Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΚΡΟΛΙΜΝΗΣ


ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ Ν. ΠΕΛΛΑΣ


Το Σωματείο Έμπορων Επαγγελματιών & Βιοτεχνών Ν. Πέλλας προσκαλεί  τα μέλη του για την συμμετοχή τους στις εκλογές του σωματείο που θα γίνουν   την Τετάρτη 27 Μαΐου 2015  και ωρα 11 πμ  μέχρι 3:30 μμ στα γραφεία μας Πέλλης 11 στην Έδεσσα . Για δήλωσης συμμετοχής στο ενιαίο ψηφοδέλτιο παρακαλούμε ενημερώστε μας μέχρι την Τρίτη 26 Μαΐου 2015 και ώρα 12:30 μμ .επίσης σας ενημερώνουμε  ότι οι έγραφες για  νέα μέλη συνεχίζονται  .Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας ενημερώσουμε για την διαδικασία   στα τηλέφωνα 2381027367 και 6978552360                                                                    

                                                           Το Δ.Σ.                                             
         ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                                                                                                                              
      



       ΓΑΛΑΝΟΣ ΠΕΤΡΟΣ                                       ΚΑΡΤΑ ΧΡΥΣΗ                                                             

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΗΦΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ



Η προστασία της λίμνης Βεγορίτιδας παράγοντας για την βιώσιμη ανάπτυξη Πέλλας- Φλώρινας
Λαϊκισμός είναι η κοντόφθαλμη υπεράσπιση ολίγων  που φύτεψαν δέντρα μέσα στην λίμνη με άδειες μονοετών καλλιεργειών
Να υπερασπιστεί η τοπική κοινωνία τις πρωτοβουλίες για την φυσιολογική λειτουργία της λίμνης απομονώνοντας τις φωνές που προσπαθούν να  κρατήσουν τον σημαντικό αυτό φυσικό πόρο με την μεγάλη αναπτυξιακή προοπτική  σε σημείο μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας
Οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την λίμνη Βεγορίτιδα αναδεικνύουν ανάγλυφα τις διαφορές στον τρόπο σκέψης και ανάλυσης των πολιτικών παραγόντων των Περιφερειακών Ενοτήτων Πέλλας και Φλώρινας.
Από την μια οι φωνές για την προστασία της λίμνης με την ανεμπόδιστη άνοδο της στάθμης της τουλάχιστον μέχρι του υψομέτρου των νόμιμων χρήσεων ( οριστική διανομή Βεγόρας, στάθμη βιολογικού καθαρισμού) προκειμένου να αρχίσει να λειτουργεί «φυσιολογικά» μετά από αρκετές δεκαετίες εμπλουτίζοντας τον υδροφόρο ορίζοντα
και από την άλλη οι φωνές που σκίζουν τα ιμάτια τους στο όνομα της «υπεράσπισης» ολίγων αγροτών που φύτεψαν δέντρα μέσα στην λίμνη ( με άδειες για μονοετείς καλλιέργειες) τα οποία κατακλύζονται τώρα που η λίμνη επανακτά τα εδάφη της.
Στις πρώτες φωνές είναι οι σύλλογοι προστασίας της λίμνης, οι σύλλογοι νεολαίας, οι σύλλογοι που εκφράζουν τα ενεργά κύτταρα των τοπικών κοινωνιών που βλέπουν μέσα από την άνοδο της στάθμης της λίμνης (για την οποία πάλευαν τόσα χρόνια) την ελπίδα βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από ποικιλία αγροτουριστικών δραστηριοτήτων, την ελπίδα οι παραλίμνιες περιοχές να προσελκύσουν το ενδιαφέρον εσωτερικού τουρισμού αλλά και των γειτονικών βαλκανικών χωρών. Ακόμη την βελτίωση και την οικονομία της άρδευσης με τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα από την λίμνη, με δεδομένο ότι όλες τις προηγούμενες δεκαετίες της περιβαλλοντικής καταστροφής συνέβαινε το αντίθετο.
Στις φωνές αυτές έχουν συνταχθεί και πρωτοστατήσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και στην κατεύθυνση αυτή βρίσκεται και το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση η προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων δεν αποτελεί απλά φυσιολατρικό θέμα, είναι βασικός παράγοντας της βιώσιμης ανάπτυξης για την παραγωγική ανασυγκρότηση και προσδίδει σημαντική προστιθέμενη αξία σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην περιοχή.
Στον αντίποδα έχουν συνταχθεί οι Αντιπεριφερειάρχες και ο Δήμαρχος Αμυνταίου για τους οποίους η υπεράσπιση των «πλημμυροπαθών», χωρίς άδεια, ολίγων αγροτών είναι αξία μεγαλύτερη από την προστασία του φυσικού πόρου που δίνει τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές στον τόπο τους.
Την οριστική λύση θα δώσει η ανάθεση μελέτης ανώτερης και κατώτερης στάθμης που πρέπει επειγόντως να ανατεθεί από την Πολιτεία ( κατ’ αναλογίαν με ότι έγινε σε άλλες λίμνες της χώρας π.χ. Πρέσπες, Καστοριά κ.α.) και η οποία θα λάβει υπ’ οψιν της όλους τους παράγοντες ( υδρολογία, υδροφόρο ορίζοντα, χρήσεις, υφιστάμενες διανομές, υφιστάμενα δημόσια έργα κ.α.). Ως τότε η λίμνη πρέπει να αφεθεί να ανεβάσει την στάθμη της με δεδομένο ότι οι νόμιμες χρήσεις και οι δημόσιες υποδομές βρίσκονται σε αρκετά μεγαλύτερο υψόμετρο. Η σήραγγα της ΔΕΗ ( που λειτουργούσε ως το 1980 περίπου) πρέπει να μείνει κλειστή. 
Ακόμη η αυθαίρετη ερμηνεία του ορίου των περιοριστικών μέτρων του παρελθόντος ( 515,5 m απόλυτο υψόμετρο) ως άνω ορίου της λίμνης δεν στέκεται ούτε σε επιστημονική ούτε σε οποιαδήποτε λογική κριτική. Η ειδική περιβαλλοντική μελέτη που εκπονείται όπως και τα τροποποιημένα σχέδια διαχείρισης υδατικών λεκανών ( που θα αρχίσει η αναθεώρηση τους μετά έναν χρόνο) πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους τα αποτελέσματα της μελέτης ανώτερης και κατώτερης στάθμης που πρέπει άμεσα να εκπονηθεί.

Η κοινωνία της Πέλλας και Φλώρινας δεν πρόκειται να δεχθεί παρεμβάσεις που θα αφαιρούν νερό από την λίμνη ( που σημειωτέον η αύξηση της στάθμης της θα υποχωρήσει γιατί αρχίζουν οι αρδεύσεις) και αυθαίρετες αναφορές σε ανώτερο όριο στάθμης της λίμνης στο όριο των περιοριστικών μέτρων, εκεί που λίμνη ίσα ίσα που «αναπνέει». Η προστασία της είναι πηγή ζωής και πλούτου για Πέλλα και Φλώρινα.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΓΧΟΥΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ - ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ

Για αρκετά παιδιά οι εξετάσεις είτε αυτές είναι ενδοσχολικές (διαγωνίσματα, τεστ) είτε είναι Πανελλήνιες(συνήθως αυτές είναι και οι πιο απαιτητικές) ή στα πλαίσια σπουδών σε Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σηματοδοτούν και ενισχύουν έντονο άγχος. Βεβαίως το άγχος μέχρι ενός σημείου είναι και δημιουργικό, παραγωγικό, μας κινητοποιεί. Όταν όμως ξεπερνά τα όρια του φυσιολογικού συνοδεύεται από αρνητικά συναισθήματα και καταστάσεις.
Στην προκειμένη οι αρνητικές επιπτώσεις (που μπορεί να αποτελούν και προειδοποιητικά σημάδια για τους γονείς ή και για τα παιδιά) είναι:
  • δυσκολία να συγκεντρωθούν
  • δυσκολία να διαβάσουν, να μάθουν συγκεκριμένη ύλη και να τη θυμηθούν
  • αναφέρουν συνεχώς βαθμούς και επίδοση
  • ευερεθιστότητα, επιθετικότητα, θυμός, κλάματα
  • μειωμένη [ή αυξημένη] όρεξη για φαγητό ή φουσκώματα
  • δυσκολία στον ύπνο (εφιάλτες)
  • ταχυκαρδία, ζάλη, τάση λιποθυμίας, βάρος στο στήθος, πονοκέφαλος
  • ανησυχία, νευρικότητα και άγχος για διάφορα πράγματα
  • τάσεις φυγής [να ασχοληθούν με οτιδήποτε άλλο πέραν του διαβάσματος]
Το άγχος κινητοποιείται συνήθως από αρνητικές σκέψεις οι οποίες σχετίζονται με το φόβο και την αγωνία του παιδιού για το πόσο καλά θα τα πάει στις εξετάσεις και σε περίπτωση αποτυχίας τι θα πούνε οι φίλοι και ιδιαίτερα οι γονείς που μπορεί να τους απογοητεύσει ή να μην επιβεβαιώσει τις προσδοκίες τους. Οι αρνητικές αυτές σκέψεις έχουν την ιδιότητα κάποιες φορές να ωθούν το παιδί να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο που να προκαλέσει αυτό το οποίο φοβάται [αυτοεκπληρούμενη προφητεία]. Στην ουσία αυτό αποτελεί και το κλειδί για την καλύτερη αντιμετώπιση ή προετοιμασία του μαθητή.
Σημαντικό στοιχείο είναι να αλλάξει το παιδί τρόπο σκέψης όσον αφορά τις εξετάσεις. Για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται νααλλάξει και ο τρόπος σκέψης των ίδιων των γονιών. Οι εξετάσεις δεν είναι το εισιτήριο για επαγγελματική αποκατάσταση αλλά ούτε και μοναδικός τρόπος επιβεβαίωσης των ικανοτήτων του παιδιού τους. Αυτό φαίνεται και από τον τρόπο που το σύστημα απορροφά τα άτομα ανεξάρτητα από τη μορφωτική τους προέλευση.
exam-stress
Προτάσεις για τα παιδιά
  • να οργανώσετε όσο μπορείτε καλύτερα την ύλη για διάβασμα
  • να κρατάτε σημειώσεις και να επισημαίνετε με διαφορετικά στυλό/μαρκαδόρους – βασικά ή δύσκολα σημεία ώστε στην επανάληψη να τα βρίσκετε εύκολα
  • να κάνετε επαναλήψεις μόνοι ή μαζί με φίλους για να λύσετε απορίες και να φρεσκάρετε τις γνώσεις σας
  • να αποφεύγετε να διαβάζετε με εξαντλητικούς ρυθμούς κατά τη διάρκεια των εξετάσεων και να μένετε ξύπνιοι μέχρι αργά – το βασικό διάβασμα έχει προηγηθεί και τώρα απλά κάνετε επαναλήψεις
  • να διαβάσετε αυτά που σας δυσκολεύουν λίγο πριν τις εξετάσεις και να μην κουράζεστε με αυτά που ήδη ξέρετε καλά
  • να αποφύγετε να συζητάτε λίγο πριν τις εξετάσεις τι γνωρίζετε και τι δε γνωρίζετε – ενδεχομένως εκείνη τη στιγμή να αγχωθείτε ότι δε θυμάστε τίποτα
  • να θυμάστε τα διαλείμματα κατά τη διάρκεια της μελέτης
  • να προτιμήσετε να τρώτε καλά [ανα 3 ώρες γεύματα, φρούτα και λαχανικά], να κοιμάστε καλά [τουλάχιστον 7 ώρες], να ξεκουράζεστε και να κάνετε κάποιας μορφής κίνηση/άσκηση [βόλτα με ποδήλατο, περίπατος, κολύμβηση, pilates ή ομαδικό άθλημα όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ]. Ηκίνηση είναι πολύ σημαντική καθώς 20 λεπτά την ημέρα τουλάχιστον βοηθάνε να παραχθεί σεροτονίνη που είναι η ορμόνη της χαράς και να μειωθεί η κορτιζόλη που είναι η ορμόνη του άγχους
  • σε περίπτωση άγχους και πανικού κατά τη διάρκεια των εξετάσεων σταματήστε τις αρνητικές σκέψεις (και κυριολεκτικά λέγοντας στον εαυτό σας σταμάτα ή stop) καιαντικαταστήστε με θετικές, πάρτε βαθιές αναπνοές, σκεφτείτε κάποια όμορφη εικόνα (όπως διακοπές, αγαπημένο πρόσωπο) ή επαναλάβετε εσωτερικά κάποια λέξη ή φράση που σας ανακουφίζει
studentfocus_banner
Προτάσεις για τους γονείς
  • προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατό πιο ήρεμοι – αν εσείς είστε ήρεμοι αυτό θα νιώθουν και τα παιδιά κοντά σας
  • χρησιμοποιήστε και εσείς την τεχνική των αναπνοών για να σας βοηθά να αποφορτίζεστε
  • εκτονωθείτε και εσείς με κάποιο τρόπο, όπως γυμναστική, περίπατο, pilates, ομαδικό άθλημα όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ ή συνάντηση με φίλους
  • μην πιέζετε το παιδί να διαβάσει ή του το υπενθυμίζετε σε κάθε περίπτωση που το βλέπετε να κάθεται (και να μη διαβάζει) – ξέρει το ίδιο τους ρυθμούς του – αν νιώσει πίεση από εσάς μπορεί να κάνει και ακριβώς το αντίθετο, να διαβάζει ελάχιστα
  • μην φροντίζετε το παιδί περισσότερο από όσο χρειάζεται, δεν είναι άρρωστο απλά εξετάσεις δίνει – σταθείτε διακριτικά κοντά του και όταν θελήσει κάτι θα το ζητήσει
  • αυτό που έχει ανάγκη το παιδί σε αυτή τη φάση είναι να είστε εκεί και να το ακούσετε, να μοιραστεί μαζί σας τις ανησυχίες και τους φόβους του
  • Έχετε στο μυαλό ότι το παιδί δίνει εξετάσεις. Δεν «δίνουμε» εξετάσεις όπως ακούγεται πολύ συχνά (αν και έτσι μπορεί να νιώθετε).
Σε περίπτωση που δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε αυτή την κατάσταση μια επίσκεψη σε ένανειδικό ψυχικής υγείας μπορεί να είναι ιδιαίτερα βοηθητική τόσο για εσάς όσο και για το παιδί.
Αν οι εξετάσεις συνιστούν την πρώτη δοκιμασία για το πώς θα ανταποκριθεί ένα παιδί σε μελλοντικές απαιτήσεις αυτό που μπορούν να κάνουν οι γονείς είναι να βοηθήσουν τα παιδιά να προσαρμόζονται σε δύσκολες καταστάσεις περιορίζοντας έτσι τις αρνητικές επιπτώσεις που συνδέονται με αυτές.
Καλή προσπάθεια στα παιδιά γιατί αυτό είναι που μετρά πρώτα και ύστερα τα αποτελέσματα !
~~~~~~
Μήτσιου Ευφροσύνη 
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια
Πηγήfrosomitsiou

ECONOMIST: ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ

Economist: Οι Ελληνες στρέφονται τώρα στα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας για βοήθεια
«Τη στιγμή που η Ελλάδα αγωνίζεται να ικανοποιήσει τους διεθνείς πιστωτές της, πολλοί Έλληνες, δικαιολογημένα, αισθάνονται ότι η χώρα τους χρειάζεται όλη τη βοήθεια, τη φιλία και την αλληλεγγύη που μπορούν να πάρει». Αν και δεν είναι προφανές, ο Economist ασχολείται με τα ιερά λείψανα της Αγίας Βαρβάρας.
Όπως αναφέρει: «Ένας σημαντικός επισκέπτης έφτασε στην Αθήνα το περασμένο Σαββατοκύριακο και έγινε δεκτός από της αρχές της χώρας (πολιτικές, στρατιωτικές και εκκλησιαστικές), καθώς και από χιλιάδες απλών ανθρώπων. Μια ασημένια λάρνακα που περιέχει τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας, έγινε δεκτή με τιμές στην Ελλάδα».
Ο Economist κάνει λόγο για «φαντασμαγορικό σόου» που συνδυάζει το θρησκευτικό συναίσθημα με την πατριωτική υπερηφάνεια. Το «δάνειο» της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, σηματοδοτεί μια ασυνήθιστα ευτυχισμένη στιγμή στις σχέσεις της με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας που από το 1204 είναι τεταμένες λόγω της κατάληψης της Κωνσταντινούπολης από δυτικούς στρατιώτες. Το άρθρο σημειώνει πως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος απολαμβάνει εγκάρδιες σχέσεις με τους καθολικούς ομολόγους του, μόνο που κι αυτός αντιμετωπίζει συχνά κριτική από την Ελλάδα για τις επαφές του με τη Ρώμη. Τα λείψανα θα παραμείνουν επί ελληνικού εδάφους για 15 ημέρες και στη συνέχεια θα επιστρέψουν με ένα ελληνικό πλοίο στη Βενετία, εκεί όπου φυλάσσονται από το 1003.
Ο Τσίπρας κάνει πίσω
Το ουσιαστικό θέμα, κατά το άρθρο, είναι ότι η τελετή υποδοχή των λειψάνων επιβεβαίωσε ότι η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας και ο δεδηλωμένος άθεος Αλέξης Τσίπρας, δεν σχεδιάζουν να προχωρήσουν άμεσα στον εκπεφρασμένο στόχο του διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας. «Βεβαίως, ο υπουργός της κυβέρνησης (σ.σ.: Πάνος Καμμένος) που ήταν παρών στον ερχομό των λειψάνων δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στη μικρή εθνικιστική ομάδα των ΑΝΕΛ που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό».
Οι αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ
Το άρθρο σημειώνει πως δεν είναι όλοι ευτυχισμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι το κράτος «δανείζει» την αξιοπρέπειά του σε ένα εκκλησιαστικό γεγονός. Ο Νίκος Φίλης, έχει αντιρρήσεις για την πρόθεση να μεταφερθούν τα λείψανα σε ένα αντικαρκινικό νοσοκομείο, για να τα προσκυνήσουν οι ασθενείς, εφόσον το επιθυμούν. Κάνει λόγο για λάθος μήνυμα ότι μπορούν να αντικαταστήσουν την ιατρική επιστήμη. Δήλωση που ήρθε σε σύγκρουση με εκπροσώπους της εκκλησίας και θρησκευόμενους Έλληνες.
Για να καταλήξει ο Economist: «Αναμφίβολα, υπάρχουν κι άλλα μέλη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που μοιράζονται τις ίδιες επιφυλάξεις του κ. Φίλη. Αλλά σε μια εποχή που η Ελλάδα μάχεται για την οικονομική ζωή της, θα ήταν μια επικίνδυνη τακτική, από την μεριά του Τσίπρα, να μπει στη μάχη με τους πνευματικούς καθοδηγητές της χώρας – είτε στη γη ή στον ουρανό».


ΤΟ "ΠΛΟΙΟ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ" ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Έξι Αυγούστου 1945. Ώρα 8.15.Ο Μιγιάκε Νομπούο ήταν 16 χρονών. Είχε επιβιβαστεί στο τραμ όταν το «μικρό αγόρι», όπως ήταν η κωδική ονομασία της πρώτης ατομικής βόμβας, μετέτρεψε σε κόλαση τη Χιροσίμα.
Μόλις δύο χιλιόμετρα από το επίκεντρο της έκρηξης ο Νομπούο, ενστικτωδώς, πήδηξε στο δρόμο. Όσοι έμειναν στο τραμ είτε σκοτώθηκαν, είτε τραυματίστηκαν σοβαρά.
Εννιά Αυγούστου 1945.Ώρα 11:02. Ισοπεδώνεται το Ναγκασάκι από βόμβα πλουτωνίου. Το τεράστιο πυρηνικό μανιτάρι, η μαύρη βροχή, οι διακόσιες χιλιάδες νεκροί. Και αυτοί που επέζησαν σημαδεμένοι από τη ραδιενέργεια, και στα χρόνια που ακολούθησαν από τον κοινωνικό στιγματισμό. Οι «χιμπακούσα». Αυτοί που επέζησαν της έκρηξης της ατομικής βόμβας. Δέκα «χιμπακούσα», με τον Μιγιάκε Νομπούο να είναι ο γηραιότερος επιβαίνων στο «Πλοίο της Ειρήνης», που έδεσε στον Πειραιά σήμερα το πρωί.
Υπό τους στίχους του «knocking on heavens door» o Πάνος Τριγάζης, Πρόεδρος τους Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης-ΠΑΔΟΠ, καλωσόρισε τον 86χρονο σήμερα Νομπούο, μαζί με τους υπόλοιπους χιμπακούσα.
«Όχι άλλους χιμπακούσα, όχι άλλη Χιροσίμα, όχι άλλο Ναγκασάκι, όχι άλλη Φουκουσίμα».
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος βρίσκεται κάθε χρόνο στην υποδοχή του «Πλοίου της Ειρήνης», ευχαρίστησε τους χιμπακούσα για την τεράστια δύναμη τους να διαδίδουν το μήνυμα της ειρήνης. Της ειρήνης που πρέπει να υπερασπιζόμαστε. Και αν δεν την υπερασπίζεται κανείς, αυτό δεν σημαίνει, πως στην επόμενη στροφή, την επόμενη εβδομάδα, τον επόμενο μήνα, δεν θα ηχήσουν τα τύμπανα του πολέμου. Ειρήνη για όλο τον κόσμο, για όλο τον πλανήτη. Χρειάζεται ενότητα για αυτό, χρειάζεται δύναμη».
 Το «Πλοίο της Ειρήνης» κάνει αυτό το μακρύ ταξίδι για να διαδώσει το μήνυμα ενός κόσμου ελεύθερου από πυρηνικά όπλα. Το πλοίο σάλπαρε στις 12 Απριλίου από τη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας. Της μοναδικής χώρας του κόσμου, που πλήρωσε βαρύτατο τίμημα με τις δύο ατομικές βόμβες, για να πληγωθεί στη συνέχεια από το σοβαρό πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα.
«Το παγκόσμιο ταξίδι της ειρήνης πραγματοποιείται κάθε χρόνο, περισσότερες από μία φορές. Στο «Πλοίο της Ειρήνης» επιβαίνουν 1000 άνθρωποι από περισσότερες από 20 χώρες», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πάνος Τριγάζης. «Είναι μια πολυεθνική συνάντηση ανθρώπων της ειρήνης. Το ταξίδι είναι διάρκειας 93 ημερών και περνάει από τη Μεσόγειο, τον Ινδικό Ωκεανό και φτάνει ως τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική».

«Στο πλοίο αυτό επιβαίνουν πάντα επιζώντες από τη Χιροσίμα. Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ένας «κόσμος ελεύθερος από πυρηνικά όπλα, χωρίς όπλα πολέμου. Στη Μεσόγειο, θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα της αλληλεγγύης στους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Αυτή την φορά δεν έχουμε πρόσφυγες, όμως θα το εντάξουμε. Στο πλοίο επιβιβάστηκε και μια ομάδα ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, οι οποίοι στέλνουν το μήνυμα της επανένωσης της Κύπρου και της ειρήνης στην Κύπρο»,λέει ο κ.Τριγάζης.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο Διεθνών Αφίξεων του ΟΛΠ προσκεκλημένοι ήταν και μαθητές από το πέμπτο γυμνάσιο Κερατσινίου.«Γιατί από το Κερατσίνι; Γιατί εκεί δολοφονήθηκε από τους φασίστες ο Παύλος Φύσσας. Θυσιάστηκε κατά του φασισμού. Φασισμός σημαίνει πόλεμος. Αντιφασισμός σημαίνει ειρήνη. Τιμούμε σήμερα τη μνήμη του Παύλου Φύσσα» λέει ο πρόεδρος του ΠΑΔΟΠ. Θερμό καλωσόρισμα απηύθυναν, μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωπος του δήμου Πειραιά και των αντιστασιακών οργανώσεων, καθώς και ο πρόεδρος του ΟΛΠ, Γιώργος Ανωμερίτης.
Το φετινό, 87ο παγκόσμιο ταξίδι του «Πλοίου της Ειρήνης» είναι αφιερωμένο στην 70η επέτειο της αντιφασιστικής νίκης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη θλιβερή 70η επέτειο των ατομικών βομβαρδισμών της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι.
Τα μεσάνυχτα το «Πλοίο της Ειρήνης» θα αναχωρήσει για το λιμάνι της Κατάνια στην Ιταλία και στη συνέχεια για την Ισπανία και την Πορτογαλία.
Το απόγευμα, οι δέκα χιμπακούσα συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/

ΠΩΣ Ο "ΜΑΥΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ" ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗΝ ΜΟΙΡΑ ΕΝΟΣ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

Μπελίζ: Πως ο «μαύρος χρυσός» αλλάζει τη μοίρα ενός μικροσκοπικού έθνους [εικόνες]
Με έκταση 22.966 τ.χλμ. και πληθυσμό πάνω από 360.000 κατοίκους η Μπελίζ είναι μια μικροσκοπική ανεξάρτητη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, που βρίσκεται στις βορειοδυτικές ακτές της Καραϊβικής και σύντομα αναμένεται να γίνει και πλούσια χάρη στις τεράστιες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αέριου στο έδαφος της.
Σύμφωνα με τον «Guardian» η κυβέρνηση του κρατιδίου εξετάζει νέες ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στις εταιρίες να κάνουν γεωτρήσεις στο 99% των χωρικών υδάτων της χώρας, μια κίνηση που έχει θέσει σε συναγερμό τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που μιλούν για ενδεχόμενη καταστροφή του δεύτερου μεγαλύτερου κοραλλιογενή ύφαλου στον κόσμο.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιτρέψει στις εταιρείες να κάνουν γεωτρήσεις κοντά στη Μεγάλη Μπλε Τρύπα, μια εκπληκτική καταβόθρα που ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO το 1996.
Η καταβόθρα βάθους 124 μέτρων και μήκους 300 μέτρων είναι ορατή από το διάστημα, και θεωρήθηκε από τον Jacques Cousteau ως ένας από τους δέκα κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο.

"ΤΙ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΚΕΙ ΕΞΩ;"



«Τι λένε για μένα εκεί έξω;» Έξι λέξεις. Ερωτηματικό στο τέλος.
Στέφανος Δάνδολος
Τι λένε για μένα εκεί έξω; Θα φανταζόταν κανείς έναν άνθρωπο σαν κι εμάς να φλέγεται με την συγκεκριμένη απορία; Δύσκολο. Οι άνθρωποι σαν κι εμάς έχουν προφανώς σοβαρότερες, πιο καίριες απορίες στην καθημερινότητά τους. Ένας βουλευτής όμως. Ω, εκεί το πράγμα αλλάζει. Οι πολιτικοί νοιάζονται για την υστεροφημία τους. Και σε κάποιους από αυτούς δεν μπορείς να τους βγάλεις από το μυαλό ότι όλοι εκεί έξω ασχολούνται με δαύτους. Διότι δεν (θέλω να) πιστεύω ότι οι πάντες στην πολιτική είναι έτσι, ειδικά σε καιρούς σαν κι αυτούς. Όχι, δεν είναι πάντες. Είναι κάποιοι. Αρκετοί, όπως υποψιάζομαι τις τελευταίες μέρες. Περισσότεροι ίσως απ’ όσο θα ’πρεπε.
Ο λόγος όμως για τον οποίο κάθισα να ασχοληθώ με την συγκεκριμένη απορία είναι μάλλον αριθμητικός. Είδα έναν βουλευτή την περασμένη εβδομάδα. Δεν έχει σημασία ποιανού κόμματος. Στην ιστορία μας η γκάμα είναι διακομματική. Εκεί που τα λέγαμε, με ρωτάει, «Τι λένε για μένα εκεί έξω;» Δεν ήξερα τι να του απαντήσω, κι έτσι άλλαξα την κουβέντα. Την επομένη, σε μια παρουσίαση βιβλίου, άλλος βουλευτής. «Τι λένε για μένα εκεί έξω;» Με έπιασε μια ανασφάλεια ότι κάτι συμβαίνει σε αυτόν τόπο για το οποίο δεν έχω ιδέα. Ήθελα να τον ρωτήσω τι διάολο τον κάνει να πιστεύει ότι το «εκεί έξω» ασχολείται με κείνον, αλλά δίστασα, με φρέναρε η σκέψη ότι μπορεί να μου έχουν διαφύγει επεισόδια. Τελικά όμως δεν είχε να κάνει με μένα. Προχθές είδα κι άλλον βουλευτή, διαφορετικού κόμματος. Οι ίδιες λέξεις, πανομοιότυπα διατυπωμένες. Σαν σλόγκαν. Σαν μότο. Τι λένε για μένα εκεί έξω; Η πρώτη ερώτηση. Όχι, «τι βλέπεις;» ή «πού λες να πηγαίνει το πράγμα;» ή «τι ακούς;» Όχι. Μια ερώτηση που περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό τους. Τους ένοιαζε να μάθουν τι λένε για αυτούς εκεί έξω.
Δύο τρόποι υπάρχουν για να το δεις το πράγμα. Ο πρώτος έχει να κάνει με την πλευρά τους. Ίσως υπάρχει λόγος που ανησυχούν. Ίσως διαισθάνονται ότι εκεί έξω μάλλον λέγονται πράγματα που δεν θα ήθελαν να ακούσουν. Ακούγοντάς τους όμως ένιωσα ότι δεν έχουν την παραμικρή επαφή με το "εκεί έξω". Τους κοίταζα και εισέπραξα την αύρα μιας οντότητας απομονωμένης σε έναν μικρόκοσμο. Το ξέρουμε όλοι (ή μπορούμε να το φανταστούμε) πόσο γοητευτικός είναι ο μικρόκοσμος του κοινοβουλίου για τους βουλευτές. Αλλά η απομόνωση τείνει να γίνει (ή έχει μετατραπεί ήδη, απ' ό,τι φαίνεται) σε εγκλωβισμό. Αν δεν έχουν ιδέα τι λέγεται γι' αυτούς εκεί έξω, τότε για λογαριασμό ποιανού κόσμου είναι εκεί μέσα; Για λογαριασμό ποιας κοινωνίας; Ποιους αφουγκράζονται; Πόσο ηττοπαθές και ψυχρό και αβασάνιστα παθητικό είναι το να ομολογείς την απουσία σου, την ερμητική ανυπαρξία σου από τον παλμό των ζωών που σε έστειλαν να κάνεις αυτό που κάνεις (ό,τι διάβολο κι αν είναι);
Ο δεύτερος τρόπος έχει να κάνει με την δική μας πλευρά. Το είδα καθαρά ψυχρά. Σε βαθμό κυνικό. Αισθάνθηκα πως οι τύποι είναι εκτός τόπου και χρόνου. Αυτή η κοινωνία μιλάει για το αύριο των παιδιών της, νιώθει αβεβαιότητα, γαντζώνεται από την ελπίδα και ονειρεύεται, αισθάνεται προδομένη, αισθάνεται κουρασμένη, τρώει χαστούκια από την αδικία, βλέπει εδώ και χρόνια τις εξουσίες της να αναλώνονται σαν φυσαλίδες στον άνεμο, πιστεύει, δεν πιστεύει, ελπίζει, δεν ελπίζει, αναρωτιέται αν θα τα χάσει όλα ή τα μισά, ή λίγα, λογαριάζει και το τελευταίο ευρώ του μισθού της ή της σύνταξής της, και στο μεταξύ, εν μέσω ψιθύρων για δημοψηφίσματα, θεωριών για εκλογές, ειδήσεων για παιδιά που σφαγιάζονται και μετανάστες που πνίγονται στη θάλασσα, προσπαθεί και να ζήσει, να προγραμματίσει, να χαρεί τις ελάχιστες στιγμές ανεμελιάς ή χαράς που της έχουν απομείνει. Frankly, my dear, we don't give a damn, ήθελα να απαντήσω στους αξιότιμους φίλους. Δεν λένε κάτι κακό για σένα, κύριε βουλευτά. Δεν λένε κάτι καλό. Δεν λένε τίποτα. Δεν τους ενδιαφέρεις. Έχουν σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθούν.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝ


Πρόσκληση

Ένα περίπατο στο παρελθόν, που με πολύ αγάπη και μεράκι δημιούργησαν οι μαθητές της Δ΄ τάξης του δημοτικού σχολείου Προμάχων, σας καλούμε να διαβούμε παρέα, για να γνωρίσουμε τον θησαυρό των πολιτιστικών στοιχείων και την ιστορική διαδρομή του λαού της περιοχής μας μέσα από την λαϊκή μας παράδοση.
Στόχος όλων μας να ακουμπήσουμε στα ισχυρά θεμέλια της παράδοσης για να μην χάσουμε την πυξίδα προσανατολισμού του λαού μας και τις ρίζες που μας κρατούν ζωντανούς.

Ελεύθερη είσοδος για το κοινό κάθε Παρασκευή από τις 11:00 μέχρι 13:00.


Πληροφορίες στο τηλ. 2384075273. Κος Λιούγκας Γεώργιος 








Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ(;)



Εντυπωσιακή αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων(;) σκύλων παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στην πλατεία των Προμάχων.

Τα συμπαθή ζωάκια, πολλά εκ των οποίων φαίνεται ότι έχουν δερματικές αρρώστιες, περιφέρονται κατά αγέλες των 6-7 και παρά τις μεμονωμένες φροντίδες κάποιων φιλόζωων κατοίκων, χρειάζονται κάποιον να τα περιθάλψει και να τους προσφέρει στέγη και αγάπη.
Με δεδομένη την χωροταξική διάταξη της πολυσύχναστης πλατείας (παιδικός σταθμός, νηπιαγωγεία, κέντρο νεότητας, καταστήματα, εκκλησία, στάση ΚΤΕΛ), προκαλούνται συχνά δάφορες επικίνδυνες καταστάσεις, ιδιαίτερα όταν κάποιο από τα σκυλιά βρίσκεται σε περίοδο οίστρου και δημιουργείται πανζουρλισμός.
Μάλιστα αρκετά από αυτά, φορούν κολάρο ή λουράκι στο λαιμό, σημάδι ότι κάποιοι τα είχαν υπό την επίβλεψή τους, αλλά για άγνωστους σε εμάς λόγους, τα παράτησαν στη μοίρα τους.

Να υπενθυμίσουμε ότι η νομοθεσία είναι αυστηρή και οι ιδιοκτήτες ζώων έχουν υποχρεώσεις, για τις οποίες αν δεν τηρηθούν, επιβάλλονται κυρώσεις προς τους υπεύθυνους.

Απευθύνεται λοιπόν έκκληση προς τους εμπλεκόμενους να προβούν στις ενδεδειγμένες ενέργειες.





"ΚΥΨΕΛΗ" ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝ


Παρουσίαση Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων Γυμνασίου Προμάχων

Την Τετάρτη 13 Μαΐου 2015 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Προμάχων η παρουσίαση των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων που υλοποιήθηκαν στο σχολείο κατά το σχολικό έτος 2014-15. Επιπλέον παρουσιάστηκαν οι εργασίες που εκπόνησαν οι μαθητές του σχολείου στα πλαίσια του ΣΕΠ και των βιωματικών δράσεων, ενώ παράλληλα έγινε και έκθεση των τοπικών προϊόντων που συγκέντρωσαν οι μαθητές στα πλαίσια του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας.
Στην αρχή της εκδήλωσης ο διευθυντής του σχολείου κ. Ευστάθιος Πασόης έκανε ένα σύντομο απολογισμό της σχολικής χρονιάς αναφερόμενος στον πλούτο δραστηριοτήτων κι εκδηλώσεων που ανέπτυξε το σχολείο σε συνδυασμό με την υλοποίηση των  τεσσάρων προγραμμάτων  σχολικών δραστηριοτήτων. Αφού συνεχάρη τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στις δράσεις και τα προγράμματα αναφέρθηκε στη σημασία όλων αυτών των δραστηριοτήτων οι οποίες συμβάλλουν τόσο στην καλλιέργεια των δεξιοτήτων των μαθητών όσο και στην προβολή του σχολείου στην ευρύτερη κοινωνία.
Ειδικότερα παρουσιάστηκαν τα εξής προγράμματα:
1.       Το πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας "Δημοσιογράφοι... από τα θρανία" με συντονιστή καθηγητή τον κ. Πούτη Ιωάννη και συμμετέχουσες τις κ.κ. Μαζγαλτζίδου Ελένη, Σαμαντά Ευαγγελία,  Παναγιωτίδου Αθανασία καθώς και 52 μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Προμάχων. Στα πλαίσια του συγκεκριμένου προγράμματος αναρτήθηκαν δύο τεύχη του ηλεκτρονικού περιοδικού ΠΡΟΜΑΧΟΙ School Net, το οποίο απέσπασε το βραβείο της καλύτερης σχολικής ηλεκτρονικής εφημερίδας στην Κεντρική Μακεδονία.
2.       Το πρόγραμμα Αγωγής Υγείας "Τοπικές διατροφικές συνήθειες και μεσογειακή διατροφή" με συντονίστρια την κα Μαζγαλτζίδου Ελένη και συμμετέχοντες τους κ.κ. Πασόη Ευστάθιο, Πούτη Ιωάννη, Ράπτη Αικατερίνη καθώς και 27 μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Προμάχων.

3.       Το πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης "Εξοικονομώ ενέργεια κατ' οίκον" με συντονίστρια την κα Σαμαντά Ευαγγελία και συμμετέχουσες τις κ.κ. Παναγιωτίδου Αθανασία και Βλάχου Κλειώ, καθώς και 20 μαθητές και μαθήτριες του σχολείου. Στα πλαίσια του προγράμματος οι μαθητές δημιούργησαν  ιστοσελίδα http://enenergeia.weebly.com/ όπου προβάλλουν το έργο τους.








ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...