Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ



Γιάννης Σηφάκης : 
Με έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας αποκαλύφθηκε η αυθαιρεσία του ανοίγματος της σήραγγας στην Βεγορίτιδα
Η πολιτεία αναλαμβάνει την αποκατάσταση της νομιμότητας  
Αναμένονται σύντομα από το Υπουργείο και οι οριστικές αποφάσεις για την προστασία της λίμνης
Με έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας αποκαλύπτεται πλήρως η αυθαιρεσία των Αντιπεριφερειαρχών Φλώρινας και Πέλλας και του Δήμου Αμυνταίου για την απαράδεκτη αφαίρεση πολύτιμου νερού από την Βεγορίτιδα με το άνοιγμα της σήραγγας Βεγορίτιδας- Άγρα.
Αύριο θα γίνει σύσκεψη των δύο Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας και Κεντρικής Μακεδονίας για οριστική απόφαση  και διαβίβαση της στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Αναμένεται η απόφαση να είναι προς την κατεύθυνση προστασίας της λίμνης και της δυνατότητας της να ανεβάσει την στάθμη της χωρίς να θίγονται νόμιμες χρήσεις. Ακόμη η άποψη τους ότι το 515,50 m απόλυτο υψόμετρο είναι το κατώτερο υψόμετρο της λίμνης και πρέπει να ανατεθεί από την Πολιτεία μελέτη για το ανώτερο υψόμετρο της.

Ακόμη αύριο έχει προγραμματιστεί συνάντηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος φορέων που επιδιώκουν την προστασία της λίμνης, του Δημάρχου Έδεσσας, του συλλόγου εργαζομένων στην ΔΕΗ Άγρα- Έδεσσαίου και άλλων εμπλεκομένων.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΣΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΓΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/5/2015

Ολοκληρώθηκαν σήμερα από τον ΕΛ.Γ.Α, όπως είχε δεσμευθεί, οι διαδικασίες αποστολής των ηλεκτρονικών αρχείων  πληρωμής αποζημιώσεων προς την τράπεζα Πειραιώς,  προκειμένου να  πιστωθούν στους  τραπεζικούς  λογαριασμούς 14.970 δικαιούχων  παραγωγών,  αποζημιώσεις συνολικού ύψους περίπου 29 εκατ. ευρώ.
Οι αποζημιώσεις αυτές, αφορούν, εκκαθαρίσεις ζημιών στη φυτική παραγωγή και κυρίως σε ελιές, οπωροφόρα δέντρα, σανοδοτικά φυτά, εσπεριδοειδή, ακτινίδια, χειμερινά κηπευτικά, βαμβάκια και καπνά  καθώς και στο ζωικό κεφάλαιο, από διάφορα ζημιογόνα αίτια για τα έτη 2014 και 2015.

Αναμενόμενη ημερομηνία καταβολής των αποζημιώσεων στους δικαιούχους η Παρασκευή 29 Μαΐου 2015.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πληρωμή οι ενδιαφερόμενοι αγρότες μπορούν να καλούν στον αριθμό 1540.

ΓΙΑΤΙ ΚΛΕΒΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΡΜΑΤΙΖΕΙΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΟΥ, ΡΕ ΦΙΛΕ;



Γειά σου φίλε,
Δεν γνωριζόμαστε, δεν είμαστε φίλοι, δεν είμαστε γνωστοί, αλλά η κοινή μας συμμετοχή στον αγώνα δρόμου, μου επιτρέπει να σε ρωτήσω, «γιατί τερματίζεις μπροστά μου ρε φίλε:».
Σε είδα που ξεκίνησες φουριόζος στην εκκίνηση και μάλιστα έλεγα μέσα μου, αυτός Ηρακλή έχει κάνει πιο πολλές προπονήσεις από σένα, έχει καλύτερη σωματοδομή. καλύτερη υδατανθράκωση. και γι αυτό φεύγει σαν σφαίρα.
Και τα έλεγα αυτό γιατί πρέπει να σου πω ότι σε όλη μου τη ζωή, έμαθα να αναγνωρίζω τις αξίες, να παραμερίζω για να περάσουν οι πιο άξιοι από μένα, όχι μόνο δρομείς αλλά και επιστήμονες, και επιχειρηματίες, και πολιτικοί, γιατί πιστεύω, ότι μια κοινωνία που δεν αναγνωρίζει τις αξίες, είναι καταδικασμένη να αφανιστεί.
Ο αγώνας προχωρούσε, κι άλλοι σαν και σένα, με προσπερνούσαν με ευκολία, εγώ ακολουθούσα το δικό μου ρυθμό, μέχρι εκεί ήμουν προπονημένος, μέχρι εκεί άξιζα να βρίσκομαι.
Και ξαφνικό σε βλέπω μπροστά μου, να αγκομαχός στην ανηφόρα, να την περπατάς με δυσκολία, εγώ συνέχιζα στο δικό μου αργό τέμπο. μέχρι που σε πέρασα.
601
Ξέρεις φίλε, είναι κινητήριος μοχλός μιας κοινωνίας η επιβράβευση της προσπάθειας, η άνοδος των άξιων, γιατί μέσα από αυτή την εξελικτική πορεία, γίνεται καλλίτερος ο λιγότερο καλός, αν γνωρίζει ότι θα επιβραβευθεί για την προσπάθεια του.
Περνώντας κι εκείνον με τη κόκκινη φανέλα, δυνάμωσε πιο πολύ η αυτοπεποίθηση μου, και συνέχισα τον αγώνα, προσπαθώντας για το καλλίτερο. Ηταν ημιμαραθώνιος θυμάμαι ο αγώνας, και στο 10,5 χιλιόμετρο κάναμε αναστροφή, και γυρίζαμε πάλι πίσω από τον ίδιο δρόμο.
Στο 15° χιλιόμετρο βλέπω μπροστά μου εκείνον το δρομέα με τη κόκκινη φανέλα, αναρωτήθηκα δεν μπορεί, άλλος θα είναι, τον προηγούμενο τον πέρασα, μα ύστερα από λίγο είδα μπροστά μου κι εσένα!
Κουρασμένος εγώ, ξεκούραστος εσύ, έλεγα να σε φτάσω να σε ρωτήσω «Πως βρέθηκες μπροστά μου ρε φίλε;», αλλά δεν σε πρόλαβα, προφανώς έκανες την αναστροφή, στο χιλιόμετρο που αποφάσισες εσύ, ελπίζοντας ότι θα πείσει στους διοργανωτές ότι δεν σε κατέγραψε ο τάπητας από λάθος του χρονομέτρη.
Οση ώρα έτρεχα πίσω σου, προσπαθώντας να καλύψω τα χιλιόμετρα που εσύ απλά είχες κλέψει, αναρωτιόμουνα τι σόι έινθρωπος μπορεί να είσαι. Πολιτικά σε κατέταξα σ εκείνους που όποιος άχρηστος πολιτικός τους τάξει ένα πενηντάρι, είναι έτοιμοι να τον ψηφίσουν, και αν τους διορίσει και το παιδί, είναι ικανοί να βγουν στο μπαλκόνι και να σκίζουν τα ρούχα τους, ότι μια ζωή ήταν «του κόμματος», και οι οποίοι στις επόμενες εκλογές είναι του άλλου κόμματος για ένα νέο πενηντάρι, σε κατέταξα δηλαδή σ εκείνη τη πολιτική σαπίλα των ψηφοφόρων που δυστυχώς καθορίζουν τις τύχες της χώρας, γιατί αυτοί αποτελούν πάντα τη σιωπηρή πλειοψηφία των πονηρών «ΟΦΑ», που σαν φελλοί επιπλέουν πάντα.
Κοινωνικά σε κατέταξα στη κοινωνική ομάδα των «κουτσαβάκηδων του καφενείου», ξέρεις εκείνων που στο καφενείο, το παίζουν άντρες και μάγκες, και η γυναίκα σούζα ντε, και έτσι και περάσουν τη πόρτα του σπιτιού «Κουταλιανοί» οι τύποι, σούζα μπροστά στη κυρά «πάλι καφενείο ήσουν αχαίρευτε;» και να η παντόφλα.
Με τις σκέψεις μου αυτές σ έφτασα, και σε πέρασα για δεύτερη φορά. Ηθελα να σε ρωτήσω «πως βρέθηκες μπροστά;», αλλά θυμήθηκα τη κουβέντα που μου έχει πει ο φίλος μου ο Γιώργος, μην παλεύεις μέσα στις λάσπες με γουρούνια, εσύ λερώνεσαι ενώ αυτά το διασκεδάζουν, κι έτσι σε προσπέρασα χωρίς να σου πω τίποτε.
Το φίλο με την κόκκινη φανέλα δεν τον έβλεπα πια.
Εσένα σε είχα πίσω μέχρι που έστριψα στη γωνιά και από εκεί και μετά σ' έχασα. Ευτυχώς εγκατέλειψε σκέφτηκα. Μέχρι το 19° χιλιόμετρο, που ξαφνικά σε είδα να τρέχεις και πάλι μπροστά μου.
Θυμήθηκα εκείνη τη στροφή που έκανε η διαδρομή, και πως αν περνούσες κάτω από τη κορδέλα που έκλεινε το στενό, γλύτωνες περίπου 700 μέτρα. Θύμωσα. Οχι με σένα, εσύ πια δεν ήσουν για μένα παρά ένα σκουπίδι, που προσπαθούσε κλέβοντας τον εαυτό του ν αποδείξει ότι αξίζει κάτι παραπάνω από το τίποτα που είναι η πραγματική του αξία.
masknb8
Ξέρεις τι κάνεις κατά βάθος φίλε;
Στο μηδενικό που άξιζες σαν άνθρωπος προσέθετες δίπλα πολλά αθλητικά μηδενικά προσπαθώντας να γίνεις αριθμός αλλά αν δεν είσαι πρώτα ΜΟΝΑΔΑ, όσα μηδενικά και να προσθέσεις πίσω, η αξία σου πάντα θα είναι ΜΗΔΕΝ.
Δεν μπορώ να θυμώσω με σένα λοιπόν.
Εκείνο που με θύμωσε και με έκανε θηρίο, ήταν η σκέψη ότι αυτό που τελικά επιχειρείς να κάνεις δεν είναι να κόψεις δρόμο, δεν είναι να κλέψεις κάποια χιλιόμετρα, και λίγες θέσεις στη κατάταξη, αυτό που επιχειρείς να κάνεις, είναι να αναγκάσεις κι εμένα να γίνω σαν τα μούτρα σου.
Στη τελευταία στροφή το σοκάκι δίπλα μου, ήταν πια πρόκληση. Σκεφτόμουν πόσο εύκολο ήταν να σε προσπεράσω, έτσι για να μη μου κάνεις τον έξυπνο. Μια ασπροκόκκινη ταινία, περνάς από κάτω κόβεις περίπου 700 μέτρα, να το ρεκόρ, περνάς και τον τύπο που σε κοροϊδεύει, σκέφτηκα.
Αυτό θες, φίλε έ;
Να γίνω όμοιος σου. να ζω με τα δικά σου κριτήρια, να ψηφίζω με τα δικά σου κριτήρια, να κοροϊδεύω, να αλλοιώνω, να διαβάλλω, να επιπλέω, αυτό θες, ε;
Η ασπροκόκκινη κορδέλα πρόκληση, δεν υπήρχε άνθρωπος δίπλα να με δει, όμως εγώ φίλε.
  • τρέχω για μένα, τρέχω για τον εαυτό μου,
  • τρέχω για να βελτιώσω και όχι να καταρρακώσω τη προσωπικότητα μου, τρέχω για να νοιώσω καλά, να νοιώσω αξία, ο χρόνος που θα κάνω είναι το μέσον για να μετράω τη προσπάθεια μου. και όχι ο φερετζές για να κρύψω πίσω του. την ανικανότητα μου.
Συνέχισα κανονικά στο δρόμο που μου δείχναμε τα βέλη.
Διακόσια μέτρα πριν τον τερματισμό, έβλεπα την αψίδα, έβλεπα και σένα να τερματίζεις με σηκωμένα χέρια πανηγυρίζοντας, αλήθεια τι πανηγύριζες; Σκέφτηκα πως αύριο θα είσαι στους δρόμους γιατί σε κλέβει το κράτος γιατί σε κλέβει η ΔΕΗ, γιατί σε κλέβει ο χασάπης, ίσως να διαδηλώνεις ζητώντας κοινωνική δικαιοσύνη.
Αρκεί φυσικά αυτή η δικαιοσύνη να μη θίγει τις δικές σου παρανομίες.
10-keep-it-simple-stupid-kiss
Τερμάτισα σκασμένος στα γέλια παρασυρμένος από τις σκέψεις μου, σ έβλεπα ακόμα και διευθυντή πολιτικού γραφείου Υπουργού, με κρεμασμένο στο τοίχο πίσω από το γραφείο σου το μετάλλιο του αγώνα, σαν προσόν διορισμού σου, περήφανος για τον πλαστό σου χρόνο.
Πιο μπροστά από σένα είχε τερματίσει ο τύπος με την ασπροκόκκινη φανέλα, τον υποδέχτηκε ένας φίλος του, καθώς περνούσα δίπλα τους τον άκουσα να του λέει «είδες που στο έλεγα μαλάκα, αυτό το χαπάκι κάνει θαύματα».
Αλλου είδους κλοπή αυτή, μα η φιλοσοφία ίδια. Και η απάντηση ίδια.
Κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας, μέχρι που πιστεύουμε ότι είμαστε αξίες, με θράσος επιβάλλουμε στους άλλους τον τρόπο που λειτουργούμε, σαν καρκίνος, καταστρέφουμε τα υγιή κύτταρα, και όταν όλο το σώμα θα έχει σαπίσει, εμείς σαν εμπνευστές αυτού του φαινομένου θα είμαστε κυρίαρχοι της σαπίλας, βασιλιάδες της λάσπης, αυτοκράτορες της αναξιοκρατίας.
Σ αυτή την απάντηση δεν μπορεί παρά να ταιριάζει αυτή η ερώτηση: Γιατί τερματίζεις μπροστά μου, κλέβοντας δρόμο, ρε μαλάκα;;;
  ~ Ηρακλής Σωτηράκης
Υ.Γ. Δεν ελπίζω στην ευαισθητοποίηση αυτών που κλέβουν, στοχεύω απλά στην προστασία των υπολοίπων, για να μην τους μοιάσουν.
new-crowd-54-2001
_________
  Πηγή: runningnews.gr

ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ...

think
Κάθε φορά που κοιτάς τον καθρέφτη, μάθε να κοιτάς στα μάτια τον εαυτό σου. Μην αποφεύγεις αυτό το βλέμμα, είναι το βλέμμα της ευθύνης. Της ευθύνης για αυτό που είσαι, αυτό που έγινες...
Ναι, εσύ έχεις την ευθύνη. Όχι για τη σάρκα σου, αλλά για το βλέμμα των ματιών σου,την καθαρότητά τους, τον τρόπο που κοιτάζεις. «Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής» , πόσο χιλιοειπωμένη φράση! Κι όμως , απόλυτα ορθή. Κατά συνέπεια, η αντανάκλαση των ματιών σου στον καθρέφτη, είναι η πιο χειροπιαστή έκφραση της εικόνας που έχεις για εσένα, για την ψυχή σου...
Και πιο είναι ,τελικά, το χειρότερο συναίσθημα που μπορείς να αναγνωρίσεις κοιτώντας βαθιά μέσα στα μάτια σου; Ο χειρότερος αντικατοπτρισμός είναι αυτός της αυτολύπησης... Άσχημη αίσθηση, σε κάνει να μουδιάζεις όταν το συνειδητοποιείς. Και τότε αναρωτιέσαι τι έφταιξε, για ποιο λόγο έφτασες να σκέφτεσαι ότι είσαι ένα πλάσμα βουτηγμένο στη θλίψη, που έχει βιώσει τη ζωή από την άσχημη και σκοτεινή πλευρά της. Αναρωτιέσαι γιατί μετατράπηκες σε σκιά του εαυτού σου και έρμαιο των εξωτερικών παραγόντων που περικλύουν τη ζωή σου. Ξέρεις το λόγο κατά βάθος...

Απαρνήθηκες την ευθύνη, «θυματοποιώντας» τον εαυτό σου  σε κάθε δυσκολία που ερχόταν στο δρόμο σου. Και  έτσι , προσπαθώντας απελπισμένα να αποτινάξεις την ευθύνη από εσένα, τοποθέτησες σταδιακά τον εαυτό σου σε μια μόνιμα αδύναμη θέση.Τώρα που βλέπεις καθαρά την αιτία, μάθε λοιπόν να παίρνεις την ευθύνη. Για όλα. Ήταν επιλογές σου άλλωστε. Άλλες σωστές, άλλες ανούσιες,επιπόλαιες,λανθασμένες. Ό,τι κι αν σου συνέβη , άμεσα ή έμμεσα εσύ το επέλεξες.
Μη θρηνείς τα λάθη σου-δεν οδηγεί πουθενά , παρά μόνο αναγνώρισέ τα. Μην επιρρίπτεις πουθενά αλλού τις ευθύνες  παρά μόνο σε εσένα, τους άλλους δεν μπορείς να τους ελέγξεις, αυτό δεν είναι το δικό σου το κομμάτι. Μόνο τα δικά σου λάθη να σε αφορούν... Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις που πραγματικά είσαι απόλυτα αναίτιος για κάτι που βιώνεις, στο τέλος η ευθύνη για την μετέπειτα κατάστασή σου είναι μόνο δική σου. Όπως είπε και ο σπουδαίος  διανοητής του 20ου αιώνα Βίκτωρ Φρανκλ  "Η τελευταία από τις ανθρώπινες ελευθερίες είναι να επιλέξεις τη στάση σου στις συνθήκες που παρουσιάζονται κάθε φορά" . Συνεπώς, κάθε στιγμή, σε κάθε σου απόφαση , ήσουν ελεύθερος να διαλέξεις μεταξύ δύναμης και «θυματοποίησης».
Να παίρνεις την ευθύνη της ζωής σου , να μην της δίνεις το χρώμα των εξωτερικών παραγόντων που την περιτριγυρίζουν.  Δεν είσαι το άβουλο θύμα που σε βολεύει να πιστεύεις, αλλά ο θύτης που καταδικάζει την ψυχή του σε δυστυχία. Και είναι ιδιαίτερα ελκυστική η ιδέα του θύματος, το ξέρεις... Έτσι δεν χρειάζεται να αλλάξεις κάτι σε εσένα, πάντα το φταίξιμο για την κατάστασή σου θα βρίσκεται κάπου αλλού. Δελεαστικό σίγουρα, αλλά επιβάλλεται να το αφήσεις στην άκρη και αυτό επιτυγχάνεται μόνο τη στιγμή που αναλαμβάνεις εσύ εξ' ολοκλήρου τα ηνία...
Θυμήσου,λοιπόν, την επόμενη φορά που θα κοιτάξεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη να ψιθυρίσεις στο είδωλό σου «Παίρνω την ευθύνη για όλα και συνεχίζω». Χρέος σου είναι  θωρακίσεις τον εαυτό σου , καθώς «τα πάντα ρει» -δεν μπορείς να το αποφύγεις, είναι νόμος της φύσης. Τα λάθη έγιναν. Έγιναν-χρόνος παρελθοντικός. Τα γνώρισες, τα βίωσες, συμφιλιώθηκες μαζί τους , έμαθες όσα έπρεπε να σε διδάξουν για να προχωρήσεις στο τώρα. Δεν έχουν πλέον θέση στο παρόν σου, δεν έχουν πλέον θέση στον καθρέφτη σου ,στα μάτια σου , στην ψυχή σου....
Μαίρη Κυλάφη
__________
  ~ Πηγή: selidesanamniseon

ΤΟ ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σε μια πρόσφατη πρωινή βόλτα με το ποδήλατο στο Μαλιμπού της Καλιφόρνια, έφτασα σε μια παραλία, κάθισα σε ένα βράχο και παρακολουθούσα τους surfers. Θαύμαζα αυτούς τους θαρραλέους αθλητές που είχαν  ξυπνήσει χαράματα, υπέμεναν το παγωμένο νερό, σέρφαραν ανάμεσα στα μεγάλα κύματα ρισκάροντας ακόμη και να δεχτούν επίθεση από καρχαρίες, και όλα αυτά για χάρη μιας συναρπαστικής διαδρομής.
Μετά από περίπου 15 λεπτά, ήταν εύκολο να καταλάβεις τους surfers από το διαφορετικό στυλ και χειρισμό, καθώς και από την ικανότητα  και διάθεση τους.
Όμως αυτό που με εντυπωσίασε πραγματικά , ήταν κάτι που είχαν κοινό. Ανεξαρτήτως πόσο καλοί, πόσο έμπειροι, ή πόσο επιδέξιοι ήταν πάνω στο κύμα, το αποτέλεσμα πάντα ήταν το ίδιο: Η πτώση από τη σανίδα.
Κάποιοι διασκέδαζαν με την πτώση τους, ενώ άλλοι προσπαθούσαν απεγνωσμένα να την αποφύγουν. Και δεν μπορούσαν να θεωρηθούν όλες οι πτώσεις ως αποτυχία, αφού κάποιοι έπεφταν στο νερό μόνο όταν το κύμα ξεθύμαινε και η 'βόλτα' τους αναγκαστικά τελείωνε.
Αλλά εδώ είναι αυτό που βρήκα πιο ενδιαφέρον: Η μόνη διαφορά μεταξύ αποτυχίας και φυσιολογικής κατάληξης της βόλτας ήταν το στοιχείο της έκπληξης. Σε όλες τις περιπτώσεις, ο σέρφερ καταλήγει στο νερό. Δεν υπάρχει εναλλακτικός τρόπος για να ολοκληρωθεί μια 'βόλτα' στα κύματα.
Αυτό με έκανε να σκεφτώ: Πως θα ήταν αν ζούσαμε όλη τη ζωή μας σαν σέρφερ πάνω σε ένα κύμα;
Η απάντηση που μου ήρθε αμέσως στο μυαλό  ήταν ότι θα είχαμε εκτεθεί σε περισσότερους κινδύνους.
Η δύσκολη συζήτηση που διαρκώς αποφεύγετε με το αφεντικό σας (τον υπάλληλο  τον συνάδελφο ή τον σύζυγο) ; Θα την είχατε ήδη ξεκινήσει.
Το βιβλίο, το άρθρο ή το e-mail που σας ξυπνάει αρνητικά συναισθήματα; Θα το είχατε ξεκινήσει.
Η νέα επιχείρηση (ή το προϊόν ή στρατηγική πωλήσεων ή επένδυση) για την οποία έχετε αναλύσει κάθε σενάριο; Θα την είχατε ολοκληρώσει.
Και όταν πέφτατε- γιατί όταν κάποιος αναλαμβάνει κινδύνους κάποια στιγμή θα πέσει - θα ανεβαίνατε πάλι στη σανίδα του surf. Αυτό είναι που κάνει ο surfer.
Γιατί λοιπόν να μην ζούμε τη ζωή με αυτόν τον τρόπο; Γιατί δεν αποδεχόμαστε την πτώση - ακόμα κι αν είναι μια αποτυχία - ως μέρος της διαδρομής μας;
Επειδή φοβόμαστε να νιώσουμε.
Σκεφτείτε το: Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ο μεγαλύτερος φόβος μας είναι ότι αυτό που θα νιώσουμε θα είναι κάτι δυσάρεστο.
Τι θα συνέβαινε αν κάνατε αυτή την συνομιλία που αποφεύγετε και τελείωνε μία σχέση; Θα σας πλήγωνε.
Τι θα συνέβαινε αν ακολουθούσατε την επιχειρηματική ιδέα σας και τελικά χάνατε χρήματα; Θα αισθανόσασταν πολύ άσχημα.
Τι θα  συνέβαινε αν είχατε υποβάλει την πρόταση σας  και είχε απορριφθεί; Θα αισθανόσασταν απαίσια.
SURF_by_L0veLikeWinter
Αυτό είναι το σημαντικό: Τις περισσότερες φορές, ο φόβος μας δεν μας βοηθάει να αποφύγουμε τα συναισθήματα, αντίθετα εκτιθέμεθα βασανιστικά σε αυτά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Νιώθουμε τον πόνο της αναβλητικότητας, ή την απογοήτευση μιας βαλτωμένης σχέσης. Γνωρίζω σχέσεις και συνεργασίες που συνεχίζουν με οδυνηρό τρόπο για χρόνια, επειδή κανείς δεν είναι διατεθειμένος να μιλήσει για τον ελέφαντα στο δωμάτιο. Το να αναλαμβάνουμε ρίσκα, και να πέφτουμε, δεν είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγουμε. Είναι κάτι που μπορούμε να το καλλιεργήσουμε μέσα μας. Αλλά πώς;
Εξάσκηση
Την οποία την κάνετε αρχίζοντας να παίρνετε ρίσκα, αισθανόμενοι όπως θα καταλήξετε να αισθάνεστε, αντιλαμβάνοντας ότι δεν σας σκότωσε, και στη συνέχεια ανεβαίνοντας πάλι στη σανίδα και συνεχίζοντας να σερφάρετε.
Κάντε τη δύσκολη συζήτηση. Ακούστε χωρίς να λαμβάνετε αμυντική στάση όταν ο συνάδελφός σας επικρίνει. Ονομάστε τον ελέφαντα στο δωμάτιο. Μη φοβάστε να απορριφθείτε.
Και αισθανθείτε τα πάντα. Νιώστε τον κίνδυνο. Νιώστε την αγωνία πριν τον κίνδυνο.Κατά τη διάρκεια του κινδύνου αλλά και μετά, πάρτε μια βαθιά ανάσα και αισθανθείτε πάλι.
Θα εξοικειωθείτε με αυτά τα συναισθήματα και, είτε το πιστεύετε είτε όχι, θα αρχίσετε να τα απολαμβάνετε. Ακόμη και εκείνα που θεωρείτε ως δυσάρεστα. Επειδή το να αισθάνεσαι,  είναι αυτό που υπενθυμίζει ότι είσαι ζωντανός.
Θυμάστε πως αισθάνεστε όταν έχετε κάνει ή πει κάτι περίεργο ή λάθος; Την αμηχανία που αισθάνεστε; Την επόμενη φορά που θα συμβεί, σταματήσετε για μια στιγμή για να το αισθανθείτε πραγματικά. Όταν το κάνετε, θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν είναι τόσο άσχημα.
Σύντομα, δεν θα φοβάστε αυτά τα συναισθήματα  Θα συνεχίζετε σαν τους θαρραλέους surfers νωρίς το πρωί. Θα ξυπνάτε από το χάραμα και θα βουτάτε σε δύσκολες συνομιλίες και δύσκολες προτάσεις. Θα αναλαμβάνετε τους κινδύνους που παλιότερα φοβόσασταν. Και θα πέφτετε, και  κάποιες φορές θα έχετε αποτύχει.
Στη συνέχεια, θα σηκώνεστε και θα προσπαθείτε ξανά.
________ _ _ _
userpic-327-100x100
  του Peter Bregman, στρατηγικός σύμβουλος σε Διευθύνοντες Συμβούλους και τα ηγετικά στελέχη τους Το τελευταίο του βιβλίο είναι : "18 Minutes: Find Your Focus, Master Distraction, and Get the Right Things Done."

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ - ΠΕΛΛΑΣ ΜΕ ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ



Σύσκεψη στην Έδεσσα για τις αποζημιώσεις από παγετό στους παραγωγούς Ημαθίας και Πέλλας

«Να αποζημιωθούν οι παραγωγοί που επλήγησαν» δήλωσαν οι κ.κ. Αντιπεριφερειάρχες Ημαθίας & Πέλλας

Ευρεία σύσκεψη με πρωτοβουλία των κ.κ. Αντιπεριφερειαρχών Ημαθίας και Πέλλας Κωνσταντίνου Καλαϊτζίδη και Θεόδωρου Θεοδωρίδη και τη συμμετοχή εκπροσώπων ομάδων παραγωγών και αγροτικών οργανώσεων Ημαθίας – Πέλλας πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου στην Έδεσσα. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Αγροτικής Οικονομίας κα. Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Τρύφων Τσαντάκης, εκπρόσωποι των ομάδων παραγωγών και αγροτικών οργανώσεων από τις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας και Πέλλας, στελέχη της ΔΑΟΚ Πέλλας και συνεργάτες των κ. Αντιπεριφερειαρχών.

 Αρχικά, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ανέφερε ότι τα προβλήματα των αγροτών στην Ημαθία και στην Πέλλα είναι κοινά, προεξέχοντος του ζητήματος των αποζημιώσεων από τις ζημιές στις παραγωγές λόγω παγετού στις δενδρώδεις καλλιέργειες. Ο κ. Θεοδωρίδης τόνισε ότι βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία και επικοινωνία με τον κ. Καλαϊτζίδη ώστε από κοινού να αντιμετωπιστούν τα θέματα του αγροτικού κόσμου. Αμφότεροι ευχαρίστησαν τους εκπροσώπους των παραγωγών που είναι παρόντες στις συνεδριάσεις, παραθέτουν τα προβλήματά τους και μεταφέρουν τις αγωνίες τους ώστε οι κινήσεις που γίνονται να είναι μεθοδικές και συντονισμένες.

Στην σύντομη δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κώστας Καλαϊτζίδης ανέφερε με τη σειρά του ότι υπάρχει πλήρης εναρμόνιση προτάσεων και κινήσεων των δύο Αντιπεριφερειαρχών, γεγονός που πηγάζει από τα κοινά προβλήματα που παρουσιάζονται σε Ημαθία και Πέλλα. Ο κ. Καλαϊτζίδης επανέλαβε την πρόθεση των δύο ανδρών να συνεργαστούν με τις ομάδες παραγωγών αποτελεσματικά ώστε να προκύψουν οι επιθυμητές λύσεις, ειδικά στο θέμα των αποζημιώσεων, χωρίς αποκλεισμούς και με δίκαιη μεταχείριση. Ακόμη, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας ανέφερε ότι έγιναν προσπάθειες για λύση του εμπάργκο των ελληνικών προϊόντων από τη Ρωσία, όμως δεν προχώρησε η επικείμενη συμφωνία και αναμένεται νέα κρούση για το θέμα.



Οι παραγωγοί από την πλευρά τους αφού ευχαρίστησαν τον κ. Καλαϊτζίδη και τον κ. Θεοδωρίδη για τις πρωτοβουλίες τους και το ειλικρινές ενδιαφέρον που δείχνουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ανέφεραν, ότι αίτημά τους είναι η άμεση αποζημίωση λόγω των καταστροφών από τον παγετό που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους. Το πρόβλημα, όπως ανέφεραν και στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πέλλας, εντοπίζεται σε όλες τις δενδρώδεις καλλιέργειες και εκτείνεται στην ευρύτερη περιοχή των δύο περιφερειακών ενοτήτων. Επίσης, ανέφεραν ότι όλοι οι αγρότες και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί ανταποκρίνονται με μεγάλη δυσκολία στις υποχρεώσεις τους όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές και, ως εκ τούτου είναι απόλυτα δίκαιο το αίτημά τους για αποζημιώσεις. Άλλωστε, εκκρεμούν οι αποζημιώσεις και του 2013 γεγονός που έχει συρρικνώσει το πενιχρό εισόδημά τους. Βέβαια έγινε αναφορά και σε άλλα θέματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και επισήμαναν την ανάγκη να βελτιωθεί το θεσμικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ για τη διευκόλυνση και των υπηρεσιών και των αγροτών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης υπογράμμισε ότι τα στελέχη των υπηρεσιών έχουν καταγράψει τις ζημίες στις δενδρώδεις καλλιέργειες ενώ υπάρχει κινητοποίηση προς την ίδια κατεύθυνση και από το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας. Για το λόγο αυτό θα γίνει παρέμβαση σε συνεργασία με τον κ. Καλαϊτζίδη με επιστολή στον κύριο Πρωθυπουργό ώστε να ενημερωθεί και να δώσει λύση στο θέμα.

Επιπλέον, ο κ. Θεοδωρίδης επισήμανε ότι η Ημαθία και η Πέλλα θα διεκδικήσουν με όλα τα μέσα και θα εξαντλήσουν κάθε περιθώριο για την άμεση προώθηση της διαδικασίας αποζημιώσεων των παραγωγών, ειδάλλως δεν αποκλείεται να κορυφωθεί η αγανάκτηση των αγροτών ακόμη και με κινητοποιήσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Προϊσταμένη του ΕΛΓΑ στη Βέροια κα. Μαρία Παππά η οποία τον ενημέρωσε ότι κλιμάκια του ΕΛΓΑ πραγματοποιούν ελέγχους σε καλλιέργειες αλλά χωρίς κάποιο χειροπιαστό στοιχείο σχετικά με τα ευρήματα των ελέγχων.


Οι κ.κ. Αντιπεριφερειάρχες Ημαθίας και Πέλλας απευθύνουν κάλεσμα στους Βουλευτές Ημαθίας – Πέλλας, σε όλες τις ομάδες παραγωγών και αγροτικών συνεταιρισμών των δύο περιοχών για μαζική συγκέντρωση στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Βέροια την Τρίτη, στις 10 το πρωϊ για συνάντηση με τα στελέχη του οργανισμού και άμεση δρομολόγηση προς επίλυση των θεμάτων που αφορούν τις αποζημιώσεις των παραγωγών.

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ FIFA ΑΠΟ ΤΟ FBI ΜΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΚΒΙΑΣΜΟ, ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ ΚΑΙ ΞΕΠΛΥΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

Σοκ στο ποδόσφαιρο: Συλλήψεις 6 μελών της FIFA από το FBI στη Ζυρίχη [εικόνες & βίντεο]
Το FBI σε συνεργασία με την Αστυνομία της Ελβετίας προχώρησε σε έξι συλλήψεις υψηλόβαθμων στελεχών της FIFA στη Ζυρίχη. Οι κατηγορίες αφορούν εκβιασμό, δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση των «New York Times» σε αστυνομική επιχείρηση (10 άτομα με πολιτικά) που έγινε τα ξημερώματα της Τετάρτης στο ξενοδοχείο «Baur au Lac» της Ζυρίχης όπου είχαν καταλύσει τα μέλη της FIFA για το ετήσιο συνέδριό, συνελήφθησαν πολλά υψηλόβαθμα στελέχη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (νυν και πρώην) με τις «βαριές» κατηγορίες του εκβιασμού, της δωροδοκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Οι αστυνομικοί πήραν τα κλειδιά των δωματίων από τη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου και αιφνιδίασαν τα στελέχη της FIFA, εισβάλλοντας στα δωμάτιά τους προκειμένου να προχωρήσουν σε συλλήψεις. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι έρευνες θα συνεχιστούν, ενώ θα γίνει προσπάθεια προκειμένου να παρακαμφθούν κωλύματα του ελβετικού νόμου, ώστε να εκδοθούν οι συλληφθέντες στις ΗΠΑ.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στον Σεπ Μπλάτερ ενόψει των προσεχών εκλογών για την προεδρία της FIFA, όπου και θα διεκδικήσει για τη 5η φορά την προεδρία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.
Στην παρακάτω φωτογραφία ο ρεπόρτερ των NYT έχει αποθανατίσει τα μέλη της αστυνομίας της Ελβετίας που παίρνουν κλειδιά από τα δωμάτια των μελών της FIFA.
Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», θα γίνουν έως και 12 συλλήψεις κορυφαίων παραγόντων, ενώ αναμένεται να υπάρξει και έφοδος στα κεντρικά γραφεία της FIFA στη Ζυρίχη. Στελέχη από τις 209 ομοσπονδίες-μέλη που αποτελούν τη FIFA έχουν μεταβεί στη Ζυρίχη για το ετήσιο συνέδριο, όπου και θα λάβει χώρα η εκλογή του νέο προέδρου. με τον Ζεπ Μπλάτερ να αναμένεται να εκλεγεί για 5η συναπτή θητεία την προεδρία της οργάνωσης.
Ωστόσο, τελικά έγιναν 6 συλλήψεις.
Οι κατηγορίες σε βάρος των συλληφθέντων, που αναμένεται να ανακοινωθούν στο Μπρούκλιν των ΗΠΑ μέσα στις επόμενες ημέρες ή και ώρες, αφορούν σκάνδαλα διαφθοράς που συνδέονται με τις αναθέσεις Μουντιάλ, αλλά και διαφημιστικές συμφωνίες.
Η FIFA προκάλεσε την έκπληξη του ποδοσφαιρικού κόσμου το 2010, όταν αποφάσισε να αναθέσει το Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία και του 2022 στο Κατάρ. Πολλά μέλη της εκτελεστικής επιτροπής που συμμετείχαν στην επίμαχη ψηφοφορία έχουν έκτοτε παραιτηθεί ή απομακρυνθεί.
Και από τότε ξεκίνησε η μεγάλη επιχείρηση του FBI με έρευνα ετών και φτάσαμε στο σημείο των συλλήψεων, όπου αναμένεται να φτάσει στον αριθμό των 14 με τον Μπλάτερ εκτός λίστας.
Εδώ δείτε φωτογραφίες από την έξοδο των μελών της FIFA που συνελήφθησαν σήμερα.
Η ανακοίνωση της ελβετικής εισαγγελίας
«Έξι συλλήψεις παραγόντων ποδοσφαίρου πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Ζυρίχη, από την αστυνομία του καντονιού της Ζυρίχης. Το εισαγγελικό γραφείο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης μετά από παραγγελία των αμερικανικών αρχών. Η εισαγγελία της ανατολικής περιφέρειας της Νέας Υόρκης ερευνά τα συγκεκριμένα άτομα με την υποψία της δωροληψίας και χρηματισμού μεταξύ των αρχών του '90 και σήμερα.
Οι ύποπτοι δωροδοκίας -εκπρόσωποι αθλητικών media και αθλητικών εταιριών πρώωθησης- φέρονται να έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις πληρωμής προς τους ποδοσφαιρικούς παράγοντες - αξιωματούχους της FIFA και άλλων θυγατρικών της FIFA, συνολικού ύψπους 100.000.000 δολαρίων ΗΠΑ. Ως αντάλλαγμα, φέρονται να αποδέχθηκαν δικαιώματα τηλεοπτικά, μάρκετινγκ και χορηγίες σχετικά με ποδοσφαιρικά τουρνουά στη Λατινική Αμερική. Σύμφωνα με την αμερικανική παραγγελία, αυτά τα εγκλήματα συμφωνήθηκαν και προετοιμάστηκαν στις ΗΠΑ και οι πληρωμές πραγματοποιήθηκαν μέσω αμερικανικών τραπεζών».
Στην ελβετική πόλη βρίσκεται και η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Γιώργο Γκιρτζίκη.
Λίγο μετά τις 10:00 το πρωί το BBC δημοσιοποίησε τέσσερα ονόματα συλληφθέντων: Εντουάρντο Λι, Χοσέ Μαρία Μαρίν, Τζέφρεϊ Γούεμπ, Ευγένιο Φιγουερέδο.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

Η "ΑΚΤΙΝΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ" - ΤΟ ΝΕΟ ΥΠΕΡΟΠΛΟ ΤΩΝ ΗΠΑ

Η «ακτίνα του θανάτου» -Το νέο υπερόπλο των ΗΠΑ [εικόνες]
Ο «Πόλεμος των Άστρων» ίσως δεν αργήσει να γίνει πραγματικότητα στον πλανήτη μας.
Και αυτό γιατί οι ΗΠΑ έκαναν ένα σημαντικό βήμα για να αποκτήσουν ένα αερομεταφερόμενο υπερόπλο λέιζερ, το οποίο εκτοξεύει από ψηλά «ακτίνες θανάτου» που καταστρέφουν με τρομερή ακρίβεια τον επίγειο ή εναέριο στόχο τους.
Η Υπηρεσία Προωθημένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA) του στρατού των ΗΠΑ, αυτή που πριν από δεκαετίες έθεσε τα θεμέλια του ίντερνετ, ανακοίνωσε ότι οι εργαστηριακές δοκιμές του νέου όπλου ακτίνων στέφθηκαν με επιτυχία, αποκαλύπτοντας τη «χωρίς προηγούμενο ισχύ» του συστήματος λέιζερ.
Το οπλικό σύστημα θα δοκιμαστεί πλέον φέτος το καλοκαίρι σε πραγματικές συνθήκες στο Νέο Μεξικό, εναντίον κινούμενων επίγειων ή εναέριων στόχων (πυραύλων, βλημάτων πυροβολικού, οχημάτων κ.ά.), με τελικό στόχο κάποια στιγμή να ενσωματωθεί σε πολεμικά αεροσκάφη, δορυφόρους, drones ή οτιδήποτε άλλο πετάει.
Το ερευνητικό πρόγραμμα με το ελληνίζον ακρωνύμιο HΕLLADS (High-Energy Liquid Laser Area System), που αναπτύχθηκε από την εταιρεία General Atomics, σε συνεργασία με την DARPA, αποσκοπούσε στη δημιουργία ενός λέιζερ 150 κιλοβάτ, αρκετά μικρού για να τοποθετηθεί πάνω σε ένα ιπτάμενο σκάφος.
Σύμφωνα με την DARPA, το οπλικό σύστημα είναι δέκα φορές μικρότερο και ελαφρύτερο από τα σημερινά λέιζερ ίδιας ισχύος. Η μυστικοπαθής υπηρεσία έκανε λόγο για σημαντικές τεχνικές δυσκολίες που έπρεπε να υπερπηδηθούν, αλλά τελικά είναι γεγονός ένα νέου τύπου λέιζερ στερεάς κατάστασης «με ισχύ και ποιότητα ακτίνας άνευ προηγουμένου για το μέγεθός του».
Μεταξύ άλλων, η «ακτίνα θανάτου» θα χρησιμοποιηθεί και από το έδαφος για να καταστρέφει μικρά εχθρικά ιπτάμενα σκάφη (drones). Επίσης, αναμένεται να αξιοποιηθεί σε μελλοντικούς βομβαρδισμούς, στους οποίους χρειάζεται στόχευση μεγάλης ακρίβειας και ελαχιστοποίηση του κινδύνου παράπλευρων απωλειών.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/

ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

Πότε θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι – Oι ημερομηνίες για όλα τα ταμεία
Οπως και τους τελευταίους μήνες έτσι και τώρα γίνεται αγώνας δρόμου για να πληρωθούν οι συνταξιούχοι.
Συνολικά για τους 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους απαιτούνται κάθε μήνα 2,3 δισ.ευρώ και όπως αναφέρουν και τα «Νέα» τις επόμενες ημέρες θα γίνουν και οι πληρωμές των συντάξεων.
Αναλυτικά:
Πέμπτη 28 Μαΐου: Συντάξεις ΙΚΑ, συντάξεις παλαιών συνταξιούχων Δημοσίου
Παρασκευή 29 Μαΐου: Συντάξεις ΤΑΠ – ΟΤΕ, συντάξεις ΝΑΤ
Δευτέρα 1η Ιουνίου: Συντάξεις ΟΓΑ, συντάξεις ΟΑΕΕ
Τετάρτη 10 Ιουνίου: Συντάξεις νέων συνταξιούχων Δημοσίου

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


Ο Δήμος Αλμωπίας ανακοινώνει ότι
με δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών
παρατείνεται μέχρι την 26/06/2015 η υποβολή αιτήσεων για ρύθμιση των οφειλών, 
σύμφωνα με τον 4321/2015,
με δυνατότητα απαλλαγής  των προσαυξήσεων έως και 100%.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο Ταμείο του Δήμου.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Ε.Δ
Τσιμτσιρίδης Γεώργιος

Αντιδήμαρχος

"ΧΩΡΟΙ-ΣΥΜΒΟΛΑ-ΜΝΗΜΕΣ" - ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗ ΣΚΥΔΡΑ ΑΠΟ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ



Ομαδική εικαστική έκθεση “Χώροι-Σύμβολα-Μνήμες» στο Δήμο Σκύδρας

Ένα μοναδικό εικαστικό γεγονός με μοναδικά και πρωτότυπα έργα για την Σκύδρα και την περιοχή της από τοπικούς καλλιτέχνες

Ένα μοναδικό εικαστικό γεγονός παρουσιάζεται τις ημέρες αυτές στο Δήμο Σκύδρας. Πρόκειται για την Ομαδική Εικαστική Έκθεση «Χώροι-Σύμβολα-Μνήμες», με συνδιοργανωτές το Δήμο Σκύδρας, το Εργαστήριο Art House, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας, το Γενικό Λύκειο Σκύδρας και πολλούς άλλους φορείς και καλλιτέχνες από την περιοχή που συμμετέχουν στην έκθεση.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται έργα ζωγραφικά, φωτογραφίες, χαρακτικά, κατασκευές, εγκαταστάσεις κ.ά. από καλλιτέχνες του Δήμου Σκύδρας και μαθητές του Εργαστηρίου ζωγραφικής και τεχνών Art House του Κώστα Γκέλου. Με έργα συμμετέχουν επίσης πολλά Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Σκύδρας, η Δημοτική Βιβλιοθήκη, το ΚΑΠΗ, οι χορευτικοί σύλλογοι της Σκύδρας και πολλοί άλλοι δημότες που συμβάλλουν με φωτογραφίες ή αντικείμενα από την ιστορία και καθημερινότητα της περιοχής.  

Όπως αναφέρει η Δήμαρχος Σκύδρας κα. Κατερίνα Ιγνατιάδου η ομαδική εικαστική έκθεση «Σκύδρα: Χώροι-Σύμβολα-Μνήμες», με τα δικά της καλλιτεχνικά στοιχεία και τη δική της δύναμη, όπου το παρόν ζωντανεύει το παρελθόν, χαράσσει το δικό του δρόμο που είναι η βάση και η αφετηρία του μέλλοντος.



Ο χώρος που επιλέχθηκε για να στεγάσει την έκθεση, η Αποθήκη της Ένωσης, έχει τη δική του ιστορία και συμβάλλει στο τελικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Η άλλοτε Αποθήκη της Ένωσης, διαμορφώθηκε κατάλληλα και σηματοδοτεί την σταδιακή μετάλλαξη της Σκύδρας από το μικρό ιστορικό Βέρτικοπ (ο ιστορικός Σιδηροδρομικός Σταθμός στο χώρο του οποίου βρίσκεται η Αποθήκη) σε ένα σύγχρονο αστικό κέντρο με πλούσια εμπορική, πολιτιστική και κοινωνική δραστηριότητα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, καλεί όλους τους φιλότεχνους πολίτες της Πέλλας και της ευρύτερης περιοχής να επισκεφτούν το Δήμο Σκύδρας και την Ομαδική Εικαστική Έκθεση, ταξιδεύοντας στην ιστορία και στον πολιτισμό της περιοχής, μέσα από τα μοναδικά και πολύ αξιόλογα καλλιτεχνικά έργα της έκθεσης.

Η έκθεση λειτουργεί στην Αποθήκη της Ένωσης (δίπλα από το πάρκινγκ ΟΣΕ Σκύδρας) κάθε απόγευμα 5.30-10.00μ.μ. καθώς και πρωινά Παρασκευής και Κυριακής (11.00-14.00). Περίοδος λειτουργίας: 9 Μαΐου έως και 12 Ιουνίου 2015.


ΤΟ ORIENTEERING ΣΤΗΝ ΑΛΜΩΠΙΑ



Το orienteering στην Αλμωπία
Το orienteering είναι ένα νέο στην Ελλάδα άθλημα, στο οποίο όσοι ασχοληθούν, καλούνται να εντοπίσουν συγκεκριμένα σημεία σε όμορφες γεωγραφικές περιοχές, μέσω ειδικά σχεδιασμένων χαρτών. Μπορεί να περιγραφεί σαν δράση με τρεις όψεις, την σωματική, την ψυχολογική και την διανοητική. Η αυτογνωσία (να γνωρίζει τα σωματικά και ψυχικά του αποθέματα) και η τεχνική (να αποκωδικοποιήσει τις λεπτομέρειες του χάρτη και του εδάφους) είναι βασικά για να ικανοποιηθεί ο καθένας από τον αγώνα. Σε κάθε αγώνα υπάρχουν πολλές διαφορετικές διαδρομές, έτσι ώστε όλοι οι συμμετέχοντες να μπορούν να διαλέξουν μία διαδρομή που να ταιριάζει στις ικανότητες, στην εμπειρία, στα ενδιαφέροντα, στην ηλικία τους.
Η Αλμωπία, από την πρώτη στιγμή που οργανώθηκε το αγώνισμα στην Ελλάδα, πρωταγωνιστεί. Φιλοξενεί το 70% των δράσεων πανελλαδικά, και εδώ ζουν 40 περίπου αθλητές όταν σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχουν λιγότεροι από 20.


Αυτό τον Μάιο φιλοξένησε δύο μεγάλα αγωνιστικά γεγονότα. Στις 9 Μαΐου στο Γαρέφι διεξήχθει  ο τελικός του 4ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Προσανατολισμού Εφήβων-Νεανίδων, και στις 12 Μαΐου στην Αριδαία το Πρωτάθλημα Προσανατολισμού Γυμνασίων Νομού Πέλλας (ο πρώτος αγώνας ομάδων στην Ελλάδα), όπου 7 σχολεία της περιοχής έφτιαξαν τις ομάδες τους, και τα παιδιά δεν αγωνίστηκαν για τον εαυτό τους αλλά για το σχολείο τους.
Τα αποτελέσματα των αγώνων αυτών ήταν:
4ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Προσανατολισμού: κατηγορία Νεανίδων
1η θέση: Χατζή Ειρήνη (Γυμνάσιο Προμάχων)
2η θέση: Βαρελά Θεοδώρα (Γυμνάσιο Προμάχων)
3η θέση: Μπάτση Ευαγγελία (Γυμνάσιο Προμάχων)
4ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Προσανατολισμού: κατηγορία Εφήβων
1η θέση: Παπατάσος Ειρηναίος ( Γυμνάσιο Προμάχων)
2η θέση: Καρασαββίδης Αλκιβιάδης (2ο Γυμνάσιο Αριδαίας)
3η θέση: Παπατάσος Θωμάς (Γυμνάσιο Προμάχων)
Για την πρόκρισή τους στον τελικό αγωνίστηκαν συνολικά 94 έφηβοι και νεανίδες (60 από Νομό Πέλλας, 16 από Αθήνα, 14 από την υπόλοιπη Αττική, 1 από Θεσσαλονίκη, 2 από Πτολεμαΐδα και 1 από Αλεξανδρούπολη)

Πρωτάθλημα Προσανατολισμού Γυμνασίων Νομού Πέλλας
1η θέση: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝ
2η θέση: 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
3η θέση:1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ

Την Παρασκευή 5 Ιουνίου (το απόγευμα), από το Γυμνάσιο Εξαπλατάνου, θα διεξαχθεί ο τελευταίος αγώνας του 4ου Πρωταθλήματος Προσανατολισμού Νομού Πέλλας (όπου θα κριθούν αρκετά μετάλλια, αλλά και θα αγωνιστούν σκληρά αρκετοί ενήλικοι αφού αυτός είναι ο τελευταίος αγώνας πρόκρισης για τον τελικό του 4ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Προσανατολισμού ενηλίκων, που θα γίνει στις 21 Ιουνίου στα Γρεβενά).

Την Κυριακή 7 Ιουνίου στο Ξενιτίδειο Πολιτιστικό Κέντρο, στην Αριδαία, θα γίνει η απονομή των μεταλλίων του τοπικού Πρωταθλήματος και  του Πανελλήνιου Εφήβων-Νεανίδων, απολογισμός της χρονιάς που πέρασε, και συζήτηση για τα μελλοντικά πλάνα στην Αλμωπία και στην Ελλάδα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΗΦΑΚΗΣ: ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Οι αγρότες διεκδίκησαν και πέτυχαν …. φορολογικές ελαφρύνσεις και διευκολύνσεις!

Γιάννης Σηφάκης:
Σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις των αγροτών από την κυβέρνηση
 Ψηφίστηκε η τροπολογία στη Βουλή
 Με τον μνημονιακό νόμο φορολογίας εισοδήματος Ν.4172/2013 που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ οι αγροτικές επιδοτήσεις καθώς και οι πάσης φύσεως αποζημιώσεις ( πχ ΕΛΓΑ) προσμετρούνται στο φορολογητέο αγροτικό εισόδημα και φορολογούνται με συντελεστή 13%από το πρώτο ευρώ. Για παράδειγμα, παραγωγός που έλαβε για το 2014 επιδοτήσεις ύψους 12.000 ευρώ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία θα φορολογηθεί για αυτές με 1560 ευρώ. Επίσης, αν υποθέσουμε ότι ο ίδιος παραγωγός έλαβε και από τον ΕΛΓΑ αποζημίωση ( λόγω φυσικών καταστροφών) ύψους 10.000,00 € θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο 1300 ευρώ. Δηλαδή ο παραγωγός του παραδείγματος μόνο για επιδοτήσεις και την αποζημίωση του ΕΛΓΑ θα πληρώσει φόρο 2860 ευρώ.
Αντίθετα με την τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε στη Βουλή  στο φορολογητέο αγροτικό εισόδημα δεν υπολογίζονται το σύνολο των αποζημιώσεων και ακόμη το τμήμα των επιδοτήσεων ως 12.000 ευρώ. Δηλαδή οι επιδοτήσεις ως 12.000 ευρώ είναι αφορολόγητες και το 100% των αποζημιώσεων είναι αφορολόγητο.  Οπότε ο παραγωγός του παραδείγματος δεν θα πληρώσει καθόλου φόρο για τις επιδοτήσεις και την αποζημίωση του ΕΛΓΑ.
Επισημαίνεται ότι, με την τροπολογία που ψηφίστηκε, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αγροτών εξαιρείται από την φορολόγηση των επιδοτήσεων που λαμβάνουν αφού με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ το 95% των αγροτών λαμβάνουν επιδοτήσεις κάτω από 12.000 ευρώ.
Επιπλέον με την τροπολογία μειώθηκε η προκαταβολή του φόρου που θα πληρώσουν οι αγρότες για τα εισοδήματα του 2014 στο μισό. Δηλαδή από 55% σε 27%.
Αναμένεται με την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου ο καθορισμός του αφορολόγητου ορίου.  

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...