Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

ΟΤΑΝ ΟΙ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ-ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΘΕΤΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ

Η σχέση της νέας μητέρας με την μητέρα της και η οριοθέτηση της γιαγιάς προς το εγγόνι της συνάδουν και πολλές φορές πάνε μαζί. Το τι σχέση έχει κάποιος και συνεχίζει να έχει με τον γονιό του θα φανεί και θα βγει και στην σχέση που υπάρχει στην τρίτη γενιά δηλαδή στο εγγόνι.Φαίνεται να υπάρχουν αρκετά προσωπικά προβλήματα και θέματα μεταξύ της κόρης και της μητέρας όπου αυτό αρχίζει να είναι περισσότερο εμφανή στην εξέλιξη, στο μεγάλωμα και κατά πόσο επεμβαίνει ή παρεμβαίνει η γιαγιά στην ανατροφή και στην διαπαιδαγώγηση του εγγονού.
Η θέση του παππούδων
Οι γιαγιάδες και οι παππούδες αποτελούν ανεκτίμητη αξία για την ζωή ενός παιδιού. Οι ίδιοι λατρεύουν τα εγγόνια τους, χωρίς να υπάρχει από τα παιδάκια αντάλλαγμα, ή αργότερα να φέρουν καλούς βαθμούς και να είναι τα απόλυτα υπάκουα παιδιά. όταν απομακρυνθούν οι παππούδες από την ζωή των εγγονών στερούμε αρκετά από την ψυχή και των δύο. Παππούς και γιαγιά συμβάλλουν σημαντικά στην ευτυχία ενός παιδιού αλλά μπορούν επίσης, να παρεμβάλλονται σοβαρά στην εκπαίδευση του. Δεν χρειάζεται να ζητούν τίποτα, αλλά να προσφέρουν. Ακούγονται ιδανικά όλα αυτά;;;
Και όμως με καλή και συνεχή προσπάθεια τίποτα δεν είναι αναπόφευκτο, αρκεί οι νέοι γονείς να γνωρίζουν καλά τους γονείς τους, τις αδυναμίες τους, τα όρια τους και να υπάρχει μία ήρεμη επικοινωνιακή σχέση. Ακούμε πολύ συχνά αυτό στην πράξη να μην επιτυγχάνεται πάντα με επιτυχία και εδώ χρειάζεται ο νέος γονέας να πάρει την απόφαση τι κερδίζει και τι χάνει, εάν δηλαδή μπορεί να συνεργαστεί με τον μεγαλύτερο γονέα του (γιαγιά-παππού) ή όχι. Οι αραιές επισκέψεις και η περιστασιακή μακρύτερη παραμονή των παππούδων με τα παιδιά μπορεί αρκετές φορές να είναι περισσότερο εποικοδομητική και ωφέλιμη για την ψυχολογία ενός παιδιού από την συνεχή και καθημερινή επαφή. Αυτό κρατάει τα όρια μεταξύ και των τριών γενεών και αποφεύγονται οι συνεχείς καβγάδες και εντάσεις μεταξύ νέων και μεγαλύτερων γονέων.
Σε ορισμένες συνθήκες ορισμένοι παππούδες μπορεί να υποχρεωθούν να αναλάβουν πατρικές ευθύνες και σ’ αυτή την περίπτωση μπορεί να φέρονται σαν ηλικιωμένοι γονείς που απέκτησαν στερνοπαίδια. Δυσκολία συνεννόησης μπορεί να δημιουργηθεί ανάμεσα στους νέους γονείς και στους παππούδες όταν οι δεύτεροι επεμβαίνουν στην εκπαίδευση των εγγονιών τους και δυσκολεύονται να κρατήσουν μία κοινή γραμμή, την οποία την έχουν θέσει εξαρχής τα παιδιά τους. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν ζουν όλοι μαζί κάτω από την ίδια στέγη ή σε πάρα πολύ κοντινές αποστάσεις. Η παραδοσιακή ελληνική οικογένεια μέχρι και σήμερα τιμά αυτό το μοντέλο συγκατοίκησης για διάφορους και ποικίλους λόγους. Γονείς και παιδιά να μένουν φεριπείν όλοι στην ίδια πολυκατοικία, ή σε πολύ κοντινά σπίτια. Σε γενικότερες γραμμές παρατηρείται ότι η γιαγιά είναι εκείνη που παρεμβάλλεται περισσότερο στην ανατροφή του εγγονού απ’ ότι ο παππούς. Ο δεύτερος στέκεται πιο διακριτικά και συνεπής στον ρόλο και στην θέση του. Η γυναίκα-γιαγιά έχει ανάγκη και περισσότερο την τάση του ελέγχου και της χειριστικότητας, με κάποιον τρόπο φαίνεται ότι δυσκολεύεται ότι ο νέος γονιός έχει νέα θέση, άποψη, στάση διαπαιδαγώγησης προς το δικό του παιδί. Η γιαγιά ενδόμυχα πιστεύει ότι μόνο εκείνη τα ξέρει όλα καλά και τέλεια και σπεύδει να συμπληρώνει, ή να διορθώνει την κόρη, ή τον γιο της σ’οτιδήποτε έχει να κάνει με το μικρό παιδί. Ορισμένες φορές μπορεί κάποιος να συζητήσει με τους παππούδες και γιαγιάδες με περισσότερη επιτυχία απ’ ότι με τους γονείς. Ναι, μπορεί να συμβεί και αυτό. Σε οποιαδήποτε περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να αναμιγνύονται καθόλου στην πραγματική εκπαίδευση όπου έχουν θέσει οι νέοι γονείς στο παιδί τους. Ας μην ξεχνούν ότι ο πρώτος ρόλος του παιδιού είναι εκείνος του γονιού και οι παππούδες καλύπτουν μία άλλη θέση δευτερεύουσα και χωρίς ευθύνες. Εκείνοι είχαν τον πρώτο ρόλο όταν μεγάλωναν τα δικά τους παιδιά τώρα ήρθε η ‘ώρα να παραδώσουν επάξια και με εμπιστοσύνη την σκυτάλη αυτή στα δικά τους παιδιά για να αναθρέψουν και να μεγαλώσουν τα μικρά τους παιδιά.
Children-Enjoy-With-Grandy-And-Grandfather
Όταν η γιαγιά παρεμβαίνει στην διαπαιδαγώγηση που θέτει η κόρη της στο παιδί της 
Εδώ, όπως αναφέρθηκε και στην εισαγωγή χρειάζεται από την μεριά της νέας μητέρας/γονιού να επιλέξει πως η ίδια θέλει να αναθρέψει και να μεγαλώσει το παιδί της και βέβαια να βρεθούν τρόποι και λύσεις που θα είναι προς όφελος της δικής της νέας οικογένειας. Πολλοί νέοι άνθρωποι στις ημέρες μας θεωρούν λόγω των πρακτικών τους καθημερινών δυσκολιών ότι δεν έχουν πολλές επιλογές ώστε να κρατήσει κάποιος το παιδί τους και να τους βοηθά, οπότε επιλέγουν την λύση – γιαγιά!! Στην περίπτωση όμως που η νέα μητέρα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά δικά της θέματα με την μητέρα της και αυτό βγαίνει επάνω στο μικρότερο παιδί/εγγόνι όσο και να μην υπάρχει η κατάλληλη συνεργασία χρειάζεται ο νέος γονιός να εμπιστευτεί τις δικές του δυναμικές, να απελευθερωθεί και να βρει μέσα και τρόπους όπου η ψυχική ηρεμία της ίδιας αλλά και η εξέλιξη του παιδιού θα συμβαδίζουν. Οι κόντρες των δύο πρώτων γενεών μπορεί να αποβούν μοιραίες στην τρίτη –γενιά- που συνήθως είναι τα μικρά παιδιά. Όποια διαφωνία ή διαφορά, ή ένταση, ή αρνητικό βίωμα και να υπάρχει με την γιαγιά, η νέα μητέρα χρειάζεται να επικεντρωθεί πλέον στην δική της οικογένεια είτε αυτή είναι μονογονεική είτε όχι.
Πολλές φορές οι άνθρωποι θεωρούν ότι έχουν μόνο μία επιλογή γύρω τους και συνήθως αρπάζονται μόνο από αυτή, η οποία ξέρουν πολύ καλά ότι δεν είναι και ότι καλύτερο τελικά. Χρειάζεται οι ορίζοντες να ανοίγουν και να βλέπουμε πιο μακρινές λύσεις και διεξόδους, στην συγκεκριμένη περίπτωση, μπορεί η νέα μητέρα να ζητήσει την βοήθεια της από κάποιον άλλον παππού ή γιαγιά που πιστεύει ότι η επικοινωνία τους να είναι καλύτερη, ή να αποταθεί σ’ ένα κρατικό βρεφονηπιακό σταθμό, ακόμα υπάρχουν κάποιοι χώροι όπου αρκετοί νέοι εθελοντές με όρεξη και μεράκι φιλοξενούν σε ειδικά κατάλληλα εκπαιδευτικούς χώρους και φιλοξενούν τα παιδία για κάποιες ώρες όταν ο γονιός αδυνατεί να είναι μαζί του ορισμένες ώρες μέσα στην ημέρα.
Για να δούμε όμως ότι υπάρχουν και επιπλέον λύσεις χρειάζεται να γίνει ένα ξεκαθάρισμα με αυτά που πονάνε από τα παλιά, δηλαδή τις αιχμηρές σχέσεις μεταξύ νεαρής μητέρας και της μεγαλύτερης μητέρας. Πλέον υπάρχει μία άλλη νέα ζωή που δεν χρειάζεται να είναι το αντικείμενο τω λαθών και των αρνητικών βιωμάτων των προηγούμενων γενεών.
grandparents-and-grandchildren
Και τον λόγο παίρνουν οι παππούδες/γιαγιάδες 
Οι μεγαλύτεροι γονείς σαφώς έχουν μία περισσότερη πείρα επάνω τους όσον αφορά το μεγάλωμα των παιδιών τους. Κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό. Οι παππούδες θεωρούν ότι τα παιδιά τους χρειάζονται πάντα την καθοδήγηση τους ακόμα και στην ανατροφή της νεότερης γενιάς δηλαδή των εγγονιών. Χρειάζεται εδώ οι μεγαλύτεροι γονείς να συνηδητοποήσουν ότι χρειάζεται να αφήσουν χώρο στα νέα παιδιά τους να μεγαλώσουν εκείνα τα δικά τους παιδιά και εκείνοι να παραμείνουν διακριτικά στον ρόλο του παππού και της γιαγιάς. Σήμερα οι νέοι έχουν μία διαφορετική τακτική από τις προηγούμενες γενιές όσον αφορά την διαπαιδαγώγηση των μικρών παιδιών τους. Οι σύγχρονοι ηλικιωμένοι φέρνουν μαζί τους την δική τους προσωπική ιστορία, την αγωγή που οι ίδιοι πήραν ή έδωσαν γεγονός που πολλές φορές τους εμποδίζει να εξελίσσονται τόσο γρήγορα ώστε να κατανοήσουν την ψυχολογία των σύγχρονων μητέρων και των παιδιών τους. Ορισμένες φορές και άθελα της η γιαγιά μπορεί υποσυνείδητα να αισθάνεται ζήλια για την ελευθερία που εξασφαλίζει στην νεαρή μητέρα ή για την ‘άνεση της, πράγμα που η ίδια είχε στερηθεί στα δικά της νεαρά χρόνια. Τότε είναι πολύ πιθανό, να αναζητήσει, να αναπληρώσει και να «πάρει στα χέρια της» όλη την κατεύθυνση του σπιτιού και το μεγάλωμα του εγγονού της.
Οι εμπειρίες που θα μοιραστείτε μαζί με το εγγόνι είναι πολύ συχνά πιο ουσιαστικές και οι αναμνήσεις του θα κρατήσουν μια ζωή! Οι γιαγιάδες και οι παππούδες μπορούν κάλλιστα να το απολαύσουν και τα υπόλοιπα να τα αφήσουν στην θέση και στον ρόλο των παιδιών τους. Να είστε προσεκτική μην πέσετε στην παγίδα της υπερενθουσιώδης γιαγιάς. Προσπαθήστε να βοηθάτε περισσότερο τους νέους γονείς και όχι λιγότερο.
Τι γίνεται με τις αραιές συναντήσεις των παππούδων με τα εγγόνια τους;; Σ΄αυτές τις περιπτώσεις όταν οι παππούδες ζουν πολύ μακριά και δεν έχουν συχνή επαφή με τα εγγόνια, ή οι σχέσεις παππούδων και νέων γονέων είναι αποστασιοποιημένες και διακριτικές ή απόμακρες υπάρχει η περίπτωση οι μεγαλύτεροι γονείς να μην γνωρίζουν βήμα προς βήμα την εξέλιξη των παιδιών αυτών, να αγνοούν τις συνήθειες τους, τον χαρακτήρα τους. Δεν γνωρίζουν τι περιθώρια ανοχής ή ανεξαρτησίας έχουν θέσει οι νέοι γονείς ώστε να ξέρουν και εκείνοι ποια τακτική θα ακολουθήσουν, εάν φεριπείν μπορούν να τους δίνουν λιχουδιές, κάθε πότε, σε τι ποσότητα, ή να τους αγοράζουν μικροπράγματα. Αρκετές φορές χάνεται η αυθόρμητη στάση προς τα εγγόνια που πολλές φορές φαίνεται να είναι ψεύτική ή επιτηδευμένη. Χρειάζεται οι παππούδες να σκέφτονται τρόπους έτσι ώστε να περνούν ποιοτικό χρόνο με τα εγγόνια τους. Τα παιδιά δεν χρειάζονται ποσότητα σε ύλη, αλλά ποιοτικό και ουσιαστικό χρόνο με τους άλλους.
Τα παιδιά είναι πραγματικά έξυπνα. Εάν τα αγαπάτε μόνο όταν είναι ευγενικά, ήσυχα και στην καλύτερη φάση τους, θα το καταλάβουν αμέσως και θα γίνουν επιφυλακτικά. Είναι δική σας δουλειά να μείνετε σε επαφή με το εγγόνι σας. Αν περιμένετε να το κάνει αυτό, θα απογοητευτείτε. Τα μικρά παιδιά δεν σκέφτονται πώς να κρατήσουν αυτή την σχέση. Πρέπει εσείς να είστε πρόθυμοι γι’ αυτό. Είστε μία σημαντική διέξοδος για τα εγγόνια σας, διότι τους προσφέρεται μία εναλλακτική προοπτική από τους γονείς τους. Ακούστε τα με προσοχή και να τα ενθαρρύνετε να σας μιλούν όσο το δυνατόν περισσότερο.
Στην περίπτωση για το εάν είναι θετικό να αλλάζει το παιδί χώρο και να πηγαίνει στο σπίτι της γιαγιάς;; Εάν είναι αυτό εφικτό και θεμιτό ειδικά στις μεγαλουπόλεις όπου ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός, καλό θα είναι το παιδί να παραμένει στον χώρο του και να το επισκέπτονται ή να έρχονται να μένουν μαζί του κάποιες ώρες οι παππούδες. Υπάρχει ένα πλεονέκτημα εδώ ότι το εγγόνι δεν αλλάζει χώρο, συνήθειες, περιβάλλον. Το μειονέκτημα βέβαια είναι ότι φέρνει πιο κοντά στην ζωή του νέου ζευγαριού και τις συνήθειες που έχει τον παππού και την γιαγιά, και εδώ χρειάζεται αρκετή προσπάθεια και από τις δύο γενιές να επέλθει ισορροπία και μέτρο. Αυτή η συνεχής παρουσία είναι συχνά η μεγαλύτερη πηγή συγκρούσεων που ακούγεται από τους γονείς, γ’ αυτό και οι δεύτεροι επιλέγουν να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σπίτι των παππούδων για να αποφύγουν αυτές τις τυχόν συγκρούσεις, ή εντάσεις με τους παππούδες.
Είναι φυσικό και οι δύο πλευρές να θέλουν και να επιδιώκουν το καλύτερο δυνατό για να θεμελιώσουν όμορφες και υγιής βάσεις στις σχέσεις τους. Ορισμένες φορές μπορεί να κρίνεται απαραίτητο για να υπάρχει μία ομαλή και ώριμη εξέλιξη οι σχέσεις μεταξύ των γενεών να παραμένουν διακριτικές και η μία γενιά να σέβεται την άλλη ισάξια. Οι μεν νεότεροι να αποδέχονται και να σέβονται τον αγώνα των δικών τους γονέων αλλά και η μεγαλύτερη γενιά να δίνει χώρο και χρόνο στην δημιουργία μιας νέας εξελίξιμης σχέσης ζωής εκείνης των παιδιών τους και των εγγονιών τους.
Δήμητρα Βαίτσου - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ




ΤΑ ΓΑΝΤΙΑ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Α.Φ.Ο.Σ. ΑΛΜΩΠΙΑΣ "Η ΕΝΩΣΗ"



Προς τους Κτηνοτρόφους της Αλμωπίας,

     Ο Α.Φ.Ο.Σ. Αλμωπίας «Η ΕΝΩΣΗ» μέσα από τμήμα του ΚΕΑ Αλμωπίας ενημερώνει τους κτηνοτρόφους την Αλμωπίας ότι από την 1η Απριλίου 2015 και ως την 15η Μαΐου 2015 θα γίνεται η  συμπλήρωση του Μητρώου κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στα γραφεία του συνεταιρισμού στο 1ο χιλμ Αριδαίας - Τσακώνων.
   Η συμπλήρωση των στοιχείων σε σχέση με την ηλεκτρονική σήμανση των αιγοπροβάτων και η τήρηση του Μητρώου Αιγοπροβάτων είναι υποχρεωτική και εφαρμόζεται στα αιγοπρόβατα , σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην υπ’ αριθμ. 134167/18.04.2011 (ΦΕΚ Β΄ 823).

Για πληροφορίες στο τηλ. 23840.21380

Απαραίτητα Δικαιολογητικά :
1. Παλιό Μητρώο
2. Νέο Μητρώο
3. Πιστοποιητικό Σφαγής
4. Δελτίο Εμβολιασμού
5. Δελτίο Μεταφοράς



ΛΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΕΔΕΣΣΑΣ


Γιάννης Σηφάκης : Με απόφαση της κυβέρνησης λύνεται το πρόβλημα των εργαζομένων στους Καταρράκτες Έδεσσας
Αποφασίστηκε η προώθηση υπουργικής τροπολογίας σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίζεται αμέσως μετά το Πάσχα και λύνει το πρόβλημα «μεταφοράς» των εργαζομένων από την «Τουριστική ΑΕ» στον Δήμο Έδεσσας
 Μετά από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων των Καταρρακτών Έδεσσας, μετά τις ενέργειες του Δήμου Έδεσσας και της ΚΕΔΕ και τις πιέσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση επιλύει το πρόβλημα των εργαζομένων της «Τουριστική ΑΕ» και όλων των αντίστοιχων Δημοτικών επιχειρήσεων ΑΕ σε όλη την χώρα.

Προωθείται Υπουργική τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου που κατατέθηκε και θα ψηφιστεί αμέσως μετά το Πάσχα για την «μεταφορά» των εργαζομένων σε Δημοτικές επιχειρήσεις με συμμετοχή του Δήμου πάνω από 90% και εφόσον αυτές εκκαθαριστούν στον οικείο Δήμο.

ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΕΒΕΣ Ν. ΠΕΛΛΑΣ


ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΧΕΙΡΙΣΤΗ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΟΣ (ΦΟΥΞ) ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Για την πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου

Ο Δήμος Αλμωπίας  ύστερα από την υπ’ αριθ.  21/2015 απόφαση του Δ.Σ. & την με αρ. πρωτ. 1591/16-2-2015   απόφαση του Γεν.Γραμματέα της  Αποκ/νης Δ/σης Μακεδονίας-Θράκης,  ανακοινώνει ότι θα προσλάβει προσωπικό  με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου δυο [2] μηνών,   προς κάλυψη των αναγκών της Τεχνικής Υπηρεσίας, για τις εξής κατά αριθμό ατόμων ειδικότητες:

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΤΟΜΩΝ
  Χειριστής
 Μηχανήματος [φουξ]
1

 

Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν ηλικία από 18 έως 65 ετών.

 

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθεύονται έντυπο της  αίτησης και να την υποβάλλουν, μαζί με τα αναφερόμενα σ’ αυτήν απαραίτητα δικαιολογητικά,   στα γραφεία του Δήμου Αλμωπίας (Δ/νση: Πλ.Αγγ.Γάτσου-Αριδαία,  τηλ: 2384350206-282) και αρμόδιες για την παραλαβή είναι οι υπάλληλοι Ίσκου Μαρία & Λαζοπούλου Αρχοντούλα,    κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, μέσα σε προθεσμία πέντε  [5] ημερών από την επομένη της ανάρτησής της στο χώρο ανακοινώσεων και στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Ήτοι μέχρι και την 15/4/2015.



Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ





ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΙΝΟΣ

ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟΣ 2.8 R ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ - ΑΙΣΘΗΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΑΛΜΩΠΙΑ























Σήμερα Μ. Τρίτη 7/4/2015 στις 4.24 τα ξημερώματα, σημειώθηκε ασθενής μετασεισμός από τον ίδιο σεισμογόνο χώρο των προηγούμενων ημερών μεταξύ Μανδάλου και Κρανέας.
Η ένταση του σεισμού ήταν μεγέθους 2.8 της κλίμακας Ρίχτερ με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα  και έγινε αισθητός στην περιοχή της ευρύτερης Αλμωπίας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ_ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ FRESKON 2015




























Ενημέρωση επιχειρήσεων και συνεταιρισμών της Π.Ε. Πέλλας για εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχή στην  Διευθνή Έκθεση «Freskon 2015», στην Θεσσαλονίκη από 23 έως 25 Απριλίου  2015.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας στηρίζοντας ουσιαστικά δράσεις για την ανάδειξη των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, οπωροκηπευτικών της περιοχής, θα συμμετάσχει στην έκθεση φρέσκων φρούτων και λαχανικών «Freskon 2015», στον περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τοπικά προϊόντα, τα οποία παράγονται και διακινούνται από παραγωγούς, επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς του νομού Πέλλας. 

Στόχος της συμμετοχής είναι  η ανάδειξη της ποιότητας και της μοναδικότητας των προϊόντων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και η  προώθησή τους σε νέες αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού.
Προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή οργάνωση και συμμετοχή στη συγκεκριμένη έκθεση, η Περιφεφειακή Ενότητα Πέλλας ΚΑΛΕΙ τις επιχειρήσεις και τους συνεταιρισμούς που επιθυμούν να προβάλλουν τα προϊόντα τους να δηλώσουν συμμετοχή το συντομότερο δυνατό και όχι αργότερα από τις 9/4/2015. 
Στον εκθέτη διατήθεται ξεχωριστός χώρος  stand 6 τ.μ. προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την προβολή των παραγόμενων προϊόντων του (φρέσκων), με συμβολική οικονομική συμμετοχή 150,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). 
Η συμβολική τιμή περιλαμβάνει την ενοικίαση του χώρου  και τη διαμόρφωση με τον βασικό εξοπλισμό (διαχωριστικά, μετώπη με την επιγραφή του εκθέτη, αριθμό του stand, μoκέτα χρώματος λαχανί, 1 infodesk ξύλινο με γυάλινο ράφι,  1 σκαμπό,1 τραπέζι,4 καρέκλες ,3 κεκλιμένα ράφια, γενική καθαριότητα, πολύπριζο 500 W 2 θέσεων, φωτισμός HQ/150W.,   κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος).
Οι επιχειρήσεις και οι συνεταιρισμοί που θα συμμετέχουν πρέπει να έχουν διασφαλισμένη φυσική παρουσία εκπροσώπησης των προϊόντων τους καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης.
Τονίζεται ότι η έκθεση  δεν θα έχει και εμπορικό χαρακτήρα.
Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν με ευαλλοίωτα προϊόντα καλό είναι να  φέρουν το δικό τους ψυγείο. Όσες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να νοικιάσουν ψυγείο, το κόστος θα βαρύνει τις ίδιες.
Οι αιτήσεις συμμετοχής και τα αποδεικτικά πληρωμής θα πρέπει να αποστέλλονται συμπληρωμένες έως της 9/4/2015 στο Fax: 2381351298 της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε.Πέλλας ή στα e-mail:kkalaitzidou@pella.gr ,ή  e-mail:kkafetzis@pella.gr 

        
Η έκθεση θα διεξαχθεί στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης από της 23 έως της 25 Απριλίου με ώρες λειτουργίας την Πέμπτη: 12׃00 π.μ.– 20׃00 μ.μ., την Παρασκευή: 10׃00 π.μ. – 20׃00 μ.μ. και το Σάββατο:  10׃00 π.μ. – 20׃00 μ.μ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας Αικ. Καλαϊτζίδου στα τηλέφωνα 2381351398, 2381351212 & 6997026331 και Κων. Καφετζής στα τηλέφωνα 2381351256 & 6934131975

Στοιχεία Επικοινωνίας υπευθύνων  οργάνωσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κυριάκο Δογάνη στο τηλέφωνο 2310 984192 ή με την κ Δέσποινα Βικία στο τηλέφωνο 2310 984194.  

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ




 Μεγάλη Τρίτη

Την Μεγάλη Τρίτη γινόμαστε κοινωνοί δύο παραβολών του Κυρίου. Της παραβολής των Μωρών Παρθένων και της παραβολής των Ταλάντων

Σύμφωνα με την πρώτη, δέκα παρθένες βγήκαν να υποδεχθούν τον Νυμφίο κάποιο βράδυ. Κρατούσαν και οι δέκα από ένα λυχνάρι, όμως μόνο οι πέντε από αυτές είχαν φροντίσει να πάρουν και επιπλέον λάδι, σε περίπτωση που τους χρειαστεί. Αυτές οι πέντε ήταν οι σώφρονες, οι γνωστικές δηλαδή. Ο Νυμφίος άργησε όμως να έρθει και οι δέκα παρθένες κοιμήθηκαν. Αργά την νύχτα, μια φωνή ακούστηκε να λέει: «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός». Τότε αυτές ξύπνησαν και έτρεξαν για να προϋπαντήσουν τον Νυμφίο. Στα λυχνάρια όμως το λάδι είχε καεί. Οι πέντε γνωστικές παρθένες, έβαλαν το επιπλέον λάδι που είχαν προβλέψει να πάρουν μαζί τους και πήγαν να Τον συναντήσουν. Οι υπόλοιπες πέντε όμως, οι Μωρές, οι άμυαλες δηλαδή, έχασαν την ευκαιρία αφού τα λυχνάρια τους ήταν σβηστά. Έτσι είναι, είπε ο Ιησούς, και η Βασιλεία των Ουρανών. Όποιος φροντίσει από πριν για την ψυχή του θα εισέλθει στο Βασίλειο του Νυμφίου.

Η δεύτερη παραβολή, των Ταλάντων, λέει τα εξής: Κάποτε ένας άρχοντας θα πήγαινε ένα μακρινό ταξίδι. Πριν φύγει κάλεσε τους τρεις υπηρέτες του και τους έδωσε μερικά Τάλαντα, χρήματα δηλαδή. Στον πρώτο υπηρέτη έδωσε πέντε τάλαντα. Στον δεύτερο έδωσε δύο ενώ στον τρίτο έδωσε ένα τάλαντο. Όταν γύρισε από το ταξίδι, κάλεσε ξανά τους υπηρέτες του και ζήτησε να του πουν τι είχαν κάνει με τα χρήματα που τους είχε δώσει. Ο πρώτος μετά από σκληρή εργασία είχε καταφέρει να διπλασιάσει το αρχικό ποσόν, και επέστρεψε στον κύριο του δέκα τάλαντα. Το ίδιο είχε κάνει και ο δεύτερος και έτσι κατάφερε να επιστρέψει τέσσερα τάλαντα. Ο τρίτος όλο το διάστημα της απουσίας του κυρίου του, δεν εργάστηκε καθόλου. Και όχι μόνο αυτό αλλά ένιωθε και αδικημένος επειδή είχε πάρει μόνο ένα τάλαντο. Έτσι επιστρέφοντας αυτό το τάλαντο κατηγόρησε τον άρχοντα, για την αδικία που είχε υποστεί. Ο άρχοντας τότε πήρε αυτό το τάλαντο και το έδωσε στον πρώτο μαζί με τα άλλα δέκα. Με την παραβολή αυτή, ο Ιησούς δίδαξε ότι οι άνθρωποι πρέπει να καλλιεργούν τα χαρίσματα που τους δίνει ο Θεός, όχι μόνο για το δικό τους καλό αλλά και για το καλό του συνόλου.

Όλη την Μεγάλη Εβδομάδα, στον εσπερινό της κάθε ημέρας διαβάζεται ο όρθρος της επομένης. Στον εσπερινό της Μεγάλης Τρίτης ακούγεται ένα από τα ωραιότερα τροπάρια της εκκλησιαστικής υμνογραφίας. Το τροπάριο της Κασσιανής. Όπως λέει και το όνομα του, υμνογράφος του τροπαρίου αυτού είναι η Κασσιανή. Μια μοναχή της Βυζαντινής εποχής, προικισμένη με το χάρισμα να γράφει εκπληκτικούς στίχους. 



Την ημέρα αυτή συνεχίζονται οι ετοιμασίες για το Άγιο Πάσχα. Συνήθως είναι αφιερωμένη στο καθάρισμα του σπιτιού. Σε λίγες περιοχές της Ελλάδας, την Μεγάλη Τρίτη φτιάχνονται τα πασχαλινά κουλούρια και τσουρέκια, έθιμο που συνήθως γίνεται την Μεγάλη Πέμπτη.




ΠΗΓΗ...http://www.matia.gr/

Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ & ΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΛΛΑ



Το κρατικό κανάλι της ΕΡΤ επισκέφθηκε την περιοχή μας στα πλαίσια γυρισμάτων της πασίγνωστης εκπομπής «Μένουμε Ελλάδα». Το συνεργείο παρέμεινε μια εβδομάδα στην Έδεσσα και την Ορεινή Πέλλα και επισκέφθηκε πλήθος περιοχών και αξιοθεάτων στην περιοχή. Οι συντελεστές της εκπομπής έμειναν για άλλη μια φορά ενθουσιασμένοι. Την παραγωγή υποστήριξε το τμήμα Πολιτιστικού Τουρισμού του Δήμου Έδεσσας και συγκεκριμένα της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Έδεσσας, η Δημοτική Επιχείρηση Λουτρών Πόζαρ στην Αλμωπία καθώς επίσης φορείς και επιχειρηματίες της Έδεσσας, του Αγίου Αθανασίου, των Βρυτών και των Λουτρών Πόζαρ.

Εκτός από τους περίφημους Καταρράκτες έγινε αναφορά στη δυνατότητα της περιοχής που αξιοποιούν πάρα πολλά ζευγάρια τα οποία έρχονται να παντρευτούν στην περιοχή. Σχεδιαστές Μόδας, αισθητικοί, κομμωτές και μια σειρά επαγγελμάτων επωφελούνται από την μαγεία της περιοχής που θέλει πολλά ζευγάρια να θέλουν φωτογραφηθούν στα αξιοθέατα της Έδεσσας. Η ιστορία της περιοχής μέσα από την Βαροσιώτικη πίτα ήταν αφορμή για μια περιήγηση στο Βαρόσι.  Παράλληλα έγινε αναφορά στα εκπαιδευτικά προγράμματα και στις οικοπεριηγήσεις που οργανώνει το Κέντρο Πληροφόρησης Έδεσσας ενημερώνοντας για όλη την περιοχή, Έδεσσα, Υδροβιότοπο Άγρα-Βρυτών-Νησίου, Λίμνη Βεγορίτιδα. Ακόμη παρουσιάσθηκε ο Άγιος Αθανάσιος και η σχέση του με την τοπική γαστρονομία ενώ δεν έλειψαν τα Λουτρά Πόζαρ και ο τουρισμός υγείας και ευεξίας.


Οι προβολές των εκπομπών θα γίνουν τις επόμενες ημέρες στην συχνότητα της ΝΕΡΙΤ.

ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ



Ευρεία σύσκεψη για τη διαχείριση των νερών της Λίμνης Βεγορίτιδας ενόψει περαιτέρω ανόδου της στάθμης της  

Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Ορθολογική διαχείριση των νερών λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικές ανάγκες, την οικολογική ισορροπία και την προστασία από κινδύνους πλημμυρών

Ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εμπλεκομένων φορέων που επηρεάζονται από τη διαχείριση των νερών και της στάθμης της λίμνης Βεγορίτιδας πραγματοποιήθηκε σήμερα (6/4) στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας στην Έδεσσα. Η συνάντηση οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη σε συνέχεια αντίστοιχης σύσκεψης στο Αμύνταιο και στο πλαίσιο της συνεργασίας που είχε τις προηγούμενες ημέρες με τον Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας κ. Στέφανο Μπίρο. Στη σημερινή σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Βουλευτής Πέλλας κ. Γιάννης Σηφάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας – Περιβάλλοντος και Μεταφορών Δυτικής Μακεδονίας κα. Ελισάβετ Παναγιωτίδου, οι κ.κ. Δήμαρχοι Έδεσσας και Αμυνταίου Δημήτριος Γιάννου και Κώστας Θεοδωρίδης, η Δήμαρχος Σκύδρας κα. Κατερίνα Ιγνατιάδου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Πέλλας Λάκης Βασιλειάδης και Μαρία Ζωγράφου, η κα. Χαρίκλεια Μιχαλοπούλου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υδάτων Κεντρικής Μακεδονίας, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Προστασίας και Παρακολούθησης Νερών κ. Στέλιος Μιχαηλίδης, εκπρόσωποι της ΔΕΗ και, συγκεκριμένα, ο κ. Ιωάννης Αργυράκης, Διευθυντής ΔΥΗΠ, ο κ. Αλέξανδρος Καραγιαννίδης, Διευθυντής ΥΗΣ Αλιάκμονα, ο κ. Ιωάννης Κρουσταλλακίδης, Διευθυντής ΥΗΣ Άγρα, ο κ. Ιωσήφ Παπαδόπουλος από τη Διεύθυνση Υδάτων Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, οι κ.κ. Αντιδήμαρχοι Έδεσσας Χρήστος Βερυκούκης και Χρήστος Πέτκος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αντώνης Ρυσάφης, ο πρώην Διευθυντής ΥΗΣ Άγρα κ. Σωτήρης Δραγούμης, ο κ. Κυριάκος Χατζηγεωργούδης, Πρόεδρος Τ.Κ. Άρνισσας, ο Υποδιοικητής Αστυνομικών Υπηρεσιών Έδεσσας Σεραφείμ Παπαδόπουλος, ο Ταγματάρχης Μπογοϊτσης, ως εκπρόσωπος της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας, ο κ. Β. Παυλίδης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Έδεσσας,  η Πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Βεγόρας κα. Κρητικού Ειρήνη, η Πρόεδρος του Συνεταιρισμού οπωροκηπευτικών Αμυνταίου κα. Διαμάντω Κρητικού, ο κ. Δημήτρης Μεταξάς από τον Δήμο Έδεσσας, στελέχη των Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Πέλλας και συνεργάτες του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη.   

Η σύσκεψη ξεκίνησε με εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη ο οποίος έθεσε το πλαίσιο της συζήτησης και παρουσίασε συνοπτικά την υφιστάμενη κατάσταση. Ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους για την ανταπόκρισή τους στη σύσκεψη η οποία, όπως τόνισε, αντανακλά το ειλικρινές ενδιαφέρον τους για την διαχείριση των νερών της υδρολογικής λεκάνης της Βεγορίτιδας με κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και οικολογικούς όρους. Ανέφερε επίσης ότι η στάθμη της λίμνης προσεγγίζει τα 516 μέτρα ενώ η νομοθετική πρόβλεψη για τη στάθμη της Βεγορίτιδας είναι το όριο των 515,5 μέτρων. Η σήραγγα της ΔΕΗ που λειτουργούσε μέχρι το 1970, μετέφερε νερό από την λίμνη Βεγορίτιδα στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο του Άγρα έχοντας υπόγεια είσοδο με θύρες που είναι στα 515,5 μέτρα. Επομένως, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μπορεί να τεθεί και πάλι σε λειτουργία η σήραγγα, σε ένα καθεστώς όμως προσεκτικής διαχείρισης που θα εξασφαλίζει νερό άρδευσης για τους αγρότες, δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δυνατότητες αλιείας, τουρισμού και αναψυχής, αλλά χωρίς να δημιουργούνται κίνδυνοι για το οικοσύστημα και για τις κατάντη περιοχές των Δήμων Έδεσσας και Σκύδρας που μπορεί να πληγούν από πλημμύρες σε περίπτωση υπέρβασης της ικανότητας παροχέτευσης του ημιφυσικού υγροτόπου Άγρα-Βρυττών-Νησίου, του ποταμού Εδεσσαίου και τηςΤάφρου-66.  

Ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας κ. Μπίρος τόνισε ότι η λίμνη Βεγορίτιδα αποτελεί «ευλογία» για την περιοχή, είναι πολύ θετικό που ανεβαίνει η στάθμη της και, σε συνεργασία με τον Δήμο Αμυνταίου, βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες και σχέδια για έργα που θα αξιοποιήσουν πλήρως αυτόν τον σημαντικό υδάτινο πλούτο. Βεβαίως, υπάρχει υποχρέωση της πολιτείας και των τοπικών αρχών για προστασία των αγροτικών εκτάσεων που, με νόμιμες διαδικασίες, δόθηκαν σε αγρότες της περιοχής και με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η επιβίωση και ευημερία τους.   

Η θεματική Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Μεταφορών κα. Ελισσάβετ Παναγιωτίδου ζήτησε τη διαμόρφωση εφικτών και βιώσιμων λύσεων μέσα από την επικοινωνία, συνεργασία και συναίνεση όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών και της τοπικής κοινωνίας.

Παρόν στη συνάντηση ήταν και ο Βουλευτής Πέλλας κ. Γιάννης Σηφάκης ο οποίος τόνισε ότι τα φυσικά συστήματα δεν αναγνωρίζουν τα όρια και σύνορα που θέτουν οι άνθρωποι, ενώ η συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης μπορεί να είναι σε ισορροπία όταν εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις της Αειφόρου Ανάπτυξης. Δηλαδή να εξασφαλίζεται ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων και οικοσυστημάτων, καλύπτοντας τις ανάγκες για ευημερία της παρούσας και των μελλοντικών γενεών. Τα φυσικά συστήματα έχουν την τάση να επανέρχονται, όπως συμβαίνει με τη λίμνη Βεγορίτιδα η στάθμη της οποίας ήταν πολύ υψηλότερα πριν από τις υδραυλικές παρεμβάσεις για τη χρήση των νερών και σήμερα δημιουργείται μία νέα δυναμική η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί από την τοπική κοινωνία.

Ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου τόνισε ότι η ικανότητα συγκράτησης νερού του υγροτόπου Άγρα-Βρυττών-Νησίου είναι περιορισμένη, ενώ η Δήμαρχος Σκύδρας κα. Αικατερίνη Ιγνατιάδου επισήμανε ότι η περιοχή της Σκύδρας έχει πληγεί στο παρελθόν και οι όποιες ενέργειες και παρεμβάσεις γίνουν θα πρέπει να στηριχθούν σε προσεκτικό σχεδιασμό και μελέτη των πραγματικών δεδομένων.

Ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Κώστας Θεοδωρίδης ανέφερε ότι το όριο των 515,5 μέτρων της στάθμης της λίμνης Βεγορίτιδας εξασφαλίζει την κοινωνική και οικολογική ισορροπία και, εφόσον η στάθμη ανέβει πάνω από το όριο αυτό, μπορεί να τεθεί σε λειτουργία η σήραγγα της ΔΕΗ. Τόνισε επίσης ότι είναι σημαντικό να παραληφθεί από το Δήμο Έδεσσας η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και να ανοίξει ο δρόμος για τη σύσταση του Φορέα Διαχείρισης που μπορεί να αναλάβει και τη διαχείριση των νερών της λίμνης, λαμβάνοντας πλήρως υπόψη τις ανταγωνιστικές χρήσεις, προοπτικές και κινδύνους.

Ο γεωλόγος Ιωσήφ Παπαδόπουλος, παρουσίασε διαχρονικά την εξέλιξη της στάθμης της λίμνης Βεγορίτιδας και εναλλακτικά σενάρια κατάκλισης περιοχών και εκτάσεων. Τόνισε ότι υπάρχει σήμερα η εμπειρία και τα εργαλεία της τεχνολογίας που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την εξεύρεση βέλτιστων λύσεων. Ακόμη, ανέφερε ότι υπάρχουν λάθη στα υφιστάμενα σχέδια υδρολογικής διαχείρισης τα οποία χρειάζεται να διορθωθούν με πραγματικά στοιχεία καθώς δημιουργούνται εμπόδια στην ορθολογική χρήση των νερών. «Αν διαχειριστούμε σωστά την επιπλέον ποσότητα του νερού που φαίνεται να προστίθεται στο σύστημα, μπορούμε να εξασφαλίσουμε την άρδευση περισσότερων από 250.000 στρεμμάτων αγροτικών εκτάσεων στους Δήμους Αμυνταίου, Έδεσσας και Σκύδρας. Με τον τρόπο αυτό θα γίνει εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας αφού δεν θα αντλείται νερό με γεωτρήσεις και έτσι θα προστατευθεί και ο υπόγειος υδροφορέας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Υδροηλεκτρικής Παραγωγής της ΔΕΗ κ. Αργυράκης Ιωάννης ανέφερε ότι τις προηγούμενες ημέρες έγινε αυτοψία και καθαρισμός των επιφανειακών τμημάτων της σήραγγας η οποία λειτουργεί με φυσική ροή και η ΔΕΗ μπορεί να εξασφαλίσει την ασφαλή λειτουργία της σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

Ο Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Βεγορίτιδας κ. Νίκος Μούλας τόνισε ότι η Βεγορίτιδα προστατεύεται από την Εθνική, Κοινοτική και Διεθνή περιβαλλοντική νομοθεσία και στο παρελθόν έχει επιβληθεί υψηλό πρόστιμο στη χώρα μας για τη ρύπανση της λίμνης. «Δεν είμαστε αντίθετοι στη διαχείριση και αξιοποίηση των νερών, αλλά χρειάζεται να γίνει με όρους κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευαισθησίας», τόνισε.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης συνόψισε τα αποτελέσματα της σύσκεψης στα επόμενα σημεία:

·      Οι τοπικές αρχές και συνεργαζόμενοι φορείς θα προωθήσουν την παραλαβή της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης και θα αναλάβουν όλες τις αναγκαίες ενέργειες για τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης.
·      Μέχρι τη σύσταση του Φορέα Διαχείρισης, η λήψη αποφάσεων για τη διαχείριση των νερών και της στάθμης μπορεί να αποφασίζεται μέσω των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας στα οποία συμμετέχουν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς.
·      Η προστασία των Δήμων από πλημμυρικά φαινόμενα αποτελεί απαράβατο όρο για οποιαδήποτε διαχειριστική ενέργεια.
·      Οι υπηρεσίες χρειάζεται να συνεργαστούν για την επικαιροποίηση και διόρθωση των διαχειριστικών σχεδίων που αφορούν την υδρολογική λεκάνη του συμπλέγματος των λιμνών Βεγορίτιδα, Χειμαδίτιδα, Ζάζαρη, Πετρών.


Με την ευκαιρία, οι δύο παρόντες Αντιπεριφερειάρχες αποφάσισαν την οργάνωση μίας ακόμη συνάντησης για τη διαχείριση του Βόρα και τη συζήτηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος. 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...