Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΟΣ

O βασιλιάς είναι νεκρός -Εφυγε ο θρύλος B.B. King
Κύματα θλίψης μετέδωσε μέσα σε ελάχιστα λεπτά η έκτακτη είδηση του πρακτορείου Associated Press πως ο μέγιστος B.B. King, o βασιλιάς των blues είναι νεκρός. Πέθανε ήρεμος στον ύπνο του.
Ο συγκλονιστικός κιθαρίστας, τραγουδοποιός, ο εμβληματικός των blues νοσηλευόταν εδώ και εβδομάδες στο νοσοκομείο, με το παγκόσμιο κοινό του να προσεύχεται για την ανάρρωσή του. Ομως ο δικηγόρος του φέρεται να δηλώνει στο Associated Press πως ο καλλιτέχνης πέθανε σε ηλικία 89 ετών. Είχε από μικρός διαβήτη και πρόσφατα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με την καρδιά του.
(O Mπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα τον ακούν μαγεμένοι)
O Β.Β. Κing είχε στείλει το τελευταίο του μήνυμα μέσω της επίσημης σελίδας του την Πρωτομαγιά, γράφοντας πως έχει βγει από το νοσοκομείο και δέχεται ιατρική φροντίδα στην οικία του στο Λας Βέγκας.
Ποιος ήταν ο B.B. King
Ο Riley B. King, γνωστός ως B.B. King, γεννήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 1925. Σήμα κατατεθέν του B.B. King είναι η κιθάρα με το προσωνύμιο «Lucille», μια «ειδικής κατασκευής» Gibson που ξεκίνησε να χρησιμοποιεί τη δεκαετία του 1950. Με το πέρασμα των χρόνων πέρασαν διάφορες «Lucille» από τα χέρια του, αλλά ουσιαστικά ήταν το ίδιο μοντέλο κιθάρας προσαρμοσμένο στις ανάγκες του καλλιτέχνη.
Το 1949 ο B.B. King ξεκίνησε να ηχογραφεί δίσκους στην εταιρεία RPM Records. Πολλές από τις πρώτες δουλειές του καλλιτέχνη ηχογραφήθηκαν από τον Sam Phillips, ο οποίος αργότερα ίδρυσε τη θρυλική Sun Records και ανακάλυψε τον Ελβις Πρίσλεϊ. Ο King ήταν επίσης disc jockey στο Μέμφις, όπου και του δόθηκε το παρατσούκλι Beale Street Blues Boy, αργότερα γνωστό σαν B.B.

Την δεκαετία του '50, ο King έγινε ένα από τα πιο σημαντικά ονόματα της R&B μουσικής, θέση στην οποία οδηγήθηκε από τραγούδια όπως τα You Know I Love You, Woke Up This Morning, Please Love Me, When My Heart Beats like a Hammer, Whole Lotta Love, You Upset Me Baby, Every Day I Have the Blues, "Sneakin' Around, Ten Long Years, Bad Luck, Sweet Little Angel, On My Word of Honor, και Please Accept My Love. Το 1962 υπέγραψε με την εταιρεία ABC-Paramount Records.
Η πρώτη του επιτυχία  ήρθε με το κομμάτι The Thrill Is Gone το οποίο ήταν επανεκτέλεση, με πρώτο εκτελεστή τον Roy Hawkins. Το τραγούδι έγινε επιτυχία στα τσαρτς της R&B αλλά και τις ποπ, κάτι πρωτόγνωρο για έναν R&B καλλιτέχνη. Τα βλέμματα όλων κέρδισε όταν έκανε το άνοιγμα στις συναυλίες της περιοδείας των Rolling Stones το 1969. Η επιτυχία του King συνεχίστηκε τη δεκαετία του '70 με τραγούδια όπως τα To Know You Is to Love You και I Like to Live the Love.

Τις δεκαετίες που ακολούθησαν, δηλαδή αυτές του '80, του '90 και του 2000, ο B.B. King ηχογραφούσε ολοένα και λιγότερα νέα τραγούδια. Αντ' αυτού, αφιερώθηκε σε εμφανίσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές, κινηματογραφικές ταινίες αλλά και ζωντανές εμφανίσεις, οι οποίες μετρούσαν 300 νύχτες κάθε χρόνο. Το 1988 δημιούργησε μια νέα γενιά θαυμαστών με την κυκλοφορία του single When Love Comes To Town, με τη συνεργασία του με το ιρλανδικό συγκρότημα U2, στο άλμπουμ Rattle and Hum. Το 2000 ο B.B. King συνεργάστηκε με τον Ερικ Κλάπτον για την ηχογράφηση του Riding With the King.
Δεν έπινε, δεν κάπνιζε, ήταν γνωστός τζογαδόρος και έπασχε από διαβήτη. Μάλιστα συχνά μιλούσε για την ασθένεια για να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό.
(Πηγή βιογραφικού wikipedia)


ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ



Σε ετοιμότητα ο τοπικός και περιφερειακός μηχανισμός πολιτικής προστασίας, όπως διαπιστώθηκε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου

Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Σημαντικός ο ρόλος του κάθε πολίτη για την πολιτική προστασία και την αποφυγή δασικών πυρκαγιών

Με κεντρικό θέμα συζήτησης την προετοιμασία ενόψει της θερινής περιόδου για την προστασία από τις δασικές πυρκαγιές και Ημερίδα για την διαχείριση της στάθμης και την προστασία της Λίμνης Βεγορίτιδας, συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου.

Τις εργασίες συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ενώ πρακτικά της συνάντησης κράτησε ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Πέλλας κ. Χρήστος Μπιμπίτσος.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Βασίλειος Βασιλειάδης (με την ιδιότητα του εντεταλμένου Συμβούλου), Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη και Πέτρος Ζέρζης, ο Αντιδήμαρχος Αλμπωπίας Χρ. Μπάτσης και ο Αντιδήμαρχος Σκύδρας Χρήστος Μακρίδης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πυροσβεστικής Βασιλειάδης Ιωάννης, ο Προϊστάμενος της ΑΔΠΠ ΠΚΜ Γιώργος Μπαρμπαρούσης, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Χρήστος Μαμαρίκας, ο Διευθυντής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πέλλας Κ. Τσάγκαλος, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Έδεσσας  Ζ. Γιώτης, ο εκπρόσωπος της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Τχης Μπογοΐτσης Νικόλαος, ο εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πέλλας Παπαδόπουλος Ζαχαρίας, ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Χρήστος Οικονόμου και το στέλεχος Μάρκος Μάρκου, το στέλεχος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Στέφανος Αργυράκης, η κα Ερυθροπούλου Άννα, εκπρόσωπος της Δνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, ο Διευθυντής Δασών Α. Σαμαράς και το στέλεχος Ζαχαρίας Παπαδόπουλος, η εκπρόσωπος του Δασαρχείου Αριδαίας Νάτσιου Αγγελική, οι Προϊστάμενοι Πολιτικής Προστασίας των Δήμων Αλμωπίας, Έδεσσας, Πέλλας και Σκύδρας αντίστοιχα Γ. Ιατρίδης, Σ. Νεσλεχανίδης, Θ. Αλμαλιώτης και Θ. Λιάμπας, ο Διευθυντής Συγκροτήματος Αλιάκμονα (ΔΕΗ) Α. Καραγιαννίδης, ο Διευθυντής ΑΥΣ Άγρας Ι. Κρουσταλακίδης, ο Διευθυντής ΔΕΔΔΗΕ Έδεσσας Κ. Κυρτσόγλου, υπηρεσιακά στελέχη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κυνηγών Αλμωπίας Ι. Στεφανίδης, η εκπρόσωπος της ΔΕΥ Έδεσσας Αικ. Απάζογλου, ο εκπρόσωπος της ΔΕΥΑΠ Μαντζάνας Φ., η κα. Α. Σταμπουλή εκπρόσωπος του ΟΣΕ, ο Πρόεδρος της Ραδιολέσχης Έδεσσας Α. Κουκουράβας, ο Σωτήρης Δραγούμης, εκπρόσωποι άλλων εθελοντικών οργανώσεων και πολίτες.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης παρουσιάστηκε ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των εμπλεκομένων φορέων στην πολιτική προστασία, με έμφαση στην προετοιμασία για πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Ακόμη, έγινε αποτίμηση του έργου πολιτικής προστασίας των προηγούμενων μηνών, καθώς και της περσινής αντιπυρικής περιόδου η οποία χαρακτηρίστηκε ως ιδιαίτερα επιτυχής. Όπως διαπιστώθηκε, η κινητοποίηση των τοπικών φορέων, οι συχνές συναντήσεις, η διενέργεια ασκήσεων και οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού διαδραμάτισαν ένα θετικό ρόλο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ευχαρίστησε και συνεχάρη τα στελέχη των φορέων, όπως και τους εκπροσώπους των εθελοντικών οργανώσεων και τα μέσα ενημέρωσης για την υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα και τη συμβολή τους στην πολιτική προστασία της Π.Ε. Πέλλας. Επίσης, παρουσίασε τις δράσεις πολιτικής προστασίας που υλοποίησε και σχεδιάζει η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Ο κ. Θεοδωρίδης, στο πλαίσιο της ημερίδας, παρουσίασε εκτενώς τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τη διαχείριση της στάθμης της λίμνης Βεγορίτιδας, τονίζοντας τους κινδύνους από άποψη πολιτικής προστασίας και την ανάγκη για λήψη αποφάσεων με γνώμονα οικολογικά, κοινωνικά και οικολογικά κριτήρια στο πλαίσιο της διεθνούς, ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας. Ο Αν. Διευθυντής της ΑΔΠΠ Γ. Μπαρμπαρούσης τόνισε ότι το νομικό και θεσμικό πλαίσιο είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο και απαιτούνται ιδιαίτερα προσεκτικοί και καλά μελετημένοι σχεδιασμοί και ενέργειες. Το στέλεχος του Τμήματος Υδροοικονομίας και Περιβάλλοντος  Στέφανος Αργυράκης αναφέρθηκε ειδικότερα στο νομικό και θεσμικό πλαίσιο και τόνισε την ανάγκη για λήψη αποφάσεων με γνώμονα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

Ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής κ. Βασιλειάδης ζήτησε «να είμαστε προετοιμασμένοι για μία δύσκολη περίοδο και ας αποδειχθεί τελικά εύκολη». Τόνισε την ανάγκη σχεδιασμού με βάση τις πραγματικές ανάγκες και τα οικονομικά περιθώρια. Επίσης, επισήμανε  την απόφαση για αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας και δίωξη υπευθύνων για πυρκαγιές.

Ο Διευθυντής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πέλλας κ. Τσάγκαλος τόνισε την επιχειρησιακή ετοιμότητα της υπηρεσίας του. Επίσης, έδωσε ειδικές οδηγίες για τους Δήμους. Ιδιαίτερη μνεία έκανε για τους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί στους Δήμους, παρά τη λειτουργία των οργανωμένων ΧΥΤΑ και την πλήρη αποκατάσταση των ΧΑΔΑ από την Περιφέρεια. Υπάρχουν αρκετοί άτυποι χώροι περιμετρικά Τοπικών Κοινοτήτων οι οποίοι μπορεί να αποτελέσουν εστία δασικής πυρκαγιάς (επισημάνθηκε ότι απαιτείται η φύλαξή τους από τους Δήμους).

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου θα υπάρχει συχνός και αυστηρός έλεγχος στις δασικές περιοχές ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς από δόλο. Οι συναρμόδιες υπηρεσίες πρόκειται να συγκροτήσουν μεικτά κλιμάκια τα οποία θα εποπτεύουν, με συχνές και απροειδοποίητες περιπολίες, όλες τις δασικές περιοχές της Π.Ε. Πέλλας. Ενδεχόμενες παραβάσεις της δασικής νομοθεσίας, όπως και προσπάθειες για πρόκληση πυρκαγιάς θα οδηγούνται άμεσα  ενώπιων της ελληνικής δικαιοσύνης.

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις των υπευθύνων των Δήμων και της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας οι οποίοι παρουσίασαν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των υπηρεσιών τους. Τονίστηκε ότι οι υπηρεσίες βρίσκονται σε ετοιμότητα ενώ αναμένουν την καταβολή της επιχορήγησης για τη χρηματοδότηση ειδικότερων δράσεων στον τομέα της προστασίας από δασικές πυρκαγιές, με βάση ειδικότερες ανάγκες και προτεραιότητα. Τονίστηκε η έλλειψη οικονομικών πόρων και η ανάγκη συχνής επικοινωνίας μεταξύ των συναρμόδιων φορέων.



Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τοποθετήσεις από τους εκπροσώπους των εθελοντικών οργανώσεων που ανέφεραν τις ανάγκες τους προκειμένου να μπορούν να συνδράμουν στο έργο της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών. Ο εκπρόσωπος των κυνηγών Αλμωπίας ενημέρωσε για την πρόθεση της οργάνωσης για συμμετοχή σε δράσεις εθελοντισμού για την προστασία των δασών, ενώ συζητήθηκε και η δυνατότητα αξιοποίησης του φυλακίου της Πυροσβεστικής Έδεσσας στο 606 (περιαστικό οικοσύστημα της Έδεσσας). 

Το Συντονιστικό Όργανο αποφάσισε, κάθε φορά που ο δείκτης ημερήσιου χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς ανεβαίνει στο 4 ή στο 5 και για όλο το διάστημα που είναι σε ισχύ, καθ’ όλη τη διάρκεια της Αντιπυρικής περιόδου 2015 να ενεργοποιείται η εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε δάση και ευπαθείς περιοχές μετά από σχετική Απόφαση του Περιφερειάρχη ή Αντιπεριφερειάρχη σε περιοχές όπως (ενδεικτικά): Περιαστικό Δασικό Σύστημα Έδεσσας-ΦΟΕ-666 και περιοχή Κατασκηνώσεων Ελευθεροχωρίου.

Επίσης αποφασίστηκαν οι ακόλουθες δράσεις:

·               Καθημερινή παρακολούθηση του Δελτίου καιρού και του ημερήσιου χάρτη πρόβλεψης κινδύνου από τους εμπλεκόμενους συναρμόδιους φορείς για αυξημένο επίπεδο ανταπόκρισης και ετοιμότητας.
·               Ύπαρξη υδροφόρου οχήματος σε χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης στερεών απορριμμάτων με μέριμνα των οικείων Δήμων.
·               Συγκρότηση μεικτών κλιμακίων για τακτικούς και απροειδοποίητους ελέγχους και περιπολίες σε περιοχές αυξημένης επικινδυνότητας.
·               Οργάνωση δράσεων ελέγχου με τη συμμετοχή εθελοντικών οργανώσεων και πολιτών. Προσπάθεια για επανάχρηση των πυροφυλακείων με τη συμμετοχή εθελοντών.
·               Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών με δελτία τύπου και ενημερώσεις μέσω διαδικτύου (ενημέρωση ιστοσελίδων φορέων).


Τέλος, συζητήθηκε να πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του ΣΟΠΠ όπου θα συζητηθούν συγκεκριμένα το θέμα της οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης, η δημιουργία χώρων προσωρινής καταφυγής και καταυλισμών, η διαχείριση ανθρώπινων απωλειών και η πρόληψη και προετοιμασία για σεισμούς. 

ΨΕΚΑΣΜΟΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΚΡΙΔΩΝ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΓΑΡΕΦΕΙΟΥ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΝΟΥ


ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Με την αριθ.οικ.3995/14-5-2015 Απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρ. Μακεδονίας κηρύχθηκε ως ακριδόπληκτη η ΠΕ Πέλλας. Με απόφαση δημάρχου έχουν οριστεί ως επικεφαλείς των κατάλληλων συνεργείων ψεκασμού οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων και ως συντονιστή αυτών ο κος Ιατρίδης Γεώργιος Προισ/νος Τμήματος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Συντήρησης Πρασίνου. ΄Αμεσα θα πραγματοποιηθούν  ψεκασμοί τοπικής εμβέλειας  στις ΤΚ Γαρεφείου και Βορεινού.  


                                                               

                                              Τμήμα Τοπ. Οικονομικής Ανάπτυξης

ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΌΤΗΤΑΣ


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες που σχετίζονται με την επισκευή αγροτικών δρόμων, τη συντήρηση αρδευτικών αυλακών κ.α. στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Αλμωπίας.
Τα μηχανήματα του Εργοταξίου βρίσκονται καθημερινά στα χωριά, όπου σε συνεργασία με τους Προέδρους πραγματοποιούνται όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις.
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Μπάτσης, σε δήλωσή του αναφέρει τα εξής:

«Είμαστε καθημερινά δίπλα στους συμπολίτες μας και προσπαθούμε να λύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα. Δυστυχώς, τα μέσα που διαθέτουμε είναι ελάχιστα σε σχέση με τα ζητήματα τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, ωστόσο με σωστό προγραμματισμό και σκληρή δουλειά καταφέρνουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ήδη τα μηχανήματα έχουν περάσει σχεδόν από όλες τις Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες και μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος εργασιών και να ξεκινήσει ο επόμενος. Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα είναι πολλά, γι’ αυτό σχεδιάζουμε έγκαιρα το νέο προγραμματισμό. Σε αυτή την προσπάθεια, είναι πολύ σημαντική και η συμβολή των Προέδρων, οι οποίοι είναι διαθέσιμοι να βοηθήσουν όποτε τους ζητηθεί, ενώ άρτια είναι η συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο Δ.Ε. Εξαπλατάνου κ. Στέφανο Αβραμίκα και τους Δημοτικούς Συμβούλους που ενισχύουν με όποιον τρόπο μπορούν το εγχείρημα. Κλείνοντας, θα ήθελα να ζητήσω την κατανόηση των συμπολιτών μας και να σημειώσω πως αντιμετωπίζουμε ισότιμα όλον τον κόσμο, χωρίς διακρίσεις».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΗΦΑΚΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ



Γιάννης Σηφάκης :  
«Περιβαλλοντοκτόνα» για την λίμνη Βεγορίτιδα η απόφαση της Διαπεριφερειακής σύσκεψης . 
Απόφαση «από το παρελθόν» που έφερε την λίμνη στην καταστροφή και την υποβάθμιση  
Η κυβέρνηση να δώσει την λύση για την προστασία της λίμνης

Η απόφαση της Διαπεριφερειακής σύσκεψης για την Βεγορίτιδα με συμμετοχή των Περιφερειαρχών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Αντιπεριφερειαρχών, Δημάρχων και υπηρεσιακών παραγόντων αποτελεί αρνητική εξέλιξη όσον αφορά την ανάγκη προστασίας της λίμνης Βεγορίτιδας που μετά από δεκαετίες φαίνεται ότι αρχίζει να ανασαίνει ανεβάζοντας κάπως την στάθμη της. Η απόφαση αυτή πάρθηκε με κριτήρια πολιτικής προστασίας, ως εάν η άνοδος της στάθμης αποτελεί απειλή. Για τους γνωρίζοντες η στάση αυτή επιβραβεύει το ρητό «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει», αποτελεί υποχώρηση των συμμετασχόντων στην «απαίτηση» του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας και του Δημάρχου Αμυνταίου να προστατευτούν κάποιοι που χωρίς άδεια για δενδρώδεις καλλιέργειες ( είχαν για μονοετείς καλλιέργειες) εισέβαλαν στα εδάφη της λίμνης που τώρα η λίμνη επανακτά. Αναπαράγει πολιτικές του παρελθόντος και των προηγούμενων κυβερνήσεων που μπροστά στα κάθε λογής άμεσα μικρά ή μεγάλα συμφέροντα ( πολιτικά, οικονομικά κλπ) θυσίαζαν τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες για βιώσιμη ανάπτυξη και αυξημένη προστιθέμενη αξία των παραγωγικών δραστηριοτήτων που μπορεί να προκύψει από την προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων. 
Η σημερινή στάθμη της λίμνης και η πιθανολογούμενη άνοδος της κατά μισό ή ένα μέτρο ακόμη μέχρι τον άλλο μήνα δεν αποτελεί κίνδυνο για κανέναν οικισμό, δημόσιο έργο, νόμιμη καλλιέργεια, δεν εμπεριέχει κανέναν κίνδυνο πλημμύρας.  Το μόνο που κινδυνεύει είναι να χάσει κάποιους ψήφους ο Δήμαρχος Αμυνταίου και ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας. 
Απαιτείται η άμεση ανάθεση μελέτης ανώτερης και κατώτερης στάθμης της λίμνης από την Πολιτεία, η σύνταξη ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης και φορέας διαχείρισης.
Ως τότε χρειάζεται να κλείσει το θυρόφραγμα της σήραγγας προς τον Άγρα για να μην χάνεται πολύτιμο νερό της λίμνης που θα την βοηθήσει να λειτουργήσει σαν φυσικό οικοσύστημα εμπλουτίζοντας τον υδροφόρο ορίζοντα που έχει υποβαθμιστεί σημαντικά.   
Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει με νηφαλιότητα αλλά και αποφασιστικότητα την κατάσταση με βασικό κριτήριο την προστασία της λίμνης. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να επανεξετάσει την «περιβαλλοντοκτόνα» αυτή θέση της.

"Ο ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ" - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ



Εκδήλωση για τον Άγιο Ιωάννη τον Γ΄ - Δούκας  Βατάτζης  (ο  επονομαζόμενος  Μαρμαρωμένος Βασιλιάς) θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας (πρώην Νομαρχία) το Σάββατο, 23 Μαΐου και ώρα 20:00.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει: 
  • ομιλία για το βίο του Αγίου από τον κ. Σαρσάκη Ιωάννη, Στρατιωτικό
  • Θεατρική παράσταση με θέμα «Ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς» από τη θεατρική ομάδα ΕΡΑΣ. Θ.Ε.  “Το θέατρον” και
  • τραγούδια από τα μέλη της παιδικής και νεανικής χορωδίας της Έδεσσας με τίτλο “θα ΄ρθεις σαν αστραπή” από το Κέντρο Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (καλλιτεχνική Διεύθυνση Ιωάννης Γκουράνης)
Διοργανωτές της Εκδήλωσης είναι: η Ενωμένη Ρωμηοσύνη, η  Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, η Δημοτική Ενότητα Έδεσσας και η  Εφημερίδα «Εδεσσαϊκή».

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.




ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΔΑΠμεΑ "ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ"

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Η ΔΗ.Κ.Ε. Αλμωπίας, το προσωπικό και οι μαθητές του ΚΔΑΠμεΑ «ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ» ευχαριστούν ολόψυχα το Professional Studio Pantelidis, για τη φωτογράφιση που χρειάστηκε να γίνει ώστε να συμμετέχουν τα παιδιά στην κατασκήνωση.

Με εκτίμηση
                                                                                         
 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΚΕΑ                     ΔΗΜΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
     ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ                 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ

                                          ΔΙΕΥ/ΤΡΙΑ ΤΟΥ ΚΔΑΠ με Α ‘’ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ’’

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

ΙΣΤ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΗ΄
Δευτέρα  27 Απριλίου 2015

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Δέσποινα Χαραλαμπίδου): Ακολουθεί η πέμπτη με αριθμό 116/20-4-2015 επίκαιρη ερώτηση δευτέρου κύκλου της Βουλευτού Β΄ Πειραιά του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Διαμάντως Μανωλάκου προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με την κατάργηση των φορολογικών διατάξεων για τους μικρομεσαίους αγρότες.
Θα απαντήσει η Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών κ. Νάντια Βαλαβάνη.
Κυρία Μανωλάκου, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά, για να αναπτύξετε την ερώτησή σας.
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Το ερώτημά μας αφορά τις άδικες και ληστρικές διατάξεις φορολόγησης της μικρομεσαίας αγροτιάς, που θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση και είχατε διαφωνήσει κι εσείς -εννοώ τα κόμματα της σημερινής Κυβέρνησης.
Σας ζητάμε να καταργηθούν άμεσα, τώρα, αφού είχατε δεσμευθεί για κατάργηση της φορολογίας 13% από το πρώτο ευρώ και θέσπιση αφορολόγητου τα 12.000, όπως κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στο χωράφι, στη στάνη και γενικότερα στα εργαλεία άσκησης της γεωργικής δραστηριότητας -αυτά είναι λόγια δικά σας, εννοώ της Κυβέρνησης, όχι προσωπικά δικά σας- καθώς και του τέλους επιτηδεύματος, γιατί δεν αποτελεί παραγωγική, αγροτική δραστηριότητα το τέλος επιτηδεύματος.
Μάλιστα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης αναγνωρίζει ότι είναι ληστρική αυτή η φορολόγηση της αγροτιάς. Είχε δεσμευθεί για κατάθεση τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τις εκατό δόσεις. Όμως, δεν το τήρησε.
Η αγροτιά θεωρεί ότι έχει κοροϊδευτεί και από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που απέρριψε σαν κυβέρνηση τροπολογία για το αφορολόγητο των ενισχύσεων -δεν το έκανε- όσο και από τη σημερινή Κυβέρνηση, γιατί υλοποιεί ό,τι είχε καταγγείλει στο παρελθόν.
Η φορολογία, λοιπόν, 13% από το πρώτο ευρώ και η προκαταβολή φόρου στο 55%, η ασάφεια στη φορολόγηση επιδοτήσεων και αποζημιώσεων, η φορολόγηση με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, ακόμα και αν δεν υπάρχει εισόδημα, η φορολόγηση της γης που ιδιοχρησιμοποιούν οι αγρότες είναι άδικα φορομπηχτικά, εξοντωτικά μέτρα, που οδηγούν στην καταλήστευση και χρεοκοπία χιλιάδες μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά τη στιγμή που έχουν βαριά «χαράτσια» να πληρώσουν.
Μάλιστα, αυτά είναι εργαλεία εξόντωσής τους για να ενισχυθούν οι μεγάλοι και να γίνουν μεγαλύτεροι, είναι οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της νέας ΚΑΠ και εξυπηρετούνται.
Εμείς τι σας ζητάμε; Το αίτημα που είχαν οι αγρότες στις μεγάλες κινητοποιήσεις για αυτό το άδικο φορολογικό, δηλαδή αφορολόγητο 20.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, κατάργηση βιβλίων σε αγρότες που έχουν τζίρο ως 40.000 ευρώ, να το υλοποιήσετε, όπως και να καταργήσετε την προκαταβολή του 55% και να αποσαφηνίσετε ότι δεν θα φορολογηθούν οι ενισχύσεις και οι αποζημιώσεις, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Δέσποινα Χαραλαμπίδου): Ευχαριστούμε την κ. Μανωλάκου.
Τον λόγο έχει η κυρία Υπουργός για τρία λεπτά.
ΟΛΓΑ-ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ (Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών): Κυρία Μανωλάκου, κυρία συνάδελφε, είμαστε σύμφωνοι μαζί σας για το ότι οι φορολογικές διατάξεις που αφορούν τους αγρότες, όπως εφαρμόζονται για το οικονομικό έτος 2014 για πρώτη φορά και ευτυχώς και για τελευταία φορά λέμε εμείς, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου κώδικα φορολογίας εισοδήματος του 4172 που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2013 και αφορά για πρώτη και για τελευταία φορά –λέω ξανά- τα εισοδήματα του 2014 είναι όντως διατάξεις ληστρικές.
Πραγματικά, όταν μιλάμε για το χωριό και την αγροτική παραγωγή και μάλιστα στις συνθήκες που επικρατούν σήμερα, τι άλλο θα μπορούσε να είναι το να υπάρχει φορολόγηση 13% από το πρώτο ευρώ, το να λειτουργεί σαν τεκμήριο διαβίωσης αν έχει καταστραφεί η σοδειά και δεν υπάρχουν έσοδα και μόνο ζημιές, το να υπάρχει το τέλος επιτηδεύματος, το να υπάρχει μία προκαταβολή φόρου αντίστοιχη με όλη την υπόλοιπη κοινωνία, δηλαδή 55%, που είναι εξοντωτική έτσι κι αλλιώς, αλλά στο χωριό πια τα πράγματα φεύγουν έξω από κάθε όριο και, βέβαια, η φορολόγηση των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων;
Το κύριο πρόβλημα που έχουμε, εάν θέλουμε να κάνουμε κάτι για όλα αυτά, είναι ότι, όπως ξέρετε και εσείς πολύ καλά, δεν μπορούν μέσα στην ίδια χρονιά να ψηφιστούν δύο φορολογικά νομοσχέδια.
Γιατί εδώ, αυτά που αναφέρατε και τα οποία περιέγραψα και εγώ, δεν αφορούν κάποιες ακρότητες σαν αυτές τις τέσσερις πέντε, που ήδη έχουμε αναγγείλει την κατάργησή τους. Είναι ο βασικός πυρήνας. Συνιστούν τον βασικό τρόπο φορολογίας των αγροτών αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014 και αυτός ο τρόπος φορολογίας των αγροτών είναι συνολικά απαράδεκτος και χρειάζεται ριζική αλλαγή.
Αυτό θα μπορέσει να γίνει στα επόμενα νομοσχέδια και πριν απ’ όλα στο κύριο νομοσχέδιο –όχι όμως μόνο σε αυτό, αλλά και στο νομοσχέδιο που θα αφορά τον νέο φόρο ακίνητης περιουσίας- δηλαδή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για το εισόδημα που θα αποκτηθεί μέσα στο 2015.
Αυτό το νομοσχέδιο θα δοθεί, όπως έχουμε δηλώσει, σε δημόσια διαβούλευση, πριν κατατεθεί στη Βουλή, και εκεί θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνει ουσιαστικός διάλογος με τους φορείς και εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου και να διορθωθούν πράγματα, πριν φτάσουμε στην κατάθεσή του στη Βουλή .
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Αναπληρώτριας Υπουργού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Δέσποινα Χαραλαμπίδου): Κυρία Βαλαβάνη, συντομεύετε παρακαλώ. Έχετε και τον χρόνο της δευτερολογίας.
ΟΛΓΑ-ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ (Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών): Τέλος, ως προς τα δύο ερωτήματα που θέσατε στο τέλος της επίκαιρης ερώτησής σας, το πρώτο ζήτημα, σχετικά με το αφορολόγητο όριο και το όριο εργασιών για το οποίο δεν θα χρειάζεται βιβλία, θα τα συζητήσουμε ολοκληρωμένα στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Ωστόσο, μπορώ να σας πω ότι οι προτάσεις σας για 20.000 ευρώ αφορολόγητο και 5.000 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί και για κατάργηση των βιβλίων για αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ ανήκει στο πρόγραμμα του ΚΚΕ και όχι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Εμείς αυτό που θα εφαρμόσουμε από το οικονομικό έτος 2015 θα είναι, όπως καταλαβαίνετε και η ίδια, οι προτάσεις και οι δεσμεύσεις του δικού μας προγράμματος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Δέσποινα Χαραλαμπίδου): Κυρία Βαλαβάνη, σας παρακαλώ, ολοκληρώστε.
ΟΛΓΑ-ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ (Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών): Κλείνω, λέγοντας σχετικά με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και τη φορολόγηση των αγροτικών αποζημιώσεων και επιδοτήσεων ότι θα καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος για τα εισοδήματα του 2015.
Για τη φορολόγηση των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων, πρέπει να σας πω ότι μας βασάνισε, μαζί με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, εξονυχιστικά το ερώτημα εάν θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό τώρα. Γιατί πραγματικά δεν υπάρχει ίσως τίποτα πιο απαράδεκτο από το να παίρνεις μια αποζημίωση για φυσική καταστροφή και από πάνω να σε φορολογούν. Και, βέβαια, το ίδιο ισχύει και για τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.
Εξετάσαμε, λοιπόν, εάν θα μπορούσαμε να το κάνουμε τώρα ή αναγκαστικά θα περιμέναμε για το δεύτερο εξάμηνο, που θα αναμορφωθεί συνολικά. Μπορώ να σας ενημερώσω –και μαζί σας και το Σώμα– ότι καταλήξαμε τελικά ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε άμεσα και πιστεύουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε όποια προβλήματα δημιουργηθούν αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2014.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Δέσποινα Χαραλαμπίδου): Κυρία Μανωλάκου, παρακαλώ να τοποθετηθείτε αυστηρά για τρία λεπτά.
Κυρία Υπουργέ, θα απαντήσετε για ένα λεπτό, γιατί έχετε κάνει πολύ μεγάλη υπέρβαση του χρόνου.
Ευχαριστώ.
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Κρατάω ότι δεν θα φορολογηθούν οι αποζημιώσεις και οι ενισχύσεις.
Όμως, χρειάζεται να βγάλετε διευκρινιστική εγκύκλιο, γιατί οι λογιστές έχουν πρόβλημα. Εξάλλου, στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης οι κωδικοί που ίσχυαν τα προηγούμενα χρόνια για αποζημιώσεις και επιδοτήσεις δεν υπάρχουν.
Άρα, τουλάχιστον, πρέπει να ενημερωθούν οι αγρότες και οι λογιστές με άμεσο τρόπο. Επείγει αυτή η εγκύκλιος.
Δεύτερον, τα τεκμήρια διαβίωσης είναι λογιστικό εισόδημα, δεν είναι πραγματικό. Γι’ αυτό είναι άγριο. Μιλάμε για φτωχούς ανθρώπους. Τουλάχιστον δεχθείτε έκπτωση 2.500 ευρώ στον φόρο, έτσι όπως το ζητούν αρκετές ομοσπονδίες αγροτικών συλλόγων, γιατί μια τέτοια υπόσχεση είχε δοθεί και δεν υλοποιήθηκε.
Σε ό,τι αφορά το 55% της προκαταβολής φόρου, εδώ είναι εσωτερικός δανεισμός από φτωχούς ανθρώπους. Και εγώ σας ρωτώ ειλικρινά και σκεφθείτε το: Εάν του χρόνου, με τον νέο φορολογικό νόμο που θα περάσετε, είναι 12.000 ευρώ το αφορολόγητο –και ξέρετε ότι πάρα πολλοί αγρότες έχουν κάτω από αυτό- θα τους επιστρέψετε τους φόρους που τους πήρατε; Ξέρετε τι είναι να δίνουμε σήμερα προκαταβολικά;
Σε ό,τι αφορά την πρόταση για τα 20.000 ευρώ αφορολόγητο και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, δεν είναι πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Ήταν το αίτημα των κινητοποιήσεων των μπλόκων της αγροτιάς, των μεγαλύτερων που έχουν γίνει την τελευταία εικοσαετία. Η πρόταση του ΚΚΕ ανακουφίζει την αγροτιά από τα βάσανά της, αλλά δεν μπορώ τώρα να την αναπτύξω.
Βλέπετε το άδικο, κυρία Υπουργέ. Βλέπετε ότι είναι απαράδεκτο, ότι είναι φορομπηχτικό, όμως αρνείστε τώρα άμεσα να το διορθώσετε. Γιατί; Γιατί αφορά τη φτωχή αγροτιά. Όμως, όταν θέλετε να κάνετε αλλαγές εδώ και τώρα, τις κάνετε γρήγορα με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Πρόστιμα διαγράφετε για ανθρώπους που έχουν κάνει σοβαρές παραβάσεις με πλαστά τιμολόγια, με καταπάτηση του Τελωνειακού Κώδικα. Ναι, τα διαγράφετε. Για την αγροτιά, όμως, όχι.
Το αποτέλεσμα ξέρετε ποιο θα είναι; Μικροί και μεσαίοι φτωχοί αγρότες δεν θα μπορούν να πληρώσουν τους δυσβάσταχτους φόρους, γιατί είναι φοροεξοντωτικό το φορολογικό, τα χρέη θα τους κυνηγάνε μια ζωή, απειλώντας τα λίγα περιουσιακά τους στοιχεία, σπίτι και χωράφι, που θα είναι υποψήφια για πλειστηριασμό. Συνεπώς, εργαλείο είναι το φορολογικό για καταστροφή και εξόντωση της μικρομεσαίας αγροτιάς.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Όσο εφαρμόζετε ευρωκοινοτικές μνημονιακές πολιτικές, τέτοιες αντιλαϊκές πολιτικές θα υλοποιείτε. Λέμε ότι όχι απλώς πρέπει να είναι η τελευταία, αλλά ούτε καν η πρώτη, γιατί φορολογούνται άγρια φτωχοί άνθρωποι για ένα χρέος για το οποίο δεν ευθύνεται ο λαός, αλλά καλείται να «ματώνει» για να το πληρώσει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Δέσποινα Χαραλαμπίδου): Ευχαριστούμε, κυρία Μανωλάκου.
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Επίσης και η αγροτιά πρέπει να βγάζει τα συμπεράσματά της. Κόμματα του ευρωμονόδρομου τέτοιες πολιτικές θα υλοποιούν και θα είναι σε βάρος τους.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Δέσποινα Χαραλαμπίδου): Κυρία Βαλαβάνη, έχετε ένα λεπτό αυστηρά, για να δευτερολογήσετε.
ΟΛΓΑ-ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ (Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών): Κυρία Μανωλάκου, όπως θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και την Τετάρτη που θα συζητηθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τη διάσωση του εργοστασίου Ζάχαρης και για τη ρύθμιση των εκατό δόσεων, πρόστιμα ή καταπάτηση του Τελωνειακού Κώδικα δεν σβήσαμε, ούτε σβήνουμε ούτε έχουμε οποιαδήποτε τέτοια πρόθεση.
Επίσης, θα ήθελα να σας πω ότι ενώ συμφωνώ για μια από τις προτάσεις που κάνετε σε σχέση με τον ληστρικό χαρακτήρα των προβλέψεων που υπάρχουν και εφαρμόζονται για το 2014, ακριβώς επειδή συμβαίνει αυτό, είναι ολοφάνερο ότι δεν μπορούν να αλλάξουν όλες αυτές, γιατί συνιστούν ουσιαστικά το σύνολο, την ουσία της φορολόγησης των αγροτών. Θα χρειαζόταν, δηλαδή, ένα χωριστό νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των αγροτών αναδρομικά για το 2014. Θα το φροντίσουμε να πάρουμε αυτά τα μέτρα το 2015.
Και για την κατάργηση της φορολόγησης των επιδοτήσεων και των αγροτικών αποζημιώσεων δεν αρκεί να υπάρξει μια ΠΟΛ, δηλαδή μια ερμηνευτική ρύθμιση. Χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση. Γι’ αυτό μέσα στις επόμενες μέρες θα κατατεθεί σχετική τροπολογία.
Όταν χρειάζεται, υπάρχει δυνατότητα –πιστεύω- με τη συνεργασία όλων όσων αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται να λυθούν κάποια θέματα να βρίσκουμε λύσεις έστω και στο παρά πέντε.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δέσποινα Χαραλαμπίδου): Ευχαριστούμε, κυρία Βαλαβάνη.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...