Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΩΝΕΣ



Ο αθλητής του Χιονοδρομικού Ομίλου Αλμωπίας Νίκος Μπόνου συμμετέχει στις 27 και 28 Μαρτίου 2015 στους διεθνείς αγώνες τεχνικής κατάβασης (SL) στο Bansko της Βουλγαρίας.
Καλή επιτυχία.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΗΦΑΚΗΣ : ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΣΤΑΘΑΚΗ για το θέμα με τις πλημμύρες σε Πέλλα και Ημαθία


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομίας  Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού

ΘΕΜΑ: «Λήψη έκτακτων μέτρων αποκατάστασης υποδομών και αντιπλημμυρικής προστασίας  της ευρύτερης περιοχής της Π.Ε. Πέλλας λόγω των πρόσφατων ακραίων καιρικών φαινομένων».

Η εμφάνιση έντονων πλημμυρικών φαινομένων που προκλήθηκαν λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών της πρόσφατης περιόδου στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, οδήγησε σε εκτεταμένες υπερχειλίσεις χειμάρρων και ποταμών με αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές ζημιές σε υποδομές, καλλιέργειες και να κινδυνεύσουν και οικισμοί. 
Η σημαντική άνοδος της στάθμης, σε συνδυασμό με τις στενώσεις που δημιούργησε η απόθεση σημαντικών ποσοτήτων φερτών υλών, προκάλεσε αποσαρθρώσεις πρανών, αστοχία και υποχώρηση αναχωμάτων, τεχνικών και προβόλων, καταστροφή αγροτικών δρόμων & αρδευτικών δικτύων σε πολλά σημεία, με αποτέλεσμα την κατάκλυση χιλιάδων στρεμμάτων γης υψηλής παραγωγικότητας ( ιδιαίτερα στην περιοχή του Λουδία) και την εκτεταμένη πρόκληση καταστροφών σε έργα υποδομής και αντιπλημμυρικής προστασίας. 
Σημαντικά τμήματα του π. Λουδία και της τάφρου Τ66, η Τ.Κ. Λουτρακίου, η Τ.Κ. Αλώρου, η Δ.Ε. Κρύας Βρύσης, η Δ.Ε.  Γιαννιτσών (χειμ. Τσαϊναρλί, Τσεκρέ, Γράμμος), περιοχή Ε.Ο. Θες/κης –Έδεσσας στο τμήμα Χαλκηδώνας-Γιαννιτσών), οι Τ.Κ. Άνυδρου & Μάνδαλου της Δ.Ε. Σκύδρας, οι Τ.Κ. Σκύδρας & Σεβαστιανών της Δ.Ε. Σκύδρας, ήταν από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο και ήδη,  με απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 
Για όλες τις παραπάνω περιοχές, είναι επιτακτική ανάγκη η λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν (καθαρισμός κοίτης χειμάρρων, ενίσχυση αναχωμάτων, ανακατασκευή τεχνικών & υποδομών, αποκατάσταση αγροτικής οδοποιίας, κ.α.) καθώς και για την βελτίωση και ενίσχυση των αντιπλημμυρικών έργων (αποστραγγιστικές τάφροι, στηθαία ανάσχεσης αντίστροφης ροής και αντλιοστάσια στον Λουδία κ.α.).

Το γεγονός ότι την προσεχή περίοδο Μαΐου-Ιουνίου, που αυξάνονται οι απορροές των ποταμών, αναμένεται η εμφάνιση νέων ακραίων καιρικών φαινομένων, κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για λήψη άμεσων μέτρων, έτσι ώστε να αποφευχθεί η εμφάνιση χειρότερων ακόμη προβλημάτων που θα θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή, τις περιουσίες, τις καλλιέργειες και τις υποδομές της περιοχής.
Με δεδομένο ότι το εκτιμούμενο κόστος για την αποκατάσταση των ζημιών εκτιμάται να είναι της τάξεως περίπου των 4 εκατ. €, και ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Π.Ε. Πέλλας στερούνται των απαραίτητων κονδυλίων για την χρηματοδότηση των απαιτούμενων μέτρων,

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
1. Ποιες είναι οι άμεσες ενέργειες στις οποίες προτίθεστε να προβείτε έτσι ώστε να χρηματοδοτηθούν οι απαραίτητες εργασίες και να αντιμετωπιστούν έγκαιρα τα παραπάνω προβλήματα;
2. Προτίθεται το υπουργείο να εξετάσει και να εφαρμόσει πολιτικές μεσοπρόθεσμης οριστικής λύσης που σχετίζονται με την αντιπλημμυρική θωράκιση της Πέλλας, όπως αυτές έχουν προταθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας και άλλους φορείς;

Ο ερωτών Βουλευτής
Σηφάκης Γιάννης

ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


Το νέο Δ.Σ. του Χιονοδρομικού Ομίλου Αλμωπίας

Πρόεδρος : Τερζόγλου Χαράλαμπος
Αντιπρόεδρος : Τσαρκνιάς Πέτρος
Γραμματέας : Αμανατίδης Εμαννουήλ
Ταμίας : Καραγιαννάκης Επιμενίδης
Έφορος Χιονοδρομίας : Κλανέτατζης Νικόλαος
Ο όμιλος συνεχίζει για ακόμη λίγες Κυριακές τις εξορμήσεις του στο Καιμακτσαλάν.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΣΗΦΑΚΗ


Συνάντηση εργασίας του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Θεόδωρου Θεοδωρίδη με τον Βουλευτή Πέλλας Γιάννη Σηφάκη

Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Αναγκαία η συνεργασία της Αυτοδιοίκησης με τους τοπικούς Βουλευτές για την προώθηση της Ανάπτυξης

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη και του Βουλευτή Πέλλας κ. Γιάννη Σηφάκη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ. Αντιπεριφερειάρχη, με ευρεία ατζέντα συζήτησης που κάλυψε το σύνολο του Αναπτυξιακού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοδωρίδης ενημέρωσε τον κ. Σηφάκη για τα έργα υποδομών που έχουν ολοκληρωθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, για την πορεία αυτών που η υλοποίησή τους συνεχίζεται καθώς, επίσης, και για τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της Π.Ε. Πέλλας ενόψει της κατάρτισης του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης 2014 - 2020. Όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρίδης, οι προσεχείς μήνες είναι κρίσιμοι και στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε τις συνθήκες ωρίμανσης και ένταξης όλων των σημαντικών έργων υποδομών που μας ενδιαφέρουν για την Πέλλα, αξιοποιώντας πλήρως τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες της νέας προγραμματικής περιόδου.

Ο κ. Σηφάκης εκδήλωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στις κοίτες των ποταμών και χειμάρρων, καθώς επίσης και στο οδικό δίκτυο και δημόσιες υποδομές, από τις έντονες βροχοπτώσεις και τα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Η ειδική τεχνογνωσία του στην ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάδειξη και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Πέλλας.   

Επιπλέον, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης ενημέρωσε τον Βουλευτή κ. Σηφάκη για τον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και, συγκεκριμένα, για την ενδυνάμωση της τοπικής πραγματικής οικονομίας, στο πλαίσιο μίας ενιαίας περιφερειακής διοίκησης, με καινοτόμες δράσεις που προωθούν την εξωστρέφεια με βασικούς πυλώνες ανάπτυξης την αγροτική οικονομία – μεταποίηση επιχειρήσεων και τον πολιτισμό - τουρισμό.

Περαιτέρω, ο κ. Θεοδωρίδης με το συνεργάτη του κ. Στέφανο Αργυράκη ενημέρωσαν αναλυτικά τον κ. Σηφάκη για την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των νέων οδικών τμημάτων που αφορούν τη βελτίωση της Νέας Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Χαλκηδόνας – Γιαννιτσών – Έδεσσας – Όρια Νομού. Ειδικότερα, έγινε εκτενής αναφορά για την Παράκαμψη της Χαλκηδόνας, την Παράκαμψη των Γιαννιτσών, το τμήμα Μαυροβούνι – αρχή νότια παράκαμψη Έδεσσας, Ψηλή Βρύση – Άγρας και Άγρας – Βρυττά. Επίσης, ειδική μνεία έκανε ο κ. Θεοδωρίδης για τον κάθετο οδικό άξονα Βέροια – Νάουσα – Έδεσσα και τη σημασία που έχει η άμεση ολοκλήρωσή του, τόσο για την Πέλλα όσο και για την Ημαθία.

Ο κ. Σηφάκης τόνισε, ότι, μετά την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων της Κυβέρνησης με τους εταίρους μας, στόχος μας είναι να ξεκινήσει η Ανάπτυξη. Τα έργα της Πέλλας πρέπει να συγκαταλέγονται στις πρώτες προτεραιότητες της νέας Κυβέρνησης, διότι η Πέλλα παρουσιάζει σοβαρό αναπτυξιακό έλλειμμα.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν από τους δύο άνδρες ήταν και η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Π.Ε. Πέλλας, με την γρήγορη προώθηση του προγράμματος επισιτιστικής και υλικής βοήθειας σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που υλοποιείται από την Π.Κ.Μ. - Π.Ε. Πέλλας, σε συνεργασία με τους τοπικούς κοινωνικούς φορείς μέσω της διαμόρφωσης κοινωνικών συμπράξεων.


Η συνεργασία των δύο ανδρών θα συνεχιστεί καθώς, όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρίδης, «η στενή συνεργασία των τοπικών Βουλευτών με την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αποτελεί εγγύηση για την αποτελεσματική προώθηση της τοπικής Ανάπτυξης και την επίλυση προβλημάτων που αφορούν την ποιότητα ζωής των κατοίκων». 

Ο ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ



Ο Ακάθιστος ύμνος θα ψαλλεί σήμερα Παρασκευή στους ναούς  όλης  της  Ελλάδας  και στον Ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Προμάχων.
Η Ιερή εικόνα της Θεοτόκου, στολίστηκε με έναν υπέρλαμπρο καμβά από λευκά και κόκκινα λουλούδια, τα οποία σχηματίζουν τον δικέφαλο Βυζαντινό αετό, προσδίδοντας την αρμόζουσα μεγαλοπρέπεια στην Υπέρμαχο Στρατηγό της Ορθοδοξίας μας.

«Τῇ ὑπερμάχῳ στρατηγῷ τὰ νικητήρια,
ὡς λυτρωθεῖσα τῶν δεινῶν εὐχαριστήρια,
ἀναγράφω σοι ἡ Πόλις σου Θεοτόκε.
Ἀλλ' ὡς ἔχουσα τὸ κράτος ἀπροσμάχητον,
ἐκ παντοίων με κινδύνων ἐλευθέρωσον,

ἵνα κράζω σοι· Χαῖρε, Νύμφη ἀνύμφευτε».



Ακάθιστος ύμνος ονομάζεται γενικά κάθε ορθόδοξος χριστιανικός ύμνος ο οποίος ψάλλεται από τους χριστιανούς πιστούς σε όρθια στάση.
 Έχει επικρατήσει όμως να λέγεται έτσι ένας ύμνος («Κοντάκιο») της Ορθόδοξης Εκκλησίας προς τιμήν της Θεοτόκου, ο οποίος ψάλλεται στους ναούς τις πέντε πρώτες Παρασκευές της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, τις πρώτες τέσσερις τμηματικά, και την πέμπτη ολόκληρος. Είναι ένας ύμνος που αποτελείται από προοίμιο και 24 οίκους (στροφές) σε ελληνική αλφαβητική ακροστιχίδα, από το Α ως το Ω (κάθε «οίκος» ξεκινά με το αντίστοιχο κατά σειρά ελληνικό γράμμα).

Ο Ακάθιστος ύμνος θεωρείται ως ένα αριστούργημα της βυζαντινής υμνογραφίας. Είναι γραμμένος πάνω στους κανόνες της ομοτονίας, ισοσυλλαβίας και εν μέρει της ομοιοκαταληξίας. Η γλώσσα του είναι σοβαρή και ποιητική και πλουτίζεται από κοσμητικά επίθετα και πολλά σχήματα λόγου (αντιθέσεις, μεταφορές, κλπ). Το θέμα του είναι η εξύμνηση της ενανθρώπισης του Θεού μέσω της Θεοτόκου, πράγμα που γίνεται με πολλές εκφράσεις χαράς και αγαλλίασης, οι οποίες του προσδίδουν θριαμβευτικό τόνο.

Ο ύμνος αυτός ονομάζεται «Ακάθιστος» από την όρθια στάση, που τηρούσαν οι πιστοί κατά τη διάρκεια της ψαλμωδίας της. Οι πιστοί έψαλαν τον Ακάθιστο ύμνο όρθιοι, υπό τις συνθήκες που θεωρείται ότι εψάλη για πρώτη φορά, ενώ το εκκλησίασμα παρακολουθούσε όρθιο και την ακολουθία της εορτής του Ευαγγελισμού, με την οποία συνδέθηκε ο ύμνος.


Ιστορία
Το έτος 626, και ενώ ο Αυτοκράτορας Ηράκλειος ηγείτο εκστρατείας του βυζαντινού στρατού κατά των Περσών, η Κωνσταντινούπολη πολιορκήθηκε αιφνιδίως από τους Αβάρους. Γνωρίζοντας την απουσία του στρατού, οι Άβαροι απέρριψαν κάθε πρόταση εκεχειρίας και την 6η Αυγούστου κατέλαβαν την Παναγία των Βλαχερνών. Σε συνεργασία με τους Πέρσες, τη νύχτα της 7ης προς 8η Αυγούστου, ετοιμάζονταν για την τελική επίθεση, ενώ ο Πατριάρχης Σέργιος περιέτρεχε τα τείχη της Πόλης με την εικόνα της Παναγίας της Βλαχερνίτισσας και ενεθάρρυνε το λαό στην αντίσταση. Τη νύχτα εκείνη, φοβερός ανεμοστρόβιλος, που αποδόθηκε σε θεϊκή αρωγή, δημιούργησε τρικυμία και κατέστρεψε τον εχθρικό στόλο, ενώ αντεπίθεση των αμυνόμενων προξένησε τεράστιες απώλειες στους Αβάρους και τους Πέρσες, οι οποίοι αναγκάστηκαν να λύσουν την πολιορκία και να αποχωρήσουν άπρακτοι.
Την 8η Αυγούστου, η Πόλη είχε σωθεί από τη μεγαλύτερη ως τότε απειλή της ιστορίας της. Ο λαός, θέλοντας να πανηγυρίσει τη σωτηρία του, την οποία απέδιδε σε συνδρομή της Θεοτόκου, συγκεντρώθηκε στο Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών. Τότε, κατά την παράδοση, όρθιο το πλήθος έψαλε τον από τότε λεγόμενο «Ακάθιστο Ύμνο» στην Παναγία, αποδίδοντας τα «νικητήρια» και την ευγνωμοσύνη του «τῇ ὑπερμάχῳ στρατηγῷ».

Κατά την επικρατέστερη άποψη, δεν ήταν δυνατό να συνετέθη ο ύμνος σε μία νύκτα. Άρα, μάλλον είχε συντεθεί νωρίτερα και μάλιστα θεωρείται ότι ψαλλόταν στο συγκεκριμένο ναό στην αγρυπνία της 15ης Αυγούστου κάθε έτους. Απλώς, εκείνη την ημέρα ο ύμνος εψάλη «ὀρθοστάδην», ενώ αντικαταστάθηκε το ως τότε προοίμιο («Τὸ προσταχθὲν μυστικῶς λαβὼν ἐν γνώσει») με το ως σήμερα χρησιμοποιούμενο «Τῇ ὑπερμάχῳ στρατηγῷ τὰ νικητήρια», το οποίο έδωσε τον δοξολογικό και εγκωμιαστικό τόνο στον ως τότε διηγηματικό και δογματικό ύμνο.

Σύμφωνα όμως με άλλες ιστορικές πηγές, ο Ακάθιστος Ύμνος συνδέεται και με άλλα παρόμοια γεγονότα, όπως τις πολιορκίες και την σωτηρία της Κωνσταντινούπολης επί των Αυτοκρατόρων Κωνσταντίνου του Πωγωνάτου (673), Λέοντος του Ισαύρου (717-718) και Μιχαήλ Γ΄ (860). Δεδομένων των τότε ιστορικών συνθηκών (εικονομαχική έριδα, κλπ.), δε θεωρείται απίθανο η Παράδοση να έχει αλλοιώσει την ιστορική πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να καθίσταται πολύ δύσκολο να λεχθεί μετά βεβαιότητος ποιο ήταν το ιστορικό περιβάλλον της δημιουργίας του Ύμνου.


Συνθέτης
Ενώ είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο ύμνος ψαλλόταν ως ευχαριστήρια ωδή προς την υπέρμαχο στρατηγό του Βυζαντινού κράτους, εντούτοις το πρόβλημα της σύνθεσης του Κοντακίου του Ακάθιστου Ύμνου παραμένει μέχρι και σήμερα ένα από τα σημαντικότερα και δυσκολότερα φιλολογικά προβλήματα, καθώς οι μελετητές όχι μόνο δεν έχουν ακόμη καταλήξει στο ποιος, πότε και γιατί συνέθεσε τον ύμνο αυτό, αλλά οι γνώμες τους εμφανίζουν και μεγάλες αποκλίσεις.

Το ποιος και το πότε βεβαίως είναι αλληλένδετα, αλλά σε όλη τη χειρόγραφη παράδοση ο ύμνος φέρεται ως ανώνυμος, ενώ ο Συναξαριστής που τον συνδέει με τα γεγονότα του Αυγούστου του 626 δεν αναφέρει ούτε το χρόνο της σύνθεσής του, ούτε τον μελωδό του. Το περιεχόμενό του πάντως απηχεί τις δογματικές θέσεις της Γ' Οικουμενικής Συνόδου, επομένως η χρονολογία σύγκλησής της, το 431, αποτελεί μία σταθερά (terminus post quem), καθώς είναι σίγουρο ότι ο ύμνος δεν συνετέθη νωρίτερα. Από την άλλη, κάποιοι ερευνητές θεωρούν ότι από το περιεχόμενό του συνάγεται ότι ο ύμνος αναφέρεται σε κοινό εορτασμό του Ευαγγελισμού και των Χριστουγέννων, εορτές οι οποίες χωρίστηκαν κατά τη βασιλεία του Ιουστινιανού (527-565), πράγμα που, αν ισχύει, αφενός σημαίνει ότι ο ύμνος γράφτηκε το αργότερο επί Ιουστινιανού, αφετέρου ενισχύει την άποψη ότι προϋπήρχε των γεγονότων του 626.



Η παράδοση όμως αποδίδει τον Ακάθιστο ύμνο στον μεγάλο βυζαντινό υμνογράφο του 6ου αιώνα, Ρωμανό τον Μελωδό. Την άποψη αυτή υποστηρίζουν πολλοί ερευνητές (P. F. Krypiakiewicz, F. Doelger, H.-G. Beck, E. Wellesz, P. Maas, Σ. Ευστρατιάδης), οι οποίοι θεωρούν ότι οι εκφράσεις του ύμνου, η γενικότερη ποιητική του αρτιότητα και δογματική του πληρότητα δεν μπορούν παρά να οδηγούν στο Ρωμανό. Ένας άλλος ερευνητής, ο J. Grosdidier de Matons, θεωρεί ότι ένα κοντάκιο του Ρωμανού ακολουθεί τη μουσική και το μέτρο του α' οίκου του Ακαθίστου Ύμνου («Ἄγγελος πρωτοστάτης...»), πράγμα που κατ'αυτόν σημαίνει ότι ο Ρωμανός τουλάχιστον γνώριζε (αν δεν συνέγραψε ο ίδιος) τον Ύμνο. Τέλος, σε κώδικα του 13ου αιώνα υπάρχει μεταγενέστερη σημείωση, του 16ου αιώνα, η οποία αναφέρει τον Ρωμανό ως ποιητή του ύμνου.

Πλην όμως, η άποψη αυτή αντικρούεται από πολλούς μελετητές που βρίσκουν στη δομή, στο ύφος και το περιεχόμενό του πολλά μεταρωμανικά στοιχεία. Κατά μία άποψη, ο ύμνος ψάλθηκε καλοκαίρι, στη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, και μάλλον αργότερα μεταφέρθηκε στο Σάββατο της Ε΄ εβδομάδος των νηστειών, ίσως από τους εικονόφιλους μοναχούς του Στουδίου. Έτσι, πλησίασε την γιορτή του Ευαγγελισμού. Είναι δε ενδεχόμενο σε αυτή τη μεταφορά, και πάλι για λόγους σχετικούς με την Εικονομαχία, να αλλοιώθηκε και το ιστορικό του Συναξαριστή, και από το 728, που αυτοκράτορας ήταν ο εικονομάχος Λέων Γ΄ Ίσαυρος, να μεταφέρθηκε στο 626, στα χρόνια του Ηρακλείου, ο οποίος πολεμούσε τους Πέρσες για να επανακτήσει τον Τίμιο Σταυρό.

Εξάλλου, υπάρχουν άλλες δύο εκδοχές για το πρόσωπο του μελωδού του Ακάθιστου Ύμνου, οι οποίες έχουν κάποιες σοβαρές ενδείξεις. Η μία εκδοχή, η οποία υποστηρίζεται μεταξύ άλλων και από τον καθηγητή Βυζαντινής Φιλολογίας Ν. Β. Τωμαδάκη και τον O. Bardenhewer, αναφέρει το όνομα του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γερμανού Α΄ (715-730), ο οποίος έζησε τα γεγονότα της θαυμαστής λύτρωσης της Κωνσταντινούπολης από την πολιορκία της Πόλης από τους Άραβες το 718, επί Αυτοκράτορος Λέοντος του Ισαύρου. Η εκδοχή αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι μία λατινική μετάφραση του ύμνου, η οποία έγινε γύρω στο 800 από τον επίσκοπο Βενετίας Χριστόφορο, τον αναφέρει ως δημιουργό του ύμνου (Incipit Hymnus de Sancta Dei Genetrice Maria, Victoriferus atque Salutatorius, a Sancto Germano Patriarcha Constantinopolitano).



Η άλλη εκδοχή, που υποστηρίζεται μεταξύ άλλων από τον Θ. Δετοράκη, βασίζεται σε μια παλαιά αχρονολόγητη εικόνα του Ευαγγελισμού στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου της ονομαστής μονής του Αγίου Σάββα στα Ιεροσόλυμα, όπου εικονίζεται και ένας μοναχός, ο οποίος κρατάει ένα ειλητάριο που γράφει «Ἄγγελος πρωτοστάτης οὐρανόθεν ἐπέμφθη» (αρχή του α΄ οίκου του Ακάθιστου ύμνου). Στο κεφάλι του μοναχού αυτού γράφει «ο άγιος Κοσμάς». Πρόκειται για τον Κοσμά το μελωδό, ο οποίος έζησε και αυτός τα γεγονότα του 718, καθώς απεβίωσε το 752 ή 754.

Άλλες, λιγότερο πιθανές απόψεις, θεωρούν ως μελωδό του ύμνου τον Πατριάρχη Σέργιο (K. Krumbacher, W. Christ, M. Paranikas, C. Del Grande και Αι. Χριστοφιλοπούλου), τον σύγχρονο με την πολιορκία Γεώργιο Πισίδη (J. M. Quercius), τον ιερό Φώτιο (Α. Παπαδόπουλος-Κεραμέας), τον Απολινάριο τον Αλεξανδρέα, τον Μητροπολίτη Νικομήδειας Γεώργιο Σικελιώτη, κ.λ.π.

Βέβαιο είναι πάντως ότι οι ειρμοί του Κανόνα του Ακάθιστου Ύμνου είναι έργο του Ιωάννου Δαμασκηνού, ενώ τα τροπάρια του Ιωσήφ Ξένου του Υμνογράφου.










    


ΠΗΓΗ...http://el.wikipedia.org/

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Ακούγεται ένας χτύπος στην πόρτα...

ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Η ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΤΟΥ Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ



Η εφαρμογή της μικροχειρουργικής στην αποκατάσταση  μαστού, αλλά και στην κεφαλή και τον τράχηλο μετά  από ογκολογικές εκτομές εξασφαλίζει τα καλύτερα μακροχρόνια λειτουργικά και αισθητικά αποτελέσματα!
Ταυτόχρονα συμβάλει στην καλύτερη πρόγνωση του ασθενούς και στην δυνατότητα να σωθούν ανθρώπινα μέλη, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα ακρωτηριάζονταν.
Στη διαπίστωση αυτή κατέληξαν κορυφαίοι πλαστικοί χειρουργοί από 46 χώρες, οι οποίοι συμμετείχαν στο 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής , το οποίο πραγματοποιήθηκε  με επιτυχία στην Βομβάη της Ινδίας (World Society for Reconstructive Microsurgery).
Στο συνέδριο, που είχε κεντρικό θέμα «Looking back – Surging Ahead (Kοιτώντας Πίσω–Ορμώντας Μπροστά) την Ελλάδα  και την κλινική Πλαστικής Χειρουργικής-Μικροχειρουργικης του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» εκπροσώπησε ο διακεκριμένος πλαστικός- μικροχειρουργός Δρ Ανδρέας Γραββάνης, ο οποίος στην ομιλία του ανέπτυξε τις «νέες τεχνικές και στρατηγικές» οι οποίεςθα βελτιώσουν και θα εξασφαλίσουν μακροχρόνια καλά αισθητικά αποτελέσματα στην αποκατάσταση μαστού .
«Το συνέδριο ήταν πολύ σημαντικό διότι δεν εστίασε τόσο σε νέες τεχνικές και ιδέες όσο στην κριτική ανάλυση των επιτευγμάτων του παρελθόντος που θα μας επιτρέψουν μεγάλα άλματα στο μέλλον», επισήμανε ο Δρ. Γραββάνης.
Τα αξιοσημείωτα μηνύματα του 8ου Παγκόσμιου συνεδρίου είναι:
  1. Λεπτομερές προεγχειρητικό πλάνο με την βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας και των απεικονιστικών μεθόδων. ΧρήσητεχνολογίαςCAD/CAM (Computed Aid Design/ Computed Aid Manufacturing)σεεπιλεγμένουςασθενείς.
  2. Εξασφάλιση μηδαμινής νοσηρότητας με την κατάλληλη επιλογή ιστού και κατάλληλη ατραυματική τεχνική.
  3. Αναγκαιότητα για σημαντική μείωση του χειρουργικού χρόνου άρα:
    1. Ταχύτερη ανάρρωση του ασθενούς και μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο
    2. Μείωση του κόστους άρα πιο ελκυστικές αυτές οι επεμβάσεις για κρατικά και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα
  4. Αλλομεταμόσχευση σύνθετων ιστών όπως προσώπου και χεριού σε σωστά επιλεγμένους ασθενείς.
 
ΤΙΜΗΤΙΚΗ  ΑΝΑΦΟΡΑ  ΣΤΟΝ  ΕΛΛΗΝΑ  ΓΑΙΤΡΟ
Ιδιαίτερα τιμητικό για τηνΕλλάδα, αλλά και για τον διαπρεπήπλαστικό μικροχειρουργόΔρ Γραββάνη ήταν ότι σε στρογγυλό τραπέζι Looking back (Kοιτώντας Πίσω) με θέμα τα επιτεύγματα του παρελθόντος στην μικροχειρουργική Αποκατάσταση Μαστού, ο διάσημος αμερικανός καθηγητής πλαστικής χειρουργικής Geoffrey Hallock  αναφέρθηκε και ανέλυσε πρωτοποριακή μελέτη του Έλληνα γιατρού  και της ομάδας του, όταν  αυτός εργαζόταν στο Queen Victoria Hospital, UK  και η οποία είχε δημοσιευτεί το 2009 στο Annals of Plastic Surgery,   σχετικά με την μείωση της νοσηρότητας της επέμβασης.
 
ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ Η ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ   ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ-ΜΙΚΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣΤΟΥ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι μικροχειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται στην Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» είναι σε πλήρη συμφωνία με τα διεθνή standards και έχουν κορυφαία ποσοστά επιτυχίας.
«Η συσσωρευμένη εμπειρία στις μικροχειρουργικές μεταμοσχεύσεις ιστών, οι εξελίξεις στις απεικονιστικές μεθόδους και στην τεχνική, έχουν επιτρέψει την λεπτομερή μελέτη του ασθενούς, ακριβές προεγχειρητικό και ασφαλές διεγχειρητικό» πλάνο» τόνισε  με αφορμή το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής ο Δρ Γραββάνης.
Συγκεκριμένα , όπως ανέφερε ο διακεκριμένος πλαστικός χειρουργός:
  • Οι ελεύθερες μεταμοσχεύσεις ιστών στην κλινική μας, είναι πλέον επεμβάσεις ρουτίνας, με ποσοστό επιτυχίας που ξεπερνά το 99%
  • Το ποσοστό άμεσης επανεπέμβασης λόγω επιπλοκής μικρότερο από 1%
  • Μέσος χρόνος νοσηλείας στην μικροχειρουργική αποκατάσταση μαστού 5 ημέρες, σε καρκίνο κεφαλής και τραχήλου  14 ημέρες και μικροχειρουργική αποκατάσταση κάτω άκρου  τις 22 ημέρες.
Επίσης σε  200 επεμβάσεις τα τελευταία 5 χρόνια, το ποσοστό ασθενών που χρειάστηκαν φροντίδα μετεγχειρητικά σε μονάδα εντατικής θεραπείας δεν ξεπέρασε το 12%.
Τα αποτελέσματα αυτά αποδεικνύουν ότι οι Έλληνες γιατροί, παρά την οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας τα τελευταία πέντε χρόνια, συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων στον κόσμο και οι ασθενείς δεν χρειάζεται πλέον να ξενιτεύονται για να θεραπευτούν.
«Στην κλινική μας για τις επεμβάσεις  αποκατάσταση μαστού και παράλυση προσώπου, ο χρόνος χειρουργείου και η διάρκεια νοσηλείας είναι τέτοια  που έχει μειώσει δραματικά το κόστος τους και είναι πραγματικά επικερδής για το νοσηλευτικό ίδρυμα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Δρ Γραββάνης και συμπλήρωσε.
«Το πραγματικό όμως όφελος είναι για τον ασθενή που αποκτά εφόρου ζωής ένα άρτιο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα μηδαμινή νοσηρότητα».

 www.athensmicrosurgery.gr. Tηλ: 69444 555 75 

ΟΤΙ ΣΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΟΥ

Στην μακρινή μας Ινδία διηγούνται ένα παραμύθι, απ' αυτά που σου αφήνουν κάποιο χαμόγελο, γιατί έχουν ένα αναπάντεχα διδακτικό τέλος.
Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας αυτοκράτορας, που είχε διαλέξει σαν προσωπικό του σύμβουλο ένα πολύ σοφό γέροντα που όμως είχε ένα μεγάλο ελάττωμα, συνεχώς επαναλάμβανε, "ότι σου συμβαίνει είναι για το καλό σου... ότι σου συμβαίνει είναι για το καλό σου"...
Ο αυτοκράτορας όμως παρόλο που το "ελάττωμα" του σοφού τον εκνεύριζε, τον κρατούσε κοντά του γιατί οι συμβουλές και η σοφία του, τού ήταν πολύ χρήσιμα και γι΄ αυτό το λόγο, τον έπαιρνε πάντα μαζί του, ειδικά όταν απομακρυνόταν από το παλάτι.
Μια βροχερή μέρα, ο αυτοκράτορας αποφάσισε να καλλωπιστεί και αφού τον έπλυναν οι γυναίκες της αυλής, ζήτησε από τον κουρέα να τον ξυρίσει και να του κάνει μανικιούρ.
Την ώρα όμως που ο κουρέας του έκοβε τα νύχια, ακούστηκε ένας κεραυνός τόσο δυνατός που ο αυτοκράτορας και ο κουρέας τρόμαξαν τόσο πολύ που ο κουρέας έκοψε το μικρό δαχτυλάκι του αυτοκράτορα... Κραυγές, πόνου και θυμού κυρίευσαν τον αυτοκράτορα που έπεσε πάνω στον κουρέα με μεγάλη οργή: "Γρήγορα στην φυλακή, ανάξιε, έκοψες το δάχτυλο του αυτοκράτορα, θα σαπίσεις μέσα στην φυλακή για τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής σου!" Τότε επενέβη ο σοφός γέρος και άρχισε πάλι να επαναλαμβάνει: "ότι σου συμβαίνει είναι για το καλό σου..., ότι σου συμβαίνει είναι για το καλό σου"...
Ο αυτοκράτορας γεμάτος οργή, φώναξε: "Φτάνει πια, με αυτές τις ανοησίες, σε βαρέθηκα όλα αυτά τα χρόνια και εσύ στην φυλακή, έτσι θα μπορείς ν' ακούς μόνος σου τις βλακείες σου μέχρι το τέλος της ζωής σου!"
Την επόμενη μέρα ο αυτοκράτορας, για να ξεθυμώσει και να χαλαρώσει, αποφάσισε να πάει κυνήγι στο δάσος, βέβαια μόνος του, μια και είχε φυλακίσει τον γέροντα σοφό που συνήθως τον ακολουθούσε παντού. Ενώ βρισκόταν στο δάσος, ξαφνικά τον περικύκλωσαν οι πολεμιστές-αιρετικοί της θεάς Κάλι, τον συνέλαβαν και ήταν πολύ ευτυχισμένοι που βρήκαν ένα θύμα για να το θυσιάσουν στην θεά τους. Ο αυτοκράτορας, φώναξε, ούρλιαξε, παρακάλεσε, αλλά τίποτα. Εκείνοι είχαν αποφασίσει να τον θυσιάσουν στη θεά Κάλι που ήταν η θεά του κακού και γιόρταζε εκείνη τη μέρα. Τον έντυσαν λοιπόν με το ειδικό ράσο, τον άλειψαν με το ιερό τους λάδι, τον έδεσαν στον βωμό και ενώ ο αρχηγός ήταν έτοιμος να του μπήξει το μαχαίρι στην καρδιά, είδε, με τρόμο, πως από το θύμα έλλειπε ένα μέλος- το μικρό του δαχτυλάκι, βρίζοντας και φτύνοντας τον έλυσε, γιατί δεν επιτρεπόταν να θυσιάσουν κάποιον που δεν ήταν αρτιμελής και έτσι τον άφησαν να φύγει...
Ακόμα ζαλισμένος, ο αυτοκράτορας γρήγορα έτρεξε στο παλάτι του και στο δρόμο κατάλαβε τι είχε γίνει,ο σοφός γέροντας είχε δίκιο και ευτυχώς που σε εκείνο το ατύχημα τού έκοψε ο κουρέας το δάχτυλο και έτσι σώθηκε η ζωή του. Τι σημασία είχε ένα δαχτυλάκι λιγότερο μπροστά στον κίνδυνο που είχε διατρέξει; Καλύτερα ζωντανός και με ένα δάχτυλο λιγότερο παρά νεκρός!
Φτάνοντας στο παλάτι ο αυτοκράτορας, πήγε αμέσως στις φυλακές και ελευθέρωσε τον κουρέα και μετά πήγε στον σοφό γέροντα, μπήκε στο κελί τον αγκάλιασε και του είπε: "Φίλε μου, συγχώρεσε με, για το κακό που σου έκανα, τι τυφλός που ήμουνα. Με συνέλαβαν οι αιρετικοί της θεάς Κάλι και ενώ ήταν έτοιμοι να με θυσιάσουν, είδαν πως μου έλειπε το μικρό μου δαχτυλάκι και με άφησαν να φύγω, είχες δίκιο φίλε μου, "ότι μας συμβαίνει είναι για το καλό μας!" Συγχώρεσε με φίλε μου, θα είσαι πάντοτε κοντά μου και όλο το βασίλειο σου ανήκει...
Αλλά τώρα πες μου σε παρακαλώ πολύ, εσύ, που σε έβαλα φυλακή, "που είναι το καλό που συνέβηκε σε σένα;" Με ηρεμία ο γέροντας κοίταξε τον αυτοκράτορα και του απάντησε: "Βλέπετε εξοχότατε, εάν δεν με είχατε φυλακίσει θα σας είχα συνοδέψει, όπως πάντα, στο κυνήγι σας στο δάσος και σε εμένα δεν λείπει κανένα δάχτυλο...! "Ότι μας συμβαίνει είναι για το καλό μας".
__________
  Πηγή: koukfamily.blogspot.gr

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΓΓΛΟΦΩΝΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΤΟ YOUTUBE;

Η Κατερίνα Παπαχρήστου των Tango with Lions, δημιουργός του τραγουδιού 

Δεν είναι της Monika. Δεν είναι της Nανάς Μούσχουρη, ούτε και των Aphrodite’s Child, καλλιτεχνών δηλαδή που καυχιούνται δικαίως ότι είχαν διεθνή καριέρα. Μπορεί και να κάνουμε λάθος, όμως το δημοφιλέστερο σε views ελληνικό αγγλόφωνο τραγούδι στο youtube, είναι το “In a bar” των Tango with lions, που όπου να ‘ναι πλησιάζει τα έξι εκατομμύρια views.

Από τον ΒΥΡΩΝΑ ΚΡΙΤΖΑ 

Πώς έγινε αυτό; Πώς ένα τραγούδι που κυκλοφόρησε το 2011 και δεν έκανε ποτέ επιτυχία στα charts καμίας χώρας, ούτε και ακούστηκε τρομερά πολύ στη δικιά μας, πήρε τόσα clicks;    Προφανώς με βοήθεια από το εξωτερικό. Η Κατερίνα Παπαχρήστου, πάντως, κεντρικό πρόσωπο των Tango with Lions και δημιουργός του μελαγχολικού αυτού τραγουδιού, δεν έχει ιδέα για το πώς και τι. Κι όταν την παίρνω τηλέφωνο, ξαφνιάζεται: «Δεν ξέρω λεπτομέρειες…. Το μόνο που ξέρω είναι ότι το ανέβασε μια κοπέλα που έχει λογαριασμό στο youtube και λέγεται “tzortzinious”. Την είχα γνωρίσει σε κάποια φάση πριν από χρόνια. Μήπως θες να της στείλω»;

Φωτο: Theo Vranas, Inner Ear Records 
Της στέλνω εγώ, βρίσκοντας το e-mail της από τον λογαριασμό της. Και δύο μέρες μετά, η tzortzinious απαντάει: “Συνδυασμός πολλών παραγόντων. Το “In a bar” είχε την τύχη να βρίσκεται δίπλα σε ένα άλλο κομμάτι που είχα αναρτήσει ένα χρόνο πριν  και αριθμούσε ήδη κάποια εκατομμύρια views, με αποτέλεσμα οι ακροατές  εκείνου του κομματιού να προσανατολίζονται από τα προτεινόμενες επιλογές στους Tango with Lions.
 Σημαντικό ρόλο έπαιξε σίγουρα η φωτογραφία της όμορφης κοπέλας που κάθεται στο μπαρ και μαγνητίζει το βλέμμα, η ονομασία της μπάντας και ο τίτλος του κομματιού. Όλα αυτά σε κάνουν να θέλεις να πατήσεις το play. Σε δεύτερο χρόνο, άρχισε το μοίρασμα σε facebook, tumblr  και ιδίως  ανάμεσα στους χρήστες του YouTube.
 Tα μουσικά blogs ήρθαν σαν τρίτο κύμα, όταν είχε ήδη αυξηθεί ο όγκος της επισκεψιμότητας. Tέλος, εκείνο που κράτησε όσους πάτησαν πάνω στο βίντεο είναι η μουσική η ίδια - και αυτό είναι το ουσιώδες». Όσο για το πραγματικό όνομα και την ιδιότητα της tzortzinious: Τζωρτζίνα Κομνηνού, υπεύθυνη επικοινωνίας του ιντερνετικού σταθμού Innersound Radio.

   Η διαδικτυακή επιτυχία του “In a bar”, βέβαια, είναι πρωτοφανής μόνο όσον αφορά τα αγγλόφωνα τραγούδια. Γιατί στα ελληνόφωνα, έχει κι αλλού πορτοκαλιές: Το «Δεν ταιριάζετε σου λέω» του Παντελή Παντελίδη, φλερτάρει αυτή τη στιγμή με τα 14 εκατ. views - σε μια χώρα 11 εκατομμυρίων ανθρώπων. Το νούμερο του Παντελίδη γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό, αν παρατηρήσει κανείς πως το “Love Interruption” του Jack White, για παράδειγμα (τραγούδι-χιτ ενός δημοφιλούς Αμερικανού ροκ σταρ, που κυκλοφόρησε επίσης το 2012 και ακούστηκε σε όλο τον κόσμο), έχει μόλις 10 εκατομμύρια views!

   Συμπέρασμα; Η Ελλάδα ακούει youtube. Και στον κόσμο του youtube (που, ας μη γελιόμαστε, είναι το κύριο Μέσο πρόσβασης στη μουσική σήμερα), ο Παντελίδης είναι πιο δημοφιλής από τον Jack White…

   To τραγούδι “In a bar” των Tango with Lions βρίσκεται στο άλμπουμ “Verba Time” που κυκλοφορεί από την Inner-ear.

  



Πηγή: www.lifo.gr

ΤΟ CIRQUE DU SOLIEL ΠΩΛΕΙΤΑΙ



Ο Guy Laliberté, ο άνθρωπος που πήρε το  Cirque du Soleil από το χείλος της χρεοκοπίας το 1984, και κατάφερε να βρει έναν διαφορετικό δρόμο στη μαζική ψυχαγωγία εξέφρασε πλέον την επιθυμία να πουλήσει την πλειοψηφία των μετοχών του.

 Η είδηση, σύμφωνα με δημοσιεύματα ΜΜΕ του Κεμπέκ, όπου είναι η έδρα του Cirque du Soleil, έχει προκαλέσει μια πραγματική πολιτική επανάσταση, σύμφωνα με το The Globe and Mail.

   Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα και αναδημοσιεύει η El Pais, ο Laliberté θέλει να κρατήσει μόνο το 10% της εταιρείας, που αποτιμάται σε περίπου δύο εκατομμύρια δολάρια. Χαρακτηριστικό της αναστάτωσης που έχει δημιουργήσει η είδηση είναι ότι πολιτικά κόμματα του Κεμπέκ ζητούν από την κυβέρνηση η περιουσία του Cirque du Soleil να μείνει στη χώρα. «Το Κεμπέκ δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να χάσει μια τέτοια αξία και ένα τόσο αναγνωρισμένο εμπορικό σήμα με μια τέτοια εταιρεία", δήλωσε ο François Legault, ηγέτης του κόμματος CAQ, καθώς αν κάποιος από το εξωτερικό αγοράσει το τσίρκο τότε οι πιθανότητες να μείνει η έδρα του στο Κεμπέκ είναι λιγοστές. Πάντως ο υπουργός Οικονομίας της γαλλόφωνης περιοχής δήλωσε ότι δεν είναι εύκολο να βρεί κάποιον επενδυτή από το Κεμπέκ.

   Το Cirque du Soleil απασχολεί άμεσα ή έμμεσα 1.400 άτομα.   Εκπρόσωπος του  έχει δηλώσει ότι επιδιώκει «στρατηγικό σύμμαχο» και ότι ο Laliberté αναλύει όλες τις επιλογές.
 Το  τσίρκο, που εκτελεί επιδείξεις σε όλο τον κόσμο είχε το 2013 έσοδα της τάξης των 700 εκατομμυρίων ευρώ.

 Ο Guy Laliberté είναι Νούμερο  21 στην λίστα του Forbes των δισεκατομμυριούχων στον Καναδά, με περιουσία 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.



 Πηγή: www.lifo.gr

ΟΙ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΝΤΟΦΛΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ



Μεγάλη συζήτηση και εκατοντάδες αρνητικά σχόλια προκαλεί στα social media μια απίστευτη πρωτοβουλία ενός ιερέα στην Κύπρο να θέσει σε προσκύνημα τις πλαστικές παντόφλες του Αγίου Γέροντα Παϊσίου.

   Δυο πλαστικές παντόφλες βαλμένες σε ξύλινη θήκη υπό μορφή λειψανοθήκης και μια εικόνα του Αγίου Παϊσίου, τοποθετήθηκαν σε τραπέζι στο Ναό προκειμένου οι πιστοί να τις προσκυνήσουν.    «Πρόκειται για οικογενειακό κειμήλιο του πατέρα μου» υποστήριξε ο ιερέας που είχε την ιδέα να πραγματοποιήσει αυτό το προκλητικό προσκύνημα μιλώντας στο orthodoxia.info.   Παραδέχθηκε μάλιστα πως υπήρξαν αντιδράσεις και στην Κύπρο ενώ η Μητρόπολη Λεμεσού στην οποία ανήκει ο ναός που πραγματοποιήθηκε το προσκύνημα κάλεσε τον κληρικό για εξηγήσεις.

   «Ήταν λάθος μου που δεν ενημέρωσα πριν την Μητρόπολη» είπε κατά την συνομιλία του με το orthodoxia.info ο κληρικός που προσπάθησε να δικαιολογήσει την πράξη του λέγοντας πως κατά την διάρκεια εγκαινίων ιερού ναού αφιερωμένου στους Όσιους Αρσένιο και Παίσιο είχε τεθεί σε προσκύνηση ράσο του δεύτερου.   Μετά τις αντιδράσεις το «κειμήλιο» αποσύρθηκε. 



Πηγή: www.lifo.gr

ΣΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΥ EURO U-17 Η ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΙΔΩΝ

EURO U-17: Στα τελικά η Εθνική Παίδων!
Η Εθνική Παίδων χάρισε άλλη μια επιτυχία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς εξασφάλισε την πρόκριση στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2015, τερματίζοντας στην κορυφή του 4ου ομίλου της elite round.
Η ελληνική ομάδα έμεινε στο 0-0 με τη Λευκορωσία στο τελευταίο ματς του ομίλου, όμως ο βαθμός αυτός ήταν αρκετός όχι μόνο για την πρόκριση, αλλά και για την πρωτιά. Στα τελικά της Βουλγαρίας (6-22 Μαΐου) θα ακολουθήσει και η Ιρλανδία, παρά την ήττα της 1-0 από τη διοργανώτρια Πολωνία.
Στον αγώνα με τη Λευκορωσία, ο μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο τερματοφύλακας Πλοτνίκοφ, ο οποίος πραγματοποίησε τουλάχιστον πέντε σπουδαίες αποκρούσεις, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι οι τελικές προσπάθειες ήταν 12-3 υπέρ της Ελλάδας.
Ο διαιτητής της αναμέτρησης, Γκιόργκι Κρουασβίλι (Γεωργία), παρατήρησε με κίτρινη κάρτα τους Λάμπρου, Κίσελ, Μπάχαρ, Κουτσίνσκι.
ΕΛΛΑΔΑ: Σιαμπάνης, Κατράνης, Ευαγγέλου (68΄ Δοδοντσάκης), Νικολάου, Λημνιός, Μίγγος, Λάμπρου (70΄ Κυρτζιαλίδης), Παυλίδης, Ρέτσος, Νάτσος, Τσίγγος (79΄ Καραμήτος)
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ: Πλοτνίκοφ, Σβετσόφ, Κουτσίνσκι, Κίσελ, Καζάντσεφ, Κόρζουν (76΄ Μπελέζιακ), Μπάχαρ, Σαραμάχα, Ντιτσένκοφ, Μπούρακ, Κουπτσόφ


ΕΓΙΝΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΘΥΜΙΑΤΟ

Eγινε και αυτό: το πρώτο ηλεκτρονικό θυμιατό! [εικόνες]
Το πρώτο ηλεκτρονικό θυμιατό είναι γεγονός, αφήνοντας πλέον τους πιστούς να αναπνέουν λιγότερες τοξικές ουσίες μες στην εκκλησία.
Από την πρόοδο της τεχνολογίας δεν ξέφυγε ούτε η εκκλησία. Ο ιερέας Νταν Ντράγκαν από την Ρουμανία ήταν ο εμπνευστής του πρώτου ηλεκτρονικού θυμιατού, αναθέτοντας σε νεαρό την κατασκευή του.
Στόχος της εφεύρεσης ήταν η αποφυγή του μαυρίσματος των αγιογραφιών αλλά και το να αναπνέουν καλύτερα οι πιστοί μέσα στην εκκλησία, αποφεύγοντας τις τοξικές ουσίες. 


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/

Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ ΤΟΥ 2015



Στο κέντρο της Αθήνας το ψιλόβροχο δεν κατάφερε να χαλάσει την εθνική μας φιέστα.

Στέφανος Δάνδολος


Ο τίτλος θα μπορούσε να είναι "λίγο τσάμικο, λίγο κρασί και το αγόρι μου", αλλά τα ειλικρινή χαμόγελα των γονιών με τα πιτσιρίκια τους απέδειξαν ότι, είτε με χορούς είτε όχι, η επέτειος αυτή σημαίνει κάτι, κάτι που για τον καθένα είναι διαφορετικό. Για άλλους είναι ένας ιστορικός συμβολισμός που αντέχει ακόμη, για άλλους ένα αλληγορικό μήνυμα αφύπνισης, για άλλους απλά μια αφορμή να βολτάρουν με τις σημαίες τους, για τον Νίκο Δήμου μια παρωδία, για άλλους μια ευκαιρία να δουν άρματα μάχης από κοντά. Όσοι έμειναν σπίτι, ίσως είδαν για χιλιοστή φορά τον "Παπαφλέσσα" και τις λοιπές ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου. Οι γενειάδες ήταν ανέκαθεν ψεύτικες και ενδεχομένως σήμερα να μοιάζουν πιο ψεύτικες από ποτέ, αλλά κάτι η ελαφρά αφέλεια στην κινηματογραφική απόδοση της Ιστορίας, κάτι όλοι εκείνοι οι ηθοποιοί που αγαπήσαμε από μικροί, τα "εθνικο-πατριωτικά" έπη της Φίνος γοητεύουν περισσότερους από όσους το παραδέχονται. Η μόνη διαφορά με πέρυσι και με πρόπερσι ήταν τελικά το παραδοσιακό γλέντι που εισήγαγε η κυβέρνηση. Προσωπικά δεν με χάλασε καθόλου.
Για την ακρίβεια, δεν το βρήκα διόλου δυσάρεστο (όπως δεν το βρήκα και διόλου ευχάριστο). Εντάξει, είπα, αισθανθήκαμε την ανάγκη να χορέψουμε, ούτε κρύο ούτε ζέστη. Να θυμηθούμε και τις παραδοσιακές στολές, να θυμηθούμε και τους εύζωνες, να θυμηθούμε και τις γυροβολιές στον αέρα. Δεν θα τσακωθώ περί αισθητικής, γιατί δεν είμαστε και Νέα Υόρκη να χαλάσουμε την χίπστερ τρεντινιά μας με λίγη φουστανέλα. Απλώς αναρωτιόμουν. Αναρωτιόμουν πώς το σκέφτηκαν οι εμπνευστές. Γιατί άραγε τώρα αυτή η αφύπνιση της παράδοσης; Γιατί όχι όλα αυτά τα χρόνια; Γιατί αυτή την στιγμή; Γιατί φέτος; Δυσκολεύτηκα λίγο αλλά βρήκα δυο-τρεις απαντήσεις. Πρώτα σκέφτηκα ότι στους μεγάλους καημούς η διέξοδος είναι τα μεγάλα γλέντια, κάπου το είπε κάποτε ο Κοεμτζής αυτό. Αλλά μου φαίνεται λίγο αφελές να ισχύει κάτι τέτοιο σε συλλογικό επίπεδο και συν τοις άλλοις, επικοινωνιακά, είτε με αυτή την κυβέρνηση είτε με την προηγούμενη, ποτέ δεν θα παραδεχόμασταν δημόσια ως χώρα ότι ζούμε μεγάλους καημούς, θα έκανε κακό στο προφίλ μας.
Αναρωτήθηκα κατόπιν μήπως θέλαμε να στείλουμε ένα μήνυμα στο εξωτερικό. Ότι είμαστε καλά, ότι είμαστε χαρούμενοι, ότι τους γράφουμε στα παλιά μας τα παπούτσια, ότι δεν πα να λυσσάνε εμείς γιορτάζουμε τις εθνικές μας επετείους χορεύοντας. Όσο αφελής κι αν ήταν η σκέψη, με απασχόλησε αρκετή ώρα. Τελικά όμως ούτε αυτό μου φάνηκε σοβαρό επιχείρημα. Ξύπνησε χθες το πρωί ο Ντάισεμπλουχ με την πρεμούρα να μάθει πώς γιορτάζουν οι Έλληνες στο Σύνταγμα; Δε νομίζω. Απεναντίας, τρέφω την υποψία πως η Μέρκελ και ο Σόιμπλε θα προτιμούσαν να πεθάνουν από πλήξη αντί να σηκώσουν το τηλέφωνο προκειμένου να πληροφορηθούν αν χορεύουμε ή αν κουνάμε τα σημαιάκια βιδωμένοι στις θέσεις μας. Έτσι, η μόνη εκδοχή που μπόρεσα να δώσω είναι αυτή που στην ουσία πρεσβεύει και το νόημα της κάθε εθνικής επετείου: όπως στις 4 Ιουλίου οι Αμερικανοί νιώθουν ότι είναι ωραίο να είσαι Αμερικανός και γεμίζουν τον ουρανό με πυροτεχνήματα, έτσι και εμείς. Στις 25 Μαρτίου είναι ωραίο να νιώθεις Έλληνας. Οπότε ταιριάζουν και οι γυροβολιές των τσολιάδων, όσο φολκόρ κι αν είναι. Το κάναμε για τους εαυτούς μας. Τα τσούξαμε, το ευχαριστηθήκαμε, πέρασε.
Του χρόνου, να 'μαστε καλά, να το ξανακάνουμε.

Θα είμαστε όμως καλά; αναρωτήθηκε ένας φίλος φεύγοντας από το Σύνταγμα. Αυτό είναι το κακό με τα γλέντια, μόλις τελειώσουν μπορούν να σε κάνουν να νιώσεις την πιο βαθιά θλίψη του κόσμου. Τα πλήθη είχαν εγκαταλείψει την πλατεία, η βροχή είχε δυναμώσει και εκεί όπου πριν από λίγο δέσποζαν κουστουμαρισμένοι επίσημοι, ένστολοι και κόσμος που γλεντούσε, τώρα είχε απλωθεί μια εικόνα εγκατάλειψης, δρόμοι γεμάτοι σκουπίδια και σημαιάκια που ανέμιζαν πεταμένα στα πεζοδρόμια. Καθώς βράδιαζε, άκουσες στο ραδιόφωνο τις δηλώσεις του Γεν Βάιντμαν, του επικεφαλής της Bundesbank. "Η Ελλάδα", είχε πει νωρίτερα στο Ρόιτερς, "απέχει ακόμα πιο πολύ από το τέλος του Μαραθωνίου των μεταρρυθμίσεων και θα ήταν τραγικό αν εγκατέλειπε τις οικονομικές προσαρμογές". Άκουσες κάποιος άλλους να μιλούν για επικείμενη ρήξη. Άκουσες πάλι για τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων, που πάει από βδομάδα σε βδομάδα. Ύστερα, αριθμοί έπεσαν πάνω σου και σε πλάκωσαν σαν βουνό.
Ως το τέλος Μαρτίου, δηλαδή πιθανότατα πριν καν συγκληθεί το Eurogroup, πρέπει σε αυτή την χώρα να πληρωθούν περίπου 1,7 δισ. ευρώ -για μισθούς 465 εκατ. ευρώ, στα ασφαλιστικά ταμεία 860 εκατ. ευρώ και για την κάλυψη συναλλαγματικών κινδύνων άλλα 400 εκατ. ευρώ. Τον Απρίλιο οι ανελαστικές δαπάνες φτάνουν στα 3,5 δις. Νωρίς-νωρίς, στις 9 Απριλίου, πρέπει να πληρωθούν 448 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, για τόκους 200 εκατ. ευρώ, για μισθούς και συντάξεις 1,5 δις. Αυτομάτως, οι συλλογισμοί σου αφήνουν τους χορούς και τα πανηγύρια, και αναρωτιέσαι, υπάρχουν αυτά τα λεφτά; και αν δεν υπάρχουν, τι γίνεται; Άλλοι μιλάνε για αδιέξοδο, άλλοι επιμένουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, θα την βρούμε την άκρη, άλλοι κάνουν δηλώσεις για την φιέστα με τα τσάμικα. Ένας λαός σε κρίση ταυτότητας, διχασμένος ανάμεσα στον φόβο και στην ελπίδα, σαστισμένος από τις θολές γραμμές της πολιτικής ζωής και της πληροφόρησης, τσακισμένος από τις υποσχέσεις που στερεύουν όπως τα πλήθη στερεύουν από τις πλατείες, ένας λαός που λίγη ελπίδα να του δώσεις σε λάτρεψε, λίγη μουσική να του βάλεις σου χόρεψε, ένας λαός τόσο αντιφατικός, κακομαθημένος και αλλοπρόσαλλος, μα και τόσο εκδηλωτικός, τόσο αφάνταστα τρυφερός. Για τρεις-τέσσερις ώρες χθες κάποιοι ένιωθαν ωραία που ήταν Έλληνες. Μπράβο τους. Η 25η Μαρτίου είναι ωραία μέρα για να είσαι Έλληνας. Δυστυχώς όμως δεν είναι η μοναδική μέρα του χρόνου. Σήμερα το πρωί, κατηφόριζα την Πανεπιστημίου. Ό,τι θύμιζε την χθεσινή γιορτή ήταν μερικά σκισμένα σημαιάκια που κείτονταν σκορπισμένα στις λάσπες.



ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΛΑΣΗ;

Τι είναι κόλαση;
Υπάρχει άλλος κόσμος; Iδού, αγαπητοί μου, το τεράστιο ερώτημα πού θέτει σήμερα το ιερό Ευαγγέλιο.
Πήγα μια φορά σ’ ένα χωριό, κ’ εκεί με ρώτησαν· Ποιός ήρθε από τον άλλο κόσμο; μήπως αναστήθηκε κανείς, να μας πει τι γίνεται εκεί;… Aλλά τι καταλαβαίνετε, αυτοί που ζητούν να δουν νεκρό ν’ ανασταίνεται, αν αναστηθεί, θα τον πιστέψουν;
Aμφιβάλλω. Δεν αρνούμαι, ότι το ν’ αναστηθεί ένας νεκρός δεν είναι μικρή μαρτυρία. Aλλ’ υπάρχει άλλη ακόμη ισχυρότερη. Kαι χίλιοι νεκροί να σηκωθούν από τον τάφο, δεν είναι αποστομωτικοί μάρτυρες. Διότι είναι άνθρωποι. Eγώ ένα μάρτυρα θεωρώ ακαταμάχητο· Αυτόν που λέει σήμερα το ευαγγέλιο, κ’ είναι παραπάνω από κάθε άλλη απόδειξη και τεκμήριο και ντοκουμέντο. Kαι αυτός είναι η αγία Γραφή.
H αγία Γραφή δεν είπε ποτέ ψέμα, δεν βρέθηκε στις σελίδες της λάθος. Περιέχει τα λόγια του Θεού. Tο είπε ο Xριστός· «O ουρανός και η γη παρελεύσονται, οι δε λόγοι μου ου μη παρέλθωσι» (Mατθ. 24,35). Eγώ λοιπόν, αδελφοί μου, δεν περιμένω ν’ αναστηθεί νεκρός από τον τάφο. Oύτε να μου βεβαιώσει την πίστι μου ο άλφα ή ο βήτα επιστήμων. Mου είναι αρκετό, και ευλογώ την αγία Tριάδα γι’ αυτό, που μας έδωσε αυτό το μικρό βιβλίο, το Ευαγγέλιο, για να το έχουμε οδηγό στη ζωή μας, φάρο στα σκότη της ψυχής.
Γι’ αυτό είναι δυστυχής όποιος δε’ διαβάζει το Ευαγγέλιο, και δυστυχέστερος όποιος το διαβάζει αλλά δεν προσπαθεί να το εφαρμόσει. Συνιστώ λοιπόν και παρακαλώ· Kανένα σπίτι χωρίς Ευαγγέλιο! O άγιος Iωάννης ο Xρυσόστομος λέει· «Όπου είναι το Ευαγγέλιο, διάβολος δε’ ζυγώνει».
* * *
Tο αθάνατο Ευαγγέλιο μας βεβαιώνει και για το ότι υπάρχει άλλος κόσμος. Tο κηρύττει η Παλαιά και ιδίως η Kαινή Διαθήκη. Yπάρχει κόλαση, υπάρχει παράδεισος. Tο κηρύττει παντού, το λέει και σήμερα με την παραβολή του πλουσίου και του Λαζάρου.
Nα τη διηγηθούμε; Eίναι γνωστή. Tί λέει;
Aκούγονται φωνές. Aπό πού; O πλούσιος φωνάζει από την κόλαση. Kόλαση; θα πείτε, πώ πω!… Nά σας πω, αδέρφια μου. Eγω σήμερα δεν ήθελα να κηρύξω. Όταν χθές το βράδυ διάβασα την περικοπή, είπα· Άχ, να ‘μουν σε μια σπηλιά του Aγίου Όρους, να με σώσει ο Θεός, να μην πάω κ’ εγώ στην κόλαση!… Γιατί κ’ εγώ, σαν αμαρτωλός, θέλω να μην υπάρχει κόλασις. Aλλ’ υπάρχει δυστυχώς! Oπως υπάρχει νύχτα, υπάρχει και κόλασις. Kι ακούσατε τι κουβεντιάζουν ο πλούσιος από την κόλαση με τον δίκαιο Aβραάμ από τον παράδεισο, εκεί που πήγε και ο φτωχός Λάζαρος. Tα λέει το ευαγγέλιο σήμερα.
Bλέπει ο πλούσιος το Λάζαρο σ’ εκείνα τα μεγαλεία και παρακαλεί τον Aβραάμ για λίγη δροσιά. Aδύνατον, απαντά ο Aβραάμ. Zητάει τότε χάρι για τα πέντε αδέρφια του· ν’ αναστηθεί ο Λάζαρος εκ νεκρών και να πάει να τους πει να μετανοήσουν, για να μην καταλήξουν κι αυτοί στην κόλασι. Λέει ο Aβραάμ· «Έχουσι Mωϋσέα και τους προφήτας» (Λουκ. 16,29), έχουν την αγία Γραφή. ―Όχι, λέει ο πλούσιος· εάν γίνει νεκρανάσταση, θα πεισθούν. - Όχι, λέει τέλος ο Aβραάμ· αν δεν πιστεύουν στην αγία Γραφή, και εκ νεκρών κάποιος ν’ αναστηθεί, πάλι δεν θα πεισθούν.
* * *
Bλέπουμε λοιπόν δύο πλουσίους. Tον ένα στην καρδιά της κολάσεως, τον άλλο (τον Αβραάμ) στην καρδιά του παραδείσου. Πώς συμβαίνει αυτό; Hταν αντίθετοι αυτοί. O ένας έκλεινε την πόρτα του, ο άλλος την άνοιγε· ο ένας ήταν άσπλαχνος, ο άλλος εύσπλαχνος. Δώστε μου πλουσίους σαν τον Aβραάμ! Tέτοιους να ‘χαμε, δεν θα υπήρχε φτωχολογιά. Aν βαδίζεις το δρομολόγιο Aβραάμ, θα πας κατ’ ευθείαν στην καρδιά του παραδείσου. Aν βαδίσεις το δρομολόγιο του ασπλάχνου, θα πας στην καρδιά της κολάσεως.
- Kαι τι είναι αυτή η κόλασις; θα ρωτήσετε.
Δική μου γνώμη ζητάτε; Δεν έχει αξία. Aς στηριχθούμε πάλι στην αγία Γραφή. Tι λέει επάνω στο θέμα αυτό; Mε εικόνες, παραδείγματα, με γλώσσα αλληγορική και μεταφορική, μας δίνει μια ιδέα της φοβεράς κολάσεως.
Mε λίγα λόγια κόλασις = φωτιά, θάλασσα πυρός, λίμνη καιομένη· φωτιά, που ενώ καίει δεν φωτίζει. H κόλασις είναι σκότος. H κόλασις είναι τριγμός των οδόντων, θα χτυπούν τα σαγόνια. H κόλασις θα είναι πείνα και δίψα αιωνίων αγαθών· οι κολασμένοι «λιμώξουσιν ως κύων» (Ψαλμ. 58,7,15), θα είναι σαν τα πεινασμένα σκυλιά. Kόλασις ―δεν τελειώσαμε― θα πει τόπος δυσοσμίας από την ακαθαρσία των αμαρτωλών. Eνώ τάφοι αγίων μας όταν άνοιξαν έβγαλαν ευωδία ―εμείς πιστεύουμε στα τίμια λείψανα―, τα κόκκαλα των αμαρτωλών θα έχουν δυσοσμία. Ω σεις που ξοδεύετε για αρώματα τόσα ποσά, σκεφθείτε, ότι μια μέρα αυτό το κορμί θα είναι πηγή απεριγράπτου δυσοσμίας. Kόλασις είναι δεσμά αφόρητα. Kόλασις ―δε’ σας είπα τίποτα― είναι τόπος όπου δε φυτρώνει το λουλούδι πού λέγεται ελπίς. Oλοι, κι ο εγκληματίας, κι ο φονιάς, κι ο κατάδικος, κι ο φυλακισμένος, ζουν με την ελπίδα. Eλπίδα, ποτέ μην αφήσεις τον άνθρωπο! Aλλά εκεί, στην κόλαση, δεν υπάρχει πια ελπίδα μεταβολής και διορθώσεως. Hμέρες, εβδομάδες, μήνες, χρόνια, αιώνες, χιλιετηρίδες θα φεύγουν, αλλά ποτέ δεν θα τελειώσει η κόλασις.
Eνα παράδειγμα. Ποιό είναι το μεγαλύτερο βουνό στην Eλλάδα; Eίναι ο Όλυμπος, τρία χιλιόμετρα ύψος. Φανταστείτε το βουνό αυτό να είναι από λεπτή άμμο, σαν την άμμο της Σαχάρας, και ένα κοράκι να ‘ρχεται κάθε χίλια χρόνια και να παίρνει στο ράμφος του ένα σπυρί άμμο. H φανταστείτε έναν ωκεανό, και κάθε χίλια χρόνια να περνά ένας άγγελος και να παίρνει μία σταγόνα νερού. Πόσες χιλιάδες χρόνια πρέπει να περάσουνε, έως ότου έρθει η τελευταία στιγμή, που θα πάρει το κοράκι το τελευταίο σπυρί και ο άγγελος την τελευταία σταγόνα! Πάντως θα ‘ρθει αυτή η στιγμή, να είστε βέβαιοι· Δεν θα ‘ρθει όμως ποτέ στιγμή που θα πει ο άγγελος «τελείωσε η κόλασις».
Ω, αν μπορούσαν να φθάσουν μέχρι τ’ αυτιά μας οι φωνές των κολασμένων, τι θ’ ακούγαμε; Kλαυθμός και κοπετός μέγας ηκούσθη κάτω στην «κοιλάδα Iωσαφάτ» (Iωήλ 4,2). Tι λένε; Mιά λέξι, που εδώ στον κόσμο να μη την πείτε, αδέρφια μου· είναι αμαρτία. Ποιά λέξη; «Kατάρα», «Kατάρα»!… Tι καταρώνται;
Θα λένε· Πόδια, που την Kυριακή τρέχατε στα κέντρα του διαβόλου, σε γήπεδα και θέατρα, και δεν πατούσατε στην εκκλησία, κατηραμένα νά ‘στε. Xέρια, πού δεν κάνατε το σημείο του σταυρού κανονικώς και ευρύθμως με την προσευχή «Kύριε ημών Iησού Xριστέ, ελέησόν με τον αμαρτωλόν»· χέρια, πού δε’ δώσατε ελεημοσύνη, χέρια πού χτυπήσατε, χέρια πού ματώσατε, χέρια πού σκοτώσατε, χέρια που παλαμίσατε το άγιο Ευαγγέλιο, χέρια που χτυπήσατε μάνα και πατέρα, να ‘στε κατηραμένα. Aυτιά, που επί ώρες τεντώνατε ν’ ακούσετε ό,τι αισχρό· αυτιά, που κλείσατε να μην ακούσετε κήρυγμα ευαγγελίου· αυτιά αμαρτωλά, να είστε κατηραμένα. Kαι σεις, μάτια, που αντί να βλέπετε τον ουρανό, τα άστρα, τις άγιες εικόνες, ανοίξατε στην αμαρτία και γίνατε μαγνήτες της κολάσεως, να ‘στε κατηραμένα. Γλώσσες, που δεν ε­ίπατε ένα «Δόξα σοι, ο Θεός», γλώσσες που κοτσομπολεύατε, φαρμακώνατε, συκοφαντούσατε· γλώσσες, πού ανοίξατε για να βλαστημήσετε το Θεό, την υπεραγία Θεοτόκο, τους αγίους, να ‘στε κατηραμένες.
* * *
Ω αδελφοί μου! Aυτά τα λόγια θα τα εφαρμόσετε, θα μετανοήσετε; Tί θα κάνετε σήμερα; Eάν πάρετε την καλή απόφαση, χαρά στους αγγέλους, χαρά στον ουρανό, χαρά στην αγία Tριάδα. Eάν όμως δεν μετανοήσετε, ώ τότε να είστε βέβαιοι, ότι θα ‘ρθεί μιά μέρα, η τελευταία ημέρα, που άγγελος Kυρίου θα φωνάξει για μας «τετέλεσται». Διότι «απόκειται τοις ανθρώποις άπαξ αποθανείν, μετά δε τούτο κρίσις» (Eβρ. 9,27), θα πεθάνουμε για να κριθούμε.
Σας δίνω, τέλος, μιά ευχή· «Xριστιανά τά τέλη της ζωής ημών, ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά και καλήν απολογίαν την επί του φοβερού βήματος του Xριστού» (θ. Λειτ.). Eύχομαι, όλοι μας, όταν φθάσει η τελευταία ώρα, να σφραγίσουμε τη ζωή μας με τά λόγια του ληστού «Mνήσθητί μου, Kύριε, όταν έλθεις εν τη βασιλεία σου» (Λουκ. 23,42). Aμήν.
«…Iνα μη και αυτοί έλθωσιν εις τον τόπον τούτον της βασάνου» (Λουκ. 16,28)
† επίσκοπος Aυγουστίνος
(Ιερός ναός Aγίου Aθανασίου [Γεφύρας] – Θεσσαλονίκης 30-10-1960)


ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...