Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή 24 Μαΐου 2015

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΝ ΣΑΣ ΕΠΙΤΕΘΕΙ ΣΚΥΛΟΣ


Κακομεταχείριση, κακή “εκπαίδευση”, αδιαφορία των ιδιοκτητών, DNA. Αυτοί είναι οι κυριότεροι λόγοι που στις ΗΠΑ μόνο, καταγράφονται κάθε χρόνο 4,5 εκατομμύρια επιθέσεις σκύλων σε ανθρώπους με 20 από αυτές να είναι θανατηφόρες. Στα περισσότερα περιστατικά, “πρωταγωνιστές” είναι πιτμπουλ, ντόμπερμαν, γερμανικοί ποιμενικοί και διασταυρώσεις τους, ράτσες που έχουν έμφυτα μεγαλύτερη επιθετικότητα.
.Τι θα έπρεπε να κάνετε αν βρεθείτε απέναντι σε έναν σκύλο που ετοιμάζεται να σας επιτεθεί;

Τι να ΜΗΝ κάνετε
Μην τρέξετε: Αν ένα ξένο, επιθετικό σκυλί σας προσεγγίσει, το ένστικτό σας μπορεί να σας “βάλει” να τρέξετε μακριά από αυτό. Μεγάλο λάθος. Οποιαδήποτε γρήγορη κίνηση ερεθίζει τις αντιδράσεις του σκύλου, όπως ένα κόκκινο πανί ερεθίζει έναν άγριο ταύρο. Το καλύτερο είναι να μείνετε ακίνητοι και να μην κάνετε απότομες κινήσεις.
Μην κοιτάζετε τον σκύλο στα μάτια: Μην πανικοβάλεστε. Πολλά επιθετικά σκυλιά θα αντιδράσουν βίαια, αν τα κοιτάξετε στα μάτια, οπότε προσπαθήστε να το αποφύγετε. Αν μείνετε ακίνητοι και αποφύγετε την οπτική επαφή (στα μάτια) έχετε μεγάλες πιθανότητες να σας εγκαταλείψει, καθώς πολλά σκυλιά εκλαμβάνουν ως “πρόκληση μάχης” τον το κοιτάς στα μάτια. Το σωστό είναι να κοιτάζετε στη γενική κατεύθυνση που βρίσκεται ο σκύλος, με την περιφερειακή σας όραση. Προσπαθήστε να χασμουρηθείτε και να γλύψετε τα χείλη σας (ως σύμβολο παθητικότητας στη “γλώσσα των σκύλων”) καθώς απομακρύνεστε σιγά- σιγά. Μην του γυρίσετε την πλάτη, ωστόσο, αλλά και μην έχετε επιθετική συμπεριφορά, ώστε ο σκύλος να χάσει το ενδιαφέρον του.
Μην αφήνετε εκτεθειμένα δάχτυλα και αδύνατα σημεία. Κάντε τα χέρια σας μπουνιές και σταυρώστε τα μπροστά στο στήθος: Ετοιμαστείτε να προστατέψετε τα πιο ευάλωτα σημεία σας, γύρω από το λαιμό σας- συχνά τον πρωταρχικό στόχο ενός σκύλου. Αφήστε τον σκύλο να σας μυρίσει. Με χαμηλή, αλλά επιτακτική φωνή, πείτε του “Μη!”, ή “Όχι”, ώσπου να φύγει. Απομακρυνθείτε σιγά- σιγά.
Μην του επιτεθείτε: Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι ο καυγάς με έναν σκύλο, μοιάζει με του ανθρώπου. Έτσι, όταν ο σκύλος δείχνει τα δόντια του, προτιμούν να επιτεθούν πρώτοι. Τραγικό λάθος, καθώς το μόνο που καταφέρνει αυτός που το κάνει, είναι να εξαγριώσει εντελώς τον επιτιθέμενο σκύλο.
Αν είστε με ποδήλατο, κατεβείτε από αυτό: Βάλτε το ποδήλατο ανάμεσα σε εσάς και τον σκύλο. Φροντίστε να τον αποθαρρύνετε μέχρι να σας εγκαταλείψει.

Τι να κάνετε
Φροντίστε να μη σας επιτεθεί στο πρόσωπο: Αν δεν καταφέρετε να ξεφύγετε από την επίθεση ενός άγριου σκύλου, επικεντρώστε όλες σας τις δυνάμεις στο να αποφύγετε να σας δαγκώσει στο πρόσωπο. Τα χειρότερα τραύματα από επιθέσεις σκύλων, γίνονται στο κεφάλι, το πρόσωπο και το λαιμό. Έτσι λοιπόν, προστατεύστε αυτές τις περιοχές με κάθε κόστος. Μια καλή λύση είναι να προστατεύετε τα αυτιά σας χρησιμοποιώντας τους αγκώνες για προστασία του προσώπου και του λαιμού σας. Κάποια σκυλιά (πχ πιτμπουλ) θα κινηθούν ενστικτωδώς προς το λαιμό σας, οπότε να είστε σίγουροι ότι θα προστατεύσετε πρώτα αυτό το σημείο. Πάντως, να μη φοβηθείτε και διστάσετε, αν δεχθείτε επίθεση να κλωτσήσετε/χτυπήσετε το επιτιθέμενο ζώο και, αν βρεθείτε κάτω, να σηκωθείτε όρθιοι.
Μείνετε ήρεμοι: Συχνά, ένας σκύλος θέλει απλά να σας μυρίσει και να συνεχίσει το δρόμο του. Μην βγάζετε το αυθαίρετο συμπέρασμα ότι επειδή σας πλησιάζει, θέλει να σας επιτεθεί. Σίγουρα, είναι δύσκολο να μείνετε ήρεμοι καθώς δέχεστε επίθεση, από την άλλη, όμως έχετε υπόψη σας ότι οι σκύλοι αισθάνονται τον φόβο και αυτό τους προβοκάρει περισσότερο.
Μην επαναπαύεστε: Όταν σας πλησιάζει σκύλος, ακόμα και αν αποφύγετε την επίθεση, μην επαναπαυθείτε. Να ξέρετε πάντα πού βρίσκεται, ώστε να μην πέσετε θύμα ξαφνικής επίθεσης.
Κατεβάστε το κεφάλι: Ναι, φαίνεται πολύ… υποτιμητικό, όμως το κατέβασμα του κεφαλιού για τον σκύλο, είναι δείγμα υποταγής και ίσως να σας γλιτώσει από έναν “καυγά”.

Μου επιτέθηκε. Τώρα τι κάνω;
Αν τελικά ο σκύλος σας επιτεθεί, προσπαθήστε να το “ταϊσετε” με το παλτό – μπουφάν που θα έχετε στο χέρι σας, την τσάντα, τον εξοπλισμό ποδηλάτου, οτιδήποτε θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως αντιπερισπασμός καθώς θα απομακρύνεστε αργά- αργά. Το να πέσετε κάτω (επίσης) και να γυρνάτε σαν τον Καραγκούνη που μόλις έφαγε τρικλοποδιά, δεν θα βοηθήσει. Ούτε το να δέχεστε την επίθεση σαν τον… Γκάντι. Συχνότερα, η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα.
Και πώς κάνουμε επίθεση, όταν βρεθούμε στα σαγόνια άγριου σκύλου; Μπορείτε να πιέσετε με όλη σας τη δύναμη τις καρωτίδες αρτηρίες στα δύο πλάγια του λαιμού του, με σκοπό να μειώσετε τη ροή αίματος στον εγκέφαλό του, να το ζαλίσετε και να το αναγκάσετε σε υποχώρηση, ή ακόμα καλύτερα, λιποθυμία.
“Ευάλωτα” σημεία του σκύλου είναι τα πόδια, η μύτη, τα μάτια και το εσωτερικό των αυτιών. ΠΡΟΣΟΧΗ: ΠΟΤΕ μην επιτεθείτε σε σκύλο, αν δεν σας έχει επιτεθεί και δεν κινδυνεύετε. Μπορεί μια απλή “συνάντηση γνωριμίας” να μετατραπεί σε μάχη επιβίωσης για τον σκύλο και, μιας και είστε εξοπλισμένοι με λιγότερα όπλα από τη φύση, αυτό είναι κάτι που θέλετε να αποφύγετε.
Αν σας έχει ρίξει κάτω και σας έχει αρπάξει το ένα χέρι, προσπαθήστε να μετακινηθείτε από πάνω του και να πατήσετε με το γόνατο στο λαιμό του. Άλλη λύση, χτυπήστε με το δάχτυλο δυνατά το μάτι του.
Καταγγείλτε την επίθεση: Αν δεχθείτε επίθεση, η δείτε αδέσποτα, επιθετικά σκυλιά, μην διστάσετε να το αναφέρετε. Και, μιας και οι αρχές σε αυτή τη χώρα κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου, υπάρχουν δεκάδες φιλοζωϊκές οργανώσεις που θα σπεύσουν και θα φροντίσουν να λύσουν το πρόβλημα.
Θυμηθείτε: Ο σκύλος, από τη φύση του, δεν είναι εχθρός, αλλά ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Στο 99% των περιπτώσεων επιθέσεων σκύλων παγκοσμίως, πίσω από τον άγριο σκύλο, κρύβεται ένα κακό “αφεντικό” που μεγάλωσε τον σκύλο μαθαίνοντάς τον να επιτίθεται. Μην ενθαρρύνετε τον μέσο υπάνθρωπο που θεωρεί ότι είναι σωστό να κλωτσήσει/τρομάξει/εκφοβίσει/κυνηγήσει ένα αδέσποτο ή μη, είναι σωστό. Αυτό, θα κάνει τον σκύλο που δέχεται την επίθεση, να μην είναι φιλικός. Σκεφτείτε ότι και εσάς αν σας είχε εγκαταλείψει- πετάξει η οικογένειά σας στο δρόμο, πεινασμένο, διψασμένο, αντιμέτωπο με δεκάδες εχθρικά πλάσματα που σας κλωτσούν για πλάκα, θα γινόσασταν επιθετικός για να επιβιώσετε.
Αντιδράστε στον “χαβαλέ”. Δεκάδες κακομαθημένα κομπλεξικά πλάσματα βρίσκουν “αστείο” το να “παίζουν” τις νύχτες στις πλατείες με τα αδέσποτα. Κλωτσιές και πρόκληση τρόμου, είναι τα πιο συνηθισμένα “παιχνίδια” που δίνουν στο σκύλο- θύμα το μήνυμα ότι “άνθρωπος = κίνδυνος για τη ζωή μου”.
Σε αντίθεση πάντως με τον άνθρωπο, η πλειοψηφία των αδέσποτων σκύλων είναι φιλικοί και το μόνο που χρειάζονται είναι λίγη στοργή. Το σημαντικότερο είναι να συνεργαζόμαστε όλοι με τους (πραγματικούς) φιλόζωους, με σκοπό την περίθαλψη των ζώων και την ανεύρεση ενός σπιτιού για το καθένα…



ΠΗΓΗ...: http://www.itabloid.gr/

ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΙΤ ΜΠΟΥΛ ΣΕ ΠΕΛΑΤΕΣ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΟΥ



Τα παιχνίδια με ένα σκύλο ράτσας πίτμπουλ οδήγησαν εννέα άτομα στο νοσοκομείο στο Νέο Ρύσιο στη Θεσσαλονίκη. 
Όλα ξεκίνησαν όταν το σκυλί επιτέθηκε στους πελάτες ενός βενζινάδικου
. Οι προσπάθειες να το ηρεμήσουν ήταν άκαρπες, με περιπολικό να φτάνει στο σημείο και την αστυνομικό να κρατά τον σκύλο από τα πίσω πόδια για να τον σταματήσει. 
Τελικά, το περιστατικό έληξε όταν αστυνομικός το πυροβόλησε με σκοπό να το τραυματίσει ελαφρά και να το ακινητοποιήσει, ενώ στη συνέχεια το πίτμπουλ έπεσε πάνω σε διερχομενο όχημα της πυροσβετικής. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ο ιδιοκτήτης του.

Το βίντεο του STAR με τον αγριεμένο σκυλο που επιτίθεται κυριολεκτικά κόβει την ανάσα.





ΠΗΓΗ...http://www.enikos.gr/

ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΣΚΟΝΤΑ ΞΑΝΘΗ 3-1

Ο Ολυμπιακός νίκησε 3-1 την Σκόντα Ξάνθη και κατάκτησε το Κύπελλο Ελλάδας,φτάνοντας παράλληλα στο 17ο νταμπλ της ιστορίας του.
Το τυχερό γκολ του Χάρα στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου έδωσε σημαντικό προβάδισμα ψυχολογίας στον Ολυμπιακό, ο οποίος μέχρι εκείνο το σημείο τα έβρισκε σκούρα απέναντι στην Ξάνθη. Στο 2ο ημίχρονο η κατάσταση άλλαξε και το εκπληκτικό γκολ του Τσόρι Ντομίνγκεζ στο 63' απλοποίησε την υπόθεση για τους ερυθρόλευκους.
Το ματς
Το πρώτο ημίχρονο βρήκε τον Ολυμπιακό να αιφνιδιάζεται από τη δυναμική είσοδο της Ξάνθης. Στο πρώτο τέταρτο της αναμέτρησης, οι Θρακιώτες είχαν κατασκηνώσει στην περιοχή του Ρομπέρτο με συνεχόμενα κόρνερ, τα οποία όμως δεν έφεραν τη μεγάλη φάση πλην ενός σουτ του Μπέρτου που δημιούργησε ανησυχία στον Ισπανό τερματοφύλακα. Στο 26' ο Κλέιτον δοκίμασε το πόδι του από απόσταση, η μπάλα έσκασε μπροστά στον Ρομπέρτο, όμως ο Ισπανός απομάκρυνε σε κόρνερ. Η μεγαλύτερη ευκαιρία για την ομάδα του Λουτσέσκου ήρθε στο 37΄ όταν από την 9η εκτέλεση κόρνερ της ομάδας, ο Σολτάνι πήρε την κεφαλιά αλλά έστειλε την μπάλα στην εξωτερική πλευρά των διχτύων. Εκεί που όλα έδειχναν ότι οι δύο ομάδες θα πάνε ισόπαλες στα αποδυτήρια για το ημίχρονο, ήρθε το γκολ για τον Ολυμπιακό. Στις καθυστερήσεις, ο Μπέρτος επιχείρησε να επιστρέψει την μπάλα στον τερματοφύλακά του με το στήθος, βγάζοντας ουσιαστικά ασίστ στονΧάρα, ο οποίος πλάσαρε έξοχα τον Κυριακίδη για το 1-0.
Στο δεύτερο μέρος ο Ολυμπιακός μπήκε πολύ πιο ήρεμος στο παιχνίδι του. Σημαντικό ρόλο έπαιξε βέβαια το τέρμα με τη λήξη του ημιχρόνου. Οι παίκτες του Περέιρα πατούσαν καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο ειδικά στην ανασταλτική τους λειτουργία και η Σκόντα Ξάνθη δεν μπορούσε να βρει εύκολα διαδρόμους. Στο 63ο λεπτό μάλιστα, οι θεατές στο ΟΑΚΑ απόλαυσαν ένα από τα καλύτερα γκολ στην ιστορία των τελικών του Κυπέλλου Ελλάδας. Ο Τσόρι Ντομίνγκεζ έκανε την κούρσα από τ'αριστερά, απέφυγε δύο παίκτες, μπήκε στην περιοχή και με δεξί πλασέ έστειλε την μπάλα στην απέναντι γωνία του Κυριακίδη για το 2-0. Ο Ολυμπιακός ήταν πλέον ο απόλυτος κυρίαρχος, η Ξάνθη δεν έδειχνε να έχει τις ψυχικές δυνάμεις να κυνηγήσει το θαύμα και ο Φορτούνης με εξαιρετική εκτέλεση φάουλ στο 80' ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 3-0. Το μοναδικό που κατάφερε η ομάδα του Λουτσέσκου ήταν να μειώσει με τον Καπετάνο στο 87ο λεπτό έπειτα από ωραίο γύρισμα του Σολτάνι.
Συνθέσεις
Ολυμπιακός:Ρομπέρτο, Σαλίνο, Μποτία, Σιόβας, Μαζουακού, Εντινγκά, Μιλιβόγεβιτς, Φουστέρ, Ντοσεβί, Ντομίνγκες, Χάρα


Σκόντα Ξάνθη:Κυριακίδης, Μπέρτος, Γούτας, Γουάλας, Καρυπίδης, Ομπόντο, Παπαστεριανός, Λουσέρο, Σολτάνι, Βασιλακάκης, Κλέιτον


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΗ ΜΠΥΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ;

Ανατροπή: Αυτή είναι η πιο δημοφιλής μπίρα του κόσμου [εικόνα]
Μπορεί να είναι η διασημότερη μπίρα στον κόσμο, ωστόσο το πιο πιθανό είναι να μην την έχετε δοκιμάσει ποτέ, αφού προέρχεται από την Κίνα.
Οι κινεζικές μάρκες βρίσκονται σταθερά στις πιο δημοφιλείς μπύρες στον κόσμο, με τέσσερις από τις 10 κορυφαίες μπύρες παγκοσμίως να προέρχονται από την Κίνα, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.
Η μπίρα Snow της Κίνας κατέχει περισσότερο από το 5% της παγκόσμιας αγοράς, δηλαδή 1 στις 20 μπύρες που πωλούνται σε όλο τον κόσμο είναι Snow, παρόλο που η μάρκα αυτή είναι σχεδόν άγνωστη στη Δύση.
Οπως σημειώνεται στο Bloomberg, ο όγκος των πωλήσεων της Snow έχει εκτιναχθεί στα ύψη κατά 573% από το 2005, όταν ήταν η 11η πιο δημοφιλής μπίρα στον κόσμο.


ΧΩΡΙΟ "ΦΑΝΤΑΣΜΑ" ΑΝΑΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΝΕΟ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟ

Χωριό-φάντασμα «αναγεννιέται» -Η μεγαλόπνοη επιχείρηση κτηνοτρόφου [εικόνες]
Την απόφαση να επιστρέψει σε ένα από τα εγκαταλελειμμένα ορεινά χωριά της Ξάνθης, τα Ίμερα στον Δήμο Τοπείρου, πήρε πριν από 1 περίπου χρόνο ένας νέος κτηνοτρόφος που θέλησε να δώσει ξανά ζωή σε έναν οικισμό “φάντασμα”.
Πρόκειται για τον κ. Νίκο Γίδαρη που επέλεξε να αναπτύξει τις κτηνοτροφικές του δραστηριότητες σε ένα χωριό γεμάτο ερείπια, το οποίο εδώ και χρόνια οι κάτοικοί του το εγκατέλειψαν. Κάνοντας κανείς μια βόλτα στον οικισμό που απέχει μόλις μερικά λεπτά από τους Τοξότες, συναντά σπίτια γκρεμισμένα και ταλαιπωρημένα από το διάβα του χρόνου, περιουσίες λεηλατημένες από επιτήδειους αλλά και μνήμες και εικόνες μιας άλλης εποχής.
“Αποφάσισα πριν από περίπου 1 χρόνο να επιστρέψω πίσω, όπως οι παππούδες μας, δουλειές δεν υπάρχουν και είπαμε να κάνουμε κάτι για τον τόπο μας, γιατί εδώ γεννηθήκαμε” εξηγεί ο κ. Γίδαρης, για να προσθέσει πως “εδώ που είμαστε είναι τα Ίμερα. Οι γονείς μου ήταν από εδώ αλλά τώρα δεν κατοικεί κανείς, οι κάτοικοι έχουν φύγει όλοι από το χωριό, δεν είχαν δουλειές δεν υπήρχαν νέοι άνθρωποι. Εγώ επέστρεψα για να κάνω διάφορα πράγματα, να ασχοληθώ με την κτηνοτροφία”.
Με πολλή όρεξη και μεράκι κατάφερε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να δημιουργήσει μια κτηνοτροφική μονάδα στην περιοχή, ενώ ξεκίνησε τις διαδικασίες για την επισκευή της πατρικής του οικίας, ώστε να μπορεί να κατοικεί στο χωριό με την οικογένεια του.
“Είμαι ο μοναδικός κάτοικος εδώ. Δεν είναι εύκολο, αλλά θέλω να στηρίξω τον τόπο μου, να βοηθήσω όσο μπορώ να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να επιστρέψει ξανά ο κόσμος εδώ. Δεν είχα βοήθεια από κανέναν και τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα” τονίζει μεταξύ άλλων ο ίδιος, για να προσθέσει πως “η χρονιά ήταν πολύ δύσκολη και ο χειμώνας βαρύς. Κάναμε μια κτηνοτροφική εγκατάσταση για τις αγελάδες αλλά έπεσε πολύ χιόνι. Η χιονοθύελλα έριξε τη σκεπή. Ήρθε ο ΕΛΓΑ τα είδε και μου είπε ότι θα αποζημιωθώ σε 5 χρόνια! Δεν είναι δυνατόν να πληρώνω κάθε χρόνο τον ΕΛΓΑ και να μου λένε ότι θα αποζημιωθώ μετά από 5 χρόνια. Εάν δεν είχα την οικονομική δυνατότητα και δεν συνέχιζα τον αγώνα μου τα ζώα μου θα πέθαιναν”.
Το χωριό “φάντασμα”
Πέτρινα σπίτια κατεστραμμένα, ένα σχολείο σε πολύ καλή κατάσταση αλλά κλειδωμένο και ανενεργό, σπασμένες λάμπες, χωματόδρομοι και οικιακά σκεύη σκεπασμένα από χώμα και άγρια χόρτα συνθέτουν την εικόνα που αντικρίζει κανείς μπαίνοντας στον εγκαταλελειμμένο οικισμό.
Η παλιά ονομασία των Ιμέρων ήταν Σαλτικλή και αρχικά κατοικούνταν από Μουσουλμάνους ωστόσο μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών εγκαταστάθηκαν εκεί πρόσφυγες από τα Ίμερα της Τραπεζούντας που “βάφτισαν” ξανά το χωριό. Διακρίνοντας κανείς μέσα στα ερείπια την αρχιτεκτονική των εγκαταλελειμμένων σπιτιών αντιλαμβάνεται πως το χωριό και οι κάτοικοί του, στο παρελθόν, ευημερούσαν.
Πριν από χρόνια επιχείρησαν ξανά κάποιοι να μείνουν στο χωριό, ωστόσο δεν τα κατάφεραν. Ο κ. Γίδαρης δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει, τονίζοντας πως για να είναι επιτυχημένη η προσπάθεια απαιτείται συλλογική δουλειά και στήριξη.
“Όταν οι άνθρωποι λειτουργούν όλοι μαζί, σαν μια ομάδα, τότε μπορούν να καταφέρουν πολλά πράγματα. Θέλω να έρθουν και άλλοι και όλοι μαζί να ξαναζωντανέψουμε το χωριό. Αυτή τη στιγμή στις κτηνοτροφικές μου δραστηριότητες απασχολούνται 20 οικογένειες, ενώ έχω ανοίξει και ένα Κρεοπωλείο στο κέντρο της Ξάνθης (Σμύρνης 5) με ντόπια κρέατα ελευθέρας βοσκής από την περιοχή, αλλά και τυροκομικά προϊόντα. Είμαστε παραγωγοί και έτσι δίνουμε τα προϊόντα μας σε χαμηλές τιμές. Το κατσικάκι που πουλάνε στις λαϊκές 9 ευρώ εμείς το έχουμε 6,5 γιατί δεν θέλουμε να βγάλουμε χρήματα και να γίνουμε πλούσιοι, αλλά να ζήσουμε μια αξιοπρεπή ζωή όχι μόνο για πάρτη μας αλλά για όλους. Αυτά είναι αλυσίδα. Ξεκίνησα και μια προσπάθεια με αιθέρια έλαια αλλά προς το παρόν κόλλησε στη γραφειοκρατία. Θέλω να δημιουργήσω θέσεις εργασίας και να δώσω ζωή σε αυτό τον τόπο”.
Οι τελευταίοι των... Λιβερών!
Ανεβαίνοντας πιο ψηλά στο βουνό αντικρίζει κανείς ακόμη δύο οικισμούς γεμάτους ερείπια και πέτρινα μισογκρεμισμένα σπίτια. Πρόκειται για τα Άνω και Κάτω Λιβερά, στα οποία οι ελάχιστοι εναπομείναντες κάτοικοι δίνουν τη δική τους μάχη καθημερινά, απομονωμένοι αλλά ευτυχισμένοι όπως δηλώνουν.
“Εγώ παντρεύτηκα το '63 εδώ, έμεινα στην Ξάνθη για 4 χρόνια και μετά ήρθα πάλι εδώ, με τα κατσίκια, τις αγελάδες, τα καπνά και τα παιδιά μου” εξιστορεί η κα Διαλεκτή που κατοικεί στα Κάτω Λιβερά, για να προσθέσει πως “εάν έρθεις να κάτσεις μια εβδομάδα εδώ, θα πάρεις τα μάτια σου και θα φύγεις. Εγώ είμαι ψημένη τόσα χρόνια και για αυτό αντέχω. Οι νέοι που έρχονται, έρχονται μόνο για καμιά εκδρομή, λένε τι ωραία θέα που έχετε εδώ πάνω, δεν αντέχουν και φεύγουν”.
Η ίδια ετοιμάζει φρέσκο παραδοσιακό ψωμί για το ετήσιο πανηγύρι του χωριού, το οποίο ζυμώνει και προετοιμάζει με μπόλικο μεράκι και υπομονή ενώ στη συνέχεια ψήνει στον παραδοσιακό φούρνο που διατηρεί στην αυλή της. Όπως λέει η διαδικασία είναι επίπονη, αλλά είναι κάτι που τελικά το απολαμβάνει ενώ οι μυρωδιές από το φρεσκοψημένο ψωμί... μάγεψαν ακόμη και τα άγρια άλογα που αντικρίζει κανείς μπαίνοντας στον ορεινό οικισμό, τα οποία δεν σταματούσαν να περιφέρονται γύρω από το μυρωδάτο σπίτι.
Πηγή: thrakitoday.gr


ΜΗΤΕΡΑ ΕΚΑΝΕ ΚΟΥΝΙΑ ΤΟ ΝΕΚΡΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ

Σοκ στις ΗΠΑ: Μητέρα έκανε κούνια το νεκρό παιδί της [εικόνες]
Μια γυναίκα βρέθηκε να κάνει κούνια το νεκρό παιδί της στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, ανακοίνωσε η Αστυνομία.
Η 24χρονη γυναίκα είχε βάλει στις κούνιες παιδικής χαράς το τρίχρονο παιδί της, που ήταν όμως νεκρό, και το κουνούσε επί πολλή ώρα. Επειτα από καταγγελίες παρόντων στην παιδική χαρά, οι αστυνομικοί επενέβησαν και τη σταμάτησαν. 
Όταν πλησίασαν, αμέσως κατάλαβαν πως επρόκειτο για νεκρό παιδί. Το σώμα του παιδιού δεν έφερε τραύματα και οι Αρχές αναμένουν τα αποτελέσματα της νεκροψίας. Η γυναίκα οδηγήθηκε στο νοσοκομείο για ψυχολογική εξέταση, ενώ η Αστυνομία εξετάζει τι συνέβη τις προηγούμενες ημέρες πριν από το περιστατικό.
Σε αυτή την παιδική χαρά βρέθηκε η μητέρα να κουνά το νεκρό παιδί της


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

ΚΑΚΙΕΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΣΤΟ TWITER ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ EUROVISION

(ΑΠΕ/ΜΠΕ)
Σε χαρά του χρήστη των social media έχει εξελιχθεί η Eurovision τα τελευταία χρόνια. Και βέβαια, από τα φαρμακερά σχόλια των ξένων δεν γλίτωσε ούτε η ελληνική παρουσία στο διαγωνισμό.
Η οικονομική κρίση στη χώρα έδωσε έμπνευση σε αρκετές... κακίες, βασισμένες βέβαια στην πραγματικότητα, καθώς αρκετοί αναρωτιούνταν τι θα συνέβαινε αν η Ελλάδα κέρδιζε τη Eurovision και θα ήταν υποχρεωμένη να φιλοξενήσει το διαγωνισμό την επόμενη χρονιά.
«Ακολουθεί η Ελλάδα με το τραγούδι: Σας παρακαλούμε, μην μας ψηφίσετε, δεν μπορούμε να καλύψουμε τη διοργάνωση», ήταν ένα από αυτά τα σχόλια, αν και υπήρχαν κάποια με μεγαλύτερη δόση κακίας, όπως το «Θέλω να κερδίσει η Ελλάδα ώστε να πάθουν τεράστιο πανικό γιατί θα πρέπει να το διοργανώσουν».
Υπήρχαν βέβαια και εκείνοι που σχολίαζαν μέσω της Eurovision τη στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα, όπως εκείνος που έγραψε στο Twitter ότι «Αν η Ελλάδα κερδίσει είμαι σίγουρη ότι η Γερμανία θα πληρώσει για να φιλοξενήσει το διαγωνισμό», όπως και «Ας ψηφίσουμε όλοι την Ελλάδα, πάντα αναρωτιόμουν πώς θα είναι ένας διαγωνισμός στο Βερολίνο».
Εννοείται πως από τους χρήστες του Twitter δεν ξέφυγε ούτε το βαθύ σκίσιμο στο φόρεμα της Μαρίας Ελενας Κυριάκου. «Είναι τόσο φτωχοί που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε φερμουάρ», έγραψε κάποιος. «Δεν έχουν αρκετά χρήματα ούτε για να τελειώσουν το ράψιμο του φορέματος», σχολίασε άλλος, ενώ υπήρξε και η απορία «Ποιος πλήρωσε το φόρεμα;».


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

ΣΤΟ ΣΟΥΗΔΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ BULLΥING ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ EUROVISION

Μεγάλος νικητής της Eurovision ο κούκλος Σουηδός -Ποιοι οι δεσμοί του με την Ελλάδα [εικόνες]
Μεγάλος νικητής του 60ού διαγωνισμού της Eurovision αναδείχθηκε ο Σουηδός καλλονός Μονς Σέλμερλοβ.
O Σέλμερλοβ με το τραγούδι του-εκστρατεία κατά του bullying που πέρασε μικρός, αλλά και τη δυνατή και πρωτότυπη σκηνική του παρουσία κατάφερε να περάσει μπροστά από τα υπόλοιπα φαβορί.
Για αρκετή ώρα πήγαινε στήθος με στήθος με τη Ρωσία, ενώ λίγο πίσω ακολούθησε και η Ιταλία, αλλά τελικά κατάφερε και επικράτησε και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.
H Σουηδία εμφανίστηκε στη 10η θέση και ο εκπρόσωπός της έχει δεσμούς με την Ελλάδα, αλλά και μια συγκλονιστική ιστορία ζωής. Ο Σουηδός Μονς Σέλμερλοβ, στο παρελθόν, δούλευε σε μπαρ της Ρόδου, ενώ έχει πέσει θύμα bullying και επέζησε από τσουνάμι.
O ίδιος κατά την ομιλία του πριν τραγουδήσει ξανά το τργούδι του ως μεγάλος νικητής δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του.
Η εκπρόσωπος της Ρωσίας Polina Gagarina, που ήρθε δεύτερη, έχει κι αυτή στενούς δεσμούς με την Ελλάδα, ενώ έχει ζήσει αρκετά χρόνια στη χώρα μας.
Τρίτοι πλασαρίστηκαν με το τραγούδι «Grande Amore» και την Αφροδίτη της Μήλου στο φόντο οι Il Volo από την Ιταλία, που εμφανίστηκαν 27οι.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ Α΄ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2015

ΠΑΡΑΤΑΣΗ   ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ Α΄ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2015
Σας ενημερώνουμε οτι η Α΄ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ εντάχθηκε στο Ενιαίο Ηλεκτρονικό Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών (ΕΜΑ) , που είναι μια δράση  του  Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) σε μία προσπάθεια καλύτερης οργάνωσης και αποδοτικότερης λειτουργίας των συλλόγων και φορέων του εθελοντικού κινήματος αιμοδοσίας σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ).
Επίσης, παρά την Τακτική Αιμοδοσία ης Α΄ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ της προηγούμενης εβδομάδας ,το απόθεμα της σε φιάλες αίμα είναι  εξαιρετικά μικρό( 15 φιάλες).
Κατόπιν τούτου το Δ.Σ.,στην Έκτακτη συνεδρίαση της 21ης Μαίου 2015, αποφάσισε να παρατείνει την αιμοδοσία για τον επόμενο μήνα,Ιούνιο 2015 και να υλοποιήσει την Τακτική αιμοδοσία της Αριδαίας.Καλούνται τα μέλη της Α΄ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ που μπορούν,να δώσουν αίμα στο Νοσοκομείο της Έδεσσας καθημερινά το πρωί από τις 9.00-13.00 μμ και απόγεμα 18.30-19.30.
Για τους συναδέλφους της Αριδαίας η αιμοδοσία θα γίνει στο Κέντρο Υγείας Αριδαίας την  Τρίτη 2 Ιουνίου.
Πληροφορίες: Δουλγερίδου Μαριάννα ,Υπευθυνη Αιμοδοσίας  Τηλ. 6973733522
 Κατά την ημέρα της Αιμοδοσίας ,οι συνάδελφοι που θα δώσσουν αίμα δικαιούνται άδεια ,και επιπλέον 2 ημέρες άδειας, οποτεδήποτε θελήσουν εντός του διδακτικού έτους. Θα πρέπει να ζητήσουν και να λάβουν βεβαίωση ότι έδωσαν αίμα για την Α΄ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ, την οποία θα προσκομίσουν στη διεύθυνση του σχολείου τους.
Επειδή, οι ανάγκες  για αίμα από τους συναδέλφους μας για τους ίδιους ή συγγενείς τους είναι μεγάλες,
η ανάγκη για αίμα είναι επιτακτική!

 Α΄ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΚΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΗΣ


ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΗΦΑΚΗΣ : 
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ  ΜΕΤΑΚΛΗΣΗΣ   ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΗΣ
Η κυβέρνηση αποφάσισε το κόστος να διαμορφωθεί σε 170€ ανά εργάτη

        Όπως είναι γνωστό στον τομέα των οπωροκηπευτικών και δενδροκαλλιέργειας, το εργατικό κόστος συμμετέχει στην διαμόρφωση του συνολικού κόστους με ποσοστό που υπερβαίνει το 60%. Επομένως είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων μας και της βιωσιμότητας της αγροτικής εκμετάλλευσης η διαμόρφωση λογικών κοστολογίων ασφάλισης. 

        Μετά την ψήφιση των νόμων 4018/2011, 4251/2014 και την επακολουθήσασα εγκύκλιο του ΟΓΑ αρ. πρωτ.7395/17-02-12, η νόμιμη απασχόληση μετακλητών εργατών γης έχει μειωθεί δραματικά λόγω της υπερβολικής αύξησης του κόστους μετάκλησης .
 .

        Σε νομούς της Κ. Μακεδονίας όπως η Ημαθία και η Πέλλα (όπου από 9,500 νόμιμους  εργάτες το 2011, το 2014 φθάσαμε τους 300 περίπου ) το ίδιο συνέβη σε ολόκληρη την επικράτεια, αυτό συνέβη διότι υποχρεώθηκαν οι αγρότες να προκαταβάλλουν κατά την υποβολή του αιτήματος το παράλογο κόστος Μετάκλησης:
-       356 ευρώ προκαταβαλόμενα ασφάλιστρα για το πρώτο  δίμηνο για κάθε εργάτη,
-       356 ευρώ για 2 ακόμη τρέχοντες μήνες (2Χ178ευρώ=356ευρώ) 
-       150 ευρώ παράβολο, κατά την υποβολή του αιτήματος μετάκλησης
-       180 ευρώ για την έκδοση ειδικής βίζας προκαταβλητέα με την υποβολή της αίτησης,

Δηλαδή συνολικά: 1042 ευρώ  !  Ποσό που είναι παράλογο, υπερβολικό και απαγορευτικό. 


       Μετά από συντονισμένες προσπάθειες των αγροτών κυρίως του Ν. Ημαθίας, όπως εκφράζονται από τα συλλογικά τους όργανα, ήδη έχει τεθεί σε διαβούλευση σχέδιο νόμου, που μειώνει το παραπάνω κόστος μετάκλησης, σε 170 € περίπου. Ακόμη το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε την μείωση από την 5η ασφαλιστική κατηγορία στη 2η.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...