Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

ΚΡΑΝΑ (Ντρένκες): Η ΛΑΪΚΗ ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διαπιστώνεται πως τα κράνα είναι σημαντικής διατροφικής αξίας, καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και η ολική αντιοξειδωτική τους ικανότητα είναι υψηλότερη από κάθε άλλο φρούτο με το οποίο συγκρίθηκαν. Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν ελληνικές ποικιλίες κρανιάς που ήδη καλλιεργούνται και έγινε σύγκριση με 62 ποικιλίες από 17 είδη οπωροφόρων με τη μέθοδο ΕΚΛΡ. Όπως προέκυψε, η αντιοξειδωτική ικανότητα των διαφόρων ειδών που μελετήθηκαν -με φθίνουσα σειρά- ήταν: κράνα, τζίτζιφα, κεράσια, κόκκινα σταφύλια, βατόμουρα, αχλάδια, λωτοί, δαμάσκηνα, ροδάκινα, λευκά σταφύλια, ρόδια, μήλα, νεκταρίνια, ακτινίδια, κυδώνια, σύκα, βερίκοκα. Διαφοροποιήσεις βρέθηκαν και μεταξύ ποικιλιών του κάθε είδους.
Στα ορεινά της Βόρειας και Κεντρικής χώρας (Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία), τα κράνα ήταν από παλιά γνωστά για τις φαρμακευτικές ιδιότητές τους. Παραδοσιακά, τα άνθη χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα κατά της διάρροιας και εντερικών παθήσεων, λόγω της στυπτικότητάς τους, η οποία οφείλεται στις τανίνες (Huxley και Taylor 1977).
Χωρίς τίτλο Ο φλοιός, οι βλαστοί και οι ρίζες χρησιμοποιούνταν ως αντιπυρετικά. Οι καρποί είναι ευεργετικοί κατά των καρδιακών παθήσεων, της χολέρας, του κοιλόπονου, των πόνων περιόδου, των στομαχικών και εντερικών διαταραχών, ως χωνευτικό και ως τονωτικό κατά τη διάρκεια εργασίας. Παλαιότερα, αλλά και στις ημέρες μας, τα κράνα ήταν γνωστά στις Ελληνίδες νοικοκυρές, οι οποίες πάντα φρόντιζαν να έχουν στο σπιτικό τους παρακαταθήκη από το γνωστό ηδύποτο «λικέρ κράνων», ενώ πολλές έκαναν μαρμελάδα και γλυκά.
Σήμερα νέα έρευνα έχει δείξει ότι τα κράνα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, ανθοκυάνες και φαινολικά παράγωγα. Σε άλλες εργαστηριακές έρευνες βρέθηκε μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο (Fe), κάλιο (Κ), ασβέστιο (Ca) και φώσφορο (P) (Σωτηρόπουλος κ.ά. 2011), σε βιταμίνη C (103mg/100g), υψηλή περιεκτικότητα σε ασκορβικό οξύ (48- 73mg/100g (περισσότερο από τις φράουλες, τα πορτοκάλια και τα ακτινίδια), καροτίνη και τανίνες. Ιδού! Η λαϊκή σοφία στο μεγαλείο της!
Συμπυκνωμένος χυμός κράνων που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά πίνεται ως αναψυκτικό σε αναλογία με νερό 1:5, προστίθεται στο τσάι,krania το γιαούρτι, το ταχίνι, τα παγωτά, σε κέικ, με λεμόνι στα ψητά, σε μίξη με λεμόνι ή βαλσάμικο σε σαλάτες, φρουτοσαλάτες και γρανίτες. Μαρμελάδα κράνων παρασκευάζεται σε διάφορες περιοχές της χώρας (π.χ. Ζαγοροχώρια, Πήλιο) από συνεταιρισμούς γυναικών, ωστόσο, απαιτείται ευρύτερη οργάνωση και διαφήμιση των διατροφικών γνωρισμάτων της.
Η αγορά μεταβάλλεται καθημερινά. Οι νέες τάσεις των καταναλωτών για βιολογικά και υψηλής διατροφικής και φαρμακευτικής αξίας προϊόντα και τα νέα ερευνητικά αποτελέσματα για τις ευεργετικές στην υγεία ιδιότητες των κράνων, τοποθετούν την καλλιέργεια της κρανιάς σε εκείνες που θα μπορούσαν να έχουν θετικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της γεωργίας, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ομορφιά της υπαίθρου και στην οικονομία γενικότερα.
Κλείνοντας το κομμάτι της αγοράς, ας δούμε την καλλιέργεια της κρανιάς. Στα μεταπολεμικά χρόνια, η τάση φυγής των νέων από τα χωριά και η εγκατάστασή τους στα αστικά κέντρα, είχε ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη ιδιαίτερα των ορεινών οικισμών της χώρας. Και καθώς, δυστυχώς, η παλιά γενιά αποχωρεί, σημαντικές ορεινές και ημιορεινές εκτάσεις που για χρόνια συγκράτησαν πληθυσμούς, δημιούργησαν πολιτισμό, διατήρησαν έθιμα και σπούδασαν παιδιά, βρίσκονται σήμερα εγκαταλειμμένες και χέρσες ή δασώνονται. Σημαντική αιτία της πληθυσμιακής αυτής αλλαγής υπήρξε η έλλειψη εθνικών στρατηγικών και ευνοϊκών πολιτικών για την ανάπτυξη των ορεινών όγκων της Ελλάδας. Μόνο κατά την τελευταία 15ετία,  η ανάπτυξη του αγροτουρισμού και η χρηματοδότηση από ποικίλα χρηματοδοτικά μέσα (π.χ. τα προγράμματα Leader) φαίνεται να συμβάλλει στην ανάπτυξη ορεινής οικονομίας και στη συγκράτηση των νέων στην ύπαιθρο.
Κάτω από τις δεδομένες συνθήκες, η αξιοποίηση των εκτάσεων αυτών είναι δυνατή μόνο με καλλιέργειες που δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικές, δεν χρειάζονται δηλαδή εντατική φροντίδα και είναι δυνατόν να αναπτυχθούν στους οριακής απόδοσης, μικρούς αγρούς που συνήθως απαντούν στην ορεινή και ημιορεινή Ελλάδα.
Η κρανιά αποτελεί μια νέα, άλλη λύση για ορεινές και ημιορεινές περιοχές, ιδιαίτερα της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, την υψομετρική δηλαδή ζώνη των 300-800 μέτρων περίπου.
kalliergeia kranias
Τεχνική καλλιέργειας
Η κρανιά (Cornus mas L.) είναι ένα αυτόχθονο, μακρόβιο φυλλοβόλο δένδρο, καλά προσαρμοσμένο στις κλιματεδαφικές συνθήκες της χώρας. Ευδοκιμεί σχεδόν σε όλα τα είδη των εδαφών, από γόνιμα έως μέτρια γόνιμα, υγρά ή ξηρά, αμμοπηλώδη έως βαριά αργιλώδη με pH 3,7-7,0. Ωστόσο, για εμπορική καλλιέργεια ιδανικά θα πρέπει να θεωρούνται τα ελαφρά όξινα έως σχεδόν ουδέτερα (pH 5,8-6,8) εδάφη και περιοχές με καλά κατανεμημένες βροχοπτώσεις πάνω από 500 mm. Δεν προσβάλλεται από έντομα και φυτονόσους και έτσι είναι ιδεώδες είδος για βιολογική καλλιέργεια. Αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες (-25° C). Ανθίζει τον χειμώνα (Φεβρου άριο), ενώ οι καρποί ωριμάζουν στα τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε και παίρνουν έντονα κόκκινο, γυαλιστερό χρώμα.
Τα δενδρύλλια φυτεύονται στα τέλη Οκτωβρίου (σε χαμηλά υψόμετρα) ή μέχρι τα τέλη Μαρτίου (σε μεγαλύτερα υψόμετρα με πιο δρυμείς χειμώνες), σε φυτευτικό σύνδεσμο 4×4 μέτρα (60 δενδρύλλια/στρέμμα). Επιθυμητό είναι να υπάρχει νερό και να αρδεύονται κάθε 10-15 ημέρες κατά τη θερινή, άνομβρη περίοδο. Επίσης, επιθυμητή είναι η ελαφρά λίπανση που πρέπει να βασίζεται σε εδαφολογική ανάλυση. Η κρανιά σπάνια κλαδεύεται. Η συλλογή του καρπού γίνεται με άπλωμα διχτυών και δόνηση των κλαδιών. Ο καρπός πλένεται και, είτε καταναλώνεται νωπός, είτε ψύχεται την ίδια ημέρα, είτε χρησιμοποιείται για την παρασκευή ποτών, γλυκών και μαρμελάδας.
Σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης όπου καλλιεργείται η κρανιά, χρησιμοποιούνται διάφορες ποικιλίες της. Η μακρόκαρπη ποικιλία (var. macrocarpa) παράγει μεγάλους καρπούς, ενώ η νανώδης ποικιλία (var. nana) χαρακτηρίζεται από το περιορισμένο ύψος και μέγεθος κόμης. Η ποικιλία variegata βρέθηκε να καρποφορεί σε περιπτώσεις που άλλες ποικιλίες δεν καρποφόρησαν, ενώ και οι καρποί της δεν είναι στυφοί. Η ποικιλία jolico παράγει νόστιμους και γλυκείς καρπούς, μεγάλους σε μέγεθος. Τέλος, η ποικιλία pioneer φημίζεται για τους εύχυμους, γλυκείς και αρωματικούς, αχλαδόμορφους καρπούς της που φθάνουν σε μέγεθος τα 35 χιλιοστά. Ακόμη υπάρχουν ποικιλίες με κίτρινους, λευκωπούς και μωβ καρπούς.
Στη χώρα μας, υπάρχουν διαθέσιμοι ελληνικοί γενότυποι προσαρμοσμένοι στο ξηροθερμικό μας κλίμα, με μεγαλόκαρπα, γλυκά κράνα. Οι παραγωγοί θα πρέπει να προβαίνουν σε ανάλυση του εδάφους των αγρών τους και, εάν πληρούνται οι βασικές προδιαγραφές, να προχωρούν σε εγκατάσταση φυτειών. Η καρποφορία αρχίζει από 4ο-5ο έτος, ενώ στο 15o έτος μπορεί να ξεπεράσει τον 1 τόνο/στρέμμα.
Η κρανιά προσφέρει λοιπόν στην Ελλάδα την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στη δημιουργία ενός αγροτικού προϊόντος με πολλαπλή χρήση (υψηλής διατροφικής και φαρμακευτικής αξίας). Η αξιοποίηση των εγκαταλειμμένων ορεινών εκτάσεων με καλλιέργειες όπως της κρανιάς, της τρούφας, της καστανιάς, της καρυδιάς και μικρών φρούτων, μπορεί να εξασφαλίσει ικανοποιητικό εισόδημα. Επιπλέον, οι καλλιέργειες αυτές δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον με γεωργικά φάρμακα και λιπάσματα, συμβάλλουν στη συγκράτηση των νέων στις εστίες τους και την περιφέρεια όπου αναμφισβήτητα το επίπεδο διαβίωσης είναι υψηλότερο και πιο υγιεινό σε σχέση με τα βεβαρημένα αστικά κέντρα (Διαμαντής 2010).
Τα οικονομικά αποτελέσματα από τη μεταποίηση των κράνων είναι πολλαπλά, όπως σημαντική θα είναι και η προστιθέμενη αξία. Η συνεχώς ανερχόμενη στροφή του μέσου Έλληνα καταναλωτή προς τα βιολογικά και υγιεινά προϊόντα είναι βέβαιο πως θα αυξήσει και τη ζήτηση σε κράνα και μεταποιημένα προϊόντα κράνου. Εάν, λοιπόν, η καλλιέργεια της κρανιάς οργανωθεί σωστά και ιεραρχικά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προς την περιφέρεια και τους παραγωγούς, είναι βέβαιο πως, λόγω των εξαιρετικών ιδιοτήτων της, θα αξιοποιήσει τις συνεχώς αυξανόμενες εκτάσεις εγκαταλειμμένων ορεινών και ημιορεινών αγρών και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη ορεινής οικονομίας.
Βιβλιογραφία
  • Διαμαντής, Σ. 2010: Κράνα. Μπορούν να αποτελέσουν μια νέα εναλλακτική λύση αξιοποίησης ορεινών περιοχών. Ζωοκόμος 2010(4), 50-51.
  • Huxley, A. και Taylor W. 1977: Flowers of Greece and theAegean. Chatto & Windus, London, pp. 185.
  • Σωτηρόπουλος, Θ., Πετρίδης, Α. και Θεριός, Ι. 2011: Προκαταρκτικές παρατηρήσεις σε δύο ποικιλίες κρανιάς. ΕΘΙΑΓΕ 42 (4), 24-26.
Δρ Στέφανος Διαμαντής
ΕΛ.Γ.Ο.-ΔΗΜΗΤΡΑ, Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών
Πηγή: Περιοδικό ΑΜΦΙΒΙΟ – ΕΚΒΥ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



Ξεκίνησε η εκτέλεση έργου επέκτασης του νέου κυττάρου του ΧΥΤΑ Αλμωπίας προϋπολογισμού 3.394.691 ευρώ.
Την Πέμπτη 21/5 ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιάννης Κετικίδης επισκέφθηκαν το χώρο όπου δημιουργούνται οι νέες υποδομές και είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν και οι ίδιοι ότι το έργο έχει πάρει το δρόμο του, μετά από πολλές αγκυλώσεις και δυσκολίες που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν.
Σύμφωνα με δήλωση του Δημάρχου, το έργο αυτό θα βοηθήσει περιβαλλοντικά τον τόπο μας, καθώς επίσης και οικονομικά γιατί δεν θα απαιτείται η μεταφορά των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ της Έδεσσας όπως γίνεται μέχρι σήμερα.
«Συγκινούμαι ιδιαίτερα, γιατί το πρώτο κύτταρο δημοπρατήθηκε όταν ήμουν Πρόεδρος του Συνδέσμου Καθαριότητας Αλμωπίας το 1998 και τώρα καλούμε ως Δήμαρχος να ολοκληρώσω και την κατασκευή του δεύτερου», σημείωσε ο κ. Μπίνος.






ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΞΕΝΙΤΙΔΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Η ΔΗ.Κ.Ε. Αλμωπίας και το Ξενιτίδειο Δημοτικό Ωδείο Αλμωπίας σας προσκαλούν στην συναυλία με τη συμμετοχή των καθηγητών και των σπουδαστών της τάξης Μονωδίας και τάξης Πιάνου που διοργανώνουν την Τρίτη 9 Ιουνίου 18:30 μ. μ. στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο στην Αριδαία.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Συμμετέχουν οι σπουδαστές:

Κιλάρογλου Ειρήνη,
 Πιλάτου Φωτεινή,
 Λιούγκα Μαρία,
Κατσαμακτσή Μαρία,
 Ταγάρη Δέσποινα,
 Ζάϊκου Μαρία,
 Ασλαμάς Χρήστος, 
Τζάτζης Γρηγόρης,
 Σούτογλου Παρασκευή,
 Χάψαλη Αργυρώ, 
Μποζίνογλου Γεώργιος.

ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΕΝΑΝ ΝΕΚΡΟ - ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ


Ο ΗΛΙΟΣ ΑΝΑΤΕΛΛΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ. ΕΝΑ ΠΡΩΙΝΟ ΠΟΥ ΕΜΟΙΑΖΕ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ. ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ. Ο ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ. ΔΕΝ ΘΑ ΗΜΟΥΝ ΣΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΟΠΩΣ ΣΥΝΗΘΙΖΩ ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΩ ΤΑ ‘’SPECIAL’’ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ Η ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΑ ΘΑ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕ ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΤΣΙ Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ. ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΕΡΙΚΕΣ ‘’ΔΟΥΛΙΤΣΕΣ’’ ΠΡΙΝ ΒΡΕΘΩ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΟΥ (Ο.ΔΙ.Κ.) ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ.
ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. ΦΤΑΝΩ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΗΦΟΡΙΖΩ ΤΗΝ Γ’ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΩ ΤΗΝ ΟΔΟ ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΥΤΟ ΤΟ ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ. ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΜΕ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΙ ΝΑ ΦΥΓΩ. ΟΜΩΣ ΚΑΤΙ ΜΕ ΚΡΑΤΑΕΙ ΑΚΟΜΗ ΕΚΕΙ. ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΠΡΟΑΙΣΘΗΜΑ. ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΕΠΣΚΕΦΘΩ ΤΟ WC ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΥΝΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ. ΜΟΛΙΣ ΚΛΕΙΝΩ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ WC, ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΝΙΩΘΩ ΕΝΑ ΧΕΡΙ ΝΑ ΑΡΠΑΖΕΙ ΤΟ ΜΠΡΑΤΣΟ ΜΟΥ. Ο SECURITY ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΜΕ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΡΩΤΑΕΙ ΜΕ ΑΓΩΝΙΑ:
 -ΕΙΣΑΙ ΔΙΑΣΩΣΤΗΣ ΤΟΥ ΕΚΑΒ;
 -ΟΧΙ, ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΑΩ, ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ, ΔΕΙΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΤΟ ΣΗΜΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΟΥ ΣΤΗ ΣΤΟΛΗ ΜΟΥ.
 –ΕΛΑ ΜΑΖΙ ΜΟΥ, ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ, ΞΕΣΤΟΜΙΖΕΙ ΜΕ ΤΡΕΜΑΜΕΝΗ ΦΩΝΗ. ΑΝΟΙΓΩ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΩ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ.
 –ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΝ ΡΩΤΑΩ;
 ΚΑΙ ΣΗΚΩΝΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΔΕΙΧΝΟΝΤΑΣ  ΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ ΛΟΞΩΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ.
ΞΑΦΝΙΚΑ ΕΝΙΩΣΑ ΝΑ ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΑΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΩ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ, ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΧΑ ΑΠΟΜΟΝΩΘΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΑ ΓΥΡΩ ΜΟΥ ΤΙΠΟΤΑ. ΕΥΤΥΧΩΣ ΜΕ ‘’ΞΥΠΝΗΣΕ’’ Η ΚΟΡΝΑ ΕΝΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΚΑΙ Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ SECURITY. ΑΥΤΟ ΤΟ ‘’ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ΄΄ΑΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΠΩ ΕΤΣΙ ΚΡΑΤΗΣΕ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 3 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ.
ΜΟΛΙΣ ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ ΑΜΑΞΙΑ ΤΡΕΧΩ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΚΑΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΑΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΥΠΕΔΕΙΞΕ Ο SECURITY. ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ, ΣΤΟ ΠΛΑΤΥΣΚΑΛΟ ΜΙΑΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ ΕΝΑΣ ΚΥΡΙΟΣ ΕΤΩΝ 55 ΚΑΙ ΑΝΩ. ΦΟΡΟΥΜΕ ΜΑΥΡΟ ΣΑΚΑΚΙ ΜΕ ΑΣΠΡΗ ΡΙΓΑ, ΓΚΡΙ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙ, ΦΟΥΞΙΑ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ ΚΑΙ ΓΡΑΒΑΤΑ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΟΙΗΜΕΝΟΣ. ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΝΕΑΡΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΕ ΤΟ ΕΝΑ ΧΕΡΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΣΥΜΠΙΕΣΕΙΣ ΕΠΑΝΩ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΣΤΗΘΟΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΛΕΙΔΑ. ΣΤΑΜΑΤΟΥΣΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΙΧΝΕ ΝΕΡΟ ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΘΥΜΑΤΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΑΝΙΑΣΜΕΝΟ.
 ΜΕ ΟΣΗ ΔΥΝΑΜΗ ΕΙΧΑ ΤΟΥ ΦΩΝΑΞΑ:
 -ΦΥΓΕ !!!
 ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΕ ΑΚΟΥΣΕ ΓΙΑΤΙ ΗΜΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΟΥ. ΤΟΤΕ Ο SECURITY ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ, ΤΟΝ ΣΠΡΩΧΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΕΕΙ:
 -ΦΥΓΕ ! ΕΦΕΡΑ ΑΝΘΡΩΠΟ......
.ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ.
 ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΘΥΜΑ ΗΤΑΝ ΔΙΚΟ ΜΟΥ. Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΡΝΗΘΗΚΑ....
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΘΥΜΑΜΑΙ ΗΤΑΝ ΝΑ ΒΑΖΩ ΤΑ ΓΑΝΤΙΑ ΜΟΥ. ΜΕΤΑ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΙ ΕΝΑ ΘΟΡΥΒΟ ΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΚΥΒΩ ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΥΤΙ ΜΟΥ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ ΘΥΜΑΤΟΣ. ΑΚΟΥΩ ΕΝΑ ΓΟΥΡΓΟΥΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΣΗΚΩΝΟΜΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΟΡΘΙΑ ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΜΑΣΚΑ ΜΟΥ. ΤΗΝ POCKET MASK.
 –ΑΥΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΓΧΟΣ, ΛΕΩ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΜΟΥ. ΕΤΣΙ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΓΡΑΨΕΙ....
ΒΡΙΣΚΩ ΤΗΝ ΜΑΣΚΑ , ΤΗΝ ΚΡΑΤΑΩ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΣΚΥΒΩ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΩ ΤΟ
 ‘’ΒΛΕΠΩ-ΑΚΟΥΩ-ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ΄΄
ΜΕ ΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ΙΣΩΣ ΝΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 10’. ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΔΕΝ ΑΚΟΥΩ ΤΙΠΟΤΑ. Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΘΥΜΑΤΟΣ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΑΥΤΗ ΜΙΑΣ ΚΟΥΚΛΑΣ CPR.
 ΓΥΡΙΖΩ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΒΛΕΠΩ 3-4-ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΦΩΝΑΖΩ:
 -ΕΧΕΙ ΚΑΛΕΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΑΒ; 
 ΜΙΑ ΚΥΡΙΑ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΠΛΑΝΟ ΜΑΓΑΖΙ ΕΧΕΙ ΚΑΛΕΣΕΙ ΤΟ ΕΚΑΒ. ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΧΑΣΩ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ, ΣΧΙΖΩ ΤΗ ΘΗΚΗ ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΩ ΤΗΝ ΒΑΛΒΙΔΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ ΘΥΜΑΤΟΣ. ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΞΕΚΟΥΜΠΩΣΩ ΤΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ ΑΛΛΑ ΤΑ ΚΟΥΜΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΜΙΚΡΑ….ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟ ΑΝΕΒΑΖΩ ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΘΗΛΕΣ.
 –ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΕΛΕΝΗ, ΛΕΩ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΜΟΥ,
 -ΒΑΛΕ ΟΣΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΠΟΡΕΙΣ, ΚΑΙ ΑΡΧΙΖΩ ΤΙΣ 30 ΣΥΜΠΙΕΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΙΣ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΚΑΝΩ ΤΙΣ 2 ΕΜΦΥΣΗΣΕΙΣ. ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΟ ΘΟΡΥΒΟ ΟΤΑΝ ΦΥΣΟΥΣΑ….ΔΕΝ ΗΤΑΝ Ο ΙΔΙΟΣ ΟΠΩΣ ΟΤΑΝ ΦΥΣΑΓΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΚΛΑ. ΕΙΧΕ ΕΝΑΝ ΗΧΟ, ΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΘΥΜΑ ΕΠΕΡΝΕ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΑΝΑΣΑ… ΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΦΟΥΣΚΩΝΕ, Ο ΑΕΡΑΣ ΠΕΡΝΟΥΣΕ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ 3 ΣΕΤ ΚΑΡΠΑ, ΒΑΖΩ ΤΗΝ ΠΑΛΑΜΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΤΕΤΑΡΤΟ ΣΕΤ……ΟΜΩΣ ΝΙΩΘΩ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΜΗΣ ΜΟΥ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΧΤΥΠΑΕΙ. ΝΙΩΘΩ ΠΑΛΜΟ! ΣΗΚΩΝΩ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΜΟΥ ΟΡΘΙΑ ΚΑΙ ΣΑΣΤΙΖΩ. ΒΑΖΩ ΞΑΝΑ ΤΟ ΧΕΡΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΝΙΩΘΩ ΠΑΛΙ! ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ; ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΠΑΡΑΤΗΡΩ ΕΝΑ ΤΡΕΜΟΥΛΙΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΧΟΥ, ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΑΜΦΑΛΟ. ΤΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ; ΚΑΠΟΙΑ ΑΡΡΥΘΜΙΑ; ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΠΑΣΜΟΣ; ΕΛΕΓΧΩ ΓΙΑ ΑΝΑΠΝΟΗ. ΔΕΝ ΑΚΟΥΩ ΑΚΟΜΑ ΤΙΠΟΤΑ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΟΜΩΣ ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΑΝΑΠΝΕΕΙ ΚΑΙ ΒΛΕΠΩ ΚΑΠΟΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΚΙΝΗΣΗ.
ΟΛΗ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΩΡΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΙΣΩ ΜΟΥ ΣΧΟΛΙΑΖΕ ΟΤΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ ΝΑΡΚΩΜΑΝΗΣ. ΕΓΩ ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΑ. ΒΡΗΚΑ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ ΕΝΑ ΠΡΑΣΙΝΟ ΧΑΠΑΚΙ. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΗΤΑΝ ΥΠΟΓΛΩΣΣΙΟ, ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΗΤΑΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, ΠΑΝΤΩΣ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΔΕΙΧΝΕ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΟ ΑΝΘΡΩΠΟ.
 ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΕΦΤΑΣΕ ΚΑΙ Η ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣ. ΤΡΕΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΘΟΝΤΑΝ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΗΡΘΕ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΜΟΥ. ΕΙΔΕ ΤΗΝ POCKET MASK ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΒΓΑΛΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ ΘΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΕ ΓΙΑ ΣΑΚΟΥΛΑΚΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ. ΤΟΝ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΑ ΟΤΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΑΚΟΥΛΑΚΙ ΕΚΑΝΑ ΚΑΡΠΑ. ΤΗΝ ΠΕΤΑΞΑ ΣΤΟΝ ΚΑΔΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΙΣΩ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΜΟΥΝ ΝΑ ΓΥΡΙΖΩ ΤΟ ΘΥΜΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙ, ΑΛΛΑ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ  ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ Η ΣΕΙΡΗΝΑ ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ.
 ΤΟΤΕ ΕΝΙΩΣΑ ΜΙΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.
 –ΗΡΘΑΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ, ΕΙΠΑ.
 Ο ΟΔΗΓΟΣ ΒΓΗΚΕ, ΕΒΑΛΕ ΤΑ ΜΠΛΕ ΓΑΝΤΙΑ ΤΟΥ ΕΝΩ Ο ΣΥΝΟΔΗΓΟΣ ΑΝΟΙΞΕ ΤΗΝ ΠΙΣΩ ΠΟΡΤΑ. –ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΕΔΩ; ΡΩΤΗΣΕ Ο ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΕΙΠΕ ΜΕ ΣΙΓΟΥΡΙΑ: -ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΜΩΡΕ, ΔΟΣΗ ΠΗΡΕ! ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΟΥΤΕ ΕΚΡΙΝΑ ΤΟΣΟ ΕΥΚΟΛΑ. ΡΩΤΗΣΑ ΜΟΝΟ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΣΦΥΓΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΒΑΛΑΝ ΟΞΥΓΟΝΟ. Ο SECURITY ΜΕ ΠΗΡΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΓΥΡΙΣΑΜΕ ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΥΘΩ ΜΕ ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΟ.

ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΜΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΜΕ ΚΟΙΤΑΖΑΝ ΜΕ ΘΑΥΜΑΣΜΟ. ΟΜΩΣ ΕΓΩ ΝΤΡΕΠΟΜΟΥΝ. ΠΟΙΑ ΗΜΟΥΝ ΕΓΩ ΝΑ ΜΕ ΘΑΥΜΑΖΟΥΝ; ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ , ΔΕΝ ΕΧΩ ΕΜΠΕΙΡΙΑ , ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ. ΙΣΩΣ ΝΑ ΗΜΟΥΝ ΤΥΧΕΡΗ Ή ΜΑΛΛΟΝ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΝΑ ΗΤΑΝ ΤΥΧΕΡΟΣ. ΔΕΝ ΘΑ ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΑΛΛΑ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ. ΔΕΝ ΘΑ ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΣΑ ΣΤΟ WC. ΔΕΝ ΘΑ ΜΕ ΕΒΡΙΣΚΕ Ο SECURITY ΑΝ ΔΕΝ ΦΟΡΟΥΣΑ ΤΗ ΣΤΟΛΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΧΑ ΠΕΡΑΣΕΙ  ΑΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ. ΤΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΙΖΕΙ Η ΜΟΙΡΑ; ΜΑΚΑΡΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΑ ΓΙ ΑΥΤΟΝ.ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΑΓΓΙΖΑ. ΚΑΘΕ ΔΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΞΙΖΕ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΩ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ. ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΑ ΟΤΙ Η ΚΑΡΠΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ. ΤΟΝ ΘΕΩΡΟΥΣΑ ΝΕΚΡΟ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΜΑΙ ΕΜΠΕΙΡΟΣ ΔΙΑΣΩΣΤΗΣ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΝΙΩΘΩ ΟΤΙ ΑΠΕΔΕΙΞΑ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΕΙΜΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΠΟΥ ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΙΧΕ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ.
ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΡΩΙΝΟ ΦΕΥΓΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΕΙΔΑ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΜΟΥ ΕΛΕΙΠΕ Η POCKET MASK. ANOIΞΑ ΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ ΚΑΙ ΠΗΡΑ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ. ΚΟΝΤΟΣΤΑΘΗΚΑ ΚΑΙ ΡΩΤΗΣΑ ΤΟΝ ΕΥΑΤΟ ΜΟΥ:
 -ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΕΚΑΝΕΣ;
 ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΑ ΜΕ ΣΙΓΟΥΡΙΑ: 
-ENNOEITAI! ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ! ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΑ ΣΥΓΚΙΝΗΜΕΝΗ.....!

ΕΛΕΝΗ ΨΑΡΡΑ.


ΠΗΓΗ... http://www.nea-epoxi.com/

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ



Υπάρχει αναμφίβολα κάτι αινιγματικό στην επιβίωση της ευλάβειας σε μια χώρα που οι πολίτες της βράζουν στο ζουμί της καχυποψίας για τους πάντες και τα πάντα. Εδώ, όπου έχει κανείς την αίσθηση πως ζει στην πιο άπιστη από τις θρησκευόμενες κοινωνίες.

ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ 

Βλέποντας τις πολυάνθρωπες ουρές για το προσκύνημα στo λείψανo της Αγίας Βαρβάρας, μου ήλθε στον νου ο τίτλος ενός γνωστού βιβλίου του Γάλλου ανθρωπολόγου Μπρούνο Λατούρ: Ουδέποτε υπήρξαμε μοντέρνοι.
 Κάθε φορά που κάνει την εμφάνισή του ο υπομονετικός λαός του προσκυνήματος και αυτό το ανθρωπομάνι που δεν έχουν τίποτα από τον κανιβαλισμό της ελληνικής «ουράς αναμονής», αναρωτιέμαι: μα, ποιοι είναι τελικά όλοι αυτοί; Πώς και δεν τους ξεσηκώνουν οι υλικές αγωνίες ή τα οξυμένα κοινωνικά μας προβλήματα; 

Υπάρχει αναμφίβολα κάτι αινιγματικό στην επιβίωση της ευλάβειας σε μια χώρα που οι πολίτες της βράζουν στο ζουμί της καχυποψίας για τους πάντες και τα πάντα. Εδώ, όπου έχει κανείς την αίσθηση πως ζει στην πιο άπιστη από τις θρησκευόμενες κοινωνίες.
 Εδώ, επίσης, όπου όλα νομίζεις πως τελούνται σ' έναν ενδιάμεσο χώρο μεταξύ ευλάβειας και βλασφημίας και όπου ο λαός τηρεί «το έθιμο», αλλά ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις αν λέει αλήθεια. Δεν μπορείς, με άλλα λόγια, να είσαι βέβαιος αν αυτός ο κόσμος πιστεύει πραγματικά ή απλώς μιμείται αποτελεσματικά τα έθιμα της πίστης του, αν υπολήπτεται ή λοιδορεί την ίδια στιγμή. Όλα αυτά τα ερωτήματα είναι φυσικά αρχαιότερα από την οικονομική κρίση, τα μνημόνια ή τις πολιτικές αλλαγές της τελευταίας τετραετίας. Ακόμα και αν οι δείκτες της αθεΐας και των κοσμικών ορθολογικών επιλογών γνωρίζουν άνοδο, το θρησκευτικό στοιχείο μοιάζει ισχυρό. Οι αγωνίες ταυτότητας σκεπάζουν ή διαπερνούν ανεπαίσθητα τα κλασικά μέτωπα της πολιτικής επικαιρότητας.
 Η Εκκλησία φαίνεται να τα γνωρίζει όλα αυτά και επιδιώκει να εμφανιστεί ως εγγυητής του συλλογικού νοήματος στην εποχή των πολλαπλών κατεδαφίσεων.
 Στη συγκεκριμένη συγκυρία, όπου η διαίρεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης συνδυάζεται με ένταση της ανασφάλειας στους πολίτες και κάμψη της θερμής αγανάκτησης, η Εκκλησία και οι ιδεολογικοί της σύμμαχοι διεκδικούν ξανά μερίδιο κοινωνικής εξουσίας. Δεν είμαστε όμως στη δεκαετία του '90 και στην εθναρχική εξωστρέφεια του Χριστόδουλου.
 Ο σημερινός εκκλησιαστικός χώρος φαίνεται να μην επιδιώκει αναβαθμισμένο πολιτικό ρόλο. Αξιώνει, όμως, να έχει βαρύνοντα λόγο στο ευρύ πεδίο της ελληνικής ιδεολογίας. Θέλει να προβάλλει ως πυλώνας σταθερότητας πλάι σε μια αποκαμωμένη και πελαγωμένη στο χάος πολιτική τάξη. «Λιμάνι σ' έναν άκαρδο κόσμο», όπως χαρακτήριζε την οικογένεια ο κοινωνιολόγος Κρίστοφερ Λας.
 Αν ο παραδοσιακός λαός της Εκκλησίας ήταν η γερασμένη Ελλάδα της χαμηλής μόρφωσης, είναι φανερό πια πως από καιρό κάποιοι ονειρεύονται περισσότερα: προσβλέπουν ίσως σ' ένα κύμα πολιτικής απογοήτευσης που θα έφερνε νέα κοινά κοντά στην Εκκλησία και στις ιδέες της. Σκέφτονται, επίσης, ότι οι αποτυχίες των πολιτικών να εξημερώσουν το θηρίο της κρίσης θα σπρώξουν ένα τμήμα του λαού προς τους παραδοσιακούς θεματοφύλακες της κοινωνικής συνοχής.



Υπάρχει, άλλωστε, το εύφορο για την ορθόδοξη Εκκλησία υπέδαφος: η τραυματική σχέση με τους Ευρωπαίους συμμάχους-δανειστές, η ανατολικότροπη νοσταλγία και η ρομαντική ρητορεία της ελληνικότητας, η οποία συγκινεί πάντα καλλιτεχνικούς κύκλους και λόγιες κοινότητες.
 Και το θέμα των λειψάνων; Το προσκύνημα στον Άγιο Σάββα επί υπουργίας Παναγιώτη Κουρουμπλή και κυβέρνηση «με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ»;
   Από μια άποψη, αυτά τα πολυσυζητημένα των ημερών είναι ο τελευταίος τροχός, η μικρή αμυχή στο δέρμα και όχι η πληγή. Είναι κυρίως η συνάντηση του ανθρώπινου πόνου με την αθάνατη δημαγωγία ενός «κυρίου υπουργού», ενός κρατικού αξιωματούχου. Άλλοι είναι όμως οι σημαντικοί κίνδυνοι, όταν η συζήτηση πάει στα σύγχρονα προσκυνήματα, στην Εκκλησία και στις διαμορφωμένες κοινωνικές στάσεις.

Ο πρώτος κίνδυνος περιλαμβάνει, φυσικά, την παράδοση στις ευκολίες της εθνικής ιδεολογίας και των λαϊκών δοξασιών. Επειδή ακριβώς έχει κόστος η σοβαρή σύγκρουση με τους «πυλώνες» αυτής της ιδεολογίας. Η προσχώρηση, για παράδειγμα, στον κολακευτικό μύθο ενός μοναχικού και αδικημένου έθνους που αντιστέκεται στην αλλοτρίωση και στο τυραννικό χέρι της παγκοσμιοποίησης. Ένας δεύτερος κίνδυνος, όμως, είναι το στυλ της περιφρόνησης στον «ανορθολογικό όχλο».
 Αυτό το ύφος πιστεύω πως δεν βοηθάει καθόλου στη συζήτηση για τις θεσμικές και πρακτικές αλλαγές στις σχέσεις πολιτείας και Εκκλησίας. Εκφράζει κυρίως την, αισθητικού τύπου, αλλεργία για το θρησκευτικό κιτς και τις διάφορες εμποροπανηγύρεις της σωτηρίας της ψυχής. Γίνεται όμως αντιπαθές όταν χάνει το μέτρο για να ντυθεί τα χρώματα της λεγόμενης μαχητικής αθεΐας, ανεμίζοντας λάβαρα ορθοφροσύνης ενάντια στους αδαείς και στους παρωχημένους.
 Υπάρχει όμως ακόμα κάτι πιο ανησυχητικό: ότι η κοσμική και προοδευτική κριτική παραιτείται συχνά από κάθε αίτημα πνευματικότητας. Είτε στο όνομα του οικονομικού ρεαλισμού είτε επιστρατεύοντας μια ρηχή απολογία της πολυπολιτισμικότητας, παύει να υπερασπίζεται ενεργητικά τις πολιτικές αρχές και τις ηθικές αξίες της. Αυτό είναι πρόβλημα βαθύ και καθόλου άσχετο με την καθίζηση των σοσιαλδημοκρατών και των αριστερών στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

   Για να επιστρέψω όμως στο αφετηριακό γεγονός, στα ιερά λείψανα και στο εντυπωσιακό λαϊκό προσκύνημα. Γράφει κάπου ο Νίτσε ότι «δεν υπάρχει αρκετή αγάπη και καλοσύνη στον κόσμο για να δίνουμε απ' αυτές και σε φανταστικά όντα». Ναι, από εδώ αντλούν γραμμή όσοι καυτηριάζουν τα διάφορα λατρευτικά δρώμενα και τις άλλες εκδηλώσεις της λαϊκής πίστης.
 Υπάρχει ωστόσο ένα πρόβλημα με αυτή την κριτική στα «φαντάσματα» πολυτελείας ή στις χίμαιρες: μεγάλο μέρος της ιστορίας και των κοινωνικών μας πρακτικών θεμελιώνεται στην αφοσίωση των πολιτών σε «φανταστικά όντα»: πολιτικά οράματα, κρατικά και πολιτικά σύμβολα, ηθικούς κανόνες.
 Ας ξαναδούμε, λοιπόν, την κριτική στις παλιές και νέες δεισιδαιμονίες, στη θρησκεία-ιδεολογία και στις οικείες λαθροχειρίες της εθνικής ιδεολογίας. Μη συγχέουμε όμως το πάθος της κριτικής με την απουσία αγάπης: ιδίως γι' αυτόν τον άνθρωπο που στο ερώτημα του δημοσιογράφου γιατί έσπευσε να πάει στο προσκύνημα, απάντησε αφοπλιστικά: «δεν υπάρχει γιατί, είναι κάτι που νιώθεις»...
 Το αίνιγμα των ανθρώπων που ψήνονται στον ήλιο περιμένοντας τα λείψανα έχει ίσως μια τέτοια, βασανιστικά ελλειπτική απάντηση: μα, δεν υπάρχει (πάντα) το γιατί. 



Πηγή:www.lifo.gr

ΟΙ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΕΙΣΗΛΘΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΛΜΥΡΑ - ΑΝΗΣΥΧΕΙ Η ΟΥΝΕΣΚΟ



Στον αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας εισήλθαν οι τζιχαντιστές του ISIS και οι πολιτοφύλακες απομακρύνουν τους πολίτες από την περιοχή, όπως μετέδωσε η συριακή τηλεόραση. 

  Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπεύθυνος πολιτιστικής κληρονομιάς έχει απομακρυνθεί σε ασφαλές μέρος τμήμα των αρχαιοτήτων, κινδυνεύουν όμως με καταστροφή από τους τζιχαντιστές η πόλη και το Μουσείο.

   Η εκκένωση της πόλης από τις Δυνάμεις Εθνικής Άμυνας της Συρίας αποφασίστηκε μετά τις σφοδρές μάχες που διεξήχθησαν στα περίχωρα αλλά και μέσα στην Παλμύρα, η οποία βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία, πάνω σε αυτοκινητόδρομους που οδηγούν στη Χομς και τη Δαμασκό.
 Έκκληση να σταματήσουν οι μάχες και η διεθνής κοινότητα να κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει τον πληθυσμό αλλά και «να διαφυλάξει τη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά» της Συρίας απηύθυνε η ΟΥΝΕΣΚΟ καθώς η Παλμύρα αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. 

 «Ανησυχώ πολύ για την κατάσταση στην Παλμύρα. Οι μάχες απειλούν μια από τις σημαντικότερες τοποθεσίες στη Μέση Ανατολή αλλά και τους αμάχους που βρίσκονται εκεί», ανέφερε η γενική διευθύντρια του διεθνούς οργανισμού, Ιρίνα Μπόκοβα. 


«Είναι επιτακτική ανάγκη όλες οι πλευρές να σεβαστούν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους και να προστατεύσουν την πολιτιστική κληρονομιά, αποφεύγοντας να την βάλουν στο στόχαστρο ή να την χρησιμοποιήσουν για στρατιωτικούς σκοπούς», πρόσθεσε. 


Η ΛΕΝΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΜΕΛΟΠΟΙΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΝΤΙΚΙΝΣΟΝ ΚΑΙ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ



Σε παγκόσμια πρώτη τα τραγούδια σε ποίηση της Ντίκινσον και μια "υπενθύμιση" του σπουδαίου έργου της Πλάτωνος πάνω στην ποίηση Καρυωτάκη

Η πρωτοποριακή συνθέτρια Λένα Πλάτωνος μελοποιεί και παρουσιάζει Emily Dickinson και Κώστα Καρυωτάκη στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, την Παρασκευή 5 Ιουνίου. Στο πρώτο μέρος, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, η Λένα Πλάτωνος θα παρουσιάσει ζωντανά τον κύκλο αγγλόφωνων τραγουδιών Hope is the thing with feathers, σε ποίηση της μεγάλης Αμερικανίδας ποιήτριας του 19ου αιώνα Emily Dickinson, η οποία στην ποίησή της αναδεικνύει με μοναδικό και ελλειπτικό τρόπο τη σχέση του ανθρώπου με τον έρωτα και το θάνατο.
 Τους στίχους στα ελληνικά θα απαγγείλει η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. Τραγουδούν η Αθηνά Ρούτση και η Sissi Rada. Ενορχήστρωση: Λένα Πλάτωνος – Στέργιος Τσιρλιάγκος. 
Στο δεύτερο μέρος, θα παρουσιαστεί το πιο οριακό έργο της Λένας Πλάτωνος, ο κύκλος τραγουδιών Καρυωτάκης - 13 τραγούδια, τα οποία θα αποδώσει η Σαβίνα Γιαννάτου, με την ενορχηστρωτική επιμέλεια του Θόδωρου Κοτεπάνου.

   Η Λένα Πλάτωνος μιλά για αυτό το έργο:
    «Τα πρώτα μου τραγούδια, όταν σπούδαζα πιάνο στη Βιέννη, ήταν σε αγγλικούς στίχους ενός Άγγλου φίλου και αποτέλεσαν την εξαιρετική εμπειρία της ικανότητάς μου γενικά να φτιάχνω τραγούδια. Τα τραγούδια αυτά χάθηκαν, όμως η αίσθηση της ελευθερίας και της ευτυχίας που είχα νιώσει τότε με ακολούθησε και φαίνεται ότι εδώ και λίγα χρόνια έγινε ανάγκη επιτακτική η επανάληψη της εμπειρίας αυτής, που είχε ως αποτέλεσμα δικούς μου αγγλικούς στίχους που έχω ήδη μελοποιήσει. »
Όμως, η συνάντησή μου με τη μεγάλη Αμερικανίδα ποιήτρια Έμιλυ Ντίκινσον ήταν αρκετά καθοριστική, ώστε να αποφασίσω να εκτεθώ με τραγούδια πάνω στην ποίησή της που έχει αφάνταστη μουσικότητα και μοιάζει να γράφτηκε χθες, ενώ έχει γραφτεί τον προπερασμένο αιώνα και, μάλιστα, μέσα σε εντελώς παράδοξες συνθήκες. Η Ντίκινσον, αν και ήταν κλεισμένη μέσα στο σπίτι λόγω ψυχικής διαταραχής, παρουσιάζει την εικόνα του ποιητή που έχει βαθύτατη επαφή με την εξωτερική και εσωτερική πραγματικότητα... Οι αντένες της έπιασαν με φανταστική ευαισθησία τα μεγάλα θέματα της ανθρώπινης ύπαρξης, δηλαδή τον Έρωτα και το Θάνατο, στα οποία είναι αφιερωμένο το μεγαλύτερο μέρος του έργου της. Εγώ διάλεξα δέκα ποιήματά της, τα περισσότερα ερωτικά, τα οποία δούλεψα για δύο γυναικείες φωνές σε διάστημα περίπου ενός χρόνου.

   »Η ιστορία μου με τον Κώστα Καρυωτάκη άρχισε στο Τρίτο Πρόγραμμα του Μάνου Χατζιδάκι, όταν μου έγινε πρόταση να τον μελοποιήσω για τις ανάγκες της εκπομπής για την ποίηση. Εγώ αρνήθηκα αρχικά, γιατί φοβήθηκα το τεράστιο καλλιτεχνικό του μέγεθος, και προσφέρθηκα να γράψω σκέτη μουσική που θα ταίριαζε στο ύφος του για να υποστηρίξω τις απαγγελίες. Ο Χατζιδάκις δέχτηκε.
 Τελικά, μια νύχτα, όπως είχα ανοιχτό στο πιάνο μου το βιβλίο με τα ποιήματά του, το βλέμμα μου αγκιστρώθηκε σε ένα ποίημά του· το μελοποίησα αμέσως και έκλαψα. Έτσι, η εκπομπή “ντύθηκε” και με τα τραγούδια μου, που είχαν αμέσως μεγάλη απήχηση στο Τρίτο, αλλά ακόμα περισσότερη μέσα στην ψυχή μου, όπου και “άκουσα” τη φωνή της Σαβίνας να τα τραγουδάει. Τα τραγούδια μου αυτά άρεσαν πολύ στον Μάνο Χατζιδάκι και έγιναν άλμπουμ στη Lyra του Αλέκου Πατσιφά.»

 - Λένα Πλάτωνος 
  1o μέρος
 Hope is the thing with feathers Ποίηση: Emily Dickinson Μουσική: Λένα Πλάτωνος Ενορχήστρωση: Λένα Πλάτωνος, Στέργιος Τσιρλιάγκος Τραγούδι: Αθηνά Ρούτση, Sissi Rada Απαγγελία: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη
   2o μέρος
 Καρυωτάκης - 13 τραγούδια Ποίηση: Κώστας Καρυωτάκης Μουσική: Λένα Πλάτωνος Ενορχήστρωση: Θόδωρος Κοτεπάνος Τραγούδι: Σαβίνα Γιαννάτου Φωνητικά: Αθηνά Ρούτση, Sissi Rada

   info:   Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2015 Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Κεντρική Σκηνή Ώρα έναρξης: 20:30 Εισιτήρια: 15 - 18 - 28 € / Μειωμένα: 10 - 12 - 15 € / Άνεργοι: 5 €   Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Συγγρού 107 

www.sgt.gr/gr/programme/event/2242



 Πηγή: www.lifo.gr

ΤΟ ΩΣΤΙΚΟ ΚΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΤΟΥ NEW YORK TIMES MAGAZINE



Το νέο εξώφυλλο του New York Times Magazine, που θα κυκλοφορήσει την Κυριακή 24 Μαΐου, είναι αφιερωμένο στην Ελλάδα.
 Το εξώφυλλο που παρουσιάζει ένα ωστικό κύμα το οποίο έχει επίκεντρο την Ελλάδα και καθώς εξαπλώνεται «χτυπάει» ολόκληρη την Ευρώπη.

   Ο τίτλος είναι «Fallout» (ραδιενεργή σκόνη μετά από έκρηξη), ενώ ο υπότιτλος γράφει: «Μέσα στην ελληνική κρίση, η οποία μπορεί να ανατινάξει την Ευρώπη»


ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ

Τι δείχνει για την προσωπικότητα του ατόμου ο τρόπος που υπογράφει -Ανάλυση σημείο προς σημείο [λίστα]
Οπως είναι γνωστό ο γραφικός χαρακτήρας καθενός αποκαλύπτει πολλά για την προσωπικότητά του. Το ίδιο και η υπογραφή του.
Η ανάλυση υπογραφών διάσημων
Το Myprint247 μάλιστα, μπήκε στη διαδικασία να αναλύσει τις υπογραφές γνωστών και επιτυχημένων ατόμων, όπως του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, του
Ο ιδρυτής του Facebook υπογράφει χρησιμοποιώντας μόνο τα αρχικά του και μάλιστα με κεφαλαία. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ κλειστός χαρακτήρας, γεμάτος αυτοπεποίθηση αλλά και αυτοεκτίμηση.
Η υπογραφή του ιδρυτή της Apple Στιβ Τζομπς, από την άλλη, είχε αιχμηρές γραμμές και ανοδική κλίση, κάτι που αποκάλυπτε άτομο φιλόδοξο, διορατικό, ανυπόμονο και επιθετικό από τη φύση του.
Ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς έχει μια άκρως ισορροπημένη υπογραφή που αντανακλά έναν ευθύ και ήπιων τόνων χαρακτήρα.  
Τι δείχνει ο γραφικός χαρακτήρας της υπογραφής για την προσωπικότητα του ατόμου:

  • Δυσανάγνωστα γράμματα: Γρήγορο μυαλό, ψυχική ευκινησία
  • Ευανάγνωστο: Ανοιχτό και απλό άτομο
  • Ευκολοδιάβαστο πρώτα όνομα, αλλά είναι δυσκολοδιάβαστο επώνυμο: Πρόσωπο που δίνει σημασία στην προσωπική ολοκλήρωση -Εύκολα προσιτός άνθρωπος
  • Δεν έχει υπογράμμιση: Προτιμά να αφήνει τα προσωπικά επιτεύγματα να μιλούν από μόνα τους
  • Υπογραμμίστε = αίσθηση του εαυτού σημασία
  • Υπογραφή που κλείνει ή γραμμή στο τέλος: Πρόσωπο με δυναμισμό και αποφασιστικότητα -Ατομο προληπτικό
  • Ακριβείς γραμμές: Ατομο ανυπόμονο και επιθετικό
  • Ανοδική κλίση: Φιλόδοξο άτομο, με τάση να κοιτάζει προς το μέλλον (όσο πιο ανοδική η κλίση, τόσο μεγαλύτερη η φιλοδοξία)
  • Καθοδική κλίση: Ατομο απαισιόδοξο, αλλά και προσεκτικό που ζυγίζει πάντα τους κινδύνους
  • Υπογραφή που μεγαλώνει και έχει ανοδική κλίση μόνο στα τελευταία γράμματα: Ατομο αισιόδοξο
  • Χωρίς καμία κλίση: Ατομο ισορροπημένο
  • Βάζει στην υπογραφή του το υποκοριστικό του: Ατομο ανεξάρτητο, με αυτοπεποίθηση και πίστη στις ικανότητές του
  • Βάζει στην υπογραφή του μόνο τα αρχικά του: Κλειστό άτομο
  • Δεν βάζει τόνους: Ατομο που δεν μένει στις λεπτομέρειες
  • Δεν κλείνει τα «ο» και τα «α»: Ατομο συνεργάσιμο, που θέλει να μοιράζεται τις ιδέες του
  • Δεν βάζει το επώνυμό του: Ατομο που αντιμετωπίζει τη δουλειά του χαλαρά
  • Βάζει τελείες: Ατομο με ισχυρό χαρακτήρα
  • Γράμματα στην ευθεία: Ακριβή και σχολαστικό άτομο που δείχνει προσοχή στις λεπτομέρειες
  • Ατσαλα γράμματα: Μεγάλη νοημοσύνη και πολυάσχολη ζωή
  • Μεγάλα γράμματα: Ατομο εξωστρεφές με μεγάλη αυτοπεποίθηση
  • Στιλιζαρισμένα γράμματα: Ατομο με δημιουργικό ταλέντο, που πάντα έχει κάτι να πει
  •  Μεγάλο πρώτο γράμμα: Ατομο που προσπαθεί να κάνει αισθητή την παρουσία του.


ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΑΒΒΑ: ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ

Τραγουδιστής των ABBA σοκάρει: Θέλω να μου κάνουν ευθανασία
Σε μια δήλωση-βόμβα προχώρησε ο τραγουδιστής και συνθέτης του διάσημου σουηδικού συγκροτήματος ABBA, Μπιορν Ουλβέους.
Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Mirror, ο τραγουδιστής που μεσουράνησε τη δεκαετία του 1970, είπε: «Είναι η σκέψη του ατέλειωτου πόνου και της δυστυχίας που με φοβίζει. Αυτό δεν είναι αναγκαίο (να το περάσει κανείς). Εχω δει αυτή τη δυστυχία από πολύ κοντά. Οι γονείς μου έζησαν μέχρι τα βαθιά γεράματα, αλλά θα προτιμούσαν ένα τέλος με λιγότερους πόνους και περισσότερη αξιοπρέπεια. Το ίδιο συνέβη και στους γονείς της γυναίκας μου. Η πεθερά μου έζησε για πολλά χρόνια, αλλά δεν μπορούσε να εκφράσει τα συναισθήματά της».
«Τότε ήταν που σκέφτηκα: “Δεν το θέλω αυτό”. Είναι η ζωή μου. Γιατί να μην μπορώ να ελέγξω το πώς θα τελειώσει;» πρόσθεσε και επεσήμανε ότι «καταλαβαίνω ότι αυτό μπορεί να είναι αντιφατικό, οι γιατροί θέλουν να επιμηκύνουν τη διάρκεια της ζωής και όχι να της τελειώνουν. (Αλλωστε) οι ασθενείς μπορεί να αλλάξουν γνώμη (για την ευθανασία) την τελευταία στιγμή και να μην μπορούν να το αρθρώσουν. Ομως ό,τι και να είναι, είναι η απόφασή μου».
Ο Ουλβέους κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του έφερε στη θύμησή του ένα τρομακτικό περιστατικό κατά τη διάρκεια πτήσης από το Παρίσι στη Στοκχόλμη, όταν ο ένας κινητήρας σταμάτησε να λειτουργεί. «Προσπάθησα να θυμίσω στον εαυτό μου ότι το αεροπλάνο θα μπορούσε εύκολα να προσγειωθεί και με μία μόνο μηχανή, αλλά έπαθα κρίση πανικού. Αργότερα, συνειδητοποίησα ότι ο φόβος πήγαζε από το γεγονός ότι δεν είχα κανένα έλεγχο πάνω στον θάνατό μου. Αυτό ήταν μια τρομακτική συνειδητοποίηση. Τώρα, ξεκίνησα να σκέφτομαι “Ισως, να μην έχω πολλά καλοκαίρια ακόμα”».


Πηγή: http://www.iefimerida.gr

ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ GREXIT ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Τέλος το Grexit για το ελληνικό ποδόσφαιρο – Η επιστολή της UEFA στον Κοντονή
Πλέον, ελληνική κυβέρνηση και UEFA βαδίζουν από κοινού στον ίδιο δρόμο και τα σενάρια περί Grexit έλαβαν τέλος.
Με επιστολή στον Υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή, που υπογράφει ο γενικός γραμματέας, Τζιάνι Ινφαντίνο. η UEFA αναφέρει πως ενημερώθηκε για την έγκριση του νέου αθλητικού νομοσχεδίου.
Επιπλέον εμφανίζεται έτοιμη να βοηθήσει με σεβασμό σε οποιαδήποτε περαιτέρω αναθεώρηση της αθλητικής νομοθεσίας στη χώρα μας, ζητώντας ένας εκπρόσωπος της ΕΠΟ και της FIFA να πάρει μέρος σε αυτές τις συζητήσεις.
Γίνεται αντιληπτό πλέον πως όχι μόνο δεν τίθεται θέμα αποβολής των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις, αλλά ότι έχει αλλάξει άρδην το κλίμα.
Το περιεχόμενο της επιστολής:
«Σας ενημερώνουμε ότι λάβαμε την επιστολή σας με ημερομηνία 12 Μαΐου στην οποία μας ενημερώσατε ότι 'τα επείγοντα μέτρα για την καταπολέμηση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις' έχουν εγκριθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Παρακαλούμε να έχετε υπ' όψιν ότι η UEFA είναι έτοιμη να βοηθήσει με σεβασμό σε οποιαδήποτε περαιτέρω αναθεώρηση της ελληνικής αθλητικής νομοθεσίας. Ωστόσο, θα θέλαμε να επιμείνουμε ότι ένας εκπρόσωπος της FIFA και ένας της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας είναι επίσης προσκεκλημένοι να παραβρεθούν σε κάθε σχετική συνάντηση.
Υποθέτοντας πως αυτό είναι αποδεκτό από εσάς, θα είμαστε ευτυχείς να ορίσουμε ένα μέρος της νομικής υπηρεσίας μας να δουλέψει μαζί με εσάς πάνω σε αυτό το ζήτημα».
Σύμφωνα με τις πηγές του Υπουργείου, με την επιστολή της η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία επιβεβαιώνει επί της ουσίας το κλίμα συναίνεσης που θα οδηγήσει σε ομαλοποίηση της κατάστασης και θα διώξει, οριστικά πια, τα σύννεφα που απειλούσαν το ελληνικό ποδόσφαιρο με αποκλεισμό από τις διεθνείς διοργανώσεις


Πηγή: http://www.iefimerida.gr/

"ΕΧΩ ΑΗΔΙΑΣΕΙ ΜΕ ΤΗΝ EUROVISION ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΟΥΣΑΤΕΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΕΣ"

Andrea Bonetti / SOOC / PM Handout
Μια... διαφορετική ευχή από τις συνηθισμένες έκανε ο πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος, αποφασίζοντας να μιλήσει για την... Eurovision.
Ο πατριάρχης εξέφρασε την αποστροφή του για τα όσα τεκταίνονται στο μουσικό διαγωνισμό και δεν παρέλειψε να ευχηθεί να... χάσει η Ρωσία στο διαγωνισμό της Eurovision προκειμένου να αποφευχθεί μία εισβολή των «τραγουδιστριών με τα γένια» στη Ρωσία τον επόμενο χρόνο. Προφανώς, αναφερόμενος στη νικήτρια του περσινού διαγωνισμού, την Κοντσίτα Βουρστ από την Αυστρία.
Η Πολίνα Γκαγκάρινα, που εκπροσωπεί τη Ρωσία στον φετινό διαγωνισμό, θεωρείται ένα από τα φαβορί του τελικού που θα διεξαχθεί το Σάββατο στη Βιέννη. Στην περίπτωση που νικήσει, η επόμενη Eurovision θα διεξαχθεί στη Ρωσία, όπως προβλέπουν οι όροι του διαγωνισμού.
Ο επικεφαλής της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας αντιπρότεινε ότι η χώρα του πρέπει να υποστηρίζει «τα νανουρίσματα, τις θρησκευτικές ωδές και τα πατριωτικά τραγούδια».
«Πρέπει να οργανώσουμε το δικό μας διαγωνισμό που θα προέβαλε την κουλτούρα μας, με στόχο να την παρουσιάσουμε σε ολόκληρο τον κόσμο» επισήμανε ο ίδιος, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.


ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ

Κάντε το παιδί σας ανεξάρτητο - 5 τρόποι για να το πετύχετε
Ολα τα παιδιά από τη στιγμή που γεννιούνται χτίζουν την προσωπικότητά τους. Οπως τα σφουγγάρια έτσι κι αυτά απορροφούν κάθε τρόπο και κίνηση που βλέπουν.
Καθοριστικό ρόλο σε αυτό παίζει η συμπεριφορά των γονιών απέναντι σε αυτά. Πως, λοιπόν, μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί να γίνει ανεξάρτητο;
Κάντε δύο βήματα πίσω
Αν το παιδί σας συνηθίζει για παράδειγμα να ντύνεται μόνο του, αντισταθείτε να πείτε τη γνώμη σας και να σχολιάσετε αν έχει βάλει κάτι ανάποδα ή ασυνήθιστα από το κοινώς αποδεκτό. Ακόμα ένα παράδειγμα είναι όταν το παιδί σας φτιάχνει το δωμάτιό του. Μην του πείτε «ακόμα είναι ακατάστατο», προτιμήστε το «καλή δουλεία!». Στόχος είναι να ενθαρρύνεται τα παιδιά να είναι ανεξάρτητα.
Κάντε τις δουλειές λίγο πιο εύκολες
Θέλει το παιδί σας να φτιάξει το πρωινό του αλλά παραμένει ακόμα «βουνό» γι αυτό; Κάντε του τη δουλειά λίγο πιο εύκολη. Τοποθετήστε το μπολ, τα δημητριακά, το γάλα και οτιδήποτε δεν φτάνει σε μέρος που να μπορεί να φτάσει και να τα φτιάξει μόνο του. Παρόμοια μπορεί να είναι η διαδικασία για ό,τι δεν μπορεί να κάνει. Να θυμάστε πως πριν το βοηθήσετε να ζητήσετε την άδειά του.
Επιδοκιμάστε το για τα μικρά βήματα που κάνει
Οι θετικές λέξεις που λέτε στο παιδί σας βοηθά στο «χτίσιμο» καλών συνηθειών. Κάντε το να καταλάβει πως τα μικρά κάνουν τη διαφορά. Από το να σας φέρει ένα πιάτο μέχρι το να μαζέψει τα παπούτσια, δείξτε του πως τέτοιες πράξεις επιβραβεύονται.
Αφήστε τα να σας βοηθήσουν
Οποιαδήποτε δουλεία έχετε από το να πάτε σουπερμάρκετ μέχρι δουλείες του γραφείου που φέρατε στο σπίτι, αφήστε τα παιδιά σας να σταθούν δίπλα σας και να σας βοηθήσουν. Δώστε τους σαφείς εντολές και περιμένετε να τις εκτελέσουν, επιβραβεύοντας, όπως είπαμε παραπάνω, γι αυτό που κάνουν. Παράλληλα, θα έρθετε ακόμα πιο κοντά, ενισχύοντας το δέσιμό σας.
Επιστροφή στα βασικά
Από το να λέτε 800 φορές το ίδιο πράγμα πχ: «Ανδρέα πλύνε τα δόντια σου πριν πέσεις», χαμογελάστε και πείτε «ώρα για ύπνο! Δεν χρειάζεται να πω τι κάνουμε! Ετοιμάσου και έρχομαι να σου πω καληνύχτα».
Ωθήστε τα να διαβάζουν
Αν για τα παιδιά σας το διάβασμα είναι μια βαρετή διαδικασία, μετατρέψτε τη σε μια ώρα αστεία και «πολύχρωμη». Αγοράστε κάρτες διαβάσματος και αστεία παιδικά βιβλία και ωθήστε τα να ασχοληθούν με αυτά, όταν δεν έχουν διάβασμα. Μια πολύ καλή ιδέα είναι να τους δώσετε ένα άδειο τετράδιο και να τα αφήσετε να εκφραστούν είτε με λέξεις είτε με ζωγραφιές.


ΝΕΟ ΤΖΑΚ ΠΟΤ ΣΤΟ ΤΖΟΚΕΡ - 5 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Νέο τζακ ποτ στο Τζόκερ και την Κυριακή το ποσό εκτοξεύεται πάνω από 5 εκατ. ευρώ
Χιλιάδες κόσμου περίμεναν την κλήρωση της Πέμπτης για το Τζόκερ, καθώς το ποσό είχε φτάσει στα 4,2 εκατ.ευρώ.
Ωστόσο, προέκυψε και νέο τζακ ποτ και πλέον την Κυριακή το ποσό που θα κληρωθεί «σπάει» ρεκόρ με κέρδη πάνω από 5 εκατ. ευρώ, κάτι που αναμένεται να φέρει από αύριο χιλιάδες πολίτες ξανά στα πρακτορεία ΟΠΑΠ.
Οι τυχεροί αριθμοί του ΤΖΟΚΕΡ: 16, 19, 33, 41, 44
ΤΖΟΚΕΡ: 17  
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΚΕΡΔΗ
5+1: - ΤΖΑΚ ΠΟΤ
5: 1 101.097,56
4+1: 72 2.500,00
4: 1.504 50,00
3+1: 2.330 50,00
3: 50.808 2,00
2+1: 29.038 2,00
1+1: 137.531 1,50


ΜΑΓΕΙΑ: ΝΕΟ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

Μαγεία: Νέο απολιθωμένο δάσος ανακαλύφθηκε στη Λέσβο
Ένα νέο απολιθωμένο δάσος έφεραν στο φως, οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την κατασκευή του νέου οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου στη Μυτιλήνη.
Ολα τα ευρήματα, που παρουσιάζονται το ερχόμενο Σάββατο στο Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, στο Σίγρι, είναι ιδιαίτερης επιστημονικής αξίας. Επιβεβαιώνουν δε, την ύπαρξη επάλληλων εκτεταμένων υποτροπικών δασών στην περιοχή, που σκεπάστηκαν και απολιθώθηκαν από διαδοχικές βίαιες ηφαιστειακές εκρήξεις.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συγκεκριμένη σωστική ανασκαφή απολιθωμάτων, αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, τόσο από άποψη έκτασης όσο και από άποψη αριθμού ευρημάτων» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Νίκος Ζούρος.
Μάλιστα, προεξοφλεί ότι αυτή η νέα έκθεση, «αποτελεί ένα μικρό προείκασμα όσων πρόκειται σύντομα να αποκαλυφθούν κατά την πρόοδο των εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη».
Ιστάμενοι και κατακείμενοι απολιθωμένοι κορμοί σε πρωτόγνωρους αριθμούς, θραύσματα και αποσπασμένα τμήματα απολιθωμένων κορμών κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δέντρων, (δαφνίδες, βαλανιδιές, φοίνικες, κυπαρισσίδες και πευκίδες), ηφαιστειακοί ορίζοντες ιδιαίτερα πλούσιοι σε απολιθωμένα φύλλα και με μεγάλη ποικιλία ειδών, (φύλλα δάφνης, κανέλλας, καρυδιάς, φοινικόδενδρων) περιμένουν τον επισκέπτη από το ερχόμενο Σάββατο στο Σίγρι της Λέσβου, στη νέα μεγάλη έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, ενώ σύντομα θα γίνουν επισκέψιμες και οι θέσεις των υπαίθριων απολιθωμάτων.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τα ευρήματα «παρουσιάζονται για πρώτη φορά με ολοκληρωμένο και κατανοητό τρόπο. Πρόκειται για δεκάδες μεγάλους απολιθωμένους κορμούς δένδρων, ριζικά συστήματα και κλαδιά δενδρων, φυλλοφόρους ορίζοντες με μεγάλη ποικιλία φύλλων που μεταφέρουν ζωντανή την εικόνα του πεδίου ανασκαφής στην έκθεση».
Πρόθεση των στελεχών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, είναι να μετατραπεί η διάσχιση του σύγχρονου οδικού άξονα, μια πρωτόγνωρη και μοναδική σε διεθνή κλίμακα εμπειρία – μια περιήγηση σε ένα ανοικτό υπαίθριο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. «Αυτό θα υλοποιηθεί σύντομα, καθώς στα πλαϊνά του νέου αυτοκινητόδρομου, θα διατηρηθούν και θα αναδειχθούν με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, μεγάλοι ιστάμενοι απολιθωμένοι κορμοί δένδρων στη φυσική τους θέση» λέει ο κ. Ζούρος.
Μία από τις ενότητες της έκθεσης στο Σίγρι άλλωστε, είναι αφιερωμένη στην παρουσίαση αυτών υπαίθριων απολιθωματοφόρων θέσεων, που θα γίνουν σύντομα επισκέψιμες. Η πρωτοτυπία της έκθεσης, βρίσκεται ακόμη στο γεγονός ότι μεταφέρει στον επισκέπτη την ατμόσφαιρα του εργοταξίου, και επιχειρεί να εστιάσει στην ανθρώπινη προσπάθεια για τη διάσωση των απολιθωμάτων, δίνοντας πληροφορίες για τις διαδικασίες της ανασκαφής, της συντήρησης, της μεταφοράς και της τεκμηρίωσης των ευρημάτων, όπως επίσης και της χαρτογράφησης και της ανάδειξης των απολιθωματοφόρων θέσεων.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...