Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΤΟΥ Ι.Ε.Κ. ΕΔΕΣΣΑΣ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΕΚ ΕΔΕΣΣΑΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΤΟΥ Ι.Ε.Κ. ΕΔΕΣΣΑΣ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV

Το Τμήμα Αισθητικής του Δ.Ι.Ε.Κ. Έδεσσας στο πλαίσιο του μαθήματος «Μορφολογία Επαγγελματικού Μακιγιάζ» πραγματοποίησε την Παρασκευή 8 Μαΐου 2015 εκπαιδευτική επίσκεψη στο κανάλι ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV. Οι καταρτιζόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στη διαδικασία του μακιγιάζ των συντελεστών της εκπομπής «Όλα Καλά», που παρουσιάζει καθημερινά η κυρία Ιωάννα Λίλη. 

Ταυτόχρονα, συνομιλώντας με επαγγελματίες του χώρου, ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις. Πρόθεση του Δ.Ι.Ε.Κ. Έδεσσας είναι η κατά το δυνατό συχνότερη επαφή και εξοικείωση των σπουδαστών του-αυριανών επαγγελματιών με τους χώρους εργασίας.
 Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στις εκπαιδεύτριες κυρίες Φωτιάδου Σοφία και Παπαγεωργίου Ελισσάβετ, οι οποίες συνέβαλαν ουσιαστικά στην πραγματοποίηση της επίσκεψης και συνόδευσαν τους σπουδαστές στο κανάλι.   

Ο Διευθυντής του ΙΕΚ ΕΔΕΣΣΑΣ


Γιόρτσος Γεώργιος

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΗΝ "ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ"



Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με το γενικό θέμα: «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές», με σκοπό τα Μουσεία να προβάλλουν πρότυπα για μια κοινωνία λιγότερο καταναλωτική, πιο ανοικτή σε συνεργασίες και με σεβασμό στα οικοσυστήματα.
           Την Κυριακή 17 Μαΐου και ώρα 12:00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο: «Βιώσιμη αγροτική παραγωγή στην Πέλλα. Εικόνες από το χθες, ιδέες για το αύριο». Κύριος ομιλητής θα είναι ο καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Γεώργιος Δαουτόπουλος, με θέμα: «Η γεωργία της γνώσης και της αειφορίας». Ο ομιλητής κατά τα τελευταία χρόνια ασχολείται συστηματικά με την έρευνα και τη συγγραφή βιβλίων πάνω στα πολυδύναμα φυτά και τη χρήση νέων, βιώσιμων τεχνολογιών (ζεόλιθος, ενεργοί μικροοργανισμοί και μυκόρριζες) με μικρό κόστος και μεγάλη απόδοση. Για την αγροτική παραγωγή στην Αρχαία Πέλλα θα μιλήσει ο Χαράλαμπος Τσούγγαρης, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας. Θα ακολουθήσει περιήγηση στο Μουσείο με το ίδιο θέμα. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει η δρ. Ελισάβετ Τσιγαρίδα, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας. Η είσοδος στο Μουσείο θα είναι ελεύθερη για τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.

Τη Δευτέρα 18 Μαΐου, στο ίδιο πλαίσιο, η είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στον Αρχαιολογικό Χώρο Πέλλας θα είναι ελεύθερη για το κοινό από τις 08:00 ως τις 20:00.


ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΑΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Κινήσεις ματ για τον ελληνικό πολιτισμό και τουρισμό από τις Βρυξέλλες

Η γνωμοδότηση του Μιλτιάδη Κύρκου για τον πολιτιστικό τουρισμό που υπερψηφίστηκε από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, δημιουργεί συνθήκες γόνιμες για την ανάπτυξη των υποδομών του πολιτισμού και της μεγιστοποίησης της αναπτυξιακής του διάστασης σε μια περίοδο καθοριστική για την Ελλάδα.
(Φωτογραφία του Νίκου Παλαιολόγου από το Sooc)
Φτάνοντας στο Ευρωκοινοβούλιο και ενώ έχει αρχίσει η ενημέρωση για τις δράσεις του, ο Μιλτιάδης Κύρκος, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού φτάνει με μικρή καθυστέρηση, σχεδόν ασθμαίνοντας. Κρατά μια τσαλακωμένη λευκή κόλλα χαρτιού, γραμμένη από την κορυφή ως το τέλος. Αρχίζει να μας τη διαβάζει...
Περιέχει τις επιτροπές και δράσεις μόλις των τελευταίων ημερών στις οποίες συμμετείχε, αλλά κυρίως την περήφανη ανακοίνωσή του πως υπερψηφίστηκε η γνωμοδότηση του, ως  ευρωβουλευτή του Ποταμιού και μέλους της Ομάδας Δράσης για τον Τουρισμό (Tourism Task Force) του Ε.Κ. με τίτλο: «Προς μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης». Προτάσεις και στόχοι για την ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού, σε ένα οικονομικό τοπίο που μπορεί να αποκομίσει σημαντικά οφέλη από αντίστοιχες δράσεις.
Πολιτισμός, τουρισμός, μετανάστευση, Αμφίπολη
Ο Μιλτιάδης Κύρκος, κάθε πρωί οκτώ παρά εικοσιπέντε, βρίσκεται έξω από το coffee shop στη γειτονιά του Ευρωκοινοβουλίου για να πάρει τον καφέ του. Σχεδόν ο πρώτος πελάτης του καφέ κάθε πρωί. Στη συνέχεια από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ βρίσκεται μέσα στο δαιδαλώδες κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου. συμμετέχοντας στις συνεδριάσεις και τις συσκέψεις, τόσο ως μέλος της επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού όσο και ως αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας.
Με τις συζητήσεις για το μεταναστευτικό να έχουν κεντρικό ρόλο στις συνεδριάσεις των τελευταίων ημερών – στις 13 Μαϊου ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος αναμένεται να παρουσιάσει μια ολιστική πρόταση για το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο – η πρώτη προσωπική νίκη  του κ. Κύρκου για το θέμα του πολιτιστικού τουρισμού δεν είναι καθόλου αμελητέα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο πολιτιστικός τουρισμός αντιστοιχεί στο  40% του τουρισμού στην Ευρώπη. Αποτελεί δε, για τη χώρα μας, την μεγάλη ευκαιρία να ενισχύσει περαιτέρω τις τουριστικές αφίξεις, στοχεύοντας σε ένα κοινό που όπως δείχνουν οι έρευνες είναι υψηλού εισοδήματος.
«Η οικονομική κρίση έχει στερήσει κονδύλια από έναν τομέα που έχει πληγεί περισσότερο από τις περικοπές, με αποτέλεσμα την εγκατάλειψη, παραμέληση και υποβάθμιση πολύτιμων πολιτιστικών αξιοθέατων που έχουν πέσει σε λήθη, σε βάρος της κοινωνίας και του τομέα του τουρισμού» επισημαίνει ο Μιλτιάδης Κύρκος. «Ο πολιτιστικός τουρισμός δημιουργεί ευκαιρίες για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την τοπική ανάπτυξη, συμβάλλοντας στη μείωση του εποχικού και γεωγραφικού συγκεντρωτισμού. Υπάρχει μεγάλο δυναμικό σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ενεργοποιούνται στο χώρο αυτό, οι οποίες αποτελούν και το 95% των επιχειρήσεων του συγκεκριμένου τομέα. Κλειδί για την επιτυχία και την ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού τομέα του τουρισμού είναι φυσικά η ποιότητα των υπηρεσιών και οι υψηλού επιπέδου επαγγελματικές δεξιότητες.»

Με τη γνωμοδότηση του κ. Κύρκου, η Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού εισηγείται στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας, που είναι επί της ουσίας αρμόδια για το συγκεκριμένο ζήτημα να συμπεριλάβει προτάσεις όπως:
1. Τόνωση του πολιτιστικού τουρισμού σε αγροτικές, ορεινές, παράκτιες και νησιωτικές περιοχές που προσφέρουν άθικτο φυσικό περιβάλλον και τοπία, παραδοσιακό πολιτισμό, τοπικά προϊόντα, γαστρονομικές παραδόσεις και γνησιότητα. Η ενίσχυση σε αυτές τις περιοχές αποτελεί ισχυρή κινητήρια δύναμη για την τοπική ανάπτυξη.
2. Λήψη μέτρων για τη μείωση του διοικητικού φόρτου, την εξασφάλιση ενός επαρκούς ρυθμιστικού πλαισίου των επιχειρήσεων – ιδίως τις μικρομεσαίων και των νεοϊδρυθείσων- που ενεργοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.
3. Αξιοποίηση των κονδυλίων της ΕΕ που σχετίζονται με τον πολιτιστικό τουρισμό, διαφάνεια και πιο ανοιχτή προσέγγιση εκ μέρους της Επιτροπής σχετικά με την έγκριση των επιχειρησιακών προγραμμάτων για την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
4. Διασφάλιση αειφόρου και υπεύθυνου τουρισμού, που θα ανταποκρίνεται στις ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις των διαρθρωτικών αλλαγών που προκαλεί ο τουρισμός και στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η πολιτιστική κληρονομιά λόγω μαζικού τουρισμού.
5. Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και της ψηφιοποίησης της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης ως μέσων για την προώθηση του μοναδικού πολιτιστικού της πλούτου παγκοσμίως.
6. Διαπεριφερειακή και διασυνοριακή ανάπτυξη τουριστικών προϊόντων, όπως είναι οι Ευρωπαϊκές Πολιτιστικές Διαδρομές.
7. Ανάπτυξη βιώσιμων διατροπικών υποδομών και της διασυνοριακής συνδεσιμότητας για την βελτίωση της προσβασιμότητα εν γένει και ιδίως των απομακρυσμένων τουριστικών προορισμών.
8. Διευκόλυνση προσβασιμότητας σε άτομα με αναπηρίες ή χαμηλής κινητικότητας, νέους, ηλικιωμένους και οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.
Οσον αφορά ειδικότερα στην Ελλάδα, ο κύριος Κύρκος επισημαίνει πως πρέπει να υπάρξει ένας βιώσιμος εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός που θα εντάσσει προτεραιότητες όπως:
1. Μείωση των διοικητικών αγκυλώσεων, σταθεροποίηση και ξεκαθάρισμα του φορολογικού πεδίου ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης στον τομέα του πολιτιστικού τουρισμού
2. Συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης με τουριστικούς επιχειρηματίες (τουριστικά πρακτορεία, ενώσεις ξενοδόχων, αεροπορικές εταιρείας), μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο και φορείς του πολιτισμού. Τόνωση του εγχώριου τουρισμού με την προώθηση των λιγότερο ευρέως γνωστών πολιτιστικών αξιοθέατων.
3. Εξορθολογισμός της λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων με στόχο την προσφορά υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους επισκέπτες. Υποδομές για άτομα με αναπηρίες, κατηγορίες μειωμένων εισιτηρίων, διευρυμένα ωράρια ιδιαίτερα σε περιόδους τουριστικής αιχμής, εκσυγχρονισμός πωλητηρίων, σύγχρονη διαδικτυακή παρουσία.
4. Τουριστική αξιοποίηση των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με τη δημιουργία δικτύων προώθησης, προβάλλοντάς τες ως μέρος ενός μακροπρόθεσμου και ακριβούς χρονικού προγραμματισμού.
5. Απλοποίηση έκδοσης θεωρήσεων VISA και άνοιγμα της αγοράς στις χώρες BRICS.
6. Προώθηση διαφοροποιημένων τουριστικών προϊόντων που δεν συγκεντρώνονται μόνο στους θερινούς μήνες και είναι προσοδοφόρα και για τις τοπικές οικονομίες.
Την ίδια ώρα, ο έτερος ευρωβουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Γραμματικάκης, είδε να υιοθετείται η πρότασή του να επισκεφθούν οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού τη Θεσσαλονίκη, τη Βεργίνα και την Αμφίπολη, ρίχνοντας φως στις αρχαιολογικές ανασκαφές και στην ανάγκη υποστήριξή τους και από την Ευρωπαϊκή Ενωση.


Πηγή ...http://www.iefimerida.gr

"ΔΥΟ ΑΡΧΗΓΟΙ ΚΡΑΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΕΠΙ ΣΥΡΙΖΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ"

Φίλης κατά Καμμένου: Δυο αρχηγοί κρατών επισκέφτηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ την Ελλάδα, το Aγιο Φως και τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας
ΝΑ ΔΩ ΤΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΑΝ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΤΖΑΜΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Φίλης κατά Καμμένου
«Τί δουλειά έχουν τα λείψανα να τριγυρνάνε από εδώ κι από κει; Υπάρχει ένα θέμα σεβασμού που πρέπει να έχουμε απέναντι στη λαϊκή θρησκευτικότητα, όχι, όμως, να αποδίδουμε τιμές αρχηγού κράτους στα λείψανα μιας Αγίας», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα».
«Πριν μερικό καιρό, την Μεγάλη Παρασκευή, ήρθε το Aγιο Φως με τιμές πάλι αρχηγού κράτους, δηλαδή δυο αρχηγοί κρατών επισκέφτηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ την Ελλάδα και είναι το Aγιο Φως και τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας» πρόσθεσε.  
Νωρίτερα στο τηλεοπτικό σταθμό Mega είχε μιλήσει για «εμπόριο λειψάνων», με αφορμή την μεταφορά τους στον Αγιο Σάββα, σημειώνοντας πως «είναι λάθος να δίνουμε το σήμα ότι μπορεί να αντικατασταθεί η Ιατρική».
Αφησε δε αιχμές για τον υπουργό Αμυνας Π. Καμμένο γι' αυτό το θέμα - απόδοση τιμών αρχηγού κράτους - λέγοντας:
«Είναι άψογος υπουργός. Συμπεριφέρεται - σ' αυτόν τον τομέα μιλάω πάντοτε - σε συνέχεια με την εξουσία την παλαιά, τον παλαιοκομματισμό. Τον αδικεί αυτή η συμπεριφορά. Μεθαύριο μπορεί να έχουμε και το τζαμί στη Βουλή... Να δω τι θα ψηφίσει ο κ. Καμμένος.
 Να σεβόμαστε - και σωστά - την ευλάβεια, τη θρησκευτική αντίληψη των ορθοδόξων που είναι η μεγαλύτερη πλειοψηφία στη χώρα μας, αλλά να μην καταλαβαίνουμε ότι χρειαζόμαστε και τζαμί για να μπορούν μέσα σε συνθήκες ασφάλειας να λατρεύουν τον δικό τους θεό και οι μουσουλμάνοι, είναι λίγο μεροληπτικό. Δεν είναι;».


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/

ΓΙΑΤΙ...ΑΣΠΡΙΖΕΙ Η ΣΟΚΟΛΑΤΑ - ΠΟΣΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΕΙΝΑΙ;

Γιατί... ασπρίζει η σοκολάτα -Πόσο επικίνδυνο είναι
Νιώθετε έλλειψη σοκολάτας και ξαφνικά θυμάστε ότι έχετε ακόμη ένα κομμάτι σε μια γωνιά του ντουλαπιού. Την ανοίγετε με πάθος, αλλά βλέπετε ότι έχει άσπρες κηλίδες στην επιφάνειά της.
Το δίλημμα είναι να τη φάω ή να την πετάξω; Στην πραγματικότητα δεν πρέπει να κάνετε καν το ερώτημα και μπορείτε να φάτε τη σοκολάτα σας χωρίς κανένα πρόβλημα και κανέναν κίνδυνο. Δεν είναι μούχλα, δεν είναι πρόβλημα. Η πλάκα της σοκολάτας σας έπεσε θύμα ενός πολύ συνηθισμένου φαινομένου στους ζαχαροπλάστες που ονομάζεται η λεύκανση της λιπαρής ουσίας.
Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει ότι τα υγρά λίπη, όπως το βούτυρο του κακάο, ανεβαίνουν στην επιφάνεια της σοκολάτας και γίνονται κρύσταλλοι, δίνοντας αυτή τη λευκή όψη. Μια σοκολάτα μπορεί να εμφανίσει αυτό το φαινόμενο ανάλογα με το πόσο καιρό την διατηρείτε και σε ποιά θερμοκρασία.
Για το θέμα έγινε μελέτη και έρευνα από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Αμβούργου και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση ACS Applied Materials and Interfaces. Η έρευνα έγινε μετά από παραγγελία της βιομηχανίας Nestle. Οπως αποκαλύπτει η ερευνήτρια  Svenja Reinke «παρά το γεγονός ότι η λεύκανση της σοκολάτας δεν παρουσιάζει κανέναν απολύτως κίνδυνο, στοιχίζει μια περιουσία στην βιομηχανία σοκολάτας γιατί επιστρέφονται και οι καταναλωτές παραπονούνται».
Το ίδιο δηλώνει και ο Stefan Palzer, ένας από τους δύο ερευνητές της Nestlé. «Η λεύκανση συνεχίζει να είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην βιομηχανία της ζαχαροπλαστικής». Ετσι εξηγείται το γεγονός ότι ο γίγαντας της βιομηχανίας τροφίμων ένιωσε την ανάγκη να κατανοήσει μέσω μιας έρευνας την πορεία της ωρίμανσης της σοκολάτας και την δυναμική της λεύκανσης του λίπους.
Η έρευνα έγινε με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα στα καλύτερα εργαστήρια της Ελβετίας. Οι ερευνητές παρατηρούσαν την πορεία μιας σταγόνας λαδιού πάνω σε σοκολάτα και την πορεία της προς τα στοιχεία του υλικού, επί ώρες και ημέρες.
Παρά το γεγονός ότι είναι ένα συμπαγές υλικό, η σοκολάτα έχει πορώδη υφή. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η σταγόνα του λαδιού εισχωρεί με απίστευτη ταχύτητα μέσα στα δείγματα. Αυτή η μετανάστευση των λιπιδίων μεταλλάσσει την εσωτερική δομή της σοκολάτας και όταν ανεβαίνουν στην επιφάνεια ασπρίζουν την όψη της.
Η λύση για τους σοκολατοβιομήχανους, ώστε να αποφύγουν αυτό το εντελώς ακίνδυνο αλλά αντιαισθητικό φαινόμενο είναι να κάνουν την σοκολάτα πιο σκληρή ώστε τα λιπίδια να μη μπορούν να μεταναστεύουν με την ίδια ευκολία. Οσο για τον καταναλωτή πρέπει να ξέρει ότι η σοκολάτα συντηρείται στους  18°C ή ...καταναλώνεται πολύ γρήγορα.


Πηγή: http://www.iefimerida.gr/

MICROSOFT: WINDOWS ΤΕΛΟΣ

Microsoft: Windows τέλος
Το «τέλος» των Windows ανακοίνωσε πρόσφατα η Microsoft, με τα Windows 10 να αποτελούν την «τελευταία έκδοση» του κυρίαρχου λειτουργικού συστήματος της εταιρείας.
Αυτό μετέδωσε το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC επικαλούμενο σχετικές δηλώσεις του Τζέρι Νίξον, υψηλόβαθμου στελέχους της Microsoft.
Τις δηλώσεις αυτές του Νίξον επιβεβαίωσε αργότερα η εταιρεία, ανακοινώνοντας ότι στο μέλλον θα γίνονται διαθέσιμες αναβαθμίσεις των Windows με «συνεχή τρόπο». Συγκεκριμένα, αντί για νέες μεμονωμένες εκδόσεις, τα Windows 10 θα βελτιστοποιούνται μέσω τακτικών αναβαθμίσεων, σύμφωνα με την εταιρεία.
Τα σχόλια αυτά έκανε ο Νίξον κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Ignite της Microsoft που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα στο Σικάγο των ΗΠΑ.
Στη σχετική της ανακοίνωση η Microsoft αναφέρει ότι οι δηλώσεις του Νίξον αντικατοπτρίζουν τις προθέσεις της εταιρείας για αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσει και διαθέτει στην αγορά το λογισμικό της.
«Τα Windows θα διατίθενται ως μια υπηρεσία η οποία θα παρέχει νέες καινοτομίες και ενημερώσεις με συνεχή τρόπο», αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι αναμένει τα Windows να έχουν μια «μακρά πορεία στο μέλλον».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εταιρεία δεν έχει καταλήξει ακόμα σε μια απόφαση σχετικά με το νέο όνομα που θα έχει το όποιο λειτουργικό σύστημα πέραν των Windows 10.
«Δεν θα υπάρξουν Widows 11», προειδοποίησε ο Στιβ Κλέινχανς, αντιπρόεδρος της εταιρείας αναλύσεων Gartner, η οποία παρακολουθεί την πορεία της Microsoft. Συνέχισε λέγοντας ότι η εταιρεία εσκεμμένα απέφυγε στο παρελθόν να χρησιμοποιήσει το όνομα «Windows 9» και αντ' αυτού επέλεξε το «Windows 10», ως ένα τρόπο να επισημάνει την αποκοπή από το παρελθόν, όπου διέθετε μεμονωμένες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος.
Ο ίδιος ωστόσο τόνισε ότι το σύστημα που ακολουθούσε η Microsoft είχε προκαλέσει προβλήματα τόσο για την ίδια όσο και για τους καταναλωτές.
«Κάθε περίπου 3 χρόνια η Microsoft δημιουργούσε το ‘επόμενο σπουδαίο OS'», δήλωσε. «Οι προγραμματιστές δεν μπορούσαν να συνεισφέρουν και ξαφνικά ερχόταν ένα νέο προϊόν το οποίο βασιζόταν στις προτιμήσεις που είχαν οι καταναλωτές 3 χρόνια πριν», πρόσθεσε.
Ο Κλέιχανς συνέχισε λέγοντας ότι τα περισσότερα έσοδα της Microsoft από τα Windows προέρχονται από τις πωλήσεις νέων υπολογιστών που ενσωματώνουν το λειτουργικό και ότι αυτό είναι απίθανο να επηρεαστεί από την αλλαγή.
«Σε γενικές γραμμές αυτό αποτελεί ένα θετικό βήμα, ωστόσο εγκυμονεί ορισμένους κινδύνους», επεσήμανε ο Κλέιχανς. «Η Microsoft θα πρέπει να εργαστεί σκληρά ώστε να είναι σε θέση να παρέχει νέες αναβαθμίσεις και χαρακτηριστικά», δήλωσε ο ίδιος προσθέτοντας ότι ερωτήματα εξακολουθούν να παραμένουν σχετικά με το πώς θα προσαρμοστούν στην αλλαγή οι εταιρικοί πελάτες και με ποιον τρόπο η Microsoft θα παρέχει υποστήριξη.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι τα Windows θα μπουν στην κατάψυξη και ότι δεν θα τα ξαναδούμε», δήλωσε στο BBC ο Κλέιχανς. «Πράγματι, είμαστε έτοιμοι να δούμε το αντίθετο, με την ταχύτητα των αναβαθμίσεων για τα Windows να περνά σε νέο επίπεδο», πρόσθεσε.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/

ΠΑΡΟΞΥΣΜΟΣ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ - ΓΕΜΙΣΕ ΑΛΗΘΙΝΑ 50ΕΥΡΑ Ο ΛΗΘΑΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ

(φωτογραφία trikalanews)

Το ταλέντο τους στο... ψάρεμα επιστράτευσαν πολίτες των Τρικάλων, όταν διαπίστωσαν ότι ο Ληθαίος ποταμός είχε γεμίσει χαρτονομίσματα.
Μόλις το γεγονός έγινε αντιληπτό σήμανε... συναγερμός, με όσους το είχαν μάθει να προσπαθούν να μαζέψουν τα 50ευρα που βρίσκονταν στην κοίτη του ποταμού, σε διάφορα σημεία του.
Μάλιστα, ειδοποιήθηκε και η αστυνομία και σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ έχει συλληφθεί ένα άτομο, που κρατείται στην αστυνομική διεύθυνση Τρικάλων.
Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί πόσα χρήματα βρέθηκαν στον ποταμό και κυρίως πώς κατέληξαν εκεί τα χαρτονομίσματα.





φωτογραφίες trikalanews

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΙΣΟΡΥΠΑΝΣΗ




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Ειδικά τους θερινούς μήνες, παρατηρείται έξαρση του φαινομένου της αφισορύπανσης για τη διαφήμιση εκδηλώσεων και διάφορων γεγονότων που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή μας.

Παρακαλούνται οι διοργανωτές των εκδηλώσεων να τηρούν το νόμο για την αφισοκόλλησης, ώστε να διατηρούμε την πόλη μας καθαρή.

Για τον Δήμο Αλμωπίας,
Ο Αντιδήμαρχος

Χρήστος Μπάτσης

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 9ης ΜΑΪΟΥ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ



Απότιση φόρου τιμής στους ήρωες και θύματα των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού στην Π.Ε. Πέλλας

Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Η Ελλάδα άντεξε και αντέχει σε δύσκολους καιρούς, μέσω της ενότητας και αλληλεγγύης των Ελλήνων

Στο πλαίσιο ενός λιτού εορτασμού πραγματοποιήθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις για τους εθνικούς αγώνες και την εθνική αντίσταση κατά του ναζισμού και του φασισμού, στην Έδεσσα, έδρα της Π.Ε. Πέλλας.

Ο εορτασμός ξεκίνησε με την τέλεση δοξολογίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας όπου πραγματοποιήθηκε και ομιλία από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα για την επίτευξη της ειρήνης και την παύση πυρός του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου και το σύγχρονο νόημα του επετειακού εορτασμού. Επίσης, αναφέρθηκε στην ίδρυση και το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η 9η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα της Ευρώπης.  Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης τόνισε, κατά τη διάρκεια της ομιλία του, την ανάγκη ευρύτερης αναγνώρισης από τους εταίρους μας στην Ε.Ε. των αγώνων και της συμβολής της Ελλάδας στην επίτευξη της ειρήνης και ανοικοδόμηση της Ευρώπης, με την έμπρακτη υποστήριξη και αλληλεγγύη στην παρούσα δύσκολη περίοδο της οικονομικής ύφεσης.

Ακολούθησε η πραγματοποίηση επιμνημόσυνης δέσης και κατάθεση στεφανιών στο ηρώο της πόλης από εκπροσώπους των τοπικών αρχών, συλλόγων, αντιστασιακών και εφεδροπολεμικών οργανώσεων. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την τήρηση σιγής ενός λεπτού στη μνήμη των ηρώων και θυμάτων του πολέμου και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.


Ακολουθεί ένα απόσπασμα από την ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη:

«Το Ελληνικό Κράτος καθιέρωσε την 9η Μαΐου, ημέρα λήξης του Β' Παγκοσμίου πολέμου, ως ημέρα πανελλαδικού εορτασμού των εθνικών αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του φασισμού και του ναζισμού.

Σαν σήμερα, την 9η Μαΐου του  1945, στην πόλη Ρενς της Γαλλίας υπογράφτηκε η άνευ όρων παράδοση των γερμανικών στρατευμάτων και έτσι είχαμε και τυπικά την λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Όλα αυτά επί ευρωπαϊκού εδάφους βεβαίως, καθώς ο πόλεμος μεταξύ Αμερικής και Ιαπωνίας συνεχιζόταν. Με την ρήψη της ατομικής βόμβας στις πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι, η Ιαπωνία συνθηκολογεί και η ανθρωπότητα μπαίνει σε μία μακρά περίοδο ειρήνης που φτάνει μέχρι τις μέρες μας.

Κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, η ανθρωπότητα γνώρισε μία παράλογη, δίχως όρια βία. Το τίμημα των νεκρών και θυμάτων ήταν βαρύ. Το τέλος του πολέμου, βρήκε την ανθρωπότητα σοβαρά τραυματισμένη, ενώ οι καταστροφές στα πολεοδομικά συγκροτήματα ήταν βιβλικές.

Χρειάστηκαν πολλές ακόμη θυσίες, μία τιτάνια συλλογική προσπάθεια για να μπορέσουν τα κράτη να επανακάμψουν. Στην Ελλάδα ακολούθησαν ακόμη δυσκολότερα χρόνια, με τον εμφύλιο και ουσιαστικά πέρασαν αρκετές δεκαετίες για να αποκτήσουν οι Έλληνες ένα ανεκτό επίπεδο ζωής. Δυστυχώς, η παρατεταμένη οικονομική ύφεση έφερε και πάλι την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού.

Η 9η Μαΐου εορτάζεται επίσης ως η παγκόσμια ημέρα της Ευρώπης. Είναι η μέρα που η εξέχουσα φυσιογνωμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας Ρομπέρ Σουμάν, το 1950, διεκήρυξε τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα.

Αυτή ήταν η απαρχή μίας μακράς διαδικασίας με όραμα την περιφερειακή, οικονομική και κοινωνική σύγκλιση στο εσωτερικό της Ευρώπης. Η δημιουργία ενός ενιαίου χώρου που, με σεβασμό στην αυτοδιάθεση και αυτονομία των κρατών, προωθεί τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και προοπτικών ανάπτυξης των πολιτών. Χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς. Δυστυχώς, τα γεγονότα των τελευταίων μηνών δείχνουν ότι η σημασία του οράματος αυτού δεν έχει γίνει κατανοητή από όλα τα κράτη-μέλη ή τουλάχιστον τους επικεφαλής τους. Η Ελλάδα βρίσκεται στριμωγμένη στον τοίχο ενώ τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, σχεδόν καθημερινά, κάνουν λόγο για χρεωκοπία και σκηνές χάους που θα επακολουθήσουν.  

Οι ήρωες των ελληνικών πολέμων για ελευθερία και ανεξαρτησία απέδειξαν τη λεβεντιά και αντροσύνη τους. Το ερώτημα είναι, τί κάνουμε εμείς σήμερα;

Η 9η Μαΐου είναι η ημερομηνία ορόσημο για την πρόοδο και την ανάπτυξη που θέλουν οι λαοί όλου του κόσμου. Επιζητούμε ειρήνη και σταθερότητα σε μία εποχή μέγιστης αβεβαιότητας και ανασφάλειας.

Η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας, παρά τα δεινά και τις δυσκολίες που προκάλεσε στις περισσότερες οικογένειες, ανέδειξε πόσο σημαντικό είναι να είμαστε ενωμένοι, αδελφωμένοι και αλληλέγγυοι.


Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, το δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης στο οποίο πρωτοστατούν η Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, η Περιφέρεια, οι Δήμοι, το Κέντρο Πρόληψης Όραμα και όλοι οι κοινωνικοί και πολιτιστικοί φορείς, έχει καταφέρει να υψώσει ένα τοίχος προστασίας και αλληλοβοήθειας για πολλούς συμπολίτες μας. Μέσω του προγράμματος της κοινωνικής σύμπραξης που δημιουργήσαμε, πιστεύω ότι η συμβολή μας στην υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.


Ο δρόμος για μία Ελλάδα ισχυρή και ακηδεμόνευτη ήταν πάντοτε ανηφορικός και δύσκολος. Χρειάζεται να διατηρήσουμε την ελπίδα και αισιοδοξία μας. Η ιστορία του ελληνικού έθνους απέδειξε ότι κανένας αγώνας, καμία θυσία δεν ήταν χωρίς αποτέλεσμα. Χρειάζεται να παραμείνουμε ενεργοί πολίτες και να αγωνιστούμε παραμένοντας προσηλωμένοι σε αναπτυξιακούς στόχους. Το οφείλουμε στους προγόνους μας που αγωνίστηκαν με αυτοθυσία και στη νέα γενιά που αξίζει ένα καλύτερο μέλλον». 

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΗΜΙΩΝ ΣΕ ΔΕΝΔΡΩΔΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ ΤΗΣ 10ης ΜΑΪΟΥ


Επικοινωνία του Γιάννη Σηφάκη με την διοίκηση του ΕΛΓΑ για τις ζημιές από το χαλάζι
Αρχίζουν αμέσως οι δηλώσεις ζημιών
Ο βουλευτής Πέλλας Γιάννης Σηφάκης επικοινώνησε με την Διοίκηση του ΕΛΓΑ για τις ζημιές που προκάλεσε στις δενδρώδεις καλλιέργειες η έντονη χαλαζόπτωση της 10 Μαϊου.

Ζήτησε να γίνει γρήγορα η διαδικασία των δηλώσεων και των αποζημιώσεων. Ακόμη σε περιπτώσεις που οι καταστροφές εκτιμηθεί ότι είναι ολικές να δοθεί γρήγορα προκαταβολή από τις αποζημιώσεις στους αγρότες και να συμψηφιστούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ με τις αποζημιώσεις από τις ζημιές.     

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ Π.Κ.Μ. ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

 Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Καιρού που ελήφθη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (α.α: 16/2015 Ελληνικό 11-05-2015/0000 C), τα καιρικά φαινόμενα προβλέπονται ως εξής:
Πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα Δευτέρα 11 Μαΐου 2015 σε αρκετές περιοχές της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας.
Πιο συγκεκριμένα:
1.Σήμερα Δευτέρα 11 Μαΐου 2015 στην Κεντρική, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη βροχές θα σημειωθούν από τις πρωινές ώρες οι οποίες σταδιακά θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, ενώ δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πιθανόν ισχυρούς ανέμους. Τα ίδια φαινόμενα θα επηρεάσουν τη Θεσσαλία, τη Δυτική και Κεντρική Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο από τις μεσημεριανές ώρες.
2.Αύριο Τρίτη 12 Μαΐου 2015 ισχυρές βροχές και καταιγίδες είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατά περιόδους στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα. Τα φαινόμενα σταδιακά μέχρι το βράδυ θα εξασθενίσουν και θα σταματήσουν.
Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ www.emy.gr.
Παρακαλούνται οι πολίτες  όπως λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους.
Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Π.Κ.Μ. συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα:
·   Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
·   Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
·   Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
·   Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
·   Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
·   Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
·   Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

·   Αν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας βρίσκονται στο αυτοκίνητο, να το ακινητοποιήσουν στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του. Επίσης να μείνουν μέσα σε αυτό με αναμμένα τα προειδοποιητικά φώτα στάσης, μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

ΥΠΝΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ. ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ



Επτά φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμπλακούν σε τροχαίο δυστύχημα έχουν όσοι υποφέρουν από αποφρακτική υπνική  άπνοια σε σχέση με αυτούς που έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα!
Αυτό επιβεβαιώνουν πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνουν ότι η αποφρακτική υπνική άπνοια εκτός από τις επιπτώσεις στην οδήγηση μπορεί ακόμη να επιφέρει:
  • Εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Καρδιακή ανεπάρκεια- αρρυθμία,
  • Υψηλή πίεση
  • Διαβήτη
  • Κατάθλιψη
  • Μειωμένη απόδοση στην εργασία
  • Προβλήματα μνήμης
 «Το σύνδρομο της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες είναι πλέον μια σοβαρή πάθηση τόσο λόγω της αυξανόμενης επίπτωσής του, όσο και λόγω των σοβαρών συνεπειών που μπορεί να έχει στην υγεία και την ποιότητα ζωής των πασχόντων»αναφέρει ο διαπρεπής Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος κ  Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, υπεύθυνος του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ».

Η αποφρακτική άπνοια είναι η πιο συχνή διαταραχή (παρατεταμένη διακοπή)της αναπνοής κατά την διάρκεια του ύπνου και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων συνοδεύεται από έντονο ροχαλητό.
 Εκτιμάται  δε ότι το 6% των ενηλίκων πάσχει από την νόσο, με το 75% αυτών να παραμένει αδιάγνωστο!
Από τους πάσχοντες οι μισοί  είναι υπέρβαροι. Σε αναλογία η νόσος ταλαιπωρεί  έναν στους 25  είναι άνδρες και μία στις 50 γυναίκες μέσης ηλικίας.
Η νόσος δεν κάνει διακρίσεις καθώς πλήττει και τα παιδιά.
«Τα συμπτώματα της άπνοιας στα παιδιά συχνά γίνονται αντιληπτά από τους γονείς (ροχαλητό, θορυβώδης αναπνοή, ανήσυχος ύπνος), ενώ στους ενήλικες από τον σύντροφο τους» προσθέτει ο κ Αρτόπουλος.
Οι επιπτώσεις στα παιδιά είναι κι αυτές αρκετές σημαντικές καθώς προκαλεί:
  • Αναπτυξιακή καθυστέρηση λόγω μη έκλυσης της αναπτυξιακής ορμόνης τη νύχτα
  • Γνωστικές και μαθησιακές διαταραχές
  • Υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας
  • Αίσθηση κόπωσης
  • Διάσπαση της προσοχής
  • Υπερκινητικότητα
 
  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ  ΤΗΣ   ΝΟΣΟΥ
 «Αν κάποιος ενημερωθεί από τον σύντροφο του ότι κόβεται συχνά και παρατεταμένα  η αναπνοή του κατά τη διάρκεια του ύπνου , ενώ ταυτόχρονα νιώθει κόπωση και υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας θα πρέπει άμεσανα απευθυνθεί σε γιατρό Ω.Ρ.Λ»εξηγεί ο κ Αρτόπουλος  και προσθέτει
« Η διάγνωση για τον αν  κάποιος πάσχει από την νόσο μπορεί να γίνει εύκολα με την μελέτη ύπνου, η οποία  γίνεται σε ειδικό εργαστήριο».
Κατά την διάρκεια της εξέτασης ο ασθενής  κοιμάται συνδεδεμένος με καλώδια ώστε να ελέγχεται η οξυγόνωση του οργανισμού του και ο καρδιακός του ρυθμός.
 Από τη μελέτη ύπνου βγαίνει αμέσως το συμπέρασμα ποιας βαρύτητας σύνδρομο έχει και τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπισή του.
Στα παιδιά συνήθως το πρόβλημα οφείλεταιστα λεγόμενα κρεατάκιακαι την υπερτροφία των αμυγδαλών. Αντιμετωπίζεται εύκολα με την αφαίρεσή τους με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους, όπως το Laser,  ραδιοσυχνότητες, XPSκτλ.  Η διάρκεια της επέμβασης διαρκεί 20-30 λεπτά  και το παιδί αυθημερόν επιστρέφει σπίτι του.
Στους ενήλικες μπορεί να οφείλεται σε:
  • Σκολίωση του ρινικού διαφράγματος
  •  Υπερτροφία των ρινικών κογχών
  • Στενό φάρυγγα λόγω υπερτροφίας των αμυγδαλών, μακρά σταφυλή, υπερτροφία γλωσσικής αμυγδαλής κτλ.
Αντιμετωπίζεται με την διόρθωση του ρινικού διαφράγματος, τον καυτηριασμό των ρινικών κογχών ή με κογχοτομή και σταφυλο-φαρυγγο-υπερωιο-πλαστικη.
«Σε κάθε περίπτωση η αντιμετώπιση της νόσου εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή και της μεθόδου που θα επιλεγεί από κοινού με τον γιατρό για να απαλλαγεί από την εφιάλτη του ύπνου»καταλήγει ο κ Αρτόπουλος.

www.artopoulos.com.gr   Τηλ  6937673736.

ΓΟΝΕΙΣ - ΤΕΡΑΤΑ

Η παιδοκτονία είναι η πιο ακραία μορφή κακοποίησης ... Τελικά φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα με την κακοποίηση των παιδιών στην Ελλάδα συνολικά.
Μελπομένη Μαραγκίδου
Υπάρχουν ειδήσεις που δεν τις χωράει ο νους. Η είδηση ότι η 4χρονη Άννυ, η εξαφάνιση της οποίας είχε δηλωθεί στις 24 Απριλίου από την περιοχή της Ομόνοιας, δολοφονήθηκε από τον ίδιο της τον πατέρα κάτω από ακραίες συνθήκες, είναι ανερμήνευτη κι έχει προστεθεί στη μεγάλη λίστα της φρίκης με τις παιδοκτονίες στην Ελλάδα. Πώς είναι δυνατόν ένας πατέρας να σκοτώσει την κόρη του; Πώς είναι δυνατόν ο ίδιος ο γονέας να οδηγήσει σε βίαιο θάνατο το ίδιο του το παιδί; Πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να γίνει παιδοκτόνος;
Όλα αυτά τα ερωτήματα τριγυρίζουν στο κεφάλι μου από την ώρα που άρχισε να αναπαράγεται η είδηση. Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, το κοριτσάκι δολοφονήθηκε από τον 27χρονο πατέρα του, ο οποίος έκρυψε στην συνέχεια το πτώμα. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, όπως προκύπτει από την κατάθεση φίλου του ζευγαριού, ο 27χρονος τού εκμυστηρεύτηκε ότι είχε κάνει χρήση ναρκωτικών, και όταν συνήλθε είδε κοντά του νεκρή την 4χρονη κόρη του. Τότε την τεμάχισε, έβρασε τα κομμάτια και τα πέταξε σε κάδους απορριμμάτων κοντά στο σπίτι. Η μητέρα τότε απουσίαζε στο εξωτερικό. Το ζευγάρι μετέβη στις 22-23 Απριλίου στη Βουλγαρία, την επόμενη ημέρα επέστρεψε στην Αθήνα, και η μητέρα έκανε τη δήλωση εξαφάνισης. Με βάση τα στοιχεία αυτά εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον 27χρονο πατέρα, ο οποίος συνελήφθη. Παράλληλα, συνελήφθη και η μητέρα της Άννυ με την κατηγορία της έκδοσης ανηλίκου σε κίνδυνο.
Η περίπτωση της άγριας δολοφονίας της Άννυς από τον πατέρα της δεν είναι η πρώτη περίπτωση παιδοκτονίας στην Ελλάδα. Το έργο του τραγικού ποιητή Ευριπίδη που παρουσιάζει την περίπτωση της Μήδειας που σκότωσε τα δύο παιδιά της τυφλωμένη από την προδοσία του Ιάσονα, επανέρχεται στη μνήμη κάθε φορά που κάποιο περιστατικό παιδοκτονίας μετατρέπει κάποιον γονέα σε μία σύγχρονη Μήδεια.
 Όπως μου λέει η Βάσω Αρτινοπούλου, Επίκουρη καθηγήτρια Eγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο: «Η παιδοκτονία είναι η πιο ακραία μορφή κακοποίησης που φτάνει στην ανθρωποκτονία. Τελικά φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα με την κακοποίηση των παιδιών στην Ελλάδα συνολικά κι αυτό που βλέπουμε είναι η κορυφή του παγόβουνου. Πρέπει να αναπτυχθούν δημόσιες πολιτικές προστασίας των παιδιών, που τώρα δεν υπάρχουν».
 Σε σχέση με την τιμωρία των δραστών παιδοκτόνων η κ. Αρτινοπούλου μου λέει πως: «Στον ποινικό μας κώδικα υπάρχουν επιβαρυντικοί παράγοντες για την παιδοκτονία, οι οποίοι έχουν να κάνουν και με τις συνθήκες τέλεσης του εγκλήματος», ενώ για τους άγραφους κανόνες που ισχύουν στις φυλακές για τους παιδοκτόνους η κ. Αρτινοπούλου σχολιάζει πως: «Όσοι έχουν κάνει σεξουαλική κακοποίηση στα παιδιά τους κι όσοι έχουν σκοτώσει είναι στα χαμηλότερα στάδια του αξιακού συστήματος των φυλακών, αφού οι δεσμοί της οικογένειας έχουν ένα συμβολισμό ιερότητας -κι ορθώς έχουν- και στη φυλακή προστατεύονται».
Οι περισσότερες παιδοκτονίες στην Ελλάδα έχουν συμβεί στην επαρχία, ενώ οι δράστες των δολοφονιών έχουν τις περισσότερες φορές τραγική κατάληψη. Τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις δολοφονίας παιδιών από τους γονείς τους που άλλες είδαν έντονα το φως της δημοσιότητας κι απασχόλησαν την κοινή γνώμη κι άλλες όχι. Αυτές είναι μερικές μόνο περιπτώσεις από τις παιδοκτονίες που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Η Μήδεια του Καλαμακίου

Η Νίτα Μπέικερ κατά τη διάρκεια της δίκης
Η Νίτα Μπέικερ είχε γεννηθεί στις 28 Ιανουαρίου του 1933 στο Τέξας και σε ηλικία 18 ετών, παντρεύτηκε τον λοχία Τζολ Μπέικερ. Το 1960, ο άντρας της πήρε μετάθεση για την Ελλάδα και η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Καλαμάκι. Το βράδυ της 27ης Μαΐου του 1961, η Νίτα Μπέικερ σκότωσε την δίχρονη κόρη της Κίτι, ενώ κοιμόταν. Μετά συνέχισε στα δωμάτια και των υπόλοιπων παιδιών της και σκότωσε την κόρη της Σουζάνα και τον γιο της Τζο. Ύστερα επιχείρησε να αυτοκτονήσει. Ο άντρας της κι ένας φίλος του την βρήκαν λιπόθυμη μέσα στα αίματα στην κουζίνα και τα παιδιά στα δωμάτιά τους νεκρά. Αφορμή για την εγκληματική της ενέργεια ήταν η ζήλια, αφού ο σύζυγός της υπήρχαν ενδείξεις ότι την απατούσε. Στις 24 Σεπτεμβρίου του 1961, οι ένορκοι του Κακουργιοδικείου Αθηνών έκριναν ότι η Νίτα Μπέικερ ήταν ψυχικά ασθενής και έπρεπε να κλειστεί σε ψυχιατρική κλινική. Η υπόθεση πήγε και σε δεύτερη δίκη, η ετυμηγορία της οποίας ήταν ότι η Μπέκερ διέπραξε το έγκλημα εν βρασμώ ψυχής, με το ελαφρυντικό της «μέτριας συγχύσεως». Καταδικάστηκε σε 16 χρόνια κάθειρξη, αλλά πήρε χάρη το 1963 και επέστρεψε στην Αμερική.

Ο Τελευταίος Θανατοποινίτης

Ο Βασίλης Λυμπέρης, υπήρξε ο τελευταίος πολίτης στην Ελλάδα ο οποίος εκτελέστηκε μετά από σε βάρος του καταδίκη για ποινικό αδίκημα. Ο 27χρονος Λυμπέρης καταδικάστηκε σε θανατική ποινή, καθώς κρίθηκε από το κακουργιοδικείο της Αθήνας ένοχος με την κατηγορία ότι έκαψε ζωντανούς την εν διαστάσει σύζυγό του, την πεθερά του, αλλά και τα 2 παιδιά του στο σπίτι των θυμάτων στο Χαλάνδρι στις 5 Ιανουαρίου του 1972. Ο 27χρονος καταδικάστηκε τετράκις σε θάνατο. Η εκτέλεση του έγινε τα ξημερώματα της 25ης Αυγούστου 1972 στο Ηράκλειο της Κρήτης από 12μελές εκτελεστικό. Η υπόθεση Λυμπέρη συγκλόνισε την κοινωνία την εποχή εκείνη, ενώ μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, στην ταινία με τον τίτλο «Οι σατανάδες της νύχτας» σε σκηνοθεσία Μάριου Ρετσίλα.

Η Περίπτωση του Παιδοκτόνου Μανώλη Δουρή

Στις 31 Δεκεμβρίου του 1993 στην Ερμιόνη, ο 6χρονος γιος του Μανώλη Δουρή εξαφανίζεται και η αστυνομία ξεκινά έρευνες για τον εντοπισμό του. Ο πατέρα του άτυχου παιδιού βρίσκει το γιο του νεκρό και κακοποιημένο σεξουαλικά στο μαντρότοιχο μιας αλάνας, κοντά στο σπίτι της οικογένειας. Το παιδί είχε πεθάνει από ασφυξία, καθώς ο δράστης του είχε κλείσει τη μύτη και το στόμα, αφού πρώτα το είχε βιάσει. Σύντομα οι έρευνες κατέληξαν ότι ο δράστης του εγκλήματος ήταν ο πατέρας του 6χρονου αγοριού, Μανώλης Δουρής. Ο Δουρής συνελήφθη και ομολόγησε το έγκλημά του, αλλά στην ανάκριση προσπαθούσε να αλλάξει την κατάθεσή του. Ο συνήγορός του είχε καταλήξει στον ισχυρισμό ότι ο κατηγορούμενος ήταν αθώος. Ο Δουρής τελικά κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 1 έτους για ασέλγεια, κάθειρξης 20 ετών για βιασμό και ισόβιας κάθειρξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Οι τρόφιμοι των φυλακών της Τρίπολης απείλησαν με εξέγερση σε περίπτωση που μεταφερόταν εκεί ο παιδοκτόνος κι έτσι οι αρχές αποφάσισαν να τον οδηγήσουν στις φυλακές της Κέρκυρας, όπου διαμορφώθηκε ειδικός χώρος για την κράτησή του. Κατά τη μεταγωγή του, ο Δουρής ξυλοκοπήθηκε από τους υπόλοιπους κρατούμενους. Στη διαδρομή κακοποιήθηκε, βιάστηκε και ξυλοκοπήθηκε, ενώ η κακοποίηση του συνεχίστηκε και μέσα στη φυλακή. Στις 24 Φεβρουαρίου του 1996 σχεδόν δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του γιού του, οι φύλακες τον βρήκαν κρεμασμένο μέσα στο κελί.

Ο παιδοκτόνος με το τσεκούρι

Το Σεπτέμβριο του '94, ο 43χρονος Νικόλαος Δημόπουλος σκότωσε με τσεκούρι το 16χρονο γιο του. Το έγκλημα έγινε στην επαρχία και συγκεκριμένα στη Λευκάδα Φθιώτιδας την ώρα που το παιδί κοιμόταν. Αφορμή για τη δολοφονία ήταν μια παρατήρηση που έκανε ο 16χρονος στον πατέρα του να σταματήσει να πίνει και να μεθάει.

Η υπόθεση του Κώστα Ματσούκα

Τον Απρίλιο του 1996 ο Κώστας Ματσούκας, 35 χρόνων, πατέρας τεσσάρων παιδιών, πυροβολεί και σκοτώνει μπροστά στα μάτια του αστυνομικού διευθυντή, του αντιδημάρχου Αγρινίου και ενός φίλου του, τον 5χρονο γιο του στο Αγρίνιο. Αμέσως έστρεψε το όπλο στον εαυτό του, αλλά τραυματίστηκε ελαφρά. Ο ίδιος μόλις είχε υποστηρίξει ότι το έκανε για να εκδικηθεί τη φίλη του με την οποία είχε αποκτήσει το παιδί και δεν του έδινε την επιμέλειά του.

Η υπόθεση του Απόστολου Κοσμά

Ο 54χρονος Απόστολος Κοσμάς, ζούσε στην Κηφισιά κι ήταν πατέρας τριών αγοριών. Τον Ιούλιο του 1996, σκότωσε με τσεκούρι μέσα στο σπίτι τους τον πρωτότοκο 27χρονο γιο του, ο οποίος αντιμετώπιζε έντονα ψυχολογικά προβλήματα. Ο δράστης μετέφερε το πτώμα του παιδιού του στον Κάλαμο, το περιέλουσε με βενζίνη και το έκαψε. Εναντίον του Απ. Κοσμά, ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παράνομη οπλοχρησία και περιύβριση νεκρού. Ο Κοσμάς πέθανε τελικά από έμφραγμα μέσα στις φυλακές.

Η υπόθεση της Παναγιώτας Τσιφρικά

Το Φεβρουάριο του 1997, η 48χρονη Παναγιώτα Τσιφρικά, μητέρα πέντε παιδιών, δηλητηριάζει την έγκυο στον έννατο μήνα, 22 ετών κόρη της, γιατί δεν άντεχε την ντροπή, επειδή ήταν ανύπαντρη. Το έγκλημα έγινε στο Κακοτάρι Ηλείας, ενώ η γυναίκα κρίθηκε ένοχη από το Κακουργιοδικείο Ζακύνθου, για ανθρωποκτονία και βίαιη διακοπή κύησης, επιβάλλοντας σε αυτήν φυλάκιση 10 ετών και 6 μηνών. Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής, με αποτέλεσμα η Τσιφρικά να αφεθεί ελεύθερη. Στο Εφετείο η Τσιφρικά υποστήριξε ότι ποτέ δεν ομολόγησε το φονικό και ότι η αστυνομία την ανάγκασε να γράψει όλα αυτά, ενώ ισχυρίστηκε ότι η κόρη της αυτοκτόνησε.

Η υπόθεση του παιδοκτόνου που ήθελε να γίνει Παπαροκάς

Το πτώμα της 13χρονης Βασούλας Βουλγαράκη βρέθηκε από μια γειτόνισσα στις 27 Απριλίου του 2002 στο υπνοδωμάτιό της, μέσα στα αίματα, με σημάδια από μαχαιριές. Πέντε μέρες αργότερα ο Χρήστος Βουλγαράκης, πατέρας του κοριτσιού παραδόθηκε στις αρχές. Οι δικαστές έκριναν ότι τέλεσε την ανθρωποκτονία σε βάρος της ανήλικης κόρης του σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, αλλά η πλειοψηφία του δικαστηρίου τού αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου και του επέβαλε είκοσι ένα χρόνια κάθειρξη. Ο εισαγγελέας άσκησε έφεση κατά της απόφασης και ενώ ο Βουλγαράκης αναμενόταν να ξαναδικαστεί, με την απειλή των ισοβίων, έγινε δεκτή η υπό όρους απόλυσή του από τις φυλακές και η διαμονή του στη Μονή των Παπαροκάδων. Οι εφέτες στο σκεπτικό τους αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι ο παιδοκτόνος δεν έχει βελτιωθεί για να μπορεί ακίνδυνα να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο και παραμένει η επικινδυνότητα του χαρακτήρα του για τέλεση νέων εγκλημάτων.Έτσι ο παιδοκτόνος ξαναμπήκε στον Κορυδαλλό.

Η περίπτωση της Κρήτης

Σοκαρισμένη παρακολουθούσε πέρυσι η κοινωνία του Ηρακλείου την υπόθεση με τους γονείς, οι οποίοι κακοποίησαν το 3χρονο παιδί τους μέχρι θανάτου καίγοντας το με καυτό νερό. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση το 2,5 ετών παιδί έφερε εγκαύματα τρίτου βαθμού στο 70% του σώματος του, με μεγαλύτερο πρόβλημα στην πλάτη, ενώ έφερε και σημάδια ξυλοδαρμού. Το παιδί μεταφέρθηκε νεκρό από την ίδια τη μητέρα του και τον φίλο της στο Κέντρο Υγείας Μοιρών στο Ηράκλειο Κρήτης. Η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ηρακλείου για την 19χρονη μητέρα και τον 29χρονο σύντροφό της, που κατηγορούνταν ότι κακοποίησαν μέχρι θανάτου τον 2,5 ετών Θανάση, ήταν ομόφωνη. Το δικαστήριο έκρινε και τους δύο ένοχους για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, κατά συναυτουργία και τους επέβαλε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης

Η υπόθεση στο Άστρος Κυνουρίας

Ανήμερα 15Αύγουστου το 2014, 75χρονος πατέρας πυροβολεί και σκοτώνει τον γιο του και στη συνέχεια καίει τη σωρό του στο Άστρος Κυνουρίας. Σύμφωνα με τον Τύπο, ο 39χρονος άντρας φέρεται να ξυλοκοπούσε συστηματικά τους ηλικιωμένους γονείς του κάθε φορά που τους επισκεπτόταν στο σπίτι τους. Ο πατέρας εμφανίστηκε μάλιστα αμετανόητος για τις πράξεις του λέγοντας πως: «Δεν έχω μετανιώσει που σκότωσα τον γιο μου. Αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω, με τις υπάρχουσες συνθήκες, θα έκανα το ίδιο. Τουλάχιστον πριν πεθάνω, είδα την καταστροφή μου».


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...