Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΕΩΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ


Κύπρου 42 - Αριδαία
Τηλέφωνο: 23840 21222
Ε-mail: aridaia@ktimalogic.gr
Κινητό: 6986023216

                                ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΊΕΣ
Για την συμπλήρωση και υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας στο κτηματολόγιο.

                                   ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ
Για κάθε δήλωση που υποβάλλουμε
ο πελάτης λαμβάνει γραπτη εγγύηση
παρεχόμενης υπηρεσίας.

                                ΤΙΜΕΣ - ΕΥΚΟΛΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ
Με τις χαμηλές μας τιμές και τις ευκολίες πληρωμής, κάνουμε ακόμη πιο εύκολη την επιλογή για εσάς.

       ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ
30% ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΟΣΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ


                 ΑΠΛΑ             ΥΠΕΥΘΥΝΑ              ΠΟΙΟΤΙΚΑ    

Δευτέρα - Τετάρτη 9.30-12.00 στο γραφείο της Ένωσης Προμάχων

ΟΙ ΘΥΜΩΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΘΥΜΩΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

Η πιο κοινή αιτία του θυμού είναι το θυμωμένο οικογενειακό περιβάλλον. Τα παιδιά μαθαίνουν να εκνευρίζονται από τους γονείς τους. Μαθαίνουν πότε να εκνευρίζονται, πώς και πόσο. Αυτό λέγεται μίμηση προτύπων.
Οι οικογένειες που τα μέλη τους είναι θυμώδη, ενεργούν συνήθως με πολύ διαφορετικό τρόπο από τις κανονικές οικογένειες. Έχουν τρεις καταστροφικές συνήθειες:         
  • Θεωρούν ότι ο θυμός είναι μία φυσιολογική και αναμενόμενη κατάσταση.
  • Νομίζουν πως κανείς δεν τους ακούει, παρά μόνο όταν έχουν νεύρα.
  • Προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματά τους με νεύρα.
Ο θυμός αποτελεί ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Αλλά σε ορισμένες οικογένειες ο θυμός λειτουργεί σαν χαλασμένο φανάρι σε αφύλαχτη σιδηροδρομική διάβαση. Αναβοσβήνει και σφυρίζει συνεχώς, ακόμα κι όταν δεν περνάει τρένο. Τα άτομα που ανήκουν στις οικογένειες αυτές εκνευρίζονται όλη την ώρα. Μπορεί να έχουν έναν πολύ καλό λόγο που εκνευρίστηκαν. Κι αν δεν έχουν, φροντίζουν κάθε φορά να τον επινοούν.
Σ΄αυτές τις οικογένειες είναι αναμενόμενο κάθε μέλος της να είναι θυμώδες. Όλοι είναι εκνευρισμένοι με όλους και γίνεται τουλάχιστον ένας καβγάς τη μέρα.
Το χειρότερο όμως είναι ότι όλος αυτός ο καβγάς τους φαίνεται απολύτως φυσιολογικός.Καθημερινός τρόπος ζωής. Σκέψου αυτά τα παιδιά. Πού θα τα οδηγήσει όλος αυτός ο θυμός; Τι θα μάθουν; Μα φυσικά να είναι θυμωμένα όλη την ώρα, όταν θα μεγαλώσουν.
05c1-angry_man_imageΚάποιοι ενήλικες με ρώτησαν γιατί οι άλλοι τους θεωρούν ευέξαπτους. Ιδού η απάντηση… Επειδή φωνάζουν πολύ. Νομίζουν ότι ο μόνος τρόπος να μιλάς είναι να φωνάζεις. Είναι υπερβολικά επιθετικοί. Το θλιβερό της υπόθεσης είναι ότι πολύ απλά συμπεριφέρονται έτσι όπως έμαθαν στα σπίτια τους.
Ο θυμός χρησιμοποιείται με λάθος τρόπο από τις οικογένειες αυτές. Τα μέλη τους προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματά τους με νεύρα. Αυτό όμως δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Είναι σαν να προσπαθείς να βιδώσεις μία βίδα χρησιμοποιώντας ένα σφυρί. Ο θυμός είναι απλά μία ένδειξη, δεν είναι λύση. Ο θυμός σου απλά σε προειδοποιεί ότι υπάρχει πρόβλημα. Το πρόβλημα μπορεί να είναι ενδογενές (ξύπνησες με πονοκέφαλο), αλλά μπορεί να είναι και εξωγενές (τα παιδιά έσπασαν ένα τζάμι την ώρα που έπαιζαν μπάλα). Αν εκνευριστείς όμως, δε θα λυθεί ούτε το ένα ούτε το άλλο πρόβλημα.
Ας τα ξαναπούμε λοιπόν: Οι θυμώδεις άνθρωποι προέρχονται από θυμώδεις οικογένειες.
Μήπως μεγάλωσες μέσα σε μία θυμωμένη οικογένεια; Πόσο συχνά έβλεπες τους γονείς σου να εκνευρίζονται; Πώς διαχειρίζονταν το θυμό τους; Μήπως σου έμαθαν να θυμώνεις πολύ γρήγορα, πολύ έντονα και για πολύ καιρό; Μήπως έχεις δημιουργήσει μία εξίσου θυμώδη οικογένεια; Μήπως περνάς τη συνήθεια της οργής σε μία επόμενη γενιά ανθρώπων;
~~~~~~~
Απόσπασμα από το βιβλίο «Νίκησε το θυμό και την υπερένταση τώρα!» του Δρ. ΡΟΝ ΠΟΤΕΡ – ΕΦΡΟΝ
To είδαμε: Sxeseis-kai-sunaisthimata

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥ

Πόσο κοστίζει ο εγωισμός; Γιατί εμείς οι άνθρωποι αργά ή γρήγορα πρέπει να μάθουμε να συνεργαζόμαστε; Ένα μαθηματικό παίγνιο μπορεί να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα; Και πως σε όλα αυτά εμπλέκονται η οικονομία, το δίκαιο, η πολιτική επιστήμη και η βιολογία;
Καλιφόρνια 1950. Ο ψυχρός πόλεμος στα φόρτε του. Δύο Αμερικανοί μαθηματικοί, ο Merrill Meeks Flood και ο Melvin Dresher εργάζονται στο ερευνητικό κέντρο που τροφοδοτεί με μελέτες τις Αμερικανικές Ένοπλες δυνάμεις, τη RAND Corporation. Το ερευνητικό κέντρο ήθελε μελέτες στη θεωρία των παιγνίων με σκοπό την χρησιμοποίησή τους σε ενδεχόμενο πυρηνικό πόλεμο. Κατά τη διάρκεια των ερευνών τους οι Flood και Dresher ανακαλύπτουν ένα απλό μαθηματικό μοντέλο σε μορφή παιγνίου στο οποίο οι δύο παίκτες μπορούν είτε να συνεργαστούν μεταξύ τους είτε να προδώσουν ο ένας τον άλλον. Τον ίδιο χρόνο, ο μαθηματικός Albert William Tucker (1905-1995), καθηγητής του νομπελίστα John Nash (1928- ) στο Princeton, απευθυνόμενος σε ψυχολόγους στο πανεπιστήμιο του Stanford, χρησιμοποιεί ένα παράδειγμα με φυλακισμένους και ποινές με σκοπό να κάνει πιο κατανοητό στο κοινό το παίγνιο των Flood και Dresher. Από τη διάλεξη του Tucker και έπειτα το παίγνιο ονομάζεται "Δίλημμα του Φυλακισμένου" και αποτελεί το πιο διάσημο πρόβλημα της θεωρίας των παιγνίων.
Το δίλημμα έχει ως εξής: Δύο άνθρωποι (εμείς θα τους αποκαλούμε Α και Β) είναι ύποπτοι για την τέλεση ενός εγκλήματος. Όμως η αστυνομία δεν έχει επαρκή στοιχεία για την ενοχή τους . Ο ανακριτής καλεί τον Α στο γραφείο του και του λέει τα εξής. Αν επιρρίψει την ευθύνη στον Β και ο Β δεν μιλήσει θα αφεθεί ελεύθερος ενώ ο Β θα κάνει 10 χρόνια φυλακή. Αν όμως και ο Β επιρρίψει την ευθύνη στον Α και οι δύο θα φυλακιστούν για 4 χρόνια. Αν δεν μιλήσει και τον καρφώσει ο Β, οι όροι αντιστρέφονται. Ο Β θα αφεθεί ελεύθερος και ο Α θα μείνει στη φυλακή για 10 χρόνια. Αν όμως και οι δύο δεν ομολογήσουν θα φυλακιστούν μόνο για ένα χρόνο. λόγω έλλειψης στοιχείων. Την ίδια συζήτηση κάνει και με τον ΠαίκτηΒ. Ο Α και ο Β δεν συναντιούνται και δεν επικοινωνούν μεταξύ τους.
Ας έρθουμε λοιπόν στη θέση του Παίκτη Β. Σκέπτεται: "Αν ο Α με έχει καρφώσει, εμένα με συμφέρει να τον καρφώσω γιατί αν το κάνω θα φάω 4 χρόνια ενώ αν δεν το κάνω θα κάτσω στη στενή 10 χρόνια. Αν δεν με έχει καρφώσει, πάλι με συμφέρει να τον καρφώσω γιατί θα αφεθώ ελεύθερος ενώ αν δεν το κάνω θα κάτσω ένα χρόνο στη φυλακή. Άρα ό,τι και να κάνει ο Α εμένα με συμφέρει να τον καρφώσω".
Φωνάζει τον δεσμοφύλακα και του λέει ότι θα ομολογήσει και θα ρίξει την ευθύνη στον Α. Όμως και ο Α σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο και τον καρφώνει. Συνεπώς και οι δύο φίλοι μας θα κάτσουν 4 χρόνια στη φυλακή.
Ήταν όμως λογική η επιλογή τους; Αν σκεφτούμε ότι και οι δύο σκέφτηκαν το συμφέρον τους, ναι. Και οι δύο έλπιζαν ότι ο άλλος δεν θα μιλούσε και θα αφήνονταν ελεύθεροι. Τα ήθελαν όλα για τον εαυτό τους. Να κερδίσουν όσο μπορούν περισσότερα ή έστω να υποστούν όσο το δυνατόν λιγότερη ζημιά. Να όμως που ο εγωισμός τους δεν έφερε το καλύτερο αποτέλεσμα και για τους δύο, δηλαδή να μην καρφώσει ο ένας τον άλλο και να τη γλιτώσουν φτηνά με ένα χρόνο φυλάκισης ο καθένας.
Το Δίλημμα του Φυλακισμένου έγινε ευρέως γνωστό στους επιστημονικούς κύκλους και απασχόλησε επιστήμονες από πολλούς και διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους. Οι οικονομολόγοι είδαν στα πρόσωπα των δύο φυλακισμένων τον homο economicus, τον άνθρωπο που συμπεριφέρεται έτσι ώστε να μεγιστοποιήσει το κέρδος και να ελαχιστοποιήσει το κόστος. Οι φιλόσοφοι ασχολήθηκαν με τα ηθικά διλήμματα των παικτών. Το δίλημμα του φυλακισμένου έχει εφαρμογές στο δίκαιο, την ψυχολογία, ακόμα και τη βιολογία. Πολύ εντυπωσιακό για ένα απλό μαθηματικό παίγνιο.
Ένας από τους επιστήμονες που εντυπωσιάστηκαν από το Δίλημμα του Φυλακισμένου στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ήταν ο Αμερικανός μαθηματικός και πολιτικός επιστήμονας Robert Axelrod. Ο Axelrod βρήκε στο Δίλημμα του Φυλακισμένου μία πιθανή απάντηση στο ερώτημα που τον απασχολούσε: υπό ποιες συνθήκες δύο θεμελιωδώς εγωιστικά όντα μπορούν να επιλέξουν να συνεργαστούν; Για να απαντήσει στο ερώτημα δημιούργησε το Επαναλαμβανόμενο Δίλημμα του Φυλακισμένου, όπου το παίγνιο δεν παίζεται μια φορά αλλά πολλές. Στο Επαναλαμβανόμενο Δίλημμα του Φυλακισμένου οι παίκτες έχουν τη δυνατότητα να μάθουν από τα λάθη τους και να επανορθώσουν, ανοίγοντας έτσι ένα παράθυρο στην αμοιβαία συνεργασία. Το 1979 καλεί τους σημαντικότερους θεωρητικούς των παιγνίων να υποβάλλουν στρατηγικές, υπό τη μορφή προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών, για να παίξουν το Επαναλαμβανόμενο Δίλημμα του Φυλακισμένου. Υποβάλλονται 14 στρατηγικές από ψυχολόγους, μαθηματικούς, κοινωνιολόγους και πολιτικούς επιστήμονες. O Axelrod βάζει τις διάφορες στρατηγικές να αναμετρηθούν μεταξύ τους. Νικητής του διαγωνισμού αναδεικνύεται ο Αμερικανοεβραίος μαθηματικός και ψυχολόγος Anatol Rapoport (1911- ) με τη στρατηγική Tit for Tat ή αλλιώς Μία Σου και Μία Μου. Η στρατηγική αυτή είναι πολύ απλή: Ο παίκτης ξεκινά συνεργαζόμενος με τον αντίπαλο και κατόπιν πράττει ότι έπραξε και ο αντίπαλος στον προηγούμενο γύρο. Συνεργάστηκε, θα συνεργαστεί. Πρόδωσε, θα τον προδώσει κι εκείνος στον επόμενο γύρο.
Ο Axelrod διοργάνωσε και ένα δεύτερο τουρνουά τον επόμενο χρόνο. Αυτή τη φορά υποβλήθηκαν 63 στρατηγικές. 62 καινούριες και η Μία Σου και Μία Μου. Πολλές από αυτές ήταν παραλλαγές του Μία Σου και Μία Μου. Η πιο πετυχημένη παραλλαγή ήταν η στρατηγική Δυο Σου και Μία Μου (Tit for Two Tats) του Βρετανού εξελικτικού βιολόγου και γενετιστή John Maynard Smith (1920-2004) όπου ο παίκτης προδίδει μετά από δύο συνεχόμενες προδοσίες. Όμως νικητής αναδείχθηκε και πάλι ο Rapoport
Το 1981 ο Axelrod μαζί με τον Βρετανό εξελικτικό βιολόγο William Donald Hamilton (1936-2000) δημοσιεύουν ένα άρθρο στο περιοδικό Science για την εξέλιξη της συνεργασίας. Σε αυτό μεταφέρουν τις μελέτες του Axelrod στην εξελικτική βιολογία και αποδεικνύουν ότι η συνεργασία είναι μια εξελικτικά σταθερή στρατηγική, δηλαδή μια συμπεριφορά που επιτρέπει να διαχυθούν τα χαρακτηριστικά που κάνουν ένα είδος να επικρατήσει και να επιβιώσει. Οι ζωντανοί οργανισμοί που συνεργάζονται μεταξύ τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπαραχθούν και επομένως να περάσουν τα γονίδιά τους στην επόμενη γενιά. Οι νυχτερίδες, τα ψάρια που ανήκουν στο είδος των γαστερόστεων που επιλέγουν αν θα είναι αρσενικά ή θηλυκά, οι μαϊμούδες ακόμα και οι ιοί και οι βακτηριοφάγοι όπως ο φ6 χρησιμοποιούν κατά κόρον τη στρατηγική Μια Σου και Μία Μου. Το άρθρο των Axelrod και Hamilton αποτελεί ένα από τα πιο πολυσυζητημένα επιστημονικά άρθρα και αναφέρεται συχνά στη σχετική βιβλιογραφία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το 1989 ένας από τους πιο διάσημους εκλαϊκευτές της επιστήμης, ο Βρετανός εξελικτικός βιολόγος Richard Dawkins (1941- ), στη δεύτερη έκδοση του βιβλίου του Το Εγωιστικό Γονίδιο αφιερώνει ένα νέο κεφάλαιο στα ευρήματα του Axelrod και στην εφαρμογή τους στην εξελικτική βιολογία (Δυστυχώς αυτό το κεφάλαιο δεν υπάρχει στην ελληνική έκδοση του βιβλίου).
Ας φύγουμε λοιπόν τώρα από τη θεωρία και να περάσουμε στην πράξη. Όσο κι αν σας φαίνεται παράλογο η Μαφία, ο Ελευθεροτεκτονισμός και οι λοιπές μυστικές οργανώσεις έχουν μια πολύ καλή λύση στο να επιβάλλουν τη συνεργασία μεταξύ των παικτών στο Δίλημμα του Φυλακισμένου. Τον νόμο της σιωπής ή αλλιώς Ομερτά. Όποιος μιλήσει, όποιος προδώσει, πεθαίνει ή πέφτει σε δυσμένεια. Οπότε ο παίκτης δεν έχει να κάνει τίποτε άλλο από το να σιωπήσει, να συνεργαστεί και να αφήσει τον εγωισμό του στην άκρη. Το πρόβλημα λύνεται με την ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση του κόστους της προδοσίας. Η προδοσία κοστίζει τη ζωή του παίκτη. Και η ζωή είναι ανεκτίμητη.
Όμως ο νόμος της σιωπής δεν είναι και η καλύτερη εναλλακτική λύση. Ίσως και εμείς οι άνθρωποι όπως και άλλοι ζωντανοί οργανισμοί να είμαστε γενετικά προγραμματισμένοι να συνεργαζόμαστε, πιθανόν με τη μορφή Μια Σου και Μια Μου. Ο Αμερικανός Edward O. Wilson (1929- ), ο βιολόγος που το 1975 θεμελίωσε την Κοινωνιοβιολογία, υποστηρίζει πως όταν οι άνθρωποι συγκρότησαν κοινωνίες και δημιούργησαν πολιτισμό, η αλτρουιστική συμπεριφορά έγινε από ένστικτο κανόνας κοινωνικής συμπεριφοράς (social norm), μετά νομική επιταγή και τελικά ηθική αρχή. Οι κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς μας επιβάλλουν τη συνεργασία. Όμως αυτή η συζήτηση ξεφεύγει από τα όρια της εκλαϊκευμένης επιστήμης και περνά στα χωράφια των κοινωνικών επιστημών και της φιλοσοφίας.
    Πηγή : ideoscope.blogspot.gr

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ



Σε συγκινησιακή ατμόσφαιρα και με σύσσωμη συμμετοχή των Ποντιακών, Προσφυγικών κι άλλων οργανώσεων πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Διατρανώνουμε τη φωνή μας για την οικουμενική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Με λιτό και μεστό περιεχόμενο πραγματοποιήθηκαν οι επίσημες εκδηλώσεις Μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, στην Έδεσσα σε συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, με το Δήμο Έδεσσας, το Σύλλογο Ποντίων Έδεσσας «Άγιος Θεόδωρος Γαβράς» και όλους τους Ποντιακούς και Προσφυγικούς Συλλόγους. Μάλιστα, στις εκδηλώσεις μνήμης, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι και άλλων συλλόγων, όπως ο ιστορικός σύλλογος της Έδεσσας «Μέγας Αλέξανδρος».

Οι σύλλογοι έδωσαν δυναμικό παρών, καταφθάνοντας με τα λάβαρα και μεγάλη αντιπροσωπεία των μελών τους, με παραδοσιακές φορεσιές, τιμώντας τα ήθη και έθιμα των προγόνων μας, στην Αγία Σκέπη, τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας, όπου πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, θυμάτων της Γενοκτονίας.

Στον ιερό ναό πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα «Γενοκτονία Ποντίων, ημέρα μνήμης και κρίσεων» από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού-Εξωραιστικού Συλλόγου Ποντίων Μεσσιανού κ. Σάββα Παπαδόπουλο. Όπως τόνισε ο ομιλητής, η Ημέρα Μνήμης είναι δίσημη, αποτελεί μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας, αλλά και ιστορικής ενδοσκόπησης. Σ’ ένα καίριο σημείο της ομιλίας του, ανέφερε ότι «τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας πρέπει να αναδεικνύονται και να καταγγέλλονται στους παγκόσμιους οργανισμούς και στις διεθνείς συναντήσεις. Η γενοκτονία είναι ένα συνεχές έγκλημα που δεν παραγράφεται και αφορά όλη την ανθρωπότητα».

Μετά την τέλεση της επιμνημόσυνης δέησης, ακολούθησε πορεία προς το Μνημείο του Προσφυγικού Ελληνισμού, όπου συνεχίσθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης. Στο χώρο του μνημείου πραγματοποιήθηκε ανάγνωση ψηφίσματος από τον Ανδρέα Τσίλια, Πρόεδρο Συλλόγου Ποντίων Παναγίτσας «Ακρίτες». Επίσης, αναγνώστηκαν τα ποιήματα:
«Πάρθεν» του Κωνσταντίνου Καβάφη, από την Ερμιόνη Γεωργιάδου.
«Ημέρα μνήμης» του Κώστα Ανδρεάδη, από την Άννα Γαλανοπούλου και
«Ξεριζωμός» από τον Κοσμά Τσίναλη.

Ακολούθησε μουσικό δρώμενο από μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου Γιαννιτσών, σε σύμπραξη με το Μουσικό Τμήμα του Συλλόγου Ποντίων Γιαννιτσών. Οι περισσότεροι από σαράντα μικροί μουσικοί, με τις λύρες, τα νταούλια τους και με τη καθοδήγηση του Αλέξη Στεφανίδη καθήλωσαν πραγματικά τους παραβρισκόμενους, ζωντανεύοντας μνήμες και εικόνες από τον πολιτισμό του Πόντου και τα θλιβερά γεγονότα του ξεριζωμού.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με το «προσκλητήριο Ανταρτών» σε απαγγελία της Αναστασίας Μαχαιρίδου και Πυρρίχιο χορό από τους χορευτές του Συλλόγου Ποντίων Έδεσσας «Άγιος Θεόδωρος Γαβράς».

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την κατάθεση στεφανιών, την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων και υπέρ της ειρήνης και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, σε δήλωσή του αναφέρει: «Οι πρόγονοι μας αισθάνονται υπερήφανοι, καθώς οι νεότερες γενιές δεν έχουν ξεχάσει τους αγώνες τους, αποτίνουν περήφανα φόρο τιμής στο αίμα που προσέφεραν και συνεχίζουν να πορεύονται με «φάρο» τις αξίες τους. Αρνούμαστε να αποκοπούμε από τις ρίζες μας που αποτελούν το εχέγγυο για νέους αγώνες σε μία δύσκολη και ύπουλη εποχή. Ειλικρινά συγχαρητήρια σε όλους όσους συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, διατρανώνοντας το δίκαιο αίτημα για παγκόσμια αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και δικαίωση της μνήμης των νεκρών. Είμαστε υπέρμαχοι της ειρήνης, μέσα από την προσεκτική μελέτη της ιστορίας μας και αυτογνωσία».


Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Πέλλας κ. Γεώργιος Καρασμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Τάκης Γιάννου, o Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Πέτρος Ζέρζης, η Αντιδήμαρχος κα. Μαρούλα-Βλάχου-Κατσάρα, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Έδεσσας κ. Πέτρος Γαλανός, ο πρώην βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, δημοτικοί σύμβουλοι, λοιποί εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, εκπρόσωποι πολλών άλλων τοπικών αρχών και συλλόγων, της εθνικής αντίστασης, και εφεδροπολεμικών οργανώσεων.





ΤΖΟΝ ΦΟΡΜΠΣ ΝΑΣ : ΤΟ "ΥΠΕΡΟΧΟ ΜΥΑΛΟ" ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ



Ο Τζον Νας, βραβευμένος με Νόμπελ για τη θεωρία των παιγνίων, σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Νιου Τζέρσει των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο ABC. Ο 87χρονος, Τζον Νας επέβαινε σε ταξί με τη σύζυγό του, ο οδηγός του οποίου έχασε τον έλεγχο και προσέκρουσε σε προστατευτικά κιγκλιδώματα.
 Η ιδιαίτερη ζωή του μαθηματικού και οικονομολόγου, ο οποίος έπασχε από σχιζοφρένεια, αποτέλεσε τη κεντρική πλοκή του βιβλίου A Beautiful Mind το οποίο μετέπειτα, μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο μέσα από την βραβευμένη με Όσκαρ ταινία "Ένας Υπέροχος Άνθρωπος," -στην οποία πρωταγωνίστησε ο Νεο-Ζηλανδός ηθοποιός Ράσελ Κρόου. 

  Το μήνυμα του ηθοποιού για την είδηση του θανάτου του Νας: 

Stunned...my heart goes out to John & Alicia & family. An amazing partnership. Beautiful minds, beautiful hearts. 

 Η ζωή και η καριέρα του Νας από την Wikipedia: 
  Ο Τζων Φορμπς Νας γεννήθηκε το 1928. Τιμήθηκε το 1994 με το Νόμπελ Οικονομικών, μαζί με τους Ρ. Ζέλτεν και Τζ. Χαρσάνυι για τη συμβολή του στη θεωρία παιγνίων. Συγκεκριμένα, δημιούργησε την έννοια της ισορροπίας για παιχνίδια μη-μηδενικού αθροίσματος, ισορροπία που πήρε το όνομά του ως ισορροπία Νας. Η έννοια της ισορροπίας κατά Νας είναι πολύ σπουδαία, ιδιαίτερα στις μέρες μας, και έχει ευρύτατες εφαρμογές σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως στις οικονομικές επιστήμες, στην Πληροφορική, την Τεχνητή Νοημοσύνη, την πολιτική αλλά και σε φυσικά συστήματα, όπως η Βιολογία.
   Το 2015, ο Τζων Φορμπς Νας τιμήθηκε με το Βραβείο Άμπελ μαζί με τον Λούις Νίρενμπεργκ "για τις εντυπωσιακές και σημαίνουσες συνεισφορές στη θεωρία των μη-γραμμικών μερικών διαφορικών εξισώσεων και στις εφαρμογές τους στη γεωμετρική ανάλυση"
   Ο Νας υπέφερε από σχιζοφρένεια από τα 29 του, την οποία ξεπέρασε μετά από τριάντα χρόνια. Ο Νας γεννήθηκε στις 13/6/1928 στο Μπλούφηλντ, της Δυτικής Βιρτζίνια. Ο πατέρας του, ήταν ηλεκτρολόγος μηχανικός για την Επιχείρηση Ηλεκτρικής Ενέργειας των Απαλλάχιων. Η μητέρα του, Μάργκαρετ Βιρτζίνια Μάρτιν, απλά γνωστή ως Βιρτζίνια, ήταν δασκάλα πριν ακόμη παντρευτεί. 


Και οι δυο γονείς του πρόσφεραν κάθε υποστήριξη στην εκπαίδευσή του, παρέχοντάς του εγκυκλοπαίδειες και επιτρέποντάς του να παρακολουθεί μαθήματα προχωρημένων μαθηματικών στο τοπικό κολέγιο, ενώ ήταν ακόμη μαθητής στο σχολείο. Η γιαγιά του Νας έπαιζε πιάνο στο σπίτι και ο ίδιος είχε μόνο καλές αναμνήσεις ακούγοντάς την, κατά τις επισκέψεις του στο σπίτι της. [2] Αφού φοίτησε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Κάρνεγκι (σημερινό Πανεπιστήμιο Κάρνεγκι Μέλον), από όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του, το 1948 με πτυχίο και μεταπτυχιακό μαθηματικών, έλαβε υποτροφία στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον, όπου κυνήγησε την ακαδημαϊκή του καριέρα στα Μαθηματικά.  

Ακαδημαϊκή καριέρα
 Ο πρώην καθηγητής του Πολυτεχνείου του Κάρνεγκι και επόπτης του Νας, Ρ.Τζ. Ντάφφιν, έγραψε κάποτε συστατική επιστολή με μία μόνο πρόταση: Αυτός ο άνθρωπος είναι ιδιοφυία.[4] Ο Νας έγινε αποδεκτός και από το Χάρβαρντ, αλλά ο πρόεδρος του τμήματος των Μαθηματικών, Σόλομον Λέφσετζ, του πρόσφερε την υποτροφία Τζων. Σ. Κένεντι, που ήταν αρκετό για να θεωρήσει ο Νας ότι δεν εκτιμούσαν την αξία του.
  Κατόπιν, πήγε στο Πρίνστον, όπου εργάστηκε πάνω στη Θεωρία της Εξισορρόπησης. Έλαβε το διδακτορικό του, το 1950 με μία διατριβή 28 σελίδων σχετικά με τα μη συνεργατικά παίγνια. Η θέση του, που γράφτηκε υπό την επίβλεψη του Άλμπερτ Γ. Τάκερ, περιείχε τον ορισμό και τις ιδιότητες, αυτού που αργότερα θα ονομαζόταν ισορροπία Νας.

Προσωπική Ζωή 
Το 1951, ο Νας πήγε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (MIT), ως καθηγητής του τμήματος μαθηματικών. Εκεί γνώρισε την Αλίσια Λόπες – Χάρρισον ντε Λαρδέ (γεν. 1/1/1933), φοιτήτρια φυσικής από το Ελ Σαλβαδόρ, την οποία παντρεύτηκε το Φεβρουάριο του 1957 σε μία καθολική τελετή αν και ήταν άθεος. Εισήγαγε τον Νας σε ψυχιατρική κλινίκη το 1959, μετά από διάγνωση σχιζοφρένειας. Ο γιος τους, Τζων Τσαρλς Μάρτιν Νας, γεννήθηκε σύντομα, αλλά έμεινε αβάπτιστος για ένα ακόμη χρόνο, καθώς η Αλίσια ένοιωθε ότι ο σύζυγός της έπρεπε να μπορούσε να εκφέρει γνώμη για το όνομα. Ο Νας και η ντε Λαρδέ έλαβαν διαζύγιο το 1963 αν και μετά την τελευταία και οριστική φορά που ο Νας έλαβε εξιτήριο το 1970, συνέχισαν να συζούν. Παντρεύτηκαν και πάλι το 2001. 



Πηγή: www.lifo.gr

ΠΕΤΑΞΕ ΣΚΥΛΙΑ ΣΕ ΣΤΕΡΝΑ 12 ΜΕΤΡΩΝ

Σοκ στην Κεφαλλονιά: Πέταξε σκυλιά σε στέρνα 12 μέτρων -Συγκλονιστικές εικόνες από τη διάσωση
Σοκ προκάλεσε στη μικρή κοινωνία του χωριού Διλινάτα Κεφαλλονιάς, η είδηση ότι ένας κάτοικος του χωριού πέταξε σε μια «στέρνα» βάθους 12 μέτρων τρία σκυλιά, τα οποία τον ενοχλούσαν με το γάβγισμα τους.
Σύμφωνα με τον Σύλλογο Ζωόφιλων δήμου Κεφαλλονιάς «ΝΤΟΡΙΣ», όλα άρχισαν από ένα τηλεφώνημα που δέχθηκε ο σύλλογος από κάτοικο του χωριού, του οποίου είχε εξαφανιστεί το σκυλί του πριν δέκα μέρες και έπειτα από υπόδειξη του απαγωγέα του σκυλιού, το εντόπισε μέσα στη στέρνα, μαζί με άλλα δυο άτυχα τετράποδα.
Αμέσως ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία Κεφαλονιά και ο Σύλλογος Ζωόφιλων δήμου Κεφαλλονιάς «ΝΤΟΡΙΣ», όπου έσπευσαν στο σημείο για να σώσουν τα άτυχα σκυλάκια και τα βρήκαν στριμωγμένα και σε άσχημη κατάσταση σε μια στέρνα έξω από το χωριό σε βάθος 12 μέτρων.
Έτσι άρχισε ο απεγκλωβισμός των τριών τετράποδων που ευτυχώς είχε αίσιο τέλος. Το ένα από τα τρία σκυλιά επέστρεψε στον ιδιοκτήτη του ενώ τα άλλα δύο φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του Σύλλογου Ζωόφιλων «ΝΤΟΡΙΣ»
Το ΑΠΕ - ΜΠΕ επικοινώνησε με τον γραμματέα του φιλοζωικού συλλόγου κ. Καππάτο, ο οποίος εξέφρασε τον «αποτροπιασμό του» και τόνισε «ότι είναι η πρώτη φορά στην Κεφαλλονιά που μας απασχολούν τέτοια περιστατικά». Και πρόσθεσε: «Σαν σύλλογος περιμένουμε σήμερα να πάρουμε το επίσημο αντίγραφο από το βιβλίο συμβάντων της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, που έκανε τον απεγκλωβισμό και στη συνέχεια να επισκεφτούμε την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κεφαλλονιάς και να ζητήσουμε την ποινική δίωξη του δράστη».


 



Πηγή φωτο: inkefalonia.gr

ΣΤΟΝ Α. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΝ ΡΟΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΕΣ ΠΑΡΑΔΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΟΠΛΙΣΜΟ ΤΟΥΣ

Στον Αγιο Ευστράτιο θα κατεβάσουν ρολά στις δημόσιες υπηρεσίες και οι εθνοφύλακες θα παραδώσουν τον οπλισμό τους
Εδώ και ένα μήνα το νησί του Αγίου Ευστρατίου είναι αποκλεισμένο, αφού δεν υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση, και η δήμαρχος Μαρία Κακαλή αποφάσισε να στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό, αλλά και να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις.
Μάλιστα στην επιστολή της αναφέρει: «Οι φορείς του νησιού, μην έχοντας άλλες λύσεις, αποφασίσαμε την ερχόμενη εβδομάδα να κλείσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες ως ένδειξη διαμαρτυρίας και οι εθνοφύλακες του νησιού μας προτίθενται να παραδώσουν τον οπλισμό τους».
Η επιστολή της δημάρχου
Κύριε Πρωθυπουργέ
λυπάμαι που καταφεύγουμε σε εσάς για την εύρεση λύσης στο σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί του Αγίου Ευστρατίου, αλλά δυστυχώς σε αυτή την απόφαση οδηγηθήκαμε εξαιτίας της μη σωστής διαχείρισης του θέματος αυτού, από τον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας.
Από το Φεβρουάριο μέχρι και σήμερα αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού μας με την Ηπειρωτική χώρα.
Τις τελευταίες τριάντα τρείς ημέρες το πλοίο που εκτελούσε το δρομολόγιο Λαύριο – Άγιος Ευστράτιος – Λήμνος – Καβάλα και επιστροφή είναι δεμένο στο λιμάνι του Λαυρίου, λόγω της επίσχεσής του από τους ναυτεργάτες. Δυστυχώς λύση στο θέμα δεν έχει βρεθεί, καθώς ο Αρμόδιος Υπουργός μας είπε πως η χρονοκαθυστέρηση αυτή οφείλεται στο γεγονός πως η νόμιμη διαδικασία περί έκπτωσης ή μη της αναδόχου εταιρείας είναι χρονοβόρα. Βέβαια εξαιτίας της σοβαρότητας του ζητήματος θα μπορούσε ο αρμόδιος Υπουργός να προβεί σε άμεση έκπτωση της εταιρείας και στην εύρεση άλλου πλοίου για την εξυπηρέτηση των νησιών του Αγίου Ευστρατίου και της Λήμνου που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα.
Το νησί μας λόγω της κατάστασης αυτής έχει εκπέσει σε οικονομικό μαρασμό λόγω του ότι έχουν πληγεί άμεσα οι πρωτογενείς παραγωγικοί τομείς (αλιεία- κτηνοτροφία) λόγω αδυναμίας διακίνησης των προϊόντων τους καθώς και ο τουρισμός ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, λόγω του ότι έχουν γίνει απανωτές ακυρώσεις των κρατήσεων.
Οι φορείς του νησιού μην έχοντας άλλες λύσεις, αποφασίσαμε την ερχόμενη εβδομάδα να κλείσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες ως ένδειξη διαμαρτυρίας και οι εθνοφύλακες του νησιού μας προτίθενται να παραδώσουν τον οπλισμό τους.
Δεν είναι δυνατόν κ Πρωθυπουργέ οι τριακόσιοι περίπου κάτοικοι του νησιού μας, που όπως ακούγεται κατά καιρούς από την ίδια την Κυβέρνηση, φυλάττουν «Θερμοπύλες» να ζούν αυτή την χωρίς προηγούμενο αδιαφορία εκ μέρους της Πολιτείας.
Αν συνεχιστεί η κατάσταση αποκλεισμού μας από την κεντρική Ελλάδα το δημοτικό συμβούλιο θα παραδώσει στους αρμόδιους φορείς τα κλειδιά του Δήμου, με όποια συνέπεια επέχει αυτό για τους εμπλεκόμενους πολίτες και την πολιτεία.
Ευελπιστώντας στην άμεση κατά το δυνατόν παρέμβασή σας για την άμεση λύση του προβλήματος
Με εκτίμηση
Η Δήμαρχος
Κακαλή Μαρία


ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΜΕ ΒΡΟΧΕΣ, ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΠΤΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ

Βροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος
Μπορεί ο Μάιος να μπήκε με καύσωνα, αλλά, όπως όλα δείχνουν, θα βγει με κακοκαιρία. 
Σύμφωνα με το weather-in-greece.gr ο καιρός δεν θα κάνει τη χάρη στους εκδρομείς του Αγίου Πνεύματος, αφού τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο το σκηνικό του καιρού θα συνθέτουν βροχές, καταιγίδες, αλλά και χαμηλές θερμοκρασίες.  
Ο καιρός αναμένεται να χαλάσει σταδιακά από τα μέσα της εβδομάδας καθώς, όπως σημειώνει το weather-in-greece.gr «εκτεταμένος αυλώνας από την Ιταλία και την κεντρική Ευρώπη θα κατέλθει νοτιότερα και θα δημιουργήσει επιφανειακό χαμηλό στην Σικελία το οποίο θα κινηθεί προς την Ελλάδα. Ουσιαστικά πρόκειται να αποκοπεί ο αυλώνας και να δημιουργηθεί αυτή η ψυχρή λίμνη πάνω από την Ελλάδα η οποία θα δώσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες σχεδόν στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας από την Τετάρτη μέχρι και το Σάββατο.
Ο καιρός θα αρχίσει να χαλάει από αργά το βράδυ της Τρίτης και κυρίως την Τετάρτη, από τα νότια τμήματα του Ιονίου και την Κρήτη όπου θα σημειωθούν βροχές οι οποίες θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο.
Το μεσημέρι και το απόγευμα της Τετάρτης βροχές και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν σχεδόν σε όλη την χώρα εκτός από τα νοτιοανατολικά νησιωτικά τμήματα και την Κρήτη. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα στην Ήπειρο-Μακεδονία-Θεσσαλία-Πελοπόννησο-Στερεά Ελλάδα-Θράκη.
Την Πέμπτη και την Παρασκευή θα συνεχιστεί ο άστατος καιρός κυρίως στην Πελοπόννησο,την ανατολική Στερεά Ελλάδα-Εύβοια,την Μακεδονία-Θράκη αλλά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου,τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με μπόρες και σποραδικές καταιγίδες που θα είναι τοπικά ισχυρές.
Το Σαββατοκύριακο περιορίζεται κάπως η αστάθεια αλλά δεν θα σταματήσει ,θα έχουμε και πάλι το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας καταιγίδες.
Φωτογραφία: Sooc 


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

SOS ΕΝ ΟΨΕΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ 15 ΕΩΣ 35 ΕΤΩΝ


ΟΧΙ ΣΕΞ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟ - ΘΕΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΑΦΡΟΔΙΣΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
SOSεν όψει του καλοκαιριού για τους άνδρες και κυρίως   για τους νέους (15 με 35 χρόνων) εκπέμπουν οι ανδρολόγοι-ουρολόγοι καθώς την περίοδο αυτή έχουμε κατακόρυφη αύξηση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων!
Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων,  9,5 εκατομμύρια από τα 19 εκατομμύρια περιστατικά σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων το χρόνο, αφορούν νέους άνδρες 15 με 35 χρόνων!
 « Τα στοιχεία απεικονίζουν την ζοφερή πραγματικότητα. Δυστυχώς οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες κάνουν σεξ χωρίς  προφυλάξεις» τονίζει ο διαπρεπής ουρολόγος -ανδρολόγος κ Κώστας Ρόκκαςδιευθυντής του Ιατρείου Ουρολογίας Ανδρολογίας στην  Αθήνα  και προσθέτει.

«Το πρόβλημα στη χώρα μας έχει πάρει διαστάσεις τα τελευταία χρόνια και παρουσιάζει έξαρση τους καλοκαιρινούς μήνες με τις εφήμερες σεξουαλικές σχέσεις στις τουριστικές περιοχές».
Στην αύξηση του φαινομένου, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΛΠΝΟ που αφορούν κυρίως γειτονιές της  Αθήνας, μερίδιο ευθύνης φέρουν και οι οικονομικοί μετανάστες.

     ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

 Σύμφωνα με το ΚΕΛΠΝΟ τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα που χτυπούν τους νέους  στη χώρα μας είναι:
  • AIDS,
  • Σύφιλη,
  • Hπατίτιδα B και C,
  • Βλεννόρροια
  • Κονδυλώματα
  • Μαλακό έλκος των γεννητικών οργάνων
  • Χλαμύδια
  • Ερπης
  • Μολυσματική τέρμινθος
  • Τριχομονάδες
 
 
 
Εκτός απ αυτά υπάρχουν  τα λοιμώδη και τα δερματικά νοσήματα που μεταδίδονται  κι αυτά όταν υπάρχει σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις. Συγκεκριμένα:
  • Eλονοσία,
  • Φυματίωση,
  • Ψώρα
  • Φθειρίαση



Πολλά από τα νοσήματα αυτά μετά την μετάδοση τους δεν παρουσιάζουν συμπτώματα η αυτά είναι πολύ ήπια.
«Το γεγονός έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί νέοι να μην υποψιάζονται ότι έχουν μολυνθεί. Αυτός είναι και  ο βασικός λόγος της ταχείας εξάπλωσης των νοσημάτων»εξηγεί ο κ Ρόκκας
 
             ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ- ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Σύμφωνα με τους γιατρούς  η ενημέρωση των εφήβων και των νέων ανδρών για τα νοσήματα και τον τρόπο μετάδοσης τους είναι βασικό μέτρο προφύλαξης, καθώς σε πολλές περιπτώσεις η άγνοια κινδύνου συμβάλλει στον επιπολασμό.

Για τους ειδικούς  οι μόνιμες σεξουαλικές σχέσεις με σύντροφο εμπιστοσύνης είναι  βασικό μέτρο προφύλαξης. Στις εφήμερες σεξουαλικές σχέσεις των διακοπών η επιλογή του ερωτικού συντρόφου και η χρήση προφυλακτικού παρέχουν ένα υψηλό βαθμό προστασίας , χωρίς αυτό όμως να είναι απόλυτο.
«Τα οποιοδήποτε σύμπτωμα μετά από μια εφήμερη σεξουαλική επαφή χωρίς μέτρο προφύλαξης η ακόμη και η υποψία ότι κάτι μπορεί να συμβαίνει, πρέπει να οδηγήσει ΑΜΕΣΑ τον άνδρα στο γιατρό»καταλήγει ο κ Ρόκκας.
Η ιατρική διάγνωση ότι κάποιος έχει μολυνθεί από σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα απαιτεί άμεσα θεραπεία-ανάλογα με το νόσημα- τόσου του ιδίου όσου και του συντρόφου, η ενημέρωση του οποίου κρίνεται απαραίτητη όταν αυτό είναι εφικτό.
                
                   ΘΕΡΙΖΟΥΝ  AIDS ΚΑΙ    ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο AIDS  και στην ηπατίτιδα.
Οι νέες μολύνσεις από τον ιό του AIDSαφορούν κυρίως νεαρές ηλικίες (25-35 ετών), ενώ σημαντικό ποσοστό αφορά άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες (55,5%), αλλά με αύξηση νέων κρουσμάτων και σε ετεροφυλόφιλα άτομα (24,6%).
Ιδιαίτερα ανησυχητικό σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ «είναι το γεγονός ότι το 12,9% των ατόμων με AIDS  στη χώρα μας αφορά μετανάστες, με αυτόν τον αριθμό να έχει αυξητικές τάσεις καθώς η εισροή μεταναστών στον ελλαδικό χώρο είναι συνεχώς αυξανόμενη».
 Στην Ελλάδα όσον αφορά την ηπατίτιδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 300.000 φορείς . Ορισμένοι τύποι ηπατίτιδας μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή και μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο (κίνδυνος ηπατοκυτταρικού καρκινώματος και κίρρωσης-καταστροφής του ήπατος).
 Συχνότερη μορφή είναι η ηπατίτιδα Β που οφείλεται στον ιό HBV, η οποία παρουσιάζει συνήθως συμπτώματα όπως ναυτία, έμετοι και ανορεξία. Το 35% της μετάδοσης γίνεται με ομοφυλοφιλικές επαφές. Πολύ συχνή σήμερα είναι και η ηπατίτιδα C, όπου οι φορείς παγκόσμια είναι πάνω από 200 εκατομμύρια και μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή και με μετάγγιση προϊόντων αίματος.
 Λόγω της φύσης της ηπατίτιδας, απαιτείται η έγκαιρη διάγνωσή της και η ανάπτυξη προγραμμάτων εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού. Για την ηπατίτιδα Β ειδικά, στις περισσότερες χώρες ευτυχώς έχει γίνει πλέον υποχρεωτικός ο εμβολιασμός όλου του πληθυσμού.

www.krokkas.gr,  Τηλ.210 6149386, 6944463321

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Π. Υ. ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝ



Ένα ακόμη ενδιαφέρον βιωματικό μάθημα στα πλαίσια του προγράμματος «ασφάλεια και πρόληψη», έγινε την Παρασκευή  22 Μαϊου  στο Δημοτικό Σχολείο Προμάχων για μαθητές και εκπαιδευτικούς από κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας  Αριδαίας σε θέματα πυρόσβεσης και πυροπροστασίας.

 Η Ενημέρωση πραγματοποιήθηκε σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν από την εκτενή παρουσίαση της αποστολής και των μεθόδων παρέμβασης και  διάσωσης σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών όπως εγκλωβισμοί, σεισμοί κλπ.
 Και πληροφορήθηκαν για τον απαραίτητο εξοπλισμό που φέρουν οι πυροσβέστες με υλικό που μετέφεραν για το αυτό το σκοπό.
 Στο δεύτερο μέρος τα παιδιά είδαν στην πράξη πως είναι το εσωτερικό  ενός  πυροσβεστικού οχήματος, πως  λειτουργεί η πυροσβεστική αντλία,  τι υλικά και εργαλεία χρησιμοποιούνται σε διασώσεις.

"Ευχαριστούμε θερμά τους πυροσβέστες κ Χ.Κατσαρό  και Α. Κατερίνη  που ανταποκρίθηκαν στο αίτημά μας συμβάλλοντας με την προσφορά τους στο μέγιστο αγαθό της υγείας και της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής". 


Ο διευθυντής του Δημοτικού σχολείου Προμάχων
                            Λιούγκας Γεώργιος
















ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...