημερινή βάση την κατάσταση των υδάτινων αποδεκτών της Πέλλας, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων μηνών έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα και κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια. Υπάρχουν προληπτικές δράσεις τις οποίες υλοποιεί η Περιφέρεια, με κυριότερα τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που έχουν υλοποιηθεί και υλοποιούνται, καθώς και μικρότερες δράσεις αποκατάστασης οι οποίες υλοποιούνται κατά περίπτωση και σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες.

Η περιβαλλοντική εξυγίανση και αναβάθμιση του Λουδία αποτελεί έργο προτεραιότητας ενταγμένο στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας. Όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρίδης: «Έχουμε προβλέψει την υλοποίηση δράσεων καθαρισμού και εμβάθυνσης της κοίτης του Λουδία με προϋπολογισμό ενός εκατομμυρίου ευρώ, ενώ υπάρχει επίσης πρόβλεψη για εκπόνηση μελέτης και έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης, σε συνδυασμό με την πολιτική προστασία της Λεκάνης του Λουδία ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ». Τα συγκεκριμένα έργα θα επιτρέψουν την αξιοποίηση του Λουδία για δράσεις αθλητισμού και αναψυχής για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και επισκέπτες.


Στη Γενική Συνέλευση παραβρέθηκαν επίσης, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόριος Στάμκος, ο Διευθυντής του ΓΟΕΒ και ο Προϊστάμενος του Τομέα Γιαννιτσών.     

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ 10ΗΜΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΩΡΕΑ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ


ΠΕΔΥ ΜΥ ΕΔΕΣΣΑΣ
ΦΛΩΡΙΝΗΣ 2
Τηλ.επικ. 2381029035-23433


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΩΡΕΑ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΣΤΗ ΜΥ ΠΕΔΥ ΕΔΕΣΣΗΣ

Κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι διαγιγνώσκονται με λευχαιμία κι άλλες μορφές καρκίνου του αίματος. Για πολλούς από αυτούς τους ασθενείς η μόνη ελπίδα είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών από εθελοντή δότη. Δηλαδή, η μόνη τους ελπίδα είστε εσείς…
 
Στις 2-20 Μαρτίου 2015, η ΜΥ  ΠΕΔΥ Έδεσσας σε συνεργασία με το Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ) «Χάρισε Ζωή» διοργανώνουν δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών στα γραφεία της υπηρεσίας μας , Φλωρίνης 2 από τις 8:00 το πρωί  έως και τις 14:00 το μεσημέρι  καθημερινά . Κατά τη διάρκεια της δράσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέλθουν στα ιατρεία της υπηρεσίας για να ενημερωθούν και εγγραφούν ως εθελοντές δότες μυελού των οστών.
 
Για να νικήσουμε τη λευχαιμία χρειαζόμαστε εσάς. Μπορεί εσείς να είστε ο μοναδικός συμβατός δότης και μοναδική ελπίδα για έναν ασθενή που πάσχει από λευχαιμία. Δεν απαιτείται πλέον χειρουργική επέμβαση. Η δωρεά μπορεί να γίνει μέσω αιμοδοσίας, ανώδυνα, και μόνον όταν βρεθεί συμβατός ασθενής. Με λίγο αίμα μπορείς να σώσεις μια ζωή… Έτσι, απλά.
 
Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών μπορείτε να καλείτε στο 2381029035 και 2381051496  Για πληροφορίες σχετικά με τη δωρεά μυελού των οστών μπορείτε να μπείτε στο www.xarisezoi.gr ή να καλέστε στο 2610 327730 (Δευτ.-Παρ.: 9.00-16.00).
 

Λίγα λόγια για τη Δωρεά Μυελού των Οστών:
Η μεταμόσχευση μυελού των οστών αποτελεί συχνά τη μοναδική θεραπευτική επιλογή για ασθενείς που πάσχουν από λευχαιμία ή άλλες σοβαρές ασθένειες του αίματος. Η εύρεση, όμως, δότη μυελού των οστών για έναν ασθενή είναι πολύ δύσκολη, δεδομένου ότι θα πρέπει τα δύο άτομα να έχουν συμβατούς ιστικούς τύπους -κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Σήμερα, δυστυχώς, η Ελλάδα καταγράφει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εθελοντών δοτών μυελού των οστών ανά πληθυσμό. Λίγοι γνωρίζουν ότι η διαδικασία δωρεάς μυελού των οστών δεν απαιτεί χειρουργείο αλλά μπορεί να γίνει μέσω αιμοδοσίας, ενώ για να καταγραφεί κανείς ως εθελοντής δότης το μόνο που χρειάζεται είναι ένα δείγμα σάλιου. Ως αποτέλεσμα, η εθνική μας δεξαμενή παραμένει μικρή και αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει, με πιθανότητα 80%, ένα συμβατό δότη για κάθε ασθενή που έχει ανάγκη, αν διέθετε 200.000 εγγεγραμμένους εθελοντές δότες.
 
 Λίγα λόγια για το ΚΕΔΜΟΠ - Χάρισε Ζωή:
Το ΚΕΔΜΟΠ - Χάρισε Ζωή αποτελεί πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πατρών και λειτουργεί υπό το Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (ΠΓΝΠ) και τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). Από το 2010 το Χάρισε Ζωή έχει κατορθώσει να εγγράψει περί τους 7.500 εθελοντές δότες στην Εθνική & Παγκόσμια Δεξαμενή Δοτών. Ως αποτέλεσμα αυτής της πολύτιμης προσπάθειας έχει προσφέρει πολύτιμα μοσχεύματα σε οκτώ ασθενείς με καρκίνο του αίματος.

                  Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ 
                  ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...