Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

ΓΟΝΥΠΕΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ



Γονατίζοντας μπροστά του θέλησε να ευχαριστήσει τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, μητέρα, το παιδί της οποίας θα μεταφερθεί μετά από εντολή του υπουργείου, στο εξωτερικό για νοσηλεία.
   Πρόκειται για τη μητέρα της μόλις 1,5 έτους Ραφαέλας η οποία  νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης καθώς παρουσίασε λοίμωξη μετά από επέμβαση για κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που υπέστη σε τροχαίο. Η εντολή είναι να μεταφερθεί το παιδί  στο ''Helios Clinic'' της Γερμανίας, 
  Η κ. Αντιγόνη Γάτου δήλωσε ότι ο υπουργός Υγείας επενέβη τέσσερις φορές για να επιτευχθεί η διασυνοριακή μεταφορά του μωρού, ενώ πλήρωσε και για τη ναύλωση του αεροσκάφους. Το μόνο που μένει είναι  η έγκριση του υπουργείου Υγείας της Γερμανίας. 
  Το περιστατικό συνέβη το πρωί στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο κατά την επίσκεψη του υπουργού. 

ΣΕ ΚΩΜΑ 16ΧΡΟΝΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ



Σε κώμα έπεσε 16χρονος στην Κρήτη μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Ο 16χρονος συμμετείχε σε γλέντι αποχαιρετισμού φίλου του που έφευγε φαντάρος.

    Σύμφωνα με το cretalive.gr, οι γονείς του 16χρονου αντιλήφθηκαν τι συνέβαινε, το πρωί, όταν πήγαν να τον ξυπνήσουν αλλά δεν αντιδρούσε. Το βράδυ, τον είχε μεταφέρει στο σπίτι του μετά το γλέντι, η παρέα του.

   Ο νεαρός μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης όπου νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή του.

   Δικογραφία σχηματίστηκε σε βάρος των γονέων του καθώς πρόκειται για ανήλικο. 



Πηγή: www.lifo.gr

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ

Ο δρόμος έχει στερέψει εδώ και μήνες.
Στέφανος Δάνδολος
Δεν πάει παρακάτω. Ήταν σαν εκείνους τους δρόμους που συναντάς σε κάτι νεόπλουτες ερημιές. Στην αρχή εντυπωσιακός, στρωμένος ωραία, πλατύς. Μετά άρχισε να στενεύει, να γίνεται κακοτράχαλος. Ώσπου πήρε να σβήνει. Τα τελευταία ίχνη του δρόμου βλέπουν έναν ορίζοντα που δεν αποπνέει φως. Σε κείνο το σημείο, στην εσχατιά ενός δρόμου που κάποτε ήταν ταξίδι και μετά έγινε όλεθρος, στέκεται αυτή η χώρα. Στέκεται ακίνητη εδώ και μήνες, χωρίς να μπορεί να αποφασίσει. Βιώνοντας απλώς έναν θάνατο παρατεταμένο. Όχι λυτρωτικό, μια κι έξω. Μα διαρκή.
 Έναν θάνατο που τα έχει παραλύσει όλα. Την αγορά, την δημόσια ζωή, την ιδιωτική ζωή. Τις δουλειές, τα όνειρά μας, τα σχέδιά μας. Μια χώρα στέκεται ακίνητη στο τέρμα του δρόμου, και δεν πηγαίνει ούτε μπρος ούτε πίσω, απλά είναι κρυσταλλωμένη σαν άγαλμα, αδύναμη να πάρει μια απόφαση, να προβεί σε ένα τόλμημα. Και δέκα εκατομμύρια άνθρωποι στέκονται κι αυτοί ακίνητοι, περιμένοντας.
Αναρωτιέσαι, πόσο ακόμη θα κρατήσει αυτός ο θάνατος, και δεν μπορείς να χωνέψεις ότι φτάσαμε ως εδώ. Μα φτάσαμε, αυτό έχει σημασία. Φτάσαμε εδώ επειδή υπήρξαμε ένα κράτος νεόπλουτων που ξόδεψε όλα του τα λεφτά, που έφαγε κάθε δεκάρα, δανεική και κερδισμένη. Ο δρόμος έχει στερέψει και μήνες τώρα στεκόμαστε ακίνητοι. Ναι, είναι σπουδαίο το να επιμένεις σε μια διαπραγμάτευση, όταν έχεις κάτι ουσιαστικό να διαπραγματευτείς, διότι είναι προτιμότερο να χάνεις παλεύοντας απ' το να χάνεις με σκυμμένο το κεφάλι. Είναι μαγκιώρικο να πεθαίνεις σαν ήρωας. Αλλά όλα αυτά δεν έχουν πια τόση σημασία. Η ουσία είναι αλλού. Κάθε δευτερόλεπτο που περνάει στο τέλος του δρόμου είναι δανεικό κι αυτό απ' τον θάνατό μας.
 Οι δικαιολογίες, οι ωραιοποιήσεις, οι ωδές περί ελπίδας πεθαίνουν μπροστά στην αναπόφευκτη αλήθεια, στο ότι μια χώρα στέκεται στο χείλος του δρόμου και έχει δύο επιλογές. Πίσω της, καραδοκεί ένα φάντασμα. Μπροστά της βρίσκεται ένα δάσος άγνωστο, απάτητο. Τι της έχει απομείνει να κάνει; Στρέφεται πίσω και φιλιώνει με το φάντασμα. Ή: Καταφεύγει στο δάσος, ελπίζοντας πως θα σωθεί. Και οι δύο επιλογές έχουν υπέρ και κατά. Αλλά είναι οι μόνες που έχει. Το να στέκεται στο τέρμα του δρόμου εδώ και μήνες, δεν είναι επιλογή. Είναι υπεκφυγή, είναι αμηχανία, είναι άγνοια, είναι φόβος.
 Είναι κάθε άλλο παρά ΑΠΟΦΑΣΗ. Η αδυναμία αυτή δεν θριαμβεύει μόνον την πολιτική χρεοκοπία που χρόνια βιώνουμε. Μα διαλύει και οτιδήποτε υγιές είχε απομείνει στη ζωή του νεοέλληνα. Παντού βλέπεις μιαν εγκατάλειψη, μιαν ερήμωση. Να περισσεύει η κριτική, να είναι άφαντες οι ιδέες. Όπου κι αν στρέψεις το βλέμμα, στο εσωτερικό των κομμάτων, στο εσωτερικό των επιχειρήσεων, στο εσωτερικό των σπιτιών, αντικρίζεις μια συννεφιά. Κανείς δεν ξέρει τι μέλλει γενέσθαι. Κανείς δεν έχει ιδέα τι θα ξημερώσει αύριο. Κι έτσι, το πηγαίνουμε από μήνα σε μήνα. Βρήκαμε αυτή την σπουδαία λύση, τούτο το μείγμα θάρρους και μαγκιάς, να ζούμε όχι μόνο με δανεικά χρήματα, αλλά με δανεικό χρόνο.
Έχεις φτάσεις λοιπόν στο σημείο να μην μπορείς να εξηγήσεις το γιατί στεκόμαστε ακίνητοι. Μια απόφαση είναι. Η πρώτη επιλογή έχει να κάνει με αυτό που καραδοκεί πίσω μας. Μπορούμε να γυρίσουμε στην αγκαλιά του φαντάσματος. Χρήματα, κι άλλα ξένα χρήματα. Εξάλλου, αυτό κάναμε πάντα. Από τα πρώτα χρόνια του Ελληνικού Κράτους, την δεκαετία του 1830, αντλούσαμε από τους ξένους. Και ο Δηλιγιάννης είχε πάρει, και ο Τρικούπης είχε πάρει, και ο Ελευθέριος Βενιζέλος αργότερα. Η Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ ηρωϊκή μακριά από τα πεδία της μάχης. Μόνο στα ορύγματα έγραφε ιστορία. Θέλουμε πόρους από το εξωτερικό; Τότε ας αποδεχτούμε την συνθήκη που λέει ότι ποτέ στην ιστορία της φιλανθρωπίας δεν έθεσε τους όρους εκείνος που δέχτηκε την φιλανθρωπία. Εάν πρόκειται λοιπόν να συνεχίσουμε παρέα με το φάντασμα, να το κάνουμε τώρα. Μέχρι τέλη Ιούνη. Όχι άλλη καθυστέρηση. Να κάνουμε την συμφωνία, να μετρήσουμε πάλι τις δυνάμεις μας και να αφήσουμε την μηχανή να ξαναδουλέψει, όπως θα μπορεί να δουλέψει. Πάντως να κάνουμε μια αρχή, βρε αδελφέ.
 Η άλλη επιλογή είναι το δάσος. Δεν θέλουμε να συνεχίσουμε με το φάντασμα; Ε, τότε, να συνεχίσουμε μόνοι μας. Να βγούμε από τον δρόμο και να μπούμε στο δάσος, όπου κάποια στιγμή θα υπάρξει ένας νέος δρόμος. Να πατήσουμε το κουμπί της εξόδου σήμερα, αύριο, και να κάνουμε μια νέα αρχή, από τα συντρίμμια. Με ένα νέο νόμισμα, λιγότερο χρέος, και χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, η Ελλάδα έχει την ελπίδα, με μια σοβαρή και υπεύθυνη κυβέρνηση, να ακολουθήσει πολιτικές ανάπτυξης και λογικής. Είναι τόσο απλό: Φάντασμα ή Δάσος. Και οποιαδήποτε επιλογή θα είναι ένα κάποιο βήμα. Και οι δύο περιπτώσεις ευπρόσδεκτες για πολλούς λόγους και απεχθείς για πολλούς άλλους. Μα είναι μια κίνηση. Δεν είναι ακινησία. Δεν είναι η διαιώνιση μιας ανυπόφορης μιζέριας που έχει βουτήξει όλο το φάσμα αυτού του τόπου σε μιαν άρρωστη εσωστρέφεια.
Καθώς η εθνική μας περιπέτεια επιταχύνεται και οδηγείται στο δραματικότερο κρεσέντο της, περιμένεις την λύση σαν λύτρωση. Δεν τρέφεις ψευδαισθήσεις ότι θα μπορούσαμε να γίνουμε σαν την Πορτογαλία και την Ιρλανδία που αποπληρώνουν πρόωρα τα δάνειά τους, εξοικονομώντας εκατομμύρια ευρώ από τους τόκους. Δεν ελπίζεις πως θα γίνουμε ποτέ Γερμανία ή Γαλλία, χώρες με ανάπτυξη που δουλεύει στον αυτόματο πιλότο. Μα περιμένεις κάτι στοιχειώδες, μια ουσιαστική διαχείριση του αδιεξόδου μας και όχι μια συνεχή αναβλητικότητα, που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο ρήγμα στην ήδη διαλυμένη οικονομία μας.
Ο δρόμος έχει στερέψει εδώ και καιρό. Οι κατευθύνσεις είναι δύο και περιμένουν. Τρίτο μονοπάτι δεν υπάρχει. Και δεν θα υπάρχει για πολλά-πολλά χρόνια.


Πηγή: http://www.iefimerida.gr/

Ο ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΕΝΕΤΑΞΕ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΟΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΜΑΡΙΑ ΤΖΩΡΑ
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος βρέθηκε την Κυριακή στο φυλάκιο των Δρυμάδων Πωγωνίου Ιωαννίνων.
Εκεί συναντήθηκε με την Σοφία Δημητρίου, την 62χρονη γυναίκα φρουρό των συνόρων ,που ζει μόνη της στο χωριό Ορεινό. Βέβαια το εντυπωσιακό είναι ο κ.Καμμένος ντύθηκε φαντάρος! Βέβαια δεν φόρεσε όλο το σετ της παραλλαγής. Εβαλε μόνο το χιτώνιο πάνω από τα ρούχα του.
Ο υπουργός την συνεχάρη για το θάρρος της και της ανακοίνωσε πως θα την εντάξει  στην Εθνοφυλακή, αλλάζοντας άμεσα το νόμο, καθώς προβλέπει να υπηρετούν μόνο άνδρες.
Η φρουρός που ζει μόνη της στο σπίτι οχυρό
Η κα  Δημητρίου  είναι κτηνοτρόφος και  δίνει θάρρος στους λιγοστούς κατοίκους των ερημωμένων χωριών του Πωγωνίου. Ειδικά τον χειμώνα, ζει ολομόναχη σε σπίτι οχυρό, κυκλοφορεί πάνοπλη καθώς βρίσκεται στην γραμμή συνόρων ,ενώ τουλάχιστον 4 φορές τον τελευταίο χρόνο δέχτηκε επίθεση από αγνώστους που έκαψαν την στάνη της. 

ΑΠΕ- ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΜΑΡΙΑ ΤΖΩΡΑ

ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Alexandros Michailidis / SOOC
Το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νίκησε χθες στις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, ωστόσο έχασε την αυτοδυναμία του στην εθνοσυνέλευση την οποία διατηρούσε εδώ και 13 χρόνια, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα από την καταμέτρηση του 98% των ψηφοδελτίων.
Το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), που κυβερνά την χώρα από το 2002, κερδίζει 258 έδρες εκ των 550 συνολικά εδρών συγκεντρώνοντας ποσοστό 40,8%, ενώ το κουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) έλαβε το 13,1% των ψήφων και στέλνει 79 βουλευτές στο κοινοβούλιο, μεταδίδουν τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.
Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης(MHP) συγκέντρωσαν ποσοστά 25,1% και 16,3% αντίστοιχα, ήτοι 132 και 81 έδρες.
Tα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία καταδεικνύουν την ξεκάθαρη απόρριψη εκ μέρους του εκλογικού σώματος της προσπάθειας του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να ενισχύσει τις εξουσίες του και της επιδίωξής του για μια ισχυρή εκτελεστική προεδρία, δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του CHP.
«Οι ψηφοφόροι είπαν ένα σαφές όχι στο προεδρικό σύστημα» τόνισε ο επικεφαλής του CHP στην Κωνσταντινούπολη Μουράτ Καραβαλτζίν μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Δηλώσεις Νταβούτογλου
«Νικητής των εκλογών είναι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» δήλωσε πρωθυπουργός και ηγέτης του κόμματος Αχμέτ Νταβούγογλου στην ομιλία που έκανε λίγο μετά τις 11.30 το βράδυ απευθυνόμενος σε οπαδούς στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.
«Πρώτο κόμμα είναι το κόμμα μας» είπε ο Νταβούτογλου και τόνισε: «Το κόμμα μας έγραψε σήμερα ένα έπος». Σύμφωνα με τον ηγέτη του ΚΔΑ το κόμμα του «εξακολουθεί να είναι η ραχοκοκαλιά μια η εγγύηση του μέλλοντος της Τουρκίας».
Ο Νταβούτογλου είπε «θα κάνουμε τις εκτιμήσεις μας, αλλά θα προβούμε μετά από διαβουλεύσεις στα αναγκαία βήματα», απέφυγε ωστόσο να αναφέρει συγκεκριμένα τι εννοεί με τα μέτρα και έκανε λόγο για «μια νέα αρχή».
Το ζητούμενο είναι η διαδικασία των εντολών σχηματισμού κυβέρνησης που θα δώσει ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Από το πρωί θα ξεκινήσουν οι διεργασίες που θα έχουν για αποκορύφωμα τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης.
Στους δρόμους του Ντιγιάρμπακιρ χιλιάδες Κούρδοι
Σε κατάσταση ευφορίας χιλιάδες Κούρδοι κατέκλυσαν τους δρόμους του Ντιγιάρμπακιρ στη νοτιοανατολική Τουρκία, ρίχνοντας βεγγαλικά και ανεμίζοντας σημαίες του κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), καθώς πανηγύριζαν για τις επιδόσεις του κουρδικού κόμματος στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα.
Βάση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων το HDP φαίνεται πως ξεπερνά το όριο του 10% και εισέρχεται για πρώτη φορά ως κόμμα στην τουρκική εθνοσυνέλευση.
«Το αποτέλεσμα αυτό δείχνει ότι η χώρα δεν θα ανεχθεί άλλο, (δεν θα ανεχθεί άλλο) τον Ερντογάν και την οργή του» δήλωσε η Σεϊράν Ντεμίρ, μία 47χρονη νοικοκυρά που βγήκε κι εκείνη για να πανηγυρίσει και μαζί με χιλιάδες άλλους πολίτες συγκεντρώθηκαν στους δρόμους περιμετρικά του κτιρίου όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία του HDP στην περιοχή.
«Είμαι τόσο χαρούμενη που δε μπορώ καν να μιλήσω φυσιολογικά» τόνισε η ίδια.
Λόγω των πανηγυρισμών η κυκλοφορία διακόπηκε σε πολλές περιοχές της πόλης. Νεαροί που επέβαιναν σε αυτοκίνητα κρατούσαν σημαίες του φιλοκουρδικού κόμματος, ενώ ορισμένοι πυροβολούσαν στον αέρα.
Δύο ημέρες νωρίτερα, εκρηκτικοί μηχανισμοί είχαν προκαλέσει το χάος σε μία προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στο Ντιγιάρμπακιρ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν τουλάχιστον 200.
«Ο λόγος που το HDP κέρδισε τόσες πολλές ψήφους είναι ότι ποτέ δεν απέκλεισε κανέναν πολίτη αυτής της χώρας, όπως ακριβώς έκαναν οι κυβερνώντες» δήλωσε ο 25χρονος Σιάρ Σεντζί.
«Έχει αγκαλιάσει (τους πολίτες) όλων των γλωσσών, των εθνικοτήτων και τους πιστούς όλων των θρησκειών και τους υποσχέθηκε την ελευθερία».
Η είσοδος του κόμματος Δημοκρατίας των Λαών στην τουρκική εθνοσυνέλευση- κατά το παρελθόν οι υποψήφιοί του συμμετείχαν στις εκλογές σε ανεξάρτητα ψηφοδέλτια προκειμένου να εκλεγούν- ενδέχεται να δώσει ώθηση στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Κούρδους.
«Περιμέναμε αυτήν την ημέρα εδώ και χρόνια. Κατά τη διάρκεια εκείνων των ζοφερών εποχών, προβληματιζόμουν για το αν θα ξαναέβλεπα ποτέ τους Τούρκους και τους Κούρδους να ζουν με ομοψυχία. Ευχαριστώ τον Θεό που αυτό συνέβη» σημείωσε ο ο 63χρονος Ερσίν.
«Τώρα δεν θέλουμε ούτε μία σφαίρα να πέσει. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί στο κοινοβούλιο».
«Από αυτή τη στιγμή έχει τελειώσει στην Τουρκία η συζήτηση περί προεδρικού συστήματος και δικτατορίας. Η Τουρκία γύρισε από το χείλος του γκρεμού». Αυτά δήλωσε ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ηγέτης του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών που ήταν ο μεγάλος κερδισμένος των σημερινών εκλογών.
«Η νίκη αυτή είναι νίκη των καταπιεσμένων δηλαδή κοινή νίκη της Αριστεράς. Είναι κοινή νίκη όσων εναντιώνονται στο σύνταγμα της χούντας και στο όριο του 10%. Είναι κοινή νίκη όσων λένε ότι οι Κούρδοι πρέπει να ζουν στη χώρα αυτή ως έντιμος λαός», είπε ο Ντεμιρτάς και επανέλαβε τη δέσμευση του κόμματος να μην συνεργαστεί με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, σε κυβέρνηση συνασπισμού. «Είχαμε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξουμε μία κυβέρνηση του ΚΔΑ ή να συνεργαστούμε μαζί του. Η δέσμευσή μας ισχύει, είπε.
Δε θα μετέχει σε κυβέρνηση συνασπισμού το Εθνικιστικό κόμμα
Μία νέα περίοδος και μια νέα πολιτική εικόνα εγκαινιάζει για την Τουρκία το εκλογικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με το ηγέτη του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος δήλωσε πως το κόμμα του δεν θα μετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού.
Σε δηλώσεις που έκανε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο Μπαχτσελί αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο συμμετοχής του κόμματός του σε κυβέρνηση συνασπισμού λέγοντας πως μπορεί άνετα να σχηματιστεί κυβέρνηση με τη συνεργασία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών και ότι το κόμμα του θα αναλάβει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν δεν καταστεί αυτό δυνατόν, είπε ο Μπαχτσελί, «τότε ας γίνουν πρόωρες εκλογές το συντομότερο δυνατό».
Ο Μπαχτσελί κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο της δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι ο σημαντικότερος λόγος της ήττας του Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης «είναι η παραβίαση των νόμων και του συντάγματος εκ μέρους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υπέστη βαριά ήττα».«Ο Ερντογάν ή θα πρέπει να περιοριστεί στο πλαίσιο που ορίζει το σύνταγμα ή θα πρέπει να παραιτηθεί» είπε ο Μπαχτσελί και έκανε λόγο για «αρχή του τέλους για το ΚΔΑ».
Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την αύξηση της εκλογικής δύναμης του κόμματός του κατά 3,3 ποσοστιαίες μονάδες.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/

ΤΟ ΑΒΟΗΘΗΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΠΕΡΤΟΛΝΤ ΜΠΡΕΧΤ

child
O κ. Κ. μιλούσε για την κακή συνήθεια των ανθρώπων να καταπίνουν σιωπηρά την αδικία πού τούς κάνουν κι αφηγήθηκε τούτη την ιστορία:
Κάποιος περαστικός είδε ένα παιδί να κλαίει και το ρώτησε τί το βασάνιζε.
 Να, είχα δύο γρόσια για να πάω στον κινηματογράφο μα ήρθε ένα αγόρι κι άρπαξε το ένα απ’ το χέρι μου, αποκρίθηκε το παιδί κι έδειξε ένα άλλο αγόρι πού στεκόταν λίγο πιο πέρα.
Καλά, και δε φώναξες βοήθεια; ρώτησε O άνθρωπος.
Πώς, φώναξα, είπε το παιδί κι άρχισε τώρα να κλαίει λίγο πιο δυνατά.
boy-crying
Και δε σ’ άκουσε κανένας; ξαναρώτησε τώρα o άνθρωπος και χάιδεψε στοργικά το παιδί.
Όχι, αποκρίθηκε εκείνο κλαίγοντας μ’ αναφιλητά.
Δεν μπορείς να φωνάξεις πιο δυνατά; ρώτησε o άνθρωπος.
Όχι, αποκρίθηκε το παιδί πού βλέποντας τον άνθρωπο να χαμογελάει είχε αρχίσει πάλι να ελπίζει.
Τότε δώσε μου και τ’ άλλο, είπε ο άνθρωπος ' 
πήρε και το τελευταίο γρόσι από το χέρι του παιδιού και συνέχισε ξένοιαστος το δρόμο τον.
Μπέρτολντ Μπρέχτ
Από το βιβλίο Οι Ιστορίες του Κου Κόυνερ

"ΟΜΟΙΟΣ ΟΜΟΙΩ...ΖΕΥΓΑΡΩΝΕΙ"

Εμάς τους ανθρώπους, μας προγραμματίζουν να σκεφτόμαστε, να αισθανόμαστε και να ενεργούμε με ορισμένο τρόπο οι πρώιμες εμπειρίες της ζωής μας, οι γονείς μας, τα αδέλφια μας, οι θείοι κι οι θείες, οι παππούδες κι οι γιαγιάδες, οι δάσκαλοι, οι συνομήλικοί μας και μερικά τυχαία περιστατικά, όπως το δάγκωμα από ένα σκύλο, το κέντρισμα από μια μέλισσα, ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα, οι παιδικές αρρώστιες ….
Αργότερα στη ζωή μας δεν έχουμε συνήθως συναίσθηση για αυτόν τον προγραμματισμό και πιστεύουμε πως είμαστε από φυσικού μας ηλίθιοι, σπιρτόζοι, χαζοί, οργισμένοι, κακοί, μελαγχολικοί ανίκανοι ή ανώτεροι.
Μπορούμε μάλιστα, καθώς είμαστε πλάσματα με διάνοια, να προγραμματιζόμαστε μόνοι μας, χωρίς να το συνειδητοποιούμε και μετά να χρησιμοποιούμε τις ικανότητές μας για να διατηρήσουμε την ευτυχία ή τη δυστυχία μας.
Πολλοί από μας καταφέρνουμε με αλάθευτη ακρίβεια σε όλη μας τη ζωή να μας αποδιώχνουν, να μας απορρίπτουν, να μας εκμεταλλεύονται, να μας εξευτελίζουν και να μας κατατρέχουν. Από τους κυριότερους τρόπους για να διατηρήσουμε την κακομοιριά μας είναι να ρίχνουμε το φταίξιμο στους άλλους και τους άλλους να προσπαθούμε να αλλάξουμε – την κοινωνία, το σύζυγο, το περιβάλλον. Και την ίδια στιγμή που κατηγορούμε τους άλλους, δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι πολλές από τις καταστάσεις που μας κάνουν δυστυχισμένους.
Για παράδειγμα, ένα άτομο προγραμματισμένο να ζει οργισμένο διαλέγει για σύζυγο κάποιον, που έχει προγραμματιστεί να ζει σε κατάθλιψη.
Τότε ο πρώτος, αν τον ρωτήσετε «γιατί είσαι οργισμένος;» θα απαντήσει: «Παντρεύτηκα αυτό το άγαλμα του πόνου, που ζει κλεισμένο στον εαυτό του, σε τίποτα δε μου χρησιμεύει, δε μου μιλάει…»κ.λ.π. Ενώ ο άλλος, αν τον ρωτήσετε για τη μελαγχολία του, θα σας πει: «Και πώς να μη βασανίζομαι από μελαγχολία; Αφού παντρεύτηκα αυτό το οργισμένο, εχθρικό, κακόβουλο κάθαρμα, που άλλο δεν κάνει από το να με ταπεινώνει!»
nature-shadow-love
Ας δούμε τη Μαρτζ, που έρχεται να θεραπευτεί, γιατί πιστεύει πως είναι αντιπαθητική, πάσχει από έλλειψη αυτοπεποίθησης, αισθάνεται παραπεταμένη και υποφέρει. Φέρνεται ψυχρά και εχθρικά σε άτομα του άλλου φύλου.
ΜΑΡΤΖ: Έχω ένα πρόβλημα.
ΣΕΠ.: Τι σε βασανίζει;
ΜΑΡΤΖ: Ο φίλος μου είναι υπερβολικά θερμός. Μου ρίχνεται αδιάκοπα. Ούτε μες στο αυτοκίνητο δε με αφήνει να ησυχάσω. Με κυνηγάει στη κουζίνα. Μόνο αυτό έχει στο νου του.
ΣΕΠ: Εσένα τι εντύπωση σου κάνει η στάση του;
ΜΑΡΤΖ: Νομίζω πως δε με αγαπάει. Νοιώθω ότι με απορρίπτει και με μεταχειρίζεται και πονάω.
ΣΕΠ.: Εσύ πως του φέρεσαι;
ΜΑΡΤΖ:Ψυχρά και εχθρικά.
Έπειτα από ένα χρόνο η Μαρτζ ξανάρχεται. Τώρα έχει άλλο φίλο.
ΜΑΡΤΖ: Κάτι με βασανίζει.
ΣΕΠ: Τι σε βασανίζει;
ΜΑΡΤΖ: Ο φίλος μου είναι υπερβολικά ψυχρός. Πρέπει πάντα εγώ να προσπαθώ να τον προσελκύσω. Ενώ εκείνος … σαν να μην υπάρχει για αυτόν ο σαρκικός έρωτας. Μια φορά μόνο άκουσα λαχανιασμένη την ανάσα του, όταν έπαθε κρίση από το άσθμα του.
ΣΕΠ: Τι σκέπτεσαι εσύ για αυτό;
ΜΑΡΤΖ: Πως δε με αγαπάει.
ΣΕΠ: Πως αισθάνεσαι;
ΜΑΡΤΖ: Παραπεταμένη, θλιμμένη και αποκαμωμένη. Μου παίρνει όλο τον καιρό μου, τρώει σαν άλογο κι εγώ νιώθω, πως αυτή η ζωή με γερνάει.
ΣΕΠ: Πως του φέρνεσαι;
ΜΑΡΤΖ: Ψυχρά και εχθρικά.
Η Μαρτζ, σε αυτή την ιστορία με τους φίλους της, ρίχνοντας το φταίξιμο στις καταστάσεις, καταφέρνει να ακολουθεί τον παλιό της προγραμματισμό. Πρέπει βέβαια να αλλάξει τον τρόπο που σκέπτεται, που αισθάνεται, που ενεργεί. Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στον περίγυρό της. Είναι εσωτερικό. Εμείς δημιουργούμε τα περισσότερα, αν όχι όλα τα ατομικά μας προβλήματα.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΟΜΟΙΟΣ ΟΜΟΙΩ… ΖΕΥΓΑΡΩΝΕΙ» SHEPARD GELLERT,
ΕΚΔ. ΔΙΟΓΕΝΗΣ
 Πηγή: ipsipetia.gr

"ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ"

k-bigpic
Το ακούμε συχνά στις Αμερικάνικες ταινίες, κι έτσι είναι, να διαπράττεται η μεγαλύτερη εγκληματικότητα, ανηθικότητα και ο θύτης να απευθύνεται στο θύμα με την ατάκα “μην το παίρνεις προσωπικά, κάνω την δουλειά μου.” “κι έτσι είναι” 
Το περάσαμε μέσα στον κώδικα του αμετάκλητου δικαιώματος στην εργασία, την αγιοποιήσαμε και πάει τέλειωσε. “Κάνουμε την δουλειά μας”.  Μοιράζουμε πόνο σε κόσμο που υποφέρει και δικαιολογούμαστε με ένα “κάνω την δουλειά μου”
“Τηλεφωνώ εκ μέρους… μπλα μπλα” “Μα είναι ώρα κοινής ησυχίας…” “Κάνω την δουλειά μου”
“Εξώδικο για τα χρήματα που χρωστάτε…” “Μα δεν ντρέπεστε να μοιράζετε τέτοιο πόνο;” “Εγώ ένας απλός δικαστικός κλητήρας είμαι και σας επιδίδω τον θάνατο. Την δουλειά μου κάνω”
“Συγνώμη που θα σας εκτελέσω. Την δουλειά μου κάνω σαν εκτελεστής”
“Λυπάμαι δεν μπορώ να κάνω αλλιώς, πρέπει να βρείτε τα λεφτά. Εγώ την δουλειά μου κάνω”
Λέω απλά, αν σας δώσουν εντολή για εκτέλεση, θα την κάνετε μέσα στα πλαίσια της δουλειάς σας; Γιατί όχι; Δουλειά δεν είναι ή κατοχυρώσατε το μέτρο.
Ο ΜΑΤατζής κάνει την δουλειά του με μέτρο; Θα βαράς τόσο;  Τι είναι, ταξίμετρο με προεπιλογή;
“Το αεροπλάνο πέφτει λόγω βάρους και τρεις από σας εσύ, εσύ κι εσύ πρέπει να πηδήξετε  για να σωθούμε” “Μα ποιος σας έδωσε το δικαίωμα ” “Εγώ; Την δουλειά μου κάνω!”
Όλα είναι δουλειές και εξυπηρετούν κάποιους που βάζουν μπροστά ανθρώπους επί πληρωμή για να παίρνουν όλη την τριβή με τον προς εκτέλεση φουκαρά. Παραδουλειές  παρασιτογόνες που εξυπηρετούν όμως νομιμοφανείς απαιτήσεις.
Κι όμως υπάρχει το μέτρο. Αυτό που υπογράφει κάθε δημόσιος υπάλληλος. Πως θα υπηρετεί τον άνθρωπο μη υπακούοντας σε πρόδηλες αντισυνταγματικές εντολές.(3527 άρ.25). Αναφέρει την αντισυνταγματικότητα ή την παρανομία και αν δεν επιθυμεί να την εκτελέσει, να κάνει την δουλειά του δηλαδή, να την αναφέρει εγγράφως και να μην την προσυπογράψει. Αυτή είναι η πραγματική του δουλειά, αλλά την κάνει;
Μου θυμίζει(;) κάτι από κρεματόρια σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αυτοί που έκαναν την σιχαμερή δουλειά ήταν άτομα του ιδίου πληθυσμού.  Όμως την έκαναν την δουλειά τους για να σωθούν. Αν αυτό λέγεται σωτηρία.
Άραγε υπάρχουν όρια για το μέχρι που μπορεί να φτάσει κάποιος προκειμένου να κάνει την δουλειά του που τις περισσότερες φορές αυτά τα όρια είναι εντελώς ασαφή και εξαρτώνται από εξουσιαστική διάθεση; Και μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια “ για να κάνει την δουλειά του” πόση βία μπορεί χρησιμοποιήσει απέναντι στον συνάνθρωπό του, θύμα.
Βάλτε τα ερωτηματικά στον εαυτό σας πριν ακολουθήσετε την πεπατημένη του Πόντιου Πιλάτου. Πόσο αντέχετε να μοιράζετε πόνο σε συνανθρώπους σας κάνοντας μια δουλειά για αμοιβή το κέρδος, όσο απαραίτητο κι αν είναι αυτό.
Και στα πλαίσια της προσωπικότητάς σας με πόση αγιοσύνη μπορείτε να ντύσετε το λεγόμενο καθήκον που προκύπτει από την αμειβόμενη εργασία που αναλάβατε ώστε το βράδυ ο Μορφέας να σας κοιμίζει στην αγκαλιά του με γλυκύτητα και ηρεμία μακριά από τις εσχατόγριες.
_________
  Πηγή: aienaristeyein.com

ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΤΟ ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+



Το Δημόσιο ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ πραγματοποίησε με  επιτυχία από 15/4/2015 έως 29/4/2015 εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατάρτισης με θέμα «Κινητικότητα σπουδαστών - Ανάπτυξη Δεξιοτήτων στην Μαγειρική και στην Ιταλική Κουζίνα & Εστίαση» στην Ιταλία στα πλαίσια εγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ (κωδικός  2014-1-EL01-KA102-000717).

Η κατάρτιση πραγματοποιήθηκε στην πόλη Bologna και στην ευρύτερη περιοχή της Emiglia Romagna.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κατάρτισης συμμετείχαν 15 σπουδαστές από την ειδικότητα «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης Αρχιμάγειρας-Chef».

Το πρόγραμμα περιελάμβανε καθημερινές επισκέψεις σε χώρους εστίασης, γευσιγνωσίας, σχολές μαγειρικής, αλλά και επαφές με επαγγελματίες του χώρου.

 Οι 15 σπουδαστές είχαν την μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουν εμπειρίες στο αντικείμενο της εστίασης σε μια χώρα που αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο στη Διεθνή Κουζίνα.

Μεταξύ άλλων θα πρέπει να σημειωθεί και η τιμητική συμμετοχή του ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ και σε Διαγωνισμό Μαγειρικής που έλαβε χώρα στην Bologna με τον ιταλικό τύπο να κάνει αναφορά στην επίσκεψη των σπουδαστών μας και τη αξιόλογη παρουσία τους.

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Κινητικότητας Erasmus+ δίνει τη δυνατότητα στους σπουδαστές να ενισχύουν τις επαγγελματικές τους γνώσεις και δεξιότητες, να γνωρίζουν εργασιακά περιβάλλοντα του εξωτερικού και  φυσικά να εμπλουτίζουν το βιογραφικό τους με μια δυνατή διεθνή εμπειρία αποκτώντας και το αναγνωρισμένο Πιστοποιητικό Κατάρτισης.

Φυσικά δεν έλειψε και το τουριστικό σκέλος από την δεκαπενθήμερη παραμονή στην Ιταλία αφού εκτός από την Μπολόνια, οι σπουδαστές επισκέφθηκαν σε ολοήμερες εκδρομές πολιτιστικού ενδιαφέροντος τις πόλεις της Βενετίας και της Φλωρεντίας.

Θεωρούμε ότι η συμμετοχή σε τέτοια προγράμματα κατάρτισης και ενίσχυσης δεξιοτήτων, διευρύνουν τη επαγγελματική κουλτούρα των σπουδαστών μας-αυριανών επαγγελματιών.

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει το Δημόσιο ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ σε τέτοιο πρόγραμμα και ευελπιστούμε ότι θα δώσουμε τη ευκαιρία σε ακόμη περισσότερους σπουδαστές μας να αποκτήσουν εμπειρίες που όχι μόνο τους αναβαθμίζουν επαγγελματικά αλλά τους τροφοδοτούν και με εμπειρίες ζωής.


Ο Διευθυντής του ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ


Γιόρτσος Γεώργιος















ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...