Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Σάββατο 2 Μαΐου 2015

ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΕΙΝΑΙ...

Να προσάπτεις ταξικά ή φυλετικά χαρακτηριστικά στη μάχη μεταξύ των αναγκαίων ανατροπών και του σάπιου κατεστημένου. 
Να παθιάζεσαι τόσο πολύ περιβαλλοντικά με αυτό που συμβαίνει στις Σκουριές, σε μία χώρα που έχει ήδη καταστραφεί και συνεχίζει να καταστρέφεται περιβαλλοντικά από άκρη σε άκρη από τους ίδιους τους κατοίκους της.
Να κλείνεις ένα portal με αντιεξουσιαστικό περιεχόμενο, και να μιλάς για νίκη της Δημοκρατίας.
Να αγνοείς τα εκατό στραβά του σπιτιού σου και να κραδαίνεις το δάχτυλο σε έναν άγνωστο ξένο που δεν έχεις γνωρίσει ποτέ σου.
Να αναζητάς συνεχώς τη στήριξη του Κράτους την ώρα που το μουντζώνεις σε κάθε ευκαιρία.
Να βλέπεις όλη αυτή τη σαπίλα που συνεχίζει να αναδύεται καθημερινά από τα σωθικά της κοινωνίας και να προσπαθείς να μας πείσεις ότι η σαπίλα απλά δημιουργήθηκε τα τελευταία τρία χρόνια.
Να μιλάς για λαϊκό συμφέρον την ώρα που υπερασπίζεσαι τα «κεκτημένα» συμφέροντα των λίγων.
Να αναζητάς τη νομιμότητα, εθελοτυφλώντας στην παρανομία των δικών σου πεπραγμένων.
Να λες "φασίστες κουφάλες, έρχονται κρεμάλες".
Να λες "εδώ γίνεται το Χ, το Ψ σε πείραξε;"
Να πιάνεις στο στόμα σου λόγια σπουδαίων ανθρώπων, χωρίς καν να καταλαβαίνεις τι σημαίνουν.
Να χρησιμοποιείς πολιτική ρητορική του αποτυχημένου συστήματος για να εμπνεύσεις τις ανάγκες πολιτικής σκέψης του παρόντος.
Να κατακρίνεις προτάσεις χωρίς να μπορείς να διατυπώσεις ούτε μία για τις δικές σου θέσεις.
Να μιλάς για κοινωνική αλληλεγγύη, την ώρα που στάζεις με μίσος προς την κοινωνία.
tumblr_mfjvr2zLzI1rm4a7jo1_500
Ο κοινωνικός διασυρμός δεν θα επέλθει από την οικονομική κατάρρευση, αλλά από την αδυναμία να αναγνωρίσει ο καθένας μας τον υποκριτή μέσα του.
 Την αδυναμία να συμφωνούμε σε στοιχειώδη, αλλά και να διαφωνούμε σε μία δημιουργικά αναδυόμενη βάση. Αυτή η εμμονή στην άρνηση, την ισοπέδωση και το παθιασμένο μίσος, σύντομα θα αναγκάσει την πραγματικότητα να μας γνέφει περιπαικτικά καθώς απομακρύνεται από το κεφάλι του καθενός μας.
 Η άρνηση που καλά κρατεί εδώ και δύο αιώνες σχεδόν τώρα και που με κάθε κρίση βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να αναδεικνύει τις αδυναμίες μας ως κοινωνία.
 Άλλωστε, μέσα στην παράκρουση, ο διάλογος παύει να αποτελεί μέσο επικοινωνίας, και τον ρόλο του αναλαμβάνουν άλλα μέσα. 
Αυτά που βλέπουμε συνεχώς να πληθαίνουν γύρω μας.
_______
  Πηγή: ellinaki.blogspot.gr

ΡΩΣΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΥΣ U2 ΓΙΑ "ΓΚΕΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ"



Και ένας Ρώσος δικηγόρος μηνύει την Apple για τον ίδιο λόγο 

Ο Alexander Starovoitov που ανήκει στο Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Ρωσίας με πρόεδρο τον Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι δήλωσε ότι το τελευταίο άλμπουμ των U2 “Songs of Innocence” έχει μέσα άσεμνο περιεχόμενο.

   Με αυτό εννοεί το εξώφυλλο του δίσκου στην φυσική του μορφή που δείχνει τον ντράμερ του γκρουπ Larry Mullen Jr να αγκαλιάζει τον γιο του Elvis. Και οι δύο είναι γυμνόστηθοι.

   Το συγκεκριμένο άλμπουμ έχει πουλήσει 500 εκατομμύρια κόπιες από την κυκλοφορία του πέρσι μέσω του iTunes. Σύμφωνα με τον Bono είναι το πιο προσωπικό άλμπουμ που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ και χρειαζόταν ένα ανάλογο εξώφυλλο.Ο Starovoitov όμως πιστεύει ότι το εξώφυλλο είναι εντελώς γκέι. 

  Δεν είναι ο μόνος που έχει ακραίες απόψεις. Ένας Ρώσος δικηγόρος ο Evgeny Tonky θα μηνύσει και θα ζητήσει αποζημίωση την Apple για ηθικές ζημιές εκ μέρους του γιου του και ένα μνημείο του ιδρυτή της Apple Steve Jobs αφαιρέθηκε από το πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης πέρσι επειδή θεωρήθηκε ότι ήταν ομοφυλοφιλική προπαγάνδα. (Ο διάδοχος του Jobs στην Apple, ο Tim Cook είναι ανοικτά ομοφυλόφιλος) 

  Και το επίμαχο εξώφυλλο:








 Πηγή: www.lifo.gr

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΣΚΗΝΕΣ ΜΕ ΣΜΗΝΟΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΕΚΛΥΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ



Ένα σμήνος μελισσών προκάλεσε αναστάτωση το μεσημέρι της Τετάρτης σε γειτονιά της Πρέβεζας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του pamepreveza.gr το μελίσσι για αρκετά λεπτά περιφέρονταν στον ουρανό, ανάμεσα στις πολυκατοικίες, προκαλώντας εντύπωση στους κατοίκους ενώ συχνά πετούσε τόσο χαμηλά που γίνονταν ένα με τον κόσμο και τα οχήματα.
   Τον περιορισμό του σμήνους ανέλαβε μελισσοκόμος ο οποίος  μετά από λίγη ώρα κατάφερε να συγκεντρώσει τα έντομα μέσα σε κυψέλη. 



Αξίζει να σημειωθεί ότι στην συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει την εμφάνιση του σμήνος από μελίσσι. Τα τελευταία τρία χρόνια δύο ακόμα σμήνη είχαν εμφανιστεί, το ένα είχε σταματήσει σε μπαλκόνι σπιτιού στο ίδιο σημείο και το δεύτερο στην ταράτσα. Και για τα δύο τότε είχαν επιστρατευτεί μελισσοκόμοι.
   Οι εικόνες που ακολουθούν είναι εντυπωσιακές και ανήκουν στον κύριο Δημήτρη Πνευματικό που τις παραχώρησε στο pamepreveza.gr.


ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ



Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης με τίτλο «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας» που προβλέπει σύστημα χορήγησης Βιβλιαρίων Υγείας Ανασφάλιστων (ΒΥΑ) σε όλους τους ανασφάλιστους, χωρίς εισοδηματικό κριτήριο. 

  Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, με την απόφαση αυτή όλοι οι δικαιούχοι θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας, καθώς σύμφωνα με τον αν. υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, «δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης, στόχος της Κ.Υ.Α είναι να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη πρόσβαση των ανασφάλιστων στην υγειονομική περίθαλψη, στη φαρμακευτική κάλυψη και στις εργαστηριακές εξετάσεις». 

  Επίσης, θεσπίζεται ένα νέο σύστημα με το οποίο οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά (των οποίων ο αριθμός μειώνεται) θα κατατίθενται στα ΚΕΠ, από τα οποία θα προμηθεύονται οι δικαιούχοι και το Βιβλιάριο Υγείας Ανασφάλιστου.

   Στην κατηγορία των δικαιούχων εντάσσονται κατηγορίες πληθυσμού, που είτε αποκλείονταν από το Σύστημα Υγείας είτε αντιμετώπιζαν προβλήματα προσβασιμότητας. 

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ 135 ΕΚ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΡΟΥΣ



Την ενεργοποίηση του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε χτες. Πρόκειται για ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 135 εκ. ευρώ (45 εκατ. για το 2014, τα οποία έμειναν αδιάθετα, 45 εκατ. για το 2015 και 45 εκατ. για το 2016).

   Τα κονδύλια θα αξιοποιηθούν προκειμένου να διανεμηθούν στους απόρους τρόφιμα και βασική υλική συνδρομή που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού καθαρισμού και είδη προσωπικής υγιεινής.

   Η απόφαση, την οποία υπογράφουν ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, ρυθμίζει τις διαδικασίες για την ενεργοποίηση των κονδυλίων, καθώς και τα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου του προγράμματος. 

ΤΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ: ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΕΝΙΑ ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ






Πώς το μοναδικό οικοσύστημα γίνεται συχνά ο κάδος απορριμμάτων της γειτονικής Βουλγαρίας 

Από την ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΟΛΟΒΟΥ

Στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Σερρών, περίπου 40 χλμ. μακριά από τις Σέρρες, υπάρχει ένα από τα πιο όμορφα όσο και εντυπωσιακά μέρη της Ελλάδας. Η λίμνη Κερκίνη με τον μοναδικό υγροβιότοπο έχει ανακηρυχθεί Εθνικό Πάρκο και σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση Ramsar ένας από τους 10 υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας της Ελλάδας. Δάση από άγριες ιτιές, νούφαρα που επιπλέουν σε έκταση χιλιάδων στρεμμάτων, μεγάλη ποικιλία ψαριών, βουβάλια που κολυμπούν στα ήσυχα νερά της λίμνης, αλλά και ο υπέροχος ορίζοντας από τα ορεινά συγκροτήματα του όρους Μπέλλες και των Κρουσίων. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις εικόνες που αποτυπώνονται στη μνήμη όσως επισκέπτονται τη λίμνη.
   Η λίμνη προσφέρει ιδανικές συνθήκες παρατήρησης πουλιών. Σήμερα είναι ένα από τα καλυτέρα μέρη της Ευρώπης για φυσική παρατήρηση 300 περίπου ειδών, σπάνιων και προστατευμένων που ζουν και αναπαράγονται εκεί. Δεν είναι τυχαίο που επιστήμονες και ερασιτέχνες από όλο τον κόσμο επισκέπτονται κάθε χρόνο τη λίμνη για τις μελέτες τους.


Πρόσφατα ένας χρήστης του Facebook, ο Mike Mouratidis ανέβασε ένα βίντεο στον προσωπικό του λογαριασμό  αναδεικνύοντας όχι την ομορφιά, αλλά ένα τεράστιο οικολογικό πρόβλημα που "εισάγεται" από τη γειτονική Βουλγαρία. Κάθε φορά που ο Στρυμόνας φουσκώνει, παρασύρει μαζίτου προς την Ελλάδα, εκατοντάδες πλαστικά μπουκάλια και απορρίμματα, τα οποία καταλήγουν στη λίμνη. Το αποτέλεσμα είναι αποκαρδιωτικό. Σκουπίδια και μπουκάλια στις όχθες όπου ζουν και αναπαράγονται εκατοντάδες πουλιών, ζώων και οργανισμών.
Το πρόβλημα, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί κλήθηκε να μας απαντήσει η κ. Χρυσάνθη Ιντζίδου, Περιβαλλοντολόγος, Υπεύθυνη του Κέντρου Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης.
   «Δυστυχώς, περιμετρικά της λίμνης και στις όχθες του ποταμού Στρυμόνα παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση από σκουπίδια, κυρίως πλαστικών μπουκαλιών, παπουτσιών, κλπ. τα σκουπίδια αυτά σε μεγάλο ποσοστό τα φέρνει το ποτάμι από τη γειτονική χώρα, σε ένα μικρότερο ποσοστό τα αφήνουν οι ερασιτέχνες ψαράδες και σε ένα μικρότερο ακόμη ποσοστό οι επισκέπτες» εξηγει η κα. Ιντζίδου
 «Το ποτάμι όταν έχει μεγάλη παροχή νερού πλημμυρίζει περιοχές της Βουλγαρίας που είναι χώροι ανεξέλεγκτης απόθεσης σκουπιδιών οπότε παρασύρει στο πέρασμά του ό,τι βρει. Επιπρόσθετα, οι ερασιτέχνες ψαράδες αφήνουν τα σκουπίδια τους (μπουκάλια, πλαστικές καρέκλες, κλπ) οπότε είναι κι αυτό ένα επιπλέον πρόβλημα. Βέβαια, τον κύριο όγκο σκουπιδιών τον φέρνει το ποτάμι. Κατά καιρούς η πρώην νομαρχία Σερρών είχε υπογράψει διμερείς/διασυνοριακές (όπως θέλετε πείτε το) συμφωνίες για τον περιορισμό των σκουπιδιών που φέρνει το ποτάμι από τη Βουλγαρία αλλά στην πράξη δεν είχε κανένα αποτέλεσμα (δεν ξέρω αν και ποια μέτρα έλαβαν οι Βούλγαροι τελικά).
 Το σωστό θα ήταν να γίνει η αντιμετώπιση του προβλήματος στην πηγή, δηλαδή μη αυθαίρετη απόρριψη σκουπιδιών που σημαίνει ριζική αλλαγή νοοτροπίας. Αυτό είναι χρονοβόρο αλλά όχι ακατόρθωτο. Κάτι πιο πρακτικό και άμεσο θα ήταν η συλλογή των σκουπιδιών πριν την είσοδο του ποταμού στη λίμνη με ειδικές κατασκευές (π.χ. επιπλέοντα δίχτυα-φράγματα) οι οποίες όμως είναι βέβαιο ότι έχουν υψηλό οικονομικό κόστος.
 Επίσης, οι επισκέπτες καλό είναι να κρατάνε τα σκουπίδια τους και να τα πετάνε σε κάδους που υπάρχουν στα χωριά. Η λογική «γεμίζουμε όλο το Πάρκο με κάδους» δεν είναι καλή πρακτική ούτε κι εφικτή γιατί τα απορριμματοφόρα δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δύσκολες περιοχές».

«Η λίμνη Κερκίνη είvαι έvας από τoυς 10 Υγρότoπoυς Διεθvoύς Σημασίας της Ελλάδας (γvωστoί και ως Υγρότoπoι Ramsar). Επίσης είvαι μία από τις 196 Σημαvτικές Περιoχές για τα Πoυλιά της Ελλάδας (IBA), μία από τις 202 Ζώνες Ειδικής Πρoστασίας (ΖΕΠ-SPA - Οδηγία 79/409/ΕΟΚ) καθώς επίσης και ένας από τους 242 Τόπους Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ -SCI οδηγία 92/43/ΕΟΚ) της χώρας. Δημιoυργήθηκε τo 1932 με τηv κατασκευή εvός φράγματoς στον πoταμό Στρυμόvα κovτά στo χωριό Λιθότoπoς και τηv κατασκευή αvαχωμάτωv στα αvατoλικά και δυτικά.
 Σκoπός της δημιoυργίας της λίμvης ήταv η αvάσχεση και συγκράτηση τωv πλημμυρικώv παρoχώv τoυ Στρυμόvα, η συγκράτηση τωv φερτώv υλώv και η άρδευση της πεδιάδας τωv Σερρώv. Στη θέση πoυ δημιoυργήθηκε, υπήρχε μία μικρή λίμvη και έλη (μόvιμα και παρoδικά).
   Έχoυv παρατηρηθεί περισσότερα από 300 είδη πoυλιώv στη λίμvη και στα βoυvά πoυ τηv περιβάλλoυv, 50 από τα oπoία περιλαμβάvovται στov Κόκκιvo Κατάλoγo τωv Πoυλιώv της Ελλάδας. Συvoλικά, 10 είδη πoυλιώv φωλιάζoυv σε μικτές απoικίες στo παραπoτάμιo δάσoς, σε σημαvτικoύς αριθμoύς για τηv Ελλάδα και τηv Ευρώπη». 
Η βιοποικιλότητα της περιοχής είναι πολύ σημαντική. Εκτός από τα πουλιά, σημαντική είναι η παρουσία και των άλλων ειδών όπως αμφιβίων (11 είδη), ερπετών (26 είδη), θηλαστικών (>58 είδη), ψαριών (30 είδη), φυτών (>1200 είδη) και ασπονδύλων (>2.000 είδη εντόμων από τα οποία τουλάχιστον 35 νέα είδη για την επιστήμη και ένα νέο γένος).Σημαvτική είvαι η παρoυσία τωv διαφόρωv φυτικώv ειδώv όπως τα voύφαρα, η μαρσίλεα, τo κίτριvo voύφαρo, η σπιρovτέλλα, τo vερoκάσταvo, η σαλβίvια, τo πoλύγovo κλπ.
   Στηv περιoχή της λίμvης υπάρχει o μεγαλύτερoς αριθμός βoυβαλιώv στηv Ελλάδα ο οποίος προστατεύεται από την ελληνική Πολιτεία. Τα βουβάλια υπήρχαν παλαιότερα στoυς περισσότερoυς υγρότoπoυς της Μακεδovίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας αλλά τα τελευταία 50 έτη περιορίστηκαν σε λίγους υγρότοπους της χώρας». 


Το Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης προσφέρει μία πραγματικά εκπληκτική δυνατότητα για παρατήρηση πουλιών. Έχει στο κέντρο του τη λίμνη Κερκίνη, ένα πραγματικό διαμάντι της χώρας και δύο όμορφα βουνά, το όρος Κερκίνη και το Μαυροβούνι.
 «Η λίμνη Κερκίνη, διαθέτοντας μία καταπληκτική και μοναδικής αξίας βιοποικιλότητα, είναι η καταπληκτικότερη και η πιο εύκολα προσβάσιμη περιοχή για παρατήρηση της ορνιθοπανίδας στην Ελλάδα και ίσως σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αποτελεί το μοναδικό μέρος στην Ευρώπη όπου σε μία αποικία φωλιάζουν 12 διαφορετικά είδη πουλιών, αλλά και η μοναδική περιοχή στην οποία για πρώτη φορά μετά από 150 χρόνια επεκτάθηκαν τα όρια της περιοχής αναπαραγωγής του απειλούμενου είδους του αργυροπελεκάνου (Pelecanus crispus), λόγω των τεχνητών εξεδρών που κατασκεύασε ο Φορέας Διαχείρισης. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι το Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης με πάνω από 300 είδη καταγραμμένων πουλιών, αποτελεί μια εξαιρετική εμπειρία ζωής για παρατήρηση πουλιών κάθε στιγμή του χρόνου. 
  Η λίμνη είναι παγκοσμίως γνωστή και αυτό αποδεικνύεται από τους ανθρώπους που την επισκέπτονται. Κάθε χρόνο επισκέπτες από τις ΗΠΑ, Αυστραλία, Σκανδιναβία, Αγγλία, Αυστρία, Γερμανία, Βουλγαρία και άλλες χώρες της Ευρώπης έρχονται στην Κερκίνη κυρίως για παρατήρηση πουλιών και φωτογράφηση της φύσης.
   Επίσης, τα τελευταία χρόνια Έλληνες από διάφορες περιοχές της χώρας επισκέπτονται το Εθνικό Πάρκο, ακόμη και από μακρινές νησιωτικές όπως Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Επτάνησα» μας λέει η κα. Ιντζίδου. 
Οι πλημμύρες που συνέβησαν φέτος ήταν εκτός του Εθνικού Πάρκου Λίμνης Κερκίνης. Οι περιοχές που πλημμύρισαν βρίσκονται στα νότια του νομού και στην περιοχή της πρώην λίμνης του Αχινού (αποξηραμένη εδώ και πολλές δεκαετίες λόγω ελονοσίας και χρήσης ως γεωργικής γης). Κάθε χρόνο υπάρχουν ζητήματα παρόμοια, άλλοτε εντονότερα άλλοτε ηπιότερα και οφείλονται στις παροχές νερού του ποταμού.


 Οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών έχουν την αρμοδιότητα και ο Φορέας συμβάλει συμβουλευτικά. Η μόνη μέχρι σήμερα πρακτική ελέγχου της παροχής νερού είναι το κλείσιμο-άνοιγμα των θυρών του φράγματος που βρίσκεται στο χωριό Λιθότοπος. Το φράγμα έχει 7 πόρτες και κλείνουν ή ανοίγουν τόσες θύρες όσες κρίνεται ότι θα φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα έτσι ώστε να μην πλημμυρίσουν κατοικίσιμες περιοχές και κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές αλλά και να αποφευχθεί πλημμύρα τεράστιων αγροτικών εκτάσεων κατάντη του φράγματος.
 Η ποσότητα νερού που «κατεβάζει» ο Στρυμόνας εξαρτάται από τις βροχές και τις χιονοπτώσεις αλλά και από την Βουλγαρία (οι γείτονες έχουν φράγμα που ανάλογα με τις δικές τους ανάγκες το ανοιγοκλείνουν). Σε ετήσια βάση, με τη λειτoυργία τoυ φράγματoς υπάρχει μία επoχική αυξoμείωση της στάθμης της λίμvης κατά 4.5 ως 5 m (από υψόμετρo 31,0-31,5 m τo φθιvόπωρo, σε 36 m περίπoυ τηv άvoιξη), με αποτέλεσμα η επιφάvεια της λίμvης να μεταβάλλεται από 50.000 περίπoυ στρέμματα, σε 73.000. 



Πηγή: www.lifo.gr

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΘΡΥΛΙΚΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ ΤΟΥ "STAND BY ME" BEN EARL KING

Πέθανε ο θρυλικός Ben E. King: Ο τραγουδιστής του Stand By me [βίντεο]

Απεβίωσε σε ηλικία 76 ετών ο θρυλικός Αμερικανός τραγουδιστής και συνθέτης, Ben Earl King, ο οποίος έμεινε στην Ιστορία ως ο ερμηνευτής του τραγουδιού Stand Be Me.
Με μια καριέρα που κράτησε σχεδόν 60 χρόνια, ο Αφροαμερικανός καλλιτέχνης γνώρισε μεγάλες επιτυχίες, αλλά το κομμάτι που τον σημάδεψε ήταν το Stand By Me.
Το τραγούδι ανέβηκε στο Top 10 τόσο το 1961, όταν και πρωτοκυκλοφόρησε, όσο και το 1986 όταν η ομώνυμη ταινία έκανε τεράστια επιτυχία.
Ο εκπρόσωπός του επιβεβαίωσε την είδηση αναφέροντας ότι πέθανε από φυσικά αίτια.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΒΡΙΣΚΕΙ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΦΙΛΩΝ, ΓΝΩΣΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΗΜΩΝ

Απίστευτη εφαρμογή: Βρείτε πόσων χρονών είναι οι φίλοι, οι γνωστοί σας αλλά και οι διάσημοι [εικόνες]
Είναι κοινό μυστικό ότι οι διάσημοι ξοδεύουν χιλιάδες ευρώ στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν μία πιο νεανική εμφάνιση.
Πολλές φορές μάλιστα καταφεύγουν ακόμα και σε περίεργες λύσεις. Από αιματηρές περιποιήσεις προσώπου μέχρι ορούς πλακούντα και φυσικά σε πλαστικές επεμβάσεις.
Μία νέα εφαρμογή όμως προσπαθεί να ξεπεράσει κάθε πιθανή παρέμβαση που μπορεί να έχει κάνει κάποιος στο πρόσωπό του και να προσδιορίσει την ηλικία του.
Το «How old do I look» («Πόσων χρονών φαίνομαι») λειτουργεί με βάση μία εικόνα την οποία οι χρήστες μπορούν να ανεβάσουν από την μηχανή αναζήτησης της Microsoft. Φυσικά, ένας χρήστης μπορεί να ανεβάσει και τη δική του φωτογραφία για να διαπιστώσει πόσων χρονών θεωρεί η εφαρμογή ότι είναι.
Όπως αποκάλυψε η εταιρεία, χρειάστηκαν μόνο δύο προγραμματιστές και μία μέρα για να ολοκληρωθεί η εφαρμογή. Το σύστημά της λειτουργεί αναλύοντας 27 προεπιλεγμένα σημεία του προσώπου, ενώ το αποτέλεσμα προκύπτει από μία σειρά στατιστικών αλγορίθμων, μπορεί όμως να μην είναι πάντα 100% ακριβές.
Ο λόγος όμως για τον οποίο έχει γίνει γνωστή η εφαρμογή είναι γιατί οι χρήστες έχουν ανεβάσει φωτογραφίες διασημοτήτων του Χόλιγουντ για να διαπιστώσουν πόσων χρονών τους κάνει η Microsoft. Τα αποτελέσματα πότε πέφτουν μέσα, πότε είναι θετικά και πότε εντελώς απογοητευτικά. Για τους διάσημους και το πόσο φαίνονται, όχι για τη Microsoft.
Η Έλεν Μίρεν είναι στην πραγματικότητα 69 ετών
Ο Κάνιε είναι 37 ετών. Η εφαρμογή όμως έπεσε μέσα στην ηλικία της Κιμ Καρντάσιαν
Ο Πρόεδρος Ομπάμα είναι ακριβώς όσο φαίνεται
Καλά τα νέα για τη Σοφία Βεργκάρα, που φαίνεται 13 χρόνια νεότερη. Η πρωταγωνίστρια της «Μοντέρνας οικογένειας» είναι στην πραγματικότητα 42 χρονών
Το μούσι μάλλον «φορτώνει» χρόνια στον 39χρονο Ντέιβιντ Μπέκαμ
Πανευτυχές πρέπει να είναι το πρώην μοντέλο Σίντι Κρόφορντ, που σύμφωνα με την εφαρμογή είναι 9 χρόνια μικρότερη από την πραγματική της ηλικία

Η 50χρονη Μαντόνα φαίνεται για 37 ετών

Νεότερος δείχνει ο 51χρονος Μπραντ Πιτ
Η εφαρμογή εξετάζει 27 χαρακτηριστικά του προσώπου
Παράλληλα, μπορεί να δώσει αποτέλεσμα για περισσότερα από ένα πρόσωπα


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/

Η TELEGRAPH ΠΑΡΑΛΗΡΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΑΓΝΩΣΤΗ" ΗΠΕΙΡΟ

Η Telegraph παραληρεί για την Ηπειρο: Μακράν καλύτερη από Σκωτία, Προβηγκία
Ενα αποθεωτικό δημοσίευμα για την «άγνωστη» στο ευρύ κοινό, Ηπειρο με τις εκπληκτικές φυσικές ομορφιές, επιφυλάσσει η Telegraph.
Αυτή η ελάχιστα γνωστή περιφέρεια της ηπειρωτικής Ελλάδας, έχει το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου, ένα τοπίο που θυμίζει Σκωτία. Και ορεινά χωριά που ανταγωνίζονται ευθέως εκείνα της Προβηγκίας, λέει η ρεπόρτερ της εφημερίδας, Caroline Shearing.
«Η Ηπειρος, η περιφέρεια με τα περισσότερα βουνά της Ελλάδας, είναι ένας ευλογημένος τόπος με πλούσιο τοπίο που θυμίζει Σκωτία στα καλύτερά της, ορεινά χωριά που ανταγωνίζονται το καλύτερα της Προβηγκίας, και τις παρθένες ακτές του Ιονίου. Προσθέστε σ' αυτά και τα πυκνά δασώδη τοπία (που φιλοξενούν καφέ αρκούδες, λύκους και τσακάλια ), μοναχικά μοναστήρια σκαρφαλωμένα σε γκρεμούς, συγκλονιστική θέα σε βουνά, παραθαλάσσια θέρετρα και έναν ουρανό στο οποίο πετούν αρπακτικά πουλιά , συμπεριλαμβανομένων χρυσαετών - και είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί οι Έλληνες έχουν καταφέρει να κρατήσουν την Ηπειρο μυστική από τον υπόλοιπο κόσμο για τόσο πολύ καιρό» γράφει η Shearing.
Περιγράφοντας συγκλονιστικά την εμπειρία της από την χαράδρα του Βίκου, η δημοσιογράφος αναφέρει: «Με ολοένα και πιο ανασφαλή βήματα, έφτασα στην άκρη του γκρεμού, καθώς το μονοπάτι στένεψε όσο ένα περβάζι και η πρώτη γεύση από το χάσμα – που είχα ταξιδέψει όλη την Ευρώπη για να το δω – αποκαλύφθηκε μέσα από τα πεύκα.
Το μονοπάτι έγινε πιο φαρδύ για να φιλοξενήσει ένα φυσικό μπαλκόνι με υπέροχη θεά, που σχηματίζει ένα μισοφέγγαρο με την περίμετρό του. Κοίταξα πέρα βαθιά, μέχρι τα βάθη της χαράδρας του Βίκου που – σύμφωνα με το Βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες είναι το βαθύτερο του κόσμου.
Οι ειδικοί με τα φαράγγια αμφισβητούν τον ισχυρισμό αυτό: Οι υπολογισμοί του Γκίνες βασίζονται στην αναλογία βάθους-πλάτους. Ο Βίκος είναι σχεδόν 3.000 πόδια στο βαθύτερό του σημείο και 10 πόδια στο στενότερό του. Αλλά από το σημείο που βρέθηκα εκεί ψηλά, πάνω από το φαράγγι, δεν υπήρχε καμία αμφιβολία για την φυσική ομορφιά αυτού του βαθιά συγκινητικού σημείου.
Ταξιδεύοντας στα τέλη Αυγούστου στην Ηπειρο, μια περιοχή γεμάτη βουνά, στη βορειοδυτική γωνία της Ελλάδα, στα σύνορα με την Αλβανία, περίμενα να δω τον εαυτό μου συνωστίζεται να βρει χώρο για το φαράγγι με άλλες φυσιολατρικές ψυχές . Αντ 'αυτού, ένας άδειος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων στην Οξιά - ένα σημείο επιφυλακή2 ψηλά στα βουνά της Πίνδου ,​​σε μικρή απόσταση με τα πόδια από το φαράγγι. Και για να μας χαιρετήσει βρέθηκε μόνο ένα μοναχικό γαϊδουράκι που κοιτούσε συνεχώς ένα στασίδι φορτωμένο με βάζα του μελιού .
Τα πρώτα 10 λεπτά στο φαράγγι, πέρασα συντροφιά με τον εκστασιασμένο σύζυγό μου χωρίς κανένα άλλο σημάδι ανθρώπινης ζωής. Η ψευδαίσθηση ότι ήμασταν μόνοι μας στον κόσμο, διαλύθηκε μόνο με την άφιξη ενός ζευγαριού – που σίγουρα ήταν Γερμανοί – που ήρθαν για πεζοπορία στο φαράγγι».


Πηγή: http://www.iefimerida.gr

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ & ΠΟΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΕ ΕΔΕΣΣΑ & ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ


ΜΑΧΗΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ του ΠΑΜΕ     σε ΕΔΕΣΣΑ & ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

       Με αγωνιστικές απεργιακές συγκεντρώσεις & πορείες σε Έδεσσα & Γιαννιτσά συμμετείχε το ΠΑΜΕ στην Πρωτομαγιάτικη απεργία. Με αγωνιστικό παλμό και με συμμετοχή εργαζομένων, αγροτών , αυτοαπασχολούμενων & νεολαίας πραγματοποιήθηκαν απεργιακές συγκεντρώσεις  στους «Μ.Καταρράκτες» της Έδεσσας & στη Πλατεία ΕΠΟΝ ( Πεζόδρομος ) στα Γιαννιτσά.
       Μετά τις συγκεντρώσεις ακολούθησαν πορείες με τα πανό του ΠΑΜΕ  με συνθήματα για την «Κόκκινη Πρωτομαγιά – Πρωτοπόρα Εργατιά», για το δικαίωμα στη δουλειά, για την απαλλαγή από τις αντεργατικές πολιτικές συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ  & της ΕΕ με τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις.

     ►  Η συγκέντρωση της Έδεσσας ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον εκπρόσωπο της Τοπικής Γραμματείας της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης ( ΠΑΣΥ ) Πέλλας Ηλία Γκίρμπα, δηλώνοντας το αγωνιστικό παρών της αγροτιάς στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση  των εργαζομένων, διεκδικώντας λύσεις στα χρονίζοντα ιδιαίτερα αιτήματα της φτωχομεσαίας αγροτιάς και δίνοντας για άλλη μια φορά την έμπρακτη απάντηση πως, όλοι μαζί, μπορούμε να ανατρέψουμε τις βάρβαρες πολιτικές. Κατήγγειλε την άγρια φορολόγηση των αγροτών από το πρώτο ευρώ & τα μειωμένα κονδύλια της νέας ΚΑΠ 2014-2020 της ΕΕ για τη γεωργία, που όλα μαζί βαράνε στο «ντορό» της συγκέντρωσης γης & παραγωγής σε λιγότερα χέρια «ισχυρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων» και το ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς.


       Κεντρικός ομιλητής από τη γραμματεία Ν.Πέλλας του ΠΑΜΕ ο Γιώργος Κεσίσογλου, καλώντας τους εργαζόμενους από κάθε κλάδο, τους νέους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες και τους μετανάστες σε γενικό ξεσηκωμό, γιατί λένε ψέματα πως δεν θάρθουν άλλα μέτρα. Κάλεσε τους εργαζόμενους «να φτιάξουν το δικό τους ορμητικό ποτάμι που θα τσακίσει τις αντεργατικές πολιτικές συγκυβέρνησης & ΕΕ - με μνημόνια ή χωρίς αυτά - χωρίς την αναγνώριση κανενός χρέους από μεριάς τους, χωρίς παζάρεμα τρόπων αποπληρωμής του, χωρίς “καλύτερα μνημόνια”, δεν υπάρχουν τέτοια».

     ►  Τη συγκέντρωση των Γιαννιτσών άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό  του ο Δημήτρης Κουρτελή από μέρους των αγροτών της ΠΑΣΥ καταγγέλλοντας  «τα νέα αντιαγροτικά μέτρα της συγκυβέρνησης, που έρχονται να προστεθούν στις απλήρωτες για μήνες παραγωγές για αγρότες & κτηνοτρόφους, στο κάθε μέρα αυξανόμενο κόστος παραγωγής, στα ανελέητα χαράτσια, στα αυξημένα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ χωρίς την κάλυψη όλων των ζημιών ( π.χ. περσινές ζημιές στα Ροδάκινα, κλπ.). Πρέπει η φτωχομεσαία αγροτιά να δίνει καθημερινά & συντονισμένα τη δική της αγωνιστική απάντηση σ’αυτές τις αντιαγροτικές πολιτικές».

    ► Χαιρετισμό επίσης απεύθυνε στη συγκέντρωση από την Ομάδα Γυναικών  Γιαννιτσών της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας ( ΟΓΕ ) η Αγγέλα Ευσταθιάδου, δηλώνοντας το αγωνιστικό παρόν των γυναικών της λαϊκής οικογένειας στους καθημερινούς αγώνες ενάντια στις βάρβαρες καπιταλιστικές πολιτικές.

       Κεντρικός ομιλητής από την Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ ο Μιχάλης Καλαϊτζής από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών & την τοπική γραμματεία Πέλλας του ΠΑΜΕ.
        Στην ομιλία του ανέφερε :
       «H φετινή Πρωτομαγιά, τιμώντας την εργατική εξέγερση του Σικάγο, τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Πρωτομαγιάς του 1944, τους καπνεργάτες του 1936 στη Θεσσαλονίκη & όλους τους αγώνες της εργατικής τάξης, μπορεί να αποτελέσει αφετηρία νέων αγώνων για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, σημαντικό βήμα στη συσπείρωση, στην οργάνωση των εργαζομένων στα Σωματεία σε κάθε χώρο δουλειάς.
        Η Πρωτομαγιά είναι για όλη την εργατική τάξη μέρα μνήμης, αλλά κυρίως μέρα ευθύνης για το πως ο κάθε εργάτης και η κάθε εργάτρια θα πάρουν μέρος στην οργάνωση της ταξικής πάλης, για την ανασύνταξη του εργατικού-λαϊκού κινήματος, την ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας, βασικές προϋποθέσεις για να αντιμετωπιστεί η καπιταλιστική βαρβαρότητα και να ικανοποιηθούν οι επείγουσες ανάγκες της εργατικής και λαϊκής οικογένειας. Το ΠΑΜΕ απευθύνεται στους εργάτες, στους άνεργους, στους απόμαχους της δουλειάς, στις εργαζόμενες γυναίκες, στους νέους, σε όλους τους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, της εξουσίας των μονοπωλίων που υπηρετεί και η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
        Ακούμε καθημερινά στα κανάλια την προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει τις νέες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου ως “πατριωτικό καθήκον” και ως “αναγκαίες πράξεις για την εθνική σωτηρία”. Πρέπει να έχουμε καθαρό στο μυαλό μας ότι οι δύο πράξεις νομοθετικού περιεχομένου είναι τροϊκανή απαίτηση που υλοποιείται από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Άλλωστε δηλώνουν ότι συμφωνούν με το 70% του μνημονίου, αυτοί που έλεγαν πρίν κυβερνήσουν πως θα το καταργήσουν με ένα νόμο. Δεσμεύουν υποχρεωτικά τα ταμειακά διαθέσιμα δημόσιων φορέων σε βάρος των εργατικών – λαϊκών οικογενειών με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Την ίδια στιγμή οι επιχειρηματικοί όμιλοι όχι μόνο μένουν στο απυρόβλητο, αλλά η ίδια κυβέρνηση με προηγούμενη, επίσης, πράξη νομοθετικού περιεχομένου έχει χαρίσει σε επιχειρηματίες αρκετά εκατομμύρια ευρώ που προέρχονταν από πρόστιμα ακόμα και για λαθρεμπόριο, εντάσσοντάς τους στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
       Τι σημαίνουν όμως αυτές οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου ;
        Ότι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στα πανεπιστήμια, στα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς δεν θα μπορούν να πληρωθούν και ταυτόχρονα δεν θα μπορούν να καλύψουν τις βασικές λειτουργικές ανάγκες, άρα περικόπτονται οι ήδη κουτσουρεμένες κοινωνικές παροχές στις λαϊκές οικογένειες. Είναι τουλάχιστον προκλητικοί για το λαό να χαρακτηρίζουν πράξη πατριωτισμού μια ΠΝΠ που θίγει τα λαϊκά συμφέροντα. «Βάζουν χέρι» στον ιδρώτα μας, για άλλη μια φορά, ενώ τα κέρδη των μονοπωλίων ούτε καν τους περνά από το μυαλό να τα αγγίξουν!!!
             Και η σημερινή, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, κρύβουν ότι τα δικά μας βάσανα, οι δικές μας απώλειες, έγιναν κέρδη, προνόμια των λίγων. Οι ανάγκες μας απαιτούν άλλο δρόμο ανάπτυξης, για φιλολαϊκή πολιτική, κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ και τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Για αυτές τις ανατροπές οργανώνουμε τις δυνάμεις μας και τη συμμαχία μας. Τέτοιο κίνημα παλεύουμε να οργανώσουμε. Έτσι δυναμώνουμε την κοινή πάλη εργατών, υπαλλήλων, ανέργων, αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, φτωχών αγροτών, φοιτητών, σπουδαστών, μαθητών, γυναικών των λαϊκών οικογενειών. Συντονίζουμε τα βήματα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου με την Πανελλαδική Συσπείρωση ΕΒΕ, την Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση, και την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

 

      Στα 16 χρόνια από την ίδρυσή του το ΠΑΜΕ αύξησε το κύρος και τις δυνάμεις του μέσα στους εργαζόμενους. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίο οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συγκροτούν το ΠΑΜΕ να ριζώσουν παντού, να είναι το θετικό παράδειγμα για όλο το συνδικαλιστικό κίνημα. Να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, ώστε να ανεβαίνει σταθερά ο βαθμός οργάνωσης της εργατικής τάξης, να μπαίνουν οι νέοι, οι γυναίκες, οι άνεργοι, οι μετανάστες στη συλλογική δράση, να δυναμώνει η παρουσία τους στους ταξικούς αγώνες. Να μην αναπτυχθούν νέες αυταπάτες που θα οδηγήσουν σε μοιρολατρία, να μην αναπτυχθεί η ηττοπάθεια.
      16 χρόνια μετά δεσμευόμαστε  πως θα συνεχίσουμε αταλάντευτα, ταξικά. Δεν επιτρέπεται να κάνουμε βήμα πίσω. Αυτό επιβάλλει το συμφέρον και οι ανάγκες των εργαζομένων, οι ανάγκες του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

      Γιατί χωρίς εμάς τους εργαζόμενους, γρανάζι δε γυρνά. Εμείς είμαστε οι παραγωγοί του πλούτου και εμείς πρέπει να τον καρπωνόμαστε», έκλεισε την ομιλία του ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Μιχάλης Καλαϊτζής.

ΗΜΕΡΑ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝ



Το  Γυμνάσιο Προμάχων, με τον Διευθυντή κ. Πασόη Ευστάθιο  και την  Υπεύθυνη του  Κέντρου Συμβουλευτικής–Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π) της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μελίνα Αλμπάνη, διοργάνωσε και υλοποίησε στα πλαίσια της Συμβουλευτικής - Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού που εφαρμόζεται στη Γ΄ τάξη,  την Τρίτη 28 Απριλίου 2015 Ημερίδα  με τίτλο   «Ημέρα Σταδιοδρομίας»,  σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων  και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.
Οι «Ημέρες Σταδιοδρομίας» καθώς  επίσης και οι «Ημέρες Επαγγελμάτων» βασίζονται σε Υπουργικές Αποφάσεις και σκοπό έχουν να υποστηρίξουν τους μαθητές στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές τους. Για το λόγο αυτό και μετά από επιθυμία των  μαθητών,   δίδεται λίστα επαγγελματιών που προτείνουν και προσκαλούνται επαγγελματίες από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Οι επαγγελματίες παρουσιάζουν στους μαθητές την εκπαιδευτική και επαγγελματική τους πορεία. Η παραπάνω δράση σε όσα σχολεία πραγματοποιείται λειτουργεί θετικά στην εφαρμογή των στόχων του Επαγγελματικού Προσανατολισμού και της Συμβουλευτικής διαδικασίας.
Για την υλοποίηση αυτής της Ημερίδας κλήθηκαν να διδάξουν στη Γ΄ τάξη του Γυμνασίου Προμάχων και για μία διδακτική ώρα ο καθένας, επτά επαγγελματίες της τοπικής μας κοινωνίας και πιο συγκεκριμένα: η χειρουργός οδοντίατρος-περιοδοντολόγος κα Μπόσνα Πετρούλα, η χειρουργός οδοντίατρος κα Μπόσνα Συμώνη, ο δημοσιογράφος κ. Βαφειάδης Σταύρος, ιδιοκτήτης της ηλεκτρονικής εφημερίδας Aridaia news, o πολιτικός μηχανικός και ηλεκτρολόγος μηχανολόγος κ. Δανάς Αργύριος, η ψυχολόγος κα Γεραντζή Διαλεχτή, ο φωτογράφος κ. Παντελίδης Νικόλαος από το studio Pantelidis, και ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Αριδαίας κ. Γάκης Ευάγγελος.
Η εμπειρία που αποκόμισαν και οι δύο πλευρές ήταν σημαντική. Στα παιδιά δόθηκε η δυνατότητα να μάθουν για επαγγέλματα, να θέσουν ερωτήματα και να πάρουν ουσιαστικές απαντήσεις, οι οποίες στο μέλλον ενδεχόμενα να διαμορφώσουν τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό.  Από την άλλη πλευρά οι επαγγελματίες είχαν τη δυνατότητα να ενημερώσουν και να συζητήσουν με τους μαθητές για την εκπαιδευτική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Οι μαθητές οι οποίοι  συμμετείχαν ενεργά στην πρωτόγνωρη αυτή διαδικασία διατύπωσαν ουσιαστικές ερωτήσεις, εξέφρασαν απορίες, και εκδήλωσαν την ανησυχία αλλά και την αγωνία τους για το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό μέλλον που τους επιφυλάσσεται.

Θεωρούμε επιβεβλημένο να ευχαριστήσουμε δημόσια τους προσκεκλημένους επαγγελματίες  κ.κ. Γάκη Ευάγγελο, Παντελίδη Νικόλαο, Γεραντζή Διαλεχτή, Δανά Αργύριο, Βαφειάδη Σταύρο, Μπόσνα Συμώνη και Μπόσνα Πετρούλα, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκληση, αψηφώντας τις υποχρεώσεις τους και αφιλοκερδώς υποστήριξαν την εκδήλωση.
Τέλος σας ενημερώνουμε ότι στα πλαίσια διοργάνωσης της Ημερίδας ανακοινώθηκε η διεξαγωγή διαγωνισμού φωτογραφίας για τους μαθητές της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Προμάχων με θέμα «η φύση στην Αλμωπία». Ο νικητής του διαγωνισμού θα κερδίσει 500 δωρεάν εκτυπώσεις φωτογραφιών που είναι προσφορά του studio Pantelidis. Επίσης θα έχει τη δυνατότητα να διαγωνισθεί με άλλους μαθητές  των σχολείων της Αλμωπίας, οι οποίοι παρακολούθησαν ανάλογες ημερίδες που πραγματοποιήθηκαν στα σχολεία τους, στην ίδια θεματική ενότητα, με έπαθλο την εξειδικευμένη κατάρτισή τους ως προς την τεχνική της φωτογραφίας και του Drones ( τηλεκατευθυνόμενη φωτογράφιση) από το Studio Pantelidis.


Η Υπεύθυνη Συμβουλευτικής - ΕΠ                        Ο Διευθυντής                          
& Αγωγής Σταδιοδρομίας
Μελίνα Αλμπάνη                                                    Ευστάθιος Πασόης               






ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...